Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Moduł zdalnego odpalania silnika prośba o opinie
mali1986 08-10-2015, 07:25 Witam wszystkich.
Idzie zima w związku z powyższym zastanawiałem się nad zainstalowaniem czegoś takiego:
http://www.remotronix.com/autowatch-fm3000-modul-uruchamiania-silnika-p-10.html
Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z takim "cudem"?
Jak to będzie działać w połączeniu z manualną skrzynią i silnikiem diesla?
Po pierwsze - niezgodne z obowiązującym prawem zabraniającym pozostawienia pojazdu z włączonym silnikiem bez kierowcy.
Po drugie - w rodzinie FF2 nie da się tego użyć, gdyż nie jest możliwe uruchomienie silnika bez obecności zaprogramowanego (sparowanego z samochodem) kluczyka. Są amerykańskie urządzenia (bo w USA taki system zdalnego uruchamiania silnika jest legalny), które doprogramowuje się do IMMO jako kolejny "psudokluczyk", ale to zupełnie inna bajka.
Po drugie - w rodzinie FF2 nie da się tego użyć, gdyż nie jest możliwe uruchomienie silnika bez obecności zaprogramowanego (sparowanego z samochodem) kluczyka. Są amerykańskie urządzenia (bo w USA taki system zdalnego uruchamiania silnika jest legalny), które doprogramowuje się do IMMO jako kolejny "psudokluczyk", ale to zupełnie inna bajka.
Tak podepnę się z pytaniem - czy czasami nie obiło mi się o uszy że MK2 RS można odpalać bez kluczyka przez ODB2? Że jakieś kradzieże takie a nie inne były? Dużo się już naczytałem i nasłuchałem o Mazdzie 6, ale coś właśnie z RSem focusowym też mi się obiło o uszy...
...coś właśnie z RSem focusowym też mi się obiło o uszy...
Nie dyskutujemy o tym czy "złodzieje dają radę" tylko czy istnieje urządzenie dające się kupić legalnie i pozwalające na zdalne odpalenie...
kuba0005 08-10-2015, 19:12 ... czy czasami nie obiło mi się o uszy że MK2 RS można odpalać bez kluczyka przez ODB2?
SĄ nie tylko w mazdach ale i fordach a są też razem dla mazdy i forda w jednym"pudełku". Odpali Ci każdego forda nawet 2015 ale nie tak całkiem bez kluczyka bo dogrywa immo każdorazowo.
mali1986 09-10-2015, 06:16 Co do legalności tych zestawów to wydaje mi się że nie są one nielegalne skoro można je normalnie kupić nawet na allegro.
Rozumiem że za uruchomienie auta można dostać mandat od policji taki jak pozostawienie auta z włączonym silnikiem.
Co do legalności tych zestawów to wydaje mi się że nie są one nielegalne skoro można je normalnie kupić nawet na allegro.
Niestety, błędne rozumowanie. Na alle można kupić zylion "zenonów" zastępujących halogeny - i żaden z nich nie ma prawa wyjechać na drogę.
i żaden z nich nie ma prawa wyjechać na drogę.
Musicie panowie rozdzielać dwie rzeczy jedna to kupno a druga używanie.Kupić poza narkotykami i bronią możemy prawie wszystko ale już używanie tego niekoniecznie może być w zgodzie z prawem.
Fakt, nie dla wszystkich jest to oczywiste, ale mało kto kupuje części i urządzenia do samochodu z zamiarem urządzenia sobie wystawy w łazience.
To zresztą tylko dowodzi słabości prawa w Polsce. Cofanie liczników w samochodach - w pełni legalne, ewentualne kłopoty tylko jeżeli się nie poinformuje o tym kupującego? Sorki, ale w bardziej cywilizowanych krajach (albo przynajmniej na bardziej cywilizowanych rynkach) samo cofanie licznika jest karane. Ale takie uroki próby stworzenia państwa prawa z .... hmmmm.... niczego.
mali1986 09-10-2015, 08:33 Czyli policja ma prawo zabrać dowód osobisty dla kierowcy którego auto jest wyposażone w moduł zdalnego odpalania??
Teoretycznie tak, bo to niehomologowane wyposażenie samochodu. Przecież taryfiarzy z ukrytymi przełącznikami na licznikach karzą, tak samo jak ciężarówki z kombinowanym tachometrem - nawet, jeżeli w danym momencie nie jest używany.
W praktyce - który smerf na drodze wyłapie obecność takiego modułu?
Panowie - pogdybajcie sobie jeszcze z 5 stron...
Proszę mi pokazać choć jedno urządzenie "zdalnego" odpalania dostępne na alle lub aliexpressie, które skutecznie zadziała w europejskim Focusie MK2/C-maxie albo Mondeo MK4/S-maxie czy w FF3...
Proszę szukać - czekam z niecierpliwością na pierwszego, który znajdzie!
Nie liczą się urządzenia dostępne w USA: http://accessories.ford.com/electronics/remote-start.html
Poza tym amerykańskie "remote start" zwykle nie działają w europejskich modelach.
Sam sprowadziłem z USA pełen komplet fabryczny do Hondy Fit (odpowiednik europejskiej Hondy Jazz jaką jeździ moja żona) i niestety nie udało się tego poskładać.
Kiedyś Tadeusz miałem taką wizję jak dołożyłem dla bajeru przycisk"ford Power" tylko do rozrusznika, żeby z centralki dodatkowej na przekażnikach wykonać taki układ ale wymagałoby to pozbycia cię trspondera( byłby na stałe w antenie) i blokady kiery.Samochód musiałby być pozostawiony na luzie I jedynym zabezpieczeniem byłby alarm.
A po co tak sobie komplikować życie?? Jest dostępne coś takiego jak webasto, jak się poszuka to nawet w oryginale można kupić, działa kilkanaście razy lepiej jak odpalenie silnika, dostępne od ręki a montaż można przeprowadzić nawet samemu. Sam mam i nie ma nic lepszego.
Albo są jeszcze elektryczne grzałki montowane w blok silnika, to też jest prościej dostępne niż takie delikatnie nazwijmy głupie rozwiązania.
Pozdrawiam
|