Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Podświetlenie drzwi-oświetlenie podłoża, lampki ostrzegawcze w drzwiach. Jak zrobić ?

adam612
10-09-2015, 12:57
Witam, chciałbym w wszystkich drzwiach dodać podświetlenie. Taka taśma led przyklejona od dołu, aby ładnie oświetlała podłoże wieczorami i nocami (fajnie byłoby przy okazji dodać czerwone światełko ostrzegawcze).
Problem w tym, że nie wiem do czego to podłączyć aby zapalało się tylko przy otwarciu drzwi i gasiło po zamknięciu. Najlepiej aby każde drzwi były niezależne.
Nie che się podpinać pod oświetlenie nóg czy lusterek, mój C-Max Ghia 2004 ma podświetlane lusterka ale to trochę mało światła i przy tylnych drzwiach ciemno.
O ile prąd w drzwiach powinien się znaleźć to czy jest tam jakiś czujnik lub coś co może zadziałać tak jak chce ?

adam612
10-09-2015, 14:05
szperam i znalazłem ciekawy opis ze zdjęciami z mondeo mkIII
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/90344-Pod%C5%9Bwietlenie-drzwi-obrys%C3%B3wki-klamek-i-tylnich-n%C3%B3g-MKIII
może kogoś to zainspiruje i udzieli kilku podpowiedzi...
...a propo linka to tak się składa, że właśnie wyprowadziłem kable do podświetlenia tylnych foteli i czekam tylko na zamówione ledy :D

adam612
10-09-2015, 17:16
ok, mam jeszcze jeden zbliżony temat. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=103299&highlight=pod%B6wietlenie+drzwi&page=3
Czy w c-maxie będzie podobnie jak opisują koledzy: felicjan-f1 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=43070) 1.Minusy pociągnięte do każdej lampki z odpowiednich rygli drzwi(kable dostęne na progach, lewym i prawym)
2.Plusy "stałe",ale odseparowane diodami prostowniczymi( żeby nie było przepływu przez żarówki w drugą stronę)
Taki sobie schemacik
minus po otwarciu drzwi----żarówka(zastosowałem lampki z laguny)----dioda(kierunek przepływu w stronę żarówki)---plus stały np. z zapalniczki:p diody nie potrzebne wtedy gdy do oswietlenia użyjemy właśnie diód a nie tak jak ja żarówek.Nie lubię światła diód.

Ważne:568: nie kombinować z zasilaniem + -Próbowałem z podłączeniem do cz. zmierzchu(oddzielnym,nie org.)żeby lampki świeciły tylko przy otwarciu drzwi jak jest ciemno i lipa GEM nie lubi takich zabaw.Został układ pali się tylko przy otwarciu odpowiednich drzwi ale i w dzień i w nocy. oraz kolega Karlito (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=31773) (z czego nie do końca rozumie o co chodzi)Przerobienie zeby działały tylko odpowiednie drzwi nie stanowi problemu potrzeba tylko przekaznika x4 podlączenie sterowania do czujnika otwarcia drzwi przerwanie + gdziekolwiek i jest gitarka, tylko ze wtedy zginie efekt ktory opisałem wyżej.
Nikt nie próbował tego robic w c-max ?

arturfom
11-09-2015, 11:47
Jak bym robił to z oświetlenia przy nogach - nie ma co cudować przy LED otwarcie drzwi i tak na zamkniętych nie widać że się świeci

adam612
13-09-2015, 20:58
Nie , chciałbym aby świeciło to jak oryginalne podświetlenie. Dodatkowo trzeba by przeciągać kable...
Zasadniczo potrzebuje wiedzieć gdzie znajdę w drzwiach czujnik otwartych drzwi... ? Nie mogę znaleźć info jak to wygląda i gdzie jest....

wrzoch
16-09-2015, 21:27
Zasadniczo potrzebuje wiedzieć gdzie znajdę w drzwiach czujnik otwartych drzwi... ? Nie mogę znaleźć info jak to wygląda i gdzie jest....

To integralna część zamka - co możesz łatwo sprawdzić - popchnij zapadkę zamka przy otwartych drzwiach i poczekaj. Tak samo jest w klapie - czujnik zamknięcia klapy jest mikrostykiem wkomponowanym w zamek klapy.

Podłączony jest z jednej strony do modułu drzwiowego kablem czarno-żółtym - do tego się raczej nie ma co wpinać, z drugiej strony idzie bezpośrednio do GEM, też kablem czarno żółtym. No i tutaj na mój gust jeszcze gorzej się wpiąć. Nie znam budowy GEM, ale skoro styk zwiera do masy, to na 99.9% ten pin w GEM jest niskoprądowym wejściem podłączonym przez pull-up rezystor do jakiegoś tam napięcia referencyjnego (niekoniecznie 12V, raczej 5V lub 3.3V). Jak podepniesz to bezpośrednio jako masę do lampki, to w momencie gdy drzwi będą zamknięte napięcie będzie mogło też popłynąć przez lampkę do GEMa. Źle się to może dla niego skończyć. Jak dasz tam diodę w kierunku zaporowym, to te ~0.7V które odłoży się na diodzie może być zbyt wysokim napięciem, aby GEM się skapnął, że jest stan niski (drzwi otwarte). Jak się nie obrócisz dupa z tyłu, ale...

Według schematów do przedlifta moduł drzwiowy ma wyprowadzenia do "courtesy light" czyli dokładnie tego co chcecie zamontować. Wtyczka A, piny A4 - (zasilanie) i A11 (Ground). Wtyczka A to ta, na którą w pin 18 jest wpięty czarny kabelek. Według schematu wtyczki powinny być dwie, piny są opisane zazwyczaj na wtyczce.

Teraz pytanie czy działać to będzie bez mieszania w GEM (w Mondeo trzeba było ptaszka w konfiguracji odznaczyć aby zadziałało). Nie kojarzę takiego ptaszka w konfiguracji Focus/C-Max/Kuga w ElmConfig.
Ktoś może chce sprawdzić?

W schematach poliftowych niestety nic na temat tych lampek nie piszą. Tylko w przednich modułach są te wyprowadzenia jakby co. Pytanie czy w gniazdach są piny i czy coś na tych pinach się zmienia po otwarciu/zamknięciu drzwi?

adam612
19-09-2015, 08:37
Dzięki wrzoch (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=54138) .
Czyli podsumowując: Według schematów do przedlifta moduł drzwiowy ma wyprowadzenia do "courtesy light" czyli dokładnie tego co chcecie zamontować. Wtyczka A, piny A4 - (zasilanie) i A11 (Ground). Wtyczka A to ta, na którą w pin 18 jest wpięty czarny kabelek. Według schematu wtyczki powinny być dwie, piny są opisane zazwyczaj na wtyczce.i mam światełko w drzwiach :)

Próbowałem wyszukać coś na innych stronach poza polskimi i trudno na cokolwiek trafić...

Pomysł wydawał mi się banalny i dziwił mnie brak wyników wyszukiwania na ten temat, ale teraz wiem już dlaczego...

Zastanawiam się jednak czy aby nie dodać wyłącznik krańcowy w środku drzwi np aby ogranicznik drzwi go dociskał (skoro z wpięciem się do czujnika otwartych drzwi może powodować problemy z GEMem).

Tak czy inaczej szperam dalej,nie poddaje się i jak coś się dowiem to napisze lub może ktoś już coś podobnego zrobił w c-max'ie...

K@mix
19-09-2015, 18:48
w przedlifcie nie powinno powodować żadnych problemów z GEM z tego powodu że fabrycznie jest wyprowadzenie na podświetlenie lusterek i tam można bezpiecznie się wpiąć z taką lampką i nie powinno to w żaden sposób negatywnie wpływać na gem. Wszystko opisane wyżej.

adam612
21-09-2015, 18:23
K@mix (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=86535) dzięki za potwierdzenie. Czyli trzeba zabrać się do pracy :D
Planuje wstawić jeszcze czerwone ostrzegawcze lampki z vw a samo podświetlenie taśmą smd. Choć zastanawiam się nad dodaniem białych lampek po 2szt na drzwi.

Ogólnie plan jest taki:

przygotowanie lampek, taśmy, kabli itd
demontaż tapicerki/plastików drzwi
lokalizacja Wtyczki A przy module drzwiowym
podpięcie zasilania pod PIN A4
podpięcie masy pod PIN A11
test działania
montaż lampek i oświetlenia
radość ze światłą i wykonanej pracy

Ale jak to bywa, rzadko wszystko idzie zgodnie z planem...
Postaram się zrobić dobrą fotorelację :D

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, przestrogi lub wskazówki to piszcie bo nie chciałbym sobie w autku nabruździć.

adam612
04-10-2015, 18:26
ok, dzisiaj dobrałem się do drzwi , choć na razie poglądowo . Chciałem zlokalizować wtyczkę A, wrzucam kilka fotek jak to wygląda...
65961

65962

65963

65964

65965
szara wtyczka jest przy lusterku... tak tylko zrobiłem fotkę.

Rift
07-10-2015, 10:15
Czekam na foto z podłączeniem wszystkiego, chętnie coś takiego zamontowałbym u siebie.

adam612
11-10-2015, 17:37
Dobrałem się do drzwi raz jeszcze, tył oraz przód i okazuje się ze nie ma wspomnianych wcześniej pinów, są tam puste miejsca bez przewodów.
Więc cały plan wymaga modernizacji.
Pytanie jak to zrobić najlepiej a zarazem nie bawiąc się w przeciąganie przewodów ?

tu kilka fotek z tylnych drzwi:
66106 66107 66108 66109

Bump: ...a tutaj fotki z przednich drzwi:
66111 6611266113 6611466115

adam612
19-10-2015, 08:12
... i okazuje się, że moduł drzwi nie ma wyprowadzeń do oświetlenia drzwi, a już na pewno nie w tylnych drzwiach.
i cały misterny plan ...

Pozostaje zrobić to na kontaktronach NC jak radzi wrzoch (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=54138) oraz jak w linkach z początku wątku.

(http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=54138)

corneliusab
11-02-2018, 08:27
hej, czy komus w koncu udalo sie podlaczyc oswietlenie w lusterkach i kierunki? Mi wychodzi to tak, ze omijajac modul drzwi nie mozna miec i oswietlenia i kierunku na raz. Oswietlenie jest sterowane masa i nijak nie moge tego podlaczyc tak zeby, miec to i to bo jesli podlacze mase z oswietlenia to dziala oswietlenie, a kierunek nie dziala i odwrotnie. Nie mozna tych dwoch mas spiac ze soba bo wtedy oswietlenie wnetrza nie gasnie.
Ktos to rozwiazal jakos??

Pozdrawiam

corneliusab
11-02-2018, 15:35
To sobie sam odpowiem :)

Pociagnalem osobna mase przez cale lusterko i podlaczylem od razu pod kabel masowy lampki oswietlenia. Oryginalny kabel masowy lampki zostal odciety zeby nie mial polaczenia z wtyczka lusterka.

Pozdrawiam