Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] 2.5t wyciek oleju z kol zmiennych faz rozrzadu
W dniu dzisiejszym po zdjeciu oslony paska rozrzadu, zobaczylem mala ilosc oleju na oslonie samochod ma przejechane 230 tysiecy caly jest czysciutki tylko tam olej sie saczy bo laniem to nazwac tego nie mozna. Zapewne cieknie z kol zmiennych faz rozrzadu. Szukam numeru czesci wyzej wymienionej lub sklepu gdzie mozna kupic dwa lub zamowic. Mieszkam w Anglii na gwiazdke bede w polsce chcialbym to zrobic, pasek, pompe wody, siemeringi rozrzadu rowniez. Czy ktos juz to robil jakie sa koszta i gdzie najlepiej ??
Ps: Kod silnika HUBA rocznik 2008
Koła na razie zostaw, wymieniłem uszczelniacze i problemu nie ma. Na MKP jest wątek o tym. Później podeślę link.
Ja bym jednak sprawdził koła zmiennych faz, a konkretnie ich luzy.
Miałem ten sam silnik w Volvo S60 i te same problemy z wyciekiem oleju. Wymiana uszczelniaczy pomagała na ok. 5 k km, po czym problem pojawiał się znowu. Winę za ten stan ponosiły koła zmiennych faz rozrządu, które miały nadmierny luz i rozbijały uszczelniacze. Dopiero ich wymiana załatwiła sprawę.
Wadą tego rozwiązania jest wysoki koszt (1.200 zł za jedno koło, zamienników brak). Niemniej jednak robota każdorazowo wiązała się z ruszaniem rozrządu, więc też była kosztowna.
1.200 zł za jedno koło, zamienników brak
Nie jest tak źle jak piszesz. W sierpniu wymieniałem i komplet (2 szt) kosztował 1350 zeta
Wyciek jest napewno z kol rozrzadu. Warsztat zajmujacy sie fordami w grudniu bedzie robil.
-Nowe kola z simeringami
-Rozrzad
-Pompa wody
-olej z filtrem
-napelnienie klimy
------------------------
2900zl
slawek-kali 04-10-2015, 13:04 Cena ok :)
2900zl
Spoko cena, a tak to wygląda mniej więcej w rozbiciu na pozycje:
1. koła 1350,
2. rozrząd kompletny Gatesa z pompą 300
3. dekle i uszczelniacze 170
4. olej z filtrem 300
5. płyn chłodniczy 100
6. klima 150
7. paski osprzętu 100
8. robocizna 400-450 zł
1. koła 1350
Tak z ciekawości, gdzie są dostępne dwa koła za 1350 zł ? ;)
Nawet w ASO
6M5G-6C524-AA- ssący - 668 zł
6M5G-6C524-BA - wydech 669 zł
Nawet w ASO
Właściwie to chyba tylko w ASO
Jestem zaskoczony - w ASO oryginały są tańsze od zamienników poza ASO.
bonaventura 08-01-2017, 16:25 Witam
Wiem , że odgrzewam kotleta , ale potrzebuję kupić koła zmiennych faz rozrządu czy można gdzieś dostać zamienniki do mondeo mk4 2.5 Turbo ??
Pozdrawiam
paul1989 12-04-2017, 16:11 Wtam.
Po dłuzszych poszukiwaniach znalazłem oba koła w sklepie internetowy w rozsądnej cenie (przesyłka praktyczne dotarła na drugi dzień). Podrzucam linki jakby ktoś potrzebował:
http://sklep.autofocus.com.pl/kolo-rozrzadu-2-5-duratec-vct-turbo-wylot,4,14578,13591
http://sklep.autofocus.com.pl/kolo-rozrzadu-2-5-duratec-vct-turbo-wlot,4,14579,13592
rapidziory 17-09-2020, 08:02 Cześć,
mam dwa pytania:
1. Czy można po dostaniu (zdjęciu) się do koł zmiennych faz rozrządu ocenić, czy to jest wina kół czy samych uszczelniaczy? Chciałby uniknąc kupowania kół, gdy nie ma takiej potrzeby.
2. Jaki zestaw elementów (nie licząc samych kół) najlepiej kupić do wykonania naprawy? Proszę o weryfikację co kupić:
- Pierścień uszczelniający wałka rozrządu 1371718 x2 (2 sztuki, jedna dla koła ssącego, druga dla wydechowego)
- Pierścień uszczelniający wałka rozrządu 1439886 x2 (2 sztuki, jedna dla koła ssącego, druga dla wydechowego)
- Dekle wałka rozrządu 1371764 x2 (2 sztuki, jedna dla koła ssącego, druga dla wydechowego)
Nie jestem pewien co do tego. Będę wdzięczny za pomoc i weryfkację.
Rafał A.(antek) 17-09-2020, 09:00 1- bez zdjęcia kół, nie ocenisz. Ale, problem w 95% leży w kołach, jak cieknie olej.
2 - za dużo tych uszczelniaczy, tylko 2 potrzebujesz na przód pod koła zmiennych faz (drugie to omyłkowo podaje katalog na tył wałków), dekle owszem, do tego dobrze mieć jeszcze korko-śruby z uszczelką do kół wałków (takie na torxa) i z tyłu takie śrubki trzymające elementy wałka które trzeba zdemontować do ustawienia blokady (małe śrubki na torxa M5 czy M6)
3 - sprawdzić stan plastikowych obudów rozrządu
4 wymienic paski osprzetu i ew napinacz
|
|