Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] rozrząd 1.8tdci - co należy wymienić
witam się jako nowy posiadacz mondeo mk4 1.8 tdci. Od kilku dni przeszukuję fora w poszukiwaniu informacji o wymianie kompletnego rozrządu w mondeo. Jest wiele informacji na ten temat , wymieniać, nie wymieniać, robić samą gorę lub też z kasetą. W swoim nowym aucie mam już przebieg 280 tys i w przeciągu ostatnich 3 lat wiem że był robiony tylko górny pasek, nie wiem nic o tym by wcześniej była wymieniana ta dolna kaseta. Uważam, że najwyższa pora to zrobić aby spokojnie pojeździć trochę samochodem. Jako że jestem z lubelskiego a konkretnie z chełma pojeździłem, popytałem po warsztatach i tak naprawdę każdy jest zdziwiony co ja chcę robić? jaką kasetę? słyszałem wersję że kasetę zmienia się tylko przy wyjętej głowicy itp. Ale cóż-uparłem się i chcę zrobić kompletny rozrząd góra i dół.
Stąd moje pytanie- może ktoś robił to w ostatnim czasie i może mi napisać dokładnie w co muszę się zaopatrzyć - paski uszczelniacze itp. kilka postów na ten temat było ale w każdym opisane były różne podzespoły potrzebne do wymiany.
A może jest ktoś z lubelskiego i może polecić jakiś sprawdzony warsztat, który nie zedrze a zrobi dobrą robotę?
czy zestaw z tego linka w zupełności by wystarczył? i ile orientacyjnie mogę zapłacić za robociznę?
http://ford.sklep.pl/product-pol-18330-oryginalny-zestaw-do-wymiany-rozrzadu-z-kaseta-napedu-pompy-Ford-1-8-TDCI.html
Jeśli ktoś dotrwał do końca mojego tematu a do tego jeszcze sensownie mi odpiszę stawiam browara :) dzięki za podpowiedzi!
czy zestaw z tego linka w zupełności by wystarczył? i ile orientacyjnie mogę zapłacić za robociznę?
http://ford.sklep.pl/product-pol-18330-oryginalny-zestaw-do-wymiany-rozrzadu-z-kaseta-napedu-pompy-Ford-1-8-TDCI.html
Ten zestaw wystarczy, a nawet ta ostatnia, najtańsza uszczelka jest nadmiarowa/niepotrzebna. Do tego płyn chłodzący. W Tarnobrzegu za robotę zapłaciłem 880 zł. Tam jeszcze tą metalowa uszczelkę kasety dodatkowo montują na masę uszczelniającą.
dzięki za odpowiedź, zastanawia mnie tylko czy gdybym zastosował tańsze zamienniki jeśli wogóle są na rynku to czy odbiłoby się to znacząco na jakości? Jak za rozrząd wydaje mi się że to dość duża kwota. Tym bardziej że przebiegi jakie robię rocznie to 10-12 tys.
slawek-kali 27-08-2015, 19:48 Wymienisz raz i nigdy wiecej.. Gdybys przed kupnem pomyslal o 2.0tdci to koszt bylby duzo mniejszy :p
zgadza się :) z tym że kupiłem od znajomego i za bardzo nie wybrzydzałem. Auto ma być w miarę zadbane a jak będzie to czas pokażę :)2.0 tdci to może kiedyś, chociaż przyznaję że moje 1,8 jakoś strasznie powoli się zbiera na2 pierwszych biegach, potem to już jakoś leci :)
gregor75 27-08-2015, 20:38 Wymień czym prędzej tą kasetę z paskiem , bo 280 tys. to dla tego paska już spoooro za dużo .
Niestety, ta kaseta nie występuje w zamienniku - tylko oryginał istnieje (włoski). Cała reszta znajdzie się w zamienniku (tylko uszczelki kasety, tej długiej naokoło, akurat ja nie widziałem).
Rzeczywiście, jedynka i dwójka w 1.8 tdci to straszne ślamazary, dwójka głównie za sprawą wielgachnej turbodziury. Taki wątpliwy jest urok tego staruszka.
Ale najważniejsze że 1.8 nie ma filtra DPF
No właśnie teraz to już właściwie żadna zaleta dla mnie. Usunięcie tego filtra jest tańsze niż wymiana kasety.
Ten silnik miał zaletę w przedostatniej swojej wersji, czyli z łańcuchem.
Rafał A.(antek) 28-08-2015, 15:38 W zestawie nie ma np napinacza paska kasety.
Co do osiągów, Heko 1.8 TDCI zrobił klientowi tak, że jeżdząc nim myślałem że to 2,2, i turbodziura jakaś mniejsza była
rafalpiel 28-08-2015, 15:45 Witam kolegę z woj. lubelskiego:wink:. Ja mam taki sam silnik jak Ty i w moim poprzednim focusie mk2 FL też miałem taki sam! Wymieniałem w Focusie rozrząd co prawda na zamiennikach (INA, Gates), nie wymieniałem dolnego paska z niewiedzy mechanika a zakład w którym wymieniałem renomowany, duży... ale jak widać można się przejechać:619:, ja miałem szczęście, nic się nie stało. Ja uważam byś wymienił rozrząd + dolny pasek + uszczelniacze ale te które są pod rozrządem. A co do pompy wody, podobno nie jest ona napędzana paskiem rozrządu więc jeśli nie jest uszkodzona to po co ją wymieniać? Pojedź do jakiegoś sensownego mechanika i pogadaj. Jeśli chcesz to mogę Ci polecić mechanika w Krasnymstawie do którego ja teraz jeżdżę i on wiedział że ten silnik ma też dolny pasek, ale to już było po fakcie. Jak chcesz to napisz na priv to dam Ci namiary. Pozdrawiam.
no właśnie nie ma napinacza.. czy jest on obowiązkowy przy wymianie? jestem umówiony na poniedziałek na wymianę. Mechanik wspomniał coś o dekielku do rozrządu że może będzie potrzebny... czy może mu chodzić o http://ford.sklep.pl/product-pol-17895-oslona-paska-rozrzadu-1-8-TDCI-4M5Q-6E006-AB-pokrywa-Diesel.html ??czy nie można założyć starego?
no i ten napinacz http://ford-esklep.pl/pl/p/Napinacz-hydrauliczny-napedu-rozrzadu-pompy-wtryskowej-1.8-TDCi-7G9Q-6K254-AB-/4323?
myślałem że skoro zamawiam zestaw to zestaw, że części które zamówiłem w zupełności wystarczą. a tu jednak może nie do końca a nie chciałbym czekać do poniedziałku na robotę a potem się okażę że brakuje tego i tamtego...
Tak, napinacz ten (dałeś link do zamiennika). Wymiana jest opcjonalna.
A tego plastikowego dekielka rozrządu zupełnie nie ma sensu wymieniać.
Rafał A.(antek) 02-09-2015, 12:58 dlatego czasel lepiej zostawic wszystko warsztatowi...
z tym że uczciwy mechanik powiedział- mogę to panu zamówić ale to wyjdzie drożej niż by pan to sam zakupił. Wiadomo - jedna , druga hurtownia a każdy chce zarobić. Więc stanęło na tym że części kupię sam a on zrobi resztę.
Rafał A.(antek) 02-09-2015, 20:46 no to juz zależy od rabatów mechanika, lub Twoich jak takie masz. ja mam np ceny detaliczne dla klientów choć w necie może niektóre części ciut taniej kupisz
|
|