Piotrulek2013
19-10-2015, 21:05
Witam, mam taki problem po otwarciu drzwi transit 2005 rok na bliźniaku laweta nie działa oświetlenie wewnętrzne czujnik drzwi nie reaguje. ale jak włącza i wyłącza się tym przyciskiem na lampce to obie zapalają się i gaszą
wojtekjanus
19-10-2015, 22:00
Generalnie są dwa podstawowe systemy, zupełnie różne - z zamkiem centralnym i bez zamka centralnego. Nie napisałeś nic na ten temat.
Jeżeli nie masz zamka centralnego, to czy przy włączonych światłach włącza się buzzer (sygnał dźwiękowy) po otwarciu drzwi?
No i czy przypadkiem nie ustawiasz włącznika w lampce w środkowym położeniu?
Piotrulek2013
19-10-2015, 22:30
i to jest dziwne ma centralny zamek zamyka się kluczykiem, ale przy włączonych światłach i otwarciu drzwi jest ten buzzer. w jakiej pozycji ma byc ten włącznik ustawiony
wojtekjanus
19-10-2015, 22:38
Jeżeli masz centralny zamek, to za włączanie światła wewnątrz odpowiada centralka sterująca zamka centralnego, a nie włącznik drzwiowy - ten tylko steruje buzzerem i niczym innym.
Schematy podstawowych wersji (jest mnóstwo odmian) masz tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=114723&page=5 post #50
Czyli coś masz zwalone w układzie zamka centralnego - nie będę pisał co może być, bo byłaby to powieść na 1000 stron...
Piotrulek2013
20-10-2015, 07:58
czy to może być zamek w drzwiach prawy zamek mam od anglika
wojtekjanus
20-10-2015, 09:49
Trudno powiedzieć...
U mnie i drzwi kierowcy i pasażera sterują światłem wewnątrz kabiny w taki sam sposób.
Na schemacie masz zaznaczone zamki tych drzwi jako 59 i 60 i w nich jest włącznik zwierający na masę przewody, idące do sterownika zamka do pinów oznaczonych c76/11 i c76/16.
Musiałbyś dostać się do sterownika i zobaczyć czy te piny są podłączone i czy jeżeli zewrzesz taki pin na masę, to zapali się oświetlenie kabiny.
Druga sprawa: te oświetlenie wisi nie bezpośrednio na sterowniku zamka, ale na przekaźniku. Więc może być uszkodzony przekaźnik, a nie zamek centralny. Ten przekaźnik (R18 ) włączany jest przez moduł na określony czas, poprzez zwarcie na masę przewodu żółto-czerwonego na pinie c76/8 sterownika.
Piotrulek2013
21-10-2015, 12:12
a w którym miejscu jest ten przekaźnik ??
wojtekjanus
21-10-2015, 12:34
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=114723&page=4 post #40
Piotrulek2013
25-10-2015, 12:32
u mnie wogóle jest brak tego przekaźnika jaki kolor powinien tam byc i jaki symbol ?
Podepnę się pod temat aby nie śmiecić. W 2005 jumbo na pace palą się światła tylko i wyłącznie przy otwartych drzwiach niezależnie których nie da się ich zgasić światełkiem nad głową. Przełożyłem światełko do innego transita i normalnie zapala i gasi światła na pace. 2 pytanie gdzie kupić nowe światełka do kabiny również na pakę na tą rurkowa żarówkę oraz obrysówki lub same klosze co idą po bortach.
wojtekjanus
31-10-2015, 22:15
W 2005 jumbo na pace palą się światła tylko i wyłącznie przy otwartych drzwiach niezależnie których nie da się ich zgasić światełkiem nad głową. Przełożyłem światełko do innego transita i normalnie zapala i gasi światła na pace. Taka sytuacja jest możliwa tylko przy błędnie połączonych przewodach idących do lampki.
Ta lampka powinna mieć cztery końcówki, a przewód idący od włączników drzwiowych powinien iść do pinu 3, a idzie do pinu 2.
W każdym razie tak można wnioskować ze schematu - nie widzę innego wytłumaczenia, skoro przełożyłeś ją do innego auta i działała ok.
Chyba że fabrycznie do lampki dochodzą tylko trzy przewody, a nie cztery...