Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Uszczelki drzwi - odklejanie się
Chciałbym podpytać użytkowników odnośnie odklejających się uszczelek drzwi, od spodu tam gdzie ich jeden koniec łączy się z drugim. W jednych tylnych drzwiach mojej foki odkleił się spory kawałek. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Jak można zaradzić, jakiego kleju użyć?
U mnie było to samo - jedna część uszczelki się odkleiła, a jej koniec przy zamykaniu drzwi był przytrzaskiwany drzwiami i wisiał na zewnątrz.
Jako, że było to jeszcze w czasie gwarancji to zgłosiłem problem w ASO i jakoś to przykleili, trzyma się już ponad rok albo i dłużej, niestety nie wiem czym to kleili.
Cholerka, może jakaś taśma dwustronna? Tyle, że tam wygląda jakby właśnie już ta uszczelka była taką taśmą przyklejona. Trochę to tak jak uszczelki do okien na zimę.
czarekskib 17-09-2015, 15:02 witam,
U mnie odklejała sie uszczelka w tylnych prawych drzwiach właśnie na samym dole.
Domowe sposoby nic nie pomogały.
W ASO wymienili całą bezpłatnie - w ramach gwarancji.
Cholerka, może jakaś taśma dwustronna? Tyle, że tam wygląda jakby właśnie już ta uszczelka była taką taśmą przyklejona. Trochę to tak jak uszczelki do okien na zimę.
Miałem to samo. Kupiłem w intercarsie taśmę dwustronną 12 mm, oczyściłem drzwi i uszczelkę ze starego kleju. Jak na razie trzyma się.
takim kleją w ASO BU7J-M2G376-AA tani nie jest ale starcza na 30 aut
http://www.msds.ford.com/cpc/productDetails.asp?pgn=1&KitEngPartNo=BU7J%20M2G376%20AA
W ASO wymienili całą bezpłatnie - w ramach gwarancji. No ja niestety przegapiłem jak się zaczęło i teraz za późno.
taśmę dwustronną 12 mm
To jest jakiś pomysł, tylko czy uda mi się tą starą warstwę kleju od uszczelki oderwać. Spróbuję w każdym razie.takim kleją w ASO BU7J-M2G376-AA tani nie jest ale starcza na 30 aut
Szkoda, że nie sprzedają tego kleiwa w mniejszych opakowaniach.
Ojapeirdziu! Żeby w dwu-/trzyletnim aucie odklejały się uszczelki to jest skandal. Gniot na gniocie się wytwarza teraz...
To jest jakiś pomysł, tylko czy uda mi się tą starą warstwę kleju od uszczelki oderwać.
Trzeba ją po prostu zeskrobać jakimś ostrym nożem albo papierem ściernym.
Miałem to samo (samochód 2011), zrobiłem to minimalistycznie -klej kropelka i od miesiąca trzyma (ponieważ było to od spodu drzwi, to nawet nic nie skrobałem, tylko ręcznikiem papierowym podczyściłem z brudu.
W moim firmowym też się odkleiły te uszczelki.
Ja to zrobiłem jak kolega wyżej: wyczyściłem i przykleiłem cienką taśmą dwustronną. :D
Gniot na gniocie się wytwarza teraz...
Szkoda słów no ale co poradzić :(
Wojtek O. 19-09-2015, 17:35 U mnie też sie odkleja. Ah te ekologiczne kleje. Chyba następnym razem przulepię na kleju do styropianu A 49
Mi sie odkleiły w przednich drzwiach po jednej i drugiej stronie. Przykleiłem kropelką i trzyma do dzisiaj,nie ma co kombinować.
Mi również odkleiła się uszczelka - użyłem taśmy dwustronnej
Mi również odkleiła się uszczelka - użyłem taśmy dwustronnej
zrobiłem tak samo, chyba najprostsze rozwiązanie
Własnie szukałam takiego tematu, bo i u mnie się odkleiła.
Auto po gwarancji, sklejenie w ASO 180zł, hahha.
Spróbuję kropelką.
Właśnie dopadła mnie ta wątpliwa przyjemność odklejających się uszczelek. Szczególnie na dole drzwi przy tym pseudo łączeniu. Celowo napisałem pseudo łączeniu, bo przerwa miedzy uszczelkami u mnie to około 0.5 - 1 cm. Odklejone fragmenty przymocowałem taśma dwustronną. Niby trzyma ale naciągnąć uszczelki aby zlikwidować przerwę w łączeniu się nie dało.
Co gorsza zrobiłem oględziny całych drzwi i niestety są miejsca np. przy zamkach, gdzie uszczelka wyraźnie się "prawie" odkleja. Nie kwalifikuje się to jeszcze na oderwanie i podklejenie taśmą dwustronną ale pewnie w niedalekiej przyszłości można się spodziewać, że się odklei.
Może te miejsca przykleić punktowo kropelką?
Z tą uszczelką to się ford ewidentnie nie popisał.
P.S.
Właśnie przykleiłem kropelka do połączeń gumowych i elastycznych i na razie trzyma.
Witam
U nas to samo.Podklejam tzw.kropelką i trzyma.
pozdrawiam
Uszczelki są ok, użyli kleju eco-oszołoma, jak jeszcze za mało go dali to się odklejają, ale naprawa tego zajmuje minutę i jest dziecinnie prosta, więc dziwi mnie że temat powraca jak bumerang :mrgreen: Jak komuś przeszkadza 0,5 cm przerwy między uszczelkami niech użyje czarnej taśmy izolacyjnej - na spodzie drzwi nic nie widać.
Koledzy, żadna taśma dwustronna ani tym bardziej kropelka nie nadaje się do tego. Najlepszy jest Sikaflex -221 czarny. Przykleiłem tak odklejające się uszczelki lewych przednich i tylnych drzwi i połowę uszczelki bagażnika przez którą woda lała się do bagażnika pod koło zapasowe.
E tam, taśma dwustronna trzyma już u mnie prawie rok ;) http://sikaflex.chemall.com.pl/produkty/sikaflex-221/ - takie cóś też na 100 % jeszcze lepiej sobie poradzi :)
Taśma dwustronna może tak dobrze nie uszczelnić jak silikon :)
dzemjablkowy 08-08-2016, 10:31 U mnie odkleiła się przy tylnych prawych drzwiach. Przykleiłem butaprenem. Na razie trzyma ;-)
Pozdr.
Karol
Ja użyłem kleju multibond 26 klei on gume z metalem trzyma sie do tej pory.
ressentir 27-08-2016, 13:54 Ja samochód kupiłem po jego okresie gwarancji, a uszczelki odklejają się coraz bardziej. Na początku miałem problem tylko z tylnymi prawymi drzwiami, a po miesiącu(!) już odklejone są wszystkie. Tragedia. Spróbuję to skleić kropelką
Kropelka trzyma juz dwa lata...
Odkopuję temat :) Kupiłem Focusa z 2014 roku i mam ten sam problem z jedną uszczelką. Myślałem o zastosowaniu wymienionego wyżej preparatu Sikaflex 221. Zastanawiam się tylko czy nie lepiej jednak kupić Sikaflex 512FC. Niestety słabo się na tym znam :| Stosował to ktoś żeby powiedzieć jak to trzyma po dłuższym czasie?
Poczekaj chwilkę :)
Ja w niedzielę chyba zabieram się za tą od moich drzwi kierowcy (u mnie prawe).
Niechcący złapałem w Polsce za uszczelkę jak zamykałem drzwi i mi znowu "odeszła".
W niedzielę planuję ją odkleić, wyczyścić wszystko plastikową łopatką a potem denaturatem i nałożyć od nowa z klejem GorrilaGlue (coś jak super glue).
Zobaczymy jak mi pójdzie.
Jedyny problem, że mogę tylko popracować jeśli nie będzie padać.
Niezbytnio rozumuje dlaczego chcesz uszczelkę przyklejać silikonem.
O widzisz! Dlaczego silikonem? Szczerze - nie wiem :/ Ktoś tu powyżej tak proponował, a że ja się na takich rzeczach kompletnie nie znam, więc wolę podpytać kogoś kto ma pojęcie :) Mój znajomy proponował mi przyklejenie tego taśmą dwustronną, ale jakoś mi się to nie widzi jako profesjonalne rozwiązanie. Chciałbym zrobić coś raz a dobrze. Byłbym wdzięczny gdybyś napisał jak Ci to wyszło.
Edycja: właśnie oglądałem ten klej - którego używasz? Tego brązowego, czy przezroczystego?
Widzisz. W weekend mi się nie chciało. Miałem dość.
Zero energii i chęci. Nie zrobiłem.
Focusy MK3 i odklejające się uszczelki to norma.
Nie ma dnia, żebym jakiegoś nie widział że mu "odstaje" przytrzaśnięte drzwiami.
Sam "oberwałem" tą wadą już 2 tygodnie po zakupie auta (jestem drugim właścicielem).
Zostało oddane do ASO w Tamworth, gdzie po dwóch godzinach dostałem podklejone tak, że na drugi dzień znowu odpadło.
Wtedy przykleiłem kropelką i trzymałoby, gdyby nie fakt,
że będąc teraz w Polsce niechcący złapałem za uszczelkę jak zamykałem drzwi i ją po prostu naderwałem/oderwałem.
Teraz kupiłem ten zestaw i czekam na pogodę i chęci żeby ściągnąć, wyczyścić i przykleić od nowa
https://i.imgur.com/7e66OJ1.png
Dzięki za foto. Ja mam Focusa od niedawna i pewnych rzeczy dopiero się dowiaduję. U mnie taki problem jest w drzwiach pasażera z przodu (w dolnej części) i zacząłem się zastanawiać kiedy mi ktoś ją przypadkiem "utnie" przy zamykaniu drzwi. Na początku myślałem żeby podkleić tylko ten kawałek co się odkleja, ale gdy napisałeś jak zamierzasz to zrobić, to doszedłem do wniosku, że trzeba to zrobić Twoim sposobem.
Na początku myślałem żeby podkleić tylko ten kawałek co się odkleja,
I właśnie tak jeździłem przez 3 lata i jeździłbym dalej gdyby nie to że sam sobie popsułem.
Uwierz mi, kropelka, podkładasz coś pomiędzy ziemią a drzwiami co by dociskało uszczelkę i będzie trzymać.
Teraz chcę zrobić "porządnie" bo spory kawałek odkleiłem i pod spodem jednak jest od groma starego kleju który ma już fakturę "grudek".
Stąd będe odklejał, czyścił i zakładał na nowo.
A uciąć nie utnie. Tylko przytnie i będzie wystawać podczas jazdy :)
Gryfny.Gacek 10-05-2019, 19:25 Teraz kupiłem ten zestaw i czekam na pogodę i chęci żeby ściągnąć, wyczyścić i przykleić od nowa
Ten klej to też jakiś klej poliuretanowy ? bo widzę że taki właśnie jest w katalogu chemii forda. znalazłem takie coś na allegro,
mała tubka i do tego śmieszne pieniądze i chyba wolę spróbować z tym niż z kropelką. Kwestia wybrania się
do supermarketu typu OBI i wybrania czegoś sensownego, nie przepłacając za klej TYPOWO do uszczelek samochodowych
https://allegro.pl/oferta/klej-super-cement-poliuretanowy-bezbarwny-40ml-7859842243
albo coś takiego https://allegro.pl/oferta/klej-konstrukcyjny-poliuretanowy-20ml-technicqll-7155403111
u mnie sytuacja chyba jak u większości osób, też podklejone było w serwisie :) GRATIS ! w ramach miłego uśmiechu i krótkiej rozmowy
że to pierdoła i chyba nie byda za to płacić :) no i po 1msc niestety znowu uszczelka jest na zewnątrz.
Ten klej to też jakiś klej poliuretanowy ? bo widzę że taki właśnie jest w katalogu chemii forda. znalazłem takie coś na allegro, mała tubka i do tego śmieszne pieniądze i chyba wolę spróbować z tym niż z kropelką. Kwestia wybrania się
do supermarketu typu OBI i wybrania czegoś sensownego, nie przepłacając za klej TYPOWO do uszczelek samochodowych.
nadszedł czas i u mnie też ten sam problem uszczelka od dołu drzwi w lewych i prawych przednich. Jaki klej zastosowałeś ?
Gryfny.Gacek 01-07-2019, 19:04 Z castoramy czy z obi juz nie pamiętom, w każdym bądź razie specjalny do zastosowania połączeń guma metal. 7 zł coś takiego, dokładnie nie pamiętom.
Posmarowane obie powierzchnie po 5 min przyłożenie do siebie i oderwane po 10 min vhyba tak samo i po 15 min przylozone i zamkniete drzwi. Trzyma do teraz. Odpukać :)
~send [emoji726]
kubaw20055 26-07-2019, 05:58 Mnie też niestety nie ominęło klejenie tych uszczelek:/ Niestety pojawił się także inny problem "uszczelkowy", a mianowicie w przednich prawych drzwiach uszczelka na górze z meszkiem całkowicie się pofalowała. Nie wiem dlaczego tak się stało:/ Samochód nie stoi przecież w słońcu:572:
Najlepsze że ja w swoim wciąż nie zrobiłem :D
Wciąż się "trzyma" na kilku glutach po superglue więc przynajmniej nie odeszła na tyle, że przycinam drzwiami.
Woda do środka też się nie leje (choć z drugiej strony mamy lato).
Teoretycznie, jak pogoda pozwoli, to na weekend planuję serwis auta.
Może wtedy się wezmę też za uszczelkę.
kubaw20055 - podrzuć zdjęcie co się stało z tą Twoją
kubaw20055 28-07-2019, 10:03 Niestety jakość wykonania tego samochodu jest niekiedy wręcz powalająca i długo można by wymieniać niedociągnięcia.
Nie wspomnę już o tym, że z tyłu brakuje około 1 cm uszczelki karoseryjnej po obu stronach, ale pewnie się czepiam...
Poniżej zdjęcie uszczelki z samochodu garażowanego, który nie stoi w słońcu, jest regularnie myty i konserwowany:
kubaw20055 14-11-2024, 17:47 Odgrzeję trochę temat...
Macie może jakiś sposób na notorycznie wypadające uszczelki koroseryjne (rama drzwi), szczególnie z tyłu? Próbowałem już wszystkiego oprócz wklejenia uszczelek na stałe. Problem polega na tym, że nie trzymają się one tego rantu w karoserii i opadają przy podsufitce oraz na słupku w okolicach zamka, przez co podczas zamykania drzwi boczki cały czas o nie uderzają, oczywiście uszczelki już są wytarte w tych miejscach:/ W Fieście mk7 uszczelki "siedzą" bardzo mocno a tutaj taka kiszka:/
u mnie to samo odklejają się a w innych elementach i wychodzą złe, próbowałem co się da już nawet klej superglu ich do taśmy boll nowej nie łapie ... męczarnia z tym kupiłem na ali podobne uszczelki te zrywam w pi.....i zakładam takie podobne i z głowy myślę bo teraz kleić to niech puści to klej zostanie a uszczelka nie ...
myślałem jeszcze wkleić na patex do butów bo łapie on bardzo dużo w tym metal i gumę, 2 dni z tym gó... walczyłem taśmy to puszczają nie lapiąc tego...
Próbowałeś klej do szyb samochodowych? cienko nałożyć i przytrymać taśmą malarska aż wyschnie. Pewnie jeden dzień z otwartymi drzwiami by musiał stać. Ale też się nad tym zastanawiałem, i to chyba najsensowniejszy pomysł.
Zastanawiałem się i nawet zamówiłem klej jest taki z bolla którzy przy 20-22 stopniach śmiga w godzinę ale najgorsze jest to że położenie kleju do szyb nie jest takie hop te uszczelki mają jednak swoje przełamania i trzeba by się z tym bawić pewnie by chwyciło mocno ale trzeba odcinać stary klej ja juz to robiłem i uszczelka nie przeżyje ponownego cięcia kleju, ale nie do szyb bo on za pewne złapał by porządnie tylko jak sie odklei to dopiero był by problem bo wtedy lakieru nie doczyścisz piłujesz do podkładu wszystko..
Na ten moment najlepiej wyszło zamówić uszczelki myślę, że po jednej 4m stykanie na drzwi nawet gdyby coś to tam wymienisz tą taśmę klejącą a na tej oryginalnej tragedia to zrobić zapłaciłem 90 zł za 4 uszczelki a wczoraj bawiłem się klejami wywaliłem z paliwem 100.. i dupa..
polecam
Multibond Ultra MS 100ml
Ogarnąłem tym uszczelki w Foczce i sporo innych rzeczy, im cieplej tym szybciej klei.
Przyklejoną uszczelkę dobrze złapać na taśmę klejącą malarską, żeby syfu nie zostawiła po odklejeniu.
AdoKrycha007 07-04-2025, 09:46 Ludzie robią problemy z niczego - odpadała mi na dole z drzwi przednich pasażera - "kropelką" przykleiłem w minutę i od 2 lat zero problemów.
|