Zobacz pełną wersję : Sprawdzenie zapisów serwisowych z Niemiec

malyseba
19-08-2015, 00:23
Jak w temacie czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie niemieckiej historii samochodu ??? weryfikację przebiegu numer vin to WFOGXXGBBGCG02251 Auto według książeczki serwisowej było serwisowane w autowelt-lutz Hasenheide 2
82256 Fürstenfeldbruck 08141-40900 http://www.autowelt-lutz.de/go.to/modix/now/kontakt-anfahrt.html ostatni serwis 17.03.2015 przy przebiegu 140952km na liczniku auto ma 150000km . Po samochód sam pojechałem do Niemiec . Auto jest po-flotowe ale chciałbym dowiedzieć się co było w nim robione ? Samochód wizualnie w stanie idealnym.

czeslaw555
19-08-2015, 02:54
Piszesz do tej firmy gdzie był serwisowany

malyseba
19-08-2015, 11:28
A może jest ktoś na forum co by mi taki mail po germańsku napisał bo ja po niemiecku to Zero. :(

czeslaw555
19-08-2015, 13:59
http://bez-wypadkowe.net/showthread.php/1699-Pro%C5%9Bba-o-potwierdzenie-historii-samochodu-w-zagranicznym-ASO

slawek-kali
19-08-2015, 19:57
Sehr geehrte Damen und Herren,
Ich bin dabei ein auto zu kaufen mit folgender fahrgestellnummer VIN : ....
Laut Scheckheft wurden die Inspektionen und Reparaturen bei Ihnen gemacht.
Können Sie das bestatigen ? Der letzte eintrag ist vom data + przebieg.

Mfg .....

przemekc
19-08-2015, 21:10
pisałem niedawno do serwisu forda w Niemczech o udostępnienie info na temat mondka, załączyłem skan książki serwisowej, ale Pani odpisała tylko, że rzeczywiście był u nich serwisowany ale więcej danych nie zdradzi ze względu na ochronę danych osobowych :( może będziesz miał więcej szczęścia.

malyseba
29-08-2015, 18:18
No właśnie pisałem do tego aso i żadnej odpowiedzi lipa może skan dowodu jeszcze dołączę.

Bump: Ktoś może zna niemiecki i by tam zadzwonił :p
Najbardziej interesuje mnie informacja czy rzeczywiście był na serwisie 17.03.2015 przy przebiegu 140952km.

slawek-kali
29-08-2015, 20:05
Kolego takie rzeczy sprawdza sie przed kupnem, przynajmniej ja tak robie..

malyseba
30-08-2015, 06:22
Kolego takie rzeczy sprawdza sie przed kupnem, przynajmniej ja tak robie..

Jak jest taka możliwość to się sprawdza. Ja byłem po samochód sam na placu gdzie były tylko samochody po leasingowe dostałem opis Dekra książkę serwisową itd. Ze względu na nieznajomość Niemieckiego ciężko mi było sprawdzić zapisy w książce serwisowej. W ogóle to jechałem po bmw 5 i w serwisie bmw miałem ustawionego człowieka który by mi takie zapisy sprawdził ( Ma centralną europejską bazę danych serwisowych) ale ten ford był w lepszym stanie od bmw które oglądałem i wyszedł trochę przypadkiem.
;) Więc teraz chciałbym zweryfikować te zapisy więc proszę o pomoc. A nie rady w takim stylu. Bez urazy oczywiście :p

czeslaw555
30-08-2015, 06:24
Jak kupowales w ten sposób co opisujesz to jest duże prawdopodobieństwo że wszystko było ok

malyseba
30-08-2015, 06:46
A samochód miał wszystkie wklejki to znaczy przy oleju na bocznym słupku taką naklejkę ford 2015 z przebiegiem na następny serwis i datą następnego serwisu. Wszystkie filtry do których mogłem dojść już posprawdzałem filtr powietrza jak nowy z logo forda przeciwpyłkowy też jak nówka. W środku oryginalne dywaniki ford nawet wycieraczki przedniej szyby z logo forda . Więc wygląda że faktycznie był serwisowany. Ale tak z ciekawości chciałbym tą książkę zweryfikować.

Bump: A TUV miał podbity na 2 lata i nowe opony z tego roku.

czeslaw555
30-08-2015, 07:14
typowe auto po leasingowe, prawidłowo serwisowane, więc śpij spokojnie.

. Ze względu na nieznajomość Niemieckiego ciężko mi było sprawdzić zapisy w książce serwisowej. W ogóle to jechałem po bmw 5 i w serwisie bmw miałem ustawionego człowieka który by mi takie zapisy sprawdził ( Ma centralną europejską bazę danych serwisowych) ale ten ford był w lepszym stanie od bmw które oglądałem i wyszedł trochę przypadkiem. To co teraz napiszę to nie do Ciebie, to żaden przytyk, to po prostu dobry przykład dla innych jak można szybko umoczyć podczas zakupu auta. Tobie się udało, trafiłeś na dobrą firmę, nie było ściemy (tak myślę) i brawo !!! :) , ale najczęściej nieznajomość języka, często podstaw znajomości rynku motoryzacyjnego, wiedzy jak i co sprawdzić w aucie, kończy się przykro dla potencjalnego nabywcy.
Wg.mnie zakładać należy scenariusz mniej optymistyczny, zakładać że gdy jadę po auto to niekoniecznie kupię pierwsze tylko kolejne lub dopiero następne, więc warto mieć już przed wyjazdem wybrane ileś tam aut. Nie zawsze jest możliwość zlecenia sprawdzenia auta przed wyjazdem, więc ryzyko jest większe ale jak pisałem wyżej, dobrze zaplanowany wyjazd da możliwość zakupu takiego auta jakiego chcemy. Nie zawsze odpowiedzi sprzedającego, i to obojętnie jaki to będzie kraj, są prawdziwe, nawet u dealera mogą mijać się z prawdą, znam takie przypadki. Mając to wszystko na uwadze, wiedząc np. że nie dam rady porozumieć się ze sprzedawcą , że być może nie dam rady samodzielnie ocenić auta, załatwić formalności itd., warto wziąć ze sobą kogoś z rodziny kto ogarnia temat, jakiegoś zaufanego mechanika, lub kogoś innego kto będzie wstanie mi pomóc. Rozwiązań jest wiele i warto je brać pod uwagę i skorzystać z nich...

malyseba
31-08-2015, 17:54
typowe auto po leasingowe, prawidłowo serwisowane, więc śpij spokojnie.

warto wziąć ze sobą kogoś z rodziny kto ogarnia temat, jakiegoś zaufanego mechanika, lub kogoś innego kto będzie wstanie mi pomóc. Rozwiązań jest wiele i warto je brać pod uwagę i skorzystać z nich...

100 procent się z Tobą zgadzam ja miałem ze sobą zaprzyjaźnionego mechanika i osobę która wiedziała co gdzie i jak jeśli chodzi o formalności wyjazdowe załatwiać. Jadąc tylko sam miałem na myśli że nie korzystałem z usług firmy pośredniczącej nie zleciłem kupna tylko pojechałem sam do Niemiec . Ale nawet tak jak piszesz ustawienie kilku samochodów czasami nic nie daje. Tak jak pisałem ja jechałem po bmw 5 i na taki samochód byłem nastawiony i na sprawdzenie takiego się przygotowałem ba miałem kilka w okolicach ustawione jednak żaden nie spełnił moich oczekiwań. A ten fordzik jak najbardziej . Odbyłem jazdę testowa sprawdziłem go komputerem i tak dalej . Ale że wyszedł przypadkiem bo nie na forda się nastawiałem to wszystkiego nie byłem wstanie zweryfikować. Przydała by mi się jeszcze osoba z biegłą znajomością języka. Ale i tak było warto przebiegi się potwierdziły i książka serwisowa też więc wszystko OK . Ale jakbym miał kompletnie sam to ogarnąć to myślę ze byłbym bez szans. :(

Mam jeszcze pytanie czy znacie sposób na wyciągniecie z aso co było robione wymieniane podczas przeglądów serwisowych.
Bo na razie dowiedziałem się tylko że 23 czerwca 2014 przy stanie licznika 102 737 km był zmieniany dr.kierowniczy.

slawek-kali
31-08-2015, 18:09
Dlatego wlasnie oferuje moja pomoc.
Nawet nie uwierzysz jakie numery robia urzednicy przy zameldowaniu auta, wtedy osoba ze znajomoscia jezyka jest niezbedna.
Oczywiscie cala reszte tez ogarniam :p

LiVeD
01-09-2015, 07:33
A mi serwis w Niemczech nie daje żadnych wklejek na słupek przy zmianie oleju tylko wpis do książki, mogę takiej nalepki zażądać? Mam tylko pod maską na karteczce. Sorry za mały OT