Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Przednia szyba, z grzaniem czy bez?

Wacman
13-09-2015, 09:59
Jestem na etapie wymiany przedniej, zwykłej szyby i chciałbym do niej dołożyć sensor deszczu/zmierzchu (bez kamer) i ogrzewanie. Mam pytanie do wszystkich kolegów czy posiadają elektrycznie podgrzewaną szybę a jeśli tak to jaki posiadacie silnik. U mnie jest podgrzewana za pomocą nadmuchu i nie wiem czy jest sens dokładać ogrzewaną:?

Audi'ofil
13-09-2015, 10:47
Polecam grzaną szybę.
Z wymienionych dodatków, moim zdaniem właśnie ten jest najbardziej przydatny.

vpw
13-09-2015, 17:10
Grzana szyba to super gadżet. Czujnik deszczu i zmierzchu w Fordzie nawet dobrze działa i warto je dołożyć jeśli da radę.

Wacman
13-09-2015, 17:20
Podgrzewana szyba występuje w ogóle w benzynie czy ten gadżet jest tylko w dieslach?

stingerA6
13-09-2015, 17:40
Zawartość baku, nie wyklucza pręcików w szybie.

marel12467
13-09-2015, 22:59
Potwierdzam grzana szyba zwłaszcza w zimie to rewelacja

mirus22
16-09-2015, 19:17
Mam grzaną szybę , polecam

Gostek_
17-09-2015, 22:40
Mam w I i polecam zdecydowanie. Czujnik deszczu za to nie zawsze działa jak powinien.

marel12467
22-09-2015, 21:54
Mam w I i polecam zdecydowanie. Czujnik deszczu za to nie zawsze działa jak powinien.

u mnie wgl jest do wymiany , a u siebie sprawdź czy te oczka żelowe przylegają dokładnie i czy powietrza pod spodem nie ma , często przez to że czujnik jest źle przyklejony i powierzchnia nie dotyka dobrze do szyby dzieją się cyrki

tomaszjan31
23-09-2015, 21:34
Byłem przekonany, ze podgrzewana szyba to teraz standard, myliłem sie?

marel12467
23-09-2015, 21:36
Byłem przekonany, ze podgrzewana szyba to teraz standard, myliłem sie?

niestety , to w wielu przypadkach tylko jako opcja

Magikos69
02-10-2015, 14:59
Ja posiadam taką szybę podgrzewaną w dieslu, bo o to chyba kolega pytał.
:lol:

wrzoch
06-10-2015, 22:39
Rozejrzyj się jeszcze za wersją iR. Kolejna dopłata, ale za to latem tak w klatę przez szybę nie grzeje.

Co do grzanych - niektórzy narzekają na te druciki, że coś tam jednak się na nich światło załamuje, szczególnie w nocy, ale przychodzi zima i plusy przesłaniają ten jeden mankament.

Jak już się będziesz decydował, to stawiaj na Pilkinktona, Guardiana albo SaintGobain. Odpuść NordGlass i upewnij się, że pataraka nie będzie Ci tego montować.

Możesz też sprawdzić czy masz poprowadzoną w aucie instalację pod grzane szyby (na podszybiu przy błotnikach powinny być wyprowadzone dwa dość grube kable zakończone jajowatymi wtyczkami. Powinna być też wtyczka do przycisku ogrzewania szyby przedniej gdzieś przywiązana do wiązki. Jak tego nie ma, to będziesz musiał dołożyć. Ja dla przykładu szyby grzanej nie mam, ale instalację pełną tak.

Wacman
07-10-2015, 15:14
Co to jest za wersja z iR?:? Co do marki to chciałem kupić oryg. używ z mojego rocznika, ale temat raczej odpuszczę, gdyż kupując używkę kupujesz "kota w worku" . Oczywiście będzie szyba Pilkington, innych nie brałem pod uwagę. Montować będę z kolegą więc lipy nie będzie:) . Wiązki od grzania u mnie niestety nie ma, ale mam już drugą kpl. z której wypnę wszystkie niezbędne przewody i podłączę gdzie trzeba.

wrzoch
07-10-2015, 16:52
infraRedReflective glass. Dość popularne w Renault, Fordach, autach wyższych klas. Szyba ma specjalny filtr, który blokuje promieniowanie podczerwone, a przepuszcza widzialne. Dzięki temu auto się tak mocno nie nagrzewa przez szybę.

Da się je rozpoznać, bo mają pod odpowiednim kątem taką fioletowawą poświatę, a w okularach z filtrem polaryzacyjnym prawie zawsze w słońcu wydają się takie właśnie fioletowawe.

Tylko jak sobie założysz grzaną z filtrem, to nawigacja przenośna ze złapaniem fixa będzie miała nielada problem - jedyny minus.

boncio
09-10-2015, 12:40
O ile pamiętam, to oryginalna jest właśnie Pilkingtona, więc jedynie znaczka Ford będzie brakować.

tomaszjan31
09-10-2015, 15:09
Tylko jak sobie założysz grzaną z filtrem, to nawigacja przenośna ze złapaniem fixa będzie miała nielada problem - jedyny minus.

Mam taką w mojej kudze i nie zwróciłem uwagi na wspomniane problemy....

Wacman
12-10-2015, 15:12
Jeśli kogoś to interesuje to Pilkington nie produkuje szyb solarnych do Mk2, owszem robili takie ale w starszym modelu.

boolek
16-10-2015, 14:12
Dzisiaj nie wyobrażam sobie przedniej szyby bez podgrzewania :) , pięć minut i zimą sprwa załatwiona :) . Chyba już nie potrafię skrobać ;) .

tedi_k
16-10-2015, 21:00
...nie wiem czy jest sens dokładać ogrzewaną:?

Pytanie z rodzaju tych "czy warto być młodym i zdrowym czy tylko kulawym i zgarbionym"?
Grzane szyby stosuje chyba tylko Ford i jeszcze nie widziałem żadnego właściciela VWeja, któremu by szczęka nie opadła jak zobaczy jak to działa...

weuek
16-10-2015, 22:43
Grzane szyby stosuje chyba tylko Ford i jeszcze nie widziałem żadnego właściciela VWeja, któremu by szczęka nie opadła jak zobaczy jak to działa...
To musisz się dokształcić, bo grzana szyba jest opcją nawet w octavii mk3, czyli zubożonym fałweju.

http://www.skoda-auto.pl/modele/hotspotdetail?HotspotName=Podgrzewana+przednia+szy ba&Page=technika1&WebID=6e68e221-7844-41ee-89fe-8b2078a452d3

I jest całkiem spore grono osób, które nie pragną patrzeć na świat przez te druciki. Sam do takiego należę.

jankowalski973
17-10-2015, 06:08
.... patrzeć na świat przez te druciki...

Kurcze, przez dwanaście lat nie zauważyłem, że tam są druciki :570:

Ps. A Audi, taki wypasiony vw ma?

weuek
17-10-2015, 09:47
Mało spostrzegawczy jesteś widocznie. Pisząc vw mam na myśli wszystkie cztery, wraz z audi, seatem i skodą. Poza częściami, które są "do wyglądu", te auta to przecież jak klocki lego (akurat szyby się do tych klocków nie łapią).

mirus22
17-10-2015, 14:32
Nie wiem w czym dramat, ale na początku gdy kupiłem Kuge II widziałem te "pręciki, druciki" , proszę wierzyć to było na początku po 10 miesiącach użytkowania tego autka nie widzę tych "drucików, pręcików" nie zwracam uwagi na nie a na pewno nie przeszkadzają w jeździe i najważniejsze zimą te "druciki, pręciki" naprawdę są przydatne.
To tyle na ten temat po 10 miesiącach użytkowania Kuga II.

pozdrawiam tych którzy chcą być pozdrowieni

tedi_k
17-10-2015, 14:34
To musisz się dokształcić, ....

Dokształcałem się m.in. przez posiadanie i używanie ponad rok wypasionego Audi Q5... Jak je kupowałem w 2010r. jakoś tak nie było opcji na grzaną szybę...
Faktycznie nie chciało mi się wcześnie patrzeć na allegro do jakich aut są szyby grzane. Zdecydowana większość to Ford, choć jest też trochę Skód, VW i innych. I żadnej Audi...

weuek
17-10-2015, 18:38
Może nie wpadli na to, że nabywca audi mógłby je parkować "pod chmurką"? :-)

A w octavii to dopiero od mk3 taka opcja jest, więc to nowość u vw.

sagittarius82
17-10-2015, 19:19
Ja grzaną szybę przednią uważam za rewelacyjny wynalazek (wg mnie powinien to być standard, tak jak ogrzewana tylna szyba). W moim Mondku zajmuje to ok 3 minut i na szybie sama woda do zebrania, a w międzyczasie zeskrobuje boczne szyby (tu też producenci mogli by się wykazać inwencją i to ogarnąć - bo wg mnie jako elektryka nie jest to trudne, a jakby życie ludziom ułatwiło).
Ja polecam na 100%, a druciki - po 2, 3 miesiącach człowiek już ich nie widzi :)

Audi'ofil
17-10-2015, 19:43
Wszystkie fordy jakie miałem (focus 2003, fiesty 2010/13, kuga 2014) wyposażone były w grzane szyby. Mam też poruszane tu audi bez grzanej szyby.

Grzana szyba ma plusy jak i minusy:
plusy:
+ szybko odmraża i odparowuje

minusy:
- przy nawigacjach nie fabrycznych, problemy ze złapaniem sygnału
- mogą niektóre osoby irytować, widoczne (szczególnie pod światło) pręciki
- nawet przy drobnym odprysku szyby może dojść do przerwania obwodu (tak miałem w jednej z fiest, pół szyby rozmrożone, pół nie)

Co do audi. Tu nie muszę mieć grzanej szyby, bo jest webasto

.

sagittarius82
17-10-2015, 20:03
minusy:
- przy nawigacjach nie fabrycznych, problemy ze złapaniem sygnału

Moim skromnym zdaniem - dobra nawigacja nie ma z tym problemu. Osobiście używałem Pentagram'a Nomad i i ostatnio Modecom'a MX3 i obie łapią sygnał bez większego problemu, czy opóźnień.

tedi_k
17-10-2015, 20:03
...- przy nawigacjach nie fabrycznych, problemy ze złapaniem sygnału
...

Tę 'miejską legendę' sam kiedyś trochę sprowokowałem, choć ją potem prostowałem - grzanie szyby w bardzo niewielkim stopniu tłumi sygnały elektromagnetyczne (w tym GPS). Zdecydowanie większy wpływ na to tłumienie ma powłoka szyb IR.

weuek
17-10-2015, 23:03
Co do audi. Tu nie muszę mieć grzanej szyby, bo jest webasto
Sąsiad to ma w touranie, ale jak go o to pytałem (jakoś z rok temu), to powiedział, że nigdy nie jeszcze nie użył. Pięć lat go ma.

tomaszjan31
17-10-2015, 23:29
Jeżeli ogrzewania przez taki długi czas nie odpalał, to raczej juz nie odpali....chyba ze po naprawie.
Ja programuje nawet w upalne dni dla przewietrzenia pojazdu, kiedy pozostawiony pojazd nabiera tropikalnych temperatur.
Z drugiej strony sie koledze dziwie, bo niema nic przyjemniejszego jak wsiąść zimą rano do ciepłego pojazdu, nie bede juz wspominał o korzyściach dla samego motoru.
Grzana szyba przydaje sie również latem, i szybciej odparowuje niż za pomocą klimy

Audi'ofil
18-10-2015, 00:46
Z webasto zimą jest jak z klimą latem. Jak raz się skorzysta w jednym aucie to zawsze będziesz pytał kupując kolejne.
Ja co prawda piec mam w audi i kudze (miałem), ale grzana szyba też się przydawała w kudze do szybkiego odparowania w mokre dni

.

androzek49
19-10-2015, 20:36
I tu się zgadzam.Czasem kończę pracę o 23.30 i niezależnie od temperatury wsiadam do ciepłego auta - bezcenne.

Wacman
19-10-2015, 22:34
Dzięki wszystkim za wypowiedzi :one: sprawa trochę się przeciągnęła, ale w końcu zamówiłem szybę grzaną i z sensorem (teraz muszę dokupić sensor) . Co do ogrzewania w innych markach to nie słyszałem aby ktoś to stosował, myślałem że tylko Ford to stosuje. Dawno temu jak pracowałem w fabryce szyb kolega zrobił sobie taką do Vw Vento i każdemu szczęka opadała jak widział tą szybę w akcji w tym aucie:D lecz to był jedyny wyjątek, bo nigdzie drugiej takiej w produkcji nie było.

jankowalski973
20-10-2015, 18:20
Dobrze zrobiłeś. Doceniają i polecają tylko Ci co mają :)

anwod
10-11-2015, 12:48
Przy ogrzewanej szybie + IR nie ma absolutnie problemów z nawigacja na smartfonie.

A co VW i ogrzewanej szyby to chyba lepiej to rozwiązali niż ford, bo tam z tego co wiem jest folia grzejna na całej powierzchni i nie ma pasków.

Emil--55
11-11-2015, 12:21
Ja mam podgrzewaną przednia szybe ,polecam każdemu .Kuga 2010r. diesel:

aprox99
24-12-2015, 20:43
Podgrzewana szyba to najlepszy gadżet.

marcins25
25-04-2018, 22:10
Muszę wymienić w mojej Kudze 2.0 TDCI szybę (odprysk i pękła).
Chcę kupić na allegro używaną podgrzewaną z sensorem deszczu:
http://allegro.pl/ford-kuga-ii-sensor-grzana-szyba-czolowa-czolo-i7296236412.html

Ja NIE posiadam podgrzewanej (tylko sensor deszczu). Może zostać ta szyba zabudowana?
Co trzeba zrobić żeby działało podgrzewanie???

Wacman
26-04-2018, 18:11
1000zł to chyba sporo za tą szybę. Sam kupowałem taką do siebie i jak pamiętam płaciłem chyba 700zł za nówkę podgrzewaną i pod sensor deszczu firmy Pilkington. Dopytaj się jakiej firmy jest ta szyba abyś nie kupił byle czego. Jak masz zamiar dołożyć w przyszłości ogrzewanie szyby to jak najbardziej zamontuj podgrzewaną szybę.

marcins25
27-04-2018, 14:05
chciałbym dołożyć podgrzewanie szyby, ale jak to zrobić????

Co jest potrzebne????

marekkoczta
27-04-2018, 17:57
chciałbym dołożyć podgrzewanie szyby, ale jak to zrobić????

Co jest potrzebne????

wylacznik , kabelki i troche wiedzy

ramada
29-04-2018, 15:04
też chciałbym wymienić,
marekkoczta mogę gdzieś znaleźć info jak krok po kroku to zrobić?

ferolo22
29-04-2018, 20:16
Musisz kupić szybę podgrzewaną do tego wiązkę z wtyczkami w komorze silnika musisz mieć lub same kable 2 do szyby i chyba 2 do skrzynki bezpieczników plus musisz mieć wiązkę pod deską rozdzielczą z wtyczką która obsługuję podgrzewaną szybę przeważnie ona jest w standardzie bo obsługuję także tylną szybę podgrzewaną jeśli masz sporo umiejętności manualnych i program do kodowania np focccus to ogarniesz to bez problemu.
Co do instalacji to masz dwa sposoby po druciarsku ciągniesz kable byle jak przez komorę silnika i tak zostawiasz ewentualnie trytkami spinasz albo wyciągasz całą wiązkę i doplatasz kabelki.
Oczywisćie zostaję jeszcze najłatwiejsza i nadroższa opcja jedziesz do serwisu kupujesz wiązkę oni ją montują razem z szybą i jesteś o 3,5 tyś biedniejszy

marekkoczta
29-04-2018, 21:00
też chciałbym wymienić,
marekkoczta mogę gdzieś znaleźć info jak krok po kroku to zrobić?

opcja tańsza to z szyby ida 2 krotkie kabelki minusowe podłączasz u góry do masy blachy,
plusy 2 kabelki ciagniesz do srodka od strony pasazera wyjmujesz schowek masz tam gume z kabelkami i wkładasz swoje dwa do srodka
teraz kupujesz wylacznik od przedniej szyby ktory zalacza 2 przekazniki co najmniej 30 amper i tu pamietasz aby wylaczyc bo nie masz termicznego zabezpieczenia lub kupujesz gotowa czasówkę ktora to robi za ciebie ja tak mam.
kable musza byc naprawde grube.

marcins25
07-05-2018, 20:53
dziś sprawdzałem z kolegą. mam pociągniętą instalacje pod podgrzewaną szybę. jaki musi być przekaźnik, jakie bezpieczniki.

marcins25
07-05-2018, 21:53
Znalazłem że bezpieczniki w komorze silnika muszą być 2x 40amper (pozycja F14,F16)

PYTANIE dla posiadaczy KUGA MK2 2.0TDCI (podgrzewana przednia szyba) - Jaki macie przekaźnik w komorze silnika R7????
Może ktoś przeczytać numery i je podać???

marcins25
19-07-2018, 21:05
Czy ktoś doradzi???

Zamontowałem podgrzewaną szybę (wcześniej była zwykła). Instalacja była doprowadzona.

Musiałem dokupić:
-przekaźnik
-bezpieczniki
-włącznik podgrzewania szyby przód
-przewód masowy - (montowany do podsófitówki)
-przewody pluowe + były doprowadzone w podszybiu (instalacja elektryczna w skrzynce bezpieczników też, wiązka elektryczna do włącznika również)

Po podłączeniu wszystkiego podgrzewanie nie działa. W ogóle nie załącza się.

Co jest nie tak????

Trzeba to zaprogramować??

Jakim programem (można samemu), czy musi być jakiś program serwisowy??

martinezzt
20-07-2018, 00:08
Moze jest za cieplo:569:.

marekkoczta
21-07-2018, 17:53
Czy ktoś doradzi???

Zamontowałem podgrzewaną szybę (wcześniej była zwykła). Instalacja była doprowadzona.

Musiałem dokupić:
-przekaźnik
-bezpieczniki
-włącznik podgrzewania szyby przód
-przewód masowy - (montowany do podsófitówki)
-przewody pluowe + były doprowadzone w podszybiu (instalacja elektryczna w skrzynce bezpieczników też, wiązka elektryczna do włącznika również)

Po podłączeniu wszystkiego podgrzewanie nie działa. W ogóle nie załącza się.

Co jest nie tak????

Trzeba to zaprogramować??

Jakim programem (można samemu), czy musi być jakiś program serwisowy??

zrobiłeś dziala

Przemasgdynia
05-07-2021, 19:08
Witam,
mam pytanie, jakie są możliwości sprawdzenia istnienia wiązki podrzewania przedniej szyby? Czy moża sprawdzić po
1. VIN-nie
czy trzeba rozebrać podszybie.
Może istnieje jeszcze inny sposób???
Proszę o podpowiedź. Dzięki

tedi_k
05-07-2021, 22:34
... jakie są możliwości sprawdzenia istnienia wiązki podrzewania przedniej szyby?...i

Tylko "wizją lokalną":568: Żadna inna opcja nie istnieje.

Przemasgdynia
06-07-2021, 11:40
Dzięki za info:)