Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Zgrzytanie po wbiciu biegu wstecznego

mack_dev
01-09-2015, 10:17
Mam 6 biegową skrzynię w 1.6 tdci. Przeczytałem w instrukcji o 3 sekundach przerwy od sprzęgła do wbicia wstecznego w wersji 5 biegowej, jednak to u mnie nie pomaga. Zatrzymuje się, czekam, wciskam sprzęgło, czekam, z czułością wbijam wsteczny i zgrzyyyyttt... Już kilka razy zablokowałem parking stojąc i zgrzytając skrzynią przez kilka minut. Jak trzymam mocno dźwignię i dociskam wsteczny to jakoś idzie, ale to nie jest możliwe, że "ten typ tak ma"...

Fulara
01-09-2015, 10:43
wsteczny wyskakuje czy zgrzyta ? bo jak wyskakuje to masz problem, jak zgrzyta to mniejszy

mack_dev
01-09-2015, 10:56
Zgrzyta raczej, gdyby wyskakiwał to miałbym luz, tak? "Wyskakuje" w tym sensie, że na lewarku można odczuć jakiś "zeskok" i jak to przytrzymam to jakoś idzie, a jak puszczę, to bieg jest gdzieś pomiędzy bo nie jadę w żadnym kierunku i na pewno nie jest to też luz (jest piłowanie metalu o metal - straszny dźwięk...).

mack_dev
02-09-2015, 09:04
Ok, poprawione. Wracając do tematu - co robić żeby wsteczny udawało się zawsze wbić?

Fulara
02-09-2015, 09:48
pewnie sprzęgło
może zapowietrzony układ
z tego co wiem, to wstek nie ma synchro więc pozostaje dobrze wysprzęglać ewentualnie odpowietrzyć układ hydrauliczny

albo już masz zjechany tak ten wstek, że zostaje kwestia krzyni

mack_dev
03-09-2015, 11:03
... wstek nie ma synchro więc pozostaje dobrze wysprzęglać ...

Jak to zrobić? Ja wciskam mocno w podłogę, wbijam 1, potem luz, puszczam sprzęgło, wbijam znowu, liczę do 5 i wbijam wsteczny, a i tak potrafi zgrzytnąć (taki przepis gdzies do Mk2 przeczytałem). 12 lat jeżdżę, masę samochodów przerobiłem, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem, a na zagranicznych forach piszą że "ten typ tak ma". Denerwują mnie te czary...

Fulara
03-09-2015, 11:48
tak jak mowie, sprawdzić odpowietrzenie sprzegla
potem niestety samo sprzęgło

na końcu skrzynia

nic tutaj nie zrobisz, zgrzytanie to złe wysprzęglanie ( pkt 1 i 2 ) albo już skrzynia wyrzeźbiona ( pkt 3 )

Oskarr
03-09-2015, 13:06
Jak to zrobić? Ja wciskam mocno w podłogę, wbijam 1, potem luz, puszczam sprzęgło, wbijam znowu, liczę do 5 i wbijam wsteczny, a i tak potrafi zgrzytnąć (taki przepis gdzies do Mk2 przeczytałem). 12 lat jeżdżę, masę samochodów przerobiłem, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem, a na zagranicznych forach piszą że "ten typ tak ma". Denerwują mnie te czary...

Masz auto na gwarancji jeszcze, byłeś w ASO ?

pozdrawiam
Oskar

mack_dev
03-09-2015, 18:02
Tak zrobię. Ile Ford dawał gwarancji na mk3?

SRS
03-09-2015, 18:08
2 lata gwarancji , chyba że masz wykupioną gwarancję dodatkową . Padł prawdopodobnie docisk bolączka tych modeli , sachs coś tam źle zrobił .

MIREKTERAZPOLSKA
03-09-2015, 18:24
Masz auto na gwarancji jeszcze, byłeś w ASO ?

pozdrawiam
Oskar
Sprzęgło na gwarancji???
;)

Andrzej K.
03-09-2015, 19:07
Podjechać i przedstawić problem nie zawadzi. A co magicy wymyślą to już inna sprawa.

Oskarr
03-09-2015, 20:01
Sprzęgło na gwarancji???
;)

Kolega ma auto, które jest na gwarancji fabrycznej, tak mi wcześniej powiedział.
Dlatego sugeruje mu, żeby pojechał do ASO :)

MIREKTERAZPOLSKA
04-09-2015, 07:16
Trudno będzie to zrobić w ramach gwarancji

mack_dev
04-09-2015, 10:16
Sorry za zamieszanie, mam na gwarancji sprzedawcy (rok lub 10 tys km), a nie fabrycznej. Właśnie tego się boję, że mimo tej gwarancji mnie spławią, bo mogłem wyłapać wcześniej podczas jazdy testowej. Dzięki za pomoc anyway, bo teraz wiem, że coś jest na pewno nie tak i nie można tak tego zostawić. W poniedziałek auto idzie na serwis.

Fulara
04-09-2015, 11:54
na pewno nie zrobisz tego na gwarancji
zawsze ci powiedzą, ze sprzeglo jest częścią eksplatacyjną

mack_dev
04-09-2015, 14:51
na pewno nie zrobisz tego na gwarancji
zawsze ci powiedzą, ze sprzeglo jest częścią eksplatacyjną

No to wychodzi, że w 50 km / 2 dni je zużyłem ;)

Andrzej K.
04-09-2015, 18:04
Wiesz, ich nie będzie za bardzo interesować ile km zrobiłeś i jaki czas do tego był potrzebny, ważne,że w momencie zakupu/ jazdy próbnej wszystko było ok, choć osobiście nie zgadzam się z takim podejściem do sprawy,ale ja to jedno, a realia to drugie.

Basra
04-09-2015, 19:47
Witam

Usterka,o której mowa to nic innego jak pierścienie synchronizatora biegu wstecznego lub sprzęgło nie rozłącza połączenia silnik-skrz.biegów.Nie wyhamują koła biegu wstecznego.Przy czarniejszym scenariuszu sprzęgło, koło biegu i piasta synchronizatora.

pozdrawiam

Fulara
05-09-2015, 07:36
Basra a od kiedy wstek ma synchro ?

Basra
05-09-2015, 07:51
Witam

Mack dev opisuje że ma skrz.biegów sześciobiegową.One mają synchronizację na wstecznym.

pozdrawiam

Fulara
05-09-2015, 13:15
no to jak jest synchronizator, to niestety najgorsza opcja...

Basra
05-09-2015, 17:09
Witam

Raz jeszcze o usterce,o której mowa.Jeżeli nie można wbić jakiegoś biegu,bo zgrzyta, są opory, to wychodzę z założenia że wałki w skrzyni kręcą się.Sprzęgło w tym przypadku nie rozłącza połączenia silnik-skrz.biegów.W przypadku śladowego nierozłączenia,gdy mamy sprawny pierścień synchronizatora potrafi on wyhamować wałek i nastąpi załączenie biegu.Stawiam na sprzęgło i synchronizator.

pozdrawiam

mack_dev
06-09-2015, 20:22
Jutro Foka idzie na serwis. Dziś jestem pewien, że bieg nie tylko "nie wchodzi", ale też "wyskakuje". Objaw jest taki, że wsteczny jest wbity, cofam i po 2-3 metrach jest puknięcie i ten sam zgrzyt co przy wrzucaniu. Raczej losowo się to trafia, ale na 3 cofania przynajmniej jedno jest ze zgrzytaniem ;[

Basra
08-09-2015, 20:15
Witam

Daj znać co było przyczyną.

pozdrawiam

mack_dev
10-09-2015, 12:26
Wybierak do wymiany - tak ocenili w ASO. Jestem bez samochodu na tydzień lub dwa, bo nową część trzeba z drugiego końca świata sprowadzić, itp, itd...

Basra
12-09-2015, 20:45
Witam

Wybierak to chyba nie będzie.Samochód zastępczy dostałeś chyba gratis.

pozdrawiam

Oskarr
13-09-2015, 18:43
Wybierak do wymiany - tak ocenili w ASO. Jestem bez samochodu na tydzień lub dwa, bo nową część trzeba z drugiego końca świata sprowadzić, itp, itd...

jaki koszt z wymiana ?

mack_dev
14-09-2015, 09:56
Witam

Wybierak to chyba nie będzie.Samochód zastępczy dostałeś chyba gratis.

pozdrawiam

36netto/doba, także jeżdżę tramwajem.

Tak przy okazji - raczej nie skorzystam już więcej z ofert typu "pewne auto/używane z gwarancją" itp. Poprzedniego samochodu szukałem sam, szukałem długo, wybrałem dobrze, ale trzeba się było napracować - tym razem chciałem sobie tego oszczędzić i trochę przepłacić, ale mieć spokój, no i wyszło tak, że śmigam tramwajem ;-)

UPDATE: Będzie prawie miesiąc od wymiany wybieraka i jest znacznie lepiej, aczkolwiek raz na jakiś czas bieg wyskoczy przy bardzo wolnym ruszaniu do tyłu. Zgrzyt jest, ale już nie tak potężny jak poprzednio, więc może faktycznie jest jakaś wada konstrukcyjna, która wraz z przebiegiem robi się bardziej uciążliwa.

mack_dev
17-10-2015, 13:01
No i długo się nie nacieszyłem :) Zgrzyta jak dawniej. Zaobserwowałem, że jak wbije wsteczny i ruszę na większych obrotach to jest ok, ale jak ruszam bardzo powoli to jest zgrzyt. Prawdopodobnie na początku częściej mi się zdarzało, bo byłem nie przyzwyczajony do samochodu i ruszałem bardzo wolno. Teraz robię to szybciej, więc i rzadziej zgrzyta.
Co z tym robić?

mack_dev
30-12-2015, 14:31
Temat zamknięty - auto ponownie trafiło na serwis i został wymieniony synchronizator, jakieś tam wałki i zębatki. Z tego co wiem powodem uszkodzenia synchronizatora była długa jazda na uszkodzonym wybieraku (wymieniony wcześniej).

Kamil6131
28-10-2024, 05:47
witam auto to focus mk2013 skrzynia 5 biegowa mam problem z biegiem wstecznym czasem zgrzyta zauważyłem ze najczęściej tak się dzieje jak bieg nie wchodzi idealnie gładko tzn wchodzi ale czuć przy wrzucaniu jakby o cos zahaczał i wtedy najczęściej pojawia się zgrzyt generalnie auto jest flotowe z papierów wynika ze nigdy nie był wymieniany olej w skrzyni myślicie ze wymiana by pomogła? z innymi biegami nie ma problemu

Volgin
28-10-2024, 06:31
Ten typ tak ma, czasem też wyskoczy jak źle jest zapięty. Przyzwyczaisz się, jeżdżę tak już prawie 6 lat :)

AdoKrycha007
28-10-2024, 07:56
to normalna rzecz w skrzyni IB5.
odczekać ze 3 sekundy przed wbiciem na wsteczny (jest to nawet w instrukcji auta podane) i nie robić tego z prędkością światła. tyle.
nie musisz nic grzebać.

Mariusz.S
28-10-2024, 08:59
Kamil6131 To wymieniaj w końcu ten olej: Oryginalny Ford 75W FE, Castrol Transmax FE75, Fuchs Titan Sintofluid FE75W, RAVENOL MTF‑3 SAE 75W. W tej kolejności co podałem. Żadnych kurna Motuli i innych paździerzy bo będziesz sam sobie winien.

Flisator
28-10-2024, 09:17
Wiele razy wymieniłem olej w skrzyni, dyfrze itp. w innych samochodach. Nigdy po motulu nie było problemów. Castrol omijałem zawsze szerokim łukiem czy to silnikowy czy przekładniowy.

Volgin
28-10-2024, 10:20
Ale po co ma wymieniać olej skoro to nic nieda, kiedyś wymieniłem olej ale to przy innej okazji i nic się nie zmieniło? Ten typ tak ma i już...

AdoKrycha007
28-10-2024, 10:33
dokładnie. odczekać przed wrzucaniem wstecznego parę sekund i tyle. jest jak byk w instrukcji.

Kamil6131
28-10-2024, 10:40
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

no i co z tego ? 80% tych zgrzytów czekanie nic nie daje już prędzej wrzucanie kilka razy wstecznego cos tam pomaga ale jak potrzebuje kilka razy pojechać do przodu cofnąć do przodu i znów cofnąć to zgrzyta dodatkowo mówie zauważyłem ze jak zmieniam na wsteczny to nie zawsze wchodzi tak samo a zgrzyt pojawia się właśnie jak wrzucam wsteczny i tak jakby nie wchodzi gładko tylko jakby o coś zaczepiał dodatkowo nie przemawia do mnie że nie ma synchronizatora blablabla bo przecież zgrzyt się nie pojawia zawsze jakby to było normalne to zawsze by był zgrzyt jak nie czekam te 3-5 sek na sprzegle wcisnietym

Flisator
28-10-2024, 10:49
Pewnie synchronizator w skrzyni już się rozsypał. O ile wsteczny jest synchronizowany. Ja bym wymienił olej z jeden prostej przyczyny. Nie wiesz ile go tam zostało. wlejesz tyle ile ma być. Wsteczny Ci zgrzyta bo wrzucasz go jak wałek w skrzyni jeszcze się kręci. Dlatego piszemy tu żebyś odczekał. Długo masz ten samochód? Czy to świeży zakup?

Volgin
28-10-2024, 10:59
no i co z tego ? 80% tych zgrzytów czekanie nic nie daje już prędzej wrzucanie kilka razy wstecznego cos tam pomaga ale jak potrzebuje kilka razy pojechać do przodu cofnąć do przodu i znów cofnąć to zgrzyta dodatkowo mówie zauważyłem ze jak zmieniam na wsteczny to nie zawsze wchodzi tak samo a zgrzyt pojawia się właśnie jak wrzucam wsteczny i tak jakby nie wchodzi gładko tylko jakby o coś zaczepiał dodatkowo nie przemawia do mnie że nie ma synchronizatora blablabla bo przecież zgrzyt się nie pojawia zawsze jakby to było normalne to zawsze by był zgrzyt jak nie czekam te 3-5 sek na sprzegle wcisnietym

U mnie też zdarza się na 1 na 5, albo zaszumi jak dodam gazu bo nie wszedł i muszę poprawić, albo wyskoczy. Ile masz ten samochód w ogóle? Bo ja się nauczyłem że ta skrzynia tak ma i tyle. Chyba że problem jest większy niż ja opisuje.

Kamil6131
28-10-2024, 11:03
Pewnie synchronizator w skrzyni już się rozsypał. O ile wsteczny jest synchronizowany. Ja bym wymienił olej z jeden prostej przyczyny. Nie wiesz ile go tam zostało. wlejesz tyle ile ma być. Wsteczny Ci zgrzyta bo wrzucasz go jak wałek w skrzyni jeszcze się kręci. Dlatego piszemy tu żebyś odczekał. Długo masz ten samochód? Czy to świeży zakup?
auto kupione w marcu napisałem że czekam czasem pomaga czasem nie częściej pomaga wrzucenie 2 razy wstecznego tak jak mówię nie trafia do mnie ze synchronizatora nie ma w grande punto poprzedni moim aucie tez nie było i tam nic nie zgrzytało

Volgin
28-10-2024, 11:19
Albo przyjmiesz do wiadomości że tak już jest i już, ford tak to zrobił. Albo będziesz wydawał kasę bezsensu i szukał uzdrowienia dla tej skrzyni. A katalizator masz jeszcze czy wycięty? Bo często w nich wyskakuje check i niby kat do wymiany a to sondy padają i wywala błąd. Tak na przyszłość Ci pisze jakbyś znowu był zdziwiony. Ten typ tak ma :)

Flisator
28-10-2024, 17:36
Nie zdziwię się że TTTM. Jak się przekonałem to są dziwne samochody. Mają dużo takich dziwnych sytuacji.

thesperado
28-10-2024, 19:39
nie trafia do mnie ze synchronizatora nie ma w grande punto poprzedni moim aucie tez nie było i tam nic nie zgrzytało
To nie jest Punto, tylko Ford ze skrzynią IB5, a niestety ta skrzynia tak już ma i to od dawna. Czasem jest lepiej, czasem gorzej i nie potrafię wyjaśnić dlaczego. Jest to wiedza ogólnie dostępna i decydując się na auto z tą skrzynią trzeba brać pod uwagę tą niedogodność z biegiem wstecznym. Pisze to na podstawie wielu lat używania Fordów w konfiguracji silnik Sigma/Duretec + skrzynia IB5. Dodam jeszcze, że w FF3 ta dolegliwość jest najbardziej odczuwalna, przynajmniej u mnie

konieczko5
29-10-2024, 06:47
...