Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] auto bez nawigacji ale z włożoną kartą z mapami
wojt_opole 24-07-2015, 11:20 witajcie
Czy ktoś z Was eksperymentował z nawigacjami w SYNC2 ?
Mam auto bez zamówionej wcześniej nawigacji. Jednak sam GPS jest wbudowany i działa podając mi na wyświetlaczu pozycję.
Czy zatem jak włożę (oryginalną) kartę z mapami do tego auta jest szansa że będzie mi działać nawigacja normalnie ???
NIE , Synch to nie tylko nawigacja, ale też "lokalizator" w razie wypadku poda twoje położenie , chwila cierpliwości , miła lektura - Instrukcja obsługi auta i będziesz wszystko wiedział :D
wojt_opole 24-07-2015, 11:37 srs w instrukcji niestety nie ma takiego studium przypadku...
lecz jest to oczywiste , nie mając nawigacji "Urządzenia" nie ma nawigacji , Ford nic za darmo nie daje , proszę w takim przypadku lektura ze strony Ford-a na temat systemu Sync http://www.ford.pl/Technologie/fordsync
wojt_opole 24-07-2015, 11:46 srs tak, stronę tą przeglądałem 100 razy, niestety dotyczy ona jedynie pierwszych wersji Sync. O sync2 i dużych ekranach nie znalazłem tam żadnych "sensownych" informacji :(
a co masz na myśli duży ekran ilu calowy bo nawi w sync chodzi na 8 calowym ekranie dotykowym TFT
wojt_opole 24-07-2015, 11:57 tak, dokładnie taki :)
ciekawe , daj Vin na PW
Bump: Przykro mi lecz nie masz ekranu do navi i samo włożenie karty nie pomoże , DS7T-18B955-GF nr ekranu który masz założony , a to nr ekranu do Navi DS7T-18B955-FB, jak sobie porównasz to jednak jest różnica w wielkości.
wojt_opole 24-07-2015, 12:19 ok, dzieki srs
Nie rozumiem... Ekran w SYNC2 ma 8cali i dla uruchomionej navi i bez niej... Jeśli masz 8 cali, to możesz się ze mną umawiać - prawdopodobnie zdołam Ci uruchomić navi w SYNC2
wojt_opole 24-07-2015, 12:28 tedi_k
powiedz że jeszcze zrobisz syn2 po polsku i wgrasz chipa na 1.5 eb :)
obawiam się Tadziu że nie da rady , ma mały wyświetlacz sprawdziłem to po Vin-ie , auto Flotowe czyli okrojone z czego tylko można , nr ekranów podałem w wcześniejszym poście
Ja napisałem - SYNC2 8 cali. Jak ktoś nie wie ile to cal, to podaję 1cal=2,54cm
wojt_opole 24-07-2015, 12:39 srs czemu Flotowe i okrojone ?
to wersja Titanium z wieloma dodatkami (radio wprawdzie nie Sony ale ten niżej rozbudowany system z 12 głośnikami ect...)
może Etis źle pokazuje coś....
tedi_k
powiedz że jeszcze zrobisz syn2 po polsku ...
Ja uruchamiam/odblokowuję ficzery fabryczne. Nie ma SYNC2 po polsku, to nie odblokuję...
Co do 1.5EB - pożyjemy, zobaczymy... Ale też na pewno nie chip tylko inny fabryczny soft.
POJAZD SERIA OZNAKOWANIE POJAZDU
SERIA 5 AMBIENTE
SERIA 10 TREND
SERIA 20 TITANIUM
SERIA 25 HYBRID
TITANIUM PLUS VIGNALE
Titanium nie jest równe drugiemu Titanium , np. brak navi , Bez ogrzewanych tylnych siedzeń , Bez Nagrzewnicy Pomocniczej , Bez układu automatyczn. Parkowania , Bez kamery i paru innych pozycji
wojt_opole 24-07-2015, 12:57 a nie to jasne, że do titanium można dobrać jeszcze innych opcji za pewnie 50 tyś ;)
ja mam wersje 20 (etis też tak pokazuje) z opcją "brak navi"
jednak GPS jest wmontowany, ekran jest, miejsce na kartę SD z mapami jest... a nóż się uda jak się Tedi_K zepnie :)
ps. a ekran ma taki jak na foto w załączniku żeby nie było
w/g dokumentacji jest mały wyświetlacz , ups błąd ford czyli coś znowu wykombinowali , może zmiana Sync2 coś pomoże ?
wojt_opole 24-07-2015, 13:07 w innych wątkach już koledzy pisali wielokrotnie, że Etis podaje błędnie niektóre parametry... czyli się potwierdza także tu
a to nie tylko Etis , lecz i inne dokumentacje
romekkar 24-07-2015, 14:08 tedi_k jak masz ochotę się zmierzyć z wgraniem navi pod 8 cali to chętnie porobię za królika - mam niedaleko (ale nie posiadam karty z mapami...)
Kartę z mapami Sync2 F4 do testów powinienem mieć w przyszłym tygodniu - tak więc najwcześniej przyszła sobota.
romekkar 25-07-2015, 10:12 jestem do dyspozycji
No to trzeba się w piątek do mnie odezwać telefonicznie i umówić.
wojt_opole 25-07-2015, 19:53 dajcie Tu znać jak i co Wam się uda odblokować w tym Microsofcie :)
tylko IDSem da się to zrobić ? czy też Direct Config ?
Arthi2000 27-07-2015, 14:04 Panowie,
A czy taka modyfikacja systemu będzie miała jakiś negatywny wpływ na gwarancję? Czy przykladowo podczas przeglądu serwis Forda jest w stanie to zauwazyć?
Również mam wersję, jak kolega, z "dużym" radiem ale bez navi, dlatego jestem ciekawy :p
Zastanawia mnie jak zareaguje system, gdy tylko się włoży karte SD z navi?
Pzdr.
Zastanawia mnie jak zareaguje system, gdy tylko się włoży karte SD z navi?
trzeba to poprostu sprawdzić
A czy taka modyfikacja systemu będzie miała jakiś negatywny wpływ na gwarancję?
A dlaczego ? Skoro ma to być ukryta funkcja która trzeba tylko aktywować .
1) czy taka modyfikacja systemu będzie miała jakiś negatywny wpływ na gwarancję?
2) jak zareaguje system, gdy tylko się włoży karte SD z navi?
1) jak zgłosisz usterkę gwarancyjną systemu navi, to Ford może się zdenerwować... W każdym innym przypadku operacja jest przeźroczysta...
2) system zignoruje Twoją kartę, choć Ford zaniedbał umieszczenia w czytniku niszczarki "nielegalnie" włożonych kart, więc nic niestety nie wybuchnie efektownie...
zastanawia mnie jak to odblokować . Chyba nikt nie powie :(
Uzyskałem wiec prawdopodobną poprawną odpowiedź na te zagadnienie :
Hi As i know - not enought just set NAVi option in SYNC config
To make SYNC to work with navy - SYNC must be upgraded on needed firmware (about 600mb) and upgraded from SD card
But main problem - is get this upgrade files...
As I know is this possible only via ETIS and FORD ETIS IDS and only with car which use NAVY by stock config
zastanawia mnie jak to odblokować . Chyba nikt nie powie :(
...
Warto wziąć się do roboty i dać coś z siebie a nie tylko czekać aż podadzą na tacy... Praca i czas innych zwykle są coś warte...
Sorki za jasną i bezpośrednią odpowiedź.:569:
Sorki za jasną i bezpośrednią odpowiedź
nie ma problemu
Arthi2000 27-07-2015, 22:02 Zaciekawiony tematem wpadłem dzisiaj po robocie swoim autkiem do salonu w Bydzi... włożyliśmy oryginalną kartę sd z navi do czytnika i... nic :P zero reakcji systemu.
Mogłeś zaoszczędzić na paliwie i czasie - napisałem przecież, że włożenie karty bez aktywacji nic nie daje...
Arthi2000 27-07-2015, 22:20 Mogłeś zaoszczędzić na paliwie i czasie - napisałem przecież, że włożenie karty bez aktywacji nic nie daje...
Mam po drodze, także spoko. A poza tym w końcu umówiłem się na serwis bo pojawiło mi się jakieś dzwne "bicie" na pedale sprzęgła po przejechaniu około 1k km :/
Mapa F4 dotarła, więc można popróbować aktywować navi w SYNC2 8cali...
W sobotę 01.08 będzie pierwszy ochotnik...
-----------------
UPDATE- w MND5 nie wygląda to dobrze... Wydaje się, że obecność navi nie jest sterowana parametrem tylko wersją softu wyświetlacza... Popatrzymu jutro.
romekkar 01-08-2015, 22:37 Pierwsze testy za nami - navi jeszcze nie ruszyło ale są zmiany w działaniu klimy - została wytłumiona i już tak nie stara się za wszelką cenę natychmiast osiągnąć zadaną temperaturę
Została aktywowana funkcja "Nawvigation aplicaton turned.." z "off" na "on"... Bez resetu wyświetlacza nie przyniosło to efektów.
Tak więc kolejne eksperymenty to:
1) reset wyświetlacza wyjęciem bezpiecznika audio/odpięciem aku;
2) poszukiwanie i wgranie softu analogicznego do urządzeń z odlokowaną navi.
To drugie wymaga zdobycia info o navi "fabrycznej" - zapraszam do mnie szczęśliwego posiadacza/użytkownika navi w MND5...:one:
Karwos00 02-08-2015, 12:53 Zaciekawił mnie ten temat. Jak widać mam auto z USA z My ford touch. Jak jest w aucie nawigacja - nad kompasem zamiast napisu - information jest Navigation - lub - insert SD Card jeżeli karta z mapą jest wyjęta.
Czy w moim przypadku da się dograć nawigację ?? Podejrzewam że bardzo wiele funkcji jest tam po prostu zablokowanych - raz zdarzyło mi się że przy wyłączonym silniku włączyłem wsteczny - zorientowałem się - wyłączyłem na P odpaliłem i na R - na wyświetlaczu pojawiło się że obraz z kamery jest niedostępny i muszę skontaktować się z serwisem - fabrycznie nie mam kamer i czujników cofania - ale widocznie w sofcie się coś popier.... i chciał uruchomić podgląd.
Możliwe że navigacja też jest dostępna.
Dodatkowo - nie mogę przeprowadzić aktualizacji Sync - na podstawie vinu określono w serwisie w sync i na stronie WWW - dostępna akualizacja wymaga wizyty w serwisie.
Jednak u brata w Fusionie 2013 Hybrid - aktualizacja taka była robiona w usa a teraz ma dostępną ze strony - 500MB po nagraniu na usb -samochód nie ma navigacji jednak przy próbie wgrania wyświetla się że aby aktualizację przeprowadzić wymagane jest włożenie karty SD od nawigacji - czyli nawet jak jej nie ma to niby coś tam jest.
MateuszS 03-08-2015, 21:53 Została aktywowana funkcja "Nawvigation aplicaton turned.." z "off" na "on"... Bez resetu wyświetlacza nie przyniosło to efektów.
Tak więc kolejne eksperymenty to:
1) reset wyświetlacza wyjęciem bezpiecznika audio/odpięciem aku;
2) poszukiwanie i wgranie softu analogicznego do urządzeń z odlokowaną navi.
To drugie wymaga zdobycia info o navi "fabrycznej" - zapraszam do mnie szczęśliwego posiadacza/użytkownika navi w MND5...:one:
Cześć,
ja mam navi fabryczną ale mieszkam w trójmieście. Jak mogę jakoś pomóc to chętnie.
tutaj jest ciekawe info jak aktywowac nawigacje w mft
jednak bez rozebrania panelu sie nie obedzie
http://forum.xda-developers.com/windows-mobile/general/hacking-myford-touch-getting-closer-t2938321
To info to mówi jedynie tyle: "wymień sobie urządzenie na takie z aktywowaną navi kupione najtaniej, to będziesz miał navi..."
Trochę bez sensu...
Szukam metody aktywowania navi w obecnej elektronice wyświetlacza i wydaje mi się, że jest całkiem blisko...
Tylko ze to co oni wymieniaja to sam uklad ktory ma zapisana informacje o obecosci navi.
Skoro wymiana ukladu pomaga zyskac navi, wiadomo juz, gdzie jest przechowywana ta informacja. I to nie jest caly wyswietlacz tylko sam modul.
Trzeba teraz tylko znalezc sposob na modyfikacje tych danych.
Ale to tylko moje domysly.
Tylko ze to co oni wymieniaja to sam uklad ktory ma zapisana informacje o obecosci navi.
...
Cała tylna część wyświetlacza - od dawna wiadomo, że to w niej jest moduł SYNC2... A w związku z tym to w nim jest ta informacja - żadne odkrycie.
Spróbuj kupić oddzielnie ten moduł - powodzenia!
DO tego moduł z aktywną navi nie różni się niczym od modułu bez aktywnej navi - a VIN auta, z którego pochodzi moduł to jak przyklejone liczby dające szóstkę w następnym losowaniu LOTTO - marzenie...
Nie wiem czy przeglądałes tamten topic na XDA, ale jest tam info o jakims kolesiu z ebaya. Jak poszukalem to widziałem ze koles prosi o podanie VIN i potem własnie dokleja tą informacje i aktywuje navi w obecnym urzadzeniu (mozliwe ze wymienia cos, nie ma napisane), ale w FAQ opisuje ze w serwisie w przypadku hardResetu i nadpisania softu moga wyłączyc spowrotem navi, wiec on znow to aktywuje. Czyli widocznie aktywuje to softwarowo. Czyli wychodzi na to ze jest to mozliwe. Ale koles liczy sobie za to 700$
Tutaj link do ebaya
http://www.ebay.com/itm/OEM-Navigation-Upgrade-For-All-2011-2015-Ford-Models-with-MFT-MyFord-Touch-SYNC-/201382907125?hash=item2ee35b4cf5&vxp=mtr
tak samo tutaj (to chyba ten sam koles)
http://www.fordpimods.com/navigation-mft.html
Czytałem. Gość programuje flasha programatorem i z tego powodu potrzebuje cały moduł. Ja chcę to zrobić zmianą konfiguracji (kablem) i powinno się to udać i być sporo mniej ryzykowne i kłopotliwe...
wojt_opole 25-08-2015, 13:43 tedi_k
jakieś postępy ?
Witam ,też jestem bardzo zainteresowany rozwiązaniem tego "problemu "
Chętnie wspomogę "prace badawcze "
Ja chcę to zrobić zmianą konfiguracji (kablem) i powinno się to udać i być sporo mniej ryzykowne i kłopotliwe...
Byłoby super jakby koledze z RU udało się to zrobić . Jestem z kolegą podobnie jak kilku innych na emailu. Może się coś ruszy w tym temacie . :D
O widze ze tamt ktory wiosna startowalem odzyl i super :)
Tez czekam na efekty, ale skoro jak tu pisza mozna aktywowac navi na Sync2 tylko poprzez karte to chyba tedi jest na dobrej drodze ...
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2367161,00.asp
Ten link co wkleiłes jest sprzed 5 lat. Od dawna wiadomo że to nie jest prawdą co tam jest napisane.
Panowie, jakieś efekty tej walki?
Mam Focusa Mk3 (rocznik 2015) z system Sync 2 audio Sony i wyświetlaczem 8" bez navi.
Chętnie oddałbym się do eksperymentów w tej tematyce.
...Chętnie oddałbym się do eksperymentów w tej tematyce.
No to się zgłoś do kolegi mayak...
jarej6607 24-10-2015, 15:38 czy rozgryzłeś już możliwość aktywowania nawigacji w sync2 w MK5?
Witam, czy temat jeszcze żyje? Właśnie kupiłem Mondeo Titanium z radiem sony 8 cali i tez interesuje mnie odblokowanie navi.
Focuss-F1 05-03-2016, 11:53 Wiam, Podobnie jak kolega mam od 3 tygodniu Mondeo Titanium z radiem 8 cali ale nie SONY i interesuje mnie uruchomienie nawigacji
Na razie "handlowo" dostępne tylko w www.skanbis.eu . Koszt 500zł, trzeba wyjąć ekran z modułem SYNC2 (są połączone) i wysłać do nich.
Od niedawna posiadam Forda Focusa TITANIUM z opisanym przez Was urządzeniem. Również jestem przekonany, że odblokowanie nawigacji to tylko kwestia czasu. Wielu producentów pisząc oprogramowanie do stacji multimedialnych ukrywa niektóre opcje, może tak jest i w tym przypadku. Również jestem Ciekaw waszych prac, a swoją drogą również postaram się poszukać rozwiązania.
Na razie "handlowo" dostępne tylko w www.skanbis.eu . Koszt 500zł, trzeba wyjąć ekran z modułem SYNC2 (są połączone) i wysłać do nich.
jak się ma do tego gwarancja? zakładam że jeszcze nikt nie sprawdzał
Się ma tak, że wewnątrz urządzenia widać wyraźne ślady ingerencji. Albo otworzą i każą się iść wietrzyć, albo nie otworzą i gwarancja przejdzie...
Się ma tak, że wewnątrz urządzenia widać wyraźne ślady ingerencji. Albo otworzą i każą się iść wietrzyć, albo nie otworzą i gwarancja przejdzie...
eh, czyli najbliższe 3 lata nawigacja w telefonie a potem pewnie i tak nie będzie już to miało sensu ;)
97% nie otwierają i gwarancja przechodzi, statystyczne 3% ryzyka jest zawsze...:one:
Każdy podejmuje decyzje za siebie.
Od niedawna posiadam Forda Focusa TITANIUM z opisanym przez Was urządzeniem. Również jestem przekonany, że odblokowanie nawigacji to tylko kwestia czasu.
jest opanowane przez firmę Skanbis (www.skanbis.pl)
Trzech kolegów z moich okolic pojechało i .... odjechało z bananami na twarzach .
tak więc usługa wykonana w 100% pewnie i bez problemowo a na dodatek w bardzo rozsądnych $$ . Tak więc można spokojnie i bez obaw oddać autko w ręce tego serwisu :D :one:
pozdrawiam Tomek
wojt_opole 16-03-2016, 20:18 leszcz
"w bardzo rozsądnych $$"
jak bardzo rozsądnych ?
w bardzo rozsądnych $$
no około 500zł ..... bardzo rozsądne więc
...tak więc usługa wykonana w 100% pewnie i bez problemowo...
Ceny Skanbisu są na allegro: http://allegro.pl/ford-aktywacja-nawigacji-sync-mondeo-kuga-focus-i6049046287.html
leszcz - nie zapewniaj o "100%" bo zawsze jest margines niepowodzenia. Sam do nich wysyłam wszystkich, ale z drugiej strony:
1) na własne oczy widziałem Sync2 z amerykańskiego Fusiona, który po uruchomieniu w Skanbisie navi miał problemy z dźwiękiem (strony lewa-prawa się pozamieniały) a po zmianie częstotliwości USA->EU przestał działać telefon. Navi została poprawiona po kolejnej wysyłce a częstotliwości wróciły do stanu USA bo się nie dało.
2) Widziałem licznik z amerykańskiego Fusiona, który obiecał Skanbis spolonizować - i się na obietnicach skończyło.
Reasumując - kolega Artur ze Skanbisu robi te navi sprawnie, ale "100% gwarancji" ja nie daję, bo to jego robota a nie moja. Konkurencji na razie brak - to wysyłam wszystkich pod Rybnik.
Zasadniczo to jak ktoś kupi auto bez nawigacji i sobie ją w polecanej firmie aktywuje, to ASO nie musi nic otwierać, bo wystarczy, że uruchomią SYNC2 i będzie widać, że nawigacja jest.
Dodam, że sam się zastanawiam, czy nie skorzystać z usługi tej firmy w celu aktywowania nawigacji w moim nowym C-Max.
Ze Szczecina jest tam spora odległość, ale pod koniec maja będę przez kilka dni w Opolu i odległość znacznie się skróci :) Muszę sprawę przemyśleć.
tedi_k skontaktuję się zapewne z Tobą w celu zmiany 150-182 i może jeszcze aktywowania/deaktywowania innych rzeczy, np:
- wyłączenie ASS,
- włączenie automatycznego ryglowania zamków po ruszeniu,
- inne opcje jeśli są możliwe :)
Oczywiście uzależniam to od terminu podróży do Opola.
Rothmans 22-03-2016, 23:06 Małe szanse żeby serwis reagował na nawigacje jej sprawdzeniem w etisie- bardzo małe.
A co się pojawia na wyświetlaczu jak wyjmiemy kartę z mapą? Też kompas?
A co się pojawia na wyświetlaczu...
Tak jak napisał Rothmans - nie ma to praktycznie żadnego znaczenia.
Nikt - nawet przy naprawie gwarancyjnej nie porównuje specyfikacji auta ze stanem faktycznym. Nie mówiąc już o zwykłym przeglądzie...
Jedyny problem jaki by wyniknął to wymiana gwarancyjna popsutego sync z uruchomioną navi: po wymianie na 100% navi by nie było:one: Jednak (jako, że Sync byłby popsuty...) nikt też by nie zauważył, że miał uruchomioną navi...
Rothmans 24-03-2016, 11:10 ted_k
Wiem, że wiercę dziurę w brzuchu ale jest szansa na zaaplikowanie navy twojego autorstwa? Skanbis jakoś przestał się ogłaszać i jakoś nie mam do ich metody przekonania póki co.
Panowie, a może tutaj jest odpowiedź w sprawie aktywacji nawigacji ?. Nie chciałbym jechać aż z Gorzowa do firmy Skanbis i grzebania w radiu. https://www.drive2.ru/l/5265916/
Panowie, a może tutaj jest odpowiedź w sprawie aktywacji nawigacji ?. ...
Wg mojej wiedzy rosyjski kolega Elektronik robi dokładnie taką samą metodą jak Skanbis.
Chyba mało zachęcający jest wyzerowany numer seryjny?...
Uzupełnienie informacji do poprzedniego postu:
Po aktywacji zrobionej przez Skanbis S/N zostaje poprawny (o ile jestem w stanie sprawdzić), ID sterownika (Ameryka/Europa) zostaje poprawny,
Natomiast soft (i tu 'bad news') wskazuje wyraźnie, że kolega Artur ze Skanbisu ogrywa flasha relatywnie bardzo starym softem - 4.32 14073. Jest to soft mniej więcej z połowy 2014 roku. Wgrany w Skanisie soft "przykrywa" oczywiście wcześniejsze aktualizacje urządzenia - i to może być ewentualnie problem w kontakcie z ASO ("Panie - myśmy wgrali ostatnio najnowsze oprogramowanie Sync2 a u Pana jest soft sprzed daty produkcji auta - co się stało i jako to możliwe...").
Zaraz po świętach postaram się z kolegą wyjaśnić, czy ponowna aktualizacja do 3.8 15128 przypadkiem nie wyłączy aktywowanej navi.
Druga sprawa - zauważyłem, że po aktywacji navi (przeflashowaniu Synca) ekran zaczyna chodzić bardzo ciężko (resposywność jakby młotkiem trzeba było walić...) - naprawia to zrobienie kalibracji dotyku. O tym (i jak tą kalibrację zrobić) koolega Artur nie informuje...
Dodatkowe ustawienia w Sync2 pojawiają się jak przytrzymamy strzałkę w prawo i wysuwanie CD. Jest tam też opcja kalibracji ekranu.
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Artur ze Skanbisu ogrywa flasha relatywnie bardzo starym softem - 4.32 14073. Jest to soft mniej więcej z połowy 2014 roku
No to dla świętego spokoju będzie ogrywał najnowszym możliwym :one: ( po wpisie tedi_k kumpel tak się przejał , że uzyskal taką informację bezposrednio)
- tak przekazał jednemu koledze któremu aktywował w piątek :D
że po aktywacji navi (przeflashowaniu Synca) ekran zaczyna chodzić bardzo ciężko (resposywność jakby młotkiem trzeba było walić...) - naprawia to zrobienie kalibracji dotyku. O tym (i jak tą kalibrację zrobić) koolega Artur nie informuje...
Tego w naszym przypadku nie było
No to dla świętego spokoju będzie ogrywał najnowszym możliwym :one: ...
A co ma do tego święty spokój kolego rzeczniku wszystkich wykonawców zewnętrznych?
Bo moim zdaniem to tylko kwestia profesjonalizmu...:569:
A swoją drogą - nie mógłbyś Tomku zająć się znajdowaniem takich właśnie kwestii do naprawienia zamiast mnożenia w nieskończoność pustych postów:568:
Przecież taki wpis jak wyżej 'najnowszym możliwym' dokładnie nic nie znaczy!:roll: Jak wiesz jakim - to napisz proszę.
Tak trudno było się dowiedzieć czy aktualizacje 'przykrywają' aktywowanie navi czy nie?
A jak nie wiesz/nie dowiedziałeś się to powstrzymaj nieodpartą chęć zaistnienia na forum... Damy radę bez takich postów jakiś czas...:619:
A co ma do tego święty spokój kolego rzeczniku wszystkich wykonawców zewnętrznych?
Można sobie robić aktualizacje i nic sie nie zmieni dalej nawigacja będzie działać.
informacja od wykonawcy tej modyfikacji czyli firmy SKANBIS
Wszystkowiedzący tedi_k daj spokój :) święta są!! sama żółć się z Ciebie wylewa.Czyżbyś az tak bał sie konkurencji?
Bo moim zdaniem to tylko kwestia profesjonalizmu...:569:
A swoją drogą - nie mógłbyś Tomku zająć się znajdowaniem takich właśnie kwestii do naprawienia zamiast mnożenia w nieskończoność pustych postów:568:
Przecież taki wpis jak wyżej 'najnowszym możliwym' dokładnie nic nie znaczy!:roll: Jak wiesz jakim - to napisz proszę.
Tak trudno było się dowiedzieć czy aktualizacje 'przykrywają' aktywowanie navi czy nie?
A jak nie wiesz/nie dowiedziałeś się to powstrzymaj nieodpartą chęć zaistnienia na forum... Damy radę bez takich postów jakiś czas...:619:
...Czyżbyś az tak bał sie konkurencji?
Ja? Konkurencji? :one:
Jak bym nie potrząsnął, to kolega leszcz by ciągle te swoje uśmieszki zamieszczał zamiast jakiejś użytecznej informacji... A tak - sprawdzimy, czy aktualizacja Sync2 do wersji 15128 po aktywacji navi w Skanbis faktycznie zostawia wszystko na miejscu. Jak coś pójdzie nie tak - to Kolega się nie wyprze, że to on zalecił możliwość aktualizowania...
Forum nie jest (głównie) do autoreklamy tylko do przekazywania użytecznych (dla innych) informacji.
Jako przykład - proszę bardzo jest na forum w miarę sensowny wątek o dokładaniu kamery do MND4. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=160748
Uprzejmie proszę o znalezienie spośród ponad 2.200 postów kolegi Tomka choć 10% takich - jak w tym wątku - które cokolwiek naświetlają lub wyjaśniają. Dokładnie to mnie irytuje, że można pisać w kółko tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu.
Zauważ, że sam jakoś nie ciśniesz się na forum ze swoim ego - choć akurat Ty masz sporo do przekazania...
Wesołych świąt! :wink:
Jak coś pójdzie nie tak - to Kolega się nie wyprze, że to on zalecił możliwość aktualizowania...
cytat informacji otrzymanej od firmy SKANBIS
A aktualizację robi ten co akurat przy tej nawigacji dłubie..... nie mam takiej zrobionej pod ręką więc nie sprawdzę.
Informacje chciałeś uzyskać po świętach a masz ją w święta .
A wszystko powinien napisać tu skanbis i ucina wszystkie spekulacje jednym cięciem
Bump:
Bump: Tedi_k a Wy (wiesz o kim mowa) nie robicie sobie reklamy??zobacz na Wasze posty.Łatwo komuś wytykać,ale u siebie się tego nie widzi:( Ja też bym chciał tak jak Wy się reklamować np. że robię wszystko co Wy+ inne marki i na dodatek praktycznie w połowie europy:) Gdybym to robił to byście mnie tutaj zjedli pisząc że wypisuje glupoty-sorki ale tacy jesteście:( a z drugiej strony wiem że nie dostane takiej zgody od moderatora i tutaj akurat macie przewage.Dobra koniec pie.... głupot.Ja kończe ten temat bo szkoda Waszych i moich nerwów. Życzę Wam Zdrowych i Wesołych Świąt no i więcej szacunku do siebie:)
Ja? Konkurencji? :one:
Jak bym nie potrząsnął, to kolega leszcz by ciągle te swoje uśmieszki zamieszczał zamiast jakiejś użytecznej informacji... A tak - sprawdzimy, czy aktualizacja Sync2 do wersji 15128 po aktywacji navi w Skanbis faktycznie zostawia wszystko na miejscu. Jak coś pójdzie nie tak - to Kolega się nie wyprze, że to on zalecił możliwość aktualizowania...
Forum nie jest (głównie) do autoreklamy tylko do przekazywania użytecznych (dla innych) informacji.
Jako przykład - proszę bardzo jest na forum w miarę sensowny wątek o dokładaniu kamery do MND4. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=160748
Uprzejmie proszę o znalezienie spośród ponad 2.200 postów kolegi Tomka choć 10% takich - jak w tym wątku - które cokolwiek naświetlają lub wyjaśniają. Dokładnie to mnie irytuje, że można pisać w kółko tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu.
Zauważ, że sam jakoś nie ciśniesz się na forum ze swoim ego - choć akurat Ty masz sporo do przekazania...
Wesołych świąt! :wink:
...A wszystko powinien napisać tu skanbis...
To po co się pchasz zamiast nich?
Jak Ty piszesz, to Ty odpowiadasz za to co piszesz. Nie miałem zamiaru uzyskiwać info od Ciebie - z całym szacunkiem jakoś mało w tej pisaninie info właśnie... Mam telefon do kolegi Artura i on ma też do mnie - umiemy rozmawiać bez Twojego pośrednictwa. Szczególnie, że o nie nikt nie prosił...
Bump:
Tedi_k a Wy (wiesz o kim mowa) nie robicie sobie reklamy??...
Proszę bez Wy - mam na imię Tadeusz.
Bądź łaskaw przytoczyć jakiś mój post czysto reklamowy (nie będący odpowiedzią na czyjeś pytanie typu "gdzie mogę coś tam zrobić...") powiedzmy tak od początku roku... Będę bardzo zobowiązany za taki cytat, bo inaczej poproszę o przeprosiny...:569:
Tadeusz daj sobie na wstrzymanie .Jezeli uważasz ze "pytanie gdzie mogę coś zrobić" to nie jest reklama to od dziś też będe w ten sposób pisał i proszę abyś nie mówił ze moje posty nie są pomocne itp
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=209464
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=223786
Ja kończe ten temat a jezeli uważasz że Cię uraziłem to przepraszam
Tadeusz daj sobie na wstrzymanie ...
Po pierwsze - prosiłem o przykłady z tego roku. Po drugie dałeś cytaty ze stref wojewódzkich (sprzed dwóch lat i sprzed roku) - które dokładnie do tego służą.
Więc ja proszę uprzejmie Ciebie - daj sobie na wstrzymanie i zechciej łaskawie mnie przeprosić.
Panowie dajcie spokój nie warto się kłócić o jakies bzdety,szkoda zdrowia ,kurczę życie jest za krótkie żeby sprzeczać sie o niewiadomo co.
No więc dzisiaj zrobiłem aktualizację do 3.8 15128 w Sync2 z aktywowaną przez Skanbis navi. Wszystko poszło OK. Trochę mnie zdziwiło, że kolegom chciało się zdzierać naklejkę z karty z mapą (bo chyba nie da się kupić kart bez naklejki?) i sprzedawać kartę F4 jako F5... Kolega właściciel twierdził, iż był informowany, że nabywa "najnowszą kartę F5", a Sync jako żywo informował, że ma włożoną kartę F4... A po naklejce nawet śladu nie było...:roll:
Tadeusz podsumuje to jednym słowem s......nie lubię takich ludzi co klamia w żywe oczy ach...
...Trochę mnie zdziwiło, że kolegom chciało się zdzierać naklejkę z karty z mapą (bo chyba nie da się kupić kart bez naklejki?) i sprzedawać kartę F4 jako F5... Kolega właściciel twierdził, iż był informowany, że nabywa "najnowszą kartę F5", a Sync jako żywo informował, że ma włożoną kartę F4... A po naklejce nawet śladu nie było...:roll:
Tadeusz podsumuje to jednym słowem s......nie lubię takich ludzi co klamia w żywe oczy ach...
Zgodnie z wyjaśnieniem Skanbis - była dostępna partia kart bez naklejek i taką partię firma sobie zakupiła. Czyli moje zdziwienie było uzasadniane o tyle, że czegoś takiego nie widziałem a jednak istnieje (istniało?). A w związku z tym, że karty były bez naklejek - to pomylić je jest bardzo łatwo...:one: Właściciel ma zgłosić się do firmy na wymianę pomylonej karty. :one:
Dzięki całej historii wszyscy zainteresowani już będą zapewne bardziej uważni przy kolejnych okazjach.:razz:
Ja osobiście mam z takimi sytuacjami problem - jeśli kogoś polecam, to wolę jak robi swoją robotę perfekcyjnie. Jeśli popełnia błąd - nie mam jakoś problemów z wytknięciem takiego...
BTW - partia kart bez naklejek jest na ukończeniu, więc i okazji do pomyłek będzie mniej...
A koledze Tomkowi leszcz bardzo dziękuję za super czujność i nadzwyczajne zaangażowanie w roli rzecznika...:619:
romekkar 30-03-2016, 22:55 Wczoraj miałem sprawę do załatwienia w Rybniku, to pozwoliłem sobie podjechać do Skanbisu i aktywować nawigację. Całość trwała nie więcej niż 1h, w miłej atmosferze. Wszystko działa jak należy. Jako że nie miałem swojej karty dostałem propozycję zakupu - chłopaki mieli akurat do dyspozycji tylko karty F3 jednak dla moich potrzeb ta karta jest wystarczająca, a cena okazała się atrakcyjna... Mogę więc uczciwie wszystkim zainteresowanym firmę polecić.
... Wszystko działa jak należy. ... Mogę więc uczciwie wszystkim zainteresowanym firmę polecić.
Update do wersji 3.8 15128 nie jest konieczne, ale warto je zrobić. Linki do ewentualnego samodzielnego ściągnięcia były publikowane.
Takie polecenie warte jest podkreślenia - rzetelność w relacji z klientem zawsze popłaca.
antrobius 07-04-2016, 19:52 Czytam kolejne wątki o nawigacji, aby dowiedzieć się jak najwięcej o warunkach uruchomienia nawigacji w samochodzie, który kupiłem i odbiera w najbliższych dniach.
Odbieram go w Rybniku, więc do firmy SKANBIS nie jest daleko, aby załatwić sprawę za jednym "zamachem".
Stąd interesuje mnie SKUTECZNOŚĆ działania polecanej na forum firmy.
Wiadomo jest też, że w elektronice wszystko może się zdarzyć. Jednak chciałbym wrócić do domu nowym samochodem [emoji846] w normalnym terminie, no i nie na lawecie.
Tak więc, czy rzeczywiście dobrym pomysłem jest odwiedzenie firmy SKANBIS?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
...Tak więc, czy rzeczywiście dobrym pomysłem jest odwiedzenie firmy SKANBIS?...
Znasz lepszy, alternatywny? Navi ma nic wspólnego z lawetą...
W razie "W" (co się nie zdarza) co najwyżej wrócisz bez radia (do czasu wymiany gwarancyjnej Sync2 na zasadzie "wzięło i zgasło i już się nie uruchomiło. Kiedy to naprawicie w moim nowiutkim samochodzie"...).
antrobius 07-04-2016, 20:08 Czyli "nie zniechęcasz" mnie od tego pomysłu?
[emoji6] a ja wrócę do domu bez sensacji w osiedlu: [emoji609]-[emoji592]
- poprawia mi to humor
antrobius 07-04-2016, 20:22 Do tedy_k ✒️ napisałem na PW
antriobus i co postanowiłeś z navi?
właśnie mam ten sam dylemat
...dylemat
Zrobić. Jak się chce navi (a warto chcieć), to inne opcje jakoś tak szare są...
antrobius 17-04-2016, 01:34 antriobus i co postanowiłeś z navi?
właśnie mam ten sam dylemat
Postanowiłem aktywować navi w SKANBIS. O efektach opiszę wkrótce. Wpierw muszę odebrać auto i stamtąd pojadę do SKANBIS.
Ja 2 tygodnie temu aktywowałem sobie navi w Skanbisie. Ponieważ mieszkam dosyć daleko od nich, postanowiłem wysłać sam wyświetlacz kurierem. Aktywacja przebiegła bez żadnych problemów i po montażu u siebie wszystko jest ok. Chociaż jestem przyzwyczajony do Automapy, Fordowska navi mi odpowiada.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
koledz,y za waszymi radami i sugestiami, dzisiaj zostało wysłane radio do skanbisu. Przy odrobinie szczęścia w środę ma być u mnie po modyfikacji.
pzdr Tomek
Wysłane z mojego SM-A300F przy użyciu Tapatalka
SrebnaStrzała 19-04-2016, 08:09 Panowie 2 pytania.
Niedługo odbieram rangera po lifcie w wersji Limited właśnie z sync2 ale bez navi.
Jakie koszta aktywacji navi o ile możliwe?
Jak wygląda kwestia zmiany softu na Sync3 bo w internetach już pojawiają się takie opcje tylko że za dość duży pieniądz.
cattani75 19-04-2016, 08:11 Sync3 to nie tylko software, ale i hardware. :-(
SrebnaStrzała 19-04-2016, 08:20 Gdzieś na forum zagranicznym czytałem że ktoś przeprowadził aktualizację tylko warunkiem jest posiadanie navi.
fabi76 , rakutom czy Sync2 łatwo jest wyciągnąć?
Jak zabezpieczyliście paczkę przed wysyłką?
keiw dostałem instrukcję od kolegi fabi76
Tak sam wymontowywalem. Zacznij najpierw od plastikowych ramek wokół dźwigni zmiany biegów potem na końcu cała ramka wokół radia. Potem panel z guzikami klimy i otworem na ekran. Też jest na zatrzaskach i chyba 2 czarnych srubach . Najlepiej pociągnąć od góry. Potem już został wysłany sam wyświetlacz też na 2 srubach. Najgorzej wychodziły plastiki koło meszka dźwigni zmiany biegów, trzeba zdjąć wszystkie. Pozdrawiam
poszło łatwo, jednak musimy mieć troche wyczucia
radio zabezpieczyła spora ilością pianki pod panele ☺
akurat to było pod ręką
WItam
Co prawdo - tamten wątek dotyczy Focusa ALE ciekawa informacja
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=77375
pozdrawiam
Arturek
BrudnyHenryk 26-04-2016, 13:33 Co prawdo - tamten wątek dotyczy Focusa ALE ciekawa informacja
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=77375
Na razie zrobiłem to w Focusie mk3, ale wg mnie da się zrobić w każdym aucie z Sync 2. Chętnych zapraszam do kontaktu na priv
Tu szczegóły:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=243345
A_mato_r 26-04-2016, 17:32 Na razie zrobiłem to w Focusie mk3, ale wg mnie da się zrobić w każdym aucie z Sync 2. Chętnych zapraszam do kontaktu na priv
Tu szczegóły:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=243345
Musisz wyczyścić skrzynkę na forum bo nie mozna wysłać do Ciebie wiadomości [emoji12]
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
BrudnyHenryk 26-04-2016, 17:38 Już można
.................................
Wysłano z telefonu przy użyciu autokorekty
....Chętnych zapraszam do kontaktu na priv
...
No wiec ja też już zapraszam :one:
Nie powiem - sprytnie to jest zrobione :diabel2:
Wychodzi na to, że za chwilę nie będzie auta z zablokowaną navi w Sync2... :619:
Zapraszam i ja to odblokowania nawigacji w sync2 :)
Dla zainteresowanych wyciagnieciem nawigacji :-)
https://youtu.be/IqRhQHlmsTc
cattani75 27-04-2016, 11:55 Przyda się jak będziemy zmieniać na Sync3. :-)
Jak chłopaki rozgryźli już navi, to Sync2 nie trzeba wyciągać.
BrudnyHenryk zadziałał motywująco ;-)
Rothmans 27-04-2016, 13:30 Z sync 3 to się bedą tak bawić:)
http://youtu.be/BYIxEo7YL4I
Jak chłopaki rozgryźli już navi, to Sync2 nie trzeba wyciągać.
BrudnyHenryk zadziałał motywująco ;-)
tak więc rób sobie sam :
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2586005&postcount=1034
leszcz można bez podpinania żadnych kabli?
żadnych kabli?
Ty VIAKENA
leszcz jesteś pewien, że ten kabel:
http://allegro.pl/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-i5000063562.html
pójdzie z nowym C-Max'em?
Robił juz ktoś to Navi do MK5 - szczególnie ten rocznik i jest pewien że pójdzie?
Rocznik nie ma znaczenia. Pójdzie.
macko278 07-05-2016, 17:40 Nie chcę robić reklamy, ale chcę podziękować za odblokowanie nawigacji w moim Sync2. Wszystko śmiga jak trzeba. Tedi_k dobra robota:razz:
wojt_opole 07-05-2016, 19:32 Korzystając z okazji i ja pochwalę
Wczoraj wieczorową porą miałem niewątpliwą przyjemność poznać BrudnyHenryk
Przy okazji wizyty w Warszawie załatwiliśmy szybko i sprawnie aktywację nawigacji w moim MK5 + zaktualizować Sync do najnowszej wersji (3.8 z tego co pamiętam)
Polecam serdecznie człowieka bo przesympatyczny typ i prawdziwy pasjonat :)
Kto dostarcza mapy do nawigacji Forda? Tak się zastanawiam, czy te mapy nie mają coś wspólnego z Here (z racji systemy MS) i czy ktoś się zastanawiał nad możliwością adaptacją map z systemu Windows Mobile?
Nie dostałeś okładki do karty z mapą? Wszystko na niej jest... To że są przygotowywane przez HERE niewiele tu wnosi... Aplikacja navi oczekuje określonej struktury danych na karcie oraz dokonuje kontroli jej autentyczności. Jak więc chcesz dokonywać owej "adaptacji"?
Pomysł podmiany aplikacji navi (mimo, że to Windows for Automotive...) jakoś na razie nie znalazł swojego rozwiązania... Nawet w kontekście faktu, iż backdoor do systemu niektórzy już opanowali...
Nie mam jeszcze navi i map, dlatego nie wiem. Kwestia do-instalowania aplikacji znalazła ostatnio swoje rozwiązanie i wiem, że kwestia zmiany aplikacji navi jest rozwojowa. Moje pytanie dotyczyło jednak samej kwestii map, które, jak czytam forum, są dalekie od doskonałości, wymagają częstej aktualizacji i dlatego zastanawiałem się nad możliwością użycia innych map. Wątpię aby struktura map (zwłaszcza od jednego producenta) znacząco się różniła - w grę pewnie wchodzi jakiś ogólny rejestr konfiguracyjny, natomiast sama struktura przechowywania danych mapy jest raczej standaryzowana. Jeśli aplikacja chodziłaby z alternatywnymi mapami, to byłoby to duże udogodnienie dla osób. które mają takie mapy na innych urządzeniach. Tutaj do głowy przyszedł mi Windows Mobile i mapy Here z tytułu pokrewieństwa Sync z MS. Stąd moje pytanie czy ktoś spotkał się z wątkiem lub dyskusją pod tym kątem.
krystianen 08-05-2016, 11:41 Aplikacja navi oczekuje określonej struktury danych na karcie oraz dokonuje kontroli jej autentyczności
Zrobiłem kilka testów i struktura katalogów plików wydaje sie nie miec kluczowego znaczenia. Dodawałem pliki i katalogi od starszej wersji mapy. Gdyby struktura katalogów miał znaczenie to wystarczyło by zrobić kopie karty.
Wg mnie nawi sprawdza nr seryjny karty oraz wersje i producenta kontrolera karty SD.
Do celów edukacyjnych udało mi sie z 1 karty zrobić 2, ale w pirata nie mam zamiaru sie bawić wiec to tylko do testów. Jakby ktos pytał do tego potrzebne PC-3000
Tu chyba koledze bardziej chodzi o podmianę plików map na nowsze, np. pobrane od Here w Windows.
Określona struktura plików, zgodność sum kontrolnych jest raczej "oczekiwana" przez Sync2.
Zupełnie odrębną sprawą jest zabezpieczenie karty SD.
Tak w ogóle to Here "odpuściło" sobie Windows'a:
http://www.spidersweb.pl/2016/03/here-na-windows-10.html
jarej6607 17-05-2016, 18:27 Jestem świeżo po wizycie u BrudnyHenryk. Nawigacja w Mk5 uruchomiona. działa świetnie. przy okazji zrobił mi aktualizację do najnowszej wersji sync2, czyli to czego nie raczyli mi zrobić panowie z ASO podczas przeglądu, na którym byłem tydzień temu. Polecam gorąco!
Wiecie może czy ktoś we Wrocławiu lub okolicach odblokowuje navi ?
Moja foczka doczekała się Nawigacji :) przy okazji aktualizacja SYNC2 i uaktywnienie blokady drzwi. Dziękuję BrudnyHenryk.
to teraz pora na moc ;)
raczej sobie odpuszczę. Teoretycznie to chyba "onanizm sprzętowy" niż odczuwalne korzyści :)
disaster3 20-05-2016, 22:19 Masz prawo do swojego zdania, mimo ze większość (jakieś 99%) myśli inaczej Ty masz prawo się z tym nie zgadzać i tej wersji się trzymajmy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
raczej sobie odpuszczę. Teoretycznie to chyba "onanizm sprzętowy" niż odczuwalne korzyści :)
A to juz zależy od definicji "korzyści". Techniczne korzyści (moc, przyspieszenie) rzadko pokrywają się z "ekonomicznymi" korzyściami (np. koszt posiadania paru KM więcej w wersji fabrycznej i tuningowej). A są jeszcze korzyści "emocjonalne": zrobiłem to sam
Hej,
Podobno sposób na aktywację nawi już nie działa. Ford zablokował :-/
Myślicie że jest szansa by jeszcze kiedyś się udało aktywować?
Skanbis chyba dalej to robi?
cattani75 18-06-2016, 21:49 A jakby tak Sync 2 zmienić na Sync 3? Tam chyba można mieć navi z Googla - ktoś o tym dziś pisał. Tyle, że nieco drożej wyjdzie. ;-)
Nieco drożej - mniej więcej jak topowy tablet
cattani75 18-06-2016, 22:53 Za tableta 8000 nie dasz. :-)
No to 3 tablety. Jeden na przód a dwa na zagłówki dla tych co z tyłu. Nie idę w to :roll:
... Nie idę w to :roll:
Ojtam ojtam... http://www.oemautopartsco.com/products/myford-touch-sync-2-to-sync-3-upgrade?variant=6929649153 tylko poczekać aż USD będzie tańszy i i tyle... :one:
Wszyscy liczymy na spadek cen - szczególnie w wersji z navi :razz:
cattani75 19-06-2016, 17:56 Tak, gdzieś mówili, że USD ma być po 50 groszy. ;-)
Wtedy to się będzie bardziej opłacało wymienić całe auto - tylko z powodu ekranu :D
cattani75 19-06-2016, 18:16 Ciekawe, ile taki Sync3 kosztuje teraz w PL, np. u SRS.
Ciekawe, ile taki Sync3 kosztuje teraz w PL, ....
Pomarzył...:one: Głupiej wiązki do kamery cofania do MK5 nie mogę się doczekać od 2 miesięcy a kolega sądzi, ze da się kupić Sync3 "w częściach"...:027:
cattani75 19-06-2016, 22:14 Sugerujesz, że jak będę przewoził dłużycę i ekranik pęknie, to pozostaje oddać auto na złom, bo nie ma części??? :diabel2:
...złom... :diabel2:
Mniej więcej... :diabel2:
Witam wszystkich na forum jako że jest to mój dziewiczy post ;)
Wczoraj z pomocą BrudnyHenryk udało się odblokować nawigację w moim Mondeo MK5. Poszło szybko i sprawnie. Dodatkowo włączyliśmy wykresy spalania, automatyczne ryglowanie drzwi... sporo tego było ;) Chciałem gorąco polecić kolegę forumowicza.
Mniej więcej... :diabel2:
Oj tam, oj tam. Wstawisz sobie tablet. Podstawowe funkcje klimy bez ekraniku obłsużysz, Multimedia i navi w tablecie i smartfonie, a do bagaznika wrzucisz sobie boom-boxa - będziesz miał od razu upgrade o subwoofer. Na tablecie będziesz mógł oglądać filmy podczas jazdy - a tego fabrycznie żadna wersja nie ma ! Co ci będzie brakowało?
To ja się pochwalę :) a ,że robiłem to online a po drugiej stronie był roztrzęsiony i nerwowy Słowak postanowiłem to udokumentować :D
Pacjent przeżył a właścicieli cieszył się jak małe dziecko przysyłając mi kolejne zdjęcia :):mrgreen:
pozdrawiam Tomek
antrobius 29-08-2017, 22:44 Jaka wersja map jest aktualnie dostępna do SYNC 2?
Jaka wersja map jest dostępna do SYNC 2
F6 najnowsza
antrobius 29-08-2017, 23:32 Dopytywałem się w EUROCAR w Gdyni i nic nie wiedzą. Wniosek - pytać na forum. Tak więc, kto udostępnia F6? Mam F5 z początku 2016 roku. Przydałyby się nowości...
Tak więc, kto udostępnia F6? a proponuje zapoznać się z regulaminem Forum
§14
Zabrania się zamieszczania treści nawołujących do przemocy, o charakterze rasistowskim, szowinistycznym, pornograficznym, naruszających panujące normy społeczne i obyczaje oraz innych naruszających obowiązujące prawo (w tym dotyczących nielegalnego oprogramowania). Dotyczy to również zamieszczania odnośników (bezpośrednich i pośrednich) do takich treści.
endrius33 30-08-2017, 03:52 Dopytywałem się w EUROCAR w Gdyni i nic nie wiedzą. Wniosek - pytać na forum. Tak więc, kto udostępnia F6? Mam F5 z początku 2016 roku. Przydałyby się nowości...
Wysłane z iPad za pomocą TapatalkTu możesz ją już kupić za niewielkie pieniądze..
https://m.ebay.fr/itm/112497609781?_trksid=p2055119.m1438.l2649&_mwBanner=1
Dopytywałem się w EUROCAR w Gdyni i nic nie wiedzą
Trzeba było pytać w Gdańsku, ale myślę że i tak by Cię cena powaliła :)
Chciałbym podsumować rozważania na temat navi i proszę o opinie czy moje przemyślenia są słuszne.
Ford Escape 2014, w prawym górym rogu kompas.
1. Należy odblokować możliwość używania nawigacji.
2. Wsadzić kartę z mapami.
Czy myślę dobrze i czy odblokowanie poza ASO jest bezpieczne ? Istnieje jakieś prawdopodobieństwo że się coś wykrzaczy bezpowrotnie ?
Wpisując VIN na stronie forda
https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/
Mam paczkę plików do pobrania. Robić to we własnym zakresie ? czy są jakieś zabezpieczenia w tej aktualizacji które mogą utrudnić odblokowanie NAVI.
fkgrechu 28-02-2020, 19:58 Cześć,
Założyłem temat, ze względu na to, że nie mogę uzyskać informacji czy mogę mieć nawigację w swoim aucie.
Auto jest poleasingowe, kupiłem w salonie w Auto Plaza. Po jakimś czasie kontaktowałem się z sprzedawcą, czy mogę mieć nawigację w aucie (jest wejście na kartę SD) ale po podaniu numeru VIN stwierdził, że te auto nie ma i nie może mieć nawigacji. Jest to dla mnie problematyczne i zależy mi na tym żeby było. Wiedzę jaką pozyskałem to tylko tyle, że żeby nawigacja działała muszę mieć kartę z podkładem map.
W dniu dzisiejszym na wyświetlaczy odczytałem szerokości geograficzne z zakładki "Gdzie jestem". Wpisałem dane w google maps i pokrywa się to wręcz idealnie z miejsciem, gdzie przebywałem wykonując zdjęcia - załączniki.
Nie wiem czy mam złudne wrażenie, że po włożeniu karty SD z mapami nawigacja będzie działać, czy to też jakaś ograniczona "aplikacja" i żeby mieć tradycyjną nawi muszę zainwestować kolejne pieniążki …
Proszę o pomoc :)
Grzesiek
Byłem w tej samej sytuacji co ty. Miałem takie same radio sync 2 bez navi. Po włożeniu karty nie będzie niestety działać. Musisz wykonać lekką magię kablem lub podjechać do magika od forda w okolicy. Więcej dowiesz się jak w popularnym portalu z filmami wideo wpiszesz frazy związane z odblokowaniem map na sync 2 in english :)
fkgrechu 09-03-2020, 22:05 Byłem w tej samej sytuacji co ty. Miałem takie same radio sync 2 bez navi. Po włożeniu karty nie będzie niestety działać. Musisz wykonać lekką magię kablem lub podjechać do magika od forda w okolicy. Więcej dowiesz się jak w popularnym portalu z filmami wideo wpiszesz frazy związane z odblokowaniem map na sync 2 in english :)
Dziękuję za odpowiedź, dostałem również parę PM z instrukcjami jak to zrobić samemu. Na fanpage z FB znalazłem osobę co zajmuje się programowaniem w Fordach, w Forscanie zmieniony został wiersz 7D0-01-02 z zmianą początku na "04". Po odczytaniu pliku *.png nic się nie zadziało prócz zmiany tapety tj. na załączniku.
Osoba, która mi to robiła zajmowała się tym 1-szy raz, mimo chęci nie była w stanie tego zrobić. Na zegarach mam odblokowaną opcje nawi jednak dalej się wyświetla kompas.
Proszę o pomoc w temacie, być może jest konieczna aktualizacja systemu. Z filmików jakie oglądam odnoście odblokowania nawi są widoczne trzy skróty na wyświetlaczu - "i" // "domek" // "ustawienia"; ja u siebie mam tylko domek i ustawienia. Na YT znalazłem film "How to Enable Navigation on Ford Sync 2" tam jest to przedstawione podobnie z tym, że po upływie czasu nagle na wyświetlaczu pojawiają się trzy skróty ..
Jeżeli ktoś jest z okolic W-wy i jest w stanie pomóc proszę o priv.
Na fanpage z FB znalazłem osobę co zajmuje się programowaniem w Fordach
Osoba, która mi to robiła zajmowała się tym 1-szy raz
przykro w sumie się czyta :( omijać takich SZEROKIM łukiem .
Na fanpage z FB znalazłem osobę co zajmuje się programowaniem w Fordach
czyli kolejny z tych co znaleźli trochę w internecie i nagle zajmuje się programowaniem.
Jeżeli to z Twoich okolicach to chyba wiem o kogo chodzi bo poprawiałem po nim sync2 z USA w którym nie ogarnął wgrania PL języka. Podobno zawsze mu działało a tym razem nie...Proszę o pomoc w temacie, być może jest konieczna aktualizacja systemu. Z filmików jakie oglądam odnoście odblokowania nawi są widoczne trzy skróty na wyświetlaczu - "i" // "domek" // "ustawienia"; ja u siebie mam tylko domek i ustawienia. Na YT znalazłem film "How to Enable Navigation on Ford Sync 2" tam jest to przedstawione podobnie z tym, że po upływie czasu nagle na wyświetlaczu pojawiają się trzy skróty ..
Też tak będziesz miał ale właśnie po poprawnym aktywowaniu.
Proszę o pomoc w temacie, być może jest konieczna aktualizacja systemu.
Dobry kierunek.
niepotrzebnie się napinacie
u każdego jest okres nauki, kwestia jak go się nazywa.
Poprawnie przyjmuje się w kazdej branży ze praktykant płaci za siebie albo robi "za darmo".
Gdzieś trzeba ćwiczyć.
sabaciontko 10-03-2020, 10:41 Zrób upgrade systemu do 3.10 , załaduj patch jako wallpaper, wciśnij Unlock, master reset i powinno hulać.
fkgrechu 10-03-2020, 22:03 Zrób upgrade systemu do 3.10 , załaduj patch jako wallpaper, wciśnij Unlock, master reset i powinno hulać.
Może ktoś podesłać jakiś link do pobrania?
Master reset mogę sam zrobić czy też przez kable trzeba to robić?
sabaciontko 10-03-2020, 23:06 Master reset robisz w menu Synca a link do wersji 3.10 znajdziesz... gdzie? Zgadnijmy https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3232939#post3232939
greg32gw 24-03-2020, 20:30 Witam, mam.problem z uruchomieniem nawigacji mondeo mk5, sync 2.W normalnych warunkach to podjechalbym do kogoś, żeby to ogarnął. Jako przykładny obywatel, siedzący w domu, postanowiłem temat sam ogarnąć. Teraz tak odblokowalem forscanem , w APIM zmieniłem 0 na 4 w wartości 7d0-01-02 na x4xx-xxxx-xxxx. Następnie zainstalowałem jak tapetę patch-a i odblokowalem, na tapecie pojawiło się navi eneable. Przywrociłem sync do ustawień fabrycznych. Po ponownym uruchomieniu uzyskałem menu jak na zdjęciu. Kupiłem od gościa na Allegro kartę z mapami F8 i nie czyta karty. Sprzedawca twierdzi, że karta była sprawdzana przed wysyłką i wszystko było ok. Twierdzi, że źle odblokowalem nawigacje ponieważ w prawym górnym rogu powinien być napis nawigacja, a mam włóż kartę sd. Ktoś coś pomorze?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200324/f88991c5cbc2fb2a961177f1a38ff190.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200324/d7d9d895b1b4dd6987fa235587168a34.jpg
Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka
...Sprzedawca twierdzi, że karta była sprawdzana przed wysyłką i wszystko było ok. Twierdzi, że źle odblokowalem nawigacje ponieważ w prawym górnym rogu powinien być napis nawigacja, a mam włóż kartę sd. ...
Sprzedawca ściemnia. Jak nie ma karty SD, to prawidłowo pisze by ją włożyć.
greg32gw 24-03-2020, 21:03 Sprzedawca ściemnia. Jak nie ma karty SD, to prawidłowo pisze by ją włożyć.Czyli ze screen-ow wynika, że wszystko jest ok?
Czyli ze screen-ow wynika, że wszystko jest ok?
a kolego nie masz komunikatu abyś włozył kartę SD i jak nie włożysz to będzie działała jako NAV coś tam ?
Czyli ze screen-ow wynika, że wszystko jest ok?
...
Zgadywanie. Ze screenu wynika jedynie, ze nawigacja jest aktywowana ("i" zeszło na dół na lewą stronę 3 przycisków z "domkiem"), natomiast zastanawiający jest brak informacji o wersji aplikacji nawigacji - powinna być pod info o wersji gracenote...
greg32gw 24-03-2020, 22:13 a kolego nie masz komunikatu abyś włozył kartę SD i jak nie włożysz to będzie działała jako NAV coś tam ?Nie mam takiego komunikatu. Po włożeniu karty nic się nie dzieje.
greg32gw 24-03-2020, 22:15 Zgadywanie. Ze screenu wynika jedynie, ze nawigacja jest aktywowana ("i" zeszło na dół na lewą stronę 3 przycisków z "domkiem"), natomiast zastanawiający jest brak informacji o wersji aplikacji nawigacji - powinna być pod info o wersji gracenote...Chyba zostanie mi poczekać aż się sytuacja unormuje i podjechać do kogoś kto się zna. Dzięki.
Nie mam takiego komunikatu.
wogóle nie masz żadnych komunikatów totalne 0 ?
greg32gw 25-03-2020, 07:08 wogóle nie masz żadnych komunikatów totalne 0 ?Nic, żadnych komunikatów. Tylko info w rogu o włożeniu karty sd z navi.
greg32gw 25-03-2020, 07:37 Może po drodze popełniłem jakiś błąd i przeprowadzenie procedury ponownie pomoże. Czy jak forscanem wprowadzę wartość 0, tam gdzie wpisałem 4, przywrócę sync 2 do wersji z przed zmian, czyli bez nawigacji ?
Wg mnie to źle aktywowana nawi, w pół drogi
greg32gw 25-03-2020, 10:50 Wg mnie to źle aktywowana nawi, w pół drogiJak to mogę odkręcić? Z góry dziękuję za pomoc.
greg32gw 27-03-2020, 20:13 Chyba wiem w czym jest problem, mam jakąś blokadę i nie mogę aktualizować sync 2. Chcaialem przejść z sync 3.1 na 3.8 i taki komunikat wyskoczył. Ktoś pomoże mi to odblokować?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200327/144e9347ae0f3588a918eae761aca598.jpg
3.1 na 3.8
chcesz z 3.10.xxxxx na 3.08.xxxxxx
downgrade chcesz robić ?
greg32gw 29-03-2020, 11:15 chcesz z 3.10.xxxxx na 3.08.xxxxxx
downgrade chcesz robić ?Tak, ale nie mogę. Podpowiesz jak to zrobić?
|