Zobacz pełną wersję : Regeneracja przekładni - gdzie w Trójmieście?
horolezec 07-09-2015, 10:49 Na przeglądzie w ASO stwierdzono u mnie luz na listwie na przekładni kierowniczej. Oczywiście ich wycena to masakra - 1200 zł za regenerację przekładni. Czy ktoś zna jakiś warsztat w 3mieście, który mógłby to zweryfikować, ewentualnie niedrogo naprawić?
Ja na twoim miejscu podjechał bym do nich .
http://www.nagengast.pl/
marcin1051 07-09-2015, 18:24 1200zł regenaeracja + montaż dla mnie cena ok.
1200 kompleksowo to dobra cena.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Na przeglądzie w ASO stwierdzono u mnie luz na listwie na przekładni kierowniczej. Oczywiście ich wycena to masakra - 1200 zł za regenerację przekładni. Czy ktoś zna jakiś warsztat w 3mieście, który mógłby to zweryfikować, ewentualnie niedrogo naprawić?
To 1200$ to za całość czy tylko regeneracja?
W którym ASO robiłeś przegląd?
Miałem podobnie po 6 letnim przeglądzie.
Cena chyba po promocji - w porównaniu co ja dostałem (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2249005&postcount=45) w lipcu 2014.
W Sopocie jest dobry zakład co regeneruje przekładnie nazwy nie pamiętam.
horolezec 07-09-2015, 19:35 1200 zł jest za samą regenerację. Montaż dodatkowo, razem wyszło im przy regenerowanej prawie 2 000 zł. Przegląd robiłem w BIG Auto Handel Gdańsk.
800 za montaż? Grubo :)
maniunio 08-09-2015, 08:21 I gdzie będziesz ruszał na regenerację? Moja przekładnia też do regeneracji ale nie mogę się zebrać. Daj znać jak już będziesz wiedział ile Cie to wyniesie i gdzie będziesz robił.
horolezec 08-09-2015, 08:50 Najpierw to się umówię w kilku warsztatach na konsultacje, czy w ogóle warto... Ja mam przebieg niecałe 100 000 km, wprawdzie po polskich drogach, ale i tak nie jestem pewien, czy nie chcieli mnie naciągnąć. Jeśli nie zrobię u nich tej przekładni to powiedzieli, że nie mogą dać mi gwarancji Ford12. Wprawdzie jest ona tylko na silnik i skrzynię, ale samochód ma być sprawny, a ich zdaniem nie jest. Problem polega na tym, że mój jedyny objaw to lekkie dzwonienie na dziurach. Nie ma żadnych stuków, żadnego luzu na kierownicy, żadnych problemów z utrzymaniem kierunku jazdy. Stąd trochę ta ich diagnoza mnie zadziwiła.
A może osoby, które miały robioną przekładnię powiedzą coś o objawach uszkodzenia? Kiedy należy to już robić bezwzględnie, a kiedy można jeszcze poczekać? Ja to dzwonienie mam chyba już od 20 000 km i się nie wzmaga, ani nic. Zdaniem ASO dzwonienie powoduje "luz na listwie przekładni"...
horolezec, ja regenerowałem przekładnie dopiero wtedy, jak zaczęła cieknąć. A stukała mi dosyć długo. Jak nie cieknie, to ja bym nie ruszał. Wydać kasę zawsze zdążysz a lepiej to zrobić później.
horolezec, ja regenerowałem przekładnie dopiero wtedy, jak zaczęła cieknąć. A stukała mi dosyć długo. Jak nie cieknie, to ja bym nie ruszał. Wydać kasę zawsze zdążysz a lepiej to zrobić później.
Mi mechanik też powiedział, że na wydanie pieniędzy będzie jeszcze czas, póki nie cieknie to nie ma co się za nią brać, więc jeżdżę dalej.
horolezec 08-09-2015, 21:55 Dzisiaj ciekawy objaw. Od rana jazda w ulewach i cały czas mokra jezdnia i jakimś cudem wtedy nic mi nie dzwoni.... Jutro jestem umówiony o mechanika, dam znać, co to jest jego zdaniem.
PaBlLoO90 09-09-2015, 20:07 To 1200$ to za całość czy tylko regeneracja?
W Sopocie jest dobry zakład co regeneruje przekładnie nazwy nie pamiętam.
Myśle że chodzi ci o SKRAW-MET
Dokładnie. Czytasz w myślach:rolleyes:
horolezec 10-09-2015, 10:17 Jestem po wizycie i mechanika. Rzeczywiście jest u mnie jakiś luz na listwie w przekładni, ale minimalny. Nic nie cieknie i generalnie wygląda solidnie poza tym luzem. Mechanik twierdzi, że regeneracja z montażem to ok 2000 zł brutto u niego (przekładnię wysyła do warsztatu zewnętrznego).
Myślicie, żeby to robić? Trochę mnie nastraszył, twierdząc, że od wszelkich nawet minimalnych luzów obrywa całe zawieszenie i ząbkują się opony. Sam już nie wiem.
maniunio 10-09-2015, 12:15 Yyyy trochę dużo chyba chce?
Spróbuj skonsultować z innym warsztatem .
Z oplami większość jeździła do Nagengast -u .
No chyba , że Ci na kasie nie zależy .:lol:
2000 to zdecydowanie za dużo i mechanik oczywiście chce abyś robił to u niego i to zaraz. Jeździj dalej póki nie zacznie lecieć z uszczelniaczy.
Kwestia jaki duży luz jest, bo jak jest taki że czuć podczas jazdy to jak ktoś kręci się dookoła komina i jest niedzielnym kierowcą to może nie zauważy.
Dlatego nie można generalizować że jak przekładnia nie cieknie to jest ok.
Jak ma lekki luz, nie cieknie i prowadzi Ci się auto normalnie to bym sobie darował.. Tylko Ci podpowiem że 3/4 warsztatów naprawi wycieki, ale z kasowaniem luzu to różnie bywa.
Jeżeli to jest mały luz, który nie utrudnia kierowania to ja bym z nim jeszcze nic nie robił bo jak by nie było koszta są duże. Jak czytałem w poprzednich postach " na wydanie pieniędzy przyjdzie jeszcze czas "
PaBlLoO90 28-09-2015, 20:38 Jestem po wizycie i mechanika. Rzeczywiście jest u mnie jakiś luz na listwie w przekładni, ale minimalny. Nic nie cieknie i generalnie wygląda solidnie poza tym luzem. Mechanik twierdzi, że regeneracja z montażem to ok 2000 zł brutto u niego (przekładnię wysyła do warsztatu zewnętrznego).
Sporo , sam za kompleksową regenerację samej maglownicy w renomowanym zakładzie zapłaciłem 900 zł ( bez wymiany ) . Koszt samej wymiany jest więc spory , nawet jeżeli w usługę wliczymy cenę nowego oleju przekładniowego .
przecież jest śruba do kasowania luzów . ja tak zrobiłem i od pół roku jest ok koszt 80 zł a też chcieli mi regenerować .
przecież jest śruba do kasowania luzów . ja tak zrobiłem i od pół roku jest ok koszt 80 zł a też chcieli mi regenerować .
Co to za śruba? Jak i gdzie to się robi?
Możesz napisać coś więcej?
Tharakun 27-11-2015, 19:34 Właśnie jestem po wizycie w ASO EURO-CAR GDynia.
Regeneracja maglownicy - 1230zł brutto + demontaz i montaż 300 + geometria 100
'Wymiana tuleji wzdłużnych wahacza 1200 brutto
Wymiana uszczelki pod pompą paliwa wysokiego ciśnienia 500 zł brutto
Jest filmik na you tube .Nawet mechanik był zdziwiony że można , jak zobaczył ten filmik to zabrał się do tej śruby jest w połowie maglownicy, też miałem wizję wymiany za niezłą kasę .
PaBlLoO90 02-06-2016, 22:03 Jest filmik na you tube .Nawet mechanik był zdziwiony że można , jak zobaczył ten filmik to zabrał się do tej śruby jest w połowie maglownicy, też miałem wizję wymiany za niezłą kasę .
Jeżeli masz problem tylko i wyłącznie z samym luzem wyczuwalnym na maglownicy to ok , stopień jej zużycia może być różny , ale jeżeli przy okazji leci z niej jak z kaczej d..... , a po zdjęciu osłon widać wyraźne rysy na chromie wałka to regulacja jest zbędna :)
kaczmimo 29-06-2016, 17:53 Zrobiłem dziś regenerację maglownicy swojego smaxa w Sopocie. Luz był już znaczny. Całość ze zbieżnością wyszła tysiaka.
PaBlLoO90 14-02-2017, 19:55 Zrobiłem dziś regenerację maglownicy swojego smaxa w Sopocie. Luz był już znaczny. Całość ze zbieżnością wyszła tysiaka.
Jest to standardowa cena przy kompleksowej regeneracji , w solidnym zakładzie. Nie przepłaciłeś .
|
|