Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Montaż podgrzewanego lusterka
Witam
Powiedzcie szczerze czy to realne zamontować podgrzewanie lusterka i podpięcie ich pod szybę. Mam doprowadzone 5 kabli czyli sterowanie lusterka i kierunkowskaz. I teraz jeżeli to mozliwe to czy tylko podpinamy pod drzwi/moduł czy ciągniemy kable ze srodka auta. Wkłądy oryginalne używane podgrzewane czy jakies maty przyklejamy?
Dołączam sie do pytania. Ja mam 8 kabli i kupilem juz nawet lusterko z tymi funkcjami niestety nie dziala dalej ani podgrzewanie ani podswietlenie progow ani skladanie elektryczne.
krzys1968 30-10-2015, 18:34 panowie link do waszego tematu z fotkami moze pomoze :http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=206156&page=3
kacper69 30-10-2015, 18:38 Najprostszym rozwiązaniem jest podłączenie grzałki na lusterku do kabla, który trzeba puścić albo "wierzchem" , albo go gdzieś pochować po zakamarkach i na koniec kabla trzeba założyć wtyczkę i wkładać ją do gniazdka zapalniczki , jak chcesz żeby lusterka grzały.
nie koniecznie pod zapalniczke, mozna podlaczyc sie w grzanie szyby, albo zrobic sobie przelacznik dodatkowy aby to jakos estetyczniej bylo, lusterka mozna kupic gotowe odgrzewane, znaczy sie wklady lusterek, albo kupic na allegro maty uniwersalne, rozebrac wklad i podkleic go mata grzewcza. Sa rozne wielkosci mat, pomierzyc i dobrac sobie.
Pozwolilem sobie napisac na tym temacie z linka powyzej, ale poniewaz jest juz stary porusze temat rowniez tutaj. Zalezy mi na zrobieniu tego jak "fabrycznie".
Witam, czy ktos z Was zna temat lusterek w nowym Focusie 2015? Ja mam 8 kabli fabrycznie, lusterka wymienilem na podgrzewane ale dalej nie dziala. Na plusie jest caly czas ok 5V niezaleznie od wlaczonej tylnej szyby. Rozumiem ze trzeba zmienic konfiguracje ECU i tu jest problem. FoCCCus krzyczy "Can't enter security into ECU", a ELMconfig "This BCM is not supported". Czy ktos ma jakis pomysl?
ewentualnie chyba teraz tylko IDS
A z czego to wynika? Gdzie tkwi problem? Czy jest szansa na jakas aktualizacje FoCCCusa, zeby to zadzialalo z nowym modelem?
...Czy ktos ma jakis pomysl?
Tak. Kolega mayak i UCDS. IDSem tego się nie zrobi (a przynajmniej zrobi to mało kto...). UCDSem bez problemu.
Dzieki, juz jestem w kontakcie z kolega :)
mfraczek 03-11-2015, 06:55 a tak z ciekawości, ile taka usługa kosztuje w ASO?
Generalnie ASO umywa rece bo nie moga dac gwarancji, ze to zadziala.
mfraczek 03-11-2015, 16:49 nie da się wymienić lusterek na podgrzewane?
Wrobel1000 04-11-2015, 08:44 A czy ktos za pomoca FoCCCus uruchamial lusterka w Focusie 2011? Mam podobnie jak kolega - caly czas 5V na pinie od grzalki lusterka.
Rootmaster 07-11-2015, 13:45 U mnie z kolei nie działa podświetlanie lusterka tz. Puddle lights. Musiałem wymienić lewe lusterko i znalazłem używane z tą funkcją (oprócz tego ma również podgrzewanie tak jak moje stare). Wszystkie piny są w instalacji samochodu tj. 8 szt. tak samo jak w lusterku, żarówka jest sprawna (W5W), przerwy w instalacji lusterka nie ma. W programie focccus aktywowałem "Puddle light" ale niestety bez skutku :( Błędów w fordscanie nie ma. Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak? Z góry dzięki za pomoc
Z tego co kojarzę lusterka z podświetleniem są też składane, a to pewnie wymaga innego modułu drzwiowego.
Witam !
Żeby się specjalnie nie rozpisywać zadam szybkie pytanie - czy gdy w samochodzie Ford Focus Ecoboost Trend z roku 2014 fabrycznie nie były zamontowane podgrzewane wkłady lusterek wstecznych to czy instalacja chociaż w drzwiach jest przystosowana do montażu takich lusterek ? U mnie nawet w samych lusterkach nie ma instalacji do podłączenia takich wkładów.
Szlag mnie trafił tak na marginesie - bo samochód posiada pakiet zimowy A NIE MA PODGRZEWANYCH LUSTEREK !!!! ale za to ma te g..niane czujniki ciśnienia i debilny układ start/stop który ma za zadanie uwalenia turbiny jak najszybciej.
:619:
_Big_Mac_ 08-01-2016, 11:45 Też chciałbym wiedzieć. Pamiętam że w konfiguratorze podgrzewane lusterka były dopiero jak się dobrało czujniki martwej strefy za jakieś chore pieniądze. Też mam pakiet zimowy, podgrzewaną przednią szybę a lusterek brak. To pierwsze moje auto w którym brakuje tej funkcji...
Tak to wygląda niestety w pakietach winter są podgrzewane przednie szyby i fotele a lusterka nie.
ciekawe co za inteligent te pakiety konfiguruje :D
w pakietach winter są podgrzewane przednie szyby i fotele a lusterka nie.
Hahaha.
Brawo :one:
Godne podziwu co ten Ford wymyśla za pakiety :D
Nalezy wymienic lusterka na takie z opcja podgrzewania (lewe - WIĘCEJ niz 5 pinow, prawe WIĘCEJ niz 7 pinow - sa rozne opcje) i jesli tylko jest pelna wiazka (w wersji z 4 szybami elektrycznymi raczej na 100% jest - trzeba od wewnatrz zdjac plastik z glosnikiem i zobaczyc ile jest kabli we wtyczce) to jeszcze nalezy wlaczyc w centralnej konfiguracji i mamy grzane lusterka.
Mi sie udalo dolozyc.
kacper69 10-01-2016, 19:30 a o co chodzi z tym " włączeniem w centralnej konfiguracji" ?
Juz nam sie tamaty zdublowaly, ale tu tez napisze.
Mi sie udalo dolozyc grzanie.
Wymienilem lusterka na lewe 8PIN i prawe 10PIN (takie z opcja skladania i podswietlania progow - wczesniej mialem gole lusterka 5 i 7 PIN). W aucie mialem ta sama ilosc kabli (8 i 10 - jesli jest mniej byc moze wystarczy wymienic wiazke miedzy modulem drzwiowym a lusterkiem ale glowy nie dam, trzebaby sprawdzic dokladnie na schemacie).
Do samego grzania nie trzeba wymieniac modulow drzwiowych (wystarczy wersja STD - koncowka Ax) do skladania i podswietlania trzeba wymienic na wersje HIGH (koncowka - Bx) no i wszystkie opcje trzeba wlaczyc w centralnej konfiguracji (kolega mayak) i wszystko dziala jak fabrycznie czyli podgrzewanie razem z tylna szyba.
Przymierzam sie jeszcze do wymiany dysz spryskiwaczy na ogrzewane, jak zrobie to dam znac.
Czyli instalacja zasilania grzania lusterek nie jest na tym samym obwodzie co tylniej szyby ? I jeszcze jedno pytanie - wyjęcie bocznego głośnika na drzwiach ( żeby sprawdzić jak to jest z tą instalacją ) nie jest jakimś karkołomnym wyczynem ? Czy trzeba bardzo uważać żeby czegoś nie połamać ?
Wojtek O. 12-01-2016, 17:25 Zerknijcie tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236614
Powinno być tak samo jak w przedliftowym.
Ciąg dalszy podejścia do dołożenia przeze mnie grzanych lusterek.
Zdemontowałem boczny głośnik w drzwiach, wtyczka w lusterku zawiera przewód plusowy zasilania podgrzewania ( samochód wyposażony w 4 szyby sterowane elektrycznie). Ale niestety w skrzynce bezpiecznikowej w bagażniku gdzie powinien być bezpiecznik nr 45 7,5A (od zasilania grzania lusterek bocznych) gniazdo nie jest wyposażone w podstawkę, nie ma podstawki pod bezpiecznik nie ma przewodu do lusterek ( inna wiązka musi być w tym wypadku). Czyli niestety nie da się zrobić tego w sposób bezinwazyjny w instalację samochodu - mam tu na myśli problem utraty gwarancji. Tak więc w Fordzie Focusie mk3 po lifcie postarali się żeby nam uwalić skutecznie marzenia o podgrzewanych lusterkach. :619:
Trzeba by sie wpiac w zasialnie podgrzewania szyby tylnej ale tak jak piszesz nie bedzie to tak ze bezinwazyjnie niestety. Zreszta dolozenie pinu pod bezpiecznik i pociagniecie kabla do lusterek to tez nie jest bezinwazyjne. Musialoby byc tak ze tylko mat by brakowalo w szkle lustra.
gniazdo nie jest wyposażone w podstawkę, nie ma podstawki pod bezpiecznik nie ma przewodu do lusterek
jaką masz wersję?
chyba jakąś niską, bo tutaj kolega dołożył grzanie, składanie i podświetlenie, a wiązki były:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2514561&postcount=9
Jaką mam wersję ? Jak tak patrzę w katalogi Forda to jest jakiś nie dorobiony titanium z litrowym silnikiem. No bo ani to trend ani trend sport bo w nich nie ma dwustrefowego klimatronika. Mam cały pakiet zimowy przewidziany przez producenta ALE LUSTEREK PODGRZEWANYCH NIE MA !!!!!! Jakiegoś takiego downa mi sprzedali. Żebyście mieli się z czego pośmiać to mam podgrzewane spryskiwacze na przednią szybę i jakiś układ antykolizyjny ( co to ma zahamować <50km/h ) w takiej dużej obudowie pod lusterkiem a najważniejszego na mrozach k..wa nie !
kol. rb-net dołożył (tak jak pisałem) grzanie, składanie i podświetlenie, wiązek nie zmieniał, a pisał mi ostatnio że ma tylko taki duży 30A na tylna szybę a na resztę są 4 sztuki 25A na każdy moduł drzwiowy
u niego (produkcja 2015.09) okablowanie zgadzało się ze schematami z przedlifta (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=187590)
gavin2002 20-01-2016, 11:29 Trend Sport ma 2-strefowy klimatronik.
http://cdn11.se.smcloud.net/t/photos/190535/ford_focus_odmiany_deski_rozdzielczej.jpg
Hej.
gavin2002 To są zdjęcia modeli sprzed lifta.
Po lifcie w TREND SPORT nie ma automatycznej klimy/dwustrefowej.
Różnice widać na stronie 16 w katalogu.
Link do katalogu: Nowy katalog focus 2015 (http://www.ford.pl/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22Nowy_F ord_Focus_Katalog.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214521838012&blobkey=id)
Jest w nim też napisane że od trendport'a w górę są podgrzewane lusterka.
Ja mam trendsport'a i grzane lusterka są.
p.
Tak wyglądają gniazdo w lusterku i wtyk - lusterko lewe.
Dla przypomnienia - szyby tył i przód sterowane elektrycznie.
http://fotowrzut.pl/26YFL8STAO
Dzisiaj sprawdziłem na podstawie schematów że nie ma uzbrojonych gniazd bezpiecznikowych ani 45 w bagażniku i 47 w komorze silnika. Czyli ciągle wychodzi na to że bez ciągnięcia przewodów nic z tego nie będzie w Focussie mk3 fl.
Że tak powiem z ostatniej chwili - wyglada na to że mam wersję z modułami drzwiowymi, gdzie lusterko ma okablowanie full wypas czyli 8 pinów - sterowanie, składanie, kierunkowskaz, grzanie plus oświetlenie po otwarciu drzwi. Wreszcie się tego doszukałem na karcie 68 schematów do Forda Focusa.
Czyli "tylko" kupić lusterka i zamontować no i pewnie uruchomić to programowo w serwisie ( a może nie trzeba ? ). I to by było tyle w temacie !
Bezpieczniki 4x25A w skrzynce w bagazniku zabezpieczaja 4 moduly drzwiowe ktore m.in. zasilaja grzanie lusterek takze nie ma na to osobnych bezpiecznikow. Konfiguracje zmienia kolega mayak i bez tego die nie obejdzie.
Tak wyglądają gniazdo w lusterku i wtyk - lusterko lewe.
Dla przypomnienia - szyby tył i przód sterowane elektrycznie.
http://fotowrzut.pl/26YFL8STAO
jeśli masz okablowanie wtyczki lusterka od strony samochodu, a nie ma od strony samego lusterka, to powinno wystarczyć zrobić tak jak tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236614 oraz aktywacja grzania i powinno działać
Ano dokładnie jak powiedział kolega MAYAK - albo dorobić pin nr 5 który doprowadza +12V grzania lusterek oraz masa na pinie 6 i mamy pełne zasilanie grzania lusterka, albo kupić kompletne lusterka.
Ale UWAGA ! - jeżeli układ nie jest uaktywniony programowo do załączania grzania lusterek łącznie z szybą tylnią to na pinie nr 5 jest cały czas +12V , osobiście to sprawdziłem. :569:
I że tak powiem temat wyczerpany dla FOCUS-a MK3 po liftingu.
Witam,
Mam służbowego Focusa z 2015 roku po lifcie w wersji bieda edyszyn czyli najbardziej podstawowym i nie mam podgrzewanych lusterek ani świateł przeciwmgielnych. Brakowało też nawet podłokietnika ale zamontowałem.
Chciałem sobie kupić na allegro gotowe maty grzejące do lusterek, zdemontować obudowy lusterek, nakleić i .. no właśnie. Czy są tam doprowadzone przewody czy trzeba samemu ciągnąć. A jeśli tak, to skąd?
I analogiczna sytuacja z przeciwmgielnymi. Są kable doprowadzone?
Jest też możliwość uaktywnienia blokady drzwi po ruszeniu?
Dzięki wielkie za info.
Jest juz pelno tematow z tym zwiazanych.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236534
mariusza 11-10-2016, 12:30 Koledzy czy lusterka zewnętrzne przed liftem i po lifcie są takie same? Czy są jakieś różnice?
Kris_Poland 28-11-2016, 18:05 udało sie?
No i że tak powiem ZROBIONE !
A teraz szczegóły - mój samochód to Ford Focus Ecoboost 1.0 po lifcie produkcja 2014 sierpień - schemat okablowania lusterek jak na schematach które mam dla modelu 2011 - kolory plus kody wtyków i gniazd bez zmian dla wersji europejskiej.
Żeby oczywiście działy trzeba zaprogramować - tu skorzystałem z wiedzy i umiejętności kolegi "Tadeusz Ford-Ekspert Katowice" .
Link co do sposobu dołożenia instalacji do grzałek jak najbardziej aktualny - i podobnie jak poprzednik powtórzę żeby przy prawym lusterku uważać na przewody od termistora termometru bo łatwo można go uszkodzić !
Dłubaniny trochę jest ale za to jaka przyjemność że oprócz siedzeń, przedniej szyby,spryskiwaczy, tylnej szyby grzeją jeszcze i co dla mnie najważniejsze lusterka boczne !
Pozdrawiam ! :one:
Kris_Poland 30-11-2016, 16:03 no wlasnie mozna zakupic wkład lusterka - lustro, w wersji podgrzewanej.
Nie sama grzałka do lusterka.
Wygląda tak:
http://ford.sklep.pl/product-pol-14287-wklad-lusterka-zew-Ford-L-1469511.html
jest przeznaczona do mego pojazdu wg VIN
choc grzanych lusterek nie mam
ale mam pakiet winter I, 4 szyby ele, pakiet gold i Trend chyba
lusterko to ma z tyłu piny do podłączenia przewodów elektrycznych w wersji męskiej.
czyli rozebrac i zobaczyc co mam w lusterku a pozniej magika od kompa poszukac?
w ASO sie nie przyczepia?
Można troszkę taniej .. http://ford.sklep.pl/product-pol-17029-lusterko-Focus-Mondeo-Mk4-wklad-lusterka-P.html
http://ford.sklep.pl/product-pol-17028-lusterko-Focus-Mondeo-Mk4-wklad-lusterka-L.html
zamienniki są zawsze tańsze od oryginałów :) - na alle pewno są jeszcze tańsze wkłady lusterek
Kris_Poland 01-12-2016, 17:53 roznica jest w wykonaniu, jakosci i montazu ? hinczyck dobrze zrobil robote?
jurant89 05-02-2017, 16:15 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest mozliwosc zainstalowania podgrzewanych lusterek nie tracac gwarancji? Bo wiem, ze się da podlaczyc pod tylna szybe,ale wtedy strace gwarancje.
Jakbyscie mogli sprawdzić bo ja jestem zielony w tych sprawach nizej vin podaje, oraz co bym mogl dolozyc do niego, bo widziałem fajny temat plug and play. czy ktoś wie czy grilla z przodu da się zamienic z plastra miodu na ten lepszej wersji chodzi mi o te paski chromowane?? chce zrobić stylizacje na titanium. chromowane listwy przyokienne już zamowilem. okulary chromowane
na halogeny i ta atrapaa może ktoś z was ma na sprzedaż?
z góry Wam dziekuje za odpowiedzi, pozdro
FORD FOCUS KOMBI 1.6 TREND 125KM
Vin. WF06XXGCC6GK22536
jurant89 05-02-2017, 17:48 ramki na halogeny
http://allegro.pl/ford-focus-iii-mk3-lift-2014-ramka-halogenu-chrom-i6594781291.html
slawek-kali 05-02-2017, 17:58 Czemu nie kupiles titanium ?
jurant89 05-02-2017, 19:12 no widzisz, cieszyłem się tym ze nowe to dla mnie bardzo dużo i duzy wydatek. nic innego nie było potrzebne po za tym budżet był maly. a teraz by się chciało cos więcej, ale z czasem porobię :)
myslalem czy by tych ramek od halogenow karbonem nie obkleić
Wojtek O. 05-02-2017, 19:44 Podgrzewane lusterka zapewne są jak w przedlifcie więc zerknij na wątek który ja skrobnąłem:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236614
kuba1961 09-03-2017, 08:31 Do domu trafia u mnie coś podobnego jak juranda89. Czy ktoś wie ile kosztują reflektory pasujące do tych ramek które pokazał jurand 89. Czy czegoś jeszcze będzie brakowało do montażu. Wiem że wiązka bywa w niektórych a w innych nie bywa.
Planuję też zminę grila. czy do jej wymiany potrzeba zdjąć zderzak ?
jurant89 09-03-2017, 10:29 Do domu trafia u mnie coś podobnego jak juranda89. Czy ktoś wie ile kosztują reflektory pasujące do tych ramek które pokazał jurand 89. Czy czegoś jeszcze będzie brakowało do montażu. Wiem że wiązka bywa w niektórych a w innych nie bywa.
Planuję też zminę grila. czy do jej wymiany potrzeba zdjąć zderzak ?
w serwisie powiedzieli mi 1000zl za podlaczenie lusterek podgrzewanych (czyli da się to zrobić nie tracac gwarancji, ja się wstrzymam i zrobie to sam jak minie gwarancja).
Grilla kupiłem na allegro i wymieniłem sam. Nie trzeba nic demontować, po prostu lapiesz za grilla w rogu od góry, szarpiesz energicznie i wyskakuje. Jest na zaczepy i wpinasz chromowanego.
Listwy pod szyby kupiłem na chromowane com pl i jestem zadowolony ladnie wygląda. do montażu kupiłem klej,zeby wzmocnić przyczepność.
Co do motazu halogenow jest osobny temat
kuba1961 09-03-2017, 11:06 A wiesz coś na temat halogenów przeciwmglelnych przednich
jurant89 09-03-2017, 11:26 chodzi Ci o montaż??
kuba1961 09-03-2017, 11:37 Montaż i koszt części. Po prostu chciałbym je zamontować i liczę koszty.
jurant89 09-03-2017, 11:55 tutaj masz cos na ten temat
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234018&highlight=halogeny+focus
w zaleznosci za ile kupisz
kuba1961 09-03-2017, 11:58 To nie jest nasz focus nasz jest po lifcie - inne halogeny
jurant89 09-03-2017, 13:03 dowiesz się cos wiecej
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=79461
Podłączę się pod temat, też mnie interesuje montaż halogenów, a w szczególności jak sprawdzić czy mam wiązkę w zderzaku ?
krzysiekmilcz 23-08-2017, 15:28 Ja mam Foke z grudnia 2016 i nie moge tego podlaczyc.
Po prawej stronie kable mam wyprowadzone ale na mierniku zamiast 12v wskazuje 5v i nawet jak uruchomie grzanie tylnej szyby to nic sie nie zmienia.
Po lewej stronie brak wyprowadzenia kabli.
Da rade jakos inaczej to podlaczyc??
Czy aktywowałeś grzanie lusterek w komputerze?
Czy ktoś z forumowiczów wie w jaki sposób montowane są te listwy chromowane wokół okien fabrycznie w Foczce mk3 FL? Nie jestem przekonany co do naklejanych, gdyż wiele osób twierdzi, że z bliska nie wygląda to tak jakby się chciało.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdro
FilipEbR 30-01-2018, 12:28 Na zatrzaski się trzymają. Jak dotykasz to potrafią się ruszać więc kleju żadnego tam nie ma :P Że nie wspomnę że lubią delikatnie odstawać..
Nie pchaj się na siłę w dziadostwo. Na fokusie to im mniej chromu, tym lepiej.
A nie wiedziałem nawet, że te listwy są tak badziewnie wymyślone - w normalnych autach są zintegrowane z uszczelkami.
mastachaz 30-01-2018, 16:23 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest mozliwosc zainstalowania podgrzewanych lusterek nie tracac gwarancji? Bo wiem, ze się da podlaczyc pod tylna szybe,ale wtedy strace gwarancje.
Jakbyscie mogli sprawdzić bo ja jestem zielony w tych sprawach nizej vin podaje, oraz co bym mogl dolozyc do niego, bo widziałem fajny temat plug and play. czy ktoś wie czy grilla z przodu da się zamienic z plastra miodu na ten lepszej wersji chodzi mi o te paski chromowane?? chce zrobić stylizacje na titanium. chromowane listwy przyokienne już zamowilem. okulary chromowane
na halogeny i ta atrapaa może ktoś z was ma na sprzedaż?
z góry Wam dziekuje za odpowiedzi, pozdro
FORD FOCUS KOMBI 1.6 TREND 125KM
Vin. WF06XXGCC6GK22536
chrom z przodu da sie spokojnie zamontować
mastachaz 31-01-2018, 18:16 To nie jest nasz focus nasz jest po lifcie - inne halogeny
https://pl.aliexpress.com/item/AX-For-2012-2013-2014-2015-2016-2017-Ford-Focus-Mk3-Hatchback-Chrome-Door-Window-Lining/32827820916.html?ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb 201602_5_10065_10344_10130_10068_10324_10342_10547 _10325_10343_10340_10548_10341_10192_10190_10084_1 0083_10618_10615_10307_10301_10303_10313_10059_101 84_10534_100031_10103_441_10624_442_10623_10622_10 621_10620_10142,searchweb201603_28,ppcSwitch_2&algo_expid=d5055fb2-983d-4b51-9552-fc96efb77706-29&algo_pvid=d5055fb2-983d-4b51-9552-fc96efb77706&priceBeautifyAB=0
w normalnych autach są zintegrowane z uszczelkamiBo są. Wymienia się całość. Problem jest z małymi szybkami.
AdamGdansk1 09-09-2018, 15:52 Ja u siebie zamontowałem grzane lusterka. Samochód na gwarancji. Z zewnątrz nic nie widać, że było grzebane. Sprawdź ile pinów jest w lewym lusterku i prawym oraz ile jest we wtyczkach w lewym i prawym. U mnie w lewym lusterku było 5 pinów a we wtyczce 6 pinów, a w prawym analogicznie 7 i 8. Ten dodatkowy pin (drugi z lewej na dole) jest od ogrzewania lusterek. Wystarczy odkręcić i przykręcić nowe i gotowe. W bagażniku musi być bezpiecznik numer chyba 44. Mnie ta wymiana kosztowała ok 400 zł.
Właśnie aktywowałem u siebie grzanie :)
W Forscanie jest opcja lusterek z długim i krótkim ramieniem. W sumie nie wiem, o co chodzi (od przyczepy?). Włączyłem z krótkim i grzeją.
Ale to co się wyświetla na zestawie wskaźników przy wchodzeniu w tryb inżynieryjny i później w trakcie zapisywania to nie jest dla user'ów o słabych nerwach :?
robert.pilot.rc 20-11-2020, 08:47 Witajcie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Focus mk3 2017r. Ku mojemu zdziwienu samochód nie ma grzanych lusterek, wielki minus dla forda. Jest jakaś opcja "dołożenia grzania"?
Widziałem w internecie instrukcję ale jest problem bo nie mam bezpiecznika F47 i nawet nie ma konektorów, żeby go włożyć.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Podgrzewanie lusterek działa w momencie włączenia podgrzania tylnej szyby. Nie ma osobnego przycisku.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
robert.pilot.rc 20-11-2020, 10:20 Wiem. Dlatego chciałbym podłączyć się do istniejącej intalacji.
clubGRANT 20-11-2020, 14:06 Jestem szczęśliwym posiadaczem Focus mk3 2017r. Ku mojemu zdziwienu samochód nie ma grzanych lusterek, wielki minus dla forda. Jest jakaś opcja "dołożenia grzania"?
Zanim napiszesz to przeczytaj ten wątek od początku - w poście 24# masz odpowiedz.
Należy sprawdzić moduł drzwi jaki się ma, ma być HIGH (czerwona ramka) do tego obie strony - lewa 531 lub prawa 533 (zielona ramka)
robert.pilot.rc 20-11-2020, 15:29 Dzięki. Biorę się za lekturę...
Należy sprawdzić moduł drzwi jaki się ma, ma być HIGH
Grzanie ogarnie moduł podstawowy.
robert.pilot.rc 20-11-2020, 19:10 Grzanie ogarnie moduł podstawowy.Czyli jak mam moduł podstawowy, muszę tylko włączyć opcję przez forscan? W kostce na dole od lewej mam dwa przewody na których jest 4,7v.
Czyli jak mam moduł podstawowy, muszę tylko włączyć opcję przez forscan?
No oczywiście po zamontowaniu hardware'u. Przynajmniej tak było u mnie.
robert.pilot.rc 21-11-2020, 09:11 No oczywiście po zamontowaniu hardware'u. Przynajmniej tak było u mnie.Ok. Dzięki, mam znajomka w serwisie forda, może uda mi się zrobić to u nich, po zajomości.
Witam
Podstawowe pytanie - czy jest wiązka do grzanych lusterek?
Jeśli brak, to ASO nie dokłada brakującego kabelka tylko liczy za wymianę całej wiązki,
bo takie mają procedury - a w ASO to raczej będzie drogo kosztowało, nawet po znajomości
Dopiero, po sprawdzeniu, że jest wiązka, można kupić i założyć szkła lusterek z ogrzewaniem
skoro piszesz, że
Witajcie[...]
Widziałem w internecie instrukcję ale jest problem bo nie mam bezpiecznika F47 i nawet nie ma konektorów, żeby go włożyć.
to znaczyłoby, że brak wiązki (kabli w wiązce) do funkcji grzania lusterek i to nie tylko w wiązce drzwi i lusterku
pozdrawiam
Arturek
robert.pilot.rc 21-11-2020, 14:29 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Jak pisałem wcześniej mam wiązkę do kostki. Przewody które muszą być to są, jeżeli chodzi o ASO, mam znajomego, który zrobi mi aktywację grzanych lusterek, nikt nie pisał o dokładaniu lusterek w serwisie.
Żeby nie śmiecić forum, czytamy uważnie od początku...
Mam komplet oryginalnych lusterek podgrzewanych z własnego auta na sprzedaż - po wymianie na Blis zostało
robert.pilot.rc 25-11-2020, 10:47 Ja mam 8 kabli fabrycznie, lusterka wymienilem na podgrzewane ale dalej nie dziala. Na plusie jest caly czas ok 5V niezaleznie od wlaczonej tylnej szyby. Rozumiem ze trzeba zmienic konfiguracje ECU i tu jest problem. FoCCCus krzyczy "Can't enter security into ECU", a ELMconfig "This BCM is not supported". Czy ktos ma jakis pomysl?
Stary temat, ale powiedz jak udało Ci się rozwiązać ten problem, też mam 5v na przewodach i chcę podłączyć lustra grzane.
clubGRANT 25-11-2020, 11:43 Dziś zamontowałem nowe (używki) lusterka L/P podgrzewane, podświetlane i ele. składane do tego panel przycisków opuszczania szyb z guzikiem do składania lusterek oraz moduły drzwi PP i PL. Po montażu na modułach "AV6N-531 i 533 HIGH wystartowało bez programowania: regulacja lustra i kierunkowskaz, kolega Tedi_k mi to zaprogramował i wystartowało grzanie,podświetlanie i składanie, ale jest problem z modułami bo są przedliftowe "AV6N" i podczas ryglowania centralnego 2x klakson i 2x centralny tak jak by któreś drzwi były otwarte a ja potrzebuje "F1ET", które już zamówiłem, jak zamontuje to dam znać.
robert.pilot.rc 25-11-2020, 17:04 Znalazłem super instrukcję włącznie ze schematami, polecam przeczytać cały wątek. Znajdę chwilkę to postaram się w końcu zrobić te grzane lusterka.
https://www.focusfanatics.com/threads/installing-heated-mirrors.275160/
Temat znany, szukane na forum, ale nic nie znalazłem. Ford Focus 2017 sedan, brak grzania bocznych lusterek, kupiony w Polsce w salonie, odkupiłem go od poprzedniego właściciela. Lusterka nie maja instalacji elektrycznej do podgrzewania. Główna instalacja grzewcza lusterek jest przez moduł zmasowana. Samochód nie posiada modułów drzwiowych. Nie posiada instalacji grzewczej typowej dla tego rocznika, tzn. brak bezpiecznika F47 i przekaźnika R15 do grzania tylnej szyby, gdzie chciałem się podłaczyć w celu stworzenia nowej instalacji która miała działać wraz z tylna szyba. Miało to improwizować załaczenie tak jak w oryginale przyciskiem załączenia tylnej szyby. Czy ktoś wie gdzie sa zaciski (kostka) podłaczenia tylnej szyby? Tylko tam pozostaje mi się wpiać. Nie chcę budować nowej instalacji, chcę wykorzystać istniejaca instalację tylnej szyby.
Ten temat jakoś nie odnalazł się w czasie "szukania"
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=236614&page=2
Jest tam też o instalacji polift, w samych lusterkach nie ma zmian.
W Bydgoszczy kilka osób poradziło sobie z tym tematem.
U mnie też brakuje grzania i trochę nie pasuje żebym nie miał go założonego, zwłaszcza że w reszcie aut ma założyłem.
Większość postów posiada instalację grzewczą do lusterek od modułu bezpiecznikowego w komorze silnika do wtyczki w drzwiach. Brak tylko bezpiecznika F47 i pinu we wtyczce męskiej lusterka lub brak okablowania w samym lusterku lub też zły moduł drzwiowy. W innych postach jest sugerowanie zbudowania własnej instalacji grzewczej lusterek, dobry pomysł gdy inne zawiodą. W moim przypadku w module bezpiecznikowo-przekaźnikowym w komorze silnika jest brak połowy bezpieczników i przekaźników oraz okrojona główna wiązka przewodów. Brak F47-grzanie lusterek i jego okablowanie, brak R15-przekaźnik rozmrażania tylniej szyby i jego okablowanie. Jest za to F9 40A-zasilanie grzania tylniej szyby, która jest załączana minusem z modułu przez wewnętrzny tranzystor dużej mocy typu open-colektor. Sterownik otrzymuje start z przycisku grzania tylniej szyby i wystawia jedynkę na tranzystor. Brak własnego podwórka i garażu troszkę utrudnia mi rozbieranie podbitki lub jej części przy tylniej szybie. Wolałbym z góry wiedzieć gdzie szukać wtyczki tylniej szyby do której można podpiąć grzanie lusterek.
Masz skrzynkę bezpieczników w bagażniku?
Według instrukcji i schematu elektrycznego powinien w bagażniku znajdować się 3 moduł bezpiecznikowy. Nie sprawdzałem tego bo nie było takiej potrzeby. Podejrzewam, że również będzie okrojony jak poprzedni moduł. To auto to istny golas.
Bump: https://autobezpieczniki.pl/ford-focus-2015-2018-skrzynka-bezpiecznikow/
Gdybasz, sprawdź, bo ford lubi zaskakiwać.
Niby trend, a sporo można znaleźć w instalacji i dołożyć
Ok, sprawdzę w następny weekend, w tygodniu brak czasu i szybko jest ciemno. Dam znać.
Sprawdziłem jest w bagażniku moduł bezpiecznikowy, ale jak podejrzewałem całkowicie okrojony.
Wykorzystanie zasilania na grzanie tylniej szyby okazało się nie trafionym pomysłem. Komputer
dziełający po CANIE, pozwala podpiąć maksymalnie 5 watów potem odcina zasilanie tylniej szyby.
Zrobię osobną instalację i na tym kończę. Dzięki za pomoc.
robert.pilot.rc 28-11-2021, 12:42 Też nie mam bezpiecznika w bagażniku, wykorzystałem kostkę jak w większości instrukcji w necie i ustawiłem przez FORSCAN i działają.
Marcin.Knd 05-01-2022, 15:48 no to i ja się zabieram do roboty.
Wkłady grzane już zamówione, wiązki do referee też zamówione. jak przyjdą to zakładam
clubGRANT 06-01-2022, 13:46 A o jakich ty wiązkach "referee" piszesz???, ja nie mając podgrzewanych lusterek nie potrzebowałem żadnych wiązek, kupiłem całe kompletne lusterka z podgrzewaniem, podświetleniem oraz składane i jedyne co musiałem zmienić to moduł drzwiowy i przełączniki kierowcy i wszystko działa.
A do której ty clubGrant mojej wypowiedzi się odnosisz?
Brawo Ty, że miałeś wszystkoi tylko wymieniłeś sobie lusterka.
Niestety przeszedłem w TYM watku 3 strony do tyłu i nie znalazłem swojej wypowiedzi a nic nie kasuje zazwyczaj - wiec moze chodziło Tobie o cos z innego wątku?
Nie wszyscy mają moduły drzwiowe, ktore gwarantuja mozliwość bezproblemowego podłaczenia grzanych lusterek, ale tez są samochody bez nich - i w tedy musisz mieć wiązkę idącą od każdego lusterka, poprzez drzwi, podłoge do bezpiecznika (tył polift, przod przedlift)
rany julek. sprzataja nei to co potrzeba... §26
Moderatorzy i Administratorzy mają prawo do przesuwania tematów do innego działu, a także ich dzielenia, blokowania i kasowania bez informowania o tym fakcie.
to ja jeszcze dołoże swoje i zaśmiece ten temat tak, że zrobi się z niego 50 stron i nie będzie można niczego odszukać. a moderatorzy mają daleko gdzieś sprzątanie niepotrzebnych komentarzy.a twoich postów skasowano raptem 4 szt w ciągu ostatniego roku w których narzekałeś na moderatorów że nie sprzątają , zapraszam do pracy społecznej i sprzątanie forum bo jak na razie nikt nie garnie się do tego .
Sebol1708 24-05-2024, 00:02 Witam
muszę podmienić wiązkę drzwi PP bo jest jakaś trefna i mam pytanie o oznaczenie bo :
przed lift to zaczyna się na BV6T....
po lift np. F1ET....
a ta DM5T-14...
lordwader 04-09-2024, 20:11 Panowie, pytanie przy zmianie odbłyśników w lusterkach bocznych okazało się, że są nieogrzewane, nawet nie ma żadnych wiązek. Po pierwszym szoku jakiego doznałem, mam pytanie, czy warto i czy można takie wiązki dorobić. Jeśli jest to prosty zabieg to może bym się pokusił, ale jeśli to jakaś skomplikowana operacja to odpuszczam. Proszę o podpowiedź czy warto się bawić w coś takiego?
Jak są moduły drzwiowe to prosty. Jak tylko przednie szyby w prądzie to wiązkę chyba trzeba ciągnąć od BCM. Mnie ogrzewane lusterka sprawdzają się także przy po wolnej jeździe w deszczu lub kilka chwil po ruszenia w drogę.
lordwader 04-09-2024, 20:23 dzięki za szybką podpowiedź, niestety wersja bieda, tylko szyby w prądzie. Drążąc temat - trzeba zrobić wiązki L+R do BCM?
gdzie się wpiąć do BCM? potrzebna jest jakaś aktywacja funkcji w BCM?
Wszystkie odpowiedzi tak, trzeba uzupełnić wiązkę podłogi, potem drzwi i aktywować. Bez schematu nie ma co zaczynać.
Edycja: jest nawet lepiej/gorzej. Wg schematu dla przedlifta trzeba z wiązki podłogi przejść do skrzynki bezpieczników w komorze silnika, za to odchodzi aktywacja, bo jest to zasilane z tego samego przekaźnika co tylna szyba ogrzewana.
lordwader 04-09-2024, 20:42 ok, czyli reasumując wpinamy się (+) pod bezpiecznik tylnej szyby w komorze silnika, a nie pod BCM - ew. pod przewód wiązki zasilania tylnej szyby który przechodzi podłogą po stronie pasażera (?). (-) Masa wszystko jedno skąd. Lewe i prawe lusterko podpinamy równolegle. Przewód 1mm2 wystarczy?
Tak ma być?
Ehhh,
zdjemujesz oslony gwizdków i sprawdzasz co siedzi w kostce.
Szukasz bezpiecznika w skrzynce od ogrzewania lusterek.
Jest temat o dokładaniu grzanych lusterek, wielu ma pełną instalację.
Nawet Ci bez modułów drzwiowych.
|