Zobacz pełną wersję : Szum tylnych opon

Jacod
26-03-2007, 14:07
Witam,

Przejrzałem forum, ale nie znalazłem nic co odpowiadałoby mojemu przypadkowi. Więc proszę o pomoc Was.
Mam taki problem, a mianowicie gdy jadę słyszę jak szumią mi tylne opony (bądź koła....) sam nie wiem. Wcześniej rozmawiałem z mechanikiem, który naprawiał mój samochód i powiedział, że jest to kwestia dotarcia się opon gdyż te jeździły na przodzie. Zakładał również inne koła na tył i efekt szumu ustawał. Stwierdził, że opony muszą się ułożyć. Przejechałem już od tego czasu 4kkm i dalej jest ten szum, z tym że ustaje on gdy przekroczę 100km/h, również zależy to od rodzaju asfaltu.

Poweidzcie proszę cóż to może być? Czy to faktycznie opony są takie???

Pozdrawiam Jacek

Kronos
26-03-2007, 14:12
Co do tego konkretnego przypadku to trudno powiedzieć, ale błedem jest zakładanie gorszego ogumienia na tył. Tylne gumy powinny byc lepsze od przednich

Jacod
26-03-2007, 14:24
hmmm, nie wiem czy są one gorsze. Mają prawdopodobnie ok 7mm bieżnika, więc myślę że nie są takie złe. Opony to Fulda (jakaś tam.. nie pamiętam).
Najbardziej dziwi mnie to że szum ustaje przy większych prędkościach a przy małych nadal jest.

Kronos
26-03-2007, 14:28
Wiesz co sprawdz jedna banalną rzecz, czy czasem nie sa to opony kierunkowe i nie zostały założone odwrotnie.

Jacod
26-03-2007, 14:57
Byłem właśnie zobaczyć jak to wygląda. Wiem że z tyłu są założone opony kierunkowe ale w dobrą stronę się kręcą.

PS przy tym okazało się że przednia opona jest założona "na lewą" stronę tzn kręci się w przeciwnym kierunku :fcp5

ale to i tak nie zmienia mojej sytuacji. Tył dalej szumi :fcp5

Bodzio 1
26-03-2007, 15:15
Prawda jest taka ze fulda jest głosna, ale jesli opony sa "poząbkowane" to bedzie głosno. Wystarczy przejechac reką po profilu i stwierdzic. Ząbkowac moze np szybkie hamowanie z duzej predkosci, wykonczone amorki, itd.

Jacod
26-03-2007, 15:25
Szczerze powiem że najbardziej co mi przychodzi do głowy to jednak łożyska. Bo coś nie chce mi się wierzyć że opony mogą aż tak głośno szumieć... Chyba, że się mylę?

low_radiation
26-03-2007, 15:37
Przejechałem już od tego czasu 4kkm i dalej jest ten szum, z tym że ustaje on gdy przekroczę 100km/h,
Hej Jacek! wiesz miałem kiedyś skodę 105 i po przekroczeniu 90 hałas silnika pozostawał w tyle .. ;) żart ale jest coś na rzeczy - hałas nie milknie Ty go po prostu już nie "zdążysz " usłyszeć..- a na poważnie myślę, że to łożyska..choć jak miałem firestonki to szumiały jak jasna ch.. i dalej je mam ale właśnie na tyle...

Jacod
26-03-2007, 15:41
Smiem twierdzić, że masz rację. Teraz pytanie. Czy do mondziaka do tyłu można kupić same łożyska? czy w grę wchodzą tylko komlety z piastami? i czy faktycznie to koszt za jedno ok 250zl?? :fcp15

Bodzio 1
26-03-2007, 15:41
Jesli szum ustał na innych oponach to nie moze byc łożysko. Ja bym je dał na przód , jesli sa poząbkowane i tyle, nie bedzie ich tak słychac a i szybciej sie "wyprostuja" Mialem tak juz pare razy , dziwne moze ale sie zdarza.

Jacod
26-03-2007, 15:46
Tak też zrobię że poprzekładam koła. Jeżeli szum będzie słyszalny to zabiorę się za łożyska. Czy jest jakaś różnica w łożyskach jeżeli z tyłu mam tarcze wentylowane czy może bębny??

Bodzio 1
26-03-2007, 16:12
PO co sie zaraz nastawiac na łożyska? Pare głaskan po oponie i wiadomo, to jest moje zdanie, pzdrawiam
:fcp18

Jacod
26-03-2007, 19:02
Zrobie jak radzicie. Tylko niestety nie mam teraz zbytnio warunków i czasu :fcp5
Ale na weekend wszystko się wyjaśni :fcp1

cosin
26-03-2007, 19:23
problem w tym, ze dzwiek o ktorym mowi Jacod to bardziej huczenie niż szumienie... nie jest rownomierne tak jak to szum opon powiedzmy takie (łuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu tylko bardziej impulsowe łu łu łu łu) he he ale opis :P

mi się wydaje, ze to któreś z łożysk choć mam nadzieję, że się mylę.....wymiana piasty to spore koszta :/

Nie bój nic Jacek obadamy co to jest :)

Jacod
26-03-2007, 19:34
(łuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu tylko bardziej impulsowe łu łu łu łu) he he ale opis :fcp15 :fcp23

no tak powiem szczerze, że nie umiałem do końca oddać tego dźwięku całej sytuacji, ale cosin zrobił to wręcz idealnie :fcp26 Także dokładnie taki dżwięk mi towarzyszy podczas jazdy.

PS. Na pewno do tego dojdziemy, to jest kwestia czasu. :fcp4

KaczorComp
26-03-2007, 19:40
Jam mam ten sam problem. Mam nowiutkie 4 opony BfGoodrich G-Force Profiler 205/55r16. Myślałem ze to łożyska z tyłu tak dziwnie huczą, więc wymieniłem obydwa łożyska z piastami Firmy SKF i nic się nie polepszyło. Normalnie jak jadę to szłyszę jak mi tył huczy. Zeszłego lata miałem opony Kleber Hydraxer 205/50r15 i nic tam z tyłu nie słyszałem. To wina opon, tylko dalczego nie słyszę przodu a tył tak głośno huczy. Przecież przód jest bardziej obciążony!!!!

cosin
26-03-2007, 19:43
u mnie jak slysze jakis "inny" dzwiek z tylnych kół to znak ze musze gaz odpuscic bo z opon szmaty zostaną :fcp12

Jacod
26-03-2007, 19:46
U mnie jest też gtaka różnica, że z tyłu mam Fulda a z przodu mam Firestone, więc mam możliwość sprawdzenia jak będą się zachowywać opony po zmianie z przodu na tył

jagrall
26-03-2007, 19:54
Czy do mondziaka do tyłu można kupić same łożyska? czy w grę wchodzą tylko komlety z piastami? i czy faktycznie to koszt za jedno ok 250zl?? :fcp15

to niestety prawda, wymieniałem jedno u siebie

Jacod
26-03-2007, 20:09
jagrall a czy mogłbyś powiedzieć jakiej firmy najlepiej zakupić takie łożysko? Powiem szczerze, że nie wiem. I jeszcze jedno czy do wszystkich mondeo jest takie same łożysko czy może do tych z tarczami hamulcowymi są inne niż do tych z bębnami?

weni
27-03-2007, 09:32
jesli to nie kombi i ma ABS to VKBA 1482 jesli nie ma ABS 1481. Pierwsze ok 230 zł drugie ok 225 zł brutto. Chcesz jeździć to tylko SKF.

Co do szumu sprawdz opony, te typy tak mają. Czy przy róznej prędkosci Ci wyje ??

jagrall
27-03-2007, 09:48
ABS 1481. Pierwsze ok 230 zł drugie ok 225 zł brutto.

dokłądnie, ja mam skf. wolałem dać parę zł więcej i kupić porządne

Jacod
27-03-2007, 13:11
jesli to nie kombi i ma ABS to VKBA 1482 jesli nie ma ABS 1481. Pierwsze ok 230 zł drugie ok 225 zł brutto. Chcesz jeździć to tylko SKF.

Co do szumu sprawdz opony, te typy tak mają. Czy przy róznej prędkosci Ci wyje ??

Mój mondek to sedan.

Dzisiaj rozmawiałem z gumiarzami i stwierdzili że Fulda jest oponą twardą i ma tendencje do szumienia. Radzili przełożyć na przód i sprawdzić. A szum ustaje jak przekrocze 100km/h

Więc jeżeli będzie konieczna wymiana do zakupię SKF :fcp4

jagrall
27-03-2007, 21:43
Jacod, do sedana i htb jest takie samo.