Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Radio sony - muzyka przez bluetooth

maroza
20-07-2015, 18:41
witam,
mam pytanie odnośnie radia Sony i modułu bluetooth zamontowanym w tym radiu.
Mianowicie czy jest możliwość włączenia w nim muzyki granej z telefonu przez bluetooth? Niestety próbowałem, ale bez skutku. Bluetooth zamontowany mam, gdyż używam go do rozmów. Także działa w 100%.
W moim drugim samochodzie (kia sportage) jest możliwość słuchania muzyki za pomocą bluetooth, dlatego zacząłem się zastanawiać czy w focusie również.

Czy wiadomo coś komuś na ten temat?

Radio mam takie:
http://i.ytimg.com/vi/YHyhcYgRZVY/hqdefault.jpg
Pozdrawiam

tedi_k
20-07-2015, 18:59
Moduł bluetooth nie jest w radiu, tylko jest osobnym elementem. Można go zaktualizować, i jest szansa że pojawi się A2DP (czyli streaminng muzyki przez BT).

weuek
20-07-2015, 22:52
Mam to samo radio i BT audio jest. Nie wiem czy było przed aktualizacją, którą pobrałem stąd:
http://digiex.net/guides-reviews/guides-tutorials/14009-ford-audio-bluetooth-usb-firmware-update-november-2012-release-how-update.html
Ale moduł bluetooth musi mieć USB. Jak nie ma, to nie ma możliwości zrobić aktualizacji oprogramowania.

maroza
21-07-2015, 14:26
Mam to samo radio i BT audio jest. Nie wiem czy było przed aktualizacją, którą pobrałem stąd:
http://digiex.net/guides-reviews/guides-tutorials/14009-ford-audio-bluetooth-usb-firmware-update-november-2012-release-how-update.html
Ale moduł bluetooth musi mieć USB. Jak nie ma, to nie ma możliwości zrobić aktualizacji oprogramowania.

Rozumiem. A gdzie znajdę to wejście usb?

maroza
21-07-2015, 17:48
witam,
od kilku dni interesowałem się połączeniem mojego telefonu z radiem za pomocą bluetooth, przez co chciałem uzyskać możliwość słuchania muzyki właśnie przez bt.
Lecz zagłębiając się w temacie, znalazłem kilka opinii iż lepiej jest spróbować zainstalować port usb.
Sprawa wygląda tak, że mój ford (wersja titanium r.08) posiada radio sony (niżej na zdjęciu), posiada wejście aux (w schowku) lecz nie posiada wejścia usb.
Chciałbym się dowiedzieć, najlepiej od kogoś kto zakładał usb w swoim samochodzie, czy jest to skuteczne oraz co, gdzie i jak :)

ps. mam nadzieję, że trafiłem dobrze z działem. Jeżeli nie, to z góry bardzo mocno przepraszam.
http://i.ytimg.com/vi/YHyhcYgRZVY/hqdefault.jpg

[połączyłem dwa wątki - kolega założył 2 wątki na ten sam temat
Arturek]

weuek
21-07-2015, 17:49
W podłokietniku środkowym. Tam było montowane fabrycznie. A jeśli ktoś dołożył we własnym zakresie, to już gdzie tam mu fantazja podpowiedziała (ja mam w schowku pasażera).
Jak kolejno naciskasz na radiu "AUX", to USB jest jedną z nazw źródła do wyboru (tak samo jak "BT audio").

maroza
21-07-2015, 17:55
W podłokietniku środkowym. Tam było montowane fabrycznie. A jeśli ktoś dołożył we własnym zakresie, to już gdzie tam mu fantazja podpowiedziała (ja mam w schowku pasażera).
Jak kolejno naciskasz na radiu "AUX", to USB jest jedną z nazw źródła do wyboru (tak samo jak "BT audio").

Niestety. W moim focusie nie ma usb.
W takim razie powstaje pytanie, czy jest możliwość podłączenia go? No i za razem jaki może być tego koszt?

arturek
22-07-2015, 06:11
witam,
od kilku dni interesowałem się połączeniem mojego telefonu z radiem za pomocą bluetooth, przez co chciałem uzyskać możliwość słuchania muzyki właśnie przez bt.
Lecz zagłębiając się w temacie, znalazłem kilka opinii iż lepiej jest spróbować zainstalować port usb.
Sprawa wygląda tak, że mój ford (wersja titanium r.08) posiada radio sony (niżej na zdjęciu), posiada wejście aux (w schowku) lecz nie posiada wejścia usb.
Chciałbym się dowiedzieć, najlepiej od kogoś kto zakładał usb w swoim samochodzie, czy jest to skuteczne oraz co, gdzie i jak :)

Witam

1) Aby mieć USB - należy
- mieć radio Sony z odpowiednim firmwarem
- założyć fordowski moduł bluetooth z obsługą USB
- dołożyć USB do modułu bluetooth

Kiedyś liczyłem to dla Mondeo mk4 i w używanych częściach wychodziło ok 1000zł (wg cen allegro)

Wszystko jest opisane => aby b yło łatwiej szukać jest podwieszony wątek FAQ => w tytule wątku o BT jest Mondeo ale są też informacje o Focusie

2) Dlaczego kolega ma wstręt przed użycie AUX => tanie i bezproblemowe

pozdrawiam
Arturek

bva
03-09-2015, 23:25
arturek, ja probowałem odtwarzac przez AUX i jest bardzo duża różnica w jakości dźwięku porównując go z tym odtwarzanym z MP3 nagranym na CD.
Swoją drogą, ciekawi mnie jakość Audio BT w porównaniu z MP3 z płyty, ale nie jest mi dane tego posłuchac.

Ja także interesuje się tematem streamowania muzyki przez BT do radia Sony (z 2011 roku podłączone do C-Maxa z 2009), ale wszystko wskazuje na to, ze moduł BT w aucie jest zbyt biedny, bo bez USB.

Sytuacja z podłączonym tele z Adroidem wygląda tak:
- telefon działa na głośnikach
- komunikaty Yanosika działają na głośnikach
- komunikaty z nawigacji Google Maps nie działają pomimo ustawionego wyjscia na BT (po wyłączeniu tej opcji działają przez głosnik w telefonie)
- strumieniowanie muzyki nie działa po BT chociaż patrzac na ikonki telefonu wyglada jakby to gdzies odtwarzal (przy przełączaniu AUX brak opcji Audio BT)

Wszystko to powyzej ma miejsca, gdy w telefonie, w opcjach BT, mam zahaczone zarówno rozmowy tele jak i przesylanie multimediów po BT. Gdy wyłączę przesylanie multimediów, to zaczyna się jazda z rozłączaniem także rozmow, wiec całe połączenie telefonu i Sony co chwilę się rozłącza.

weuek
03-09-2015, 23:37
AUX nie próbowałem (bo to niemożebnie niewygodne/niepraktyczne), ale BT audio to zdecydowanie słabsza jakość niż mp3 z CD czy z pendrive'a. I da się to natychmiast zauważyć nawet na tych słabej jakości głośnikach w fokusie mk2 fl (radio sony). Do tego nawigowanie po zawartości telefonu jest mocno ograniczone, chociaż nie żadne, jak to ma miejsce w przypadku AUX.

W ogóle, to nieustannie zaskakuje mnie skala dyskusji na temat rozwiązań, które są tak nieprzydatne (AUX) czy tak niskiej jakości (BT audio). Uprzedzając klasykę - z audiofilskim zboczeniem nie mam nic wspólnego.

tedi_k
03-09-2015, 23:41
...tak niskiej jakości (BT audio). Uprzedzając klasykę - z audiofilskim zboczeniem nie mam nic wspólnego.

Zapraszam do porównania u mnie - jeśli w telefonie są te same utwory co na penie - streaming jest praktycznie tej samej jakości co odtwarzanie z USB. Nie wiem skąd ta informacja, iż po BT "jest tragicznie"...

weuek
04-09-2015, 09:09
Nie wiem skąd ta informacja, iż po BT "jest tragicznie"...
Jak to skąd? ode mnie z auta. A mam właśnie sony mp3 w fokusie - a takiego zestawu ten temat dotyczy. W połączeniu z blackberry 9990 jakość dźwięku jest o tyle niższa niż tego samego pliku z CD czy USB, że nawet najmniej wybrzydzający człowiek wyraźnie to zauważy.

Wcześniej miałem inne auto, lepsze radio i inny telefon i sytuacja była taka sama jak teraz.

tedi_k
04-09-2015, 13:00
No to u Ciebie gra słabo a u mnie dobrze... Jaki z tego może być wniosek?

bva
04-09-2015, 13:16
Tedi, zdaje się, ze Ty uzywasz tego ze sprzętem innej generacji, zgadza się? Sugeruje się Twoim autem z 2013 roku. Może tu jest pies pogrzebany.

weuek
04-09-2015, 13:48
No właśnie - ja mam pierwszą wersję, która w ogóle wspiera AD2P, i to dopiero po zaktualizowaniu oprogramowania BT. A telefon też nieświeży.

I takiej wersji jak moja dotyczy ten temat.

mayak
07-09-2015, 07:58
w moim ex FF2 (rocznik 2007) praktycznie też nie było różnicy jakości dźwięku z usb i bt audio, więc to raczej kwestia telefonu lub instalacji

sladan
26-03-2018, 17:01
Witam. W swoim mondeo mk4 posiadałem radio TravelPilot FX, ale zdechło - jak każde w końcu. Założyłem Sony 1CD. I teraz takie pytanie: co mam zrobić, żeby działał mi BT w tym radiu? Bo nie mogę połączyć teraz telefonu nawet. Czyżby potrzebny był inny moduł BT? Dodam, że mam też USB w schowku, fajnie by było, gdyby też z tym radiem działało