Zobacz pełną wersję : Liczniki Converse (czerwone) a soft i spalanie chwilowe
orion512 28-07-2015, 03:09 W wątku tym będę zamieszczał różne ciekawostki związane z licznikami Converse (bez plus) oraz ich softem, które uda mi się odkryć :D
Ostatnio kilka osób pytało się mnie o spalanie chwilowe w liczniku Converse z dużym czerwonym wyświetlaczem.
Niektórzy forumowicze chwalili się taką funkcjonalnością, przydatną zwłaszcza jeśli posiadamy filtr DPF.
Jednak w starszych modelach tych liczników jest to dość rzadko spotykana funkcja.
Ponieważ miałem taki jeden zapomniany licznik postanowiłem trochę z nim poeksperymentować.
Symbol tego licznika to 6M2T-10849-GJ. Jest to jeden z najstarszych liczników z początku 2006 roku.
Fabrycznie wgrany był nim software w wersji 0134.
Oczywiście wersja ta nie była wyposażona w funkcje spalania chwilowego.
Rozpocząłem więc poszukiwania i udało mi się znaleźć wersję 0142.
Po ograniu jednak okazało się, że i ta nie posiadała spalania chwilowego.
Dalsze poszukiwania zaowocowały znalezieniem wersji 0147. Jednak i ty razem nie znalazłem w niej spalania chwilowego.
Postanowiłem więc poszukać softu od nowszych liczników.
Znalazłem kilka takich softów z roczników 2008, 2010, 2011.
Okazało się jednak, że softu od najnowszych liczników nie daje się ograć na liczniki starsze.
Prawdopodobnie musiały nastąpić jakieś zmiany hardwarowe i zmieniono trochę adresy.
Spróbuję kiedyś rozgryźć co się zmieniło i w których rocznikach.
Po długich poszukiwaniach udało mi się w końcu znaleźć taki soft który dał się ograć na moim testowym egzemplarzu.
Była to wersja 0162 i okazała się ona strzałem w dziesiątkę :)
W menu pojawiło się spalanie chwilowe.
Także jak widać nawet najstarsze egzemplarze można wzbogacić o dodatkowe funkcje.
Przechadzając się po menu tego licznika moją uwagę zwróciło bardzo niechlujnie zrobione tłumaczenie na język polski.
Pojawiały się w niektórych miejscach jakieś literki których nie ma u nas w alfabecie.
Aż prosi się aby poprawić niektóre opisy. Może powstała by rodzima modyfikacja, na wzór tej z Converse+, z poprawionymi opisami.
Co wy na to?
Super! Da się to dograć przez złącze OBD czy trzeba licznik wyciągać?
orion512 28-07-2015, 10:53 Oczywiście da się przez OBD.
działaj działaj moze z tych moich cos tam uklecisz :)
orion512 29-07-2015, 01:46 Dzisiaj próbowałem zobaczyć jakie różnice są pomiędzy softem w wersji 0147 nowoogranym 0162.
Przede wszystkim warto zauważyć, że oba softy dotyczą samochodów przedliftowych.
Ponieważ bezpośrednio po ograniu licznika w nawigacji NX leciała muzyka z pendrive zauważyłem, że nowszy soft zauważa, że gra USB.
Ten poprzedni tego nie widział. Nawet jak robiłem głośność podczas słuchania USB to nie pojawiał się poziom głośności na liczniku.
Przy radiu tak a na USB nie. W nowej wersji nie było już tego problemu.
Pojawiło się oczywiście chwilowe spalanie
Kolejną nowością jest pojawienie się w menu głównym możliwości wyłączenia ESP.
Można to wszystko zobaczyć na obrazkach na zasadzie przed i po :)
bruneros 29-07-2015, 08:20 Z tego co zauwazylem w roznych foradach z roznych rocznikow (mk4, smax, przedlifty, polifty) to wciagnięcie ESP do menu licznika zwiazane jest z tym, ze np. w mk4 polifcie został usunięty guzik do jego wyłączania, i wylaczenie ESP mozliwe jest tylko z poziomu licznika.
ciekawe zatem czy działa wylaczenie ESP z menu jak jest guzik....
A czy w małych czerownych conversach tez dodanie spalania chwilowego tez bedzie mozliwe ?
orion512 29-07-2015, 08:25 A czy w małych czerownych conversach tez dodanie spalania chwilowego tez bedzie możliwe ?
Tego tematu jeszcze nie drązyłem dokładnie ale myślę , że tak bo widziałem gdzieś mały licznik z chwilowym spalaniem. Musiałbym tylko softu odpowiedniego poszukać.
ciekawe zatem czy działa wylaczenie ESP z menu jak jest guzik....
Z tym nie ma problemu. Można niezależnie włączać i wyłączać ESP guzikiem i z menu.
Nie gryzie się to wzajemnie.
szczerba 29-07-2015, 08:29 ... czy działa wylaczenie ESP z menu jak jest guzik....
?
Działa.
Mam "guzik" i wyłączenie z menu Conversa - oba są aktywne i umożliwiają załączenie/wyłączenie ESP
potwierdzam ze ESP szlo wyłączyć oboma sposobami
Sławek pchnij mi prosze te kilometry jeszcze do przodu tak jak pisalismy ;)
orion512 29-07-2015, 23:23 Dzisiaj postaram się zebrać do kupy różne modele liczników Converse z dużym czerwonym wyświetlaczem.
Znane mi są następujące typy liczników Converse:
6M2T-10849-XX
8M2T-10849-XX
AM2T-10849-XX
BS7T-10849-XX
CS7T-10849-XX
Pierwsze dwa to przedlifty, kolejne 3 to polifty.
Z zewnątrz wszystkie wyglądają identycznie, co dobrze widać na zdjęciu. Różnice kryją się wewnątrz.
Wystepują tu dwie zupełnie różne platformy hardwarowe w odróżnieniu do Converse+ gdzie występują 3 (międzylift tam jest osobnym tworem)
W przypadku liczników Convers nie udało mi się zaobserwować różnic hardwarowych w liczniku międzyliftowym AM2T oraz poliftowymi.
W związku z tym jak można się domyślić udało mi się zmusić licznik miedzyliftowy do przyjęcia najnowszego softu poliftowego.
Ponieważ liczniki przedliftowe i poliftowe różnią się znacznie hardwarem (inny procek, znacznie różna wielkość wsadu) nie da się zamienić licznika przedliftowego na poliftoweg i odwrotnie za pomocą wymiany fabrycznego softu.
Podsumowując istnieją dwie linie softu. Pierwsza dla przeliftów oznaczona numerem 0162 którą opisywałem trochę w poprzednim poście.
Druga poliftowa której najnowsza znana mi wersja oznaczona jest numerem 0604
Każdy licznik poliftowy da się zupdatować do wersji 0604
Testowałem ją dzisiaj przez chwilę.
Ponieważ nie mam porównania ze starszymi wersjami (na co dzień używam Converse+) opiszę tylko to co zaobserwowałem.
* No wiec wersja ta posiada spalanie chwilowe.
* Widzi USB
* Obsługa tempomatu oraz ogranicznika prędkości
* Obsługuje telefon. Kiedy ktoś dzwoni na wyświetlaczu pokazuje się nazwa osby z książki telefonicznej
* Radio wyłącza się dopiero po otwarciu drzwi kierowcy a nie po od razu po zgaszeniu silnika
* Obsługa programów ECO. W trybie testowym jest kilka paneli z tym związanych
Na razie to tyle. Jeśli zauważę jeszcze coś ciekawego to z pewnością napiszę.
Jeśli ktoś zaobserwował jakieś inne ciekawe funkcje a ja je pominąłem lub zauważy łjakieś nieścisłości to niech się nie krępuje i napisze :)
Sławek , paczkę otrzymałem :)
i oczywiście odrazy śrubokręt w rękę i do dzieła :) :619:
pokazało się oczywiście spalanie chwilowe ale nie miałem okazji jeszcze pojeździć i poobserwować , wiec wypowiem się później :)
ale nie ma już ze się nie da :) Sławek udowodnił ze się da :D
bruneros 31-07-2015, 19:30 Ja zatem deklaruje chęć zakupu takiego licznika do przedlifta ze spalaniem. Za rozsądne pieniądze oczywiscie :-)
Sławek
jestem właśnie po przejechaniu trochu :) kilometrów
z rzeczy jakie udało mi się zaobserwować w porównaniu z poprzednia wersja to :
oprócz spalania chwilowego które się pokazało co przedstawie na zdjęciach
to kilka informacji na środkowej części ekranu na samochodziku
wyskakują komunikaty w formie obrazkowej np nie zapiętych pasów bezpieczeństwa
co do stacji radiowych to są wyświetlane w górnej części pod zegarkiem
pewnie jeszcze bym znalazł coś ale jeździłem nocami wiec nie było jak się za bardzo bawić
z tego co otrzymałem jestem w 100 % zadowolony :)
ze jeszcze raz dzięki za chęci i czas poświęcony żeby coś spróbować ruszyć w temacie co pewnie co niektórzy będą chcieli również mieć :) ;)
koledzy w jaki sposób mogę stać się posiadaczem nowego softu w moim przedliftowym conversie
koledzy w jaki sposób mogę stać się posiadaczem nowego softu w moim przedliftowym conversie
podłączyć pod kompa i sprawdzić aktualizację ...
ale jesli chcesz mieć chwilowe spalanie .. to tylko Orion512 . Sławek innym nie udostępnił plików :D
ostatnio był u mnie jeden z kolegów z forum , który ma galaxy z 2008 roku zegary Convers i chwilowe spalanie ma :) .. Ja mam zegary takie jak w załączniku(nr zegarów) i tez bym chciał chwilowe spalanie.
Co jeszcze można zrobić elmconfigiem w zegarach oprócz wgrania CCC?
orion512 23-09-2015, 19:45 W zegarach mondeo nic więcej nie zrobisz elmconfigiem.
Trzeba mu zrobić update softu.
Gdybyś kiedyś przejazdem był w okolicach wawy to mogę Ci ograć.
ale chwilowe będzie..?
jak będę gdzies w okolicach to będę miał na uwadze
orion512 23-09-2015, 20:56 Tak, będzie :)
A będzie tez wyświetlał nazwy z książki tel . i to , że odtwarza z USB? :) NO i oczywiście ile taka przyjemność - ale to pewnie na priv.
orion512 25-09-2015, 13:32 Tak na górnej belce podczas odtwarzania z pendriva pojawia się napis USB.
W przypadku połaczenia telefonicznego pojawia się tam nazwa osoby z którą rozmawiamy.
Witam, czy jest opcja wgrania nowszego softu z tą opcją do małych czerwonych zegarów, czy tylko do dużych ?
Pozdrawiam
orion512 25-09-2015, 20:55 W małych na pewno można wrzucić update pokazujący chwilowe spalanie.
Musiał bym natomiast sprawdzić jak się ten soft zachowuje podczas słuchania usb oraz dzwonienia.
A jaką kolega ma wersję?
Właśnie sprawdziłem w aucie i wersja jaką pokazuje w teście zegarów to 0246, auto jest z lipca 2007r.
prawdopodobnie u mnie też można dokonać "update" . Czekam na chętnego :D
A wyjadę z Bydgoszczy na własnych kołach ? :)
A wyjadę z Bydgoszczy na własnych kołach ?
zapytaj kolegów :D (jak nie jak tak)
Jaka jest wersja softu która ma spalanie chwilowe w małych zegarach? I czym można to wgrać? Ewentualnie za ile? ;)
gdzieś w wątku o dokładaniu tempomatu (w mk4 lub w eSiu) wrzucałem tą wersję softu
prawdopodobnie u mnie też można dokonać "update" . Czekam na chętnego :D
Zalecam ostrożność..przy starszej wersji USDC uwalał takie liczniki przy robieniu update wersji softa.
Utrwala zegary z małym wyświetlaczem, czy update nie rusza ?
ja mam ten soft 8M2T-14C026-BD
z licznika w którym jest ta funkcja
Ciekawi mnie to co piszesz :)
Utrwala zegary z małym wyświetlaczem, czy update nie rusza ?
Właśnie te małe czerwone dziadostwo uwalało na amen po wgraniu update przez UCDS,nie było sposobu wtedy żeby postawić na tamtym sofcie.Trzeba znaleźć chętnego na nowej wersji.Coś tam się ma dziać w Bydgoszczy w tym temacie ponoć na dniach?
w niedzielę wgrywałem w swoim (2012), ale pliki od forda były z błędami (złe adresowanie) więc wymagały ręcznej edycji (by Tolja)
update przez UCDS
jakby co mam odpowiednie pliki zarówno SBLa jak i soft
Coś tam się ma dziać w Bydgoszczy w tym temacie ponoć na dniach?
Nic mi o tym nie wiadomo . Być może wiesz lepiej :)
Byłoby pewniej gdyby Sławek dał "zielone światło" może odpowie kto wie ?
Spalanie chwilowe w moim małym liczniku - tym najmniejszym jest "podpięte" pod taki zestaw:
IPC - Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
Nr części: 8M2T-10849-AD
Strategii: 8M2T-14C026-AD
Kalibracji: 8M2T-14C088-AD
w niedzielę wgrywałem w swoim (2012), ale pliki od forda były z błędami
Wgrywałeś do Conversa via update wizzard ? Czy masz po prostu ten inny Convers ?
nie możesz opisać ?
Jak dobrze pamiętam robiłem na S-Maxie z 2007 roku.Przez update wizzard.
Wgrywałeś do Conversa
przecież rozmawiamy o zegarach z małym wyświetlaczem!!!!
tym najmniejszym jest "podpięte" pod taki zestaw:
to ten :D
Bump: przecież rozmawiamy o zegarach z małym wyświetlaczem!!!!nom bo to też Convers .
Tak, tylko w benzynie i kilometrach :diabel2:
zapodać można tu odpowiednie pliki . Chyba nic nie szkodzi ?
Jak adresujesz to do mnie, to marne szanse na ściągnięcie czegoś z samochodu (plików). Na komputerach tyle się znam, że wiem jak je włączyć i wyłączyć g:okulary
Jak adresujesz to do mnie
nie nie oczywiście ,że nie
...:D (jak nie jak tak)
Spoko...:one: Wyjedziesz na kołach na pewno - co najwyżej z "ciemnymi zegarami"...:diabel2: Generalnie jest to nawet zdrowsze dla stanu psychicznego jak człowiek nie wie jak szybko jedzie ..."niektórzy idioci na drodze to tak gnają na złamanie karku jak szaleni, że na prawdę trochę trzeba się postarać aby ich wyprzedzić"...):619:
nom bo to też Convers
w takim razie wszystko jest conversem :D :D :D
ale dla uproszenia życie to proponuję taką konwencję:
Convers/Converse = zegary z kolorowym wyświetlaczem
zwykłe małe/duże = czerwony mały/duży wyświetlacz4
Spoko...:one: Wyjedziesz na kołach na pewno - co najwyżej z "ciemnymi zegarami"...:diabel2: Generalnie jest to nawet zdrowsze dla stanu psychicznego jak człowiek nie wie jak szybko jedzie ..."niektórzy idioci na drodze to tak gnają na złamanie karku jak szaleni, że na prawdę trochę trzeba się postarać aby ich wyprzedzić"...):619:
raczej bym wolał z działającymi wyjechać od kolegi leszcza
Każdy by wolał... Nie każdy może/musi...:one:
BTW: spoko - wyjedziesz! Ja tu sobie trochę tylko żartuję.
Każdy by wolał... Nie każdy może/musi...:one:
BTW: spoko - wyjedziesz! Ja tu sobie trochę tylko żartuję.
naprawdę nie chciałbym ciemnych zegarów :)
być może cos zadziałam z kolega leszczem w przyszłym tygodniu
Tedi_k , a Ty też robisz update softu "czerwonych zegarów" ?
Tedi_k , a Ty też robisz update softu
kolega robi wszystko wiec uderzaj bez bólu :one:
Dziś pierwsza porażka w czasie programowania licznika małego czerwonego . Licznik umarł i jest w stanie SBLa ..... miga kierunkami i tyle :D
Ale po kolei . Zrobiłem update IDSem no i licznik żył jeszcze :P . Podłączyłem "rosyjski" kabelek i korzystając z opcji UPDATE mimo iż nie było już nowszego oprogramowania niż te które wgrałem IDSem postanowiłem sobie przefleszować zestaw wskaźników .... niestety po tej operacji zegarki umarły :( . Żadne programowanie dla tzw. umarlaków nie zadziałała .
Nowy licznik w drodze.
Tak wiec reasumując mogę rozbić update ale tylko za pomocą IDS :D
pozdr Tomek
ps. jak kolega przyjechał to po sczytaniu elmconfigiem BCMa i dodaniu modułu haka + autoryglowania .. zdarzył się "cud" .... przestało działać wspomaganie. Nie spotkałem jeszcze nigdy takiej sytuacji . Cale szczęście był IDS i kalibracja czujnika kąta skrętu załatwiła sprawę :D
W mondeo padło wspomaganie ?przecież jest czysto hydrauliczne. Miałem się do kolegi zgłosić na update licznika w zeszłym tygodniu ale padła mi pompa cieczy chłodzącej i musiałem się z tym uporać. Ale się teraz zastanawiam....:)
W mondeo padło wspomaganie ?przecież jest czysto hydrauliczne.
W poliftach bywa także elektryczno/hydrauliczne ;).
Tedi_k , a Ty też robisz ...
Robię. Wszystko a nawet więcej...
W poliftach bywa także elektryczno/hydrauliczne ;).
no chyba że tak
... kalibracja czujnika konta skrętu ...
Tomek - tę "kalibrację" to robi Skarbówka :619: więc uważaj... Następnym razem rób lepiej kalibrację kąta... :one:
W poliftach bywa także elektryczno/hydrauliczne
to jest przedlift i ma Elektro Hydraulic Power Steering .
No i nic nie padło ... przestało działać ale IDS załatwił sprawę ... czym to było spowodowane ? Nie mam pomysłu . Pan przyjechał ze swoim Viakenem i na jego kompie to robiliśmy bo mój miał jakieś aktualizacje do zrobienia.
Wiem jedno nie ogram żadnego licznika czerwonego Update Wizzardem .Być może pliki są skaszanione/ źle adresowane . Nie miałem starszych plików co by spróbować wcisnąć ich via ładowarką .
IDS dał radę zrobić upgrade do wyższej wersji :D to pewnik
Bump: Następnym razem rób lepiej kalibrację kąta...
Oczywiście dziękuję za zwrócenie uwagi :one:
to jest przedlift
Z którego roku ?
Dziś pierwsza porażka w czasie programowania licznika małego czerwonego . Licznik umarł i jest w stanie SBLa ..... miga kierunkami i tyle :D
Ale po kolei . Zrobiłem update IDSem no i licznik żył jeszcze :P . Podłączyłem "rosyjski" kabelek i korzystając z opcji UPDATE mimo iż nie było już nowszego oprogramowania niż te które wgrałem IDSem postanowiłem sobie przefleszować zestaw wskaźników .... niestety po tej operacji zegarki umarły :( . Żadne programowanie dla tzw. umarlaków nie zadziałała .
Nowy licznik w drodze.
Tak wiec reasumując mogę rozbić update ale tylko za pomocą IDS :D
pozdr Tomek
ps. jak kolega przyjechał to po sczytaniu elmconfigiem BCMa i dodaniu modułu haka + autoryglowania .. zdarzył się "cud" .... przestało działać wspomaganie. Nie spotkałem jeszcze nigdy takiej sytuacji . Cale szczęście był IDS i kalibracja czujnika kąta skrętu załatwiła sprawę :D
Witamy w klubie.Pisałem że UCDS uwala te liczniki przy update modułów i nie ma opcji postawienia cegły do życia.
grubo, może trzeba im w BugTracker wpisać czy jak :/ niech zreperują...
Pisałem że UCDS uwala te liczniki przy update modułów
oczywiście pamiętałem Twoje słowa .... miałem nadzieję , że poprawili ten BUG . A teraz cegła jak piszesz sobie miga ..... :(
oczywiście pamiętałem Twoje słowa .... miałem nadzieję , że poprawili ten BUG . A teraz cegła jak piszesz sobie miga ..... :(
Czyli co , jak zrobimy upgrade dużego czerwonego licznika to będzie żył , czy nie? :)
Czyli co , jak zrobimy upgrade dużego czerwonego licznika to będzie żył , czy nie? :)
IDSem będzie żył . Pytanie czy znajdzie nowsze oprogramowanie :)
Mam prośbę o pomoc. Muszę kupić nowy licznik :) no i jak już kupuję, to chcę kupić żeby miał chwilowe spalanie.
Czy po modelu licznika można się jakoś sugerować, że będzie chwilowe spalanie? Teoretycznie mam do wyboru:
8M2T-10849-NB, 8M2T-10849-GC, 8M2T-10849-GA, 8M2T-10849-GB, 8M2T-10849-GD, 8M2T-10849-RD, 6M2T-10849-GN.
Myślałem żeby wybrać z najpóźniejszą kalibracją, czyli 8M2T-10849-RD. Czy jest szansa że ta logika jest prawidłowa? Wiem że zawsze można spróbować wgrać soft inny, ale po co jak mógłby już mieć.
Witamy w klubie.Pisałem że UCDS uwala te liczniki przy update modułów i nie ma opcji postawienia cegły do życia.
Z informacji które przekazał mi Anatolij (z Rosji) który przejrzał logi które wygenerowal program podczas wgrywania oprogramowania wynika iż licznik żyje (ale nie żyje) tylko nie chce przyjąć softu :( . Szuka rozwiązania tego problemu ...... a ,że jest znów na wakacjach to może to trochę potrwać albo zapomni mu się ..................
to jest przedlift i ma Elektro Hydraulic Power Steering
wg moich obserwacji, to Smaxy (np. mój) mają EHPASa (i moduł PSCM), a mondki nie
wg moich obserwacji, to Smaxy
a ten to był Galaxy
Czyli wszystko zgadza się bo galaxy to to samo co smax
a ten to był Galaxy
A nie zaprzeczyłeś,że to nie mondeo jak pisał Ci kolega koszka
Był dziś Pan swoim Galaxem . A że wyszła nowsza wersja oprogramowania to i postanowiłem sprawdzić czy poprawili błąd w programowaniu licznika . Niestety nie . Nadal to samo .
Pan zgłosił też ,że przestał mu działać paktronik no i uparł się na przywrócenie swojej kopii CCC którą miał na dysku . No OK ja na to iż nie ma to wpływu na PDC no i ograliśmy jego kopię . Po ograniu uwaga BRAK WSPOMAGANIA .... no jaja jak berety . Takie coś tylko się dzieje przy podłączeniu VIAKENA !!! sprawdzone 2x . Przy podłączeniu ELSa i rosyjskiego kabelka zero problemów . Oczywiśie kalibracja kąta skrętu załatwiła sprawę .
Został ten nieszczęśliwy PDC -- błędów żadnych . No ok postanowiłem IDSem sprawdzić czy są nowsze kalibracje dla PDC i się znalazły . Zaprogramowałem moduł wyczyściłem błędy i ....... PDC ożył . Nic z tego nie rozumiem :D .
Jutro Pan przyjedzie na korektę nowo zakupionego licznika jak już go sobie zamontuje :P
pozdrawiam Tomek
OK Panowie - no to pochwalcie się co wy tak skutecznie wgrywacie... Dzisiaj na moją prośbę Sławek orion512 ograł (UCDSem a nie jakimś wynalezkiem...) małe przedliftowe zegary softem z chwilówka i "świat się nie skończył", zegary spokojnie przeżyły eksperyment i chwilówka jako żywo się pokazała...
UCDSem a nie jakimś wynalezkiem...
No UCDSem i po update wizzard ( z automatu soft) padło ....
Dzisiaj na moją prośbę Sławek @orion512 ograł
a widzisz jak ja zadzwoniłem .... to mi powiedział , że się małym licznikiem nie zajmuje :( i nie nagrywa . No nic :(
Próbowałem potem ograć dla umarlaków chwilówkę .... ale też nie wstało .A czy soft poprawny nie mam jak sprawdzić ....
sbl 6M2T-14C025-AB.vbf
soft 6M2T-14C026-AK.vbf
Tomek, jakim cudem soft z 2006 może dawać chwilowe spalanie???
dawno temu w inny wątku wpisałem jaki soft to ma
ps.
jak ktoś chce chwilowe spalanie w przedlifcie to zapraszam ;)
orion512 18-11-2015, 23:13 widzisz jak ja zadzwoniłem .... to mi powiedział , że się małym licznikiem nie zajmuje i nie nagrywa . No nic
Bo nie zajmowałem, ale Twój przypadek mnie zaintrygował i zmotywował.
Dzisiaj to było moje pierwsze ogranie przedliftowego licznika z mały wyświetlaczem.
Pierwotnie miał on soft 0246 i nie miał spalania chwilowego.
Został zupdetowany do wersji 0262 i ta wersja spalanie chwilowe już ma :)
jakim cudem soft z 2006 może dawać chwilowe spalanie
taki był sczytany z licznika który to miał
powiem tylko tak: coś nie bardzo
....
sbl 6M2T-14C025-AB.vbf
soft 6M2T-14C026-AK.vbf
A gdzie pozostałe 2 pliki softu tych zegarów?
Soft składa się z 3 plików + SBL...
Jak się ogra tylko połowę softu to nic dziwnego, że zegary nie wstają...
Tak dziala UCDS update....z pustego to i Ford nawet nie naleje:619:
powiem tylko tak: coś nie bardzo
Dobra jeśli coś nie tak to ... było to celowe zagranie osoby która podała mi dane ...
sczytane niby z licznika w którym był ten soft :(
Soft składa się z 3 plików + SBL...
Jak się ogra tylko połowę softu to nic dziwnego, że zegary nie wstają...
oczywiście SBL ,Main i extended ..... wszystko było dograne (nie załączyłem dwóch pozostałych do listy i tyle)
w update wizaard oczywiście cała lista była 4 pliki :D . wrócę do domu zrobię screena co by nie gadać że coś w połowie było robione !!!
co by nie było to uwaliło zegary :( aktualizacja przebiegła poprawnie (ponoć z logów tak wychodzi) jednak jest jak jest .
Temat zamknięty klient już ma nowe zegary z chwilowym i resztą bajerów
Ten zestaw jest (prawdopodobnie) błędnie "spakowany". Plik 6M2T-14C088-CJ to nie jest "calibration data #2" a jest to "Vehicle Manufacturer ECU software #2". Czy ma to jakieś znaczenie - trudno zgadnąć, ale zastanawiające jest, że z wgrywaniem tych samych plików (podobno) IDS nie ma problemów a Update wizzard - ma. Tak więc kategoryzacja "data" zamiast "executable" dla zawartości wskazanego pliku może być jakoś myląca dla UCDSa...
Dobra jeśli coś nie tak to ... było to celowe zagranie osoby która podała mi dane ...
sczytane niby z licznika w którym był ten soft :(
oczywiście SBL ,Main i extended ..... wszystko było dograne (nie załączyłem dwóch pozostałych do listy i tyle)
w update wizaard oczywiście cała lista była 4 pliki :D . wrócę do domu zrobię screena co by nie gadać że coś w połowie było robione !!!
co by nie było to uwaliło zegary :( aktualizacja przebiegła poprawnie (ponoć z logów tak wychodzi) jednak jest jak jest .
Temat zamknięty klient już ma nowe zegary z chwilowym i resztą bajerów
reszta bajerów tzn jakich ? :)
Inny odcień czerwieni.....
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Inny odcień czerwieni.....
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
ale bardziej czy mniej czerwone
Czerwień taka lekko w "ciemność widzę" wpadająca...
A na poważnie - w tym sofcie, co był do przedliftów podany w naszym wątku (post #36) oprócz chwilówki jest jeszcze checkbox ESP, poprawiona obsługa telefonu itp. itd.
itp. itd.
tedi_k, pociągnij dalej watek. Co tam jeszcze mam w liczniku? Ciekawy jestem co mogę z niego "wyciągnąć".
orion512 niedługo z nudów zrobi do tego licznika soft z wizualizacją parktronika :D :D :D
Wyprowadzić diodki na front panela...to byłby bajer....:569:
orion512 niedługo z nudów zrobi do tego licznika soft z wizualizacją parktronika :D :D :D
No to chyba po wcześniejszym dorobieniu w miejsce małego czerwonego wyświetlacza złącza DSUB do podłączenia KONIECZNIE kineskopowego monitora komputerowego w standardzie EGA (wiki podpowie tym co za późno się urodzili co zacz...).
Zważywszy na to, że "czerwone" zegary są na prockach Motoroli a nie na Armach (jak convers+), to Sławek na prawdę musiał by się nudzić z 1,5roku by to przedziergać...
A na poważnie - w tym sofcie, co był do przedliftów podany w naszym wątku (post #36) oprócz chwilówki jest jeszcze checkbox ESP, poprawiona obsługa telefonu itp. itd.
Tedi, rozumiem, że można już u Ciebie wgrać nowy soft z chwilowym spalanie do dużych, czerwonych zegarów? Z góry dzięki za odpowiedź.
Przed chwilą skończyłem ogrywać dużego przedliftowego czerwonego S-maxa...
nudów zrobi do tego licznika soft z wizualizacją parktronika
No widzę, że na waszą fantazję mogę liczyć. :diabel2:
O chwilówce sam wiem. O wizualizacji funkcji ESP (wł/wył) też wiem, ale interesowało mnie raczej tego czego nie widać w podstawowym menu, którym tedi-k napisał: itd..
Być może jest tam coś więcej ale uzależnione od wyposażenia samochodu, po dodaniu którego licznik "się obudzi" z nową funkcją. Uprzedzam komentarze typu : że sam się nie obudzi i trzeba to aktywować. W moim pytaniu była prośba o informację co faktycznie jest możliwe do wyświetlenia na tym skromnym wyświetlaczu.
Przed chwilą skończyłem ogrywać dużego przedliftowego czerwonego
a możesz potwierdzić czy to ten soft ?
8M2T-14C026-BD(soft).vbf
8M2T-14C088-BD(kalibracja).vbf
już nie pisze o SBL co by nie było
potwierdzam.
dziękuję
Trochę mnie martwi ten mały pierdek ......bo UCDS ogrywa dwie kalibracje ......dziwne co ?
no to mały może być taki ....
8M2T-14C025-AB_SBL.vbf ?
8M2T-14C088-AD_kal.vbf
8M2T-14C026-AD_soft.vbf
Zły komplet. Brak pliku drugiej części softu. Jak napisałem wyżej, post #36 jest kluczowy.
Tomek, ja z zasady nigdy nie piszę wszystkiego - jak sam potrafię dojść do niezbędnej informacji to zakładam, że Ci co biorą za to pieniądze tez muszą "dawać radę".
Tadeusz....I agree with you in 100%...a reszta to pikuś....
U mnie udało się wgrać spalanie chwilowe. Dodatkowe zmiany (oprócz błędów w pisowni :D) to pojawienie się części polskich znaków przy komunikatach z nawigacji (brakuje dalej "ł").
Dodatkowo, licznik teraz podświetla się nawet przy wyłączonych światłach.
:619:
Mogę i potwierdzam.
no to coś nie tak poszło . dobrze ,że licznik żyje (z dużym czerwonym wyświetlaczem)
:619:
no to coś nie tak poszło . dobrze ,że licznik żyje (z dużym czerwonym wyświetlaczem)
Przeżyłem chwile grozy ....:) ale licznik się podniósł na starym sofcie
Ciekawi mnie co jest nie tak z softem .
Bump: czy te zegarki mogą mieć spalanie chwilowe?
http://allegro.pl/ford-s-max-galaxy-mondeo-2006-r-licznik-benzyna-i5324089691.html
Przeżyłem chwile grozy .... ale licznik się podniósł na starym sofcie
Ciekawi mnie co jest nie tak z softem .
No to taki licznik jak poniżej został ograny tą paczką którą podałem i żyje ... hula i ma te chwilowe spalanie :D
kupiłbym nawet jakiś niedrogi liczniczek do PB na testowanie (tak z ciekawości)ale naprawdę tanich nigdzie nie ma:) Pytanie z innej beczki czy istnieje możliwość przełożenia dużego wyświetlacza do zegarów z małym ( pewnie nie..)ale tak teoretycznie zapytuję.
No to taki licznik jak poniżej został ograny ta paczką którą podałem i zyje ... hula i ma te chwilowe spalanie
No tak,ale ten licznik to 6M2T i dlatego soft na 6.... był dobry.Ograć nim pewnie próbowałeś licznik 8M2T... i dlatego soft 6... wykrzaczył licznik.
No tak,ale ten licznik .
lekko nie doczytałeś
Dałem zdjęcie licznika 6M2Txxxxx na którym został ograny został 8M2T-14C026-BD i wszystko hula.
U kolegi nie zadziałało . I udało się przywrócić soft pierwotny 6M2T-14C026-BK
lekko nie doczytałeś
Dałem zdjęcie licznika 6M2Txxxxx na którym został ograny został 8M2T-14C026-BD i wszystko hula.
U kolegi nie zadziałało . I udało się przywrócić soft pierwotny 6M2T-14C026-BK
dokładnie tak było
no to kolega ograł 4 razy soft 6M2T-xxx-xx i 8M2T-xxx-xx za kazdym razem licznik żyje :D . Ma chwilowe na tym 8m2t-xxx-xx a na 6M2t oczywiście nie .
Dlaczego licznik kolegi "koszka" nie przyjął tego samego softa ? Ciekawe
może za mało pamięci ?...
tak tylko myślę
lekko nie doczytałeś
Jest mentlik.Na zdjęciu napisałeś ,że ograłeś licznik paczką 8... i licznik nie wstał,więc jak to jest w końcu.
mój licznik (w załączniku) został ograny paczką 8.... i po tym ogrywaniu nie wstał. Dopiero wgranie softu , który był pierwotnie z powrotem go ozywił
W jaki sposób moge sobie sam ograć nowy soft do przedlifta ? Czy tylko poprzez kolegów ?
Jak maszIDS lub UCDS i oczywiście odpowiedni soft to możesz samemu a jak nie to niestety
IDS nic nie da, a w Katowicach to jest przecież tedi_k
Ile kosztuje takie wgranie ?
IDS nic nie da, a w Katowicach to jest przecież tedi_k
a można jakoś na odległość wgrać nowszy soft :)
tak, ale trzeba troszkę poczekać aż teleportacja będzie bardziej dopracowana :D
No tak ale chodzi mi np o wysłanie samych zegarków
orion512 08-12-2015, 09:35 Można.
Zerknij post 11 i 13 w tym wątku.
Witam, czy można jakoś zmusić ids-a żeby wgrać nowszą wersję z chwilowym spalaniem do małych zegarów, bo pokazuje nowsze wersje kalibracji do większości modułów a do zegarów nie :evil:
Do malych zegarów na pewno nie podejdzie a do dużych jest ryzyko którego ja po rozmowie z tedi_k się nie podjąłem. I jak się później okazało innemu koledze ogrywał duże zegary kolega leszcz i umarły ale udało mu się przywrócić soft.
U mnie działa, i przy okazji na baku spalam średnio 0,5 litra mniej ;)
U mnie działa, i przy okazji na baku spalam średnio 0,5 litra mniej ;)
Działanie działaniem. Wszystko sprowadza się do tego jaki jest nr licznika. U mnie siedzi z 6 na początku i dlatego nie będzie chwilówki. Jak masz 8 z początku to bez problemu ogrywają softy ludzie na forum.
umarły ale udało mu się przywrócić soft.
nom migały sobie kieruneczki ... mina kolegi/właściciela auta bezcenna :D
I jak się później okazało innemu koledze ogrywał duże zegary kolega
ogrywał softem z chwilówką i nie udało się :(
Koledzy mają zdaje się soft-dobór softu ale panuje moda "wiem ale nie powiem" więc jest OK :D
Każdy radzi sobie na swój sposób .
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy ale to nie z naszego forum tj. bardzo często prosi się tam o rady lub porady w rozwiązaniu problemu .Ale kiedy już się coś uda rozwiązać to nie daje się na tamtych forach wiedzy na rozwiązanie tego problemu i ludzie nadal szukają metody na aktywowanie tego czy tamtego (mimo że już znalazł jeden czy drugi to co trzeba) .
Napisał do mnie tez jeden rozżalony kolega......... ech lepiej nie pisać ale nie świadczy to dobrze o tym jak nas widzą :(
pozdr Tomek
...Koledzy mają zdaje się soft-dobór softu ale panuje moda "wiem ale nie powiem" więc jest OK :D
...
Koledzy nie mają niczego takiego i w związku z tym zegarów z "6" a początku (i małych i dużych) nie ogrywają i odradzają ogrywanie.
Ja mam 6 z przodu i wgrałem chwilowe spalanie do duzych czerwonych zegarów:)
6 z przodu i wgrałem chwilowe spalanie do duzych czerwonych zegarów
a mógłby kolega podać softa na to ?
pozdrawiam Tomek
Tomek jak się da zgrać soft z zegarów z małym wyświetlaczem i chwilówką a także z podpowiadaczem biegów, tą metodą którą ogarnąłeś moje auto - służę uprzejmie. Może wygrzebiesz z tego softu co ci potrzebne i zaczniesz dłubać małe liczniki :)
poszło z szyby
Tomek jak się da zgrać soft z zegarów z małym wyświetlaczem i chwilówką
dzięki jakby co odezwiemy się :)
adamesco 09-03-2016, 21:24 Witam Mam mały liczniki czerwony i mam spalanie chwilowe. Motor 1.8 TDCI
Witam, czy komuś udało się wgrać chwilowe spalanie do małych zegarów z "6" na początku? czytałem że kolega orion512 ograł to do małych czerwonych zegarów, pytanie czy do tych z "6" na początku? Ja osobiście miałem okazję pobawić się ostatnio UCDS-em i przyznam szczerze że dla testów moje zegary 3 razy przeżyły śmierć kliniczną :D, aczkolwiek udało mi się przywrócić je do życia, co nie zmienia faktu że chętnie jeszcze bym po eksperymentował zanim dojedzie do mnie poliftowy convers :D
M-S POWER 24-03-2016, 16:53 Gdzie mieszkasz w UK? mam UCDS- możemy pokombinowac jak mieszkasz blisko mnie.
Witam, czy komuś udało się wgrać chwilowe spalanie do małych zegarów z "6" na początku? czytałem że kolega orion512 ograł to do małych czerwonych zegarów, pytanie czy do tych z "6" na początku? Ja osobiście miałem okazję pobawić się ostatnio UCDS-em i przyznam szczerze że dla testów moje zegary 3 razy przeżyły śmierć kliniczną :D, aczkolwiek udało mi się przywrócić je do życia, co nie zmienia faktu że chętnie jeszcze bym po eksperymentował zanim dojedzie do mnie poliftowy convers :D
Witam czy coś się zmieniło odnośnie chwilówki w convers czerwonym dużym z 6 na początku ?
harmonijka 16-02-2017, 14:58 Czy zmiana softu pomoże na problem z kontrolką poduszki powietrznej?
Miałem w Fordzie Galaxy wymieniane zegary (bo wyświetlacz padł) - Convers ("czerwony", bez "+"). Po wymianie pojawiło się spalanie chwilowe, ale za to kontrolka poduszki powietrznej świeci non-stop na żółto.
Jak to naprawić?
orion512 16-02-2017, 15:02 Wymienić zegary.
Kupiłes międzyliftowe lub poliftowe, a powinieneś był kupic do przedlifta.
harmonijka 16-02-2017, 15:11 A czy samym softem lub elektroniką nie da się tego poprawić?
Zegary wymienili mi w salonie Jaszpol - było to uzgodnione przy zakupie samochodu, który ktoś zostawił w rozliczeniu. Na te czekałem od listopada (bo potrzebowali z fakturą VAT a na Alledrogo to nie taka prosta sprawa).
W dodatku jeden z oferujących sprzedaż twierdził, że poliftowe do przedlifta pasują, a w przedliftowych awarie wyświetlacza (to co dolegało mojemu Fordowi) występują nagminnie, a w poliftowych nie. Ciekawe czy ściemniał?
orion512 16-02-2017, 15:31 że poliftowe do przedlifta pasują
Mechanicznie jak najbardziej, elektrycznie też. Tylko, że protokoły komunikacyjne są zmienione.
Ponieważ elektronika jest inna softu nie zamienisz. Pozostaje ci wymiana zegarów.
A tak w ogóle to trzeba było sobie zażyczyć od razu converse+ :)
Już chciałem napisac co to za ASO forda co takie babole wypuszcza. Ale skoro sprzedają dacia i renault to na fordach mogą się nie znać :D
Ale z drugiej strony kto wypuszcza samochód (jakiej marki by on nie był) z paląca się kontrolka poduszek
harmonijka 17-02-2017, 10:06 A tak w ogóle to trzeba było sobie zażyczyć od razu converse+
Zawsze mam jakiś punkt wyjścia (lepszy niż liczniki z padniętym wyświetlaczem). Może rozejrzę się, kupię jakiś przedliftowy converse+ od razu modyfikując sofcik według Twoich wskazówek, a te wstawione przez Jaszpol wystawię na Alledrogo, bo są w 100% sprawne, tylko nie od tego modelu.
Jeszcze zadzwonię do gościa, z którym to załatwiałem - jest całkiem do rzeczy, stara się spełnić oczekiwania klienta, może coś wynegocjuję... gorzej z mechanikami - przy samochodach innych niż Renault / Dacia efekty widać powyżej.
Witam,
odgrzebię trochę temat
mam pytanie czy jeśli zmienię zegary z EU (mały czerwony wyświetlacz) na takie z GB (duży czerwony wyświetlacz) to będą one działać normalnie ?
zmieniłbym jedynie za pomocą ELMConfiga wskazania z mil/h na km/h oraz ewentualnie język i wgranie konfiguracji z BCMa do IPC.
Z góry dzięki za wszelkie info:)
orion512 03-01-2018, 09:11 Zmieniać nic nie trzeba. Będzie chodził od razu.
Ale przebieg główny będzie i tak w milach niezależnie od tego co zmienisz w konfiguracji.
orion512 dzięki za info,
to oznacza, że zmiana mil na km jest możliwa w eprom-ie ?
Witam, czy w wie ktoś czy da radę wgrać takowy soft w okolicach Wrocławia ?
Tak, da się. Myślę, że jak poszukasz, to znajdziesz kogoś z Wrocka d-:
Patrzyłeś do działu usługi?
A czy w dużym czerwonym wyświetlaczu jest szansa na zmianę wyświetlania temperatury zewnętrznej tak, by zawsze była widoczna w jakimś miejscu?
marson76 21-05-2019, 21:36 Witam,
mam problem z licznikiem w galaxy z 2007. na naklejce z tylu wyswietlacza są symbole:
6m2t-10849-rk visteon
6m2t-14c026-bk
6m2t-14c088-bk
zegary jakiś czas temu zaczęły zatrzymywać się, czasem wzbudzac, a teraz generalnie zawiesiły się. wyświetlacze działają. elektronik stwierdził ze nie da się go naprawić i mogę tylko go wymienić na inny. w necie jednak brak zgarów o podanych numerach. jakie zegary mogę zamontować zamiast orginału? i czy nie obędzie się to bez skutków ubocznych>?
z góry dzięki za pomoc
jakie zegary mogę zamontować zamiast orginału? i czy nie obędzie się to bez skutków ubocznych>? możesz nawet zamontować sobie zegary conversa+ przedliftowe np.7M2T-10849-C... , 8M2T-10849-V...
orion512 22-05-2019, 08:55 Jeśli fundusze Ci pozwalają to możesz zmienić też licznik na converse+ (z kolorowym LCD)
wtedy możesz zyskać dodatkowe funkcje jak np wizualizacja czujników parkowania (o ile masz czujniki) niedostępne w zwykłych zegarach.
A pasować będzie dowolny przedliftowy c+
możesz nawet zamontować sobie zegary conversa+ przedliftowe
marson76 a nawet i poliftowe można zaadoptować :one:
Luki2010 19-01-2020, 19:31 Witam mam ten typ licznika 8M2T-10849-XX w mondeo mk4 2009 rok i ostatnio mam problem ze wskaźnikami, które zawieszają sie czasami wracaja do normalenj pracy jest to dość denerwujące czy koś miał z was taki problem i jak go usunąć gdzie szukać przyczyny ktoś coś woj. łódzkie?
Kapsialdo 13-10-2020, 12:08 Udało się coś zaradzić zawieszającym wskazówkom ?
Koledzy podesłał by mi ktoś softy 6M2T i 8M2T z tym spalaniem itp. ? Licznik z dużym wyświetlaczem , czerwone
Witam, wszystkich, a co ze stanem licznika chodzi mi o przebieg, jest mozliwosc jakos to nadpisac, bo u mnie licznik to juz chyba kaplica bedzie bo zawiesza sie, wylacza i ekranik to tylko polowa mi dziala, chcialbym kupic licznik, ale nie wiem co ze stanem licznika tego drugiego jak kupie
Cofnąć nie zdolasz, pchnąć w górę da radę.
Kupic zdrowego, bedzie prawe trzy razy drozej niż naprawić obecny.
Kupić kota w worku, to mozna i 1k wywalić na uszkodzonego (tak sie teraz cenią).
Cofnąć nie zdolasz, pchnąć w górę da radę.
Kupic zdrowego, bedzie prawe trzy razy drozej niż naprawić obecny.
Kupić kota w worku, to mozna i 1k wywalić na uszkodzonego (tak sie teraz cenią).
Z cofnieciem to wiem, ze nie cofne, znalazlem jakis co ma mniejszy przebieg niz moj, ale nie wiem czy jakbym chcial forscanem zmienic przebieg czy nie bede ingerowac rowniez w prawdziwy w ecu
Nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.
Podnieść mozesz bez obaw, pod warunkiem że "znalazłeś" przedlifta.
Już dawno nie widzialem sprawnego C przedliftowego z odzysku, a jak był sprawny to w srodku był robiony lepiej/gorzej, wiek zrobił swoje.
Ok, nie wiedzialem z cytowaniem, moj blad, jesli chodzi o licznik musze sobie zobaczyc dokladnie oznaczenie licznika co mam, bo wygladowo wiadomo jak wyglada. jesli uda sie cos sensownego kupic, to napewno sie odezwe tutaj i powiem co i jak wyszlo.
|