krzyspvfr
09-07-2015, 11:42
Witam,
silnik DW10C, 163 KM, produkcja X.2010.
Jakie jest oznaczenie zaworu EGR, który przychodzi do tego auta?
Wczoraj załapałem check engine, szybkie podpięcie kompa i wyszły błędy:
P042E: EGR zablokowany w położeniu otwartym,
P0490: Wysoka wartość sygnału w obwodzie sterującym EGR.
Silnik pracował normalnie, odpalał na ciepło i zimno, nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości.
Dzisiaj auto odstawiłem w trybie alarmowym do mechanika, bo w sobotę wyjeżdżam na urlop - 1300 km w jedną stronę, więc wolałbym, żeby było sprawne.
Ktoś miał może podobny problem z EGR? Jakaś podpowiedź, co to może być?
krzyspvfr
09-07-2015, 16:38
Wstępna diagnoza: zawór działa normalnie, a błąd wyskakuje - to chyba sugeruje jakiś problem z elektryką :/
Powiesił Ci się i odblokował, błąd został. Trzeba wyjąć i wyczyscic
krzyspvfr
10-07-2015, 07:20
No więc zawór działał, otwierał się i zamykał jak trzeba, podejrzenie padło więc na elektrykę.
Mechanik przejrzał instalację elektryczną i nic podejrzanego nie znalazł. Uruchomił procedurę adaptacji zaworu, tak jak ponoć robi się w przypadku wymiany na nowy zawór. Po tym przejechałem już jakieś 50 km i problem się nie pojawia.
Mam nadzieję, że zniknął na dobre.
Czy EGR w DW10C jest sterowany elektrycznie?
krzyspvfr
10-07-2015, 10:06
Czy EGR w DW10C jest sterowany elektrycznie?
Wydaje mi się, że tak.
krzyspvfr
13-07-2015, 14:13
Trasa 1300 km zrobiona - problem nie powrócił, zatem chyba trafiony zatopiony.
hmmm w DW10 EGR jest sterowany podciśnieniem.
No więc zawór działał, otwierał się i zamykał jak trzeba, podejrzenie padło więc na elektrykę.
Mechanik przejrzał instalację elektryczną i nic podejrzanego nie znalazł. Uruchomił procedurę adaptacji zaworu, tak jak ponoć robi się w przypadku wymiany na nowy zawór. Po tym przejechałem już jakieś 50 km i problem się nie pojawia.
Mam nadzieję, że zniknął na dobre.
Witaj
Miałem dokładnie te same kody i mechanik wyczyścił zawór ale błędy ponownie wyświetliły się. Mechanik powiedział żebym zrobił adaptację. Zrobiłem to programem forscan. Moje pytanie czy po tej procedurze jezdziles na wyższych obrotach? Bo mi mechanik powiedział żebym starał się utrzymywać przez jakiś czas ponad 3000 obrotów i tak zrobilem jakieś 40km ale błędy i tak wyskoczyły. Wykasowalem je i póki co jest ok ale dopiero drugi dzień wiec nie wiem jak będzie dalej.
krzyspvfr
28-09-2015, 07:16
Witaj
Miałem dokładnie te same kody i mechanik wyczyścił zawór ale błędy ponownie wyświetliły się. Mechanik powiedział żebym zrobił adaptację. Zrobiłem to programem forscan. Moje pytanie czy po tej procedurze jezdziles na wyższych obrotach? Bo mi mechanik powiedział żebym starał się utrzymywać przez jakiś czas ponad 3000 obrotów i tak zrobilem jakieś 40km ale błędy i tak wyskoczyły. Wykasowalem je i póki co jest ok ale dopiero drugi dzień wiec nie wiem jak będzie dalej.
Przejechałem 4000 km, w tym sporo z prędkościami 160 i więcej - problem nigdy nie powrócił.
Przejechałem 4000 km, w tym sporo z prędkościami 160 i więcej - problem nigdy nie powrócił.
U mnie nadal pojawiają się te same błędy. Średnio co 2 dni. Usuwam błędy uruchamiam reset ustawień zaworu EGR i po około dwóch dniach jest to samo lampka się zapala.