Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Sprężyna powrotu pedału sprzęgła

maureliusz
27-08-2009, 18:42
Witam!
Dzisiaj coś strzeliło radośnie :) i między nogami wypadła mi śliczna sprężynka w plastykowej obudowie :) Już zakupiłem takową -16zł. I teraz mam pytanie. W woreczku mam dwie - taka jak mi padła i jeszcze jedna taka z dwoma oczkami. Jeżeli dobrze rozumiem to co wyczytałem w necie, to ta z plastykiem jest do diesla, a ta z haczykami do benzyny. Mam rację? Bo widzę, że na pedale mam uchwyt do tej drugiej też, ale wkładanie dwóch, to chyba bez sensu??

maureliusz
27-08-2009, 21:06
Właśnie wróciłem po dwóch godzinach oglądania deski od spodu...:-(
Prawie wiem, jak ty wymienić, prawie... Trzeba najpierw wyciągnąć białą zawleczkę, która łączy pedał sprzęgła z popychaczem do sprzęgła. Zawleczkę umiem (już umiem...) zwolnić, ale za nic nie da się jej wyciągnąć. Moim zdaniem, ASO musi mieć jakiś specjalny tool, żeby zblokować sobie ten popychacz w stanie ściśniętym i wtedy wyciągają tę zawlęczkę.

Czy ktoś może próbował to rozmontować i ma inny pomysł????

Dla mnie to wredne, żeby tak skonstruować samochód, aby bez magicznego klucza nie dało się tego zrobić, a późnij kasują 200zł za wymianą sprężynki wartej...16zł...

maureliusz
28-08-2009, 21:51
Fuck, Fuck, Fuck...
NIGDY WIĘCEJ! Wracam właśnie z garażu...3 godziny nie moje i...lipa!!! Pedał sprzęgła udało mi się wyciągnąć... i tyle(a jeszcze pocięte łapy GRATIS). Musiałem wszystko zmontować od nowa, a to...BYŁA MASAKRA! Zalałem własnym potem wycieraczkę - nie żartuję. Nie wierzę, że w serwisie wyciągają pedał sprzęgła. Znalazałem takie wskazówki na necie:
"witam
w nawiazaniu do irytującej sprezynki
trzeba w pedale sprzęgła wypiąć białą spinkę łączaca owy pedał z pompą sprzęgła przekręcić czarną obejmę i odkręcic trzy śruby i pedał jest wyjęty założyć sprężynkę w białym kołnierzu i skręcić z powrotem ."

Moim zdaniem, napisał to ktoś z serwisu...dla zabawy! Owszem, białą spinkę da się wyjąć. Przekręcić całą obejmę, to już nie tak łatwo bez klucza serwisowego, ale da się. Pedał sprzegła, a owszem wylezie. Spręzynki i tak nie ma szans założyć - trzeba ewidentnie specjalne narzędzie. A potem złożyć do kupy...coś pięknego. Nigdy tak się nie namęczyłem. Serio mówię, że lepiej rozrząd wymieniać, niż pedał sprzęgła wyjmować/wkładać.

REASUMUĄC - PRZESTRZEGAM PRZED WYCIĄGANIEM PEDAŁU SPRZĘGŁA - moim zdaniem, nie tędy droga. Ja póki co, oddam to jednak serwisowi - nie mam wyjścia.
Mam mały pomysł, aby mając w ręce nową sprężynką wykonać odpowiednie narzędzie do jej zakładania, ale to w wolnym czasie. Póki co, mam tej sprężynki...serdecznie dosyć.
Aha, ja oczywiście piszę o DIESLU, bo w benzynie jest zupełnie inna ta sprężyna i w innym miejscu. Myślę, że jej założenie jest bardziej prawdopodobne samemu...

mark54
30-08-2009, 18:24
Mialem kiedys ten sam problem w swoim focusie.
Sprezynka kosztowala cos kolo 20zl a za jej wymiane serwis chcial cos kolo 250zl, bo to zgodnie z ich czasem pracy jest robota na 2,5h dla mechanika.
Pewnie wlasie dlatego tak dlugo ze dostep wcale nie jest prosty.
Na szczescie w moim przypadku zrobili to na gwarancji :)

alex2006
30-08-2009, 18:53
"REASUMUĄC - PRZESTRZEGAM PRZED WYCIĄGANIEM PEDAŁU SPRZĘGŁA - moim zdaniem, nie tędy droga. Ja póki co, oddam to jednak serwisowi - nie mam wyjścia."

maureliusz-Czy to nie Twoje słowa z przed tygodnia?:
"Powiem szczerze, dla mnie KAŻDE ASO to lipa."
Czyżbyś zmienił zdanie?

rafał1979
31-08-2009, 12:38
witam kolegów..mam pytanie otóż czy tą plastikową obudowę do tej sprężynki da sie gdzieś kupic...bo u mnie juz się wyrobił z jednej strony ząbek i nie długą wpadnie ze sprężynką, chodzi o sama tą obudowe...bo w serwisie mi krzykneli 520 zł za cały pedał sprzęgła:shock:

maureliusz
31-08-2009, 12:46
Łeeee... do 1.6 sprężynka z tym plastykiem (a nawet dwie, bo od razu do benzyny) w jednym woreczku, zapłaciłem 16zł. Zadzwoń sobie do WIKARa i zapytaj, bo to trochę dziwne, chyba, że z wymianą Ci powiedzieli.

rafał1979
31-08-2009, 12:51
520 zł cały pedał plus 80 zł wymiana po twierdzą oni , że takiej plastikowej obudowy to nie mają w katalogu tylko cały pedał...a gdzie kupiłes? jak można wiedzieć?

rafał1979
31-08-2009, 16:00
koledzy gdzie mogę to dostać?

maureliusz
31-08-2009, 19:20
Ja kupiłem w Wikar Kraków. Jeżeli masz coś takiego jak ja, to proszę:

http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=1785&cat_id=333

...ale ja mam 1.6. Być moż w 1.8 jest inaczej. Swoją drogę, to Ford trochę przesadza i ktoś się powinien tym zająć - znaczy się rzecznik praw konsumenta. Jak można takie "miny" wsadzać w samochód... Mogliby za tę sprężynę dać koszt wymiany 20 000 złotych i też każy musiałby u nich wymieniać. Oj, nie fair!

maureliusz
31-08-2009, 19:23
Alex2006, nie zmieniłem zdania!
ASO TO ŻDZIERCY! i zdania nie zmienię:diabelek:. To, że ktoś mnie zmusza do czegoś, to chyba żartujesz, że nagle zacznę ich lubić...

rafał1979
31-08-2009, 21:23
maureliusz...dokładnie taka sama jak pokazałeś na zdjęciu.....to jest ta sprężynka w obudowie:D,,,muszę u nich zamówić...a udało się ci wymienić???

maureliusz
01-09-2009, 09:31
Próbowałem... i powiem szczerze lepiej wyciągać silnik... mówię szczerze. Jeżeli chciałbyś to zrobić sam, to najpierw... zrób sobie taki mały ściągacz do tej sprężynki, taki malutki, aby idealnie pasował, bo tam jest niewiele miejsca. Ja planuję coś takiego wymyśleć na przyszłość, ale póki co wymienię to ... po znajmości...;-))))

rafus22
22-11-2009, 18:27
podpina sie do tematu własnie znalazłem to na dywaniku w aucie cena 21zł ale wymiana mnie przeraza!?!?!!! cz na pewno samemu tego nie idzie wymienic? czy bez tego mozna chwile jezdzic?

grzemo
22-11-2009, 21:02
podpina sie do tematu własnie znalazłem to na dywaniku w aucie cena 21zł ale wymiana mnie przeraza!?!?!!! cz na pewno samemu tego nie idzie wymienic? czy bez tego mozna chwile jezdzic?

Ja zapłaciłem za sprężynę 15,- zł a za jej wymianę w ASO ... 300,- zł. Podobno wymiana to faktycznie koszmar. Jeździć bez sprężyny się oczywiście da. Sprzęgło pracuje prawidłowo, ale pedał sprzęgła nie ma wtedy żadnego luzu. Praktycznie oparcie nogi na pedale może zacząć wysprzęglanie. A to źle wróży tarczy na przyszłość.
Jeszcze jedna uwaga: na te sprężyny było kilka akcji serwisowych dla focusa. Niestety rodzajów sprężyny jest niemal tyle ile wersji foczki. Akurat dla mojego modelu akcji serwisowej nie było. Ale sprawdzić warto, np. w ASO.

maureliusz
23-11-2009, 19:02
1. W ASO twierdzą, że ta sprężyna jest bardzo istotna, bo można spalić sprzęgło. Jak pogadasz z mechanikami na hali, to Ci powiedzą, że to pic na wodę. Ta sprężyna w górnym położeniu utwardza pedał, ale jak już wciśniesz, to od połowy działa odwrotnie - ułatwia wciśnięcie. Ta sprężyna jest tak specyficznie zamocowana. Ja nie trzymasz nogi na sprzęgle non-stop, to nic się nie stanie.
2. Masz TDCI, czyli chyba taką jak ja z plastykiem. Nawet nie próbuj tego zakładać :-) Na pewno nie WYCIĄGAJ PEDAŁU! Jest taki jeden... na forum, który to radził - niechbym go dorwał w swoje rączki, dowcpiniś jeden!
Jej założenie trwa w ASO... 5 minut :-) Jest do tego taki specjalny... przyrząd, nie przyrząd. Wiem jak to wygląda, ale i tak będziesz miał problem z założeniem tego. Jest na to po prostu MYK.
3. Warto popytać między serwisami. W jednym mi powiedzieli 150zł, a w drugi 100zł – ceny w Krakowie, zatem nie wiem skąd te 300zł!!!! – może, bo benzynka.
6. Grzemo, ty masz benzynę, a tam niby jest gorzej, ale jest paru na necie, którym to się udało w domu. W dieslu nikt tego nie dokonał. Ja byłem naprawdę blisko… i następnym razem na pewno wymienię sam… oby nie było nastepnego razu ;-))))

tyfus
23-11-2009, 23:45
6. Grzemo, ty masz benzynę, a tam niby jest gorzej, ale jest paru na necie, którym to się udało w domu. W dieslu nikt tego nie dokonał. Ja byłem naprawdę blisko… i następnym razem na pewno wymienię sam… oby nie było nastepnego razu ;-))))

Witam jest to moj debiut na forum ale do rzeczy.
Wyglada na to ze tylko mi udala sie ta sztuka w dieslu tzn zalozenie tego badziewia. Troche czasu zeszlo zanim znalazlem sposob ale jak juz znalazlem to zalozenie trwalo moze dwie minuty.
rafus22 jak masz dostep do jakiegos imadla to juz polowa sukcesu, ja nie mialem wiec uzylem szuflady :lol: druga sprawa to kawalek (10-15 cm) drutu ja uzylem 1,5 mm miedzianki jak w domowej instalacji elektrycznej bo akurat taki mialem. Sciskasz sobie to ustrojstwo, wiazesz drucikiem i juz mozesz bez problemu zalozyc. Zostaje tylko przeciac i wyciagnac drut. Ja jeszcze zanim zalozylem to dogialem w pedale "uszy" gdzie zaczepia sie ten plastykowy kapturek i juz jakies 4 miechy mam spokuj a dodam ze zalozylem spowrotem to co wypadlo bo nie stwierdzilem uszkodzen.
Pozdrawiam i zycze owocnej pracy:diabel2:
p.s. przepraszam za brak polskich znakow.

maureliusz
24-11-2009, 08:29
No to szacun! Też tak próbowałem, ale nowa sprężyna była bardzo sztywna i ciężko ją było tak ścisnąć i jeszcze "związać". Jednak być może byłem mało cierpliwy. Ja rafus22 to srpawdzi, to będziemy wiedzieć czy jest to "złoty środek" :-)

maureliusz
11-04-2010, 22:16
Tak mi się przypomniało, czy XQS mógłbyś wrzucić tutaj co na temat tej sprężynki mówi instrukcja serwisowa? :-)

kamiloamp
17-08-2015, 20:28
Witam.Dziś podczas jazdy pękła mi sprężyna powrotna pedału sprzęgła taka z białym plastikiem.Nie mogę zlokalizować miejsca z którego wypadła mi ta sprężyna.Mógłby ktoś dodać jakieś zdjęcie gdzie ona się znajduje.Czy można bez niej jeździć?Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Basra
17-08-2015, 20:31
Witam

Z lewej strony pedału sprzęgła.Musisz ją wymienić.

pozdrawiam

kamiloamp
17-08-2015, 20:36
Zestawy naprawcze zewierają dwie sprężyny tą 2 tez trzeba wymieniać?

Adept
17-08-2015, 21:05
Kolego zmień tytuł tematu
przeczytaj to
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
potem to
http://forum.fordclubpolska.org/announcement.php?f=187&a=49
to dobra rada inaczej Twój temat pójdzie do poczekalni

marcociarz
03-05-2017, 23:12
Sukces, sukces, sukces !!!!! Sprężyna powrotna pedału sprzęgła WYMIENIONA !!!

marcociarz
04-05-2017, 10:50
Witam wszystkich forumowiczów.

Jakiś czas temu i w mojej foce znalazłem pod nogami wspomnianą sprężynę.
Kupiłem Kit " Sprężyna powrotna pedału sprzęgła - komplet naprawczy FORD Indeks: 1463612 ". Sprężyna jest stosowana tylko w modelach ze stałym, nieregulowanym układem pedałów. Pasuje do:

* FORD Focus Mk2 od 07/2004 do 01/2008
* FORD Focus Mk2 FL od 01/2008 ->
* FORD Focus C-max od 06/2003 do 03/2007
* FORD C-max od 03/2007 ->

Nie mialem pojęcia jak do tego się zabrać i tym bardziej dlaczego w zestawie są dwie, pierwsza normalna sprężyna z krótszym i dłuższym końcem a druga sprężyna osadzona w tz. plastikowym "kubku" i właśnie taką jaką znalazłem pod nogami. Być może ta pierwsza jeszcze się nie urwała i gdzieś tam sobie siedzi ale wrócę jeszcze do niej.

Rozpocząłem poszukiwania w sieci i praktycznie nic pomocnego nie znalazłem z wyjątkiem jednego zdjęcia na anglojęzycznej stronie forum forda focus. Zero opisów i pomysłów jak to samodzielnie zamontować z pominięciem krwiopijców z ASO. Jedynie znalazłem posty, że się tej sprężyny (plastikowym "kubku") bez specjalistycznego narzedzia nie zamontuje, nie mówiąc jaki "parszywy" jest tam dostęp. Narazie odpuściłem i wróciłem do normalnej sprężyny bo wydawało mi się że z nią będzie łatwiej. Rozciągnąłem ją przez wstawienie 30 podkładek (po 15 na każdą strońę, aby zachować prostoliniowośc) między zwoje do wymiaru 115 mm.
Zabrałem się do montażu rozciągniętej sprężyny i ... i lipa. Po półgodzinnej walce w macanego nie udało się zaczepić krótkiego końca do podstawy pedału. Zmęczony, spocony i wku****ny dałem sobie czas na ochłonięcie.

Ale czasu nie marnowałem! Determinacja zpowrotem skierowała mnie w stronę orginalnego rozwiązania i je rozwiązałem

We Are The Champions

Oryginalna Sprężyna powrotna pedału sprzęgła została zamontowana na swoim miejscu i nie skłamię jak montaż, nie trwał dłóżej jak 2 minuty
Porobiłem pare fotek i nakręciłem film, ale nie z samego montażu bo tego nie sposób pokazać. Na razie wrzuciłem na YOU TUBE krótki zwiastun z przygotowania do montażu. Znajdziecie go wpisując: "ford focus mk2 marek gonciarz"
Oczywiście zastrzegam sobie pomysł na to rozwiązanie

Załączone poniżej zdjęcia są z przygotowania do montażu zwykłej sprężyny(nie zrealizowanej próby) a nie oryginalnej.

marcociarz
12-10-2017, 18:21
Witam.
Pragnę poinformować że również i mi udało się założyć samodzielnie i według własnego pomysłu tę tak znienawidzoną i "magiczną" sprężynę sprzęgła.
Więcej informacji tutaj:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2801433&postcount=17

Mało tego nakręciłem film instruktażowy, jak przygotować sprężynę (ścisnąć) do montażu:
https://youtu.be/gr_1H8M6BiE

Samego montażu do samochodu nie sposób pokazać : brak miejsca dla kamery, zajęte obydwie ręce i pełna koncentracja na montażu. Mnie zajeło niecałe 2 minuty.

Temat jest strasznie stary i znikome zainteresowanie, ale spróbuje go odświeżyć.

Wayne
14-03-2018, 14:31
Witam.

I mnie dopadł zaszczyt podniesienia sprężynki sprzęgła z dywanika kierowcy :lol:

Może komuś została sprężynka do benzynki? Chętnie odkupię.

Pozdrawiam

mr_mario
16-03-2018, 21:16
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprezyna-powrotna-pedalu-sprzegla-1463612/1785

jak by ktoś chciał została mi ta w plastikowej oprawce na sprzedaż

Mattteo
05-05-2018, 14:28
Pekla mi sprezyna powrotu pedala sprzegla. Podjechalem do jednego z aso (w zachodniopomorskim), kupilem nowa za 133zl. Pytam o koszt wymiany i w odpowiedzi słysze, ze 1280zl�� (wg pana fachowca, ktory naradzal sie z trzema mechanikami przed podaniem mi ceny robocizny, konieczne jest wyjecie pedalu sprzegla, ponoc fizycznie nie da sie tego zrobic bez wyciagania). Zadzwonilem do drugiego aso, rowniez w zachodniopomorskim, gdzie otrzymalem informacje iz cena sprezyny to 133zl, koszt wymiany 980zl��. Sprezyne wymienilem sobie sam na parkingu w dwie godziny, przy pomocy 23 dziesieciogroszowek oraz dwoch pozyczonych plaskich srubokretow i szczypczykow.

Wayne
06-05-2018, 21:58
To za 980zł możesz coś sobie kupić do samochodu, będziesz miał w gratisie :razz:

atol74
28-11-2022, 09:09
Panowie,
Sprawa jest MEGA PROSTA. Drugi raz dziś naprawiałem sprężynę.
Moja nie pękła ale pedał się blokował w środkowej pozycji, szczególnie na powrocie - zostawał niewiele podniesiony.

Jaki był powód? Cały mechanizm sprężyny zrobiony jest z trzech elementów:
1. górny plastik 2. sprężyna 3. dolny plastik.
Górny plastik ma nóżkę, która wchodzi w dolny plastik i ta nóżka zakończona jest takim trzpieniem (chyba tak się to nazywa) - to on zawadzał. Ten trzpień lekko się wykrzywił na jedną stronę. Zamiast go prostować i złamać plastik to podszlifowałem szlifierką końcówkę, żeby ją zaokrąglić. Wszystko nasmarowałem smarem i.....złożyłem w rękach sprężynę. Następnie włożyłem ją do imadła i ścisnąłem maksymalnie jak się dało. W imadle związałem wszystko metalową linką (widać na obrazku). Acha, żeby linka nie spadała to pod spodem wydrążyłem rowki prowadzące. Całość wyjąłem z imadła i włożyłem do pedału sprzęgła BEZ WYSIŁKU. Sposobem okazało się włożenie sprężyna na WCIŚNIĘTYM pedale - wtedy jest bardzo dużo miejsca na włożenie.

Wracając do imadła to cały czas trzymajcie sprężynę w rękawiczkach i uważajcie na oczy, bo sprężyna może wyskoczyć z imadła.

atol74
01-12-2022, 12:17
Dziś znów wymontowałem sprężynę, bo jednak nie odbijała. Pedał zostawał w zawieszeniu. Skoro ją wymontowałem i z powrotem włożyłem to dowód na to, że jest to naprawdę łatwe. Ale nie o tym chcę pisać.

Mam nowy pomysł. Sprężyna jest cała ale zbyt słaba, żeby podnosić pedał. Widocznie się "zgniotła" nieco, skurczyła czy jak inaczej to nazwać.
Rozłożyłem znów na części i do dolnego koszyczka włożyłem dwie plastikowe podkładki, żeby podnieść sprężynę do góry, żeby bardziej popychała pedał.
Na razie zrobiłem rundkę po małym mieście i działa jak nowa. Ani razu pedał nie został w zawieszeniu. Jeszcze będę testował.

Wayne
04-12-2022, 21:32
Super poradnik. Ja wymieniałem jakiś czas temu na nową i mam nadzieję, że starczy do końca dni :P