Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Długi czas oczekiwania dostawy nowych samochodów

Strony : [1] 2 3

galloper
31-08-2015, 13:14
Dzień dobry,
Jestem przykladem, jak wiem nie jedynym, dużych problemów w dostawie zamówionego S-Max. Moja historia jest taka, że czekam obecnie już 3 miesiące i jeszcze nic nie wiadomo. Wiadomo zaś, że dealer zna datę produkcji ok. miesiąc wcześniej i nastepnie czas transportu to również ok. miesiąca. Czyli w mom przypadku już na dziś jestem min. 1,5 miesiąca po 3,5 miesięcznym (zapisanym w umowie) terminie dostawy. Reasumijąc w chwili obecnej wygląda na to, że nie dostanę samochodu wcześniej niż w 5 miesiecy. Oczywiście termin jest otwarty, bo jak wspomniałem, nic nie wiadomo. Dealer milczy albo rozkłada bezradnie ręce.
Chętnie usłyszałabym jakiej skali jest ten problem? Może dotyczy nieliczych, którzy zamówili coś "wyjątkowego" a może problem jest bardziej masowy.

pspot
01-09-2015, 10:53
Sprawdzałem na niemieckim forum - też długo czekają: ktoś zamówił w marcu i ma "niewiążącą datę" dostawy na wrzesień. Czyli 6 miesięcy. Ale na VW i BMW też się tam tyle czeka, więc to dla nich nic nadzwyczajnego. U nas w Polsce tylko wszyscy dają trochę nierealne terminy, wychodząc z założenia, że jakoś to będzie, wyrobimy normę, będzie prowizja, a że klient ponarzeka - no trudno, i tak na 10 może 2 zrezygnuje, reszta poczeka. I tak to wygląda.... Także cierpliwości koledze życzę.... Na pocieszenie dodam, że im później odbierzesz, tym auto będzie młodsze i bardziej oczekiwane :wink:

galloper
01-09-2015, 10:59
Dzięki za info.
Cierpliwości u mnie nie mało ale nie lubię (i to bardzo) jak mnie ktoś robi w balona. Gdyby od razu powiedzieli 6 miesiecy - OK. Ale gdy mowa o 3,5 maks. to juz robi różnicę.
Zgadzam się, że pewnie z 2 na 10 zrezygnuje ale te dwa samochody zamówione sprzedadzą na pniu mówiąc albo weżmiesz pan to co jest albo poczekasz pół roku...

pspot
01-09-2015, 11:27
Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale powinieneś wziąć poprawkę na to, co mówią dealerzy, będzie Ci łatwiej. Ja mojego zamawiałem na początku października (miał być po 10-12 tygodniach), a odebrałem pod koniec lutego, i to w czasie, gdy Genk szedł całą parą - prawie 5 miesięcy czekałem na stary model, więc 3,5 w przypadku nowego modelu i to z Hiszpanii - raczej mnożyłbym przez dwa...

galloper
01-09-2015, 11:40
Nie ma jak przyjazny promyk nadziei...:-D
Fabryka w Walencji nie osiągnęła jeszcze 90% mocy produkcyjnych a jest większa niż belgijska więc teoretycznie powinno być szybciej. Teoretycznie. Zobaczymy czy dealer (który nabrał wody w usta) stanie na wysokości zadania. Jeśli nie to odstapię od umowy i kupię samochód konkurencyjny.

pspot
01-09-2015, 12:06
no ale s-max przecież nie ma konkurencji :wink: Ja na Twoim miejscu bym czekał i ewentualnie marudził u dealera żeby wyrwać przy odbiorze jakieś gratisy - zamówisz coś innego (pytanie co?) i znów termin oczekiwania będzie Ci biegł od początku. Dla mnie bez sensu. A tak - na Boże Narodzenie Maxik powinien być, więc prezent i radość - bezcenne...

galloper
01-09-2015, 12:18
Też tak myślałem, że jest bez konkurencji. Ale ostatnio dużo poczytałem i poodlądałem o Citroenie C4 Grand Picasso, który w wielu krajach deklasuje S-Max'a i konkurencję w wielu aspektach. W UK został w zeszłym roku wybrany samochodem No 1 w kategorii MPV. S-max był bodajże 4. Któraś z gazet polskich (chyba Auto Motor i Sport) robila test na dystansie 50k km i był to pierwszy samochód, w który którym nic sie nie działo. Nie dawniej jak wczoraj czytałem świeży test (z angielskiej prasy) C4, Galaxy (nowy!) i Seat Alhambra. I C4 znów na pozycji 1. przed Fordem i Seatem. Silnik 165km w automacie wymiata 1,5EB. Miejsca w środku tyle samo. Naprawdę to jest niezła alternatywa.
PS. Czas oczekiwania 2 miesiące. Ponoć realny....

pspot
01-09-2015, 13:13
Tak, nad C4 grand picasso też bym się zastanawiał jako alternatywą, ale jest sporo krótszy (prawie o 20 cm) od smaxa więc miejsca wewnątrz musi też mieć gdzieś mniej.... No i wygląd - o ile przód na plus, to tył już słabiutki. Smax jednak IMHO ładniejszy - bardziej sportowy. No ale to kwestia gustu.

galloper
01-09-2015, 13:46
Też w pierwszej kolejności odrzuciłem C4 widząc właśnie, że jest 20 cm krótszy. Ale rozstaw osi ma tylko 1 cm mniejszy i jak oglądniesz testy to zobaczysz, że w środku jest tyle samo miejsca i bagażnik po rożłożeniu 7. foteli tez jest taki sam. Ba, w niektórych testach mówią, że w C4 jest więcej miejsca niz w S-max. Nie wiem jak to Francuzi zrobili ale to są fakty. Wybieram się zobaczyc samochód i będę podejmowal decyzje. Jestem bardzo zadowolony z obecnego samochodu ale cóź jak ktoś nie chce sprzedać samochodu to może nie będę się prosił...

Hipos
01-09-2015, 14:02
Właśnie wchodzi nowy Touran.
Sporo urósł w stosunku do poprzednika, rozstaw osi jak w S-max'ie. Za cenę średnio wyposażonego Forda jest prawie wszystko w tym nowym VW.
Taki videotest znalazłem https://www.youtube.com/watch?v=1GjP0qSN8Kk

rafalnycz
01-09-2015, 17:00
Zakładając lokalizacje fabryki w walencji i dużej liczby dostawców którzy też maja problemy z terminowością produkcji, opóźnieniami w transporcie części do montażu, pod tym względem Genk był w zdecydowanie lepszym położeniu, (bliżej i nawet transport expresowy tańszy bo przewoźnik miał szanse załadować auto innym towarem w przeciwieństwie do Walencji) to myślę że szybko to się nie poprawi niestety,

galloper
01-09-2015, 20:28
Ale do jasnej cho..ry fabrykę z Genk do Walencji przprowadzali prawie dwa lata. Chyba dość czasu do sprawnej organizacji...polepszyłem sobie humor pytając się znajomego ile czekał na nową Mazdę 6 (wypasiony model). 12 miesięcy :-))

rybkin1974
01-09-2015, 20:45
A ja odebrałem swojego 24.08.2015 zamawiany był 19.05.2015 :-))

galloper
01-09-2015, 21:03
Chyba w czepku rodzony :-)
Jaka specyfikacja?

rybkin1974
02-09-2015, 08:40
1.5 EcoBoost Titanium

ARTi_V6
02-09-2015, 09:49
3 miesiące to nie tragedia.

Na malutką Kaczkę czas oczekiwania to minimum 5 miesięcy :shock:

galloper
02-09-2015, 10:05
3 miesięczny okres oczekiwaniia to dla kolegi, który wygrał los na loterii :-) Standard jest min. 5 miesiecy.

kkuzi
02-09-2015, 14:27
Też w pierwszej kolejności odrzuciłem C4 widząc właśnie, że jest 20 cm krótszy. Ale rozstaw osi ma tylko 1 cm mniejszy i jak oglądniesz testy to zobaczysz, że w środku jest tyle samo miejsca i bagażnik po rożłożeniu 7. foteli tez jest taki sam. Ba, w niektórych testach mówią, że w C4 jest więcej miejsca niz w S-max. Nie wiem jak to Francuzi zrobili ale to są fakty. Wybieram się zobaczyc samochód i będę podejmowal decyzje. Jestem bardzo zadowolony z obecnego samochodu ale cóź jak ktoś nie chce sprzedać samochodu to może nie będę się prosił...

To porównaj ilość miejsca "na żywo" , zobaczysz różnice. (oczywiście s-max ma więcej miejsca)

galloper
02-09-2015, 14:31
Zdecydowanie tak zrobię. Może nawet jutro.

galloper
04-09-2015, 12:36
1.5 EcoBoost Titanium

Tapicerka skórzana?

kris2682
04-09-2015, 19:33
Dzisiaj przez przypadek na mieście spotkałem gościa który na aucie miał nowego s-maxa. Pogadałem z gosciem czy aby nie przywiózł mojego. Niestety nie. Ten egzemplarz jechał do Krosna. Kurde a Rzeszów nadal nie ma nawet pokazowe auta. O moim zamowionym w maju nie wspomnę. ciśnienie zaczyna mi rosnąć.

galloper
05-09-2015, 10:50
To ja myślałem, że Bemo Motors otrzymał demo jako ostatni (3 tygodnie temu). Jak widać są "lepsi"...:-)
Kris, myślę, że realnie odbierzemy nasze szamochody nie wcześniej niż w listopadzie a nie zdziwiłbym się gdy by to był i grudzień. Jestem ciekaw co wtedy dealer powie i czy potraktuje to jako wyprzedaż rocznikową. Jeśli nie, to odstąpię od umowy. Zrobiłbym to szybciej ale żona nie chce słyszeć o niczym innym. Przyzwyczaiła się kobieta do S-Maxa :-)
Jak na razie dealaer przeprasza i mówi, że oni są cacy a be jest Ford Polska, który jak wiadomo wszystko ma gdzieś zasadniczo a już najbardziej głęboko swoich klientów.

rybkin1974
07-09-2015, 08:51
Tapicerka skórzana?

nie

galloper
07-09-2015, 11:35
To by popierało moją teorie, że opóźnienia w produkcji dotycza głównie (wyłącznie?) samochodów ze skórzaną tapicerką.

Khonamesta
07-09-2015, 12:38
OK - może i tak tylko jak ja czekałem na swojego na na mobile.de już były dostępne z tapicerką, którą ja chciałem. Dwa dni potem jak ja dostałem info że nie dostanę to w Niemczech był dostępny i na chwilę obecną jest tam całkiem sporo - z wyjątkiem jasnej tapicerki skórzanej-tej ani jednej sztuki ale to mnie nie dotyczyło. O ile z tapicerką skórzaną są dostępne o tyle w kolorze Ruby Red nie znalazłem ani jednego w Europie - może to tu jest problem ?

kris2682
08-09-2015, 18:50
Ja skóry nie zamawiałem, kolor auta Moondust Silver więc teoria z postów wyżej nie trafiona. Rzeszów nadal nie ma auta demo. byłem w salonie pytałem o konkretny termin produkcji tym razem powiedziano mi że jest nie znany ( ostatnio był 3 października) mieli dzwonić jak się dowiedzą. Zadzwonili wieczorem, że nic nie wiedzą czekają na odpowiedź zadzwonia jutro. Jest prawie 20 godz. nikt nie dzwonił.
W akcie rozpaczy i desperacji podzwonilem po salonach sprzedaży w południowo wschodniej części kraju z pytaniami czy mają auto na salonie i jaki czas oczekiwania na skonfigurowany samochód. W głowie się nie mieści co usłyszałem. Mniejsze miasta mają auta większe nie, nie wiem od czego to zależy. Terminy dostawy tu był śmiech na sali bo któryś mądry powiedział że jak zamówię to za miesiąc będzie ktoś inny że max 3 miesiące. Po dłuższej rozmowie i wyciaganiu info dlaczego takie opóźnienia dwóch gości z różnych salonów powiedziało że s-maxa tak naprawdę można było zamawiać od 15 sierpnia bo dopiero wtedy był odblokowany. Czyli wszystkie zamówione wcześniej to ściema i obiecanki że będzie w lipcu to naciagactwo.
Tylko jeden z kolegów odebrał auto jakoś w połowie sierpnia więc nie wiem totalna niekompetencji i olewanie klientów.

MaXyM
09-09-2015, 11:52
jeczycie jakby od tego zezalo wasze zycie. ja rozumiem ze oczekiwanie nie musi byc fajn, ale pisac po raz setny to samo o niekompetencji nic nie zmieni.
jedyne co mozecie jesli wam to nie pasuje to isc do dealera innej marki. jesli tak zrobi wiecej ludzi to sie ford moze przebudzi. A moze robia to celowo aby auto bylo bardziej pozadanym produktem?

galloper
09-09-2015, 11:58
Może i jęczymy ale może nie dla każdego wydać 140K PLN to pstryknięcie palcami. Poza tym jak pisałem nie byłoby problemu, gdyby od początku była rzetelna informacja.
Właśnie otrzymałem info, ze data produckji to 09.10.2015. Czyli ok. 10.11.2015 do odbioru. 5,5 miesiąca po zamówieniu. Co dealer zaproponował za 2 miesięczne opóźnienei? - samochód zastępczy na ostatni tydzień :-))))

kris2682
09-09-2015, 12:46
jeczycie jakby od tego zezalo wasze zycie. ja rozumiem ze oczekiwanie nie musi byc fajn, ale pisac po raz setny to samo o niekompetencji nic nie zmieni.
jedyne co mozecie jesli wam to nie pasuje to isc do dealera innej marki. jesli tak zrobi wiecej ludzi to sie ford moze przebudzi. A moze robia to celowo aby auto bylo bardziej pozadanym produktem?
Może i jeczymy, życie nasze od tego nie zależy, za to to mi osobiście utrudnia życie. Zamiast pracować i przyjmować tyle zleceń ile bym mógł muszę kombinować jak odebrać dzieciaki z przedszkola, jakby było auto to żona by to zalatwila. Tracę czas, kasę i nerwy. Jakby mi powiedzieli odrazu że auto do odbiory w listopadzie to albo poszedłem do konkurencji albo nie sprzedawalbym swojego. Robią ludzi w balona.
Co do jeczenia, może jak ludziska poczytaja takie jęki to się zdecydują na inną markę.

MaXyM
09-09-2015, 13:54
"robic ludzi w balona" oznacza celowe dzialanie. Nie sadze aby to bylo odpowiednie okreslenie dla zaistnialej sytuacji.

lysyG
09-09-2015, 19:25
Oczywiście że celowe. Przecież doskonale wiedzieli, że nie otrzymają zamówionych - sprzedanych samochodów w takim terminie w jakim obiecywali. Cały handel opiera się na planach sprzedażowych i jest potrzeba aby te plany wyrobić. Dealer sprzedając auto, obieca ci wiele abyś wydał kasę, bo jak klient już wyda kasę, to znaczy że psychicznie jest nastawiony na taki wydatek i pogodził się z nim. Dlatego dopóki nie zapłacisz kasy za jakiekolwiek zakupy będziesz mamiony i sprzedawcy będą obiecywać cuda i dorzucać kolejne "gratisy". Po za tym pewnie premię za plany sprzedażowe już pobrali.

MaXyM
10-09-2015, 15:42
No to jak juz wszystko jest jasne, i to od dawna, czemu niektorzy sie daja nabrac (i mam wrazenie ze ciagle ci sami) i narzekaja.

PierreNick
10-09-2015, 19:19
Jasne Maxym, nic sie nie stało, tylko 2,5 miesiąca w branży automotiv producent nie jest w stanie określić kiedy samochód rozpocznie produkować...niesamowite.

Matw
13-09-2015, 08:15
Panowie jak chce się jeździć nowością frycowe trzeba zapłacić. We wrześniu 2011 zapragnąłem zakupić wchodzącą nowość rynkową Seata alhambrę lub vw sharana. Po konfiguracji i złożeniu zamówienia określili mi termin odbioru na marzec/kwiecień 2012. Więc tylko 6 miesięcy czekania z możliwością odbioru auta z rocznikiem produkcji 2011 !!. Biorąc pod uwagę wady wieku dziecięcego oczywiście podziękowałem i zrezygnowałem z zamówienia. Alhambrę i Sharana klepią w Hiszpanii, więc to może taki urok tamtych fabryk, wiadomo gorąco i sjesta musi być.

galloper
13-09-2015, 09:46
Panowie jak chce się jeździć nowością frycowe trzeba zapłacić. We wrześniu 2011 zapragnąłem zakupić wchodzącą nowość rynkową Seata alhambrę lub vw sharana. Po konfiguracji i złożeniu zamówienia określili mi termin odbioru na marzec/kwiecień 2012. Więc tylko 6 miesięcy czekania z możliwością odbioru auta z rocznikiem produkcji 2011 !!. .

I tu dochodzimy do setna. Seat/VW od razu poinformował o 6 miesięcznym okresie oczekiwania a Ford nie (mniemam wiedząc, że deklarowany 3 miesięczny czas dostawy jest od razu nierealny). Po prostu brakuje podstawowej uczciwości na zasadzie złapmy klientów na kłamstwo a później będziemy się martwić. I niestety większość z nas poddaje się takiej strategii sprzedaży.

galloper
15-09-2015, 10:05
UWAGA!! Dziś dostałem potwierdzoną informację, że Ford (fabryka) nie przyjmuje zamówień na S-Max 7-mio osobowy. Data realizacji jest w tej chwili okreśłona na 2016 (bez określenie kiedy bliżej). Tak więc jeśli dealer wam powie 3 miesiące to jest to absolutna nieprawda!

mariosan
15-09-2015, 19:46
Ja mam na jutro umówiony odbiór 7 osobowej wersji zamówionej w kwietniu...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

galloper
15-09-2015, 20:44
Czyli co najmniej 5 miesięcy. U mnie min. 5,5. Choć dziś szefowa sprzedaży poinformowała mnie, że również jutro ktoś odbiera, który zamówił w połowie czerwca. Spytałem się wobec tego, co jest takiego szczególnego w mojej konfiguracji, że muszę ekstra czekać? Nie usłyszałem. Usłyszałem za to, że termin 07.11.2015 może sie jeszcze zmienić ale oczywiście dealer robi i wysyła stosy pism do Ford Polska, aby był to termin ostateczny (lub nawet go przyspieszyć). Nie wierzę w to osobiście.
Informacja o wstrzymaniu zamówień za S-Maxy 7-mio osobowe pochodzi od inngeo dealera więc mniemma, że jest wiarygodna. Nie mieli interesu, by ściemniać - więc przeciwnie. Chciałem dla zasady zamówić u nich samochód a zrezygnować u obecnego sprzedawcy.

kris2682
16-09-2015, 20:07
Zaraz zaraz nie kumam, nie przyjmują tylko nowych zamówień czy nie realizują już zamówionych aut? Ja jutro mam trochę luzu w robocie mam zamiar zrobić rajd po konkurencyjnych markach i zobaczyć co mają do zaoferowania. Jeśli będzie coś co mi wpadnie w oko to prawdopodobnie zerwe umowę. Wiem że moje auto jeszcze nie wyprodukowane, czyli przed połowa października nie będę go miał, czyli już dwa miesiące po terminie czyli prawdopodobnie adios ford. Przykre to po 14 latach wierności marce. No ale co tam jak nie chcą to co ja mogę

mariosan
17-09-2015, 14:28
Tak jak napisałem powyżej moje zamówienie zrealizowali więc przynajmniej nie ma regóły. Moim zdaniem warto poczekać. Choć irytuje mnie fakt, że konstruktor nie wymyślił gdzie mogę schować przy rozłożonych siedzeniach 3 rzędu zasłonę bagażnika!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kayu
17-09-2015, 21:02
^^ A miejsce na kubki z napojami w 2 rzędzie wymyślili ? :)

PierreNick
18-09-2015, 09:51
Cześć jestem Marek, nie mam wiadomości od Forda już 80 dzień...żadnej, każdy kontakt wymuszony z mojej strony, nie wiedzą nic a dokładnie za miesiąc mija deklarowany termin.

Byłem słaby, zamówiłem najbardziej problematyczny model Ruby Red z jasną skórą...wiem moja wina, uległem pokusie konfiguratora (kusił i pokazywał bzdurną cenę)...Zaniedbuję mój obecny samochód (czyt. żony) bo należy mu się przegląd....ale liczyłem, że już to zrobi nowy właściciel. Uległem namową dealera Forda, bo muszę wykazać koszt z końcem roku...a termin październikowy miał być maksymalnym i bezproblemowym. Teraz wiem, że nic nie wiem i zazdroszczę Wam, że Wam się powiodło (tym co odebrali)...szczęściarze, zamówili zapłacili ....i do tego jeszcze dostali samochód.

Walczę, chcę być wierny swojemu (czyt. żony) postanowieniu, że wytrzymam, wiem, ze wystarczy że sięgnę do innego konfiguratora i ulegnę....liczę na Wasze wsparcie, na Waszą siłę i pomoc jak Wam udaję się życ w tym napięciu....Dziękuję, że mogę z Wami być.

.... :) potencjalni użytkownicy nowego S-maxa łączcie się!

PierreNick
24-09-2015, 16:34
Już oficjalnie otrzymałem zapewnienie, ze ten rok jest nieaktualny. Dodatkowo w innym salonie sprzedawca powiedział ze s-max'y wszystkie bez względu na wyposażenie są notorycznie przekładane. Nawet po otrzymaniu numeru nadwozia są stornowane i przechodzą w stan bez terminu rozpoczęcia produkcji...bardzo ciekawa sytuacja.

galloper
24-09-2015, 19:35
Mam odpowiedż z Ford Polska, że w 2015 produkcja będzie jeszcze "nieliczna". Przyznaja się do braków m.in. "elementów zawieszenia, haków, felg, spojlerów".
Mój samochód zamówiony 01.06 trzeci raz ma przeniesioną datę produkcji - tym rzem na koniec pażdziernika. Oczywiście dealer już od progu woła, że nic nie jest pewne. Jak zamawiałem to mówili, że lepiej teraz, bo jak samochód wjedzie do salonu to trzeba będzie czekac i z pół roku. Dobre - pół roku to już mam na bank...Znajomy koleżanki na Mazdę czekał rok. Zobaczymy czy Ford podejmie rękawice i rekord nie pęknie.
Ps. Za opóźnienie dealer zaproponował mi albo belki i bagażnik Thule albo dwa serwisy gratis.
Ps. Jeszcze niedawno sytuacja mnie irytowała - teraz to mi już chyba wszystko jedno :-) Gdyby nie upór żony już dawnko kopnąłbym Forda w d..ę.

galloper
25-09-2015, 10:41
Byłem słaby, zamówiłem najbardziej problematyczny model Ruby Red z jasną skórą...!

Ja też byłem słaby...mój problematyczny model to Frozen White z czarna skórą... Witamy w klubie :-D

kris2682
25-09-2015, 19:54
Haha mi wciskają że dlatego tak długo się produkuje bo zamówiłem automat. No przepraszam forda za słabość, że wybrałem automat.
Spróbujcie znaleźć w ofercie 2.0 ecoboost z ręczną przekładnią. Paranoja jakaś

maciekr7
28-09-2015, 13:53
Dodam swoje 3 grosze odnośnie czekania. Akurat jeszcze nie zamawiam nowego S-maxa.
Trzeba wziąć pod uwagę że to jest jednak nowość, widocznie jest duże zainteresowanie. Za przykład podam Mercedesa V, który się dobrze sprzedaje. Jest wersja z napędem na 4 koła, której nie rabatują i czeka się ok. 1 roku. Może część osób przesiądzie się na chwalonego poniżej C4 Grand, to S-maxy będą szybciej przyjeżdżały :lol:

ps
Siedziałem teraz w nowym S-maxie na targach we Frankfurcie. Siedzenia skórzane, pierwsze wrażenie co do skóry pozytywne, skóra miękka. Może dobre wrażenie pod wpływem zachwytu całej wystawy :)

galloper
28-09-2015, 20:25
Powtórzę się: chodzi o podstawową uczciwość handlową. Oczekiwałbym podania faktycznego lub mocno zbliżonego okresu oczekiwania w momencie złożenia zamowienia. OK - nie ma problemu, gdy ten się wydłuży o powiedzmy 25%. Ale o 100% lub więcej? Hola, hola panowie i panie z Ford - to kiepsko o Was świadczy. Pamiętam jeszcze gospodarkę nakazowo- rozdzielczą o ta sytuacja trochę nia cuchnie...dostaniesz jak się wyprodukuje...a teraz siedź cicho.

slider2002
29-09-2015, 07:59
a ja mam pytanie do wszystkich czekajacych. macie jakies umowy podpisane? są tam jakieś paragrafy co grozi dealerowi za niedotrzymanie terminu? cos powinno byc.

galloper
29-09-2015, 08:15
Nic nie grozi i nie jest tak tylko w Ford. W moim przypadku, gdy termin dostawy jest dłuższy o 30 dni od zapisanego w umowie, mogę grzecznie odstąpić od umowy i w 2 tygodnie oddadzą zaliczkę. To wszystko. Żadnego zapisu, który by przenosił odpowiedzialność na sprzedawcę. Za to kilka co się dzieje w przypadku, gdy klient nie odbierze samochodu w terminie.

slider2002
29-09-2015, 08:21
powinni oddac zaliczke x2. wazne tez czy w umowie jest napisane zaliczka czy zadatek.

galloper
29-09-2015, 08:38
Mowa oczywiście o zaliczce. Nie znam umowy, w której dealer za opóźnienie ponosil jakieś konsekwencje. W firmie kupowaliśmy ostatnio skody i renault i tez nie ma takich zapisów. Po prostu jeśli się jie podoba forma umowy ni epodpisujesz jej i tyle. W motoryzacji to SPRZEDAWCA dyktuje warunki. Przynajmniej w Polsce. Znam troche rynek USA i tam jest zupełne inna bajka.

slider2002
29-09-2015, 09:02
tak przypuzczałem moze trzebaby negocjaowac zapisy umowy przed jej podpisaniem. W USA to prawa konsumenta wygladaja zupełnie inaczej....

galloper
01-10-2015, 10:55
Widziałem dziś pismo rozesłane do sieci dealerskiej przez Ford Polska (pismo z wczoraj), w którym informuję się, że w 2015 ma miejsce "drastyczne ograniczenie" w produkcji S-Max i Galaxy. Planowany powrót do normalnego procesu produkcyjnego określony jest na luty 2016. Dealer poinformował mnie, że zamówiony samochód najprawdopodobniej odbiorę na przełomie marca/kwietnia 2016 (9 miesięcy po zamówieniu). Oczywiście termin ten nie jest w żaden sposób potwierdzony czy gwarantowany. Bez komentarza.

PierreNick
01-10-2015, 13:50
...ręce opadły, liczyłem że ferie z rodziną będą i narty ...teraz raczej o płetwach trzeba myśleć...

Jeśli Ford mi to potwierdzi robię w tył zwrot ...czas przemyśleć inne auto.

MaXyM
01-10-2015, 14:29
Rozumiem ze inne dostaniesz szybciej ;)

citrovit
01-10-2015, 14:47
Ja swojego Maxa zamówiłem w połowie lipca i narazie jedyną informację dostałem,że date produkcji określili na 17 pazdziernika. Przerażają mnie te wasze wypowiedzi o długiej kolejce i oczekiwaniu nawet do 9 miesięcy.To oni te fordy chyba rodzą:) Coraz bardziej zależy mi na szybkim zakupie,bo starego już sprzedałem.Pozdrawiam wszystkich oczekujących na pomyślne rozwiązanie.

Hipos
01-10-2015, 14:56
Rozumiem ze inne dostaniesz szybciej ;)

...i dzięki Wam służbowe Mondeo żony nie zamieni się w Smaxa tylko w nowego Tourana. 13 tyg oczekiwania.
Widziałem w miony weekend u Warszawskiego dealera. Fakt trochę mniejszy od Smaxa, ale sporo większy od starego Tourana.

Dodatkowo Ford miał bardzo słabą politykę upustów korporacyjnych. W Touranie dzięki upustom korporacyjnym poza podstawowymi wodotryskami, w budżecie zmieszczą się i niestandardowe wodotryski jak fotele z masażem, czy webasto.

galloper
01-10-2015, 15:18
Ford Ci nic nie potwierdzi. Wysłali ogólnik i tyle. Jedynie dealer może ściemniać i czarować rzeczywistość Mnie powiedzieli, że optymistyczna wersja to koniec roku (wciąż liczą, że mój samochód wskoczy w tegoroczną produkcję) ale też mówią, że trzeba liczyć się w przełomem marca/kwietnia. Oczywiście nawet tej kosmicznie odległej daty nie gwarantują.

Bump: [QUOTE=MaXyM;2463144]Rozumiem ze inne dostaniesz szybciej ;)

Sure. Citroen C4 Grand Picasso ok. 2 miesiące, Renault Espace ok. 3 miesiące. Termin Citroen jest pewny - potwerdzone przez nabywce. Co do Renault to śpiewka dealera.

PierreNick
01-10-2015, 16:25
Widziałem w miony weekend u Warszawskiego dealera.

...którego? Jaka wersja?

Nie chcę żonie pokazywać mało atrakcyjnego auta;)

Prawie ją przekonałem do niego, ale Touran wystartował później i stąd S-max.

Mars76
01-10-2015, 17:16
Ja zamowilem na poczatku lipca ale byla to modyfikacja planu produkcji z marca. Dzis Ford Polska powiedzial ze nie potrafi podac daty produkcji.

Czekac ale ile i czy ten samochod to niewypal czy Ford zlewa polski rynek

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hipos
01-10-2015, 17:16
2.0tdi Highline manual

Widzieliśmy samochód z tzw road show.
Jeżeli dobrze pamiętam to dealer mówił, że po 7 października zaczynają dojeżdżać egzemplarze testowe/salonowe.
Lista dostępnego wyposażenia dodatkowego i silnikowego nie jest pełna tzn. np potem ma być też dostępny 1.8tsi, teraz najmocniejszy to 1.4tsi

Bump: Ja zamowilem na poczatku lipca ale byla to modyfikacja planu produkcji z marca. Dzis Ford Polska powiedzial ze nie potrafi podac daty produkcji.

Czekac ale ile i czy ten samochod to niewypal czy Ford zlewa polski rynek

Gość od zakupów korporacyjnych powiedział o logice kolejki w VW (pewnie podobna logika i u innych w tym Forda).
Zamówienia korporacyjne lądują dość wysoko w kolejce, bo mają odpowiedni priorytet, ale ... i tak najważniejsza jest kolejka krajowa. tzn nawet "słabe" zamówienia z Niemiec będzie wyżej w kolejce produkcji "niż mocne", ale ze słabego kraju.

galloper
01-10-2015, 17:42
"Mój" dealer powiedział na pocieszenie, że ma dużego klienta flotowego, który tez czeka na jeden ekstra S-Max i szef salonu wyrywa sobie włosy z głowy i nic. Problem jest ogólno europejski. Nie przeczę, że w innych krajach jest lepiej ale też jest ciagle kiepsko. Fascynujące jest jak taki producent jak Ford może zaliczyć taką kompromitację...to nawet fascynujące :-)

Bump: 2Zamówienia korporacyjne lądują dość wysoko w kolejce, bo mają odpowiedni priorytet, ale ... i tak najważniejsza jest kolejka krajowa. tzn nawet "słabe" zamówienia z Niemiec będzie wyżej w kolejce produkcji "niż mocne", ale ze słabego kraju.

Moje zamówienie ponoć od dawna na najwyższy priorytet. Chyba rzeczywiście mieszkamy w słabym kraju :-D

Hipos
01-10-2015, 17:56
Dali d..., ale za 1,5 roku nikt o tym nie będzie pamiętał, o ile nie dadzą drugi raz d... i nie będzie problemu z samym samochodem.

My mamy/mieliśmy problem, bo akurat teraz kupujemy nowy samochód.
Niektórzy z Was poczekają, a inni nie.
Otwórzcie wino i podejmijcie męską decyzje z żoną (lub wódkę rozmawiając z kolegą)

ps gdybyście byli menadżerami Forda i mieli problem z fabryką, która dała d... to jak byście ustawili kolejkę produkcyjną? Które zamówienia ustawilibyście na końcu kolejki?

ghostec
02-10-2015, 07:12
Miejscami na taśmie produkcyjnej handluje się jak każdym innym towarem. Pewnie ludki z polskiego Forda dostali propozycję nie do odrzucenia i przehandlowali całą produkcję tegoroczną za sporą sumkę (przeznaczą ją na wsparcie sprzedaży i ew. koszty robiących szum klientów :569:) oraz obietnicę, że od lutego wszystkie polskie zamówienia zostaną zrealizowane w pierwszej kolejności :)

Priorytety dealera czy importera wg mnie nic nie dadzą. Albo czekacie, albo nie. Jednak ja bym poczekał, bo nowy S-Max jest jedynym sensownym wyborem dla ludzi, którzy dużo jeżdżą i mają jakieś wymagania od czterech kółek.

Jeśli zaś szukacie ładnych i napakowanych gadgetami puszek do jazdy po mieście porzućcie Forda już dziś. Szkoda czasu na czekanie :)

did3
02-10-2015, 10:28
Może zrobię off topic, ale widziałem nowego maxa na ulicy, i powiem wam że z przodu to jeszcze jak cię mogę ale z boku i z tyłu wygląda jak kupa z włosem. Wiem że o gustach się nie rozmawia, ale poprzednik był dużo ładniejszy. Nie wiem po co w nowym zrobili wystającą ,,dupę,, jak u murzynki :)

galloper
02-10-2015, 10:37
Też mam ambiwalentne odczucia co do designu nowego S-Maxa i również przychyliłbym się do stwierdzenia, że poprzednia wersja byla wizualnie bardziej atrakcyjna.
Co do terminów dostaw sprawą wstępnie zainteresowało się TVN Turbo.

pspot
02-10-2015, 11:39
No to i ja dorzucę moje odczucia: widziałem nowego esia i tak jak koledzy: z przodu na plus, choć baardzo podobny do mondeo, więc już trochę opatrzony, za to tył i widok z boku IMHO na minus: bardziej jakiś taki kanciasty, z boku sprawia wrażenie niższego i dłuższego - bardziej upodobniony do kombi. Szczególnie czarny kolor słabo wygląda...

boncio
02-10-2015, 13:27
Panowie, może nie wiecie, ale nie jest to pierwszy nowy model Forda, co ma tak duże obsuwy. Były problemy z dostepnoscią Fiesty w 2009, ale tutaj dość szybko się uporali i fabryka w Niemczech.
Potem były wielomiesięczne obsuwy z C-maxem w 2011, następnie z Kugą w 2013 i są z S-maxem w 2015/16. BTW ta sama fabryka w Walencji. Żaden z tych trzech nie jest modelem kluczowym ilościowo, czy wizeruknowo jak Mondeo. Chociaż dwa pierwsze sprzedają się lepiej niż Mondeo.
Wtedy wynikało to ze zbyt wysokiego popytu względem założonego planu Forda zaraz po wprowadzeniu modelu do sprzedaży i teraz jest pewnie podobnie. Piszecie, że fabryka może produkować więcej, może, ale ilość zamówień zmaleje (unormuje się względem aktualnej wydajności) po pierwszym roku i wtedy musieliby ludzi zwalniać itd. itp.
Po prostu zbyt wiele jest chętnych w zbyt krótkim czasie i niestety zamówienia z Polski są przesuwane na kolejny rok. Założę się, że w Anglii terminy są normalne. Bo to tam, a nie w Niemczech jest najwiekszy rynek zbytu dla Forda, Niemcy dopiero 2 miejsce.
Parafrazując "po prosu mieliście pecha, że w złym czasie potrzebujecie auto" :)

maciekr7
03-10-2015, 08:38

Właśnie oglądałem C4 grand i bagażnik wyraźnie mniejszy niż w S-max. Cyferki można sobie w katalogach pisać, ale 20 cm nie dorobią przy załadunku bagaży.
Poza tym rzecz gustu, ale wrażenia po zajęciu miejsca w środku marne. Co kto lubi. Ponieważ jeżdżąc samochodem więcej czasu spędza sie w środku, to wg mnie S-max bije C4. Nawet mnie nie zachęca do odbycia jazdy próbnej.

Hipos
03-10-2015, 09:37
Właśnie oglądałem C4 grand i bagażnik wyraźnie mniejszy niż w S-max. Cyferki można sobie w katalogach pisać, ale 20 cm nie dorobią przy załadunku bagaży...

Bo cwaniaki do pojemności bagażnika liczą wszystkie możliwe schowki po bokach czy pod spodem.
Teraz poszukując samochodu sprawdzałem je z miarką w ręku. Moim zdanie wśród europejskich producentów kolejność jest mniej więcej taka
galaxy z sharanem ->
smax ->
mniejsze vany, a wśrod nich touran i grand cmax mają trochę większe bagażniki niż pozostałe.

boncio
03-10-2015, 09:55
To chyba powinno być oczywiste. To nadal jest kompaktowy van jak Grand C-max, który powstał na bazie mocno wyrośniętej, ale C4. Tak samo pewnie jest węższy mimo podawanych liczb.

galloper
03-10-2015, 10:35
Właśnie oglądałem C4 grand i bagażnik wyraźnie mniejszy niż w S-max. Cyferki można sobie w katalogach pisać, ale 20 cm nie dorobią przy załadunku bagaży.
Poza tym rzecz gustu, ale wrażenia po zajęciu miejsca w środku marne. Co kto lubi. Ponieważ jeżdżąc samochodem więcej czasu spędza sie w środku, to wg mnie S-max bije C4. Nawet mnie nie zachęca do odbycia jazdy próbnej.

Zgadzam się. Też w tym tygodniu byłem w salonie Citroena. Cena za podobne wyposażenie sympatyczna (prawie 20% niższa) ale to nie to. 7cm mniej w szerokości robi różnicę. Fotele węższe i mniej wygodne. Bagażnik nie dużo mniejszy ale mniejszy od S-Max'a. I nie tylko chodzi o szerokość. Mimo tego, ze rozstaw osi mają takie same mmniej jest miejsca w środku - na pewno w drugim rzędzie. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. C4 ma też swoje plusy. Mocniejszy silnik (benzynowy), automatyczna skrzynia. Lepsze opcje rozszerzenia gwarancji i pewnie jeszcze by sie coś znalazło. Nigdy nie jest idealnie i zawsze trzeba szukac kompromisu.

galloper
03-10-2015, 17:30
Byłem też w salonie Seat. Pan sprzedawca poinformował mnie, że Alhambra to najbardziej problematyczny model jeśłi chodzi o czas dostawy i trzeba czekać 4-5 miesięcy.
A dziś obejrzałem test na autocentrum.pl Renault Espace. Francuzi powinni dostać tytuł "master of design" za umiejscowienie uchytów na napoje pod konsolą centralną. Żeby wyjąć stamtąd kubek z kawą trzeba przechylić go o kilkadziesią stopni a czym to grozi wiadomo. Poza tym informacja o szarpaniu skrzyni biegów na przełożeniu 1,2,3 skutecznie zniechęciła mnie do tej alternatywu.
Wygląda na to, że trzeba zacisnąć zęby i poczekać jeszcze tych kilka miesięcy, aż Ford się zlituje i dostarczy co zamówione.

Gregonio
04-10-2015, 21:47
A ja ostatnio robiłem przegląd swojego Smaxa i zapytałem szefa serwisu o problemy z dostępnością nowego Smaxa. Gdy powiedziałem mu o problemach z produkcją, o których tu piszecie to się roześmiał... i powiedział, że po prostu Polska dostała dużo mniejszy przydział niż chciała i tyle. Trzeba czekać, bo jesteśmy traktowani jak kraje 3 świata i tyle :-(

galloper
05-10-2015, 17:36
A ja ostatnio robiłem przegląd swojego Smaxa i zapytałem szefa serwisu o problemy z dostępnością nowego Smaxa. Gdy powiedziałem mu o problemach z produkcją, o których tu piszecie to się roześmiał... i powiedział, że po prostu Polska dostała dużo mniejszy przydział niż chciała i tyle. Trzeba czekać, bo jesteśmy traktowani jak kraje 3 świata i tyle :-(

Być może tak jest ale w takim razie jak tłumaczyć, że niektóre poźniejsze zamówienia są zrealizowane a te wcześniejsze nie? Jakby realizowali mniejsze ilości to chyba raczej chronologicznie..

Gregonio
05-10-2015, 20:33
Jak się handlowiec upomni i ma wejścia w Ford Polska to załatwi, a jak nie to przesuwasz się w kolejce :-(.
Niestety u innych marek też tak jest....

pspot
06-10-2015, 08:25
Zgadzam się. Też w tym tygodniu byłem w salonie Citroena. Cena za podobne wyposażenie sympatyczna (prawie 20% niższa) ale to nie to. 7cm mniej w szerokości robi różnicę. Fotele węższe i mniej wygodne. Bagażnik nie dużo mniejszy ale mniejszy od S-Max'a. I nie tylko chodzi o szerokość. Mimo tego, ze rozstaw osi mają takie same mmniej jest miejsca w środku - na pewno w drugim rzędzie. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. C4 ma też swoje plusy. Mocniejszy silnik (benzynowy), automatyczna skrzynia. Lepsze opcje rozszerzenia gwarancji i pewnie jeszcze by sie coś znalazło. Nigdy nie jest idealnie i zawsze trzeba szukac kompromisu.

No i widzi kolega, testy w magazynach można włożyć między bajki - zawsze coś podkolorują, w zależności od tego, kto dał więcej reklam w czasopiśmie... Nie ma to jak własny test organoleptyczny i opinie kolegów z forum :lol: Ostatnio stałem w korku koło nowego c4 grand picasso - jest wyraźnie krótszy, jak dla mnie to jednak dużo mniejsze auto, jak c-max...

boncio
07-10-2015, 15:23
Realizowane szybciej są zamówienia dużych dilerów, którzy mają największy obrót. Czysty biznes.

galloper
07-10-2015, 20:57
Realizowane szybciej są zamówienia dużych dilerów, którzy mają największy obrót. Czysty biznes.

Kurna zamówiłem samochód u dealera, który rok rocznie jest w pierwszej trójce sprzedaży Forda w Polsce i co? Echo!
Fakty przemawiają za problemami fabryki raczej niż olewaniem polskiego rynku. Samochody demo miały się zjawić w salonach na przełomie czerwca i lipca a pojawiły się półtora miesiąca później. To wskazuje jednak na problemy dystrybucyjne bo cięzko przypuszczać by Ford az tak olewał polski rynek, który mimo wszystko łapie się do pierwszej dziesiątki w Europie.

boncio
08-10-2015, 13:16
We wrześniu Ford sprzedał w 20 krajach Europy 2500 S-maxów. 7100 Mondeo i 1400 Galaxy z tej samej fabryki, co daje 11tys wyprodukowanych aut. W sierpniu odpowiednio 1500, 5000, 800.Szkoda, że nie ma podziału modeli na kraje.
Z tych 2500 ile było w Polsce, kilkanaście,kilkadziesiąt? To daje udział max 1-2%. A z całej liczby sprzedanych aut Forda to S-maxy stanowią ułamek ułamka.
Zauważ, że nie ma problemu z dostępnością Mondeo.
Kiedyś Ford Polska oficjalnie informował o ograniczeniach dostępności na rynku Polskim, teraz widać długo udawał, że jest ok.

galloper
08-10-2015, 13:43
We wrześniu Ford sprzedał w 20 krajach Europy 2500 S-maxów. 7100 Mondeo i 1400 Galaxy z tej samej fabryki, co daje 11tys wyprodukowanych aut. W sierpniu odpowiednio 1500, 5000, 800.Szkoda, że nie ma podziału modeli na kraje.
.

Super ciekawe dane. Ogólnie dostępne? Można spytać się o źródło?

boncio
08-10-2015, 15:25
Pewnie. Zapomniałem dodać adresu :)
https://media.ford.com

galloper
08-10-2015, 22:15
Dzięki!

galloper
09-10-2015, 12:46
Dziś dostałem, ku mojemu zdziwieniu, odpowiedź z Ford Polska (po prawie pięciu tygodniach od wystosowania krótkiego maila), gdzie na moje zapytanie "kiedy, kiedy,kiedy" pani odpowiedziała 4 zdaniowo, że mają tyyyyyyle zamówień, że hej i stąd opóźnienie i przepraszają. Oraz przypuszczają, że jeszcze w tym roku zamówiony samochód powinien być wyprodukowany. Czytaj - zapomnij chłopie (frajerze?) o tegorocznej dostawie. Bardzo budujące :-)

PiotrKil
16-10-2015, 10:14
Temat się urwał.
Czyżby wszyscy dostali info, że dostaną lub nie dostaną w tym roku samochodu?

Ford dostał w tym tygodniu info o produkcjach dla Polski na ten rok, więc chyba wszystko powinno się wyjaśnić.

Jak u was? Mnie na szczęście potwierdzili, że samochód będzie w grudniu (na umowie oczywiście jest październik).

Khonamesta
16-10-2015, 10:46
Chyba dobrze zrobiłem, że zabrałem tego Demo. Rozmawiałem o swoim, którego pierwotnie zamawiałem z dealerem jakieś dwa tyg temu, powiedział, że oni nie wycofali tego zamówienia bo wezmą ten samochód na salon jak dotrze- a mówił że na pewno nie dotrze w tym roku a jak będzie to marzec 2016 to będzie i tak dobrze.

galloper
16-10-2015, 11:36
Absolutnie sie nie urwał. Po prostu czekam(y).....
W poniedziałek dostałem info od samego Ford Polska (wooow!!), że nie są w stanie określić daty produkcji. Dealer jak w przypadku Khonamesty mówi (nieśmiało i niegłośno) o kwietniu lub maju. Czyli nie jest niemożliwe, że otrzymam samochód ROK (!!!) po zamówieniu.
Odnośnie potwierdzenia daty dostawy - to niestety nei cieszyłbym się zanadto. Ja miałem już takie 3 daty podane. Teraz juz nawet nie udają, że coś się dzieje. Po prostu dramat...

FORUMOWICZE - JEŚŁI OTRZYMACIE SWOJE DŁUGO OCZEKIWANE SAMOCHODY PROSZę DAJCIE ZNAĆ!

PierreNick
16-10-2015, 12:12
Mój termin odbioru 21.10 :), czekam spokojnie do tej daty. Jeśli zostanę "olany" VW zaprasza.

Dołączam się do odezwy galloper'a: Dajcie Zn, w przypadku odbioru!

galloper
16-10-2015, 12:18
Jak masz odbiór za 5 dni to przecież samochód musi być już w transporcie więc dealer musi wiedziec czy bedzie czy też nie. Nie sądze, żeby mieli az taki tupet, by czekać do 21.10 i powiedzieć, że sorry...

PierreNick
16-10-2015, 12:49
Oczywista, oczywistość, że auta nie będzie. Teraz jak dobrze pamiętam dealer musi mi wskazać termin nowy nieprzekraczający 30 dni od deklarowanego. W innym przypadku mam prawo zerwać umowę.

Jeśli się nie odezwie (a tak będzie, jeszcze w żadnym salonie mnie tak nie ignorowano, więc nie spodziewam się zmiany) to formalnie rozwiąże umowę. Oczywiście po jeździe próbnej nowym Touranem, Ma być u Bursiaka w Highline najpóźniej w przyszłym tyg.

Z drugiej jednak strony, jeśli zadzwoni i powie, że jest światełko w tunelu i auto się zmaterializuje koło stycznia, dodatkowo np.: z bagażnikiem, czy też oponami zimowymi....może ulegnę ;)

galloper
16-10-2015, 12:57
Ach, zrozumiałem pierwotnie, że dealer podal Ci już termin 21.10 wiedząc, że jest on pewny. A to jest termin wynikajacy z umowy....mój z umowy minął 15.09 :-) więc masz rację - przygotuj się na długą zimę albo kopa.
Jeśli dealer nie jest w stanie dostarczyć samochodu 30 dni po 21.10 to możesz od niej odstąpić nie wyznaczając nowego terminu dostawy.
Daj znać proszę co pan/pan z Forda miała ciekawego do powiedzenia w dniu 21.10 :-)

kkuzi
16-10-2015, 13:13
Nie ma co tak narzekać na dealerów bo to nie ich wina że nie ma samochodów, dealer(importer zresztą podobnie) nie mają żadnego wpływu na nieoczekiwane problemy z produkcją aut. Podają terminy takie jakie otrzymują od producenta i tyle.Też woleli by aby te auta były bo to zmniejsza ich sprzedaż. Cała wina po stronie producenta, niestety takie czasy że nikt nie chce mieć zapasów czy to w samochodach czy w każdej innej dziedzinie, wystarczy mały nieprzewidziany problem a cały łańcuch dostaw się sypie.

galloper
16-10-2015, 13:24
Nie do końca sie zgodzę. Polscy dealerzy mają za uszami ponieważ proponują terminy dostaw 3-3,5 miesięczne wiedząc, że są NIEREALNE. Zapewne dotyczy to nie wszystkich i w obecnej sytuacji z dostępnościa może tylko niewielu (oby!). Ale w momencie, gdy ja zamawiałem już taka sytyuacja miala miejsce (kłopoty z dostawami) i tylko jeden na sześciu dealerów podawał "realny" termin (który i tak już jest nieraalny), a który odbiegal czasowo dwukrotnie od reszty. Pozostali z uśmiechem na ustrach mówili 3 miesiące.
A może ma ktoś z Was info jak jest teraz? Czy ciągle jest mowa o 3 miesięcznych okresie dostawy? Byłby to mega skandal.

Mars76
16-10-2015, 13:42
A mi dealer sam proponuje zerwanie umowy.

Mialo byc auto do 31.10 i do dzic nic nie wiadomo kiedy bedzie

Beznadzieja 4 miesiace czekania na nic

PiotrKil
16-10-2015, 14:05
Ja zamówiłem swojego w lipcu z terminem odbioru na październik (na umowie nawet nie ma konkretnej daty, tylko miesiąc).
Po rozmowie z dilerem dowiedziałem się, że z około 200 aut, które były zamówione do Polski w tym roku zrobią tylko około 50 szt. i jeśli ktoś miałby dostać w tym roku to w systemie już wszystkie informacje mają. Jeśli nie macie info o swoim aucie to w tym roku można tylko pomarzyć.
Teraz mam obiecane, że auto będzie wyprodukowane w połowie listopada i dają sobie miesiąc na dostarczenie do Polski (masakra - miesiąc wieźć samochód przez kawałek Europy).
Mam nadzieję, teraz spełnią swoje obietnice.

galloper
16-10-2015, 14:08
Zadzwoniłem do salonu w sąsiednim mieście. Pani po zapytaniu o dostępnośc wybuchnęła śmiechem (dosłownie!) i powiedziała, że "najprawdopodoniej marzec" przy czy termin nie jest pewny. Ford wyprodukował dotychczas tylko samochody demo i nieliczne z puli zamówień dystrybutorów krajowych. Produkcja na 100% ma ruszyć w przyszłym roku (luty - to wiemy z pisma Ford do dealerów, o którym pisałem).
Dobra informacja to taka, że przynajmniej w tym przypadku nie było ściemy i że nowi potencjalni klienci wiedzą od początku na czym stoją.

Bump:
Teraz mam obiecane, że auto będzie wyprodukowane w połowie listopada i dają sobie miesiąc na dostarczenie do Polski (masakra - miesiąc wieźć samochód przez kawałek Europy).
Mam nadzieję, teraz spełnią swoje obietnice.

Jestem ciekaw jak wybrali te samochody do realizacji w 2015? Na pewno kryterium nie był termin zamówienia...
Daj znac czy przypadkiem nie zrobili Cię w trąbę czego oczywiście nie życzę!

Bump: http://www.samar.pl/__/3/3.a/84782/3.sc/11/Fordy-wpadły-w-poślizg.html?locale=pl_PL

galloper
17-10-2015, 21:19
Zapraszam do lektury artykułu z powyzszego linka i o ewentulne komentarze zawiedzionych, zirytowanych, wkurzonych, zniesmaczonych itd.

Gregonio
22-10-2015, 13:45
Witam,
Czy ktoś się orientował dlaczego w nowych Smaxach benzynowych nie ma PowerShitów?
Czy tam są montowane stare Durashifty, czy jakaś nowa szybka skrzynia?

galloper
22-10-2015, 14:50
Dlaczego nie ma to nie wiem. Wiem za to, że jest to stara skrzynia i dlatego między inymi jej nie zamówiłem. Jej wolna praca jest podtawowym mankamentem każdy na to zwraca uwagę. Bodajże w Top Gear napisalli, że przy redukcji myśli jak szachista nad nastepnym posunięciem :-)

PierreNick
22-10-2015, 15:19
Byłem krótko posiadaczem S-Maxa z Powershift (240KM) i nie mogłem się z ta skrzynia dogadać. Ale też zauważyłem tą zmianę/brak w nowych Maxach i zapytałem kilku handlowców skąd to odejście od dwusprzęgłówki....i podobno przy tym silniku połączenie to było bardzo nieszczęśliwe czyt. awarie i to poważne.

...MAM TERMIN dostawy! ;) 06.01. -> i znowu prezent od Forda. Prawdopodobnie rok produkcji 2015 i zanim zarejestruję rok w plecy w cenniku aut używanych....mam nadzieje, że jednak to tylko prognoza i dostane go później. Za rok produkcji podobno odpowiada data odprawy celnej w Poznaniu.

Chciałem zrezygnować już z tej umowy. Zrobiłem z żona turne po salonach i oczywiście myślałem o Touranie. Niestety muszę to przyznać z bólem, to jednak zupełnie inny samochód. Żona zanim wsiadła powiedziała, że już woli poczekać....więc trwam i przyjmuję następne ciosy ;).

galloper
22-10-2015, 15:34
To podobnie jak u mnie...żona też chce czekać (nawet ponownie zmieniła kolor ostatnio :-) I ja się z nią zgadzam. Trudno znaleźć porządna alternatywę w tej kwocie o podobnych gabarytach.
No właśnie - to zabrzmi kuriozalnie ale teraz to już mi tak bardzo nie zależy na dostawie. Dobre!!! :-))) Już wolą dostać z roku produkcji 2016 i nie tracić dodatkowo kilka tysięcy za rocznik. Z tą informacją, że data produkcji równa się dacie odprawy to wydaje się dziwne choć może i tak jest...Bo przecież to jest dostawa wewnatrz wspólnotowa więc o jakiej odprawie jest mowa?
Ale to na razie nie moje zmartwienie. U mnie cisza...0 w skali Beauforta :-)

boncio
22-10-2015, 16:54
Te automaty to owszem są hydrokinetyki, ale napewno nie stare Durashifty, tylko nowe skrzynie.

Gregonio
22-10-2015, 18:02
Boncio dzięki za odpowiedź. A wiesz może, czy to są skrzynie projektowane przez Forda czy ZF lub Aisin?

Mars76
26-10-2015, 07:14
W tym tygodniu miałem odbierąć S-max'a - zgodnie z umową.
Dealer z Krakowa sam rozwiązał umowę nie podał żadnego orientacyjnego terminu realizacji zamówienia i nie zaoferował nic.

Nie ukrywaam że jestem rozczarowany postawą zarówno dealer'a jaki i Forda. Wygląda mi na spory bałagan jaki tam panuje . Co się musiało wydarzyć że sami woleli rozwiązać umowę.... nie wiem.

Terminy dostaw s-max'a sprawdzałem także w Monachium u dealera przez brata z Niemiec i teoretycznie mówił o około 3 miesiącach że nie ma informacji o dużych opóźnieniach. Wygląda na to że Ford ma gdzieś całkowicie rynek Polski. Odnoszę wrażenie że srzedają jak za PRL i każdy ma czekać nie wiadomo ile. Myślełąem o zamówienieu w Monachium ale odpuściłem.

Źle to świadczy o firmie, która zamówienia sama z własnej woli przyjęła i teraz sobie robi jaja.

Ja już zamówiłem nowego Tourana (zamiast s-max;a). Tydzień temu pojawił się w salonie i można się pooglądać i pojeźdxić. Poprzedni model Tourana był brzydki i sporo mniejszy. Nowy jest większy na długośc i szerokości i wygląda ok. Samochód kupuję głównie pod kątem rodziny (3 dzieci ) i spokojnie się zmiewściły wszystkie na tylnym siedzieniu w fotelikach.

Jestem już po szczegółowej analizie Touran vs s-max. Ja lubie gadżety w autach i w s-max miałem prawie wszystkie zamówione.
Jak porównałem to mi wyszło
- większośc gadżetów jest identyczna Touran bs s-max
- s-max oczywiście jest większy
- Touran ma CarPlay i AndoroidAuto - s-max nie
- reflektory VW ledowe mają wymienne moduły a w Ford całe lampy
- VW przedłuzona gwarancje nie ma wykluczęń a w Ford ma całkiem sporo (tak naprawdę to nie ustalił mi dealer czy lamy led w Ford są objęte przedłużoną gwarancją czy nie - ptrzymałem dwuznaczną informację)

Wszystko to oczywiście kwesta gustu i do czego auto potrzebne. Auto kupuje się w znacznej mierze emocjami. S-max i Touran są ok. Skoro Ford nie chciał moich pieniędzy to VW weźmie.

S-max mi się podoba ale trudno jak go już nie będę miał.

Hipos
26-10-2015, 07:25
... Ja już zamówiłem nowego Tourana (zamiast s-max;a)...
A jaki masz termin odbioru?
My mamy zamówienie sprzed ok 2 tygodni na przełom stycznia i lutego, doprecyzowanie w grudniu.

... Ja lubie gadżety w autach i w s-max miałem prawie wszystkie zamówione...
A co masz? My odpuściliśmy navi, 6/7 fotel, automatyczne zamykanie drzwi, keyless i hak itd, ale zmieściliśmy się w limicie korporacyjnym z całą resztą, w tym z webasto i masażem.

galloper
26-10-2015, 09:51
W tym tygodniu miałem odbierąć S-max'a - zgodnie z umową.
Dealer z Krakowa sam rozwiązał umowę nie podał żadnego orientacyjnego terminu realizacji zamówienia i nie zaoferował nic.

.

Szok! Dealer sam się poddał?? To kompletna kompromitacja!!!
Próbowałes pisać bezpośrednio do Ford Polska - wiem, że i tak by to nic nie dało, ale przynajmniej mieli by świadomośc sytuacji. Choc z drugiej strony sprzedaż S-max po trzech kwartałach w Polsce to tylko ok. 25% zeszlorocznej więc kompletna porażka Forda!

Życzę Ci bezawaryjnego uzytkowania VW. Ja czekam na swojego S-Max'a głownie z racji gabarytów - mam rodzinę 6-cio osobową. W przypadku 5-cio nie zastanawiałbym się ani chwili i od razu podziękował Fordowi.

Mars76
26-10-2015, 12:09
Napisałem oczywiście odpowiedź do dealera, rzecznika (tego z artykułu z samar.pl Pana, który twierdzi, że wszystko da się ustalić) do Ford Polska i także do Ford Motor Company - Vehicle Sales Issues. Poinformowałem wszystkich co myślę o takim podejściu do klienta.

Ford nie będzie miał dużej sprzedaży s-max'a jak nie chce sprzedawać. Znam przynajmniej 2 inne osoby które by go kupiły ale nie był i nie jest dostępny (jedna wzięła sharana druga alhambre).

Ja też nie mogę czekać nie wiadomo ile. Swoje auto sprzedałem w sierpniu i gnite się w starszej pożyczonej Astrze. Póki malutka córka jest w nosidełku to ok ale jak będzie fotelik to się nie zmieścimy już. No i wózej zabiera oczywiście cały bagażnik.
Auto ma mi służyć a nie ja jemu.

Jak szukasz auta dla 6 osób to rzeczywiście jest kiepsko. (Sharan i alhambra mi się osobiście nie podoba).

Także życzę dobrej jazdy s-max'em. Mam nadzieję że produkują dobrze a tylko sprzedaż i logistyka jest do bani u nich

galloper
26-10-2015, 12:13
Napisałem oczywiście odpowiedź do dealera, rzecznika (tego z artykułu z samar.pl Pana, który twierdzi, że wszystko da się ustalić) do Ford Polska i także do Ford Motor Company - Vehicle Sales Issues.

Mógłbyś podać adres mailowy do Ford Motor Company? Z przyjemnościa dodam swoje trzy grosze.

hypnotoad
27-10-2015, 13:10
Skoro czas dostawy w PL jest taki, to może lepiej kupować przez jakiegoś autobrokera?

Jak sprawdzałem oferty na starego S-maxa ponad rok temu to ceny nie były dużo lepsze niż u dealera w Polsce, ale za to idzie np. przez niemieckiego dealera...
Wtedy może nie będzie takich wygłupów w stylu zerwania umowy "bo tak".

SAMED
28-10-2015, 10:43
No niestety przebijam tu zapewne wszystkich.
S-max zamawiany był 20 maja i to jako podmianka auta pokazowego dilera zamówionego już wcześniej. Pierwszy termin 18 lipca ... monitowany przeze mnie osobiście gdyż nie było w systemie daty produkcji, a miałem jechać s-maxem na dłuższy urlop - uzyskałem nawet potwierdzenie mailowe Ford Polska, że z autem jest wszystko OK. Pod koniec czerwca nagłe info, iż autko jest źle opisane w systemie? i nie może zostać wyprodukowane - na moje wrrr diler zachował się i dał mi na urlop zastępczo mondeo, a termin przesunął się bodaj na wrzesień. Potem były kolejne przesuwane, każdorazowo widoczne w systemie daty produkcji i odbioru wozu, ostatnia wskazywała odbiór na 20 XI. 15 X bez podania przyczyn zmieniono ją na 15 XII i jak widać i ona może być wirtualna.
Wniosek minimum 7 m-cy czekania i nic pewnego, zamówienie nowego s-maxa - od razu podają termin marzec plus, bo muszą wyczyścić zaległości. Jaka tak dalej pójdzie wszyscy porezygnują i samo się wyjaśni ;)

galloper
28-10-2015, 10:54
No to witamy llidera! :-) - chociaż jeden z kolegów też czeka od maja jeśli mnie pamięć nie myli.
Mnie dealer już nie mami nowymi wirtualnymi datami. Po prostu zamilkł na dobre :-)) Może już wysłał odstapienie od umowy jak w przypadku Mars76? Nawet nie zdziwiłbym się zanadto. Osobiście psychologicznie juz jestem "zaprogramowany" na późną wiosnę. A terminy marcowe dla nowo zamawiających jak dla mnie są też wirtualne jeśłi cześc z nas ma szanse nie miec samochodu do tego czasu.

galloper
28-10-2015, 19:06
...MAM TERMIN dostawy! ;) 06.01. -> i znowu prezent od Forda. ;).

Ja też MAM TERMIN dostawy - 12.12. Czwarty. Bez napinki czekam na rozwój sytuacji.

galloper
29-10-2015, 09:59
A dziś, żeby nie bylo tak miło i sielsko, dealer poinformował mnie, że może otrzymam samochód w tym roku jak zrezygnuję ze spojlera tylnego. W przeciwnym razie...byle do wiosny.

Mars76
29-10-2015, 13:00
Myślałem że po takim czasie to będą chcili Ci dac spoiler mimo że nie zamówiłeś.
Ciekawe co jeszcze zaproponują aby wykręcić ?

A jaki kolor zamówiłes ? diesel czy benzynka ?

galloper
29-10-2015, 13:05
Zgodziłem sie odstąpić od spojlera pod warunkiem, że gwarantują mi datę produkcji 12.11. I tak zrobili. Zobaczymy.
Koszt montażu spojlera już u dealera wycenili na 2.400 PLN - opcja była za 1.350 PLN.
Pierwotnie kolor byl biały ale w między czasie zmieniłem na Ruby Red jak zobaczyłem na żywo. 1.5EB.

latar
29-10-2015, 14:45
Boncio dzięki za odpowiedź. A wiesz może, czy to są skrzynie projektowane przez Forda czy ZF lub Aisin?

GM/Ford 6F35
https://en.wikipedia.org/wiki/GM-Ford_6-speed_automatic_transmission
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2445223&postcount=37

woro_woro
29-10-2015, 15:32
W tym tygodniu na Marynarskiej w Warszawie widziałem takiego metallized grey chyba, na 19-tkach. Wygląda MEGA. Na zywo znacznie lepiej niż na zdjęciach. Jak juz czekacie to bym czekal dalej. Touran może się schować.

PierreNick
29-10-2015, 16:31
A dziś, żeby nie bylo tak miło i sielsko, dealer poinformował mnie, że może otrzymam samochód w tym roku jak zrezygnuję ze spojlera tylnego. W przeciwnym razie...byle do wiosny.

:) też dostałem dziś taką propozycję. Podziękowałem, szczerze mówiąc już mi nie zależy na szybkim odbiorze. Będzie to będzie, a jak będzie to ze spojlerem.

...w sumie nic konkretnego w zamian, w sensie potwierdzenia, przyspieszenia, dopieszczenia itp...

Teraz się zgodzę na spojler, za chwilę będzie rezygnacja z jasnej skóry (nomen omen nie widziałem nigdzie S-maxa z jasną skórą tzn. mobile.de itd.)
...za to są oferowane już Titanium S :)

galloper
29-10-2015, 20:17
Też mnie ta propozycja zirytowała tym bardziej, że poprzedni odmówiłem zakupu jakiegos tam znalezionego gdzieś. Wyrażnie zaznaczyłem, że zgadzam się na zmianę specyfikacji tylko jeśli gwarantują termin produkcji 12.11. Zobaczymy czy udźwigną ta kwestię. Jeśli coś zaczną kręcić to wracam to zamówienia wyjściowego.

SAMED
30-10-2015, 07:58
Jak proponują bez czegoś tam, to zapewne auto jest już wyprodukowane i stoi u innego dilera. Ja np. znalazłem sam wolnego s-maxa w Poznaniu, dawali od ręki, w oczekiwanej konfiguracji, ale 5 miejscowy, więc nie wziąłem.

galloper
30-10-2015, 09:01
W tym przypadku jest inaczej. Widziałem pismo Ford Polska do delarów w tej sprawie.

SAMED
30-10-2015, 09:03
A co w tym piśmie stało, bo też mam zamówiony spoiler w pakiecie.

galloper
30-10-2015, 09:20
"
Pisali, że otrzymali info z FoE, że są ograniczenia w dostępności tylniego spojlera. I żeby zwiekszyć szansę na produkcję w 2015 proszą klientów o jego usunięcie z zamówienia. Jeśli tego nie zrobia samochód, który już ma status produkcja potwierdzona wróci na status produkcja nie potwierdzona.
jakos tak to stało :-)

Gregonio
01-11-2015, 06:47
GM/Ford 6F35
https://en.wikipedia.org/wiki/GM-Ford_6-speed_automatic_transmission
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2445223&postcount=37

Dzięki za odpowiedź. Tylko dalej nie wiem czy to jest skrzynia A6 montowana w nawych Smaxach?

SAMED
03-11-2015, 09:38
Nie minęły 2 tygodnie i z odbioru 15 XII zrobiły się plany budowy na I 2016, czyli odbiór gdzieś na II 2016 ... i to też bez żadnej gwarancji.
Na budowanego ręcznie Bentleya tyle się czeka.
Żenada

demonaz667
03-11-2015, 10:59
Cześć!
Dokładam cegiełkę do kolegów.
Samochód zamówiony z końcem października. Dealer bez zbędnego owijania w bawełnę stwierdził, że odbiór samochodu w kwietniu i liczy na to, że się nie przeciągnie bo dosyć dużo opcji doszło. Zobaczymy.
Pozdrowienia!

citrovit
03-11-2015, 11:19
Witam
Ostatnie wieści o odbiorze mojego S maxa to dzień budowy 27.11 odbiór napewno przed świętami Bożego Narodzenia-daj Boże że to prawda.Fajny prezent byłby pod choinkę :razz: Umowę podpisywałem pod koniec wrzesnia i miał być na koniec listopada.No i zobaczymy co dalej.

PierreNick
03-11-2015, 11:30
...brzmi jak z innej bajki :). Citrovit, to wątek o S-maxie, skąd taki termin u Ciebie?
Przypomnę mój zamówiony w czerwcu i nic nie wiadomo.

PiotrKil
03-11-2015, 12:31
Mnie nadal przekonują, że produkcja w najbliższych dwóch tygodniach (zamówiony pod koniec lipca). Mam nadzieję, że się już nie zmieni i na początku grudnia odbiorę.

galloper
03-11-2015, 17:22
Rzeczywiście Citrovit to w czepku rodzony albo zrobiony klasycznie w konia :-)) czego oczywiście nie życzę!
Za 10 dni mówię sprawdzam - przypomnę czwarty podany termin produkcji to 12.11.2015.

Bump: Mnie nadal przekonują, że produkcja w najbliższych dwóch tygodniach (zamówiony pod koniec lipca). Mam nadzieję, że się już nie zmieni i na początku grudnia odbiorę.

Jeśli wyprodukują Tobie w połowie listopada to nie odbierzesz wcześniej niż w połowie grudnia. Mają miesięczny cykl dostaw do PL.

Mars76
03-11-2015, 21:05
A ja myślę że co Ci w tym roku niby mają odebrać to nie zamówili spoilera.

Czy Panowie Citrovit i PiotrKil zamawiali spoiler ? Albo czego nie zamwaiali skoro zamówienia z czerwca, moje było z początku lipca nie miało szans nawet na przybliżony termin realizacji.

PiotrKil
04-11-2015, 07:24
Jeśli wyprodukują Tobie w połowie listopada to nie odbierzesz wcześniej niż w połowie grudnia. Mają miesięczny cykl dostaw do PL.
Tak, wiem, że miesiąc, ale łudzę się, że będzie to początek grudnia :)

Czy Panowie Citrovit i PiotrKil zamawiali spoiler ? Albo czego nie zamwaiali skoro zamówienia z czerwca, moje było z początku lipca nie miało szans nawet na przybliżony termin realizacji.
Nie, nie zamawiałem spojlera w kolorze nadwozia. Trochę szkoda mnie było ponad 1300 PLN. Nie zamawiałem trzeciego rzędu siedzeń czy haka (przy tym ostatnim słyszałem, że też są problemy z produkcją). Z dziwniejszych rzeczy mam za to panoramę i kolor Ruby Red.

A teraz mam pytanie.
Trochę zrąbałem konfiguracje i nie wziąłem radia SONY, czyli mam standardowy panel z 4,2'' ekranem i mnóstwem przycisków. Na tym etapie nie mogłem już zamienić na inny panel, bo termin przesunął by się na marzec, albo i dalej. Czy po odbiorze auta jest możliwość wymiany w ASO przedniego panela z radiem, czy jest to tylko zabieg możliwy na etapie fabryki?

citrovit
04-11-2015, 10:51
A ja myślę że co Ci w tym roku niby mają odebrać to nie zamówili spoilera.

Zamawiałem normalną wersję bez spojlera TITANIUM manual 2,0 TDCI 150KM
dodatki to pakiet Titanium X,CD/MP3 z Ford SYNC2 wyswietlacz 8",przyciemniane szyby tylne,lakier Magnetic Grey,autoalarm,czyjniki parkowania przód i tył,przednia szyba z filtrem IR.Podobno mój egzemplarz załapał się na pulę 50 szt na polskę na tegoroczną produkcję.Zobaczymy co dalej bedzie.

kris2682
04-11-2015, 11:17
Długo się nie odzywałem, żeby znowu ktoś nie pisał że jecze. Mam pytanie. Maci jakiś podgląd w sieci na to co dzieje się z waszymi autami? Czy przekazujecie tu info, które dostajecie z waszych salonów. Chodzi mi o te terminy produkcji /dostawy.

gmlodecki
04-11-2015, 20:07
Witam Panowie i Panie jeśli takie są. Właśnie się zarejestrowałem i czytam Wasze komentarze z łzami w oczach. Też zamówiłem swojego S-maxa i powiedziano mi ,że będę czekał 3 m-ce. Jak czytam to co piszecie to jestem załamany :( . Mam nadzieję ,że na rynek angielski będzie zgodnie z terminem :) . Pozdrawiam

SAMED
05-11-2015, 12:14
Długo się nie odzywałem, żeby znowu ktoś nie pisał że jecze. Mam pytanie. Maci jakiś podgląd w sieci na to co dzieje się z waszymi autami? Czy przekazujecie tu info, które dostajecie z waszych salonów. Chodzi mi o te terminy produkcji /dostawy.

Na jedno wychodzi - u swojego dilera zawsze mogę podejrzeć aktualny status w sieci - nie robi żadnych problemów - zatem czy mi powie przez telefon, czy pokaże fizycznie bez znaczenia

PiotrKil
05-11-2015, 12:52
Podobno mój egzemplarz załapał się na pulę 50 szt na polskę na tegoroczną produkcję.
Dostałem taką samą informację od swojego dilera, a zamawiałem w Warszawie.
W tym roku mają zrobić dla Polski około 50 szt., a około 200 szt. przenieśli na przyszły rok.

Maci jakiś podgląd w sieci na to co dzieje się z waszymi autami? Czy przekazujecie tu info, które dostajecie z waszych salonów. Chodzi mi o te terminy produkcji /dostawy.
Tylko telefon lub wizyta w salonie. Nie mam dostępu w sieci do informacji o aktualnym statusie.

kris2682
05-11-2015, 19:55
Na jedno wychodzi - u swojego dilera zawsze mogę podejrzeć aktualny status w sieci - nie robi żadnych problemów - zatem czy mi powie przez telefon, czy pokaże fizycznie bez znaczenia

No to jak fizycznie możesz zobaczyć status auta w sieci to ok. Ja nie mogę. Pytam bo zastanawiam się na jakiej podstawie koledzy piszą, że auto ma być produkowane np. 11.12 czy w innym dniu tego roku. Dedukuje, że na podstawie ustnej informacji która przekazuję wam Pan lub pani w salonie. Ta sama osoba która pół roku temu obiecywał wam że wasze wymarzone auto będzie za trzy miesiące.

galloper
05-11-2015, 20:10
No tak...kris2682. To ta sama osoba, co mówiła 3 miesiące temu, że miały być 3 miesiące. Zgadza sie. Ale w końcu powie prawdę :-))) Ja mam tylko info od handlowca. Wczoraj dostałem maila, że termin 12.11 dostał jeszcze wyższy status nazwijmy to prawdopodobieństwa. Czyli szanse rosną (potencjalnie).

Bump: Witam Panowie i Panie jeśli takie są. Właśnie się zarejestrowałem i czytam Wasze komentarze z łzami w oczach. Też zamówiłem swojego S-maxa i powiedziano mi ,że będę czekał 3 m-ce. Jak czytam to co piszecie to jestem załamany :( . Mam nadzieję ,że na rynek angielski będzie zgodnie z terminem :) . Pozdrawiam

Ciekaw jestem czy będą to rzeczywiście 3 miesiące. Coraz więcej przesłanek mówi, że Europa Zachodnia nie ma problemów z dostępnością lub nie aż tak duże jak to ma miejsce w PL.

gmlodecki
05-11-2015, 23:19
Mój S-max według systemu ( rynek angielski ) ma zastać wyprodukowany 14-ego listopada. Ciekawe jak to będzie. Zamówiony był 20-ego września .

PiotrKil
06-11-2015, 07:44
No to jak fizycznie możesz zobaczyć status auta w sieci to ok. Ja nie mogę. Pytam bo zastanawiam się na jakiej podstawie koledzy piszą, że auto ma być produkowane np. 11.12 czy w innym dniu tego roku. Dedukuje, że na podstawie ustnej informacji która przekazuję wam Pan lub pani w salonie. Ta sama osoba która pół roku temu obiecywał wam że wasze wymarzone auto będzie za trzy miesiące.
Tak, to jest ta sama osoba, która obiecywała auto w terminie.
Niestety, ale działa taka sama zasada jak u naszych polityków, naobiecują podczas kampanii i Ty w to wierzysz, a później czekasz na realizację obietnic i następnie słyszysz, że się nie da, że źle zrozumieliście, itp. itd.

W przypadku forda nie masz wyboru, po prostu czekasz, bo wiesz, że nie przeskoczysz, a wyżywanie się na handlowcu nic nie da, bo to nie jego wina.

SAMED
06-11-2015, 07:44
Mój sprzedawca zamawiał dla klienta we wrześniu słabszego S-maxa - Trend 150KM i podobno ma rozpocząć się produkcja jeszcze w listopadzie. Obaj trochę powątpiewamy, ale może być tak, że uboższe wersje jako mniej chodliwe w Europie dotrą wcześniej.

galloper
10-11-2015, 11:50
Polecam lekturę - znajdziecie ciekawe informacje dużo wyjasniajace dlaczego czekamy tyle ile czekamy.

http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20151001/54437798301/falta-componentes-ford-almussafes-produccion.html

W innych artykułach doczytałem, że produkcja jest wstrzymywana nocami i skracana w dzień.

acik01
10-11-2015, 12:29
chyba się coś powoli ruszyło dziś dwa nowe s-maxy widziałem na ulicach Wrocławia

slider2002
10-11-2015, 19:41
A nie lepiej byłoby zadac zapisu w umowie przedwstepnej o karze dla dealera w razie niedotrzymania terminu realizacji? Nie zgadzają sie na zapis? Ok. Idę do konkurencji i tyle. Gdyby wszyscy tak zrobili to może zaczęliby traktować nas poważnie. Bo na chwile obecna wszyscy polaczki podpisujecie umowy w żaden sposób was nie chroniące a potem płaczecie ze czekać trzeba. Smutne to ale taka jest prawda...

latar
10-11-2015, 20:02
Mieszko mi mówili, że folkswagen w Gnieźnie sam od siebie takie umowy na stół kładzie.

slider2002
10-11-2015, 20:37
Mieszko mi mówili, że folkswagen w Gnieźnie sam od siebie takie umowy na stół kładzie.

Ha ha ha. Padlem i powstać nie mogę..... To żeś sie pokazał..

galloper
10-11-2015, 20:40
Jeśli chodzi o gabaryty to jedyną konkurecją jest w chwiili obecnej Renault Espace. Pisałem do dwóch poznańskich dealerów Renault wysyłając plik ze skonfigurowanym samochodem z prośbą o potwierdzenie ceny i czas dostawy. Jeden się odezwał i próbował wcisnąć egzemplarz demo. Jak się zapytałem a co z tym przeze mnie skonfigurowanym to zamilkł. Drugi w ogóle się nie odezwała choć dzwoniłem z zapytaniem czy mogę liczyć na cokolwiek. Pan zapewnił, ze najdalej jutro przyśle...
To tyle w temacie konkurencji jakby slider2002 myślał, że tylko Ford daje ciała.

slider2002
10-11-2015, 20:50
Jeśli chodzi o gabaryty to jedyną konkurecją jest w chwiili obecnej Renault Espace. Pisałem do dwóch poznańskich dealerów Renault wysyłając plik ze skonfigurowanym samochodem z prośbą o potwierdzenie ceny i czas dostawy. Jeden się odezwał i próbował wcisnąć egzemplarz demo. Jak się zapytałem a co z tym przeze mnie skonfigurowanym to zamilkł. Drugi w ogóle się nie odezwała choć dzwoniłem z zapytaniem czy mogę liczyć na cokolwiek. Pan zapewnił, ze najdalej jutro przyśle...
To tyle w temacie konkurencji jakby slider2002 myślał, że tylko Ford daje ciała.

Nie twierdze ze tylko ford. Ale sami piszecie ze zachód traktują lepiej wiec należy domagać sie swojego. Jesli zgadzamy sie na czekanie to będziemy czekac w nieskończoność...... Takie prawa rynku. Trzeba o swoje walczyć...

galloper
10-11-2015, 21:05
Mogę Cię zapewnić, że walczę jak tylko mogę. Pisma do Ford Polska, Ford Corp., kilku magazynów i programów telewizyjnych zajmujących się motoryzacją. Tylko samar.pl podjął temat jednym artykułem i wstępnie zainteresowało się Turbo TVN. Nie pociągnęli dalej.."Mój" dealer już tylko udaje, że mnie lubi. Nie jestem z tych co wystawia plecy na razy. Jednak rynek mamy jaki mamy. Spójrz na wyniki sprzedaży S-Max i Galaxy w Europie w 2015 vs 2014. Nie więcej niż 1/4 zeszłorocznej. Kompletny dramat. I co? Nic. Zapewne boli to Forda wewnętrznie ale nie przejawia się to ani na milimetr troską o obecnych klientów.

slider2002
10-11-2015, 21:11
Liczy sie umowa i jej zapisy. Podpisujesz =zgadzasz sie. Bylo negocjować inne zapisy albo nie kupować tego auta .

galloper
10-11-2015, 21:16
Zgadza się. Tylko spróbuj negocjować zapisy umowy. Mission impossible. Albo podpisujesz albo dziękujęmy. Tak to działa. Zapewne nie tylko w Ford.

kris2682
11-11-2015, 11:33
Nie tylko ford. Byłem w vw, Renault i cytryny też nie zgadzają się na żaden zapis o karach wrazie nie dotrzymania terminu dostawy. Wszędzie to samo gadają, my nie produkujemy, nie od nas to zależy.

SAMED
11-11-2015, 13:15
Jeździłem nowym Espace w kwietniu - ładniutki, szczególnie środek ... ale nie ciągnie. Jechałem dislem i przy 140 jakby kotwicę ciągnął. Zrezygnowałem i podpisałem umowę na s-maxa. Ceny po uwzględnieniu rabatów przy tym samym wyposażeniu identyczne +- 1% - ford droższy, ale rabat większy. Termin dostawy wtedy mnie nie interesował.

PiotrKil
13-11-2015, 21:11
Espace z przodu i z boku nawet ładnie wygląda, ale tył to już tragedia - kredens :). A w środku ten tablet wciśnięty w kokpit - nowocześnie, ale czy stylowo? Każdy ma swój gust.

W temacie s-maxa - poniedziałek telefon do dealera, bo moje auto powinno być w produkcji lub już wyprodukowane. To będzie chwila prawdy dla Forda.

galloper
14-11-2015, 07:33
W temacie s-maxa - poniedziałek telefon do dealera, bo moje auto powinno być w produkcji lub już wyprodukowane. To będzie chwila prawdy dla Forda.

To podobnie jak u mnie. Termin produkcji (czwarty z kolei) miał nastąpić w czwartek. W poniedziałek sprawdzam.

max tdci
14-11-2015, 16:53
http://www.autoboss.com.pl/bielsko/last-minute/5646,Oferta.html

Bump: http://www.autoboss.com.pl/bielsko/last-minute/5646,Oferta.html

galloper
16-11-2015, 09:59
Samochód się wyprodukował zgodnie z czwartym terminem produkcyjnym. Czas dostawy do PL - 3-5 tygodni.

citrovit
16-11-2015, 14:09
Najświeższa wiadomość.Moje autko ma się wyprodukować 26 listopada,ma już nadany nr VIN,a odbiór może Mikołaj przywiezie na Gwiazdkę-mam nadzieję,że tegoroczną :razz:

galloper
16-11-2015, 14:13
Najświeższa wiadomość.Moje autko ma się wyprodukować 26 listopada,ma już nadany nr VIN,a odbiór może Mikołaj przywiezie na Gwiazdkę-mam nadzieję,że tegoroczną :razz:

Raczej w Trzech Króli bym celował (to oni rozdają prezenty w Hiszpani :-))
Ale dobrze, że się ruszyło choć częściowo. Zeby miec samochód w 2015 musiałem zrezygnowac ze spojlera ale mam zamiar zawalczyć o niego. Zobaczymy z jakim skutkiem...

kris2682
16-11-2015, 20:23
Samochód się wyprodukował zgodnie z czwartym terminem produkcyjnym. Czas dostawy do PL - 3-5 tygodni.

Bym się tak nie cieszył. Mój się dwa razy wyprodukował. Tyle że nie kompletnie. Raz brakowało skrzyni a raz tapicerki o czym sprzedawca skrupulatnie informował mnie w odstępach trzytygodniowych. Czyli w momencie jak auto miało być na miejscu. Informował to nie za dobre słowo w zasadzie wyciągnąłem to z nich. , żeby nie było nie wyzywam się na biednym sprzedawcy.

galloper
16-11-2015, 20:31
W jakąś euforięnie wpadam. Ford mnie z niej wyleczył :-)
Pożyjemy, poczekamy. Wpadnę tylko w furię jak sprzedam obecny samochód a pan mi ladnie powie, że zaszła pomyłka...

PiotrKil
16-11-2015, 20:32
Również otrzymałem informację, że samochód został wyprodukowany. Dostałem termin dowozu do Polski na 5-7 grudnia, więc dość szybko, tylko ciekawe czy realne.

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW

Kris, a gdzie teraz jest Twój samochód? Dalej się produkuje?

galloper
16-11-2015, 20:35
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW

Z tego co kojarzę Kris nie zrezygnował ze spojlera a tych brak...

PiotrKil
16-11-2015, 20:41
Jakie to tragiczne - stoi sobie taki s-max pod fabryka, cały zrobiony i już by sobie pojechał do właściciela, ale nie może bo nie ma spojlera :)

galloper
16-11-2015, 20:48
Myślę, że nie stoi. Poprostu nie produkują tak długo, aż nie będą mieli wszystkich komponentów.

kris2682
16-11-2015, 22:20
Myślę, że nie stoi. Poprostu nie produkują tak długo, aż nie będą mieli wszystkich komponentów.

No chyba nie do końca tak jest. z tego co pamiętam to chyba 6 tygodni temu było info ze auto pojechało na plac przeładunkowe zender / sender nie wiem dokładnie. szczerze to leje na to co mi wciska " biedny sprzedawca", albo ****o wiedzą albo odwlekaja i mamia żeby nie odstąpić od umowy. W tym miejscu ma być zamontowana tapicerka więc produkują mimo że nie ma części.
Tak spojler zamówiłem i nie rezygnowalem bo nikt mnie o to nie prosił ani nie mówił że to o niego chodzi. Przypomnę że moje auto było zamówione w maju. Miało to być auto demonstracyjne dilera. Dziwne bo na salonie mają od miesiąca dwa a mojego nie ma do tej pory.

galloper
17-11-2015, 07:26
To moim zdaniem powinieneś mieć uzasadnione pretencje do swojego dealera. Mój przysłał mi część pisma z Ford Polska w którym pisali, że informują o brakach w spojlerach i proszą klientów o zrezygnowanie z tej części jeśłi chcą odebrać swój samochód w 2015 (dokładnie było napisane: jeśłi chcą zwiększyć szansę produckyjne w 2015). Jeśłi dealer Ci tego nie przekazał to nie wiem o co tu chodzi.
Inna kwestia to brak zamówionej tapicerki.

PierreNick
17-11-2015, 07:41
Kris, jaką tapicerkę zamówiłeś?

...szukam jednego maxa z jasna skórą po wszystkich portalach ogłoszeniowych i totalna pustka. Dlatego m.in nie zrezygnowałem ze spojlera (miałem tel. od handlowca), bo sądzę, że w moim przypadku większym problemem będzie właśnie tapicerka.

...cieszy mnie ruch w interesie, w sumie to zapomniałem już ze czekam, totalny luz.

galloper
17-11-2015, 08:00
Też myśłałem o jasnej skórze ale ze względów czysto praktycznych (czwórka dzieci) zrezygnowąłem.

MAG
17-11-2015, 08:29
Sama jasna skora nie jest problemem - mialem w Mondeo ST220 taka i dzieciaki w zaden sposob krzywdy jej nie zrobily. Problemem moga byc natomiast wykladziny podlogi, nie wiem jak jest w S-Maxie przy jasnej skorze, ale w normalnym Mondeo byly jasne szybko sie brudzace. Na szczescie w ST220 wykladzina podlogowa byla czarna, wiec nie mialem z tym problemu :diabel2:

SAMED
17-11-2015, 09:00
Coś się faktycznie chyba ruszyło - termin produkcji z 15 XII przyspieszył mi na 2 XII i to pomimo iż nie zrezygnowałem ze spojlera, a już straszył mnie diler odbiorem na luty.

Auto zamawiane w maju.

A przy okazji - ile rabatu wywalczyliście - u mnie 20k czyli 11% od cennika promocyjnego

kris2682
17-11-2015, 12:20
Żona wymyśliła sobie jasną materiałowa tapicerkę. Taki układ ona kolory wewnątrz i ma zewnątrz ja całą resztę.

Kayu
17-11-2015, 14:56
Biała skóra jest problemem w produkcji - to z działu o Mondeo V

galloper
17-11-2015, 15:25
A przy okazji - ile rabatu wywalczyliście - u mnie 20k czyli 11% od cennika promocyjnego

U mnie 10%. Dodatkowo dwa pierwsze serwisy gratis jako rekompensata długiego okresu oczekiwania.

PierreNick
17-11-2015, 16:36
Biała skóra jest problemem w produkcji - to z działu o Mondeo V

..czułem to w kościach....ale będę czekał cierpliwie.

Co do jasności skóry w połączeniu z przychówkiem. Mam obecnie dwa samochody z jasną skórą. Jeden z alkantarą drugi z gładką i nie są one pierwszymi przy mojej rodzinie w takiej konfiguracji (był nawet S-max z wentylowaną jasną). Wnioski: 0 zniszczeń. Dzieci, czyt. skóra w samochodzie, żaden brud niestraszny.

Rabat: w zależności czy od cennika promocyjnego (ca. 10,3 %) czy od cennika głównego (ca. 14%)

galloper
17-11-2015, 17:17
[QUOTE=PierreNick;2485473Wnioski: 0 zniszczeń. Dzieci, czyt. skóra w samochodzie, żaden brud niestraszny.
[/QUOTE]

Cenna informacja - przyda się na przyszłość. Widząc jaki "porządek" moje kochane dzieciaki są w stanie zostawić obecnie byłem pełen obaw.

galloper
19-11-2015, 11:29
Przepraszam za "głupie" pytanie. Jaka jest gwarancja? Dwu czy trzy letnia? Pytam ponieważ jak zamawiałem była dwuletnia i zastanawiano sie nad dodaniem trzeciego roku.Weszło to w życie?

SAMED
20-11-2015, 08:34
W umowie stoi u mnie że gwarancja na dwa lata, z opcją przedłużenia na za 700 ewentualnie rozszerzenie gwarancji na wybrane podstawowe elementy do 12 lat za 180/rok + zapewne obowiązkowe przeglądy w ASO

galloper
20-11-2015, 09:01
Mi dodali w pakiecie upustowym trzeci rok gratis - normalnie to rzeczywiscie prawie 700 PLN (warunek - maks przebieg 60.000 km). W maju Mondeo miał 3- letnią gwarancję i Ford zastanawial się czy tez takiej nie dac na S-MAx'a. Ale nie wiem czy w Mondeo wciąż te 3-lata obowiązuje.

SAMED
24-11-2015, 16:39
Ciekaw jestem, czy po potwierdzeniu wyprodukowania maxa macie (wy lub dealer) podgląd w info co z nim dalej się dzieje - np. jest na placu zbiorczym, załadunek, jedzie itp. czy tylko tyle iż wyprodukowano i jest VIN?

galloper
24-11-2015, 18:13
Dziś podpytałem się czy na pewno jedzie i też takie otrzymałem zapewnienie. Ale...na początku miałem zawsze info, że czas transportu od daty produkcji to 4 tygodnie. Po produkcji było info o 3-5 tygodniach. Dziś dostałem info, ze system mówi o dostawie 26.12 czyli ponad 6 tygodni po dacie produkcji. Moja żona mówi, że chyba koniem go ciągną. Nie bez racji. Dwa razy próbowałem się podpytać jak sa samochody transportowane, jak to wygląda itd. Za pierwszym razie dealer spuścił mnie na drzewo nic nie odpisując, za drugim razem podobnie mówiąc, że proces logistyczny jest bardzo skomplikowany - zrzumiałem to, że tak bardzo, że nie ogarnę. A w ogóle to brakuje mi cierpliwości. O VIN się nie pytałem.

PierreNick
24-11-2015, 19:26
...właśnie otrzymałem informacje, ze mój max jedzie do mnie. Ze spoilerem, jasna skóra, ruby Red i szklanym dachem ...wow. Jutro ma być potwierdzenie w formie pisemnej. ....tak myśle jaki sens miała akcja "spojler"... Hym.

Vin tez ma jutro być....dlaczego jestem taki sceptyczny!? Cholera ;)

galloper
24-11-2015, 20:05
. ....tak myśle jaki sens miała akcja "spojler"... Hym.

No właśnie jaki? Ja zrezygnowałem ze spojlera, bo miało ich nie być w 2015 po czym okazało się, że były juz kilka dni po dacie produkcji mojego samochodu (połowa listopada). Moim zdaniem dowodzi to i potwierdza ogólny balagan, brak koordynacji, kłopoty z przepływem informacji itd., itp., itd. Ogólnie czarny obraz fabryki za ponad 2 mld EUR.

anastazyy
24-11-2015, 20:09
...właśnie otrzymałem informacje, ze mój max jedzie do mnie. Ze spoilerem, jasna skóra, ruby Red i szklanym dachem ...wow. Jutro ma być potwierdzenie w formie pisemnej. ....tak myśle jaki sens miała akcja "spojler"... Hym.

Vin tez ma jutro być....dlaczego jestem taki sceptyczny!? Cholera ;)

Pytanie czy dach będzie tak samo popiskiwał jak w mondeo MK5?

stingerA6
24-11-2015, 20:14
Dziś w Niemowni naliczyłem 6 sztuk śmgających po drogach. Widać tylko u nas klientów traktują w drugim sorcie.

galloper
24-11-2015, 21:03
Pytanie czy dach będzie tak samo popiskiwał jak w mondeo MK5?

Jakieś szczegóły?

anastazyy
25-11-2015, 07:05
poczytaj w wątku MKV - wady wieku dziecięcego. Było kilka postów że lubi piszczeć. Naprawa w ASO i po jakimś czasie podobnie. MNie też chodzi po głowie szklany dach w kolejnym aucie ale w MkV problemy w superbie nawet przestali oferować w konfiguracji bo podobno są zasypywani reklamacjami..

SAMED
25-11-2015, 09:43
system mówi o dostawie 26.12 czyli ponad 6 tygodni po dacie produkcji. Moja żona mówi, że chyba koniem go ciągną.

Koniem, w 6 tygodni 2x by obrócił - może ciągną w 2 kawałkach i potem skleją w salonie :diabel2:, ewentualnie by uniknąć przejazdu przez niebezpieczne drogi Europy statkiem via Ameryka puszczają

galloper
25-11-2015, 10:44
[QUOTE=anastazyy;2489136]poczytaj w wątku MKV - wady wieku dziecięcego. QUOTE]

Anastazyy dlaczego mi to zrobiłeś?? :-) Przeczytałem z 1/4 wpisów z tego wątku i wlosy wciąż mam zjeżone na głowie. U tegio stuka, u tego soft, u następnego skrzypi, klima nie działa,kamera nie działa, systemy wariuja itd. itd.
Podobal mi sie wpis: "Samochód odebrałem. Sprawny".
To jakis HORROR!!!

xerox82
25-11-2015, 12:22
Koniem, w 6 tygodni 2x by obrócił - może ciągną w 2 kawałkach i potem skleją w salonie :diabel2:, ewentualnie by uniknąć przejazdu przez niebezpieczne drogi Europy statkiem via Ameryka puszczają
Prawie ;) Z tego co słyszałem to S-Maxy płyną (na pewno do BE, więc pewnie podobnie z PL)

SAMED
25-11-2015, 13:58
A czy ktoś wie na jakich oponach przyjadą - letnie czy zimowe? - szykuje mi się odbiór w styczniu i nie wiem czy zamawiać czy nie

galloper
25-11-2015, 15:14
Prawie ;) Z tego co słyszałem to S-Maxy płyną (na pewno do BE, więc pewnie podobnie z PL)

Mój Boże...dobrze, że przez Kanary nie płyną. Ciekawe czy jeszcze Ford zaskoczy/zszokuje?

Bump: A czy ktoś wie na jakich oponach przyjadą - letnie czy zimowe? - szykuje mi się odbiór w styczniu i nie wiem czy zamawiać czy nie

Mój pan dealer powiedział, ze na markowych letnich :-) Ale wstrzymywałbym się na Twoim miejscu z zakupem. Kupisz przed odbiorem jak bedziesz już wiedział na 100% jakie one będą. Wszelkie informacje panów dealerów trzeba dzielić przez 100.

boncio
25-11-2015, 15:25
Opony zawsze letnie.
Samochody z Hiszpami płyną z tego co pamiętam do Portu w Antwerpi, stamtąd lądem po Europie na głowne place w danym kraju. I dopiero na koniec do lokalnych dilerów.

anastazyy
25-11-2015, 15:35
Nowe auta są zawsze na letnich oponach. galloper no co zrobisz jak nic nie zrobisz. Podobno VIGNALE jest zupełnie innej jakości. Podobno.

S-MAX88
25-11-2015, 18:35
Nowe auta są zawsze na letnich oponach.

Swego czasu zamawiając nowe auto w salonie miałem możliwość wyboru. Zamawiałem w sierpniu, ale wiedziałem, że auto będzie do odbioru w październiku, więc wybrałem opony zimowe.

galloper
25-11-2015, 19:55
[QUOTE=S-MAX88;2489464 Zamawiałem w sierpniu, ale wiedziałem, że auto będzie do odbioru w październiku, więc wybrałem opony zimowe.[/QUOTE]

To był ukłan ze strony dealera. Tak jak koledzy - wyżej - nowe samochody są na oponach letnich. Teraz głównie to Michelin lub Dunlop.

deku
26-11-2015, 09:45
Wiem, że pewnie wiecie, ale bez podjarania się przy odbiorze, bo tak być może przy tak długim oczekiwaniu.
Jak odbierałem swoje auto, to wynająłem kolesia, który dokładnie sprawdził auto (łącznie z grubością lakieru nawet na kielichach pod maską) - kosztowało mnie to 70zł ale święty spokój nie ma ceny.

Swoją drogą kibicuję Wam bardzo, bo strasznie mi się ten S-max podoba.

kris2682
26-11-2015, 15:48
No właśnie też się zastanawiam, jak już ten mój s-max bedzue, o ile będzie to na co zwrócić uwagę przy odbiorze? napewno wyposażenie, czy dali to za co zapłaciłem, pewnie numery.Jak to jest ze stanem licznika, ile może mieć przejechane? Pierwsze nowe auto w moim życiu więc się nie dziwcie.

galloper
26-11-2015, 19:31
Wczoraj odbierałem służbową skodę. Miała 10 km przebiegu.

PiotrKil
26-11-2015, 19:32
Wracam do tematu spojlera. O co chodzi że spojlerem w kolorze nadwozia? Czy chodzi o spojler na klapie bagażnika, bo jak tak to jest coś dziwnego, bo wszystkie są w kolorze nadwozia i nie trzeba za to dopłacać.

galloper
26-11-2015, 19:44
Tak chodzi o spojler w klapie bagażnika. Ten opcjonalny jest większy i wyprofilowany na środku - widać go w katalogu na str. 41.

PierreNick
26-11-2015, 19:58
Wracam do tematu spojlera. O co chodzi że spojlerem w kolorze nadwozia? Czy chodzi o spojler na klapie bagażnika, bo jak tak to jest coś dziwnego, bo wszystkie są w kolorze nadwozia i nie trzeba za to dopłacać.

Moim zdaniem kolega mówi o spojlerach zderzaków i progach w kolorze nadwozia. Te na klapie zawsze są w kolorze, te nadole opcjonalnie.

Data dostawy z 18.12 zmieniła sie na 02.01 :(. Zmiana rocznika i o wzmiance o rezygnacji handlowiec mówi ze strzala korki od szampana w fordzie...

galloper
26-11-2015, 20:17
i o wzmiance o rezygnacji handlowiec mówi ze strzala korki od szampana w fordzie...

Co masz na mysli?

PiotrKil
26-11-2015, 20:59
Galloper:
Dopiero teraz zauważyłem różnice w tych spojlerach. Jak dla mnie niuans i szkoda kasy na ten profilowany.

PierreNick
Co listew bocznych i spojlerów dolnych to wiem, że są tylko w pakietach Appearance.

Mój przyjeżdża 12.12 i mam nadzieje, że już to ostateczny termin.

kris2682
26-11-2015, 21:16
Super ze macie terminy chociaż traktowalbym je z przymrużeniem oka. W salonie już nawet nie podają terminów co do dostawy mojego auta. Na to pytanie milcząco rozkładają ręce. Jakiż byłem głupi że w październiku po zawaleniu trzeciego terminu dostawy nie poszedłem do konkurencji.

galloper
27-11-2015, 07:13
Wygląd ana to kris2682, że z forumowiczow tego posta zostałes ostatni bez terminy produkcji/dostawy...

PierreNick
27-11-2015, 07:30
Co masz na mysli?

...samochód dobrze kupiłem, więc sprzedając go z salonu będzie większa marża, tak to rozumiem i dodatkowo jednego klienta upierdliwego mniej.

Panowie, nasze auta praktycznie podchodzą pod wyprzedaż rocznika (moje już ewidentnie)...jak do tego podchodzicie, macie z tego tytułu ugraną rekompensatę?

galloper
27-11-2015, 07:43
[QUOTE=PierreNick;2490263
Panowie, nasze auta praktycznie podchodzą pod wyprzedaż rocznika (moje już ewidentnie)...jak do tego podchodzicie, macie z tego tytułu ugraną rekompensatę?[/QUOTE]

No właśnie też chciałem Wam zadać to pytanie. Ja jeszcze nic w tej materii nie zrobiłem ponieważ nie widzę oficjalnej promocji/wyprzedaży rocznika 2015 w Ford więc nie wiem o jakim upuście może być mowa/negocjacja. Pewnie temat ciężki (jak wszystko w Ford) ale należy spróbowac. Macie info czy salony indywidualnie rozpoczęły wyprzedaż rocznika 2015? Jakie upusty?

MAG
27-11-2015, 09:03
Moze sie myle, ale auta zamawiane indywidualnie do produkcji nigdy nie podchodzily pod oferte wyprzedazy rocznika.

Takie oferty obowiazuja tylko i wylacznie na auta pochodzace ze stocku importera, fizycznie stojace w Polsce i czekajace na kupca, a nie te ktore produkuja sie pod indywidualne zamowienia.

PierreNick
27-11-2015, 10:25
...rejestrujesz samochód w 2016 z rocznikiem produkcji 2015. To Twoim zdaniem nie jest wyprzedaż rocznika?

Przy odsprzedaży nikogo nie będzie interesowało, że samochód zamówiony w maju przyjechał dopiero po pół roku i mimo rejestracji w 2016 niestety jest to rocznik 2015 i przy wycenie zawsze taki zostanie.

Chyba na tym polega rabat "wyprzedaż rocznika", aby tę stratę zniwelować.

latar
27-11-2015, 11:01
Niemcy pod tym kątem mają lepszy system. Gdzieś tam w briefie jest data produkcji ale posługują*się wszędzie datą pierwszej rejestracji.

kordyl
27-11-2015, 13:57
Chyba na tym polega rabat "wyprzedaż rocznika", aby tę stratę zniwelować.

Nie, wyprzedaż rocznika dotyczy aut ze stocku, dokładnie tak jak opisał to MAG.
Może zanim wyprodukują Wasze auta będzie już 2016 rok ;)

anastazyy
27-11-2015, 14:00
No jaja jak berety. Naprawdę trza kochać tego S maxa aby tyle czekać i być zwodzonym. Po pierwszym przewalonym terminie już bym wycofywał zamówienie.

SAMED
27-11-2015, 15:44
Na dodatkowy rabat za rocznik raczej nie ma co liczyć - wszyscy mamy rabaty dilerskie na maks. poziomie i oni już nie mają z czego schodzić, a Ford Polska się wypiął. Napisałem maila z wyliczeniem strat i odpowiedzieli, że nic nie dołożą.

Ale próbujcie, może komuś się uda.

Nie jest też tak, że jak odstąpi się od umowy to się ucieszą - auto wraca do puli ogólnopolskiej i bodaj od 06.01.2016 można liczyć na rabat rocznikowy. Niby trudno będzie znaleźć klienta na konkretnie skonfigurowany wóz bo albo pakiety, albo silnik albo kolor nie takie, a 2015 odstrasza, ale jak ktoś inny w Polsce się skusi to auto nam przepada. Ponadto mam wrażenie, iż wyprzedaż rocznika działa tak, że wracamy do ceny wyjściowej i od tego rabat, więc wychodzi na to samo ew. nawet gorzej.

galloper
27-11-2015, 21:01
Na dodatkowy rabat za rocznik raczej nie ma co liczyć - wszyscy mamy rabaty dilerskie na maks. poziomie i oni już nie mają z czego schodzić, a Ford Polska się wypiął. Napisałem maila z wyliczeniem strat i odpowiedzieli, że nic nie dołożą.

Możesz zdradzić co napisali konkretnie? Też zamierzałem napisać za chwilę takie pismo (tak naprawdę już jest napisane tylko czekam na "właściwą chwilę"). NIe spodziewam się, że Ford Polska pochyli się nad takim pismem ale ich argumentacja mnie interesuje. Może zastosuje inne rozwiązanie.

Bump: [QUOTE=PierreNick;2490343]...rejestrujesz samochód w 2016 z rocznikiem produkcji 2015. To Twoim zdaniem nie jest wyprzedaż rocznika?

Przy odsprzedaży nikogo nie będzie interesowało, że samochód zamówiony w maju przyjechał dopiero po pół rokuQUOTE]

Zgadzam się. Zamawiając samochód spodziewaliśmy się go odebrać w Q3 a nie na przełomie roku. To robi różnicę.

kris2682
27-11-2015, 21:14
Bo ja drodzy koledzy i koleżanki jeśli takowe tu są mam zawsze pecha. Pierwszy miałem auto mieć a będę miał ostatni
Co do rabatu to ja poprostu powiedziałem że jeśli auto nie przyjedzie do 15 grudnia nie ma mowy żebym zapłacił pełna kwotę bo auto rocznikowo będzie 2015. W salonie powiedzieli ze mogą mi dwieście złoty opuścić bo już po kosztach sprzedają. Jasne już to widzę. Mam na piśmie że ostateczny nie przekraczalny termin odbioru to 30 października. To o ile pamiętam był trzeci termin. Nawet jak auto przyjedzie, a nie zjada z ceny to go nie odbiorę bo mam takie prawo. Jak oni mi to i ja im życie utrudnie.

galloper
27-11-2015, 21:23
Jeśli tak rzeczywiście zrobisz to gorąco Tobie kibicuję. Też bym tak zrobiił, gdyby żona tak bardzo nie czekała na nowy samochód. Tak dla sportu i dla zasady. Odstąpiłbym od umowy i zamówił ponownie gdzieś indziej.
Ale jeszcze samochodu nie odebrałem - zobaczymy co przyniosą najbliższe tygodnie.

PiotrKil
27-11-2015, 21:57
Zastanawia mnie ile chcecie ugrac? Tysiąc? Dwa? Przecież i tak nikt nie da już takiego rabatu, bo ze stratą nie będą sprzedawać.
Jak odstąpicie od umowy to Ford się ucieszy, bo sprzeda je za lepsza cenę - przypominam, że zainteresowanie jest duże a aut nie ma.

Kolejna sprawa, kupujecie auto by zaraz go sprzedać? Co za różnica jaki rocznik? Kupuje samochód by nim przez wiele lat jeździć i przy jego kupnie nie będę już myślał jak go sprzedać. Nawet jakbym miał sprzedać za kilka lat, to auta z polskiego rynku zawsze wygrają z "super" brykami z niemiec z przekreconymi licznikami i niepewną historią.

Wiadomo, trzeba walczyć o swoje, ale w granicach rozsądku :)

gmlodecki
28-11-2015, 12:14
Witajcie Panowie :) No ja już jestem szczęśliwym posiadaczem S-Maxa . Mam nadzieję ,że będzie spoko .

stingerA6
28-11-2015, 12:20
Kurcze masz auto z przyszłości ( w opisie) jak zdobyłeś w listopadzie 2015 rocznik 2016

citrovit
28-11-2015, 12:41
Witajcie Panowie :) No ja już jestem szczęśliwym posiadaczem S-Maxa . Mam nadzieję ,że będzie spoko .

Gratuluję.Ja mam podobno odbierać w grudniu.jutro przejdę się do salonu i spytam czy może już stoi na placu w Hiszpanii,bo miał być produkowany 26 listopada.W związku z tym ,że już posiadasz to auto mam pytanie jaki dokładnie rozmiar felgi aluminowej masz zamontowane do auta.Potrzebuję kupić jakieś felgi na zimę i niewiem jaki tam jest rozmiar.Życzę dużo zadowolenia z Maxa.

gmlodecki
28-11-2015, 12:55
Kurcze masz auto z przyszłości ( w opisie) jak zdobyłeś w listopadzie 2015 rocznik 2016

Auto miało być odebrane w 2016 jak zakładałem profil :)

Bump: Gratuluję.Ja mam podobno odbierać w grudniu.jutro przejdę się do salonu i spytam czy może już stoi na placu w Hiszpanii,bo miał być produkowany 26 listopada.W związku z tym ,że już posiadasz to auto mam pytanie jaki dokładnie rozmiar felgi aluminowej masz zamontowane do auta.Potrzebuję kupić jakieś felgi na zimę i niewiem jaki tam jest rozmiar.Życzę dużo zadowolenia z Maxa.

W moim są 17 -ki 5 x108. Tylko nie wiem czy to ważne ale jest to rynek angielski

galloper
28-11-2015, 13:43
Z felgami to jest następny fajna sprawa. Napisałem do dealera prośbę o podanie wymiarów felg 17". Rozstaw śrub, osadzenie ET, szerokość i otwór centralny. Podał mi tylko rozstaw śrub 5x108 i reszta wymiarów jest im nieznana. Na pytanie kto by miał je znac jak nie producent - odpowiedź padła: firmy, które handlują felgami... Potem jeszcze uprzejmie podpowiedział, że mogę sobie zmierzyć potrzebne parametry. KABARET!

PierreNick
28-11-2015, 14:49
Gratuluję.Ja mam podobno odbierać w grudniu.jutro przejdę się do salonu i spytam czy może już stoi na placu w Hiszpanii,bo miał być produkowany 26 listopada.W związku z tym ,że już posiadasz to auto mam pytanie jaki dokładnie rozmiar felgi aluminowej masz zamontowane do auta.Potrzebuję kupić jakieś felgi na zimę i niewiem jaki tam jest rozmiar.Życzę dużo zadowolenia z Maxa.

...u mnie data produkcji 18.11, załadowany na statek 24.11. Prognozowany odbiór 02.01. ..nie będzie pod choinkę. Liczę po cichu ze jednak sie uda.

... Co chciałbym ugrać? Chociaż opony zimowe w rozmiarze 18' ;)

galloper
28-11-2015, 17:00
Witajcie Panowie :) No ja już jestem szczęśliwym posiadaczem S-Maxa .

No to teraz już wiem dlaczego ludzie emigrują do UK. Tam się na nowy samochód czeka 2 miesiące a nie jak u nas 3x tyle lub więcej :-)

Bump: ...u mnie data produkcji 18.11, załadowany na statek 24.11. Prognozowany odbiór 02.01. ..

U mnie analogicznie 12.11 i odbiór 26.12 czyli po Świętach. Raczej Twoje szanse na osbiór przed gwiazdką są znikome. Tym bardziej, że moje 26.12 zrobiło się z 20.12 więc raczej później niz wcześniej.

SAMED
28-11-2015, 18:42
u mnie data produkcji 18.11, załadowany na statek 24.11. Prognozowany odbiór 02.01.

Dziwne, bo u mnie produkcja przewidziana na 02 XII, a odbiór podali też 02 I - czyli jeśli się powierdzi tzn. że twój poczeka na placu aż ukończą moje :)

Bump: Możesz zdradzić co napisali konkretnie? Też zamierzałem napisać za chwilę takie pismo (tak naprawdę już jest napisane tylko czekam na "właściwą chwilę").

Nic nie napisali - ja oficjale pismo do dilera (sam tak zasugerował), on pchnął dalej, z zwrotnie to już tylko odpisali do niego że nie ma szans na nic ;(

galloper
28-11-2015, 20:01
z zwrotnie to już tylko odpisali do niego że nie ma szans na nic ;(

Widziałeś to pismo zwrotne?

SAMED
29-11-2015, 10:39
nie, to był jedynie mail do dilera

SAMED
02-12-2015, 12:59
No i mnie dziś wk... znowu. A już sądziłem, że będzie z górki.
Był nadany WIN, data produkcji na dziś - telefon do salonu a tu info pt. "Nie będzie Pan zadowolony ..." WIN znikł, a data produkcji przesunięta na bliżej nieokreślony styczeń :027:
Cholera bierze.

galloper
02-12-2015, 13:09
Mój ponoć jedzie ale jak nie zobaczę to nie uwierzę. Nie zdziwiłbym jakby "spadł" z rampy czy coś wtym rodzaju...bez napinki czekam końca grudnia.

kris2682
02-12-2015, 21:28
W XXXXXX nas robią ewidentnie. Ford ma gdzieś klientów nie ja to inny kupi. Ja XXXXXXX że ja jestem taki głupi i nie podoba mi się sharan albo inny konkurent.
Wysmarowalem wczoraj pismo do ford polska. Tak z ciekawości ile czekaliście na odpowiedź? Czy wogole odpowiadają na wiadomości z formularza kontaktowego ?

galloper
03-12-2015, 06:24
5 tygodni. Odpowiedź była standardowa, którą wysyłają jak mniemam do wszystkich. Że przepraszają za zaistniała sytuację (opóżnienia) i że wynika ona z wielkiej ilości zamówień. 4 zdania. Jak odpisałem, żeby nie robili sobie jaj z klientów i podałem dowody na to, że powody są zupełnie inne to odpowiedź przyszła na drugi dzień i brzmiała "niestety nie jesteśmy w stanie podać daty produkcji Pana samochodu" Dosłownie jedno zdanie :-D
Daj znać prosze co odpowiedzieli.

kris2682
03-12-2015, 06:59
Co? 5 tygodni zanim odpowiedzieli? to ja poczekam tydzień i przez następne cztery codziennie będę do nich pisał. Jak się skończy ta historia z autem to chyba książkę poradnik napisze pt. "jak nie traktować klientów "

xerox82
03-12-2015, 07:18
Wysmarowalem wczoraj pismo do ford polska. Tak z ciekawości ile czekaliście na odpowiedź? Czy wogole odpowiadają na wiadomości z formularza kontaktowego ?
Tutaj masz odpowiedź:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234124

SAMED
03-12-2015, 10:33
Swego czasu zmusiłem kobietę z infolinii forda do ujawnienia adresu e-mail i popisaliśmy sobie troszkę - nic nie wniosło, zawsze jednak można napsuć trochę samozadowolonej krwi menadżerom. Gdyby ktoś chciał ponękać :569::

abruj@ford.com
Anna Bruj
Centrum Kontaktu z Klientami
Ford Polska Sp. z o.o.
Ul. Taśmowa 7
02-677 Warszawa
Tel: (22) 608 67 67

Czy ktoś się orientuje ile czeka się na Volvo?

galloper
03-12-2015, 10:44
Ach to też ta sama pani co ze mną pisała. Może tam pracuje tylko jedna i nie wyrabia się? :-))))

kkuzi
03-12-2015, 13:52
Ach to też ta sama pani co ze mną pisała. Może tam pracuje tylko jedna i nie wyrabia się? :-))))

Tak, w centrali jest jedna osoba odpowiedzialna za kontakty z klientami z zewnątrz :)

SAMED
07-12-2015, 10:16
No to u mnie pojawił się hicior, nawet jak na forda.
Umówieni byliśmy dziś na telefon z informacją na kiedy konkretnie spadła data podukcja mojego maxa. Dzwoni diler z informacją ... że tu zacytuję rozmowę:
- samochód jest niestety obecnie nieprodukowalny ze względu na zamówioną czarną skórzaną tapicerkę, której oni mają deficyt
-ale u mnie nie ma przecież skórzanej tapicerki
- o k...wa, to ja się jeszcze dowiem o co chodzi

Ręce opadają

galloper
07-12-2015, 10:31
Śmieszna jest ta firma a poziom obsługi dealerów żenujący. To moja konstatacja po 6 miesiącach oczekiwania (trwającego) - przykry epizod. A wydawałoby się, że zakup samochodu to czysta przyjemność.

kris2682
07-12-2015, 11:21
Śmieszne to były pierwsze trzy przesunięte terminy dostawy. Teraz jest to XXXXXX. Ciekawe czy u mnie też stwierdza że im się nie opłaca produkować auta z jasna tapicerka materiałowa. O ile o to wogole chodzi bo oczywiście odpowiedzi od Ford Polska brak.

MaXyM
07-12-2015, 15:11
Śmieszne to były pierwsze trzy przesunięte terminy dostawy. Teraz jest to XXXXXX.

A za pare miesiecy to znowu bedzie smieszne (przez lzy) ;)

SAMED
07-12-2015, 21:14
Jest jeszcze "śmieszniej" - po godzinie od pierwszej rozmowy dostałem maila iż:

1 - termin produkcji to nie luty a już bliżej nieokreślony marzec - czyli odbiór kwiecień/maj?
2 - produkcję blokuje tylny spoiler i tapicerka, ale nie, nie czarna skóra, której nie zamawiałem, tylko uwaga ... zwykła postawowa materiałowa czarna - standard z wersji Titanium - dla zainteresowanych kod 90D.

I co na produkcję dla całej Europy im tego materiału zabrakło, czy jedynie na mój samochód kierowany do Polski?

Zaproponowałem iż przyjmę w gratisie skórę - bez odzewu

galloper
08-12-2015, 07:42
Ze spojlerem to ciekawa sprawa. Najpier prosili o rezygnacje, aby "zwiększyć" szansę na produckję w 2015. Zrezygnowałem i dwa tygodnie później samochód sie wyprodukował. Po czym u jednego z kolegów 6 dni pozniej wyprodukowal się samochód ze spojlerem. Teraz znów go nie ma. "Pojawiasz się i znikasz i znikasz..." ;-)
Wydawało by się, że coś się ruszyło z produkcja w listopadzie ale jak widać był to taki chyba ostatni podskok karpia przed dekapitacją. Jestem ciekaw kiedy wreszcie się uporają z czyms tak skomplikowanym jak produkcja samochodów w firmie ze 100 letnią tradycją i doświadczeniem.

xerox82
08-12-2015, 08:00
2 - produkcję blokuje tylny spoiler i tapicerka, ale nie, nie czarna skóra, której nie zamawiałem, tylko uwaga ... zwykła postawowa materiałowa czarna - standard z wersji Titanium - dla zainteresowanych kod 90D.

I co na produkcję dla całej Europy im tego materiału zabrakło, czy jedynie na mój samochód kierowany do Polski?
Rozmawiałem właśnie ze znajomym w BE i wczoraj dealer mu powiedział dokładnie to samo, że mają braki w tapicerce zwykłej materiałowej (chyba wspominał o kolorze beżowym) co powoduje kolejne opóźnienia dla zamawiających.
A spoiler załatwia tak, że zostanie domówiony osobno przez dealera, ale założą go i tak w fabryce... Na pytanie, co za różnica między tym, że zamówił od razu, a tym rozwiązaniem dealer powiedział, że to inny proces, czy tam idzie innym łańcuchem dostaw przez co ta obsuwa nie dotyczy.

Ciekawe ile czasu zajmie Fordowi uporządkowanie wszystkich spraw, bo to naprawdę nie jest w ogóle już zabawne.

@down: W Belgii też ich prawie nie widać, pojedyncze sztuki, gdzie poprzedniego modelu jeździ od zatrzęsienia.

MAG
08-12-2015, 08:28
W Szwecji tez kiepsko z dostepnoscia nowego S-Maxa - na ulicach go nie widac zupelnie, a w salonie maja jedna demowke i mieli przez chwile w showroomie jeden egzemplarz. Co prawda nie gadalem ile sie teraz czeka, ale podejrzewam, ze sytuacja jest podobna jak u nas.

Jutro lece na 2 dni do Angolandii to zobacze czy tam widac juz je na ulicach :diabel2:

kris2682
08-12-2015, 13:31
Ja właśnie taką jasna materiałowa tapicerkę zamówiłem 15 maja. Dopiero 30 października powiedzieli mi ze przez to jest problem z dostawą. Wystarczyło przez te parę miesięcy powiedzieć że jest problem zamieniłbym na co innego. Najpierw sciemniali że wszystko ok. Potem że skrzyni nie ma, bo wymyśliłem sobie automat. Mam nadzieję że to auto jest coś warte i jak już po prawie roku oczekiwania do mnie dotrze, wsiade do niego i przyjadę się to powiem wow zaje....ty. Bo narazie ford mnie tak zniechęca do siebie ze po 14 latach wierności marce s-max będzie moim ostatnim.

SAMED
09-12-2015, 07:53
Najpierw ściemniali że wszystko ok. Potem że skrzyni nie ma, bo wymyśliłem sobie automat.

Czego oni nie wymyślą - też mam automat i na razie u mnie cisza w temacie, że automat im nie pasuje.

Podsumujmy listę spowalniaczy:

No 1 - tylny spojler - kod forda 421D
No 2 - tapicerka materiałowa ciemna Axis Ebony (90D)
No 3 - tapicerka materiałowa jasna?
No 4 - skrzynia automatyczna?

U mnie był jeszcze problem konfiguracyjny - po 3 miesiącach zorientowali się że do pakietu Ulitimate niezbędny jest pakiet Seat, lub lepszy fotelowy, inaczej się nie da - domówili w gratisie, bo auto było nieprodukowalne z ich winy.

Czy komuś wynaleźli jakieś inne przeszkody?
Może by tak zacząć się samoograniczać w naszym niesamowitym rozpasaniu i zamówić tylko 4 felgi + lakier, a resztę z dykty samemu + szpachla, szpachla, by kłopotów producentowi nie sprawiać ... same złośliwe konfiguracje wymyślamy w tej Polsce - kto to widział zamawiać spojler i w dodatku standardową, katalogową tapicerkę - fuj, biję się w kapitalistyczno-kułacką pierś i składam samokrytykę.

A może Walencja to tyko zasłona dymna, a tak na prawdę Kim w Korei Północnej gdzieś te maxy w garażach składa ...

xerox82
09-12-2015, 10:00
A propos problemów konfiguracyjnych. To znajomy zamówił kamerę z przodu, ale właśnie się dowiedział, że musi usunąć, bo się 'gryzie' z pakietem sportowym...