Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Tempomat - Czy można domontować??
maciekstasio 22-10-2015, 21:06 Witam,
Jak w tytule.
Focus z 2015 roku, niestety właściciel zakupił auto bez tempomatu i teraz zastanawia się czy jest możliwość montażu ów udogodnienia.
Czytałem w innych tematach odnośnie starszych modeli, że nie wszystkie ASO podejmują się uruchomienia tempomatu, ale można coś znaleźć, ciekawi mnie kwestia najnowszego Focusa.
Piszę z UK, auto jest w UK.
Pozdrawiam,
Maciek
...Piszę z UK, auto jest w UK.
...
Odezwij się do kolegi cliner. Prawie wszystko się da zrobić w ramach kontaktów forumowych.
slawko_k 14-07-2017, 13:47 Witam.
Czy ktoś robi tempomat w focusie 1,6 105Km z 2016r wersja trend.
Wysyp tego ostatnio w dobrych pieniądzach.
Jeśli tak to czy wystarczy samą kierownicę kupić + software czy jeszcze coś trzeba kupować?
krystianen 15-07-2017, 14:49 kieronica + programowanie wystarczy
groszekbmx 15-07-2017, 19:08 Pamiętajcie ze przy zmianie kierownicy traci się gwarancję.
...traci się gwarancję.
:shock: :shock: :shock:
No nareszcie się dowiemy od kolegi o jakimś konkretnym przypadku utraty gwaranacji...:one:
Bo na przykład ja to wymieniam nawet kierownice / przyciski bezpośrednio w ASO w nowych samochodach (na zlecenie ASO zresztą...:619:) i jakoś nie widziałem dotychczas by sięgali po książkę gwarancyjną i skwapliwie w niej coś pisali/kreślili...:568:
To co będą w tej sprawie jakieś konkrety?
Pamiętajcie ze przy zmianie kierownicy traci się gwarancję. a z jakiego powodu ???
groszekbmx 15-07-2017, 20:51 Pytałem dwa tygodnie temu w aso o przełożenie kierownicy z tempomatem i foteli przednich, uzyskałem informacje że ingerencja w elementy które posiadają poduszki powietrzne zrywa gwarancję oraz jest podstawą do niewypłacenia odszkodowania w razie wypadku. Pisze tylko o tym czego dowiedziałem się od ASO. Ja gwarancji stracić bym nie chciał tym bardziej ze przy 8k przebiegu padł katalizator.
Pytałem dwa tygodnie temu w aso o przełożenie kierownicy z tempomatem ....
I co na prawdę spodziewałeś się odpowiedzi innej niż "odpieprz się Pan"?! :shock:
No chyba musieli w tym ASO jeszcze długo po Twoim wyjściu być w szoku, że ktoś śmiał o takie niesłychanie trudne i wymagające dużej wiedzy modyfikacje ich pytać...
Przecież robią akcję "Klimatyzacja" na wiosnę i akcję "Sprawdź samochód przed zimą" jesienią... W głowach się ludziom przewraca i zachcianki mają! Psem by poszczuć!:619:
Ciekawe co to za ASO, w Rybniku sami proponowali dołożenie tempomatu do fabrycznie nowego auta, które mieli akurat na stocku ;)
Jest ktoś z okolic Gliwic kto mógłbyy wspomóc w dołożeniu tempomatu?
Wersja Trend Sport. Mam kierownice z dodatkowymi przyciskami do systemu głośnomówiącego jednocześnie działają jako Vol+ / Vol- itp.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
maciej_b 19-07-2017, 07:37 cytus, odezwij się do tedi_k, do Katowic masz niedaleko...
cytus, odezwij się do tedi_k, do Katowic masz niedaleko...
Nie sprawdziłem, że tedi_k jest z Kato.
Spróbuję ;-)
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
focccccus 29-07-2018, 19:48 Czy ktoś z was dokładał już tempomat do Focusa mk3 FL 2015- ?
W związku, że w moim focusie mk3 padł silnik, sprzedałem go i kupiłem FL ale niestety bez tempomatu....
sidewalk 30-07-2018, 10:30 Ja dokładałem.Kupiłem kierownice z wiązką,przyciskami i z pomocą kolegi z forum zmiana kierownicy i oprogramowania trwała kilkanaście minut i po robocie.
... Focusa mk3 FL 2015- ?
...
Jak trzeba pomóc, to w zach-pom pomoże kolega kirhoff
focccccus 07-08-2018, 10:30 Mam stn1170 i focccusa 8.6m - ogarnę to tym sprzętem?
Wiązke airbagu też trzeba zmieniać jak w przedlifcie czy to całość ściąga się z kierownicą?
lukaszooo 07-08-2018, 13:05 Nie wiem czy wyszły jakies aktualizacje focccusa ale wcześniejsze wersje po samym odczycie generowały ogrom błędów łącznie z crash data których nie dało sie usunąć forscanem :) Po zmianie jednej pozycji asbulit brak reakcji na przycisk start stop.
mastachaz 07-08-2018, 14:19 ja dzialam z focusem 2015 nie ma problemow ale 2018 mial zablokowane ECU
Mam stn1170 i focccusa 8.6m - ogarnę to tym sprzętem?
Wiązke airbagu też trzeba zmieniać jak w przedlifcie czy to całość ściąga się z kierownicą?
Z programem focccus może być róznie ,ja robię to ucdsem i zawsze było ok. Jak cos to pisz .
mastachaz 07-08-2018, 21:30 Ja dokładałem.Kupiłem kierownice z wiązką,przyciskami i z pomocą kolegi z forum zmiana kierownicy i oprogramowania trwała kilkanaście minut i po robocie.
latwo wymienic kierownice na taka juz z tempomatem , tylko z ta lepsza skora ?
Witam,
Czy możecie mi polecić kogoś z Trójmiasta kto potrafi dołożyć tempomat w Focusie MK 3 FL za rozsądne pieniądze ? Co poza kierownicą z przyciskami od tempomatu potrzebuje ?
AdamGdansk1 22-11-2018, 19:37 Potwierdzam. Totek2. Sam u niego robiłem tempomat w MK2. Jak chcesz to dam Ci namiary na pw. Masz już kierownicę z tempomatem? Bo mam na zbyciu bardzo ładną z tempomatem i na dodatek ogrzewaną. Mieszkam w Gdańsku. Ogłoszenie Sprzedam części w innym dziale - Moderator Więcej info na priv.
Waldemarros 27-11-2018, 21:41 Witam,
Czy możecie mi polecić kogoś z Trójmiasta kto potrafi dołożyć tempomat w Focusie MK 3 FL za rozsądne pieniądze ? Co poza kierownicą z przyciskami od tempomatu potrzebuje ?
Nic poza kierownicą z przyciskami nie trzeba. Wymiana samej kierownicy to banał. Wtyczkę z "nowej" kiery z tempomatem wpinasz w gniazdo zwijaka i to cała fizyczna praca. Pozostaje jeszcze aktywacja - ja skorzystałem z darmowej i bezpiecznej aplikacji Forscan - kabel STN1170, w którym zrobiłem obowiązkowy downgrade firmeware'u, a później 5 minut programowania i masz. Zamiast komuś płacić, kup kabel (przyda Ci się na przyszłość do kasowania błędów), poświęć trochę czasu na poczytanie tematu z forum i działaj.
Pozdrawiam
lukaszooo 28-11-2018, 06:37 Napisz jak to zrobiles bo lekko w to nie wierze ze zrobiles to forscanem w 1.5 eb.
Witam,
Ponawiam swoją prośbę. Czy możecie mi polecić kogoś z Trójmiasta kto potrafi przełożyć kierownicę w Fordzie Focusie Mk3 Lift na taką z tempomatem i aktywować tempomat za rozsądne pieniądze ? Z tego co piszecie to nie jest to takie trudne, a jedyny warsztat, który chce się tego podjąć chcę za usługę 500 zł i nie daje gwarancji, że będzie to działać. W załączeniu zdjęcia kierownicy. Czy potrzebuje coś jeszcze ?
odezwij się do mm32 lub totek2
po aktywacji MUSI działać
ps.
jeśli masz wersję 95KM to można zrobić upgrade do fabrycznej wersji 1.5tdci 120
ps.2
to jest wątek o dokładaniu tempomatu w mk2 a nie w mk3
Waldemarros 07-12-2018, 22:02 Witam,
Ponawiam swoją prośbę. Czy możecie mi polecić kogoś z Trójmiasta kto potrafi przełożyć kierownicę w Fordzie Focusie Mk3 Lift na taką z tempomatem i aktywować tempomat za rozsądne pieniądze ? Z tego co piszecie to nie jest to takie trudne, a jedyny warsztat, który chce się tego podjąć chcę za usługę 500 zł i nie daje gwarancji, że będzie to działać. W załączeniu zdjęcia kierownicy. Czy potrzebuje coś jeszcze ?
Nic nie potrzebujesz więcej do działania tempomatu. Kierownicę przełożyć to banalna sprawa - potrzeba dłuższy płaski śrubowkręt do demontażu poduszki i jeden klucz do wykręcenia śruby (nie pamiętam czy 19 czy 21?). Można kupić klej do gwintów bo oryginalnie jest nakładany na gwint (taki niebieski). Przełożenie trwa 5 minut.
Kupiłeś kierownicę z podgrzewaniem - jeśli chcesz aby działało to trzeba zmienić jeszcze zwijak na taki z opcją grzania (nie wiem czy występuje solo czy w kpl. z pająkiem - jak kupiłem kpl. za 100 zł z rozbitka wyprodukowanego w grudniu 2017), do tego przycisk za kolejne 100 zł i aktywacja Forscanem co daje Ci grzaną kierownicę.... nie wiem jak u Ciebie z BCM do tej funkcji. Jak nie umiesz sobie sam poradzić, skorzystaj z okazji o odwiedź kogoś z forumowych kolegów. Za te 500 zł myślę, że ogarną Ci więcej niż przełożenie kiery. Jak nikogo nie znajdziesz do wakacji, to się odezwij - planuje urlop nad morzem - ogarnę Ci za free jeśli podjedziesz ;)
Nic nie potrzebujesz więcej do działania tempomatu. Kierownicę przełożyć to banalna sprawa - potrzeba dłuższy płaski śrubowkręt do demontażu poduszki i jeden klucz do wykręcenia śruby (nie pamiętam czy 19 czy 21?). Można kupić klej do gwintów bo oryginalnie jest nakładany na gwint (taki niebieski). Przełożenie trwa 5 minut.
Kupiłeś kierownicę z podgrzewaniem - jeśli chcesz aby działało to trzeba zmienić jeszcze zwijak na taki z opcją grzania (nie wiem czy występuje solo czy w kpl. z pająkiem - jak kupiłem kpl. za 100 zł z rozbitka wyprodukowanego w grudniu 2017), do tego przycisk za kolejne 100 zł i aktywacja Forscanem co daje Ci grzaną kierownicę.... nie wiem jak u Ciebie z BCM do tej funkcji. Jak nie umiesz sobie sam poradzić, skorzystaj z okazji o odwiedź kogoś z forumowych kolegów. Za te 500 zł myślę, że ogarną Ci więcej niż przełożenie kiery. Jak nikogo nie znajdziesz do wakacji, to się odezwij - planuje urlop nad morzem - ogarnę Ci za free jeśli podjedziesz ;)
Dziękuje bardzo za odpowiedz. Mi zależy tylko na przełożeniu kierownicy i aktywacji tempomatu. Pisałem do totek2 oraz do mm32, ale nic z tego. Do użytkowania totek2 dostałem numer telefonu i nawet się wstępnie umówiłem na przełożenie na poprzednią sobotę, ale jak chciałem ustalić konkretną godzinę to kontakt się urwał... Do użytkownika mm32 wysłałem dwie wiadomości ale pozostały bez odpowiedzi...
Na chwilę obecną jestem umówiony w F-CAR na sandomierskiej w czwartek na przełożenie kierownicy, ale tempomatu nie potrafią aktywować. Tak więc odnośnie aktywacji będę czekał, aż ktoś się odezwie na moje ogłoszenie w dziale Kupie albo na ten post. Jakbym wiedział, że będzie z tym tyle zachodu to bym się za to nie zabierał...
Zrobię Ci to (zmienię kierownicę i aktywuje tempomat).Kontakt poszedł na PW.
SinclairX 12-07-2019, 16:06 Odświeżam temat.
Czy możecie kogoś polecić w województwie lubelskim?
Ewentualnie czy ktoś z Koleżanek lub Kolegów, zlecał taką operację ASO oraz ile to kosztowało?
Ja właśnie jestem w trakcie dołożenia tempomatu, dzisjaj wymieniłem kierownicę kupiona na allegro 250zł wymiana prosta, jutro będę aktywował forscanem, kabel viaken v3 150zł i to cały koszt operacji.
SinclairX 12-07-2019, 21:13 Powodzenia i podziel się rezultatami. :)
Czy wersja silnikowa, lub wyposażeniowa ma znaczenie przy tej operacji?
slawek-kali 13-07-2019, 07:46 Odświeżam temat.
Czy możecie kogoś polecić w województwie lubelskim?
Ewentualnie czy ktoś z Koleżanek lub Kolegów, zlecał taką operację ASO oraz ile to kosztowało?
napisz do SRS pewnie sie dogadacie.
lukaszooo 13-07-2019, 08:20 Nie lubelskie ale dosyć blisko, moge pomóc.
SinclairX 13-07-2019, 09:37 Przepraszam że się powtarzam, ale czy cała operacja dla wersji 1.5 ecoboost (oczywiście Focus Mk3 FL) jest możliwa? Z tego co wyczytałem na forum - wystarczy podmienić kierownicę a reszta to magia w komputerze, czy tak? (Czy potrzebne są inne komponenty - wiązki, komputery etc? A może zależy to od wersji wyposażenia lub silnikowej auta? )
Dziękuję za dotychczasowy odzew ;)
slawek-kali 13-07-2019, 09:40 tak mozliwa. Napisalem wyzej skontaktuj sie z SRS
Przymierzam się do dołożenia tempomatu i pytanko do wtajemniczonych w temat. Są dwa rodzaje przycisków tempomatu, tzn. różnią się układem klawiszy, czy to ma jakieś znaczenie.
Skłaniam się do zakupu samych przycisków z wiązką i wycięciu w kierownicy miejsca na to.
Moja kierownica ma dopiero namacane :D 10tys. km i wygląda jak z fabryki.
1,5 eb 2018r.
106150
Jeśli dokładać same klawisze to trzeba wycinać z boku kierownicy 'dziurę' na klawisze - rzeźba, szczególnie w prawie nowym aucie
Rzeźbienia się nie boję. Koszt kierownicy w takim stanie jak moja to 500 pln w górę. Przyciski tasze. Głównie chodzi mi o to jakie przyciski podchodzą do mojego auta ?
Ja kupiłem kierownicę za 250zł stan idealny z przyciskami jak na zdjęciu nr2.
t_gumienny 29-12-2019, 17:43 koledzy mam pytanie
mam możliwość kupienia kiery z tempomatem od 1.0 ecoboot strasznie zrytej - myślę o przełożeniu samych klawiszy.
Ja mam diesla 1.6 115km 2015r czy ta kierownica będzie pasować jeżeli będzie miała komplet kabelków?
lukaszooo 29-12-2019, 18:17 To nie jest p&p.
Silnik nie ma znaczenia - zakładam że oba to polifty
t_gumienny 29-12-2019, 18:30 Obie kier po fl - czyli mogę przełożyć do mojej kierownicy te przyciski oraz wiązki, aktywacja i powinno działać?
Tak - będzie działać.
Przyciski + aktywacja
lukaszooo 01-01-2020, 20:03 napisałem że to nie jest p&p. Kiera bez tempomatu nie ma miejsca na pilot.
To jeszcze dopytam bo gdzieś na forum wyczytałem, że kiera bez tempomatu nie jest przystosowana do dołożenia przycisków i coś tam trzeba rzeźbić.
Jak to w końcu jest?
Edit: lukaszooo, pisaliśmy w jednym czasie. No właśnie też czytałem, że to nie takie proste.
Bump: Jeśli dokładać same klawisze to trzeba wycinać z boku kierownicy 'dziurę' na klawisze - rzeźba, szczególnie w prawie nowym aucie
Nawet w tym temacie :)
lukaszooo 01-01-2020, 22:16 Kiere da się dociąć, zrobiłem takich kilka. Niestety nie jest to proste, pierwszą ktorą próbowałem dociać nożem i wiertarką wywaliłem na śmieci.... wiadomo że są ludzie i ludziska, zaraz ktoś napisze że bez problemu docina sie w 10 minut. Ja mając dorobione szablony i troche lepsze narzedzia robie to blisko 2 godziny i dalej nie jest to ori choć z zew prawie nie do poznania. Kolejny temat to na rynku są ori nowe kierownice z tempomatem po 400zl śmietniki chodzą po 100-150 a obszycie kosztuje ok 130zl wiec docinanie jest mało oplacalne w świeżym aucie.
t_gumienny 07-01-2020, 22:35 koledzy jutro dojdzie mi kierownica i kabelek czy forscanem lub focccusem bez problemu aktywuje sobie ten tempomat?
kabel z przełącznikiem ms/hs
z tego co wiem to forscan jest bezpieczniejszy
prośba tylko o podanie, które bloki w jakim module trzeba zmienić. z góry dzięki
blastermp 17-03-2020, 17:16 Witam
Pomoże ktoś z dołożeniem tempomatu w woj. Lubuskim ???
Pacjent to:
Ford focus mk3 2017 sedan 2.0 pb
USA USA USA
Dziękuje i pozdrawiam
prośba tylko o podanie, które bloki w jakim module trzeba zmienić. z góry dzięki
Dowiedziałeś się?
Czupa_kabras 03-07-2020, 21:41 forscan
726-46-01 pierwsza kolumna ostatnia cyfra : 4 bez 8 z temp
c adaptive
11- 14 rok F 150 AS
....
11- 14 rok F 150 AS
Z ciekawości zapytam - a co ma F150 MY11-14 do Focusa MK3????
Analogia dokładnie taka sama - jak "przepis aktywacji tempomatu np. w Ładzie"...:D
BTW - któryś tam raz napiszę - w FF3 USA oraz w przedliftowych FF3 tempomat aktywuje się jedynie w centralnej konfiguracji. Umiejętność czytania (tejże CCC) ze zrozumieniem zwykle wystarczy do skutecznego wykonania czynności.
adamparker 10-07-2020, 09:30 To w końcu po lifcie jest potrzebny kabelek czy sama kierownica z tempomatem wystarczy ?
tylko wymiana kierownicy i kodowanie
Witam.
Chciałbym dołożyć tempomat w Focusie MK3 po lifcie 2015 r.
Wystarczy zmienić kierownice na kierownice z tempomatem, czy trzeba jeszcze wymienić zwijak? Czy można to sprawdzić po numerze VIN?
...
Wystarczy zmienić kierownice ...?
Jakiś NIEPRZEZWYCIĘŻALNY KŁOPOT w czytaniu ze zrozumieniem postu nad pytaniem????
Czasem to już ręce opadają na takie wpisy...
Kolego po co ta spina?
Wystarczy odpowiedzieć tak, wystarczy kierownica.
Dziękuję.
Tak, wystarczy kierownica i konfiguracja. :lol:
Wystarczy odpowiedzieć tak, wystarczy kierownica.
Wystarczy przeczytać post przed Twoim i odpowiedź jest.
Nie dziw się zatem takim reakcją.
Jak się będziesz brał za to sam to podpowiem, że poduszka jest na zatrzaskach.
Jasne, wszystko rozumiem, nie gniewam się na kolegę.
Właśnie byłem zapytać w serwisie o dołożenie tempomatu. Pan wspomniał, że możliwe, że trzeba będzie dodać jakiś przewód. Okaże się, jak ściągniemy kierownicę. Zakładam, że chodzi o wiązke?
... nie gniewam się na kolegę.
...Pan wspomniał, że możliwe, że trzeba będzie dodać jakiś przewód. ...
ŁASKAWCA...:shock: Nie chce mu się czytać, ale się nie gniewa... Ręce opadają...:569:
A co do gościa "w serwisie", co to nie wie jak się tempomat w FF3 poliftowym dokłada - to raczej omijać szerokim łukiem... Finalnie będzie "proszę zostawić auto na 2 dni, spróbujemy - może się uda... i takie tam "gadki".
Roboty z tym jest na 15 minut i wszystkie kable i co tam trzeba są na miejscu. Brak tylko kierownicy z przyciskami.
Co najmniej 2 kolegów w Szczecinie i okolicach zrobi to w owe 15 minut. Wystarczy w swojej strefie klubowej prześledzić stare pytania o to samo (jak jeszcze "wolno" było napisać kto to umie zrobić...).
Również potwierdzam, że serwis tego nie ogarnie. Wiem bo byłem i próbowali.
Wszystko masz prócz kiery z tempomatem
Serwis serwisowi nie równy. W Krakowie jest jest jedne ASO, co bez problemu robi takie operacje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Serwis serwisowi nie równy. W Krakowie jest jest jedne ASO, co bez problemu robi takie operacje.
...
Na Śląsku to nawet jest kilka takich ASO... Ogarniają bez problemu, jak się najpierw ze mną umówią...;)
Mam nadzieje, że wystawiasz im takie fakturki jak oni nam w ASO xD
Sebalech79 09-08-2020, 12:22 Witam.
Czy jest ktoś na Śląsku kto potrafi wyciąć kierownicę pod guziki z tempomatu ?
Mam Focusa MK3 lift ST line 2017 r. bez tempomatu ale z podgrzewaną kierownicą i płaską u dołu tak jak w ST i RS i wiem że najprościej jest kupić taką i aktywować tempomat ale moja kierownica jest w idealnym stanie a z odsprzedaniem mojej pewnie będzie problem dlatego chciałbym ją zostawić i dołożyc przycisk tempomatu a wiem że jest sporo zabawy z docięciem pod przycisk a nie chciałbym jej zniszczyć.
Proszę o pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam.
A czy we Wrocławiu znajdę kogoś kto zajmie się dołożeniem zaprogramowaniem tempomatu + ewentualnym doradztwem w sprawie kierownicy? :)
Masz temat w strefie dolnośląskiej. Kolega Polarny Ci pomoże
krakersik 08-03-2021, 14:46 Jeśli tak to wystarczy przekładka kierownicy i aktywacja jakimś programem ?
Każdy ma. Zmieniasz kiere i szukasz kogoś w okolicy co ci to uruchomi kompem
Cihy1987 15-03-2021, 11:18 Przymierzam się do dołożenia tempomatu i pytanko do wtajemniczonych w temat. Są dwa rodzaje przycisków tempomatu, tzn. różnią się układem klawiszy, czy to ma jakieś znaczenie.
Skłaniam się do zakupu samych przycisków z wiązką i wycięciu w kierownicy miejsca na to.
Moja kierownica ma dopiero namacane :D 10tys. km i wygląda jak z fabryki.
1,5 eb 2018r.
106150
Szanowni Koledzy zamierzam kupic kierownicę z przyciskami tylko które z tych rożniących się przycisków jest do tempomatu zwykłego a które do tempomatu aktywnego gdzie szukam tej wersji do zwykłego
sylwesterz 15-03-2021, 12:09 Oba zdjęcia wskazują na zwykły tempomat, tylko w innym układzie, może to kwestia regionalna.
Aktywny tempomat (adaptive cruise control) jest na drugim zdjęciu w poście na forum OC:
https://www.overclockers.co.uk/forums/posts/32438626
krakersik 15-03-2021, 16:18 Większość, 99% to kierownice z pierwszego zdjęcia.
Cihy1987 18-03-2021, 17:24 Czy jest ktoś z Warszawy kto byłby mi w stanie pomóc przy wymianie kierownicy ??
W razie co będę się posiłkował tym filmem co wydaje mi się że w zupełności wystarczy jako pomoc dydaktyczna
dragon_kk 23-04-2021, 20:17 https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=106150&d=1565445219
Witam podmieniłem kierownicę w Focus mk3 lift na taką z zdj.2 od Kuga mk2 lift, niestety tempomat nie działa i są błędy w forscan B112B Moduł kierownicy i P0564 Obwód sygnału wejściowego A przełącznika wielofunkcyjnego układu sterowania prędkością jazdy. Zastanawiam się czy musze wymienić kierownicę czy można przelutować kabelki w połączenie z kierownicy zdj.nr.1.Proszę o pomoc z konkretem nie domysłami z góry dzięki i pozdrawiam.
krakersik 25-04-2021, 17:19 Inny układ klawiszy to i inaczej podłączone kabelki. Zamiana kabelkami (pinów w kostce) powinna pomóc.
Witam, zakupiłem kierownicę z tempomatem. Po podpięciu dostaje błąd b112b-07-2f. Tempomat aktywowałem w PCM i BCMII ale żadnych zmian. Wiecie może co jest przyczyną tego błędu?
Mam podobny problem - po aktywacji i ruszeniu autem wyskakuje błąd, przyciski nie reagują, czy ktoś w Krakowie jest w stanie to ogarnąć?
Załączam zdjęcie kostki, może brakuje jakiegoś przewodu?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210429/5a3fd323a128f77291c98160fabd932b.jpg
po aktywacji i ruszeniu autem wyskakuje błąd
pomóż sobie pomóc (szklana kula czeka na update softu ;) ), więc:
jakie klawisze założono?
jaki błąd wyskakuje?
co i gdzie konkretnie zostało aktywowane?
Sławek1977 06-05-2021, 16:57 No dobrze, skoro dołożenie tempomatu polega tylko na włączeniu i założeniu kierownicy z pilotem tempomatu, to czy zmiana tego pilota bez limitera na ten z limiterem spowoduje, że takowy limiter będzie u mnie działał?
https://images90.fotosik.pl/495/ba083690a8c80ee6med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/ba083690a8c80ee6)
krakersik 06-05-2021, 18:20 mlody_q
a jakie masz klawisze na manetce, bo występują 2 rodzaje tempomatu ? Mo kabelki przełożyć i będzie ok.
Slawek1977
u mnie wystarczyło przełożyć kierownice i aktywować i ten limiter też działa. Ale miałem kiere bez tempomatu.
Sławek1977 06-05-2021, 19:30 EDIT
To u mnie też powinno zadziałać, dzięki za info.
No dobrze, skoro dołożenie tempomatu polega tylko na włączeniu i założeniu kierownicy z pilotem tempomatu, to czy zmiana tego pilota bez limitera na ten z limiterem spowoduje, że takowy limiter będzie u mnie działał?
jeśli masz tempomat bez limitera to forda z usa, a tante sterowniki nie obsługują limitera
ps.
IMO nie warto 'tęsknić' za limiterem :D
Ja nawet nie wiem jak działa limiter xD nigdy go nie włączałem i nie mam pojęcia o co chodzi ;p
Ustawiasz sobie limit prędkości i jak dajesz gazu to auto przyspieszy Ci tylko do zadanej prędkości, dalej niet :D
Sławek1977 07-05-2021, 07:54 Chyba, że wciśniesz gaz w podłogę, to pojedzie ile fabryka dała :)
Dokładnie tak :)
Eeee tam takie wynalazki.. chociaż na Słowacji się pewnie przyda ;)
na Słowacji (i nie tylko tam) to tempomat, a limiter to do jazdy po mieście aby nie wyjść poza 50kmh (albo i 30kmh) - to najbardziej bolesne może być w Skandynawii
Sławek1977 08-05-2021, 11:31 Panowie, przekładka tempomatu do kierownicy która takowego nie posiada- ma ktoś zdjęcia z takiej operacji? Da się to wyciąć tak, aby nie było widać rzeźby? Jakieś rady?
Na ruskim forum są fotki z przedlifta, nie pamiętam czy są też z polifta.
A wiązkę do klawiszy temp masz?
Sławek1977 08-05-2021, 16:45 Wiązkę mam ze swojej kierownicy.
krakersik 08-05-2021, 21:23 Wyciąć się da, nawet jak Ci coś nie pyknie to manetka tempomatu zakryje mankament :D
Udało mi się to w końcu aktywować tempomat. Limiter okazał się problemem. Adjustable Speed Limiter trzeba ustawić na "with asl"
Sławek1977 07-06-2021, 07:37 Co w PCM się zmienia aby aktywować tempomat?
futrzaken 04-07-2021, 21:39 Czy można zamiennie stosować do Focusa mk3 lift kiere z Kugi mk2 lift? Czy są takie same?
futrzaken 05-07-2021, 19:24 latwo wymienic kierownice na taka juz z tempomatem , tylko z ta lepsza skora ?
Jakie są rodzaje wykończeń kierownic dla Focusa mk3 lift? Są różne rodzaje skór?
wytarte lub mniej wytarte, skóra cała (Titek) i perforowana (ST)
Witam,
Czy jest ktoś wstanie opisać jak aktywować tempomat forscanem (viaken1170)? Focus mk3 lift 1.6 125KM?
Nie trzeba, wystarczy użyć wyszukiwarki.
Witam,
Przyłączam się do elpablo. Może jakieś podsumowanie (krótko w kilku krokach) o aktywacji tempomatu w Forscanie.
Cześć,
kierownicę już mam, dla tempomatu i limitera ktoś może podpowiedzieć które opcje należy aktywować w forskanie? Czy może w innym programie lepiej aktywować?
Udaj sie do kriski - jest z Wrocka - szybko Ci zrobi.
A jest ktoś ze świętokrzyskiego kto zamontuje i ogarnie tempomat?
Dodatkowo wgrać nawigacje do FF mk3 fl
adam996677 29-08-2022, 05:22 Dzień dobry,
Od niedawna jestem posiadaczem focusa MK3 w biednej wersji wyposażenia. Tak biednej że zabrakło tempomatu [emoji14] i tu pojawia się moje pytanie - jaki jest +- koszt montażu. Z tego co się wstępnie orientowałem jest to kwestia dodania panelu lub wymiany kierownicy + aktywacja.
Sam raczej nie podejmę się tego typu operacji. Dlatego jeżeli ktoś się orientuje bardzo proszę o wszelkie pomocne informacje.
P.S może ktoś wie gdzie niedaleko Tarnowa taka usługa jest realizowana?
Pozdrawiam
Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
lukaszooo 29-08-2022, 08:33 Koszt kierownicy ok 300zl, wiązka ok 120zl, montaż ok 200zl. Jeśli masz swoją kierownicę w ładnym stanie to można ją przerobić pod tempomat.
wiązka ok 120zl
wiązka czego?
W Mk3.5?
Kierownice mozna kupic od reki za 100zl.
... pomocne informacje. ...
Żadnej "dodatkowej wiązki" nie trzeba. Wymienia się całą kierownicę.
Niektórzy twierdzą, że robią "rzeźby i gwintowania" w swojej oryginalnej a potem zakładają przyciski, ale usługowo to wątpię by komuś się chciało...
Kierownicę o dziwo faktycznie można dostać za ok. 100zł - https://allegro.pl/oferta/kierownica-focus-mk3-lift-c-max-mk2-kuga-mk2-lift-12323975782
"Stan jaki jest - każdy widzi", ale przyciski tempomatu są na swoim miejscu...
adam996677 29-08-2022, 16:18 Dzięki za odpowiedź. Orientuje się ktoś jaki koszt wymiany kierownicy i ewentualnie aktywacji tempomatu?
Roboty jest do 1h, więc kwestia jak ktoś wycenia godzinę swojej pracy.
Zobacz sobie na tematy chociażby kolegi wasi69, gdzie zakładał grzaną kierownicę. Jeśli czujesz się na siłach, zawsze możesz podjąć próbę wymiany kierownicy samemu, nie jest to nic strasznego ani skomplikowanego. A później możesz np podskoczyć do kogoś żeby ci aktywował albo również pokusić się zrobić to samodzielnie. Satysfakcja na pewno większa a i kasa w kieszeni zostanie :)
Dzięki za odpowiedź. Orientuje się ktoś jaki koszt wymiany kierownicy i ewentualnie aktywacji tempomatu?
A skad kolega jest - to damy namiary na kolegów ktorzy mogą temat ogarnąc.
adam996677 29-08-2022, 20:37 Tarnów
lukaszooo 29-08-2022, 21:35 Nie zwróciłem uwagi na rocznik, zresztą admin chyba coś pozmieniał.... Nie trzeba w lifcie wiązki.
Niektórzy twierdzą, że robią "rzeźby i gwintowania" w swojej oryginalnej a potem zakładają przyciski, ale usługowo to wątpię by komuś się chciło
Kierownica po przeróbce wygląda jak oryginał z zewnątrz, w środku też ciężko znaleść roznice, przerobiłem takich ok 100sztuk głównie ST i RS. . Znalezienie używanej kiery do lifta w stanie nadającym sie do montażu proste ani tanie nie jest.
PrezesBBC 18-10-2022, 18:31 Witam
Ma ktoś numer wiązki jaki trzeba dołożyć do tempomatu dla focusa po lifcie? Kupiłem przyciski i wiązkę 1801776 ale u mnie nie ma takiej wtyczki( przed liftem były?) Dowiedziałem się, że same przyciski też nie pasują od razu(trzeba docinać kierownice) ale mają też 8 pinową wtyczkę, stara miała mniej pinówhttps://zapodaj.net/c536a4e123596.jpg.html
https://zapodaj.net/c536a4e123596.jpg.html
Ta wiązka jest do przedlift, w polift wymienia się poprostu kierownicę
Sławek1977 18-10-2022, 18:42 Jw. Chyba że masz kierownicę od polifta bez tempomatu, to przyciski z wiązką i docinanie kierownicy.
Bump: Nr wiązki do polifta: 34179987d
PrezesBBC 18-10-2022, 19:35 Dołożyłem całą kierownice razem z wiązka i aktywowałem forscanem i myślałem że wszystko jest ok, ale tempomat nie działa na 5 i 3 biegu. Ktoś miał może już taki problem? Dodam że limiter działa poprawnie na wszystkich biegach.
rudy_0211 07-08-2024, 20:39 Cześć, może i sporo postów o tym tempomacie w polifcie ale niemoge nigdzie dokładnie doczytać. A mianowicie kupiłem kierownice z tempomatem
1. Czy muszę dołożyć jakąś dodatkową wiązkę w kierownicy lub ją wymienić?
2.Czy jest jakas instrukcja co do dokładnej aktywacji w forscanie? Czy wystarczy tylko załączyć tempomat i limiter w opcji.
Pozdrawiam
rudy_0211 11-08-2024, 19:26 Cześć, udało mi się aktywować tempomat.
Zakupiłem kierownicę z tempomatem i limiterem. Żadnej wiązki nie trzeba było dodawać. A tempomat i limiter aktywowałem z poradnika na youtube https://www.youtube.com/watch?v=2Ql314ktUUQ.
Sławek1977 11-08-2024, 19:53 Brawo. To jak napisać- dodałem 2+2 z poradnika dla początkujących matematyków
Frodo1410 29-09-2024, 19:40 Cześć, udało mi się aktywować tempomat.
Zakupiłem kierownicę z tempomatem i limiterem. Żadnej wiązki nie trzeba było dodawać. A tempomat i limiter aktywowałem z poradnika na youtube https://www.youtube.com/watch?v=2Ql314ktUUQ.
W focusie mk3 FL udało Ci się aktywować tempomat samym Forscanem?
Sławek1977 29-09-2024, 19:45 Ja zawsze Forscanem aktywuję i nigdy nie było problemu.
Frodo1410 29-09-2024, 19:55 W jakich modułach trzeba to aktywować w mk3 FL? Bo z tego co pamiętam to w mk2 FL trzeba było aktywację robić w silniku i liczniku.
Sławek1977 29-09-2024, 19:59 Link do filmu z aktywacją tempomatu masz wyżej. Wystarczy obejrzeć.
|