swiety1916
31-07-2015, 13:05
Może ma ktoś sprawdzony sposób na oduczenie lub odstraszenie kota, który w garażu łazi po samochodzie? Mój niestety doprowadza mnie do szewskiej pasji...
Wprawdzie dotychczas nie zauważyłem zarysowań lakieru, ale ślady łap, szczególnie 2 godziny po wypucowania autka, nie pozwalają mi na spokojny sen.
Kot śpi w garażu w celach praktycznych - wyłapuje myszy, odstrasza szczury i kuny, dlatego eksterminacja futrzaka odpada.
Szukałem metody w necie, są jakieś środki chemiczne, ale ciężko ocenić, które są skuteczne i nie wpływają na wygląd i kondycję lakieru.
Z uwagą wyczekuję Waszych doświadczeń i propozycji.
Kiedyś przetestowałem na osiedlowych kotach środek o wdzięcznej nazwie AKYSZEK. Do kupienia w kazdym zoologicznym. Po zaparkowaniu wypsikalem okolicę auta i rozpylilem trochę w powietrzu. Działało przez 48h. Żaden kot nie podszedł.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
gusiak11
31-07-2015, 13:28
Czy na kota zadziała nie wiem, czy na gryzonie działą tez nie wiem choć od kilku osób słyszałem ze tak, a mianowicie umieszczenie pod maską kostki wc podobno żadne gryzonie nie zainteresują się już naszą instalacją :)
ale kot łazi po masce ... wiec nie wiem czy pomoże :) a łazi bo maska jest ciepła :)
Nie pomoże. Na koty działają tylko silne środki zapachowe
Tapnięte z Szajsunga MkIV
Rzuć na samochód jakieś stare koce i niech sobie po nich chodzi.
Z doświadczenia wiem że koce nie pomogą, koty będą leżeć i wbijać w koc pazurki przez co ucierpi karoseria. Sierściuchy są fajne, szkoda tylko że tak uwielbiają łazić po samochodach, ja póki co nie znalazłem nic co by pomogło.
Kojot321
24-08-2015, 09:46
Znajomy oduczył kota włażenia na stół przez rozkładanie kartek samoprzylepnych klejem do góry. Lekcja trwała koło 1 tygodnia ale podobno już od pół roku nie włazi na ten jeden stół :)
cobi-zsw
24-08-2015, 09:54
Fajnie masz-kot.
Mi po aucie skacze 35-cio kilowe bydle :P
U majora na masce też pokazał co potrafi :D
juri2069
24-08-2015, 09:57
Kiedyś widziałem w internecie jak na masce u instruktora jazdy leżała 50-60 kilowa kobitka. To dopiero ...:D
Spróbować tego (http://www.dermapharm.com.pl/pl/o/Repelex-Plus-utrzymuje-psy-i-koty-z-daleka)
Słyszałem, że środek H&K PSG1 świetnie się sprawdza.
Hahaha wprawna ręka i dobre oko na pewno sobie poradzi:
http://www.oocities.org/enegue84/psg1trip.jpg