Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2001-2008] Korozja Nadwozia jak to jest z nią ?

Mario1601
10-08-2015, 09:22
Witam, Panowie , Jak to jest z tą korozją Fiesty/....Widziałem ze w internecie dużo o tym się pisze. Mam do kupienia Fiestę z 2007 roku i powiem szczeze ze już bym brał. Sprawdziłem ją bardzo dokładnie i grama rdzy nie znalazłem ale boję się ze zacznie zaraz wychodzić. Samochód nigdzie niemalowany. Podobnierz była z korozją poprawka od 2005 roku. Z tego co słyszałem to wypuścili trzy focusy na tor lali wodę z solą i piachem i patrzyli gdzie wychodzi ruda, czy to prawda nie wiem.
Jestem zdecydowany na tą fiestę z 2007 roku ale boję się korozji:(
Napiszcie coś na ten temat....
Pozdrawiam

ŁukaszD
10-08-2015, 11:10
Samochód ocynkowany, nie rdzewieje. Jedynie drzwi w dolnej części są narażone na "rudą". Koszt ewentualnej wymiany drzwi kupionych pod kolor jest niższy niż cena lakierowania. Miałem fiestę z 2004 roku, przez 4 lata tylko wspomniana część zaczęła lekko rdzewieć.

Mario1601
10-08-2015, 12:15
....wiem ze inne auta też maja problemy z rudą ....
Przymierzałem się jeszcze do Opla Corsy c i d i ,,c,, jeszcze tak bardzo nie rdzewieje ale o dziwo młodsza ,,d,, strasznie ją szybko ruda wsuwa. Fora Opla o rudej w modelu ,,D,, strasznie są wysmarowane negatywnie pod względem zabezpieczenia antykorozyjnego...:(
Co byście wzięli Corsę czy Fiestę pod względem korozji, czy to już prawie to samo tylko trzeba trafić na dobry egzemplarz.....????:wink:
Pozdrawiam

marko52
10-08-2015, 19:00
Tam gdzie woda spływa - pod uszczelkami od drzwi na dole,na łączeniu sie uszczelek warto przy zakupie autka odchylić,otworki na wode pod progami gdy się błotem zatka to woda tam stoi i nawet ocynk nie pomoże - widziałem takie przypadki że próg w tych miejscach tylko lakier trzymał, no i warto oczyscić pod maską przy szybach z liści ziemi itd.

jeendrek
11-08-2015, 23:03
2007 to już trochę lat ma, więc rdza się też może pojawić. Mam też rocznik 2007 i rdza się pojawiła na klapie przy znaczku forda i pod maską przy zgrzewie. Bardzo niewielkie ognisko, a samochód jest woskowany, pucowany i to nie pomogło :) Miałem za to seja z 2003 roku i rdza pojawiła się na powierzchni około 1cm na tylnej klapie po 13 latach hulania :)
Jedno jest pewne jak masz samochód pewny i nie kombinowany, to rdzą się nie przejmuj, bo jak się pojawi, to raczej jakaś drobnostka.

Mario1601
12-08-2015, 06:26
jeendrek....
A czy wszystkie auta tak mają ? ze gdzieś je tam cos wezmie...
Czy tylko Ford jest takim niepewniakiem w sprawie korozji ?
Zastanawiałem sie jeszcze nad Fiatem Punto.. Podobnież grande Punto ma naprawdę dobrą blachę i silniki też bardzo dobre.... Co o tym myślisz...

jeendrek
12-08-2015, 07:03
moim zdaniem Fiat ma znacznie lepszą blachę niż Ford... mam pod domem też Focus MK2, kupowany nówka sztuka, niebity i też rdza jest na na nadkolach z tyłu i tylny pas pod zderzakiem.
Teściowa jeździła Citroenem XSARA z 2003 a teraz ma Thalię, oba samochody bez grama rdzy. Francuskie też wydają się być bardzo dobrze zabezpieczone.
Moim zdaniem kupuj samochód który będzie w dobrym stanie technicznym. Niekombinowany i niezajechany. Jak gdzieś wyjdzie jakiś rdzawy paproch, to na pewno i tak buda przeżyje silnik. :)

Mario1601
12-08-2015, 08:02
no tak....masz racje. Ta Fiesta zeczywiście zdrowa ale juz się boje jej, a jestem czuulony na rdze jak cholera. Więc co radzisz kupić ? Ale pamiętaj ze zadnych volkswageno podobnych to nie chce bo ostatnio miałem fabię 1.2 i poleciał rozrząd a był na łańcuchu.
Punto jak bym kupił to znowu nie wiem czy go sprzedam tak dobrze jak inny wóz bo Fiata ludzie się boją ... Nie wiem co mam wziąść...?????:?

ŁukaszD
12-08-2015, 10:47
Nie masz co się bać Fiesty z 2007 roku. Moja była z 2004 roku i miała min. 220 tys. przebiegu. Minimum, bo nie jestem w 100% pewny czy przebieg był autentyczny. W drzwiach są otwory w które łatwo wpsikać substancję konserwującą. Jak zrobisz to zaraz bo zakupie to będziesz mógł być prawie w 100% pewien, że i tam rdza się nie pojawi. Fiesta Mk6 to naprawdę fajne autko, dające sporo przyjemności z prowadzenia.

Mario1601
12-08-2015, 11:25
ŁukaszD, ja Wszystko rozumiem ale chcę nią pojezdzić z 4 lata a moze i z 5 lat...
Myślisz ze srodek konserwujący pomoże ???
A moze tam jest zrobiony jakiś błąd technologiczny ??? A moze rzeczywiście jest tam za malo środka konserwójącego zrobionego przez fabrykę...?...
Napisz coś na ten temat , ja ostatnio kiedy miałem forda to było 15 lat temu....:?:

ŁukaszD
12-08-2015, 12:33
Nie mam aż tak dużego doświadczenia, żeby napisać Ci czy to pomoże czy nie. Widziałem jednak, że są takie środki zabezpieczające profile zamknięte i jeśli się boisz rdzy to warto by było się nad tym zastanowić.
Wydawało mi się, że kiedyś po myciu jak otworzyłem drzwi, to dopiero wtedy woda wylała się przez otwory odpływowe. Mogło by to tłumaczyć powstawanie rdzy w dolnej części drzwi.
Ja Fiestą z 2004 roku jeździłem przez 4 lata. Tylko na 1-dnych drzwiach rdza wymagała interwencji pod koniec mojego okresu użytkowania samochodu. Jedne drzwi były wolne od jakichkolwiek wad, natomiast 2 pozostałe spokojnie przetrwały by jeszcze rok. Rdza była widoczna tylko od środka. Nie jest powiedziane, że każda Fiesta będzie miała taką przypadłość, szczególnie że Fiesta z 2007 jest już modelem po liftingu co mogło wyeliminować problem rdzy w dolnej części drzwi.

jeendrek
12-08-2015, 13:11
Mario1601:
kupuj dobre auto... blacha rdzewieje prędzej czy później. Obtłuczonych elementów nadwozia nie wyeliminujesz, no chyba, że okleisz auto folią.
Czy ocynk czy jak w Daciach kataforeza nie dają 100% zabezpieczenia.
Kup, podkreślam, dobre auto... jeśli nie masz jakiegoś sentymentu do marki...
Fiesta 2007 wytrzyma spokojnie 5 lat. Jak zardzewieje coś, to przemalujesz przed sprzedażą ;)

Mario1601
12-08-2015, 16:17
jeendrek...chyba masz rację. czasem sie zastanawiam dla czego ludzie najwiecej kupują właśnie Fiest Foksów też duzo idzie i Mondeo też całkiem sporo sie sprzedaje a Fiat poza pierwszą 15 tką ... A fiat podobnież nie rdzewieje.
Ale pewnie jest gorsza mechanika....Panowie ja sie jeszcze zastanawiam w takim razie. Napiszcie tylko proszę czy inne marki mają te same problemy np. Opel, renault, pegeot, itp. ???? podobnież Volskwageny zaczeły rdzewieć..... :(

merkaba12
13-08-2015, 07:36
kiedys podawali w auto swiat poradnik przepis na własny srodek konserwujacy tam gdzie nagrody daja za pomysł
Olej silnikowy smar stały
Benzyna ex trakcyjna lub rozcieńczalnik
100 oleju 100 benzyny łyżka towotu mieszamy to razem smarowac pędzlem lub nartyskowo

Mario1601
13-08-2015, 11:03
merkaba12, teraz tych środków antykorozyjnych to jest od cholery....Tylko mi chodzi o to czy Ford daje za mało środka antykorozyjnego czy może ta blacha jest od felernego dostawcy...???????:(

Jarydl
17-08-2015, 18:57
Witam. Konserwant w progi - tak aby wypłynął niezatkanymi otworami.
Tam gdzie przebija ruda spod lakieru zeszlifować , podkład i malowanko.
Żaden warsztat nie zrobi lepiej niż właściciel,natrysk przed zimą.
To mój kolejny samochód - inne gniją szybciej. viw la fordo

gruby907
18-08-2015, 12:04
Ja mam Fieste z 2003, oprócz konserwacji podwozia nic nie mam w niej do roboty. Wiadomo, tył troche bardziej wzieła ruda ale dziur nie ma więc odratowałem. Oprócz tego lewe tylne drzwi w roku delikatnie już korozja podbiera, ale tragedii nie ma :) w porównaniu z innymi autami z tego roku jest bardzo dobrze, ale wiadomo co właściciel to inne traktowanie i też dużo od tego zależy.

gdyby
18-08-2015, 19:40
Mario1601: przy Twoich obawach i wątpliwościach tylko Zemsta Honekera nie byłaby powodem takich frustracji. Karoserię masz ze stalowej blachy - to i rdza - zwłaszcza w naszym klimacie się pojawia; na miedzi masz patynę, aluminium się utlenia itd.

Mario1601
21-08-2015, 08:37
Ja wszystko rozumię Panowie
Ale jeszcze jedno pytanko....Czy inne marki mają podobne problemy????:shock:Czy tylko Ford jest tak oblegany rudą ?????
Pozdr.

gdyby
22-08-2015, 14:25
Wszystkie, ale to wszystkie marki maja rude problemy. Chociaż...czekaj, czekaj, któreś audi było całe w ocynku...?

Sławek_Marki
22-08-2015, 14:50
Kolego mam fiestę z 2002r ani grama rdzy. Dwa lata temu zadrapałem lakier przy cofaniu i tak zbieram się to naprawić. Fiesta parkowana na odkrytym parkingu i nic z blachą się nie dzieje. Jeżdżę 13 lat i moim zdaniem jeden z najmniej awaryjnych samochodów i bardzo dobrze się prowadzi. Wiem że są nowsze lepsze ale ja do swojego nie dokładam. Coroczna wymiana oleju i filtrów , co 40 tys świece. Do tego lejesz płyn do spryskiwaczy i paliwo.

merkaba12
24-08-2015, 07:45
Brunox Epoxy czy APP R-Stop - Test odrdzewiaczy
https://www.youtube.com/watch?v=-4rhOvtwIA8

http://jaktozrobilemwgarazu.pl/brunox-epoxy-czy-app-r-stop-test-skutecznosci/

APP R-Stop najlepszy na rdze

Mario1601
27-08-2015, 08:35
Podobnież ... Francuskie nie rdzewieją...;)

Ale z tego co czytam jeśli chodzi o fiestę to jest samochód jeden z najbardziej narażonych na rdzę...Tak wnioskuję. W każdej gazecie jak jest test Forda czy to będzie Fiesta Czy Focus opisują ze największą bolączką tych samochodów jest Rdza....:shock::mad:
Chyba ze procentowo kupuje się ich dużo i duzo się pisze o rudej. Sam już nie wiem...
Chyba kupię coś innego, ale jeszcze nie wiem co....
Może wypowie się ktoś na ten temat....???
Pozdrawiam

merkaba12
27-08-2015, 15:35
jak jest garazowany to ford ka po 10 latach zacznie rdzewiec jak u mnie a jak konserwowany to puzniej jak pisałem wczesniej to sasiadce po roku czasu rocznik 2007 stania na dworze zaczol rdzewiec a kupiła bez rdzy przynajmniej nie było widac
a ten srodek APP R-Stop to rdze likwiduje

Marek
27-08-2015, 17:21
Podobnież ... Francuskie nie rdzewieją..

Nie rdzewieją bo w ocynku są :)

Mam dwa Peugeoty 1999 i 1998 i nie ma rdzy. Co więcej teściowa ma 106 94r. i tylko w jednej podłużnicy łatkę wstawiliśmy, a tak rudej brak.

Niestety Fiesta nie poraża zabezpieczeniem przed korozją :)

marko52
27-08-2015, 21:50
Nie panikujcie z tą rdzą ja mam z 97 roku bez ocynku - rdza pojawiła się pod uszczelkami na progach widać ją tylko jak odegnę uszczelkę, podłoga pod spodem bez śladu rdzy,pod dywanikami i filcami śą ogniska rdzy zabezpieczyłem to coriną,sciągłem nadkola - też oczysciłem z rdzy i corina, progi - leję tam co 2 lata olej - otworami które sam nawierciłem pod uszczelkami, tak zrobiłem też malucha - 25 lat służył - na złom poszedł z dobrymi progami i myślę że fordzik też tyle wytrzyma - stare sposoby się sprawdzaja, choć podobno teraz są lepsze środki na korozje a ja po staremu.

Mario1601
17-09-2015, 09:44
Zastanawiam się czy Fiesta z 2006 -7 rok ma ocynk...?:?

gdyby
17-09-2015, 15:40
Wystarczy zdrapać nieco lakier tu i tam...

ber
17-09-2015, 19:41
Zastanawiam się czy Fiesta z 2006 -7 rok ma ocynk...?:?

Oczywiście ma ocynk

Mario1601
08-10-2015, 06:41
Jeśli ma rdzewieć z 2007 roku to gdzie są punkty newralgiczne dla Fiesty ?:570:

ŁukaszD
08-10-2015, 08:32
U mnie rdza pojawiła się na dolnych rantach drzwi. Ewentualnie to co się wydostaje spod przednich kół w trakcie jazdy, potrafi zedrzeć farbę w dolnej części błotników. Jeśli się tego nie przypilnuje i nie zabezpieczy odpowiednio wcześniej lub nie założy chlapaczy to może spowodować powstanie rdzy.

Mario1601
08-10-2015, 10:05
tak tak , zauważyłem właśnie że tam gdzie powinny być chlapacze to jest wypiaskowane i będzie trzeba coś z tym zrobić , myślę ze oczyścić pomalować i dać baranka. Ale zobaczcie ją sami ...:lol:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5714946462#cbaf341507

ŁukaszD
08-10-2015, 11:58
Dobrze jest założyć chlapacze, przy czym polecał bym oryginalne. Ja kupiłem uniwersalne, niby pasowały, ale idealnie nie było.
Co do samochodu który pokazałeś... Cena dość wysoka a wyposażenie praktycznie najuboższe z możliwych i do tego nadwozie 3 drzwiowe. Zakładając, że opis w 100% zgodny ze stanem rzeczywistym to może i warto. Uważam jednak, że w tej cenie można poszukać samochodu lepiej wyposażonego.

Np. taki:
http://otomoto.pl/oferta/ford-fiesta-i-wlasciciel-salon-polska-bezwypadkowy-ID6ybU0w.html

Brakuje mu szyb przednich elektrycznie sterowanych, ale ma np. szybę podgrzewaną, pochodzi z Polski i ma 5 drzwi.

Mario1601
08-10-2015, 22:30
tak ubogi to jest ale o taki mi właśnie chodzi. Bez wielkich fajerwerków. Wiem ze jest droga ale już sprawdziłem ją dokładnie i wszystko jest w orginale i przebieg też orginalny. Kolega dzwonił do firmy w której była serwisowana i potwierdzili wszystkie dane. U nas w kraju musisz pojechać z właścicielem żeby coś powiedzieli na temat samochodu.
W Niemczech dobry samochód też kosztuje....apropo fiesty którą pokazałeś też się zastanawiałem bo ją oglądałem ale była ona malowana z tyłu. Fakt faktem ze ładnie zrobili. A co do przebiegu to też nie jestem pewien. Do niedzieli zastanowię się....

ŁukaszD
09-10-2015, 07:27
Nie chcę namawiać ani do jednego ani do drugiego. Nie przekreślałbym samochodu dlatego, że miał malowaną tylną klapę. Co do wyposażenia, to podnoszone elektrycznie przednie szyby to minimum, które wg mnie by się przydało, no ale skoro nie ma a wszystko inne jest ok, to już Twój wybór :)

Mario1601
18-10-2015, 14:30
Panowie....na razie jeszcze nic nie wziołem bo w pracy miałem za dużo pracy...
Macie może jakieś propozycje jeszcze Fiest ?
Apropo Korozji to i tak mam kilka pytań. Słuchajcie, ostatnio widziałem Puga wszystko w orginale i w nadkolu na rancie można było lakier skrobać paznokciem. Podobnierz francuskie nie rdzewieją...brałem pod uwagę Corsę, 206, Clio, Rio, i Grande Punto. Ten ostatni zadziwił mnie wielkością w środku. Wogóle Fiat widzę poprawił jakość i to bardzo...podobnież też nie rdzewieją.

hebann
03-11-2015, 20:09
u mnie zauważyłem rdze w drzwiach kierowcy jak się opuści szybę to po lewej stronie na dole pod tym uszczelkami miejscami już taka poważniejszą ale narazie nic z tym nie robię

gkeb
04-11-2015, 12:07
Panowie....na razie jeszcze nic nie wziołem bo w pracy miałem za dużo pracy...
Macie może jakieś propozycje jeszcze Fiest ?
Apropo Korozji to i tak mam kilka pytań. Słuchajcie, ostatnio widziałem Puga wszystko w orginale i w nadkolu na rancie można było lakier skrobać paznokciem. Podobnierz francuskie nie rdzewieją...brałem pod uwagę Corsę, 206, Clio, Rio, i Grande Punto. Ten ostatni zadziwił mnie wielkością w środku. Wogóle Fiat widzę poprawił jakość i to bardzo...podobnież też nie rdzewieją.

Nie wiem które jaki rocznik Grande Punto oglądałeś ale z mojego doświadczenia również łapie rdze. Mam na progu od strony kierowcy (przy samym nadkolu). Może nie są to duże ogniska rdzy ale zawsze coś się trafi.