Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] terkotanie w skrzyni biegów po wciśnięciu pedału sprzęgła

misiek1983
22-08-2015, 14:22
Witam mam problem chyba z skrzynia biegów na biegu jalowym terkota w skrzyni po nacisniecu sprzegla przestaje wiem wydaje sie na dwumas ale jak bym chcial wrzucic bieg bez sprzegła to tez przestaje terkotac tzn biegu nie wrzucam tylko delikatne ruszenie gałki w strone biegu np 1 wymienilem skrzynie na inna i ten sam problem dwumasu nie ruszalem podobno byl wymnieniany ale nie wiem na 100% wiem tylko ze jest sachs bo widzialem przy wymniane skrzyni focus 1.8 tdci 2008 225 tysi nalotu skrzynia 6m5r 7002zb moze mial ktos podobny problem bo niewiem co robic pomocy :)

nyzrum
22-08-2015, 22:14
Pierwsza sprawa, podczas takiego zabiegu warto wymienić komplet sprzęgła, często to właśnie docisk sprzęgła jest grzechotką. Kolejna sprawa, że z tymi skrzyniami to jest ciężki orzech. Po pierwsze polecam zapłacić troszkę więcej, a kupić skrzynię regenerowaną, tyle, że każdy mechanik chce zarobić jak najwięcej dlatego zakupiona skrzynia nie jest nową skrzynią tylko jest dawcą dla starej skrzyni, a więc włożą Ci nowe łożyska, przełożą coś z nowej skrzyni, reszte zostawią na warsztacie co wykorzystają jeszcze kiedyś do innego samochodu a Ty wsiadasz i się okazuje, że skrzynia nadal nie zachowuje się jak "regenerowana".

To co napisałem wyżej jest przykładem z życia wziętym. Moja skrzynia terkotała, huczała, zgrzytała. Zapłaciłem 500 zł za skrzynię + 250 robota + 50 olej + 700 sprzęgło LUK komplet. Pół roku gwarancji na skrzynię. Wyminienili i fakt nie terkocze na luzie, ale huczy jak głupia nadal. Podejrzewam, że zostawili stare zębatki w nadzei, że nowe łożyska i docisk w sprzęgle załatwią sprawę... niestety. Jak się do nich zgłosiłem, owszem potwierdzili, że huczy po przejażdzce ze mną ale chcieli wcisnąć mi 500 zł za skrzynię w ramach gwarancji. Nie ma bata, będę walczył, żeby wzięli kolejną skrzynię i rozbierali to wszystko jeszcze raz za friko i zmieniali. Nie rozumiem tak bezmózgowych mechaników. Próbują się na lewo dorobić na stałym kiencie, który przyjeżdża do nich trzema samochodami dość regularnie bo każdy ma ok 15 lat.

misiek1983
23-08-2015, 09:41
no tez mysle nad sprzeglem ale niepokoi mnie to ze jak docisne lewarek zmiany biegow to skrzynia nie grzechota sprzegla wtedy nie uzywam wiec wskazuje na to ze to skrzynia mam jeszcze jedna skrzynie moze bedzie lepsza

damian_im2
23-08-2015, 17:10
Mam to samo u siebie, bez sprzegla grzechocze, po wcisnieciu przestaje. Jak nie wcisne sprzegla, ale rusze lewarkiem w strone np. 3 lub 4 biegu to ustaje. Do wymiany mam dwumas, zamowilem juz komplet ze sprzęgłem, wysprzeglikiem itp. do tego nowy olej skrzyni. Mam nadzieje, ze to rozwiaze wszystkie te stuki i grzechotanki... Chyba, ze ktoś wie czy trzeba wymienic cos jeszcze? Przebieg 150tys, skrzynia mtx75, 1.8 tdci

misiek1983
27-08-2015, 20:08
witam sprawa sie wyjasnila poprzedni wlasciciel dal by se rece obciac ze wymnienial sprzeglo z dwumasem wiec nie mial by juz rak wina tego mojego grzechotania byl rozlecany dwumas wymienilem komplecik sprzeglo i dwumas i cisza piekna cisza nastala pozdrawiam :))

damian_im2
27-08-2015, 20:27
U mnie tak samo dwumas.