Witam,
Mam od niedawna w komputerze silnika zapisany poniższy błąd:
P068A ECM/PCM Power Relay de-energized to early
Dodam, że:
- w chwili wyskoczenia w/w błędu na zegarach wyświetlił się żółty kluczyk jak od serwisu oleju. Kasowanie błędu nie przynosi efektu. Po wyłączeniu zapłonu po 1 może 2 min. jak powyłączają się modły błąd powraca.
- silnik i wszystkie podzespoły samochodu działają bezbłędnie. Auto pali na dotyk.
Jedyne sensowne informacje jakie udało mi się znaleźć to że może być to spowodowane problemami z niesprawnym akumulatorem. Mój kręci bez problemu ale ma już 5lat.
Dziś sprawdzałem masy w komorze silnika i chyba jest ok. (kontakt spray)
Czy ktoś mógłby coś sensownego podpowiedzieć na temat?
Pozdro.
TK_PL
Kolego zmień tytuł tematu
przeczytaj to
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
potem to
http://forum.fordclubpolska.org/announcement.php?f=187&a=49
to dobra rada inaczej Twój temat pójdzie do poczekalni
Dziękuję kolego Adept za info. Szczerze to pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zarejestrowaniu się na tym forum było przeczytanie wskazanego przez ciebie postu odnośnie zasad pisania postów i tworzenia nowych tematów.
Jestem tu nowy i widocznie mimo wszystko popełniłem błąd. Chętnie przyjmę wszelką pomoc odnośnie jak i gdzie w moim przypadku powinienem utworzyć i umieścić mój temat.
Ja w pierwszej kolejności przeszukałem na forum po kodzie błędu P068A i znalazłem jeden temat niezwiązany z moim gdzie przewinął się w/w kod ale jako element poboczny bez rozwiązania.
Czy kolega miałby jakaś sugestię odnośnie nazwy tematu i jego lokalizacji?
Zależy mi na rozwiązaniu mojego tematu i chciałbym, żeby znajdował się w jak najbardziej trafnym miejscu zgodnie z regulaminem.
Z góry wielkie dzięki :-)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9200cf241168.jpg (http://naforum.zapodaj.net/9200cf241168.jpg.html) tłumaczone przez Google tu oryginał http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/P068A/001674
wojtekjanus
01-09-2015, 09:08
Ale kontrolka serwisowa (kluczyk) pali się cały czas, czy wykasowałeś ją?
Kolego Tvardy - czytałem tą informację niestety nie przyniosła mi rozwiązania ponieważ nie wszystko jestem w stanie sam sprawdzić.
MIL (CHECK-ENGINE) mi sie nie zaświeca tylko ten żółty kluczyk ale to bez różnicy
Z możliwych przyczyn to raczej nie bezpiecznik bo komputer nie miałby wogóle zasilania.
Przekaźniki raczej można wykluczyć bo zamieniałem je parami (w komorze silnika po prawej stronie mam skrzynkę są w niej dwa czarne przekaźniki (opis wskazuje na komputer silnika i AC) są takie same więc je zamieniałem i nie ma efektu. Są też 2 duże szare przekaźniki chyba od pompy i ... nie pamiętam ale tam też była kontrolka jakby silnika też je zamieniałem bo są takie same i bez efektu). Trochę to lakoniczny opis wiem ale jestem poza samochodem i nie mam przy sobie opisu więc dokładnie nie pamiętam od czego były.
Teraz pozostaje złącze J271/J317 (niestety moja wiedza nie jest tu wystarczająca) jeśłi jest to zasilanie "+" i masy podawane na skrzynkę przekaźników to wczoraj czyściłem te złącza kontakt sprayem.
Czyściłem też złącza wpinane w komputer silnika. Brak efektu.
wojtekjanus - kontrolkę klucza kasowałem kilkukrotnie. Ciekawy jest efekt. Po przeprowadzeniu procedury kasowania klucza (zapłon + wcisnąć pedał gazu i hamulca na maxa, trzymać do czasu gdy kontrolka miga a następnie puścić gaz i hamulec i wyłączyć zapłon)
... po ponownym powiedzmy, że natychmiastowym włączeniu stacyjki wszystkie kontrolki gasną z kluczem włącznie. Tak mogę robić 100 razy i zawsze klucz gaśnie.
Ale jak wyłączę zapłon z wyjętym kluczykiem czy wsadzonym (bez różnicy) i odczekam powiedzmy minutę w trakcie której zaczynają się po kolei wyłączać moduły w samochodzie i ponownie włączę stacyjkę to klucz zawsze powraca a na VCM MINI wyświetla się błąd P068A.
wojtekjanus
01-09-2015, 14:44
Spróbuj podmienić akumulator na inny, świeższy - jak sam sugerowałeś.
W tdci słaby akumulator to prosta droga do... cudów.
Sprawdzałeś napięcia w różnych stanach pracy? Jakie ma napięcie spoczynkowe?
Wczoraj na wieczór zamontowałem naładowany akumulator do auta. Ładował się około 10h..
Mierzyłem napięcia na zaciskach aku przed ładowaniem:
na wyłączonym zapłonie bylo 12,45V
po włączeniu zapłonu około `11,67-11,87 (świece żarowe)
podczas rozruchu silnika około 9,6-9,8V i momentalnie po odpaleniu skok na 12,45V
trochę wolno (bo nie odrazu) reaguje regulator napięcia alternatora ponieważ 2-3 sek napięcie utrzymuje się niezmienione mimo uruchomionego silnika a następnie powoloi zaczyna rosnąć przez powiedzmy 4 sek po 0,2-0,3V aż dochodzi do 14,10V
Tak że to chyba nie bedzie wina aku...
Po naładowaniu przeprowadziłe próbę kasowania (klucza) ale bez rezultatu. Może usunę błąd IDS-em i dopiero skazuję klucz. Ale kiedyś czytałem, że ta metoda z pedałami podobno kasuje też błędy ... czy to prawda?
Aktualnie po naładowaniu aku napięć nie mierzyłem. Postaram się jutro pomierzyć.
Dziś pomierzyłem napięcia na aku i nie ma wielkiej różnicy poza napięciem przy rozruchu, które jest wyższe:
- napięcie przy wyłączonej stacyjce: 12,81V
- napięcie po włączeniu stacyjki: 12,04V
- przy rozruchu napięcie spadło do 10,64V
- po odpaleniu silnika miernik wskazał 12,45V i to co pisałem powyżej w ciągu 4 sek od uruchomienia silnika regulator napięcia podciąga tym razem do 14,10-14,30V
Dziś sprawdziłem też napięcia na trzech zaciskach przy skrzynce z prawej str silnika i pomiar chwilowy napięcia dało 12,66V.
Dziś usiadłem i przewertowałem manual do Transita w zakresie bezpieczników i przekaźników. Jak się okazało jest 3 a nie początkowo jak sądziłem 3 skrzyneczki i jest kilka ciekawych tropów do sprawdzenia:
Całość układu zasilana jest ze skrzynki wysokoprądowej znajdującej się w kabinie pasażerskiej pod fotelem kierowcy:
Jest tam m.in przekaźnik R1 (wyłącznik akumulatora) ale na pewno nie to bo różne urządzenia jak radio światło i inne działają...
Skrzynka przyłączowa w komorze silnika:
Bezpiecznik 22 - zabezpiecza obwód przekaźnika zasilania modułu PCM
Bezpiecznik 26 - zabezpiecza obwód zasilania modułu PCM (rozumiem że wysterowango przez w/w przekaźnikiem)
Bezpiecznik 37 - zabezpiecza cewki przekaźników zasilanych z układu zapłonowego, sygnał do modułu PCM informujący o włączonym zapłonie
Przekaźnik R8 Zasilanie modułu sterującego zespołem napędowym
Skrzynka standardowa w schowku:
Bezpiecznik R40 zasilanie cewek przekaźników
Ostatnia skrzynka w przedziale pasażerskim
Bezpiecznik 77 - zabezpiecza obwód zasilania włącznika zapłonu, zasilanie cewek wyłącznika akumulatora
Zastanawiałem się nad logiką działania tego układu i skoro moduł PCM został za wcześnie odłączony "od prądu" co dzieje się po wyłączeniu stacyjki to znaczy że nożna wykluczyć bezpieczniki: 22 i 26 ponieważ spełniają swoje funkcje (poza tym je dziś sprawdziłem omomierzem). Dalej można wyeliminować bezpiecznik 37 bo na cewkach zasilanych z układu zapłonowego musi być prąd skoro moduł PCM dostaje informacje o włączonym czy wyłączonym zapłonie (sprawdzony omomierzem). Bezpiecznik R40 sprawdzony i jest ok.
Dalej... Bezpiecznik 77 - zabezpiecza obwód zasilania włącznika zapłonu, zasilanie cewek wyłącznika akumulatora ale chyba nie chodzi tu o główny wyłącznik aku R1 tylko może chodzi o cewki sterujące zasilaniem poszczególnych modułów w TYM PCM.
Chyba że R1 to nie tylko główny włącznik i wyłącznik aku ale też ma kilka cewek, gdzie jedna z nich zasila PCM lub pracuje w układzie czasowym który jest uszkodzony? skoro za wcześnie wyłącza to zasilanie.
I tu pojawia się dalsza myśl, która to cewka i/lub układ sterujący??? Bo jeżeli PCM działa przy wyłączaniu jako samowyłącznik tzn. dostając sygnał o wyłączeniu zapłonu sam odlicza czas i steruje przekaźnikiem swojego zasilania to by znaczyło ze PCM jest uwalony.
Ale za chwilę wróciłem zataczając koło do bezpiecznika 22 zasilającego układ Przekaźnika zasilania modułu PCM, który został przeze mnie sprawdzony omomierzem i jest ok... tyle tylko że w żadnej skrzynce nie znalazłem samego przekaźnika zasilania modyłu PCM i co teraz?
A może to jest przekaźnik R8 - zasilanie modułu sterowania zespołem napędowym ale zamieniałem ten przekaźnik z sąsiednim takim samym i bez efektu.
Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł biorąc pod uwagę te wypociny?
Jak znaleźć przekaźnik zasilania PCM? Czy to jest J271 /J317?
Gdzie w Fordzie Transicie 2.2TDCI po 2006r znajduje się przkaźnik J271 / J317
Czy warto interesować się wyłącznikiem zasilania aku R1????
Czy któryś z kolegów mógłby pomóc i wskazać miejsce w którym znajduje się w transicie przekaźnik główny J271 i J317? Nie chce mi się wierzyć że nikt na forum nie miał podobnego przypadku i nie wie gdzie te przekaźniki się znajdują ;-)