Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Wejście AUX - nie działa?

Dorianek9
15-07-2015, 14:46
Witam, bawiąc się dziś radiem postanowiłem sprawdzić czy działa aux u mnie w foce. Kupiłem kabelek Aux/USB podpiąłem pendrive pod usb w kabelku wsadzam w gniazdo w schowku i zonk. Klikam AUX/CD na radiu pisze LINE IN i nic się nie dzieje.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?
Utwory na pendrive wrzuciłem bez żadnych katalogów. Tylko same utwory.

Pozdrawiam

mtl
15-07-2015, 14:54
:shock: Aż wklepałem w google, żeby zobaczyć ten kabelek na własne oczy :D .

Kup kabelek mini jack <-> mini jack. Jeden koniec wsadź w komórkę/player mp3 a drugi w wejście aux w foce i powinno banglać :one: .

Dorianek9
15-07-2015, 15:02
Kupiłem coś takiego :
http://allegro.pl/kabel-przejsciowka-jack-3-5mm-aux-usb-host-otg-i5518149853.html

A chciałbym usb bo jest to dla mnie estetyczniejsze od 3.5/3.5mm. Tymbardziej że chce zrobić otworek w konsoli obok grzania szyb i mieć bezpośredni wtyk pod USB :)

mtl
15-07-2015, 15:09
Kolego, ja rozumiem, że nie każdy urodził się Wielkim Elektronikiem, ale Ty aktualnie próbujesz podłączyć cyfrowe urządzenie do analogowego złacza aux in w radiu z 2001 roku i estetyka naprawdę nie ma tu znaczenia. To trochę tak jakby za pomocą magicznej przelotki połączyć mikrofalówkę z telewizorem i dziwić się, że TV nie wyświetla obrazu z obiadem.

Możliwości masz dwie:
1. Opisana przeze mnie powyżej
2. Zmiana radia na posiadające złącze USB

SLIP
15-07-2015, 15:38
Wejście AUX musi mieć podane zasilanie z urządzenia, które chcesz podpiąć - inaczej nie będzie działać

Dorianek9
15-07-2015, 16:55
No to kicha.

Do zamknięcia.

tedi_k
15-07-2015, 22:04
Wejście AUX musi mieć podane zasilanie z urządzenia, które chcesz podpiąć - inaczej nie będzie działać

Myśl kolegi przełożona na ten przykład powyżej z mikrofalówką i telewizorem brzmi mniej więcej tak: "między telewizorem a mikrofalówką trzeba jeszcze włączyć żelazko żeby dawało prąd"...:mrgreen:
Bzdura - AUX nie potrzebuje żadnego zasilania - AUX to czysty sygnał analogowy (stereofoniczny)... Zasilanie idzie w USB - np. w celu zasilenia pendriva czy czytnika MP3...

arturek
16-07-2015, 09:04
[...]
Bzdura - AUX nie potrzebuje żadnego zasilania - AUX to czysty sygnał analogowy (stereofoniczny)... Zasilanie idzie w USB - np. w celu zasilenia pendriva czy czytnika MP3...

Witam

Ale to nie zmienia faktu, że redukcja AUX <-> USB, nie będzie działać (w tym przypadku)

Tak jak napisał przedmówca: należy kupić kabel który na obu końcach ma złącze minijack i jeden koniec wpiąć w AUX, a drugi w złacze słuchawkowe telefonu

http://www.republika.pl/fefk/usb05.jpg

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
16-07-2015, 09:10
arturek - to dość oczywiste, że AUX łączy się kabelkiem miniJack-miniJack i nie obsługuje ono żadnych dziwnych wynalazków. Komentowałem tylko wpis kolegi SLIP o "potrzebie zasilania dla AUX".

SLIP
16-07-2015, 09:17
tedi_k oczywiście, że AUX to czysty sygnał analogowy, nie zmienia to jednak faktu, że do wejścia AUX podpniesz (żeby grało) tylko urządzenie, które ma "zasilanie" czyli pewnego rodzaju wzmacniacz, dlatego pendrive, który jest pasywny (czyt. nie ma zasilania, zasilanie daje mu USB) nie będzie dział po AUX nawet gdyby miał wyjście słuchawkowe, a do AUX tylko odtwarzacz MP3, tefon, itp.

wykon
16-07-2015, 19:07
Kupiłem coś takiego :
http://allegro.pl/kabel-przejsciowka-jack-3-5mm-aux-usb-host-otg-i5518149853.html

do czego ten wynalazek ma służyć, pozostaje dla mnie tajemnicą…

arturek
17-07-2015, 08:13
Witam

1) Chyba należy wyjaśnić podstawową kwestię => to nie jest "normalna" wtyczka mini jack
W standardowej wtyczce minijack są 3 kable (kanał lewy, kanał prawy, wspólna masa)
Tutaj są 4 kable / złącza => dodatkowe złącze to obsługa mikrofonu w telefonie

2) Jakie to ma zastosowanie - nie wiem => mój szef ma demagogiczną odpowiedź:
"skoro ktoś to sprzedaje, a ludzie kupują i nie oddają, to znaczy, że działa" - prawda, że genialne wytłumaczenie? :)

pozdrawiam
Arturek

langolier
17-02-2016, 08:43
Powtórzę mój wpis z innego wątku:
Ten kabel działa "w drugą stronę", tzn. w urządzeniu z muzyką podłączasz jack a USB w urządzeniu, które ma odtwarzać muzykę.
Z pendrive'a coś musi te dane przerobić na sygnał dźwiękowy (elektryczny) a wejście AUX w aucie jest przygotowane wyłącznie na przyjęcie sygnału dźwiękowego. Możesz do niego podłączyć np. wyjście słuchawkowe z smartfona.