Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Jak podłączyć oryginalną kamerę wsteczną

ravl1
16-09-2015, 20:27
Cześć wszystkim. Bardzo proszę o sugestie w sprawie rozwiązania niżej opisanego problemu.
Zakupiłem na allegro części potrzebne do podłączenia oryginalnej kamery cofania wraz z oprzyrządowaniem. Po podłączeniu pod instalację + do plusa, - do minusa :wink: obraz jest wyświetlany na ekranie środkowym, ale tylko na włączonym zapłonie. W momencie uruchomienia silnika obraz znika i pojawia się niebieski ekran z przekreślonym rysunkiem kamery a następnie wyświetlany jest komunikat "Kamera ruchu wstecznego niedostępna".
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu pokazuje się tylko asystent parkowania. Wygląda to tak https://youtu.be/xFJqtBAwDuI
Dodam tylko, że oryginalnie + powinien być podłączony pod bezpiecznik 46 w bagażniku a stamtąd idzie instalacja do tzw. modułu VQM POVER CONNECTOR. Według informacji od Tedi_K "...VQM pełni funkcję stabilizatora, który podbija napięcie tak aby przy wyłączonym silniku wyglądało tak jak przy włączonym... i stosuje się go w samochodach z systemem start-stop...". Ja natomiast podłączyłem + pod bezpiecznik nr 30 modułu pomocy parkowania. Być może to jest problemem, ale ciężko mi jest zlokalizować gdzie ten moduł może być ukryty.
Jeśli macie jakieś sugestie to chętnie ich wysłucham.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

bcn
28-05-2017, 06:16
witajcie, kupilem zonie grand c-maxa, wersja z audio sony; czy jest mozliwosc podlaczenia pod ekran kamery cofania? Widzialem, ze sa niby jakies dedykowane do forda kamery montowane do klamki tylnej klapy, ale nie wiem jak jest z podlaczeniem. Czy trzeba dokladac oddzielny ekran?

KaiM
05-06-2017, 20:54
masz na myśli podłączenie pod ten ekranik co teraz każdy telefon ma większy? były wersje z kamerami cofania więc myślę że się da - poza kabelkami być może trzeba będzie w konfiguracji auta ustawić że ma kamerę żeby ją zawidział. Operacja do zrobienia ale raczej nie w ASO :)

jas33
24-02-2018, 06:01
WItam
Czy radio w fordzie Cmax II 2011 r posiada z tylu wejscie do podlaczenia kamery cofania? Posiadam z tylu fabryczne czujniki cofania -parktronik
RAdio jak na zalaczonym zdjeciu.
A moze juz ktos montowal kamere cofania?

krzys1968
24-02-2018, 14:46
Prosze lektore https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=242369

boncio
26-02-2018, 16:04
Z tą różnicą że to nie jest SYNC2/3. Mało tego to nawet nie jest SYNC1, tylko zwykłe BY/VC patrząc na rocznik 2011.
Do autora, da się dołożyć kamerę do każdego wyświetlacza z nawigacją, ale tylko oryginalną z dodatkowym modułem kamery.
Więc blenda z kamerą, moduł, okablowanie, aktywacja.

pawel9009
26-02-2018, 16:10
Może mogę się tu podłączyć, Fort Eskort z 98 roku też myślałem o jakieś kamerce cofania ale nie wiem czy dam rady to zamontować, samochód stary więc czujników pewnie brak ;/

filip.amator
18-11-2019, 10:17
Czy w C-MAX 2010-2015 wychodzily kamery cofania?
Mam juz ramke tablicy wraz z kamerka i bede sie zastanawial jak to podlaczyc, szczegolnie jak przepuscic przewody na zewnatrz przez klape i jak sie dobrac do swiatla cofania aby zdobyc zasilanie kamery.
Ale moze latwiej bedzie kupic kamerke cofania ktora wejdzie bez problemu?
Macie doswiadczenie z dokladaniem kamer cofania?

miraż
18-11-2019, 13:31
Oczywiście, że tak, zdjęcia poniżej.
Przejście pomiędzy klapą i blendą fabrycznie musi być, jest gumowa uszczelka, jak zdemontujesz lewą lampkę podświetlenia tablicy to widać.
Mam doświadczenie z instalacją kamery oryginalnej.

pretorian2
18-11-2019, 15:28
kolega robi w oryginale czy chińska kamerka ?

filip.amator
18-11-2019, 18:45

Moja wersja ma radio Sony ale bez nawigacji. Jak wyczytałem na forum oznacza to że nie da się łatwo podłączyć fabrycznej kamery.
Na razie spróbuję z chińską kamerą w ramce i z nadajnikiem i odbiorkiniem obrazu, do tego jakiś ekranik na pulpicie (albo obok lusterka). Jak będzie ok to zostanie a jeśli nie będę dalej kombinował. Tylne szyby są przyciemniane więc widok do tyłu czasem jest kiepski.

Znalazłem post na forum z szablonem do wycięcia otworu pod oryginalną kamerę. Moje pytanie jak zdjąć blendę aby nic nie urwać?

krzys1968
18-11-2019, 19:54
Znalazłem post na forum z szablonem do wycięcia otworu pod oryginalną kamerę. Moje pytanie jak zdjąć blendę aby nic nie urwać?

tu masz kamere z blenda https://allegro.pl/oferta/blenda-klapy-z-kamera-ford-c-max-mk2-8690493200

miraż
19-11-2019, 09:33
Ja? Zrobiłem "prawie" w oryginale. Nieoryginalne od Forda są tylko kable, których brakowało w instalacji. Używane oryginalne wiązki ciężko znaleźć, a jeżeli dobrze pamiętam to koszt nowych w ASO był katalogowo coś koło 860zł. Postanowiłem zrobić to sam za ok. 10% tej kwoty. Poza tym, funkcjonalnie jak z fabryki Forda.

Bump: Moje pytanie jak zdjąć blendę aby nic nie urwać?
Najpierw trzeba zdjąć osłonę z tylnej klapy i będzie dostęp do blendy. Blenda jest przykręcona na 4 śruby do klapy.

Bump: tu masz kamere z blenda https://allegro.pl/oferta/blenda-klapy-z-kamera-ford-c-max-mk2-8690493200
Cena nie jest zaporowa za ten komplet. Jeżeli jeszcze będzie kolor pasował? Tylko oczywiście to jest do wersji Compact, nie Grand, żeby się kolega nie pomylił przed zakupem.
Ten sam sprzedawca ma jeszcze moduł kamery. Może za komplet będzie rabat?
https://allegro.pl/oferta/modul-kamery-cofania-ford-c-max-mk2-am5t-19h423-ac-8684000622
Chociaż sam moduł można obecnie taniej dostać
https://allegro.pl/oferta/c-max-focus-kuga-modul-kamery-am5t-19h423-ae-8330779364

Bump:

Bump: Znalazłem post na forum z szablonem do wycięcia otworu pod oryginalną kamerę.
Czy chodzi o ten?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=297293
Jeżeli masz ochotę wyciąć otwór samodzielnie, to pamiętaj o dwóch rzeczach:
- to są wymiary otworu pod oryginalną kamerę cofania
- oryginalna kamera cofania jest mocowana na dwa wkręty do podstawki, która jest razem z blendą, po wycięciu otworu będziesz musiał "jakoś" samą kamerę zamocować

filip.amator
19-11-2019, 18:55
Cena nie jest zaporowa za ten komplet. Jeżeli jeszcze będzie kolor pasował? Tylko oczywiście to jest do wersji Compact, nie Grand, żeby się kolega nie pomylił przed zakupem.
Ten sam sprzedawca ma jeszcze moduł kamery. Może za komplet będzie rabat?
https://allegro.pl/oferta/modul-kamery-cofania-ford-c-max-mk2-am5t-19h423-ac-8684000622
Chociaż sam moduł można obecnie taniej dostać
https://allegro.pl/oferta/c-max-focus-kuga-modul-kamery-am5t-19h423-ae-8330779364

Czy do tego trzeba mieć opcję nawigacji aby cokolwiek dało się wyświetlić? Ja mam radio Sony z malym kolorowym wyświetlaczem.

boncio
19-11-2019, 19:43
Jak ma być jak z fabryki to tak. Kamera w C-maxie tylko z 5" navi. Jest opcja z 4,2", ale to z rosyjskim softem, analogicznie jak w Focusie.

Ansyn
26-03-2020, 11:07
witam wiem że temat bardzo stary ale również mam problem z kamerą w grand cmax z 2012 r. kamera już była w aucie, przy załączeniu biegu wstecznego pojawia się komunikat kamera niedostępna... jakieś sugestie do rozwiązania problemu ?

miraż
29-03-2020, 12:06
Na początek sprawdziłbym następujące rzeczy:
1. Czy po włączeniu Parktronika przyciskiem na konsoli środkowej też pojawia się komunikat "kamera niedostępna"?
2. Bezpiecznik F31 zasilania modułu kamery w tylnej skrzynce bezpiecznikowej (RJB).
3. Jeżeli masz możliwość to odczytanie bieżących błędów.

Neo2019
05-10-2020, 12:04
Witam grupowiczów forda mam pytanie wymieniłem wyświetlacz 2(line) na 5"am5t-18b955dj. Na tym starym mi po kazywało jak włączyłem wsteczny wizualizację jak maksymalnie mogę cofnąć autem a na tym nowym mi nie pokazuje. Też chciałbym założyć kamerkę cofania co muszę zrobić gdzie podpiąć i czy trzeba jakiś moduł do kamerki i jakiś specjalny kabel żeby podpiąć się do wyświetlacza. Ford c-max mk 2 1.6 TDCi

miraż
05-10-2020, 22:58
Oryginalna instalacja wygląda następująco:
1. Instalację "kamery cofania" wpina się bezpośrednio do wyświetlacza, beżowe wejście.
2. Od wyświetlacza do modułu kamery leci kabel koncentryczny Fakra 50 ohm. Kabel ten jest podzielony na dwa odcinki. Pierwszy jest razem z wiązką kokpitu od wyświetlacza do prawego słupka niedaleko skrzynki bezpieczników pod schowkiem. Drugi jest razem z wiązką podłogową od tego miejsca do prawego tylnego nadkola.
3. Moduł kamery cofania musi być. Znajduje się na prawym tylnym nadkolu. Do modułu musi być podłączone zasilanie ze skrzynki bezpieczników w bagażniku, szyna CAN i kamera kablem Fakra HSD.
4. Kabel Fakra HSD do kamery jest podzielony na dwa odcinki. Pierwszy jest razem z wiązką tylnej klapy od modułu kamery do przelotki gumowej przy blendzie. Drugi biegnie głównie wewnątrz samej blendy i kończy się na kamerze.

Potrzebne części:
a) kamera AH22-19G490-Ax
b) moduł kamery AM5T-19H423-Ax
c) wiązka elektryczna do blendy AM51-10E998-EB, ta wiązka kończy się szczelną wtyczką do kamery, chyba nawet IP65, ten kabel warto znaleźć oryginalny, w blendzie jest zazwyczaj pełno syfu, warto żeby te połączenie było szczelne
d) kabel Fakra HSD do kamery, jeżeli nie znajdziesz z oryginalnej wiązki można gdzieś kupić lub zamówić na gotowo do zrobienia, potrzebny jest kabel Leoni Dacar 535 i odpowiednie wtyczki, przy module jest kątowa żeńska, przy blendzie jest prosta męska
e) kabel Fakra 50 ohm, takie kable można kupić w wielu punktach, przy wyświetlaczu może być wtyczka kątowa lub prosta żeńska, przy module kamery jest wtyczka kątowa męska

Na samym początku poszukaj czy czasem nie masz części instalacji już fabrycznie położonej w samochodzie, tzn. gotowe wtyczki do podłączenia modułu kamery na tylnym nadkolu.
W załączniku masz schemat elektryczny jak ta instalacja wygląda.

Zykfryd
06-10-2020, 21:03
[QUOTE=
b) moduł kamery AM5T-19H423-Ax

Wiesz moze jaka jest roznica miedzy modulem kamery AMT5T-19H423-Ax a modulem AMT5T-19H423-AE.

miraż
07-10-2020, 19:53
Żebyśmy się dobrze zrozumieli... w miejsce "x" należy wstawić C, D lub E (chyba nie było modułów -AA i -AB, ale pewności nie mam).
Niestety nie wiem jakie są różnice techniczne pomiędzy tymi modułami.

Zykfryd
08-10-2020, 00:43
Niestety nie wiem jakie są różnice techniczne pomiędzy tymi modułami. Jest okej.Uzytkownik Tedi_k juz podpowiedzial ze bedzie modul odpowiedni.Pamietasz moze ktory to byl bespiecznik?W instrukcji stoi:Kamera wsteczna.Bespiecznik 31. 5(A)Jest to ten?.NIestety wiazki zasilajace bede musial tez dorobic.I tu problem bo schematy to dla mnie chinszczyzna.Pamietasz ktore przewody do czego byly?

miraż
08-10-2020, 21:24
Tak, bezpiecznik nr 31 w RJB. Według schematu ma być 10A, bo zasila moduł kamery cofania i radary do "martwych stref" lewej i prawej. Jeżeli będziesz zasilał tylko moduł kamery to 5A powinno wystarczyć.

U mnie przewody na zielonej wtyczce są następujące (od lewej jak na zdjęciu):
1. czarno-niebieski = masa
2. biało-żółty = CAN HIGH
3. fioletowo-żółty = CAN LOW
4. niebieski = zasilanie +12V

Zykfryd
13-10-2020, 21:53
U mnie przewody na zielonej wtyczce są następujące (od lewej jak na zdjęciu):
1. czarno-niebieski = masa
2. biało-żółty = CAN HIGH
3. fioletowo-żółty = CAN LOW
4. niebieski = zasilanie +12V Serdeczne dzieki za pomoc.To cenne info.U
mnie 1.ma takie same kolory-masa.2.jest pomaranczowo-szara.3.pomaranczowo-fioletowa.4.jest tego samego koloru jak u Ciebie.Mam pytanie czy kabel .1.masa,podpinales pod jakis kabel masowy?czy besposrednio pod karoserie np: tu.

miraż
13-10-2020, 22:42
Do modułu kamery na tylnym nadkolu miałem fabryczną instalację, nie musiałem nic sam rzeźbić.
Masę można oczywiście podłączyć pod tą śrubę, byleby tylko styk z karoserią był dobry. Aktualnie też mam podłączony jeden przewód masowy niebiesko-czarny, idzie do wiązki a dalej to nie sprawdzałem.

tomm76
26-10-2020, 13:01
Czy w c-max po 2015r instalacja będzie wyglądać tak samo ?

miraż
26-10-2020, 22:48
Nie.
W C-Max po 2015r. nie ma już modułu kamery na tylnym prawym nadkolu. Jeżeli masz już Sync2 lub Sync3 to kamera cofania jest wpinana bezpośrednio w APIM.
Na początek poszukaj czy nie masz jakiegoś luźnego gniazda lub wtyczki 6-pinowej w okolicy tylnego prawego nadkola. W zależności od wyposażenia Twojego samochodu mogło się tak zdarzyć że fabrycznie zamontowali fragment wiązki podłogowej do kamery cofania. Gniazdo lub wtyczka może być zaizolowane taśmą i przypięte gdzieś do wiązki, najlepiej idź po kablach i dokładnie obejrzyj.

data007
10-11-2020, 06:43
Witam
Posiadam C-max z 2018 roku 1,5EB 150KM z czujnikami cofania i sync 3 Czy można w moim autku zamontować kamerę cofania ? Jakie elementy muszę nabyć?
Pozdrawiam

miraż
10-11-2020, 19:57
Tak.
Musisz nabyć kamerę cofania, wiązki elektryczne, a na koniec skonfigurować samochód pod kamerę cofania.
Przeczytaj mój post wyżej i na początku obejrzyj prawe tylne nadkole od wewnątrz.

jarowo
21-11-2020, 17:47
Czy można podłączyć kamerę typu zamiennik pod wyświetlacz 5 cali?

xcom
27-08-2021, 10:46
Ktoś może przerabiał jak lepiej poprowadzić kabel do tylnej kamerki wideorejestratora:

a) dołem w progu

b) górą w tapicerce >> tylko nie wiem czy to bezpieczne powinny być tam kurtyny boczne ?

Wariant a) jak bezpiecznie zdjąć te osłony plastikowe

121296

Tu na zdjęciu akurad kabelek tymczasowo zostawiony na wierzchu do przedniej kamerki ...

miraż
27-08-2021, 12:05
Ja poprowadziłbym dołem w progu przez przednie i tylne drzwi, moim zdaniem będzie łatwiej niż górą, osłon jeszcze nie zdejmowałem więc nie podpowiem jak to zrobić najlepiej, ale pewnie pomocne będzie zdjęcie uszczelki na tym fragmencie.
Górą w podsufitce powinna być zwinięta kurtyna boczna, chyba tamtędy lepiej nie próbować prowadzić.

king1000
16-09-2021, 12:51
Skoro jest już taki temat to się podepne.

Posiadam Forda C max z 2017r. Elektrycy zamontowali mi oryginalną kamerę cofania, wszystko fajnie śmiga, ale nie ma lini skrętnych i tu pytanie.

Czy żeby uzyskać linię skrętne muszę mieć dodatkowy moduł czy to kwestia przekodowania czegoś w kompie?

tedi_k
16-09-2021, 13:05
..Elektrycy zamontowali mi oryginalną kamerę cofania, wszystko fajnie śmiga, ale nie ma lini skrętnych i tu pytanie.
...

Kolejna "zgadywanka" na forum...:? :?
Zero informacji:
1) jacy elektrycy (czy cokolwiek kumali z tego, co jest do zrobienia);
2) jaka kamera - czy faktycznie dedykowana do poliftowego C-maxa czy może tyldo do "Forda" i nikt nie myślał jakiego...
3) Czy była pełna instalacja oryginalnie i ktoś to sprawdził wg schematu, czy też "była kostka to podłączyli"... A czy były jeszcze przewody na całej długości - kto by się o to martwił...
4) Czy ktoś to kodował i wiedział co jest do zakodowani...

king1000
16-09-2021, 18:18
1) jacy elektrycy (czy cokolwiek kumali z tego, co jest do zrobienia);
2) jaka kamera - czy faktycznie dedykowana do poliftowego C-maxa czy może tyldo do "Forda" i nikt nie myślał jakiego...
3) Czy była pełna instalacja oryginalnie i ktoś to sprawdził wg schematu, czy też "była kostka to podłączyli"... A czy były jeszcze przewody na całej długości - kto by się o to martwił...
4) Czy ktoś to kodował i wiedział co jest do zakodowani...

1) Nie podam nazwy warsztatu, ale dla mnie wiedzieli co robią.
2) Nie posiadam wiedzy czy dedykowana, pasowała w miejsce klapy bagażnika jest zintegrowana z ramką do otwierania i oświetlenia tablicy rej.
3) Niestety z tego też mi się nie wyspowiadali, tutaj również nie mam wiedzy.
4) Kodowali ci sami elektrycy co podłączali kamerkę. W Sync3 pojawiła mi się opcja pojazd i jest tam ustawienie do "opóźnienia kamery cofania" Odblokowali mi również kafelek klimatyzacji, więc moim zdaniem wiedzę posiadają, ale nie wiem czy kompletną i stąd moje pytanie czy potrzebny moduł czy nie?

tedi_k
16-09-2021, 19:09
... pytanie czy potrzebny moduł czy nie?
Są 2 opcje:
- albo magistrala LIN z kamery nie jest podłączona do BCM (czyli wiązka auta jest niekompletna) albo moduł BCM tego auta nie obsługuje LIN kamery i wtedy niezbędna jest jego wymiana.

Ponieważ z treści opisu nasuwa się wniosek, że może chodzić o wiadome mi ASO, to "miło było by z ich strony gdyby sprawdzili która z 2 opcji ma zastosowanie w tym aucie"...8)

Duki
19-07-2022, 21:17
Witam, pacjent Ford C-Max 1.6 wersja titanium 2010r.

Korzystając z okazji, z tego co się dowiedziałem miałem moduł/komputer pokładowy (?) Novero a nie któryś z Sync'ków (wymieniony na FoMoCo CS7T-14D212-AG) ale nie w tym rzecz, rozchodzi się o podłączenie kamery cofania.
Czy jest możliwość podłączania obrazu pod ten mały ekran czy coś trzeba wymienić? Zmiana na Sync (w którym z tego co wiem jest taka możliwość) nie wchodzi w grę.

Korzystając z okazji (2), jest jakaś strona z której mogę pobrać aktualne mapy do swojego forda?
Wiem że można kupić kartę pamięci z aktualnymi mapami i po prostu je zamienić ale w większości (jak nie wszystkie) to i tak są kopie z internetu.

Antej
19-07-2022, 21:34
W dziale Focusa jest temat o dokładaniu tempomatu, a w nim wszystkie instrukcje co zmienić w konfiguracji.

Co do kamery
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3416842&postcount=5

jak widać na każdym z tych ekranow można,
2010r. I pytanie mapy sugeruje stare MFD 5, a do niego tylko oryginalna kamera i moduł kamery.
Map "sobie" nie pobierzesz, karta jest zabezpieczona unikalnym kluczem.

Wymiana Novero na Sync1.1 jest możliwa, chociaż zbędna i wymaga ingerencji w wiązkę kokpitu.

Patrol2023
23-03-2023, 18:41
Nie.
W C-Max po 2015r. nie ma już modułu kamery na tylnym prawym nadkolu. Jeżeli masz już Sync2 lub Sync3 to kamera cofania jest wpinana bezpośrednio w APIM.
Na początek poszukaj czy nie masz jakiegoś luźnego gniazda lub wtyczki 6-pinowej w okolicy tylnego prawego nadkola. W zależności od wyposażenia Twojego samochodu mogło się tak zdarzyć że fabrycznie zamontowali fragment wiązki podłogowej do kamery cofania. Gniazdo lub wtyczka może być zaizolowane taśmą i przypięte gdzieś do wiązki, najlepiej idź po kablach i dokładnie obejrzyj.

witam jak rozpoznam te wtyczkę ?

miraż
23-03-2023, 19:53
Pokazałeś zdjęcie z lewej strony bagażnika, bo widać tam skrzynkę bezpieczników RJB.
Musisz zajrzeć na prawą stronę bagażnika.
I przeczytaj ten wątek, jest tam wiele szczegółów na temat montażu kamery cofania do Focusa, a instalacja elektryczna C-Max jest bardzo podobna, myślę że znajdziesz tam odpowiedzi na Twoje pytania.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=242369

Patrol2023
23-03-2023, 20:07
Dziekuje , masz rację, pomyliłem się czytałem ten temat ale nigdzie nie ma zdjęć itp wtyczki , sprawdziłem teraz mam z prawej strony taka wtyczkę czy to będzie ta ?

miraż
23-03-2023, 20:16
No nie mów, że w kilkanaście minut przeczytałeś wątek który ma 77 stron?
Chyba że wcześniej trafiłeś na niego?
Tak na szybko to wtyczka jest np. w post nr #29, #41