Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Jaki nowy akumulator?
Fordzik13 06-09-2015, 18:18 Witam :)
Za ile zł można kupić nowy akumulator do Forda Kugi ( 1 generacja 2008-2012)? Dane: 80 Ah 800A biegunowość: P+ Jakiej firmy polecacie? Czy lepiej wybrac oryginalny Fordowski?
Powiem tak. Kupiłem oryginalny Fordowski 80Ah, w ASO do poprzedniego C-Maxa, zapłaciłem za niego jak przysłowiowy cygan za matkę i to po dużym rabacie, a i tak się skichał po 3 latach, a może powinienem napisać po 3 zimach. Co prawda nie wiem czy nie dali ciała w ASO, bo mi to wsadzili do altka 120A, gdzie poprzedni to był 60Ah, też Fordowski, prawdopodobnie jeszcze oryginał 6-letni wtedy ponad. No i altek po drodze też zdechł.
W obecnym aucie też miałem 80Ah Fordowski, samochód ma 5 lat, też się skichał właśnie.
Kupiłem Boscha S5 74Ah, prąd rozruchowy 750A i jak na razie kręci jak głupi, ale na razie jest nowy. W sumie po sprzedaniu starego na punkcie skupu złomu wyniósł mnie 330PLN.
Za 3 lata powiem czy było warto, ale oryginału Forda już nigdy nie kupię i to wiem na pewno. Kupuj tam gdzie mają duży obrót, żeby to świeże było, a nie leżak sprzed dwóch lat (co w ASO jest prawdopodobne).
A opinia jednego ze sprzedawców była taka. Cytuję: "Kup Pan najtanśzy, wytrzyma tyle co ten dwa razy droższy, a jest dwa razy tańszy".
Może następnym razem.
Z tego co widzę po katalogu, odpowiedni jest 77 Ah, 770 A (077624Z):
http://www.ceneo.pl/33242919
Przy osiemdziesiątce nic się złego nie powinno dziać. To wszak ropniak, a tam, zwłaszcza zimą, ciut większe są mile widziane.
Polecam Varte Silver Dynamic 85 Ah 800A do silnika 2.0 TDCi.:one:
Polecam Varte Silver Dynamic 85 Ah 800A do silnika 2.0 TDCi.:one:
ważne żeby był Siver-Calcium.Ładowanie u Forda to do 14,8V i normalny Aku może tego nie wytrzymać
tomaszjan31 15-12-2015, 20:19 W osiołku założyłem 2szt CENTRA FUTURA i wytrzymały tylko okres gwarancyjny, taki sam los spotkał future w zafirze.
W kudze założyłem zwykłą centre i hula jak lte w plusie :)
Witam
Przy zakupie akumulatora trzeba zwracać uwagę na biegunowość - lewa lub prawa- czy wystarczy obrócić akumulator?
tomaszjan31 19-08-2016, 21:36 Witam
Przy zakupie akumulatora trzeba zwracać uwagę na biegunowość - lewa lub prawa- czy wystarczy obrócić akumulator?
Nie da sie obrócić, czy włozyć na odwrót. Obowiązkowo zwróć uwagę na bieguny
M-S POWER 27-08-2016, 12:32 A co sądzicie o aku duracell? 5 lat gwarancji! Podobno nowość .Mam go już z pół roku
Myślę, że wystarczy kupić montowany fabrycznie w Kudze 1 akumulatora Ford Silver Calcium 80AH 700A (Kuga 2010, 4x4 2.0 136KM). W moim przypadku (auto garażowane pod chmurką) aku spisywał się świetnie od nowości autka. Bez problemu służył przez 6 lat (nigdy nic przy nim nie było robione) - myślę, że to dobry wynik. Nie mniej przed kolejną zimą zamierzam go wymienić - na taki sam.
Myślę, że wystarczy kupić montowany fabrycznie w Kudze 1 akumulatora Ford Silver Calcium 80AH 700A
W cenie tego aku kupisz dwa inne tej samej klasy. Miałem nówkę sztukę dokładnie takiego jak piszesz, kupiony w ASO, zdechł po 3 latach.
Jednak zaryzykowałem i wybrałem Silver Calcium. Nie zawiódł mnie przez 6 zim, to i może nowy się sprawdzi. Koszt zakupu wraz z wymianą w ASO to 501 zł.
Ciekawe gdzie takie ceny maja.
Oto mail z autoboss chorzów. To dopiero zdzierstwo
Akumulator mamy na miejscu. Cena akumulatora 623 zł bruttu natomiast koszt wymiany to 100zł. Stary akumulator pozostaje u nas( do zwrotu)
Kupowałem ostatnio w ASO oryginał do mondeo mk4 80Ah 700A - 428pln brutto
Dzwoniłem do drugiego serwisu. Nie maja w takiej cenie, więc to bzdurki są, albo mają z lewego źródła. W cenie 560zł z wymianą maja akumulatory ale Motorcraft a normalnie Ford 80Ah kosztuje 630zł plus 100 wymiana. W tej cenie 428zł to mają aku w sklepach internetowych. Ja albo zdecyduje się na morotcrafta dją 3 lata gwarancji albo kupię Varte F17 za 330zł plus 110zł wymiana.
Ciekawe gdzie takie ceny maja.
Oto mail z autoboss chorzów. To dopiero zdzierstwo
W sierpniu była akcja promocyjna. Przecież to normalne, że zimą akumulatory będą droższe.
Nie maja w takiej cenie, więc to bzdurki są, albo mają z lewego źródła. W cenie 560zł z wymianą maja akumulatory ale Motorcraft a normalnie Ford 80Ah kosztuje 630zł plus 100 wymiana. W tej cenie 428zł to mają aku w sklepach internetowych.
Człowieku małej wiary... masz poniżej fakturę zakupu. http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/zyd.gif
W sierpniu była akcja promocyjna.
Nie wiem co było w sierpniu - ja kupowałem 17 listopada. http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/smoke.gif
Nie wiem co było kiedyś. Podałem cene z dwóch serwisów na śląsku. W wakacje wymieniłem żarówkę we Włocławku. Zarówka i wymiana kosztowała 43zł. Gdy zapytałem u nas to powiedzieli, że za takie coś serwis może beknąć, bo mają wytyczne odgórne i koszt wymiany żarówki to 110zł. Cyrk
Pisałem do tego forda z Poznania. Maja akcje zima i maja po 501zł. Niestety za daleko :)
Ja akurat, jak zwykle, byłem w Warszawskim Bemo.
Pomijam już fakt, że w żadnym sklepie internetowym nie kupisz akumulatora w opcji "z wysyłką" - właściwie wszędzie jest zaznaczone "tylko odbiór osobisty" w przypadku aku.
Pomijam już fakt, że w żadnym sklepie internetowym nie kupisz akumulatora w opcji "z wysyłką" - właściwie wszędzie jest zaznaczone "tylko odbiór osobisty" w przypadku aku.[/QUOTE]
Bzdura pierwszy z brzegu http://allegro.pl/akumulator-ford-silver-calcium-80ah-700a-i6630805301.html
Ja mam już od roku akumulator Bosch S5 zgodny ze specyfikacja. Kupiłem go przez internet pod warunkiem zdania starego ( stary trzeba zapakować w pojemnik w którym przyszedł nowy )za 300 zł, działa wyśmienicie g:okulary
Ja mam już od roku akumulator Bosch S5 zgodny ze specyfikacja. Kupiłem go przez internet pod warunkiem zdania starego ( stary trzeba zapakować w pojemnik w którym przyszedł nowy )za 300 zł, działa wyśmienicie g:okulary
Oczywiście, że kupi się z wysyłką. nie wszędzie ale się kupi.
Ja zdecydowałem się na Vartę F17. Z wymianą 350zł, więc nie będę się bawił w wyciąganie 20kg klocka itd. Z resztą oni mają podtrzymanie, więc nie będę wgrywał kodów i ustawiał okien. Trzeba powyciągać filtr powietrza i trochę zabawy jest. Za zimno na taką robotę w garażu.
O Boschu naczytałem się mnóstwa złych rzeczy, więc nie chcę. A jeden gościu sprzedający aku powiedział, że ogniwa do boscha dostarcza varta :)
No jak czytam takie wiadomości, że po roku stracił właściwości S5 albo, że po 4 latach śmietnik a moj fordowski 6 rok śmiga to masakra jakaś.
Oczywiście, że kupi się z wysyłką. nie wszędzie ale się kupi.
Ja zdecydowałem się na Vartę F17. Z wymianą 350zł, więc nie będę się bawił w wyciąganie 20kg klocka itd. Z resztą oni mają podtrzymanie, więc nie będę wgrywał kodów i ustawiał okien. Trzeba powyciągać filtr powietrza i trochę zabawy jest. Za zimno na taką robotę w garażu.
O Boschu naczytałem się mnóstwa złych rzeczy, więc nie chcę. A jeden gościu sprzedający aku powiedział, że ogniwa do boscha dostarcza varta :)
No jak czytam takie wiadomości, że po roku stracił właściwości S5 albo, że po 4 latach śmietnik a moj fordowski 6 rok śmiga to masakra jakaś.
A od kiedy to trzeba demontować filtr powietrza by włożyć nowy akumulator ? właśnie wymieniałem sam aku i wystarczy odkręcić przewody i wyciągnąć przednią płytkę obudowy akumulatora. Wszystko wchodzi bez problemu.
Mój aku oryginał forda wytrzymał równo 8 lat !!!.
tomaszjan31 20-12-2016, 20:53 od kiedy to trzeba demontować filtr powietrza by włożyć nowy akumulator ? właśnie wymieniałem sam aku i wystarczy odkręcić przewody i wyciągnąć przednią płytkę obudowy akumulatora. Wszystko wchodzi bez problemu.
Mój aku oryginał forda wytrzymał równo 8 lat !!!.
Zapomniał kolega jeszcze wspomnieć o mocowaniu /obejmie/ akumulatora. Z tego co pamiętam to nakrętka 6 na klucz M10
Zapomniał kolega jeszcze wspomnieć o mocowaniu /obejmie/ akumulatora. Z tego co pamiętam to nakrętka 6 na klucz M10
Oj tam, oj tam nie czepiajmy się szczegółów :mrgreen:
Oj tam, oj tam nie czepiajmy się szczegółów :mrgreen:
No chyba sobie żartujecie?? Przecież aku jest na podszybiu i nawet nie ma dojścia do bocznej płytki od osłony akumulatora to jak wy to wyjmujecie?
Jest bardzo podobnie jak w Mondeo MK4
https://www.youtube.com/watch?v=rahugsPQS4k
W benzynie 2.5 to można wyjąć bez problemów, bo jest więcej miejsca
https://www.youtube.com/watch?v=391CtlUitRc
Jakby tak było łato to autoryzowany serwis nie potrzebował by ponad 1h na wymianę.
A tak wygląda w mojej Kudze
https://s25.postimg.org/yilzhzvxb/moje.jpg (https://postimg.org/image/rfe42dqhn/)imagen (https://postimage.org/)
Kolega pisał o ściance tej od filtra powietrza. Da się wymienić akumulator bez demontażu filtra , mam kugę i sam wymieniałem:roll: Da się...:razz:
Też pisałem o tej ściance dolnej wsuwanej.
Aku wymieniony na Vartę. Dało radę, bez demontażu filtra powietrza jednak musiał być wkładany prawie pionowo. Cena z wymianą 350zł.
Dzień dobry
Właśnie dokonał żywota mój oryginalny aku - ma równo 8 lat. Myślałem, że przetrzyma zimę (miał już objawy osłabienia), ale - 10 C go pokonało. Jutro kupię jakiś spełniający kryteria (prąd rozruchowy, pojemność i prąd ładowania). Z doświadczeń diesli ostatnich lat (BMW 525 tds i Octawia 2 tdi) wynika, że niezależnie od marki: Bosch czy Varta - silver po trzech zimach zawsze był czas na nowy niestety (przebiegi do 40 k km rocznie). Dlatego teraz kupię aku Bosch (pod inną marką) z gwarancją na 3 lata - jak zapewnia sprzedawca "będzie pan zadowolony". Się okaże.
Pozdrawiam
tomaszjan31 19-01-2017, 23:17 jak zapewnia sprzedawca "będzie pan zadowolony". Się okaże.
A który sprzedawca powie,ze nie bedziesz Pan zadowolony ?
Bump: Jakby tak było łato to autoryzowany serwis nie potrzebował by ponad 1h na wymianę.
45min trwała robota papierkowa. Ja w kudze wymieniałe pierwszy raz w zyciu bez jakiegokolwiek przygotowania i zajęło to mi kwadrans
A który sprzedawca powie,ze nie bedziesz Pan zadowolony ?
:) Dodam, że sprzedawca sprawdzony - aku Hart. Niestety po sprawdzeniu na miejscu okazało się, że parametry OK ale aku jest za długi. Zamówiłem Boscha (jak zwykle), który pasuje i dzisiaj po 14 go zamontuję. No i trzeba przy tym zauważyć, że i Hart i Bosch mają taką samą 3 letnią gwarancję. Rzeczywiście wyjęcie aku to jest ok 10 - 15 minut (pierwszy raz): dwie nakrętki obejmy, dwie klemy, wyklikać przewody z przedniej części obudowy, wsunąć tę część i wyjąć aku oraz przeczyścić klemy z osadu i nasmarować.
Pozdrawiam
To jak bosch czy varta siada po 3 latach jak w fordowskim aku sa ogniwa varty i trzyma min 6 lat?
Jaki sens kupowania aku, który kosztuje ok 300zł bawienie się w dzwiganie starego oddawanie knocenie sie z wymianą do tego restetujesz radio okna bo nie masz podtrzymania dodatkowo nie masz możliwości sprawdzenia czy aku jest dobrze ładowany czy nie ma spadku nap??
Ja miałem przypadek ze co jakis czas podczas jazdy radio mi gasło i zapalała się kontrolka alarmu. Nie mogli znalezc przyczyny. Okazalo sie ze aku dostawal zwarcie. Tak wiec jak stac na Kugę to nie ma sensy ciułać raptem 30zł. Bez brudzenia mam wykonaną usługę.
To jak bosch czy varta siada po 3 latach jak w fordowskim aku sa ogniwa varty i trzyma min 6 lat?
Kupiłem oryginalny, Fordowski aku 80Ah w ASO, za niemałe pieniądze, zaraz po gwarancji się zepsuł.
Kupiłem oryginalny, Fordowski aku 80Ah w ASO, za niemałe pieniądze, zaraz po gwarancji się zepsuł.
ASO daje 3 lata. Może wstawili Ci motorcrafta choć one też ponoć są dobre.
Ryzyko zawsze jest. Mój od razu miał feler chyba motorcrafta. Wymienili w ramach gwarancji na fordowski i 6 lat wytrzymał. Wymieniłem, bo nie chciałem ryzykować, ale myśle , że jeszcze jakbym go podładował to by pojeździł rok bez problemów. Jednak akumulatory są tak tanie, że bez sensu bawić się w doładowywania itd jak i tak nie wytrzyma.
Jak kupilem swojego mondka to po tygodniu aku padł, kupilem auto w salonie Forda . Wymienili za darmo na nowy forowski
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Może wstawili Ci motorcrafta
Aku był oryginalny Fordowski. Kosztował tyle co Fordowski.
Nie jestem do końca pewien, czy dają 3 lata, ale było po gwarancji.
Jednak akumulatory są tak tanie, że bez sensu bawić się w doładowywania itd jak i tak nie wytrzyma.
Czy ja wiem? Doładowanie kosztuje Cię spacer do auta, trochę siłowania z aku i dobę bez auta.
Ja w moim "nowym" musiałem kupić nowy akumulator, bo stary się skichał. Wybrałem Boscha S5 74Ah czy jakoś tak. Działało wszystko pięknie. Wyjechałem na 2 tygodnie, wróciłem i ... udało mi się otworzyć auto z pilota, ale zamknąć już nie.
Nie wpadłem na to, że mi go wyssie w takim czasie.
Do ciepełka, prostownik procesorowy, dobę się ładował i żyje do dzisiaj.
Ja wyjeżdżałem na 2 miesiące za ocean, to zdjąłem klemę. Jak wróciłem założyłem, odpalił bez zająknięcia. Nic się z nim nie dzieje, przy -19 stopniach kręcił jak głupi.
Także czasem warto doładować, zamiast wyrzucić i kupić nowy.
To może masz coś z ładowaniem. Niemożliwe aby zdechł od razu a potem cudem wstał. Raz doładowywałem w poprzednim aucie. Skończyło się na wypłynięciu elektrolitu. A ładował w kudze nie będę. Plusem wymiany u specjalisty jest to że ci sprawdzi prąd ładowania od ręki.
Moj stoi już ponad miesiąc w te mrozy nie odpalany. Dziś go uruchomię.
Audi'ofil 28-01-2017, 09:16 U mnie rozładowała aku paląca lampka w schowku.
Teraz przy załączanym piecu i pracującej cam, oraz krótkich przebiegach, muszę raz na tydz doładować.
Nowy na pewno będzie o większej pojemności.
.
U mnie rozładowała aku paląca lampka w schowku.
Teraz przy załączanym piecu i pracującej cam, oraz krótkich przebiegach, muszę raz na tydz doładować.
Nowy na pewno będzie o większej pojemności.
.
A jaki masz? Min pojemność to 80Ah. Varta blue 740A w moim. Od 22 grudnia nie odpalałem. Dziś odpaliłem pierwszy raz. Aż poderwało brykę :) Jest moc w aku.
Audi'ofil 28-01-2017, 11:59 75Ah
Rozmawiałem właśnie dzisiaj z kumplem, o nowym małym aku pod kamerkę i ew. zamianie na większy podstawowy.
Na większy wymiarowo, bez dłubania to raczej nie ma miejsca.
Myślałem też o zamontowaniu na stałe prostownika i tylko podpinaniu pod zasilanie kiedy auto jest w garażu. Można tak zrobić, tylko cena takiego prostownika jest zaporowa ...
.
Kamerka cofania cały czas pobiera prąd? To jakiś feler. Mały 75Ah. Aku o wyższej pojemnosci nie znaczy ze wymiary znacznie rosną.
Audi'ofil 28-01-2017, 17:49 Zgadza się. Aku trochę mały.
Co do cam. to nie chodzi o cofania :)
.
No ja też mam kamerę na przedniej szybie non stop podłaczoną pod zapalniczkę. Przecież nie pobiera prądu jak ją wyłączysz to nie rozumiem dlaczego ona ma ci wpływać na aku? Mam mio 508
Szkoda, że w tej Kudze mk2 usunęli 3 stopniową regulację wspomagania. To jest super sprawa jak zamieniasz felgi z alu na stalowe. Na stalowych bardziej miękko pracuje wspomagania i zmieniam sobie na sztywniejszy czyli sport a na alu normal. Trzecia opcja jest zbyt pływająca.
Audi'ofil 28-01-2017, 19:17 Kolego xmarx kamera podpięta jest pod bezpieczniki przez przekaźnik, opisane w poście #60 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=241061&page=6), ale to już inny temat.
Co do nowego aku musi być większy, niekoniecznie rozmiarowo.
.
Przerost formy nad treścią. Na co komu taka kamera? Pół auta kablami wypchać nie wiadomo w jakim celu. Wydać 2 tys na kamerę z wifi, gps i adapter totalnie nieopłacalne. Większość filmików policja ma gdzieś. Przy zdarzeniu biorą pod uwagę opinie świadków. Zamiast tych bajerów wolę opłacać auto casco. Lepiej się opłaca, bo zawsze mam zwrot za poniesione straty. Kamerka jest dobra do nastraszenia jakiegoś starszego pana za kółkiem :)))
albo pokazać na YT jak idiota zajeżdża :)) https://www.youtube.com/watch?v=Hkr9iuu45I4 Mio za 200zl u mnie się sprawdza i więcej nie potrzeba.
Audi'ofil 29-01-2017, 11:17 Przerost formy nad treścią. Na co komu taka kamera? Pół auta kablami wypchać nie wiadomo w jakim celu. Wydać 2 tys na kamerę z wifi, gps i adapter totalnie nieopłacalne ...
Widziałeś jakieś kable :?: Ukryte, więc jaka to różnica, jeden więcej, jeden mniej :)
Ja właśnie takiej szukałem i jestem zadowolony. AC z GAP'em (http://www.autogap.pl/) mam, ale nauczony doświadczeniem zainwestowałem też w to.
Plusy:
1. Przy ewentualnej szkodzie parkingowej, czy kradzieży, masz od razu info na telefon, że coś dzieje się z autem i gdzie jest.
2. Masz możliwość śledzenia pokonywanej trasy, oraz rozmowy z osobami w aucie. Bywa, że ktoś ma wątpliwość jak ma jechać, Ty widząc go na mapie i online zawsze możesz doradzić jak jechać.
Czyżby ci ludzie nie wiedzieli na co wydają kasę? :one:
http://i.imgur.com/trhiGiv.png
To czy jest opłacalne czy nie, zostawmy kupującym. Chyba zdają egzamin Skoro takie są produkowane i jest na nie popyt.
Odbiegamy od tematu.
Pozdrawiam :)
.
Ok. Koniec. Tylko aku :)
PS jak ci ktoś przywali w bok na parkingu to niewiele ci to pomoże :) Producenci wszystko produkują byle wcisnąć. Każdy ma wybór.
Audi'ofil 29-01-2017, 12:35 Przykład jak działa cam
kOsjFQyJpbk
jak ci ktoś przywali w bok na parkingu to niewiele ci to pomoże
Prawdopodobieństwo anonimowości sprawcy w dużym stopniu spada
.
Ale to każda tak nagrasz. Jak ide do sklepu swoją mam włączoną. Poza tym jak pisałem. Masz auto casco i sie nie przejmujesz. Miałem naprawę za 11 tys w poprzednim aucie i nawet nie pytali co i jak. Wjechałem w stacje benzynową w te osłony :)))
Audi'ofil 29-01-2017, 15:52 :?:
Wrzuć na translator komentarz do filmu, to będzie wiadomo o co biega ;)
Przy braku sprawcy, korzystasz z AC tracąc zniżkę ...
A aku mam 75Ah / 700A to trochę mało jak na moje potrzeby
Owszem, ale tracę 10 procent na rok. Na rok przechodzę do ubezpieczyciela, który daje w danym roku niższą ofertę potem wracam. Ubezpieczenie mojego auta to 1600zł OC i AC na rok. Żadna strata
Jak odpala to nie zmieniaj aku. A potem poszukasz takiego co pasuje. 80Ah i prąd od 700 w górę za duży też nie może być.
Czy to normalne, ze w nowym aku napięcie spada po 3 dniach z 12.5V do 12V?
Jeśli auto stoi nie używane to tak.
Jeśli auto stoi nie używane to tak.
Zimą stało w garażu niecałe 2 mies. Ne jeździłem. Napięcie spało do 11.8. Potem podładowałem a teraz tak jak napisałem. Po paru dniach spada na 12V. Dzwoniłem do mechaników powiedzieli, że nie powinno. Ma być 12.5V, ale to są takie minimalne napięcia raczej,że szkoda zachodu. Ważne, że pali od razu.
Trzeba było tak od razu napisać, teraz musisz troszkę pojeździć by akumulator wrócił do normy. Nie jest wskazane by tak długo stał akumulator nie używany bez doładowywania bo troszkę się zasiarczył, ale jeśli będziesz użytkował normalnie auto to powinien wrócić do normy.
Piszą, że zasiarczeniu może ulec po 2 mies. stania. No brakło z tydzień :)
To może mu jeszcze zapodać ładowanie tyle, że nie recond bo tam wali napięciem 15,8? Bo ja go naładowałem do momentu używalności, a potem prostownik przeszedł na mniejszy prąd ładowania ale nie dokończył, bo nie chciałem zostawiać na noc w aucie. Mniejszym prądem ładował się 3h.
Generalnie zasada jest taka, jeżeli akumulator raz rozpocznie swój żywot w aucie to powinien być ciągle eksploatowany jeżeli przewidujemy przerwy w używaniu to należało by go odłączyć i naładować. Jeśli akumulator stoi nie używany to dla podtrzymania jego kondycji powinien być podładowany co 3-4 tygodnie można i częściej.
Xmarx tobie proponuję wykonać proces pełnego ładowania i potem używać autko a akumulator powróci do swojej sprawności.
A jutro może podłączę ładowanie. Na razie mam problem z tymi stukami z nawiewu i serwis mi zaśpiewać 3 tys żeby się tam dostać :) Więc jest to mój ostatni ford. Więcej tego dziadostwa nie kupię. Ciągle jakieś drobne problemy, które kosztują krocie.
Przestrzegam przed akumulatorem Varta F17. W ciągu 6 miesięcy 3 raz ładowany. Oryginalny fordowski nie widział prostownika 6 lat. Ten po 2 tyg stania rozładowany do 11.3V w ogóle nie mogłem auta otworzyć z alarmu, bo nie reagował. Żałuję że nie kupiłem oryginalnego fordowskiego.
Adamxyz666 01-08-2017, 11:52 Ja akurat, jak zwykle, byłem w Warszawskim Bemo.
Pomijam już fakt, że w żadnym sklepie internetowym nie kupisz akumulatora w opcji "z wysyłką" - właściwie wszędzie jest zaznaczone "tylko odbiór osobisty" w przypadku aku.
W chwili obecnej koszt wymiany akumulatora w Bemo wynosi ponad 700 zł. Natomiast w Ford Motocraft Service przy Krasnobrodzkiej w W-wie wymiana z akumulatorem kosztuje 469 zł i jest to najniższa cena w całej W-wie.
Telefonicznie twierdzą że jest to Fordowski akumulator, szukałem u producenta i nie znalazłem 80ah Motocrafta więc pewnie tak jest,
pozdrawiam
Natomiast w Ford Motocraft Service przy Krasnobrodzkiej w W-wie
Rozumiem, że piszesz o OMC Motors.
wymiana z akumulatorem kosztuje 469 zł i jest to najniższa cena w całej W-wie.
Ford Motorcraft Serwis dostępny jest w każdym ASO. Zdaje się, że akumulatory im się już generalnie skończyły ale ptaszki ćwierkają, że za chwilę, tylko lato się skończy, znowu zacznie się akcja.
Adamxyz666 02-08-2017, 12:04 Rozumiem, że piszesz o OMC Motors.
Ford Motorcraft Serwis dostępny jest w każdym ASO. Zdaje się, że akumulatory im się już generalnie skończyły ale ptaszki ćwierkają, że za chwilę, tylko lato się skończy, znowu zacznie się akcja.
Akcja jeszcze trwa i podobno dotyczy całej Polski, trzeba się powołać na promocję Ford Motorcraft dla aut pow. 4 lat.
Za 469 zł otrzymujesz oryginalny akumulator Forda 80/700 (Varty),
Mam pytanko , czy do Kugi Mk2 wejdzie akumulator o wysokości 190mm bo większość w nowej technologii tyle mają a oryginalny ma 175mm wysokości?
Dość dziwne jest z tymi akumulatorami, auto ma 4 lata i juz po 2 latach był wymianiany akumulator i w tym drugim pomiar Forscan pokazuje 80% naładowania i dość często mam błędy o niskim napięciu głównie w klimie i nagrzewnicy ale fakt.
Pozdrawiam
Mam pytanko , czy do Kugi Mk2 wejdzie akumulator o wysokości 190mm Wejdzie, w ubiegłym tygodniu wymieniałem na nowy :-)
Dzięki, wymieniałeś w aucie z 17 roku, można wiedzieć dlaczego?
Pozdrawiam
Dzięki, wymieniałeś w aucie z 17 roku, można wiedzieć dlaczego? No niestety niewiedza ludzi jak obchodzić się z akumulatorami AGM doprowadziła do uszkodzenia mojego. Niby udało się do doprowadzić do stanu używania ale miał jednak zwarcie w którejś celi. W niemczech na placu w porcie podpięli go pod zwykły prostownik, żeby szybko podładować i przejechać pod lawetę :-(
Kurcze to jaki ma być prostownik do auta, zwykły nie może być ? No chyba że podłączyli jakąś a la spawarkę bo wiem że tak robią mechanicy do odpalania ,bo prąd duży dają .
Ale chodziło mi tylko ile średnio wytrzymują aku w Kugach bo czytałem inny temat i się przeraziłem czasami jakie wytrzymują aku.
Pozdrawiam
W nowych Kugach są akumulatory AGM dla Systemu start-stop, tych akumulatorów nie można ładować zwykłymi archaicznymi prostownikami. Prawie każdy nowy elektroniczny prostownik ma opcję ładowania AGM-ów. A co do nowych aku, to chyba są robione aby nie wytrzymywać zbyt długo. Z drugiej strony to nasze coraz bardziej inteligentne samochody są bardzo prądożerne :-). Poprzednio miałem Zafirę i po roku nowa Centra miała już tylko ok 75% sprawności. Nowy właściciel go reklamował ale nie uznali :568:
Kurcze następna głupota wymyślona przez ekologów (START/STOP) przysparza tylko kłopotów po katalizatorach, DPFach , nawet już wkładają po 2 DPFy do auta.
Idziemy w kierunku aut elektrycznych a Polska energetyka by padła gdyby w naszych domach było tyle klimatyzatorów co w USA a co tu mówiąc jak dojdą jeszcze ładowarki do aku w autach.
Pozdrawiam
No i stanąłem przed dylematem jaki aku kupić , start/stop chyba nie mam bo brak mi odpowiednich przycisków .
Raczej na pewno mam system odzyskiwania energii do akumulatora podczas hamowania bo mam cały czas ładowanie 13,6v .
Jak się dowiedzieć jaki akumulator kupić????
Pozdrawiam
Varta proponuje do kugi dwa modele F17 i F18 ten drugi ma o 5 Ah więcej od oryginalnego forda którego mam w tej chwili . Czy nie będzie za mocny i wiecznie nie doładowany?
https://www.varta-automotive.pl/pl-pl/battery-finder?type=pc&year=2010&make=36&model=7367&engine=33338&etn=585+200+080%7C580+406+074%7C&rec_etn=580+406+074%7C&ss_etn=&literal_search=%7B%22type%22%3A%22Samoch%C3%B3d+os obowy%22%2C%22year%22%3A%222010%22%2C%22make%22%3A %22FORD%22%2C%22model%22%3A%22KUGA+I%22%2C%22engin e%22%3A%222.0+TDCi+%28103+kW+%2F+140+PS%29%22%7D
Zobacz Jenoxa Gold. Z akumulatorami to trochę loteria ale nie ma sensu przepłacać za zagraniczne marki. Jenox produkuje w Polsce, dobre produkty w przyzwoitej cenie.
Na stronie producenta po modelu samochodu wyszukasz jaki model sugeruje producent co wcale nie musi się zgadzać z rekomendacją w serwisie.
Varta proponuje do kugi dwa modele F17 i F18 ten drugi ma o 5 Ah więcej od oryginalnego forda którego mam w tej chwili . Czy nie będzie za mocny i wiecznie nie doładowany?
https://www.varta-automotive.pl/pl-pl/battery-finder?type=pc&year=2010&make=36&model=7367&engine=33338&etn=585+200+080%7C580+406+074%7C&rec_etn=580+406+074%7C&ss_etn=&literal_search=%7B%22type%22%3A%22Samoch%C3%B3d+os obowy%22%2C%22year%22%3A%222010%22%2C%22make%22%3A %22FORD%22%2C%22model%22%3A%22KUGA+I%22%2C%22engin e%22%3A%222.0+TDCi+%28103+kW+%2F+140+PS%29%22%7D
5Ah to nie jest nawet 10% z 80Ah, na stan eksploatacji akumulatora nie będzie miało wpływu,
kwestia prawidłowej eksploatacji akumulatora aby nie zapominać żeby co jakiś czas naładować akumulator poprzez prostownik, tak aby uzyskać pełne naładowania (alternator "doładowuje a nie naładuje" akumulator)
Varte (Blue, Silver) polecam, mam dobre doświadczenie, w poprzednim aucie (Peugeot 406 HDi) które parkowane było nonstop na dworze, Varta wytrzymała 9 lat, a została wymieniona z uwagi na wiek
5Ah to nie jest nawet 10% z 80Ah, na stan eksploatacji akumulatora nie będzie miało wpływu,
kwestia prawidłowej eksploatacji akumulatora aby nie zapominać żeby co jakiś czas naładować akumulator poprzez prostownik, tak aby uzyskać pełne naładowania (alternator "doładowuje a nie naładuje" akumulator)
Varte (Blue, Silver) polecam, mam dobre doświadczenie, w poprzednim aucie (Peugeot 406 HDi) które parkowane było nonstop na dworze, Varta wytrzymała 9 lat, a została wymieniona z uwagi na wiek
To był fabryczny akumulator czy drugi? Vartę często możesz spotkać jako fabryczny i one faktycznie wtedy wytrzymują nawet 10 lat i dłużej.
To był fabryczny akumulator czy drugi? Vartę często możesz spotkać jako fabryczny i one faktycznie wtedy wytrzymują nawet 10 lat i dłużej.
jako drugi,
fabryczny wytrzymał "tylko" 5 lat (przy tych "samych" warunkach trzymania samochodu pod wiatą)
luckyboy 05-12-2019, 18:57 (alternator "doładowuje a nie naładuje" akumulator)
Kwestia czasu tzn. przebytej drogi.
Kwestia czasu tzn. przebytej drogi.
podam "prosty" przykłady:
A.
- masz akumulatora 70Ah,
- ładujesz prostownikiem prądem o wartości 7A(10% wartości 70Ah),
czyli przez 10h ładujesz do uzyskania pojemności
B.
- ten sam akumulator
- ładujesz prądem 3,5A
aby uzyskać pełne naładowanie potrzebujesz już 20h
Jaki jest prąd ładowania z alternatora podczas jazdy zależy m.in. od podłączonych odbiorów (np. grzanie foteli, szyby itp.itd), ale przyklady A i B obrazują ile może trwać czas do pełnego naładowania.
Dodatkowo należy zauważyć, iż zimno (ujemne temperatury) nie sprzyjają pełnej pojemności akumulatora, co skutkuje szybszym rozladowaniu czyli później dłuższym ładowaniem.
Tak, więc aby w pełni naładować akumulatory przez alternator, droga przebywana musi być dluuuga.
Dodatkowo należy zauważyć, iż silniki diesla mają "ciężki" rozruch. Wartości prądu rozruchowego (wartość szczytowa, pik) podczas uruchomienia może wynosić 1200A.
Podczas eksploatacji auta w zimie na krótkich odcinkach (xxkm) alternator nie naladuje akumulatora (tylko doladuje), a nie każdy robi trasy po 8h w aucie ;)
Pozdrawiam
Krzysiek
luckyboy 05-12-2019, 23:09 Alternator nie ładuje liniowo. Prąd ładowania po rozruchu może mieć natężenie nawet kilkadziesiąt amperów, dlatego uzupełnienie energii następuje sprawniej. Jazda po 12h nie jest konieczna.
Prąd ładowania po rozruchu może mieć natężenie nawet kilkadziesiąt amperów
jest to "krótki odcinek czasu", tak aby "nie zagotować" akumulatora, ale nie naladuje...,
pomijam inne aspekty użytkowania (eksploatacji) akumulatora,
Pozdrawiam...
PrzemkoPP 06-12-2019, 17:23 A.
- masz akumulatora 70Ah,
- ładujesz prostownikiem prądem o wartości 7A(10% wartości 70Ah),
czyli przez 10h ładujesz do uzyskania pojemności
B.
- ten sam akumulator
- ładujesz prądem 3,5A
aby uzyskać pełne naładowanie potrzebujesz już 20h
Obliczenia poprawne, ale dla akumulatora który ma 0 Ah. A nigdy nie wiesz ile Ah Ci zostało po odpaleniu, na pewno nie 0.
na pewno nie 0.
powodzenia przy uruchomieniu ;)
"obliczanie", traktuje jak w opisie "prosty" przykład
dodaj jeszcze
C
prąd ładowania 14A, czyli 5h
itd.itp.
jest wiele jeszcze innych czynników które trzeba ując w tych "rozważaniach"
Pozdrawiam Wszystkich
ps.
nie ma sensu ciągnąć "dywagacji"
|