Zobacz pełną wersję : Darmowe nawigacje na Androidzie

mfraczek
20-09-2015, 12:43
Proponuję stworzyć kompendium opinii na temat nawigacji dostępnych na Androidzie (można też rozszerzyć o inne systemy) - ponieważ ich wybór jest spory, a przetestowanie wszystkich może być kłopotliwe, zwłaszcza jak ktoś wyjeżdża i potrzebuje szybko sprawdzonej nawigacji.

Moje typy:

Here Maps - mój faworyt, ładny interfejs, wygodna obsługa, prostota funkcji, często aktualizowane mapy. Ale... przycinający się głos lektorki to najmniejszy problem. inna sprawa to algorytm, który potrafi skierować na wąskie lokalne drogi z prostej krajowej, którą dojechałoby się łatwo i przyjemnie. Cóż, może to moduł dodatkowych atrakcji? Przejechane całe Włochy.

Maps.me - nie jest to typowa nawigacja, raczej mapa z możliwością wyznaczania drogi dla samochodu i pieszej, bez lektora i opcji prowadzenia. Atutem jest bardzo dokładna mapa OSM, świetny, lekki interfejs i błyskawiczne działanie. Bez niej nie wyobrażam sobie zwiedzania podczas wakacji. Pozwala np. zapisać pozycję samochodu, zaplanować punkty (miejsca), do których chcemy dotrzeć. Polecam gorąco, zwłaszcza, że aplikacja jest rozwijana i często aktualizowana.

Scout - szybkość wyszukiwania tras, lekki interfejs, estetyczny wygląd, ale... koszmarny głos lektorki, za mapy oparte na osm trzeba płacić (darmowa tylko 1) - wprawdzie nie jest to duży koszt, bo za kontynent 21 zł, ale jednak. Elementy interfejsu podczas jazdy trochę niewyraźne, za mało się odcinają.

Navmii - testuję od niedawna, podoba mi się interfejs, dodatkowe funkcje zgłaszania zdarzeń na drodze, statystyki użytkownika; zauważyłem jednak, że zdarzają się opóźnienia w wyświetlanej trasie (manewr już, a strzałka jeszcze 100 metrów wcześniej) i niedokładności (strzałka obok drogi). Jeszcze potestuję.

Marek
21-09-2015, 14:42
W telefonie używam map googla i jak na razie tylko raz adresu nie znalazło. Poza tym rewelka, pod samą bramę :)

lotek
21-09-2015, 15:12
Również tak jak Marek używam Google maps i jest ona najbardziej dokładną nawigacją, której jak dotąd używałem.

kacper69
21-09-2015, 17:18
A ja polecam SYGIC.
Fajna nawigacja pracująca też w trybie off line.
więc bardzo przydatna za granicą, gdzie trzeba by płacić za roaming.

kocur
21-09-2015, 18:04
Jak ona działa - ściągasz wybraną mapę kraju np i potem już jazda?

Bo komplet map tego kontynentu do Automapy to z 8 GB zajmuje ...

stingerA6
21-09-2015, 18:08
Automapa (Europa 3,5 GB) i Sygic. Polecam oba działają offline

kacper69
21-09-2015, 18:27
Jak ona działa - ściągasz wybraną mapę kraju np i potem już jazda?

Bo komplet map tego kontynentu do Automapy to z 8 GB zajmuje ...

Mapy SYGIC pobierasz tylko dla kraju, który Ciebie interesuje.
Polska ma chyba około 170 MB.
Najpierw instalujesz SYGIC ze sklepu PLAY , albo APK pobrany z sieci , a następnie pobierasz sobie mapy.
sygica możesz też zainstalować na karcie pamięci w telefonie.
W moim telefonie nawigacja Sygic działa nawet jak nie mam włożonej karty GSM do telefonu. :)

mfraczek
21-09-2015, 18:40
Automapa (Europa 3,5 GB) i Sygic. Polecam oba działają offline

i obie są płatne

stingerA6
21-09-2015, 18:45
No powiedzmy że oficjalnie są płatne.

kacper69
21-09-2015, 19:03
Sygic jest faktycznie płatny, ale niewiele.
Ale nawet jak minie okres testowy , to ta nawigacja też działa z funkcjonalnością , która mnie zadowala.
Proponuję przetestować, to nic nie kosztuje.

MrKajtoslaw
21-09-2015, 19:46
Ze swojej strony polecam trzy nawigacje:
1. Naviexpert - korzystam tylko podczas podróży po Polsce, nie jeden raz pozwolił mi ominąć korki, chociaż parę wpadek też zaliczył.

2. Google maps, największy plus za proponowanie tras alternatywnych

3. BeOnRoad - do podróży zagranicznych. Baza map offline dla całego świata, możliwość ustawiania punktów pośrednich (bardzo mi tego brakuje w Here). Darmowy, język polski nawigacji.

mfraczek
21-09-2015, 19:56
Ze swojej strony polecam trzy nawigacje:
1. Naviexpert - korzystam tylko podczas podróży po Polsce, nie jeden raz pozwolił mi ominąć korki, chociaż parę wpadek też zaliczył.

2. Google maps, największy plus za proponowanie tras alternatywnych

3. BeOnRoad - do podróży zagranicznych. Baza map offline dla całego świata, możliwość ustawiania punktów pośrednich (bardzo mi tego brakuje w Here). Darmowy, język polski nawigacji.

BeOn Road skompromitowała się w moich oczach, ponieważ wyszukiwarka nie znalazła... Katowic.

MaXyM
21-09-2015, 21:28
Waze - darmowa, spolecznosciowa mapa. Kupil ja google ale mapy i dane adresowe nie zostaly przeniesione - nadal sa tworzone przez community. Jak ktos lubi takie zabawy to moze, korzystajac z webowego edytora rozszerzac mape. W szczegolnosci dane adresowe. Sama aplikacja przy wyszukiwaniu korzysta z bazy Waze, POI google'a, searcha googla i czegos tam jeszcze
Aplikacja aktywnie wysyla dane traficu udostepniajac je potem innym uczestnikom ruchu. Potrafi juz podczas jazdy przekalkulowac droge jesli znajdzie lepsza. Umozliwia reczne oznaczanie miejsc wypadkow, policji, zlych warunkow pogodowych, korkow i tez rozsyla to innym uzytkownikom.

Ja uzywam jej nagminnie w CZ. W Polsce tez dzialala. Ale nie wiem jak duza jest populacja uzytkownikow Waze w PL a tym samym jak aktualne dane sa dostepne

Karwos00
23-09-2015, 17:47
Używałem Google + Yanosik a teraz tylko Yanosika i navi w nim. Działa dobrze.

mfraczek
23-09-2015, 20:45
Be-On-Road wydali poprawkę. Katowice się odnalazły :)

Paw3l1
23-09-2015, 20:52
Używałem Google + Yanosik a teraz tylko Yanosika i navi w nim. Działa dobrze.

Ja natomiast podobnie :) nawigacja google a w tle yanosik. Z nawigacją yanosika było o tyle ciekawie, że na 3 wyjazdy do szpitala do Rzeszowa, 3 dni z rzędu, za każdym razem dojeżdżałem inną drogą :) Raz jadąc do Lublina chciał mnie poprowadzić jakąś polną... Z google to się nie zdarza, polecam.

savo
23-09-2015, 20:53
Ja używam Navigon - działa offline:)
Prowadzi dobrze również przez inne kraj Europy - używany w Niemczech, Czechach i Norwegii.

benko8
23-09-2015, 21:00
O dzięki za pomoc, z kilku już korzystałam, ale o wielu nawet nie słyszałam, a przydadzą się w najbliższym czasie na pewno! :)

Karwos00
23-09-2015, 21:42
Na początku yanosik różnie prowadził. Ale google np w jeździe z sopotu do Gdyni - całkowicie się pogubił - prowadził mnie praktycznie po chodniku.

japim
24-09-2015, 13:27
Juz byla wymieniana - ale mam Sygic - kupilem nawet dozywotnie mapy na swiecie (oprocz Chin... ale tam raczej samochodem nie pojezdze...). Polecil mi znajomy i sprawdzilem ja podczas urlopu w Hiszpani. Moge ja polecic. Troche sie gryzie z telefonem (np gdy jest uruchomina nie moge wykonywac polaczen wychodzacych - nic nie slychac - ale telefon moge odbierac). Swierdzilem, ze lepiej kupic mapy do telefonu niz bawic sie w kolejne urzadzenie z akumulatorem i aktualizacjami. Mialem kiedys Garmina Nuvi, ale gdy mialem zaktualizowac firmware to odpuscilem i kupilem Sygica.

mfraczek
24-09-2015, 14:32
Ja z kolei zainwestowałem w osobny smartfon "chińczyka" za 480 zł, który przeznaczam tylko pod nawigację. Zainstalowałem na nim kilka darmowych apek i sprawdzam ich możliwości. Niestety każda ma jakieś wady :( Wolałbym 1 idealną - ale takiej nie ma...

Teraz testuję Navmii i Be-On-Road. Pierwsza ma opóźnienia, druga nie potrafi wyliczyć trasy między dwoma krajami. No i masz ci los :)

Na razie z offline'owych ciągle na pierwszym miejscu jest Here - najlepszy interfejs, obsługa, częste aktualizacje map. Ale czasem pokazuje dziwne trasy, no i nie ma punktów pośrednich...

_harry
24-09-2015, 20:08
Navmii też nie potrafi przeliczyć drogi między krajami... Z Rotterdamu do _W-wy trzy aplikacje trzeba otwierać. Ale interfejs fajny.

Mehadir
24-09-2015, 20:17
Ja od jakiegoś czasu poruszam sie z Yanosikiem . Przy okazji jest też informacja o wypadkach , policji + fotoradary. Sama nawigacja nie należy wg mnie do najlepszych, ale jeszcze mnie nie zawiodła. Natomiast sama funkcja ostrzegania przed wypadkami i kontrolami , jak dla mnie rewelacja , jeszcze mnie nie zawiodła, nawet zrezygnowałem po jakimś czasie z CB radia.

Karwos00
25-09-2015, 16:21
Zdecydowanie Yanosik dobrze wypada jeżeli doda się do tego wspomniane funkcje - praktycznie ciągle powyżej 100 000 użytkowników zalogowanych może gwarantować dość świeże informacje o kontrolach i patrolach. Dobra rzecz to informacja o zatrzymanym pojeździe - miałem już kilka razy przypadek że dostałem tę informację - zrezygnowałem z wyprzedzania i samochód przede mną zaczynał wyprzedzać tira - w połowie okazało się że tir musi zjechać w lewo bo zatrzymany pojazd wystawał na jezdni. Zdarzały się trasypo ok 200km że w 100% informacje o kontrolach, patrolach i zatrzymanych pojazdach się sprawdziły.

mfraczek
25-09-2015, 18:36
Navmii też nie potrafi przeliczyć drogi między krajami... Z Rotterdamu do _W-wy trzy aplikacje trzeba otwierać. Ale interfejs fajny.

z tego co widzę to jednak potrafi

Bump: Dajcie spokój z tym Yanosikiem, to jest nawigacja tylko na Polskę i tylko online. Bezużyteczna za granicą.

MaXyM
25-09-2015, 18:43
Yanosik vs Waze: http://applecenter.pl/2014/05/08/podrozujemy-w-iphoneem-yanosik-vs-waze/

_harry
25-09-2015, 20:08
[QUOTE=mfraczek;2460383]z tego co widzę to jednak potrafi - navmi/cross country

Ostatni raz używana w maju tego roku. Trzeba było ładować trzy mapy oddzielne i nie umiała znaleźć miejscowości poza obrębem kraju - pokazywała białe plamy.
Masz jakiś specjalny "cwancyk" który umożliwia łączenie map?

edit: mam to na ipadzie - może tu leży problem?

mfraczek
26-09-2015, 10:42
[QUOTE=mfraczek;2460383]z tego co widzę to jednak potrafi - navmi/cross country

Ostatni raz używana w maju tego roku. Trzeba było ładować trzy mapy oddzielne i nie umiała znaleźć miejscowości poza obrębem kraju - pokazywała białe plamy.
Masz jakiś specjalny "cwancyk" który umożliwia łączenie map?

edit: mam to na ipadzie - może tu leży problem?

ja nic nie łączyłem, ściągnąłem ostatnią wersję - może musisz zaktualizować?

czeski12
26-09-2015, 22:48
A ja się wypowiem co do Map Google. Nawigacja niby dobra, ale jako, że rozwożę papierochy po małych sklepach w małych miejscowościach, mogę powiedzieć, że drogi jakie czasem wybiera są masakryczne, prowadzi na około itd. Poza tym wiadomo jest tylko online. Moim zdaniem, zwykła tradycyjna nawigacja larka, daje sobie lepiej radę niż ta z Google, ale fakt faktem, potrafi doprowadzić pod dokładny adres w nawet dużej dziurze, tylko zazwyczaj na około.

mfraczek
11-10-2015, 09:53
Polecam uwadze kolegów nawigację Magic Earth (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.generalmagic.magicearth&hl=pl). Tworzy ją zespół od Route 66 i jest to właściwie klon tej navi, tyle że w przypadku Route mamy mapy TomToma, a Magica - Open Street Map. Oznacza to, że Magic jest znacznie częściej aktualizowany (OSM szybko reaguje na zmiany dróg i POI) oraz, że jest darmowy. Płatne są tylko usługi traffic, dostępne w kilkunastu krajach, ale bez Polski. Cała reszta za free. Z fajnych rzeczy:

- asystent pasa ruchu - pokażcie mi darmową navi, która to ma
- dodawanie 2 punktów pośrednich - jw. znam tylko nieliczne przypadki, gdzie można dodać max. 1 punkt
- bardzo ładne mapy - naprawdę aż miło popatrzeć, śliczne ikonki POI (wiem, że to mało ważne, ale porównajcie z np. Navigatorem, gdzie mapy wyglądają jak kupa)
- 3 głosy po polsku do wyboru - systemowy text to speech, głos damski (Maja), głos męski (Szymon). Moim faworytem jest Szymon - spokojny, kojący głos, aż przyjemnie jechać :)
- dokładne wskazówki głosowe - np. na wysokości drugiej bocznej ulicy po 5o m skręć w lewo.
- przy wjeździe na szybką drogę na górze pojawia się duża tablica z kierunkiem jazdy, np. po wjeździe na A4 duży znak Wrocław. Mała rzecz, a cieszy.
- bardzo intuicyjna obsługa trasy - można w każdej chwili edytować trasę dodając nowe punkty. Dodatkowo działa dotyk na mapie, po wybraniu punktu możemy od razu sprawdzić wybrane POI w okolicy, ale też wejść na stronę www (jeśli wybraliśmy np. muzeum czy hotel), sprawdzić pogodę i zdarzenia w okolicy - to oczywiście wymaga internetu.
- pełny offline - mapy są dość duże, Polska zajmuje 685 MB, a Niemcy, uwaga - 2,29 GB!
- są też oczywiście wyświetlane znaki drogowe oraz ostrzeżenia o stacjonarnych radarach.

Jeżdżę z tą navi od pewnego czasu i owszem, zdarzają się błędy, ale plusów jest zdecydowanie więcej. Jestem pod wrażeniem wygody obsługi, wyglądu i szybkości działania. Zachęcam więc do pobrania, bo im więcej użytkowników, tym większa szansa na stały rozwój aplikacji.

Mediana
12-10-2015, 11:48
Google (trasy alternatywne, dobre czytelne mapy) plus Yanosik odpalony w tle do komunikatów drogowych.
Yanosik ma nieczytelne mapy i za późne komunikaty nawigacyjne - często w dużym mieście na kilku pasach, prawie na rondzie otrzymuję komunikat o skręcie - pisałem do nich kiedyś w tej materii, ale nie poprawili tego.
M...

arturfom
21-10-2015, 08:56
asystent pasa ruchu - pokażcie mi darmową navi, która to ma
google maps ma identyczny

dodawanie 2 punktów pośrednich - jw. znam tylko nieliczne przypadki, gdzie można dodać max. 1 punkt
google maps w telefonie przez przeglądarkę właczasz widok klasyczny i masz jak w kompie
i pare innych rzeczy
natomiast OSM ma jedną wadę - numeracja pomimo posiadania dość dokładnej numeracji budynków po testach stwierdzam że czasami nie jest nawet w przybliżeniu doprowadzić pod numer ( mam budynek z numeracją na mapie a są przypadki gdzie prowadzi na środek ulicy )

a prawdziwy asystent pasa ruchu dopiero ma Navigon

potraff
21-10-2015, 09:49
Ja jak muszę (na Słowacji) to używam OsmAnd'a. Plus za offline, więc nie muszę za granicą płacić za dane kom, czy też jak się skończy pakiet neta w telefonie. Drugi, że można wykorzystać np na szlakach górskich (trochę chodzę, więc dla zabawy czasem odpalam zobaczyć gdzie jestem). Wystarczy tylko gps.
10 map jest darmowych do pobrania (z google play), minus ich waga, choć teraz po zmianie na nowszy model telefonu, dla mnie już nie jest problem.
Jedna mapa to np kraje (ja mam Polskę, Czechy i Słowację), albo Niemieckie landy, czy nasze województwa (mam w sumie jedno, ale wcześniej wystarczyła mi mapa całego kraju).

mfraczek
03-11-2015, 06:59
Osmand jest tragiczny w użytkowaniu. Dwa razy podchodziłem i widzę, że nic się tam nie zmieniło, obsługa tej nawigacji jest męczarnią.

pääkäyttäjä
10-11-2015, 11:47
Do jeżdżenia po Czechach i Słowacji używam "nawigacji" poprzez apkę Mapy.cz. Też potrzebuje internetu ALE ma opcję pobrania mapy (całej Europy) z sieci i pracy w trybie offline.

mfraczek
31-12-2015, 10:15
Moje przemyślenia nt. nawigacji na Androida i nie tylko: http://lowca-androida.blogspot.com/

Zapraszam!

TOMAS
31-12-2015, 11:42
Map Factor Navigator, doprowadził nas do Holandii bez najmniejszego problemu, pokazuje po którym pasie jechać, dobrze oznaczone zjazdy i apka darmowa

golog
31-12-2015, 12:03
ostatnio ściągnąłem tym sposobem Navigona Europe za free http://zakupersi.com/promocja/darmowa-nawigacja-navigon-europe-od-amazon/ Dla Niemców NAVIGON jest darmowy w sklepie Amazon.

Vedar
31-12-2015, 14:20
Do tej pory używałem połączenia google maps + yanosik. Sprawdza się całkiem sensownie. Po ostaniej aktualizacji testuję samego yanosika. Ma kilka przydatnych funkcji takich jak: informacja o ograniczeniu prędkości, informacje o stacjach paliw przy trasie (jedno kliknięcie). Może yanosik nie jest jeszcze idealny, ale z każdą aktualizacją działa coraz lepiej.

MaXyM
01-01-2016, 10:41
Nie wiem czy inne nawigacje oferuja funkcje, ktora ponizej opisze. Bedac uzytkownikiem Waze zaczalem ostatnio uzywac mozliwosci wyslania dowolnej osobie informacji o mojej trasie. Ta dostaje link na strone www, na ktorej jest mapa z naniesiona moja trasa oraz aktualizowana w czasie rzeczywistym pozycja.
Fajna rzecz. Dzieki temu juz mi nie dzwonia z pytaniami "gdzie jestes" albo "kiedy bedziesz"

mfraczek
01-01-2016, 12:12
ostatnio ściągnąłem tym sposobem Navigona Europe za free http://zakupersi.com/promocja/darmowa-nawigacja-navigon-europe-od-amazon/ Dla Niemców NAVIGON jest darmowy w sklepie Amazon.

W sumie równie dobrze mógłbyś ściągnąć pirata...

mfraczek
23-07-2016, 18:34
Jeśli ktoś z forumowiczów jest zainteresowany pogłębieniem tematu nawigacji na Androida, zapraszam na swój blog, na którym sporo piszę właśnie o nawigacjach, choć nie tylko: http://lowca-androida.blogspot.com/