Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Jakie wycieraczki na zimę
marianciu 15-10-2015, 16:14 Cześć
czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w wycieraczkach do szyb i może którąś firmę/model polecić lub zdecydowanie odradzić?
Pozdrawiam
Marcin
P.S. Czuję, że musi być w dziale Ford Focus podobny temat lub taki sam, ale niestety nie udało mi się go znaleźć przy pomocy "szukajki". Jedyne co znalazłem to było w dziale mondeo - więc proszę o wyrozumiałość i ewentualnie naprowadzenie na właściwy temat.
Również przyłączę się do tematu ponieważ będę na dniach zmieniał wycieraczki :)
Co myślicie o tym?
http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aero-twin-ford-focus-ii-2-mk2-i5698938671.html
juri2069 15-10-2015, 18:54 Jak na zimę to bym kupił najtańsze , bo nie dość , że ścierają tak samo jak te droższe , to jeszcze nie będzie Ci ich szkoda. Wiadomo , mróz , lód na szybie , wycieraczka nie będzie miała lekko.
Chyba , że osiągasz mega prędkości to te tańsze mogą słabiej wtedy ścierać
Osobiście mam jedne z tańszych od roku ( 27 000 km ) i nadal ścierają
sokrates-79 15-10-2015, 18:57 Polskie Motgum dość tanie i dobre.
mojmistrz 15-10-2015, 19:08 Jeszcze Alca. I na zimę zwykłe przegubowe. Kilka złociszy za sztukę i bez żalu, jak przymarzną ;)
Kupiłem Denso. Przyszła jesień, deszcze, wcześnie ciemno, światła z naprzeciwka oślepiają na mokrej szybie a moje tanie, dwumiesięczne pióra pięknie zaczęły rozmazywać. W efekcie musiałem kupić Bosche bo kiedy, jak nie właśnie teraz potrzebne są dobre pióra? Denso zostały na zimę i zamarznięte szyby.
kacper69 15-10-2015, 19:28 Ja tez polecam MOT-GUMy.
Możesz się zdziwić, jak one są dobre, w stosunku do ceny oczywiście.
Dla mnie są one lepsze od MK i od Valeo.
Ja na zimę kupiłem polsko-chińskie wycieraczki German, nazywane często "serwisowymi". Jak do wiosny wytrzymają, będę się cieszył. Komplet kosztował 35 zł bez kosztów wysyłki.
marianciu 15-10-2015, 21:50 Zdecydowałem się na MotoGum za 58 PLN z przesyłką na znanym portalu aukcyjnym.
Dzięki za pomoc.
Też właśnie czeka mnie wymiana bo moje podskakują jak pada nie wielka ilość deszczu dopiero jak duża ilość deszczu jest to ścierają z smugami. Widzę ,że dużo pozytywnych opinii ma Mot Gum wiec się skuszę . Jakiej długości są org wycieraczki ? w Focusie mk2 hatchback przód + tył .
Też właśnie czeka mnie wymiana bo moje podskakują jak pada nie wielka ilość deszczu dopiero jak duża ilość deszczu jest to ścierają z smugami. Widzę ,że dużo pozytywnych opinii ma Mot Gum wiec się skuszę . Jakiej długości są org wycieraczki ? w Focusie mk2 hatchback przód + tył .
Przód:
650mm / 26" - kierowca, 425mm / 17" - pasażer
Tył:
350mm
Bump: Też się zdecydowałem na MotGum :)
piotras31 15-10-2015, 23:31 a ja polecam-http://abcford.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-Flat-Blade-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-/650
mondeouser 16-10-2015, 08:40 Ja też polecam oryginały bo wytrzymują nawet 2 lata eksploatacji. Są nieźle grafitowane i nie rysują szyb.
I mój głos na oryginały. Nie są strasznie drogie (takie Bosche np. potrafią więcej kosztować), a działają perfekcyjnie. Co prawda wymieniam co roku, ale pewnie i dłużej by pochodziły...
mondeouser 16-10-2015, 13:43 Są robione oryginały np. w Belgi a nie jak inne w Chinach.
detomasso007 19-10-2015, 10:03 Kupiłem ostatnio oryginalne pióra na ford.sklep.pl. Przelatałem 2tys. km od wymiany i nie mam zastrzeżeń. http://ford.sklep.pl/product-pol-14831--piora-wycieraczki-plaskie-flat-blade-Premium-Focus-Mk2-kpl-1537077.html
Ja osobiście też polecam oryginały Ford premium. Mam takie założone do dwóch Fordów i różnica bardzo duża na plus fordowskich. Jak na płaskie to cena nie jest jakaś kosmiczna a jakościowo są super. No i ten znaczek forda na piórach +10 do lansu :D:D
juri2069 19-10-2015, 19:55 Marianciu już kupił:568:
Mogę jeszcze polecić wycieraczki Bosch Valeo lub Denso. Zależy jeszcze jaki model, ale pod względem jakości prezentują się naprawdę bardzo dobre. Są ciche, dobrze zbierają i nie rysują szyby.
Na motointegrator.pl mają ich duży wybór. Mają tam też opcję z dostawą do punktu odbioru (zwykle są to inter cars) co jest wygodne, bo nie zawsze człowiek ma możliwość odebrania od kuriera.
Koledzy, a czy możliwe jest wymienienie tylko samej gumowej części w Focusie MK2. JA tak robiłem w moim poprzednim samochodzie i zastanawiam się czy w Focusie nie zrobić tak samo i ew. jakie polecacie?
mojmistrz 21-10-2015, 06:21 Wycieraczki Hayner/Alca mają taką możliwość. Tylko nie każda hurtownia o tym mówi, że względu na opłacalność. Wycieraczka kosztuje około 15zl, guma jedyne 2-3. Wolą wcisnąć nową wycieraczkę, niż sprzedać do niej gumę za grosze :P
Xperia Z1 tap tap
a czy wszystkie te gumy są typowe i pasują do każdej wycieraczki?
mojmistrz 21-10-2015, 15:36 Nie mam pojęcia, ale wyglądają jakby pasowały. Ja w zaprzyjaźnionym sklepie proszę o gumy do wycieraczek hayer, dają, ale podpisane nie są jakąś konkretną firmą, więc pewnie są uniwersalne.
Xperia Z1 tap tap
kacper69 21-10-2015, 16:02 Profil gumek w wycieraczkach różnych producentów jest różny.
Nie zawsze pasuje, sam to sprawdzałem np. na valeo , bosch, czy Motgum .
wloczykijek 23-10-2015, 05:48 Ja polecam wycieraczki Oximo.
Kupiłem w październiku tamtego roku, i dalej idealnie zbierają wodę :)
marianciu 25-10-2015, 13:37 Panowie, od tygodnia jeżdżę na Motogum-ach i póki co jestem zadowolony. O ile będę pamiętał, to dam znać ile wytrzymały.
sokrates-79 25-10-2015, 14:04 W poprzednim aucie motgumy wytrzymywały 2,5 do 3 sezonów tak po 15 tys km na sezon.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Panowie a ma ktoś doświadczenie z wycieraczkami Valeo first w focusie MK2? W internecie opinie są skrajne.
krzysiek47 02-01-2018, 20:40 Ale odgrzebałeś "kotleta" huhuhuhuhuhuhuhu, po co wymyślać, pytam po co????
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-PREMIUM/269 i nie trzeba być królem łopaty za odgrzebanie kotleta, ehhhhhhhhh
krzysiek47 naprodukowałeś się a moje pytanie zostało bez odpowiedzi. Pytałem o Valeo nie o oryginał. A po co??? Valeo są dwa razy tańsze.
Daniels90 03-01-2018, 11:54 krzysiek47 naprodukowałeś się a moje pytanie zostało bez odpowiedzi. Pytałem o Valeo nie o oryginał. A po co??? Valeo są dwa razy tańsze.
Valeo nie używałem ale kupiłem ori forda wytrzymaly 2 miesiące i zaczely podskakiwac na szybie i przestaly zbierać całą wodę z szyby.
W pazdzierniku wymienilem same piora,super zbieraja i sa ciche do tego smieszny koszt.
Polecam będziesz zadowolony.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6668476526
W pazdzierniku wymienilem same piora,super zbieraja i sa ciche do tego smieszny koszt.
Polecam będziesz zadowolony.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6668476526
Dzięki kolego za cenną informację. Czy podczas rozbierania i wymiany pióra należy zwrócić uwagę na coś szczególnego?
Wymień w oryginalnych fordowskich wycieraczkach gumki na goodrain i będzie ok. Poszukaj na forum. Było o rozbieraniu wycieraczki nawet z fotkami.
analyzator 03-01-2018, 15:45 Rozbieranie wycieraczek to raczej nie jest wielki problem. Kiedyś kupiłem za długą, rozebrałem, dociąłem 2cm i złożyłem. 5 minut roboty.
Co do jakości - może fordowskie są jakieś mega wspaniałe ale z mojego doświadczenia kupując wycieraczki od 8 do 40zł za sztukę w tym bosch i valeo najbardziej zadowolony byłem z alca. Po prostu wytrzymywały przeciętnie tyle samo lub dłużej niż wszystkie droższe(bosch szkoda gadać) i za 20zł zawsze można kupić kolejny komplet i wymienić. Jedyna wada to brak spoilera - przy ~170kmh wycieraczka już leci ponad szybą ;)
Nie wiem czy takie rewelacyjne są te forda, od początku jak je założyłem to jakoś tak zbierały bo zbierały. Dzisiaj pierwszy raz założyłem championa i wiadomo na razie jest ok bo są nowe ale zobaczę jak będą się sprawować.
Daniels90 03-01-2018, 19:06 Dzięki kolego za cenną informację. Czy podczas rozbierania i wymiany pióra należy zwrócić uwagę na coś szczególnego?
Jedynie trzeba uważać przy demontażu plastikowych końcówek, podgrzałem je opalarką i ostrożnie podważyłem płaskim śrubokrętem. Nie jest to nic skomplikowanego 15 min roboty na dwie wycieraczki. Jeśli nie masz opalarki to zwykła suszarka też da rade.
Jedno jest pewne więcej nie kupie drogich wycieraczek,lepiej zmienić 2x w roku piórka za 20 zł niż wywalić kasę w przereklamowany chiński badziew w ładnym pudełku.
Lukasz2525 03-01-2018, 19:10 Te z tej aukcji pasują do fordowskich wycieraczek ?
Daniels90 03-01-2018, 20:49 Te z tej aukcji pasują do fordowskich wycieraczek ?
Tak,mam je u siebie zamontowane.
Będą pasować. Na Yt masz filmiki co i jak zrobić. Nazwa kanału to Jacek Sygieniewicz
damian8722 03-01-2018, 20:54 Ja akurat wymieniałem przed "zimą" chciałem brać boscha ale w każdym sklepie odradzali mi i powiedzieli, abym nie kombinował i brać Fordoskie, i jestem zadowolony z nich
kumpel Fordzika 03-01-2018, 23:32 Ja akurat wymieniałem przed "zimą" chciałem brać boscha ale w każdym sklepie odradzali mi i powiedzieli, abym nie kombinował i brać Fordoskie, i jestem zadowolony z nich
Do Forda musi być wszystko fordowskie :D ale w sklepie dobrze mówili, w innych autach na boscha wycieraczkach okrutnie się zawiodłem. Też kupiłem oryginały Forda za 77 zł w ASO. Jeszcze ich nie założyłem, bo stare się naprawiły :) i znów ładnie wycierają. Jakość oryginałów rzeczywiście pierwszy sort. 8 lat prawie pierwszy komplet fabryczny i prawie 50 tys km.
Boscha kupiłem do innego auta. Popracowały 6 godzin bez przerwy w deszczu na trasie i poleciały na śmietnik i wcale nie były z tych tanich.
Jeszcze Valeo jako tako średniej półki cenowej warto kupować, te płaskie.
Ja akurat mam przykre doświadczenia z Valeo,nawet 6 godzin nie popracowały i nie nadawały się do niczego. Mile natomiast wspominam Denso,Nippona;Bosch to taka droższa Alca. Fakt,wycieraczki Fordowskie są naprawdę godne polecenia.
Ja kupuję najtańsze i jest ok:wink:
Mam założone teraz Kamoka za 40zł i jest git
Szkoda pchać kasę w te nasze złomy:mrgreen:
Szuiram76 04-01-2018, 20:32 Kupowałem Fordowskie tzw. Premium - pracowały bardzo źle w deszczu (smugi i hałas), Valeo to kompletna porażka. MotGum jest dobry, ale jakoś słabo wykonane. Bosch kupiłem teraz na tył - słabo zbiera i jestem rozczarowany. Drugi raz kupiłem na przód komplet OXIMO i jestem bardzo zadowolony.
Fascynuje mnie aż taka rozbieżność zdań na temat tych samych wycieraczek. Od skrajności w skrajność. Każdy chwali swoje :)
Nie wiadomo, które wpisy to subiektywne odczucia użytkowników, które są dziełem handlowców poszczególnych producentów, a które zwykłym trolowaniem lub pluciem żółcią, bo któraś firma komuś podpadła ;)
A w temacie ode mnie - jestem miło zaskoczony tymi fordowskimi wycieraczkami premium. Na tył nie znalazłem bezprzegubowych, więc też trzymam się oryginalnych, mimo zdrowo porysowanej szyby (jak ktoś wymyśli nierażący po oczach patent na to, aby kombi nie brudziło sobie szyby w kilka sekund podczas nieco szybszej, pozamiejskiej jazdy po mokrej jezdni, to stawiam kratę złotego trunku).
Na przód z przyzwyczajenia po poprzednim aucie kupiłem AeroTwiny i też nie mam zastrzeżeń, choć o dziwo te fordowskie są tańsze i wydają się dłużej pozostawać miękkie. AeroTwin mają efekt WOW na chwilę, potem szybciej marnieją.
Na zimę, czy lato - nie widzę różnicy. Jeszcze nie wprowadzili sezonowej wymiany wycieraczek z uwagi na różną gęstość mieszanki < i > 7 stopni, więc marketingowcy pewnie zaraz wezmą ten temat na klatę.
Nadal stosuję prostą zasadę, aby wymieniać pióra gdy zaczynają się jakiekolwiek rozmazania lub pojawiają pierwsze piski, które nie znikną po wyczyszczeniu piór. Robię tak, niezależnie od pory roku, czy czasu od ostatniej wymiany.
Zauważyłem jedną rzecz - pióra wycieraczek Boscha i Forda (chyba robione przez Valeo, ale nie zdziwię się, jeśli są różni dostawcy, zależnie od rynku) nie lubią się z tzw. niewidzialną wycieraczką. Nawet po dobrym wypolerowaniu tego specyfiku, wycieraczki wyraźnie gorzej na tej warstwie pracują i mnie irytowały. Na szczęście zimowy płyn do spryskiwaczy szybko uporał się z tą warstwą na szybie i po oczyszczeniu piór wycieraki znów śmigają niemal bezgłośnie.
Zimą po prostu polecam nawet codziennie przejechać gumy szmatką i zebrać brud. U mnie to nawyk, że jak mam widoczny brud na szybie, to po zjechaniu do garażu przemywam reflektory, lusterka i szyby, oczyszczając przy tym pióra wycieraczek p./t. No ale to już zboczenie, wiem... Przy takiej pogodzie zdarza mi się spłukać auto na myjce nawet częściej, niż raz w tygodniu, żeby jakoś wyglądało.
Tyle opinii ile użytkowników.
Inaczej zachowują się wycieraczki u kierowcy gdzie samochód jest w ruchu non-stop a inaczej u kogoś kto wycieraczki włączył pierwszy raz od miesiąca.
Inne płyny do spryskiwacza, powłoki hydrofobowe i woski, zwłaszcza te nakładane z rozpędu na myjniach bezdotykowych.
Mamy też szyby z przebiegiem 300 kkm i prawie nówki.
Wycieraczki po godzinie w deszczu w trasie wytrą szybę i działają inaczej niż przy 20 minutowej jeździe w mieście.
No i doświadczenie: co może powiedzieć o wycieraczkach kierowca z rocznym stażem przy okazyjnych wycieczkach ojca samochodem a co przedstawiciel z nalotem 50 kkm rocznie?
pióra wycieraczek Boscha i Forda (chyba robione przez Valeo, ale nie zdziwię się, jeśli są różni dostawcy, zależnie od rynku) .
No i tu jest pewnie sedno problemu - źródło tych rozbieżności. Co z gratów eksploatacyjnych jest produkowane przez forda? Nic, bo wszystko to zamówienia według specyfikacji.
Odkąd spróbowałem oximo, to na inne wycieraczki nie spoglądam, bo nie mam potrzeby. Często myję szyby ręcznie, gumy wycieraczek też przecieram.
Mam od kilku tygodni valeo wycieraczki i jestem średnio zadowolony .Lewa jest głośna i troszkę popiskuje ale po kilku minutach pracy jest wszystko ok.
Dawid_os 05-01-2018, 08:25 gdy wycieraczki Ci popiskują - umyj dobrze przednią szybę i problem zniknie. Miałem tak z 2 kompletami i po odtłuszczeniu odpowiednim problem znikł
(jak ktoś wymyśli nierażący po oczach patent na to, aby kombi nie brudziło sobie szyby w kilka sekund podczas nieco szybszej, pozamiejskiej jazdy po mokrej jezdni, to stawiam kratę złotego trunku).
Przykro mi, ale nie mam pomysłu.
A już o tym jak szybko brudzi się kamera cofania to już też jakieś nieporozumienie.
Stąd cieszy mnie że np. Range Rover w końcu dorzucił spryskiwacze na kamery.
Rozwiązania VW mnie nie rajcują (otwierany znaczek).
Fascynuje mnie aż taka rozbieżność zdań na temat tych samych wycieraczek. Od skrajności w skrajność. Każdy chwali swoje
Dodam od siebie że wiele osób nie zwraca uwagę na to jak wyglądają wycieraczki przy zakupie. Sam spotykam się ze sprzedawcami którzy przysyłają mi wycieraczki "zgniecione" i twierdzą że "one wciąż będą ok" i nie chcą przyjąć zwrotu.
Dopiero co ostatnio miałem sytuację gdzie zamówiłem na eBayu, przyszły pocztą zgięte w pół. Sprzedawca zarzekał się, że to nie wpłynie na ich pracę.
Założyłem, wysłałem mu filmik. Zapakował nowe w karton, przysłał w gigantycznej paczce. Założyłem drugi komplet i są idealne. Sprzedawca przeprosił za wstępne założenia że będzie ok.
Nie chcę nawet mówić, że w niejednym "moto-shopie" widzę połamane pudełka.
Jak zwróciłem kiedyś uwagę sprzedawcy że nie chcę "połamanych" to jeszcze mi raczył też tłumaczyć, że guma się sama od prostuje.
Ja dziękuje za takie podejście.
Nie wiem jakie macie doświadczenie z firmą Motgum, ale ja po ostatnim zakupie niby dedykowanych wycieraczek strasznie się zawiodłem. Dłuższa od kierowcy 650 cm w części środkowej zupełnie nie przylega - pozostaje pas o szerokości 10-15 cm. Zamontowane na szybko Bosche działają bez problemu. Nadmieniam, że feralny zestaw wrzuciłem jeszcze do dwóch innych Fok i efekt był taki sam.
Pechowy egzemplarz? Wszystkie testowane Foki ze słabymi sprężynami w ramieniu, czy Bosch po prostu jest bardziej elastyczny?
https://i.ibb.co/pvVtBfG/20190316-083521.jpg (https://ibb.co/ccfGS6M)
Pauleta25 16-01-2021, 21:46 Witam proszę mi polecić dobre wycieraczki na zimę
Nie ma dobrych wycieraczek na zimę,kupujesz boscha i na rok powinieneś mieć spokój
Pauleta25 17-01-2021, 07:39 https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-bosch-przod-do-ford-focus-ii-2005-2012-9964301345. Takie
RyszardaTrzeciaWaza 17-01-2021, 09:03 Oximo. Cena-jakosc nie do przebicia.
^^Mega głośne (założyłem kilka kompletów w różnych samochodach). Ale fakt, że trwałość i zbieranie wody ok.
konieczko5 18-01-2021, 08:29 ...
AdoKrycha007 18-01-2021, 18:04 wypowiem się o wycieraczkach do MK3. przetestowałem wiele i najlepsze są ori motorcrafty. najcichsze i najbardziej długowieczne. 2 pełne lata na luzie wytrzymują. cała reszta to szrot, często po jednej zimie do wyrzucenia.
Motorcrafty do mk2 były świetne przez lata ale od pewnego czasu chyba się producent zmienił i to już nie to (nie za taką kasę).
Sam latam kolejny rok na Oximo, nie mam im nic do zarzucenia - tylko trzeba pamiętać żeby czyścić co jakiś czas gumę bo gorzej zbiera jak się jakieś paprochy, brud, błoto przykleją. Ale tak jest chyba przy każdej wycieraczce :)
Odgrzeję kotleta...
Założyłem Valeo Silencio (fakt, że trochę przeleżane, ale...) na przód i... dramat!
Z miesiąc wcześniej w drugim aucie założyłem jakieś zwykłe Valeo bezprzegubowe (1 pióro) i drugie pióro Oximo do porównania - oba równie dobre, nie smużą i nie hałasują. Czas pokaże, które pierwsze padnie (a tamto auto ma oba pióra jednakowej długości, więc jest uczciwe porównanie).
Valeo Silencio mnie zaniepokoiło w chwili otwierania kartonu - plastikowe klipsy spinające oba pióra zostawiły odkształcenia gumy w dwóch miejscach na dłuższym piórze. I to pióro jest beznadziejne - smuży, rozmazuje na ponad połowie długości. Nówka do śmietnika.
Założyłem je zamiast Boscha AT (a byłem przekonany, że siedzą jeszcze Ford Premium :)), które nadal miały się bardzo dobrze, ale po wakacjach chciałem już założyć "nowe", żeby zużywać zapasy magazynowe, zanim guma zacznie się starzeć ;)
Bosch 1,5 roku i nadal cisza, spokój itp. Jednocześnie takie Bosch AT w drugim aucie dwukrotnie zawiodły i po ok. 3-4 miesiącach oba komplety były słyszalne, zaczynały rozmazywać a na nieco brudniejszej szybie już wręcz podskakiwać i nadawały się do wymiany. Oba auta podobnie mało używane i garażowane, choć Foka jednak bardziej "dbana" i trzymana w czystości.
I bądź tu mądry :) Jedna firma, jeden model, ale jak widać raz się trafi super, raz masakra. Najwyraźniej przy tych dużych markach można bardzo różnie trafić - różne partie produkcyjne, może nawet różne długości z różnych fabryk?
Na tył dałem Oximo, jak w drugim aucie na przód i jest jak dotąd super. Szkoda tylko, że tylna (przegubowa) ma gołą blachę, która w Fordowskim piórze jest schowana pod plastikiem a tu wystaje i pewnie będzie łapać rudą. Srebrny pasek nie wygląda dobrze. Również nadrukowane logo mi się nie podoba. OEM nie ma tego zielonkawego dodatku ani srebrnego paska gołej blachy i wygląda lepiej. Zobaczymy po zimie, jak z trwałością. Tylko te Valeo w następny weekend muszę wyrzucić i wstawię też Oximo dla porównania. Nadal mam ze 3 komplety różnych firm, więc testy trwają ;) Dokupiłem te Oximo po zdjęciu Boscha i chyba przeskoczą kolejkę, żeby mieć porównanie nowe, nieprzeleżane Oximo vs. 1,5 letnie Bosch AT vs. Ford Premium (jeszcze mam jedne sprzed "zmotocraftowania") ;)
Wiesz skąd moja niechęć do produktów Valeo,miałem to samo.
konieczko5 07-09-2021, 08:07 ...
|
|