ryba2000
23-03-2007, 14:36
Czy wyjmowal ktos lampy przednie (nowszy model 2001) z galaxy ?
Mi sie niestety nie udalo sie gdyz gril plastikowy wszystko blokuje a nie wiem jak go wyjac bo chyba jest do zderzaka w jakis sposob zamontowany a nie wiem w jaki :)
Bede wdzieczny za jakas porade :)
Chyba ze mozna jakos wyjac to pudeleczko od regulacji swiatel w pionie bo wlasnie ono nie dziala :( cos w nim burczy a swiatla nie obniza
Być może wystarczy poluzować grill ze zderzakiem. Trzeba odkręcić 2 śruby torx (po bokach pod maską, mocują grill do pasa przedniego), oraz wyjąć 2 klipsy plastikowe (bardziej po środku). Wtedy grill nadal jest złączony ze zderzakiem ale całość jest zluzowana i powinno dać się wyjąć reflektor. Pewności 100% nie mam ale też planuję tak zrobić.
romarcin
23-03-2007, 20:09
Ja wyjmowałem obie lampy rzeczywiście luzując gril z górnych śrub. Mam nadzieję że odkręciłeś dwie śruby mocujące na dole lampy do wzmocnienia przedniego, bo ja na początku ich nie zauważyłem (słabe światło w garażu) i próbowałem wyjąć lampy trochę na siłę :fcp4 . Lampy wyciągałem bo też nie działała regulacja. W jednej lampie wyskoczyła końcówka siłownika z gniazda w lustrze a w drugim siłowniku była uszkodzona elektronika więc kupiłem podobnie wyglądający na allegro (za chyba 20 zł) i przełożyłem płytkę z silniczkiem i elektroniką do oryginalnego mechanizmu i wszystko działa :fcp2
ryba2000
23-03-2007, 22:46
rozumiem ze chodzi o cztery wkrety mocujace gril pod maska ???
(nie moge sie polapac)
u mnie lampy sa na dwuch srubach od gory przykrecanych i jednej przy dole lampy po odkreceniu tych srub lampa jest luzna ale nie chce przejsc miedzy blotnikiem a grilem (doslownie brak kilku minimetrow) odkrecilem tez te cztery sruby od gory grila ale za wiele nie dalo
romarcin
24-03-2007, 10:06
Tak, chodzi o 4 wkręty pod maską trzymające gril od góry. Po ich odkręceniu gril robi się luźny i można odchylić go wykorzystując elastyczność plastiku
Lampy wyjmowałem ponad miesiąc temu więc nie pamiętam szczegółów, ale wydaje mi się że po całkowitym wykreceniu śrub (na dole lampy na pewno są dwie, trzymające z dwóch stron za metalowe języki do wzmocnienia przedniego) luźną lampą można było tak manewrować w otworze, że wychodziła.
zgadza sie 4 sruby (wkrety) trzymaja lampe - mozna wyjac odkrecajac tylko te mocowania ale latwiej jest odkrecic sruby trzymajace gril. Co to do regulatora to pali sie uklad scalony - ale niestety - producent (chyba bosch) zastosowal taki ukladzik ktory nie wystepuje na wolnym rynku i trzeba wymieniac caly - warto tez pamietac zeby wstawic czesc o takim samym numerze - numer +/- 2 juz nie pasuje