Zobacz pełną wersję : Witam się i pytam - naprawa Durashift EST ?

Magic
23-03-2007, 13:53
Pierwszy raz tutaj więc ...
Maciek, Warszawa, lat 37.

Od 2 tygodni posiadam Transita Jumbo 2002r. 2.4 90KM ze skrzynią Durashift, sprowadzony z Francji z przebiegiem teoretycznym 85 tys km. Tydzień temu był na przeglądzie w AutoPlaza na Popularnej, a w niedzielę skrzynia padła - raczej bez związku z serwisem.
Auto zostało odwiezione lawetą na Popularną, męczyli go parę dni, po czym orzekli do wymiany modulator, sterownik i siłownik, z tym, że tak do końca to oczywiście nie są pewni czy to wszystko trzeba wymieniać, ale "jak wymienimy to musi działać".

Stąd moje pytanie - czy jest jakiś serwis który na tych skrzyniach w ogóle się zna i mógłby zdiagnozować prawidłowo uszkodzenie, po czym naprawić ją bez puszczania mnie z torbami ? Druga opcja to konwersja na manual.

Mam namierzoną skrzynie na podmianę ale wolę jeszcze popytać nim wydam parę kzł.

kuczis
02-04-2007, 13:59
z tego co sie orientuje to dużo problemów było z skrzynią Durashift. Ford jej nie dopracował i efekt taki ze usterkowośc tych skrzyni była wielka a , koszty jej napraw wrecz ogromne , myśle ze jeśli to jest mozliwe to bierz pod uwage opcje zmiany na manual. Jeśli chcesz jednak Transita z skrzynią Durashift to lepiej poszukaj fachowca od automatów a nie serwis .. Osobiście widziałem na serwisie forda jak mechanicy biegli obejrzec jak wygląda skrzynia w Transicie z automatem , bo pierwszy raz mieli możliwośc zobaczenia ja na żywe oczy ... :fcp2 a co dopiero mozemy tu mówic o fachowej naprawie .

Ogólnie serwisy mają tendencje do :
coś nie działą..? wymieniac cześci az zacznie działac (kieszen klienta nie jest wazna)
'
zadzwoń sobie ewentualnie do "Brat-Ford" do Radomia mozliwe ze ci pomogą , z tego co wiem mają duza wiedze i zdolnosci w naprawie transitów i predzej naprawia ci oni skrzynie niz jakis serwis ( a napewno taniej) możliwe ze mają tez używke

fordzik22
09-10-2011, 12:00
panowie miałem ten sam problem ceny w serwisie rzeczywiste są zabójcze, a mechaniką brakuje wiedzy, używane części odpadają kupiłem komputer za 1000 zł i po trzech miesiącach padł znowu. w końcu znalazłem na allegro firmę która zajmuje się regeneracja! cena? tez nie najmniejsza bo za regeneracje silniczków i sterownika zapłaciłem nieco ponad tysiąc zł ale odpukać od tego czasu jeździ idealnie jak by ktoś potrzebował namiary to służę pomocą pozdr. link do allegro http://allegro.pl/skrzynia-biegow-ford-fiesta-mk6-durashift-naprawa-i1883711956.html

bakukamil
09-10-2011, 13:43
zmień na manualną i będziesz miał święty spokój ;)

tu jest opis
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=140956

wojtekjanus
09-10-2011, 14:53
zmień na manualną i będziesz miał święty spokój
Niby tak, ale z elektroniką są duże problemy, trzeba zmienić soft i chyba wiązkę - bo nowy soft ze starą wiązką nie chce współżyć...