tomaszekzu
17-07-2015, 12:40
Witam chciałem podpiąć światła dzienne pod zapalniczke tylko nie wiem którędy mam póścic kabel żeby dostać sie do niej od strony silnika.Prosze o informacje
Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] podpięcie pod zapalniczke Swiateł dziennych tomaszekzu 17-07-2015, 12:40 Witam chciałem podpiąć światła dzienne pod zapalniczke tylko nie wiem którędy mam póścic kabel żeby dostać sie do niej od strony silnika.Prosze o informacje tedi_k 17-07-2015, 13:09 Bez sensu. Zapalniczka nie jest podpięta pod napięcie zapłonu tylko pod system oszczędzania energii (20 minut po wyłączeniu zapłonu). W skrzynce bezpieczników w komorze silnika wystarczy wziąć napięcie z nogi 5 przekaźnika R8 (napięcie zapłonu). tomaszekzu 17-07-2015, 20:06 jaki to jest numer bezpiecznika i jak mam to zrobić bo jestem laikiem tedi_k 17-07-2015, 20:23 Jak jesteś laikiem, to nie baw się prądem w aucie - Ryzyko, że będzie dużo ognia i dymu wynosi jakieś 88%... Podałem wyraźnie - PRZEKAŹNIK R8 noga 5 w FJB. Każdy elektryk to zrozumie... To samo napięcie z tej samej nogi 5 R8 jest też na bezpieczniku F12 w FJB. majek32 17-07-2015, 21:30 Zapalniczka nie jest podpięta pod napięcie zapłonu tylko pod system oszczędzania energii (20 minut po wyłączeniu zapłonu). Ojj chyba cały czas jest napięcie w zapalniczce wrzoch 17-07-2015, 22:54 Też mnie się tak zdaje, że zapalniczka pod system oszczędzania energii, bynajmniej w Foce Mk2, C-Maxie, Kudze Mk1 podłączona nie jest. tedi_k 17-07-2015, 23:31 OK, i tak pomysł był bez sensu. W MND4 zapalniczka w kabinie jest pod system oszczędzania energii a w bagażniku na stałe. W FF3/G-Grand C-maxie tak samo zdaje się... weuek 18-07-2015, 02:11 Pomysł be sensu, bo w fokusie zapalniczka ma zasilanie cały czas (sprawdzałem około doby). Polecam zacisk w skrzynce bezpieczników pod maska opisany jako "automatyczna skrzynia biegów". tomaszekzu 20-07-2015, 20:07 byłem u mechanika i powiedział ze podepnie sie pod akumulator + i - oraz pod zarówke postojowa ze tak jest dobrze i nie trzeba sie wpinac do bezpiecznikow. Moje swiatła to NSSC 510l HP.Co o tym sadzicie czy tak mozna podpiac. areik 20-07-2015, 23:08 Skoro jest dyskusja na temat świateł dziennych to pozwolę sobie podpiąć pod temat by nie zakładać nowego ktoś może wie jak takie coś jak na filmiku poniżej zrobić lecz w focusie mk2 ? wygląda fajnie i przydały by się takie światła jako dzienne ;D To jest w lampie czy pod ? gdzie takie coś kupić ktoś może ma jakiś pomysł jak się do tego zabrać? https://www.youtube.com/watch?v=ym7ONy2Mcyw Addazzo 20-07-2015, 23:51 Kolego podjedz do elektromechanika ale wczesniej zamontoj te DRLe w zderzaku a on reszte juz zrobi sam profesjonalnie w skrzxynce bezpiecznikow. Nie jest to trudne sam to robilem sobie w swoim aucie (poprzednim) koszt podpinki 30zl czas ok 30 min mase znajdziesz sobie sam wiazke od swiatel dziennych tez ale wlasnie impuls od stacyjki po przekreceniu on wyszuka sam i bedzxie wiedzxial co dalej Bump: Skoro jest dyskusja na temat świateł dziennych to pozwolę sobie podpiąć pod temat by nie zakładać nowego ktoś może wie jak takie coś jak na filmiku poniżej zrobić lecz w focusie mk2 ? wygląda fajnie i przydały by się takie światła jako dzienne ;D To jest w lampie czy pod ? gdzie takie coś kupić ktoś może ma jakiś pomysł jak się do tego zabrać? https://www.youtube.com/watch?v=ym7ONy2Mcyw To jest listwa led Ale za takie cos napewno zatrzymaja ci dowodzik:razz: Bump: Skoro jest dyskusja na temat świateł dziennych to pozwolę sobie podpiąć pod temat by nie zakładać nowego ktoś może wie jak takie coś jak na filmiku poniżej zrobić lecz w focusie mk2 ? wygląda fajnie i przydały by się takie światła jako dzienne ;D To jest w lampie czy pod ? gdzie takie coś kupić ktoś może ma jakiś pomysł jak się do tego zabrać? https://www.youtube.com/watch?v=ym7ONy2Mcyw To jest listwa led Ale za takie cos napewno zatrzymaja ci dowodzik:razz: areik 21-07-2015, 09:51 To jest listwa led Ale za takie cos napewno zatrzymaja ci dowodzik:razz: Yhm to odpada a szkoda bo fajnie to wygląda ;> Znalazłem takie coś http://allegro.pl/nowosc-2015-swiatla-flex-drl-do-lamp-plazma-656led-i5550593401.html dlaczego niby drl? skoro nie legalne ? Pewnie homologacji brak i trzeba było by przerabiać żeby działały jako dzienne. A brak homologacji = brak dowodu :D Napisałem z zapytaniem do sprzedającego o homologacje na to i dostałem taką odp: Producent nie przewidział flex drl do zastosowania na zewnątrz , t.j . po za lampami W związku z powyższym nie można nadać homologacji na element który jest montowany w lampie z homologacją. Co do policji i przeglądu , przedmiot jest od ponad roku w sprzedaży , nie mieliśmy sygnału o problemach . Wiec jedynie jako ozdoba do lamp :/ wiec za dużego sensu nie ma tego montowania skoro i tak trzeba mieć dzienne lub jeździć na światłach mijania. Juzek 21-07-2015, 10:06 byłem u mechanika i powiedział ze podepnie sie pod akumulator + i - oraz pod zarówke postojowa ze tak jest dobrze i nie trzeba sie wpinac do bezpiecznikow. Moje swiatła to NSSC 510l HP.Co o tym sadzicie czy tak mozna podpiac. Będą Ci świecić cały czas nawet po zamknięciu auta. No chyba, że mają moduł wykrywający ładowanie alternatora. To wtedy zwracam honor Tapnięte z Szajsunga MkIV weuek 21-07-2015, 10:22 Tu: http://lediker.pl/swiatla-dzienne-nssc-drl-510l-hp-okragle-12v,50,634.html piszą tak: "czerwony przewód podłączyć do plusa po kluczyku w stacyjce", wiec kolega wyżej ma rację - do akumulatora się tego nie podłącza. tomlee 13-08-2015, 22:14 A dzlaczego nie można podpiąc pod akumulator plus tego czerwonego przewodu, bo też właśnie montuję sam automat bo światła juz mam philips. Bump: Tu: http://lediker.pl/swiatla-dzienne-nssc-drl-510l-hp-okragle-12v,50,634.html piszą tak: "czerwony przewód podłączyć do plusa po kluczyku w stacyjce", wiec kolega wyżej ma rację - do akumulatora się tego nie podłącza. weuek 13-08-2015, 22:39 Ale po co mnie cytujesz? Przecież plus akumulatora to nie jest 12V po stacyjce, tylko zawsze/24h. tedi_k 13-08-2015, 22:43 "Automaty" (szczególnie Philipsa) podpina się pod aku, ponieważ same one umieją rozpoznać napięcie ładowania - w związku z tym DRL włączają się tylko po uruchomieniu silnika. tomlee 13-08-2015, 23:42 tedi_k- Ostatnio po myciu silnika zaczęły mi nagle świecić na postoju swiatła DRL, silnik był zgaszony. I nie wiem co mogło byc przyczyną tego, jak uruchomiłem silnik i właczyłem światła mijania to DRL nie zgasły a powinny, jak zgasiłem silnik to nadal swieciły. Automat jest szczelny więc woda dostać się nie mogła i kupiłem taki automat http://allegro.pl/automatyczny-wlacznik-modul-swiatel-dziennych-led-i5596157567.html chociaż teraz nie wiem czy tamtem jest dobry czy zły. tedi_k 13-08-2015, 23:53 Ten z linku - napisane, że jest OK i działa jak ja napisałem. Czy tak jest faktycznie - życie pokaże. arturfom 14-08-2015, 09:13 tedi_k- Ostatnio po myciu silnika zaczęły mi nagle świecić na postoju swiatła DRL, silnik był zgaszony. I nie wiem co mogło byc przyczyną tego, jak uruchomiłem silnik i właczyłem światła mijania to DRL nie zgasły a powinny, jak zgasiłem silnik to nadal swieciły. Automat jest szczelny więc woda dostać się nie mogła i kupiłem taki automat http://allegro.pl/automatyczny-wlacznik-modul-swiatel-dziennych-led-i5596157567.html chociaż teraz nie wiem czy tamtem jest dobry czy zły. Z opisu wynika iż przewód odpowiedzialny za kontrolę napięcia w światłach mijania napewno nie ma połączenia reszta do elektryka i miernik tylko pomoze zdiagnozować czy masz zwarcie / przebicie lub czy uszkodzony jest moduł, jak użył monter szybkozlaczki z wcinka to sprawdź czy nie wypadł kabel / jest polaczenie i opłaca się izolować takie połączenia Bump: W związku z powyższym nie można nadać homologacji na element który jest montowany w lampie z homologacją. Co do policji i przeglądu , przedmiot jest od ponad roku w sprzedaży , nie mieliśmy sygnału o problemach W przypadku zdarzenia drogowego gdy decydujace jest np czy działały światła np kierunku życzę powodzenia Co do homologacji nadawana jest dla lampy jako zespołu każda ingerencja w źródło światła daje podstawę do zatrzymania dr i trzeba liczyć się z problemami jak trafi się kontrola i czepnie się świateł kontrolujący |