Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Wymiana rozrządu jaki wybrać? 1.8 115km
jacekn74 15-01-2012, 16:08 Witam mam pytanko odnośnie przebiegu pomiedzy wymianami paska. Założyłem oryginalny pasek rozrządu i rolkę, mam teraz przejechane na nim ok 80 tyś km. Czy mogę jezdzić do 150 tys tak jak mówi książka czy trzeba się przymierzać do wymiany? I jak to jest z pompą wody mam przebieg 192 tyś przy wymianie rozrządu jej nie wymieniałem ale przy kolejnej wymianie to chyba juz pora? Dzieki za pomoc.
rozrząd już zmieniaj,pompa cieczy chładzącej nie jest na pasku rozrządu
Daro19823 15-01-2012, 18:22 pompa jest na pasku mikro kolego wiec jak zablokuje ci pompe zerwie pasek i na lawete. a pozrzad wyzej mowiono mi ze tak około60 tys. pozdro
mkaminski100 15-01-2012, 20:32 pompa jest na pasku mikro kolego wiec jak zablokuje ci pompe zerwie pasek i na lawete. a pozrzad wyzej mowiono mi ze tak około60 tys. pozdro
Pompa jest na pasku...ale osprzetu i po zerwaniu tegoz co najwyzej nie bedzie ladowania i wspomagania.
Pompe wody mozna wymienic nie ruszajac paska rozrzadu. http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=50560
Rozrzad co 150 tys km - tylko na pasku z Forda (bialy od srodka), automatycznym napinaczu i kolku walka o rewizji "AC".
Przy uzywaniu paskow zamiennikow wymiana co 60 tys km (lub ile podaje producent tego paska)
wojta2010 15-01-2012, 21:26 podaj co za silnik masz to ci powiem co mowi ksiazka
mkaminski100 16-01-2012, 07:31 podaj co za silnik masz to ci powiem co mowi ksiazka
w opisie:
Silnik: TDDI
Rocznik: 2003
Daro19823 16-01-2012, 16:38 90 tys orginał
60 tys zamiennik
wymieniaj przy 60 tys na allegro koszt około 200zł + robocizna
jak zerwie pasek wymienisz silnik. pozdro
mkaminski100 16-01-2012, 17:38 90 tys orginał
60 tys zamiennik
Skad te informacje?
Fragment z ETISa
Camshaft drive belt Every 100 000 miles/10 years - Renew (LTS 21 304 9)
90 tys orginał
60 tys zamiennik
Nie wiem skąd te informacje, według zaleceń Forda - 160 000 km lub co 10 lat.
To nie stare Mondeo, gdzie paski zrywały się przy 50 000 km, rozrząd w Focusie TDDI jest praktycznie bezawaryjny i zakładając oryginalne części bez obaw można przejeździć 160 000 km.
u mnie w foce od nowosci siedzi nie ruszany na blacie 115 tys ale juz 11 rok idzie i nie wiem czy wymieniac juz czy jeszcze polatac troche
Zabkowicz 26-10-2015, 15:38 Witam dzis byłem u mechanika w sprawie rozrządu. Powiedział ze rozrzad firmy Gates 250 plus pompa 130. Na allegro widzialem zestawy rozrzadu z pompa tej firmy za 200 zl. I moje pytanie czy to mechanik robi mnie w bambuko czy te z allegro to jakis szajs? A może mozecie mi polecić jakiś dobry rozrzad innej firmy. Pierwszy raz wymieniam w focusie rozrzad wiec wole zapytac bardziej doswiadczone osoby.
Ja wymieniałem tylko rozrząd w moim focusie (1.8 TDCi) ponieważ pompa jest na oddzielnym pasku i bez problemu można ją wymienić innym razem. Jak wymieniałem to kupowałem rozrząd za ok 250 zł i pompę ok 120 wiec ta cena z allegro według mnie trochę podejrzana.
Zabkowicz 26-10-2015, 15:51 Ok dzięki za odpowiedz.
Zabkowicz 26-10-2015, 17:28 A może mi ktoś powiedzieć czy warto zakladac rozrzad firmy Gates czy może jakiś inny zalozyc?
cezarg1410 26-10-2015, 19:47 Zabkowicz masz benzynę tak?
BO kolega, który pisał wcześniej ma diesla..
Zabkowicz 27-10-2015, 22:00 Tak benzyne
Elliiijah 21-04-2016, 17:04 Witam
Mam 113tys na liczniku w Focusie Mk1 z 99r. bylem dzis na sprawdzeniu zawieszenia i zaczalem gadac z mechanikiem o rozrzadzie. Zaczynam sie zastanawiac czy wymienic go (dali mi cene 450zl z robocizna) ostatnio byl on wymieniany w 2009r przy 75tys.
Nie wiem czy to juz czas na wymiane czy nie.
Andrzej K. 22-04-2016, 20:48 Polecam rozrząd f-my Dayco ( f-ma robiąca paski dla Forda). Jakościowo bdb i cena ok.
Zakładałem takowe w dwóch autach i jest jak najbardziej ok. Jednak to co zawsze powtarzam to że jakość części jest ważna,ale w tym przypadku (rozrząd) równie ważna o ile nie bardziej jest fachowość czyli precyzja i wiedza wykonania tej operacji. Bardzo łatwo można tu zrobić coś zle
Natomiast co do cen internetowych wez pod uwagę,że takowe mają mniejsze obciążenia finansowe w stosunku do sklepu stacjonarnego i stąd też m.in jest różnica na korzyść dla klienta
mondek84 23-04-2016, 06:02 Witam, mam w swoim Focusie rozrząd firmy SKF i jest ok. Wcześniej w Ford Mondeo mk2 FL też miałem SKF i bardzo dobrze się spisuje. W Mondeo 60 000 km lub 6 lat. Wiadomo Fordowski zrobi znacznie więcej. Chyba że 120 000 km. SKF ma przyzwoitą cenę i jest dobry.
Witajcie. Przyszedł czas na wymianę rozrządu. Kupiłem zestaw oryginalny forda i teraz mam pytanie - pasek od wewnątrz ma wtłoczoną specjalną warstwę teflonową, która u mnie i nie wiem czy tak ma być czy mam reklamować pasek, ma przerwę w tym teflonie, ta jak na zdjęciu. Pytanie, zakładać i tak ma być bo to łączenie teflonu, czy reklamacja w sklepie?
W zestawie Dayco warstwa była ciągła.
A u mnie jest coś takiego jak widać, na jednym ząbku jest przerwa i nie wiem czy każdy fordowski tak ma czy mam odsyłać i robić reklamację nim założę...
Sprawa wyjaśniona. Dzwoniłem w tej sprawie do Forda i do sklepu fordowskiego i otrzymałem odpowiedź że mogę śmiało zakładać rozrząd gdyż nie jest to wada fabryczna, podobno jest to standard w paskach oryginalnych forda. Goście sprawdzali mi 6 albo 8 kompletów rozrządów na magazynie i każdy z nich posiadał większą lub mniejszą taką właśnie szczelinkę. Wg ich zapewnień, w żaden sposób nie wpływa to na jakość paska. A pasek Dayco miałem w ręce i faktycznie on też ma taką przerwę ale tak małą że niewidoczną. Widocznie przy wtłaczaniu teflonu jako paska, musi gdzieś dojść do jego łączenia i to pewnie jest to miejsce. Ktoś z was się orientuje kto jest producentem pasków ori? Contitech?
Dzięki za info :) Myślałem że Conti.
Jak w temacie szukam kompletnego rozrządu do mojej foczki, z racji wyjazdu wakacyjnego i swego przebiegu prawie 250k przyszedł czas na wymianę. Samochód posiadam od niedawna i nie wiem jakiego producenta poszukać. Na alledrogo widnieją same do diesli. Na innych stronach owszem są ale nie ma w kompletach pompy wody, z reguły wiem że jak już wszystko rozebrane to pasowało by już wymienić. Przepraszam za chaotyczną treść.
tiga1916 11-06-2017, 19:38 Na allegro są z pompą pierwszy z brzegu
http://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-ford-focus-i-mk1-1-8-2-0-16v-i6481442792.html
SKF, Gates, uwaga na Allegro, swojego czasu pokazały się tańsze kpl. i niestety paski wytrzymywały 10-15 tyś km. Lepiej kupić z zaufanego źródła niż mieć później problem.
Noname_nowy 20-08-2017, 10:20 Siemka Mam Małe pytanko Co ile sie wymienia Rozrząd w fordzie pytam ponieważ prawdopodobnie strzeliła mi pompa wody i sie zastanawiam czy jak wymienie pompe to czy za chwile nie strzeli rozrząd wybiło mi niedawno 300 tyś km i kolejne pytanko czy ktoś sie orientuje jaki jest koszt robocizny w warsztatach części sam sobie załatwie
Panowie, w TDDi pasek rozrządu i pompa wody są napędzane osobnymi paskami. Po drugie nie ma tam żadnych rolek, nie twórzmy fikcji tam gdzie jej nie ma. Jeśli kolega nie ma pewności kiedy był robiony rozrząd, warto wymienić bo jest tani (200-300zł), a w jego skład wchodzi pasek i napinacz. Całą resztę napędza łańcuch. Pompa wody natomiast jest na pasku wielorowkowym i nie wymaga demontażu rozrządu do wymiany. Co do interwałów wymiany paska rozrządu to Ford zaleca na oryginale robić to co 150tys km albo co 10 lat.
Noname_nowy 20-08-2017, 12:26 Panowie, w TDDi pasek rozrządu i pompa wody są napędzane osobnymi paskami. Po drugie nie ma tam żadnych rolek, nie twórzmy fikcji tam gdzie jej nie ma. Jeśli kolega nie ma pewności kiedy był robiony rozrząd, warto wymienić bo jest tani (200-300zł), a w jego skład wchodzi pasek i napinacz. Całą resztę napędza łańcuch. Pompa wody natomiast jest na pasku wielorowkowym i nie wymaga demontażu rozrządu do wymiany. Co do interwałów wymiany paska rozrządu to Ford zaleca na oryginale robić to co 150tys km albo co 10 lat.
czyli mam rozumieć że rozrząd jest na łańcuchu a pompa wody na pasku wielorowkowym ? czy jak bo słyszałem że pompa jest na łańcuchu a reszta na pasku
Już tłumaczę: Z wału korbowego poprzez łańcuch dwurzędowy leci napęd na pompę wtryskową. Ta sama pompa ma również drugie koło na którym jest już pasek przekazujący napęd na wałek rozrządu. Wymienne jest tylko to co leci na pasku. Łańcuch teoretycznie przeżywa samochód. Pompa wody natomiast jest napędzana tym samym paskiem co klima i alternator i wspomaganie.
Noname_nowy 20-08-2017, 12:59 Już tłumaczę: Z wału korbowego poprzez łańcuch dwurzędowy leci napęd na pompę wtryskową. Ta sama pompa ma również drugie koło na którym jest już pasek przekazujący napęd na wałek rozrządu. Wymienne jest tylko to co leci na pasku. Łańcuch teoretycznie przeżywa samochód. Pompa wody natomiast jest napędzana tym samym paskiem co klima i alternator i wspomaganie.
Teraz rozumiem a nie orientujesz sie kolego jaki jest śreni koszt robocizny w warsztacie ?
Pytasz o rozrząd? Czy o pompę wody? Wiesz, wszystko zależy od warsztatu i mechanika. Ja przykładowo mam sprawdzonego znajomego to rozrząd zrobił mi w przeciągu kilku godzin i zapłaciłem niecałą stówkę. Z pompą wody podobna zabawa, chociaż trzeba nieco dźwignąć silnik żeby się jako tako do niej dostać.
GooorzkaCzekooolada 18-06-2018, 15:28 Dzień dobry.
Posiadam Forda Focusa 1,8 Tdci, 2003r.
Kupiłam go ok. 3 lata temu z przebiegiem 223tys i wymieniałam wtedy rozrząd.
Teraz mam przejechane ok. 270tys. i zwracam się z pytaniem do Was.
Po ilu km powinnam wymienić ponownie rozrząd, ponieważ mechanik nie wkleił mi żadnej naklejki o interwale.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Olga.
Producent przewiduje co 200 000 km lub co 10 lat.
GooorzkaCzekooolada 20-06-2018, 17:30 Okej. Skonfrontowałam wszystko.
Rozrząd zmieniać co 6 lat, lub co 120 tys km, ale najpewniej zmienić po 90 tys km.
dziadzius4 05-07-2018, 10:38 Witam przyszedł czas na wymianę rozrządu,i mam dylemat czy wymienić z pompą czy bez,słyszałem że dobrym zakupem będzie rozrząd firmy INA
Znalazłem taki zestaw https://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-ford-focus-mk1-mk2-1-4-1-6-16v-i6751620893.html#thumb/1
Co sądzicie,jakieś rady?
też zakładałem INA :one: tylko tej pompy nie zakładaj
najtańsze badziewie
dziadzius4 05-07-2018, 11:02 ok. a radzicie wymienić z pompą?
Jeżeli tak to jaką pompę kupić?
Nie rozumiem dlaczego na siłę wszyscy tak o tej pompie. Ona nie pracuje na pasku rozrządu, i jeśli nie cieknie z niej, nie wyje, a chłodzenie pojazdu jest sprawne, to nie ma sensu do tego dziubać, zawsze pozostanie trochę kasy w kieszeni. A nawet jeśli kiedyś pompa by zaczęła niedomagać, to jej późniejsza wymiana wcale nie stwarza jakichś problemów i nie trzeba ruszać rozrządu. Kup sobie zestaw rozrządu - pasek i napinacz, najlepiej Dayco ten wzmacniany (oni robią to dla Forda) i po kłopocie.
bo prawdopodobieństwo, że pompa przeżyje drugi rozrząd to 10%
więc... po co się potem w to bawić jak masz wszystko na talerzu ?
ja wymieniam, bo jestem z generacji, gdzie pompa siedziała na rozrządzie
No z tym 10% to trochę przesadziłeś :) Oryginalna pompa u mnie przy przebiegu 156tys nie ruszona, rozrząd wymieniony. Następnie przy 250tys, kolejna wymiana rozrządu, pompa nietknięta... Przy 270tys, profilaktycznie wymieniliśmy pompę - jak się okazało w sumie niepotrzebnie bo nie wykazywała żadnych dużych śladów zużycia, zero przecieków itd. Mówię o oryginalnej pompie Forda. Obecnie mam założoną również nową. Co innego jak pompa jest na rozrządzie - po co się babrać i robić podwójną robotę, to racja. Ale Foka TDDi - odkręcasz poduchę silnika, lekko go podnosisz i pompa jak na widelcu :)
a moja oryginalna pompa wody zaczła cieknąć po 117 k km
byc moze, że z rajchu jechałem ile fabryka dała, nie wiem, ale wytrzymała słabiutko
a że jestem wychowany na rozrządowych pompach, ta pompa, nie zrobiła na mnie większego wrażenia i dalej mam swoje przyzwyczajenie
Taki stary "myk" sprzedawców: rozrząd dobry (i jego marka wyeksponowana), a pompa szajsowata.
Na pompie nie ma co oszczędzać, a handlarze jak nie muszą to wcale rozrządu nie zrobią, ewentualnie założą pasek nowy i napinacz, resztę zostawiają - sam byłem świadkiem takiej praktyki. Fulara, to musiałeś mieć wyjątkowego pecha z tą pompą, tylko 117kkm? Rozumiem że mówimy ciągle o 1.8 TDDi/TDCi?
nie, 1.6 Mk1
kupiłem w rajchu auto, przy 115 kkm w polsce przy 117 kkm zaczęło z niej lecieć.
tłumaczę sobie to tym, że pół roku auto stało u sprzedawcy a potem wjechało na autobanę i 180km\h jechało do polski
No tak, to całkiem możliwe... Ja też swojego TDDi ściągałem z Niemiec, ale tak jak wcześniej pisałem, zero problemów z pompą. Pomijając to że te pompy inaczej wyglądają, to osobiście ta od TDDi wygląda mi na bardziej masywną, solidniejszą.
Witam. Mam pytanie odnośnie rozrządu firmy INA z pompą DOLZ? Jakie opinie? Innych kompletów nie znalazło na Allegro, a wypadało by wymienić bo nie wiem kiedy był ruszany. Do mojej Foki 1.8 16v zetec bedzie pasowało? https://allegro.pl/oferta/ina-rozrzad-pompa-ford-focus-i-mk1-1-8-2-0-16v-6102972564
dolz jest ok ale ja gustuje w skf
Rafał A.(antek) 01-01-2019, 22:29 Można SKF, można Gates'a sa dostępne na rynku zestawy.
Ten z allegr też ok.
|