Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Centralny zamek - raz działa raz nie działa
Mam problem z centralnym zamkiem. Raz działa, a raz nie działa. Nie ma znaczenia pogoda, pora dnia czy cokolwiek innego. Nie wiem od czego to zależy. Mogę zamknąć pilotem, ale już nie otworzyć z pilota albo otworzyć ale już nie zamknąć. Różnie. Wymieniłem baterie, ale to nie pomogło. W czym może być problem? Problem dotyczy Mondeo mk3 (2002).
Poszukaj tematu o zamku drzwi kierowcy. On prawdopodobnie jest sprawcą zamieszania.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
Czytałem już co nieco na ten temat na forum. Czyli wiąże się się z rozbieraniem tapicerki w drzwiach?
Tak. Przyda Ci się opalarka lub suszarka do włosów
Na 99% winne są zatopione w plastiku ścieżki do silniczka. W 3 zamkach miałem tą usterkę. Wystarczy wlutować się bezpośrednio w nóżki co idą do silniczka
xander119 10-08-2015, 08:43 U mnie jest tak ale tylko z drzwiami pasażera. Raz działa raz nie. Jak się uprę i na szajbę kilka razy otworzę/zamknę to zaczyna działać ;) Kiedyś tak było też z jednymi drzwiami z tyłu ale się "naprawiło samo". Trochę mnie to wkurza bo jak te drzwi zostają otwarte a ja tego nie zauważę to za chwilę muszę pedałować z powrotem na parking bo alarm wyje. Mówicie żeby coś tam przy siłowniku przelutować?
Możesz wymienić zamek kierowcy na poliftowy (biało-czarny). Mniej wadliwy.
xander119 11-08-2015, 10:47 Chodzi mi o zamykanie z pilota. Zamek kierowcy raczej nie ma tu nic do rzeczy.
Tak Ci się tylko wydaje :)
xander119 11-08-2015, 12:11 Czyli co? Zacząć od lutowania ścieżek w zamku kierowcy?
Tak.
xander119 09-12-2015, 11:10 Ścieżki polutowane i jakiś czas było ok a teraz mam ducha w samochodzie. W czasie jazdy zdarza się że niektóre zamki same się zamykają albo otwierają, albo na chwilę się zamkną a zaraz otworzą i cisza.
No to czas kupić poliftowy zamek niestety.
A dlaczego poliftowy ? wystarczy tańszy od focusa , czarny.
Mea culpa. Czarno biały pasujący :-)
xander119 10-12-2015, 08:33 Ten od strony kierownika tak?
Tak, mam taki i działa a można taniej kupić
Miałem podobną sytację z pilotem raz zamykał a raz nie i to jak piszesz ducha też miałem.Winowajcą był ten styk w pilocie pod guziczkiem zapomniałem jak to fachowo się nazywa,on był uszkodzony wymiana u zaprzyjażnionego elektromechanika załatwiła problem.Kosztowało mnie to 10zl.
xander119 11-12-2015, 14:47 Nie no u mnie pilot działa jak natura chciała. Z resztą raz się otwiera a raz zamyka. To co oba mikro styki były by do dupesa?
Różnie to bywa akurat zwarcie robią i są te cyrki zamykanie i otwieraniem się zamków podczas jazdy, u mnie zwarcie mikro styk robił i tak się działo jak wyżej opisałem.I też był problem z zamykaniem bo u mnie akurat jeden był uszkodzony.Pozdrawiam.
xander119 14-12-2015, 12:17 Nie no u mnie otwiera i zamyka bez problemu. Odkryłem nowy przypadek. Do tej pory po otwarciu drzwi pilotem, odryglowywał się też bagażnik. Teraz zostaje zamknięty i muszę go otworzyć z pilota. Nie działa też guzik na konsoli do otwierania bagażnika. Coś nie halo bo wszystko działało zanim ten duch się nie zagnieździł.
To i ja się podepnę pod temat bo i moje mondeo dotknął problem z centralnym tyle że na trochę większą skalę.
Najpierw podczas jazdy sam się zamykał lub próbował otworzyć. Oddałem auto do elektryka. Coś gdzieś odłączył i pozbyłem się podwójnego ryglowania i możliwości otwierania wszystkich drzwi kluczykiem. Otwierają się tylko drzwi kierownika. Nie mogę też otworzyć bagażnika od środka jak kolega wyżej. Doszło do tego że raz się zamykają a raz nie tyle lewe drzwi i żeby je zamknąć muszę wcisnąć guzik w drzwiach.
Może ktoś mi powiedzieć o co tu chodzi bo już mnie krew zalewa
Bomba1233 05-01-2016, 02:07 Witam
Mam podobny problem a mianowicie teraz przez te mrozy nie działa mi centralka tzn otwieranie od wewnątrz z pilota ok, jaka może być tego przyczyna?
dodam że raz spaliło mi bezpiecznik a drzwi za tylne lewe działają "kiedy im się chce"...
Poradzicie co można zdziałać??
xander119 05-01-2016, 09:27 Na pewno nie ma co ani wymieniać zamka ani lutować czegokolwiek tak jak tu radzono. U mnie po tych operacjach chwilę było ok, ale myślę że to było tylko placebo bo problem powrócił. Jak widać Mondeo ma ewidentną wadę fabryczną, pytanie brzmi- GDZIE?! Do ciula pana. W serwisie też chcieli mi zamki wymieniać, ale sory panie, nie stać mnie na wydanie 3 tysięcy bo to połowa wartości wozu. Zamierzam napisać do Forda do Warszawy bo skoro jest to usterka występująca masowo to muszą znać przyczynę.
radek9103 05-01-2016, 09:36 Do wymiany zamek kierowcy na polifta, biały.
Bomba1233 05-01-2016, 15:33 Zamierzam napisać do Forda do Warszawy bo skoro jest to usterka występująca masowo to muszą znać przyczynę.
Jeśli coś będziesz wiedział daj znać na forum :):568:
Do wymiany zamek kierowcy na polifta, biały.
to pomoże ?? a tył dlaczego się zacina?? sterowanie jest z drzwi kierownika??
Tak. Wszystko jest zależne od zamka drzwi kierowcy
Bomba1233 05-01-2016, 16:13 a bedzie pasował ?? bez problemu wymienie?? jak możesz podeślij jakiś link z centralka.
Kamilpawel@poczta.fm
radek9103 05-01-2016, 16:22 Zamek w drzwiach kierowcy kontroluje wszystkie drzwi ,chyba nawet i bagażnik. Szukaj białego zamka po lifcie, kolor biały.
Bomba1233 05-01-2016, 17:35 bo ja mam teraz taki
http://allegro.pl/8-pin-zamek-drzwi-lewych-przednich-mondeo-mk3-i5898808567.html
a mam kupić np taki??
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-zamek-drzwi-lewy-centralny-zamek-i5902372304.html
http://allegro.pl/zamek-silownik-drzwi-lewy-europa-przod-mondeo-mk3-i5745930556.html
|