Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] jak naprawić pilot w kierownicy ?
tyfovski 08-09-2015, 16:27 witajcie,
od czasu do czasu mam problem z pilotem w kierownicy, Ford Fiesta 2010 - przyciski czasami nie działają, trzeba je mocno wciskać lub działają na odwrót (np. chcąc przyciszyć - zmienia się stacja radiowa).
Czy ktoś ma na to pomysł? Podejrzewam, że trzeba będzie ów moduł rozebrać, wyczyścić, itd..
Proszę o poradę i ew instrukcję obsługi ; -))))
Pozdrawiam i z góry dzięki g:):p
krzywoj1975 25-11-2015, 06:06 Witam mam ten sam problem , dałeś rade usunąć usterkę jeżeli tak to podziel się wiedzą
tyfovski 25-11-2015, 15:38 Niestety nie, nadal sporadycznie miewam z tym problem. Widzę, że mamy ten sam model fieściny, może to ich wada wrodzona?
No nic, czekamy dalej na czyjąś pomoc.
Pozdrawiam!
przemsky 26-11-2015, 11:41 Rocznik 2008, ten sam problem tylko że przez 80% czasu używania Fiesty sterowanie całkowicie nie działa.
Zauważyłem że przy lekko skręconej kierownicy w lewo sterowanie działa bez zarzutu.
fiesta121 13-02-2016, 16:28 Witam
Też mam ten problem czy ktoś wie co może być przyczyną
Miałem to samo, niestety wymiana na nowy nie można go naprawić, koszt samego pilota około 180 zł
michalb77 14-04-2016, 08:05 Mam taki pilot na zbyciu, jakby ktoś chciał.
juniorkm7 15-04-2016, 07:57 Ja tez mialem problem z tym pilotem w fiescie po lifcie. Po wyczyszczeniu kierownicy plakiem ktory zapewne wlazl tez gdzies tam troche do srodka pilota przyciski dzialaja lepiej I rzadziej sie zacinaja. Mysle o powtorzeniu zabiegu z wieksza iloscia plaka.
Miałem podobną sytuację. Po wykręceniu trzech śrub z tyłu kierownicy i zdemontowaniu tego plastiku na którym jest zamontowany pilot przeczyściłem wtyczkę do której jest on (ten pilot) zamontowany i teraz działa jak należy - ale może po prostu miałem farta. Nie zapomnijcie odpiąć akumulatora.
Miałem to samo, niestety wymiana na nowy nie można go naprawić, koszt samego pilota około 180 zł
Witam
Na Allegro jest za 49zł
http://allegro.pl/sterowanie-pilot-panel-radia-ford-fiesta-mk7-2011-i5254935510.html
całe kierownice są już od 130zł
pozdrawiam
Arturek
fiesta121 11-07-2016, 19:43 Witam
Miałem ten sam problem z pilotem raz działał raz nie a czasem tylko dwa przyciski, wymontowałem dzisiaj tą listwę z kiery (3 śruby z tyłu) rozebrałem cały pilot do płytki ale tam nie ma się co popsuć jest tylko kilka rezystorów i podświetlenie naciągnąłem trochę kabel bo był troche sciągnięty i wszystko jest ok póki co. Jedyne co mnie ździwiło to to że we wtyczce pomiędzy skrajnymi pinami było zwarcie wg mnie nie powinno być ale działa więc olałem to
FordeuszMond 30-08-2021, 22:02 Hej, odświeżę temat. Mam w planach wyciągnąć ten pilocik z kierownicy i go czymś wyczyścić bo działa raz w tygodniu;P mam tylko pytanie czym polecacie przetrzeć coś takiego? Jakimś kontaktem w spraju może wd40 albo po prostu jakimś alkoholem?
kapucha5 16-02-2022, 17:04 Witam serdecznie. Po wymianie kierownicy i zamontowaniu nowej z tempomatem nie działa sterowanie radiem w nowej kierownicy. Jakies pomysły?
virus500 24-02-2022, 15:39 Jeśli chodzi o czyszczenie przycisków sterowania radiem
https://www.youtube.com/watch?v=5VWGCDzmzCE
Okazuje się, że są co najmniej 3 rodzaje przycisków sterujących radiem różniących się wartościami rezystorów i dlatego nie zawsze to zadziała plug&play. Jeden rodzaj ma literkę "M" w środku a pozostałe 2 mają "buźkę" w środku. Ja montowałem u córki kierownicę z tempomatem i również starowanie radiem nie działało. Przeróbka dwóch rezystorków i działa.
Ja wyczyściłem u siebie sterowanie głośnością zgodnie z tym filmem: https://youtu.be/7ZNUOk0A2-8
Miałem tak. Powód jest prosty. Trzeba wykasować błędy. Można sememu FORScanem jak ktoś umie. :) U mnie, po tej operacji jak ręką odjął.
|