Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Durashift - 6 biegowy szarpanie
Witajcie
Mam zagwozdkę z moim automatem .
Durashift - Mondeo mk4
Jak jest sucho zero objaw nie występuje . ForScan nie pokazuje żadnych błędów . Zarówno w suche jak i wilgotne dni
Ale przejdźmy do meritum . Przy zwalnianiu i redukcji z 2 na 1 czuć zmiane biegu ciężko nazwać to szarpnięciem .Przypominam że występuje to tylko w wilgotne dni lub deszczowe i to nie za każdym razem . Czytałem o wgraniu nowszego soft'a
Teraz dwa pytania
1 . jak sprawdzić ( o ile się da ) obecną w sterowniku wersję ?
2 . kto ogarnie temat wgrania aktualizacji w małopolsce ?
Będę wdzięczny za pomoc
Wymianę oleju kiedyś robiłeś ?
Zacząłbym od aktualizacji softu, bo te z pierwszych lat produkcji podobno miało problemy z szarpaniem przy redukcji biegów. W dalszej kolejności pomyślałbym nad wymianą oleju, szarpania w tych skrzyniach w 99% przypadków spowodowane są nieprawidłową pracą elektrozaworów, która wynika najczęściej z ich zabrudzenia (brak wymian oleju).
Nie wymieniałem bo nie jestem pewny czy przebieg mojego auta jest faktyczny wszystko wskazuje ze tak ale nie mam potwierdzenia.
I z racji tego boje się że po wymianie skrzynia sie posypie .
Na update softu juz jestem umówiony
Tam jest Aisin TF81SC czy tam AWF21. Dla tej samej skrzyni Volvo wymienia olej a Saab to nawet co 50.000km. Ford woli jak klient przyjedzie po nową.
To, że ford nie przewiduje nie znaczy, że nie powinno się tego robić. W MK4 też na początku nie można było wymieniać tulei wahacza wzdłużnego (cukierków) a w V70 były dostępne od razu. Teraz w Fordzie też są i jakoś okazało się, że nie trzeba kupować całego wahacza.
Jak pisał Puch_. Wymień olej. Masz standardowe objawy zużytego.
Ok . Mam nalatane 190k , tak pokazuje auto . Patrzac na zużycie i to że rozrząd byl fabryka jak wymieniałem na 85% sądzić mogę że to faktyczny przebieg tego auta . I teraz czy to nie za dużo żeby wymienić olej ? Obawiam się że będzie to jego pierwsza wymiana i co za tym idzie skrzynia się posypie. Pozatym na innych biegach skrzynia pracuje perfekcyjnie, narazie zrobię update softu. Zobaczymy co dalej wiele osób pisze że to pomaga
Zmień olej póki jeszcze masz w czym zmienić. 190 tys na jednym oleju to sporo.
wyryte w kamieniu
Poprzednio miałem S60, ze starszym modelem tej skrzyni (AW55-50) i po dynamicznej wymianie oleju zaczęły się schody, które skończyły się regeneracją płyty elektrozaworów (przebieg > 250 k km).
Pewnie i tak by mnie to czekało, jednak teraz podchodzę bardziej ostrożnie do tematu płukania skrzyni, gdzie nie wiadomo kiedy był wymieniany olej.
W fordzie z racji niskiego przebiegu (w momencie zakupu 43 k km) zdecydowałem się od razu na wymianę oleju, jednak statyczną - 3,5 litra. Zamierzam kontynuować statyczną wymianę oleju w skrzyni co 2 - 3 wymianę oleju w silniku (czyli co 20 - 30 k km), co przy moich przebiegach wychodzi mniej więcej raz w roku.
No właśnie , jeżeli auto miało by około 100 k to nawet bym się nie zastanawiał nad wymianą .
Teraz mam pewne obawy .
Ale tak jak pisałem najpierw spróbuję soft .
Tym bardziej że skrzynia tylko w tym wypadku daje o sobie znać w innych sytuacjach chodzi perfekt
stingerA6 20-08-2015, 12:25 Stara zasada skrzyń automatycznych - jeśli masz duży przebieg (np. ok. 200 tyś) i olej był wcześniej nie wymieniany, to nic nie ruszaj.
Jeśli masz historie autka mówiącą o cyklicznych wymanach oliwy w skrzyni - to wymieniaj.
Naprawdę znam przypaki że pierwsza wymiana przy ok. 200 tys powodowała poźniejsze problemy.
Stara zasada skrzyń automatycznych - jeśli masz duży przebieg (np. ok. 200 tyś) i olej był wcześniej nie wymieniany, to nic nie ruszaj.
Jeśli masz historie autka mówiącą o cyklicznych wymanach oliwy w skrzyni - to wymieniaj.
Naprawdę znam przypaki że pierwsza wymiana przy ok. 200 tys powodowała poźniejsze problemy.
Dokładnie tego samego zdania jestem ( to nie mój pierwszy automat ) w każdym z wcześniejszych aut postępowałem tak samo .
Stara zasada skrzyń automatycznych - jeśli masz duży przebieg (np. ok. 200 tyś) i olej był wcześniej nie wymieniany, to nic nie ruszaj.
Z drugiej strony, jeżeli skrzynia już niedomaga to warto spróbować, bo najpewniej i tak jest do remontu, a być może wymiana coś pomoże.
Zobaczę co da nowy soft , i być może adaptacja .
Wolałbym nie wymieniać oleju na próbę .
Przypominam że skrzynia szarpie tylko w jednym momencie i nie mogę tego nazwać do końca szarpnięciem . Jak autem przejechał się mój znajomy nic nie czuł specjalnie nic mu nie mówiłem żeby nie skupiał się na tym
Pojawiło się takie coś
http://allegro.pl/ford-s-max-skrzynia-biegow-automat-ag91-7000-ac-i5360628164.html
czyli TF81 w sumie w chyba na prawdę niezłej cenie.
Nic się u mnie nie dzieje ale samochodu nie sprzedam jeszcze pewnie z 4-5 lat a w tym czasie dołożę mu z pewnością ze 200kkmów i wtedy będzie miał ~370. Po tym co się czyta o tej skrzyni to nie wierzę, że wytrzyma do tego przebiegu pomimo regularnej wymiany oleju. Wynika to z mojego sposobu jazdy. Robię rocznie 40kkmów po autostradach i wolno nie jadę. Temperatura skrzynia rzadko spada poniżej 100C a zazwyczaj dobija do 120C więc to jej z pewnością nie pomaga.
Pytanie: Myślicie, że warto kupić na półkę? Za 3-4 lata ciężko pewnie będzie dostać taką skrzynię w idealnym stanie a remont z pewnością wyniesie więcej.
lukas_ko 26-09-2015, 20:21 Pojawiło się takie coś
http://allegro.pl/ford-s-max-skrzynia-biegow-automat-ag91-7000-ac-i5360628164.html
czyli TF81 w sumie w chyba na prawdę niezłej cenie.
Nic się u mnie nie dzieje ale samochodu nie sprzedam jeszcze pewnie z 4-5 lat a w tym czasie dołożę mu z pewnością ze 200kkmów i wtedy będzie miał ~370. Po tym co się czyta o tej skrzyni to nie wierzę, że wytrzyma do tego przebiegu pomimo regularnej wymiany oleju. Wynika to z mojego sposobu jazdy. Robię rocznie 40kkmów po autostradach i wolno nie jadę. Temperatura skrzynia rzadko spada poniżej 100C a zazwyczaj dobija do 120C więc to jej z pewnością nie pomaga.
Pytanie: Myślicie, że warto kupić na półkę? Za 3-4 lata ciężko pewnie będzie dostać taką skrzynię w idealnym stanie a remont z pewnością wyniesie więcej.
Ja mam Focusa 2.0 TDCI 163 KM zrobiony na 200 KM z Powershift I 400 NM kupiłem go z przebiegiem 27.000 zrobiłem z nim łącznie 114.000 i dwa tygodnie temu padł mi silnik (dziura w tłoku) po wielu konsultacjach w wyspecjalizowanych firmach naprawiających silniki główną przyczyną musiał być niesprawny (lejący) wtryskiwacz ale mój styl jazdy też mu pomógł szybciej się rozliecieć (jazda autostradami z dużymi prędkościami 200-240 km/h na długich dystansach)
Więc kupiłem całkiem nowy silnik z Forda C-max 2015 marzec razem ze skrzynią powershift. Zakładam całość a moja skrzynia wyląduje na półkę jako zapas bo za kilka lat będzie ciężko kupić dobry powershift z małym przebiegiem.
Więc jak chcesz pojeździć długo swoim autem to jest to dobre myślenie a zawsze możesz ją kiedyś dalej sprzedać.
Przypominam że skrzynia szarpie tylko w jednym momencie i nie mogę tego nazwać do końca szarpnięciem . Jak autem przejechał się mój znajomy nic nie czuł specjalnie nic mu nie mówiłem żeby nie skupiał się na tym
Ta skrzynia w Twoim Mondeo jest identyczna jak w Citroenie C5 Mk3 model od 2008 roku do teraz mam takiego citroen z tą skrzynią i citroen w ogóle nie przewiduje wymiany oleju. Ale też nie do końca ufam takiemu podejściu i wymieniłem teraz olej statycznie około 3-,5 litra bo też się bałem cały spuścić dynamicznie. Ale przy następnej wymianie oleju silnikowego znów jej zmienię i w ten sposób będzie w końcu świeży olej. Mam przebieg 160.000
Więc ja bym zrobił na twoim miejscu w ten sam sposób.
W Aisin AWF21/TF81SC czy jak się one tam nazywały to jedynym europejskim producentem który przewidywał w tej skrzyni wymianę oleju był Saab.
lukas_ko 29-09-2015, 06:58 Ale mimo wszystko trzeba przyznać że jest to bardzo dobra skrzynia biegów bo jeździłem różnymi autami ale ten automat jest super. Jest trwały i do tego bardzo ładnie zmienia biegi i nie ma żadnego szarpania ani "dziury" w przełożeniach zawsze jest odpowiedni bieg. Mam Citroena C5 z tą skrzynią z silnikiem 2.0 140HDI zrobionego na 170 KM i skrzynia zmienia biegi aż miło.
A mam też Focusa 2.0 163 Km zrobionego na 200 KM ze skrzynią powershift i nie mam pojęcia dlaczego tak wszyscy chwalą te skrzynie bo według mnie komfort zmiany biegów jest dużo wyższy w skrzyni AISIN niż w powershift.
Dużo firm wprowadza teraz te dwusprzęgłowe skrzynie ale w czym one są lepsze?
hanusiak 08-02-2016, 20:11 Panowie, mam w Mondeo Mk4 skrzynię AWF21 FWD, podpowie ktoś, jakiego oleju użyć na wymianę? Mój pierwszy (tego typu) automat i nie mam bladego pojęcia, czym go zalać.
Będę wdzięczny za pomoc.
ja zalewałem takim: http://www.olejesamochodowe.com.pl/p/2248,25/castrol-atf-multivehicle--jws-3309-/
Przypominam że skrzynia szarpie tylko w jednym momencie i nie mogę tego nazwać do końca szarpnięciem . Jak autem przejechał się mój znajomy nic nie czuł specjalnie nic mu nie mówiłem żeby nie skupiał się na tym zrobiłeś coś z softem? Pomoglo bo ja tez mam problem przy redukcji z 2 na 1 jest delikatne szarpniecie. Oleju nie wymienialem bo nie wiem czy byl wymieniany
Tak , nowy soft załatwił sprawę w 100%
Tak , nowy soft załatwił sprawę w 100% jesli moge wiedziec ile taka przyjemnosc Ciebie kosztowala?
Tak , nowy soft załatwił sprawę w 100% powiedz kolego gdzie robiłeś softa bo sie do tego samego zabieram i jaki był koszt z góry dzięki :diabel2:
Ja robiłem u Tadeusza w Katowicach kosztu nie pamiętam ale przy okazji robiłem kilka innych rzeczy mi.n lutowanie modułu od tempomatu
hubearth 03-09-2020, 13:39 Do usunięcia.
zwyczajny39 11-09-2020, 21:20 Witajcie
Mam zagwozdkę z moim automatem .
Durashift - Mondeo mk4
Jak jest sucho zero objaw nie występuje . ForScan nie pokazuje żadnych błędów . Zarówno w suche jak i wilgotne dni
Ale przejdźmy do meritum . Przy zwalnianiu i redukcji z 2 na 1 czuć zmiane biegu ciężko nazwać to szarpnięciem .Przypominam że występuje to tylko w wilgotne dni lub deszczowe i to nie za każdym razem . Czytałem o wgraniu nowszego soft'a
Teraz dwa pytania
1 . jak sprawdzić ( o ile się da ) obecną w sterowniku wersję ?
2 . kto ogarnie temat wgrania aktualizacji w małopolsce ?
Będę wdzięczny za pomoc
Mi kiedyś również szarpał przy zmianie z 4 na 3 o ile dobrze pamiętam i do tego z 2 na 1 ..zmiana softu na najnowszy wszystko załatwiła a skrzynia zupełnie inaczej chodziła tak jakby dostała inne momenty przełożenia biegów
lukian15 01-10-2020, 09:51 drodzy forumowicze, podpowiedzcie, gdzie mogę zrobić aktualizację softu w mazowieckim?
slawek-kali 01-10-2020, 13:41 do durashift nie ma.
oskam666 24-12-2020, 10:31 do durashift nie ma.
To znaczy, że skrzynia Durashift nie ma co aktualizować, bo nie ma aktualizacji?
Trochę dziwne to by bylo
zwyczajny39 24-12-2020, 11:39 To znaczy, że skrzynia Durashift nie ma co aktualizować, bo nie ma aktualizacji?
Trochę dziwne to by bylo
Mam tą skrzynię auto z 2008 r i aktualizowałem w 2018 r .
|