Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Montaż świateł dziennych Magneti Marelli
jestmeksyk 15-09-2015, 22:06 witam Was serdecznie
Zakupiłem lampy dzienne Magneti Marelli LAQ010 szukam pomocy!. może, ktoś z Was montował już takie światła u siebie (model laq010). nie wiem jak podłączyć kable mam 3 kolory czerwony, czarny i biały. instrukcja to faktycznie coś lipnego.
Zazwyczaj czarny do masy, czerwony do 12V "po stacyjce" (znajdziesz w skrzynce bezpieczników pod maską), a biały do pozycyjnych.
jestmeksyk 15-09-2015, 23:21 czyli czarny do plusa w aku, czerwony do 12V gdzie to znajdę w skrzynce bezpieczników?, a biały wtyczką-zaciskiem do kabelka od pozycyjnych
tak to zrozumiałem :) jestem laikiem
Andrzej_K 16-09-2015, 06:09 Zazwyczaj czarny do masy, czerwony do 12V "po stacyjce" (znajdziesz w skrzynce bezpieczników pod maską), a biały do pozycyjnych.
Słowo klucz - "zazwyczaj". Moje światła (innej firmy) podłącza się tak: czarny - minus akumulatora, czerwony - plus - akumulatora, biały - pod światła postojowe.
Więc te "zazwyczaj" nie jest "zazwyczajne" i zależy od producenta/konstruktora danych świateł.
Skoro kolega żadnych szczegółów nie podał, to polegam właśnie na tym "zazwyczaju". Jeśli komplet z pudełka zawiera modulik wykrywający wzrost napięcia w układzie, to rzeczywiście wtedy czerwony może iść pod plusa z akumulatora.
A autorowi tematu, w obliczu zauważalnie wysokiego stopnia niewiedzy, radzę szczerze dać to do zrobienia komuś z pojęciem o rzeczy.
jestmeksyk 16-09-2015, 07:49 światła mają automatyczny przełącznik bez dodatkowych modułów.
instrukcja mówi o:
czerowy (12-36 V (+)
czarny (stand by)
biały (-) masa
rozumiem, że czerwony pod plus akumulatora lub pod bezpiecznik nr 25
biały pod minus akumulatora lub gdzieś aby była masa
czarny pod wiązkę postojowego ?
strasznie nieciekawa instrukcja, a miało być tak łatwo
jestmeksyk 19-09-2015, 15:56 światła zamontowane - działają, instrukcja w ogóle nie przydatna - nie wiem kto tam oznaczał kolory kabli, po 3 te uchwyty to w sumie pół zderzaka spiłowałem :) żeby je zamontować i niech nikt mi nie wciska kitu, ze w miejsce fabrycznych halogenów. :)
lepiej kupić już nss 510 hp
napisz coś więcej bo też mam je na oku
Ale są takie, które w 100% pasują w miejsce fabrycznych, na przykład takie:
http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-4873-Swiatla-dzienne-LED-MaxLed-DUO-okragle.html
Wymiary identyczne (co do milimetra). Ale i kosztuje.
jestmeksyk 20-09-2015, 08:06 wydaje mi się, że tych z Twojego linku też byś nie włozył odstęp do zamocowania śrub jest za duży (to wygląda identycznie jak MM), no chyba że ktoś lubi jak mu coś lata na 1 śrubie ;)
wydaje mi się, ze lepiej kupić nss 510 i na belce ja skrecić do dziur fabrycznych w zderzaku tak jak są dwa poradniki w necie.
nie mam nic do MM, ale powinni coś zrobić z instrukcją
Te z linku to mam u siebie od końca zeszłego roku - pasują idealnie. :-)
jestmeksyk 20-09-2015, 11:08 i bez takich kombinacji jak u mnie :) ?
Beż żadnych: wyjąłem halogeny, włożyłem te i przykręciłem śrubami od halogenów, w tych samych miejscach. Ty chyba kupiłeś niewłaściwe światła do swojego modelu. :-)
przyłącze się do tematu bo przymierzam się do montowania świateł dziennych jakie polecicie ? w miejsce halogenów ? zeby cena nie była kosmiczna a pasowały i świeciły przyzwoicie ?
To zamiast się przyłączać to przeszukaj forum, bo wiele takich świateł było montowanych i polecanych bądź nie.
Moje są dobre, ale w zimie musiałem uszczelnić, bo wilgoć weszła przez niedopasowanie kształtu uszczelki (koło) do przewodu (spłaszczona elipsa). Jak za tyle kasy, to taki szczegół mógłby być lepiej dopracowany.
https://lh3.googleusercontent.com/-qNAI87CzyWM/VQwhGQRjwiI/AAAAAAAAXFk/oW3OB0IguoQ/s720-Ic42/DSCF1257.JPG
jestmeksyk 20-09-2015, 11:28 jak masz umiejętności dłutownicze :d to magneti marelli laq010 lub nss 510 hp
przyłącze się do tematu bo przymierzam się do montowania świateł dziennych jakie polecicie ? w miejsce halogenów ? zeby cena nie była kosmiczna a pasowały i świeciły przyzwoicie ?
A czy są takie by były w dzień dzienne a jak trzeba to i halogeny takie 2in1 czyli Kinder niespodzianka.
jestmeksyk 20-09-2015, 14:46 Kupilem ze sklepu forda nie bede robil reklamy ;)
Beż żadnych: wyjąłem halogeny, włożyłem te i przykręciłem śrubami od halogenów, w tych samych miejscach. Ty chyba kupiłeś niewłaściwe światła do swojego modelu. :-)
te wyglądają ok .. ma ktoś takie u siebie?
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-led-okragle-7cm-nssc-510l-ringi-i5669829624.html
A czy są takie by były w dzień dzienne a jak trzeba to i halogeny takie 2in1 czyli Kinder niespodzianka.
Te moje takie są. Na oba rodzaje świateł jest homologacja na papierze w komplecie (chociaz teraz to nikt tego nie chce, a 5 lat temu się zdarzało, że "pan władza" zapytał).
Te moje takie są.
A jakiej ty masz firmy i model ???
Lub czy te co podał wcześniej "robdol" z ringami też pasują bezproblemowo.
A jakiej ty masz firmy i model ???
Jest wszystko w linku, który podałem na pierwszej stronie.
Lub czy te co podał wcześniej "robdol" z ringami też pasują bezproblemowo.
A przeczytałeś opis aukcji?
No twoje fikusne ale cena zbija na ziemie.
A co w tych z aukcji jest nie tak ???
Ja jeszcze bym chcial tak polaczyc by w pozycji auto swiecily mi sie same rigni , bo światla dzienne juz mam uruchomione w swoim autku
"Uruchomione"? Czyli masz automatycznie włączane światła nocne (mijania)? To zupełnie nie potrzeba ci tych "ringów". Toż to byłby niepotrzebny, odpustowy bajer. No i miałbyś wtedy 4 sztuki pozycyjnych z przodu, a to o dwie za dużo.
"Uruchomione"? Czyli masz automatycznie włączane światła nocne (mijania)?
Tak W dzień swiecą mi mijania o 30% słabiej a jak robi się zmierzch, włączają się automatycznie na 100% plus pozycyjne , z tyłu i podświetlanie deski rozdzielczej. Ale własnie chce też dołożyć dla bajer-beler ringi w halogenach, bo coś podobnego miałem w wcześniejszym C-maxie. Tylko zamiast ringów miałem ledowe obrysówki w zderzaku pod halogenami i czasem jak w nocy jechałem za kimś i się ślimaczył, luknoł w lusterku i się zsówał bo chyba myśleli że to drogówka czy coś.
No wiesz to jest sprawa gustu a o gustach się nie dyskutuje.
Nadmiar świateł pozycyjnych to już jest matematyka, a nie gust.
|