marwyk
04-04-2007, 17:44
Czy ktoś wie może co to jest za kod błędu? Bo przypuszczam że ilość mrugnięć to jest kod błędu.
Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Klimatronik mruga 19 razy marwyk 04-04-2007, 17:44 Czy ktoś wie może co to jest za kod błędu? Bo przypuszczam że ilość mrugnięć to jest kod błędu. miks 05-04-2007, 07:28 prawdopodobnie brak lub zbyt mało czynnika chłodzącego, może jakaś nieszczelność marwyk 05-04-2007, 17:26 Nic nie robiłem i problem sam ustąpił ale gniębi mnie co to była za usterka? Może jednak ktoś ma jakąs tabele z kodami klimatronika? frompoland 05-04-2007, 17:54 marwyk, zadzwoń do ASO powinni ci bez problemu podać kod klimatronika :) figer 05-04-2007, 20:39 Sorry, bo jestem laikiem - czy jak przekrecam stacyjke i wyswietlacz na panelu klimatyzacji miga przez kilka sekund to jest to nienormalne zjawisko? - mowie o modelu 99 marwyk 06-04-2007, 05:40 No nie jest to normalne. A u Ciebie kolego ile razy miga po przekręceniu stacyjki? figer 06-04-2007, 20:00 Z tego co wyczytalem w instrukcji na s. 56 i tutaj forum Passata (http://www.vw-passat.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=13) dedukuje, ze nie jest wazne ile jest mrugniec, tylko, ze w ogole mruga - a mruga 15 sekund - i trzeba wtedy zespol podlaczyc pod komputer diagnostyczny. U mnie mruga niestety, ale po tym jak sie wymruga klima dziala poprawnie. Podejrzewam, ze jak byl slaby akumulator albo cos innego to nastapil jakis error i teraz poprostu trzeba go skasowac - przynajmniej mam taka nadzieje :fcp5 Podjade na podlaczenie to zobacze (50 zeta w plecy :( ) Ale wczesniej sprawdze, czy TO (http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=2201&postdays=0&postorder=asc&start=0) zadziala. W koncu producentem naszego Climatronica jest VW. mirek1966 06-04-2007, 22:06 Nie wim jak to jest w Galaxy bo mam Galaxy z manualną klimą ale podobne objawy miałem w Renault Laguna z klimatronikiem. Po załączeniu stacyjki wyświetlacz mrugał ok. 15 sekund wtedy gdy temperatura wewnątrz wymagała włączenia klimatyzacji. Mruganie ustawało natychmiast po włączeniu klimatyzacji lub po ok. 15 sekundach. Klimatronik też się włącza i wyłącza ręcznie w zależności od potrzeb. Proponuję spróbuj włączyć klimatronik zaraz jak zacznie mrugać i zobacz czy tak jak w Renault nie przestanie. Jeśli tak się stanie to nie jest to usterka tylko informacja, że do uzyskania temperatury ustawionej na klimatroniku trzeba użyć klimatyzacji ze względu na dużą różnicę temperatur pomiędzy zadaną i rzeczywistą we wnętrzu kabiny. Rocker 07-04-2007, 06:56 Witam, pewnie nie wniosę nic nowego, ale postanowiłem się dorzucić. U mnie też kiedyś zaczął migać wyświetlacz klimatronika (nie pamiętam ile razy i jak długo ale ok 20sek.) i klima przestała działać. Okazało się że spalił się elektromagnes załączający sprzęgiełko sprężarki, więc sprężarka nie startowała. Kupiłem nowy elektromagnes, wymieniłem i wszystko wróciło do normy. Wnioskuję więc że migający wyświetlacz klimatromika może oznaczać jakąkolwiek usterkę układu klimatyzacji - a jaką to już trzeba się podłączyć pod komp. diagnostyczny. Pozdrawiam. marwyk 07-04-2007, 08:26 Jak przypomne mój problem zniknął sam tak znienacka jak sie pojawił. Ale kolego MIRKU nic nie dawało wtedy startowanie z włączoną klimą, co ciekawe klima działała bez zarzutu. Po prostu po każdym przekręceniu kluczyka wyświetlacz migał 19 razy. Już sie nawet zacząłem tym nie przejmować. figer 07-04-2007, 14:03 Dzisiaj probowalem kombinacji z przyciskaniem guzikow - jak w VW/AUDI, ale niestety nie dziala - nie wyswietlaja sie kody bledow. Klima dziala prawidlowo. Mam i tak w nadchodzacym tygodniu podjechac do ASO, jezeli sie czegos dowiem, to dopisze. kojaxx 07-04-2007, 19:05 może to nie będzie takie istotne, ale ostatnio odłączyłem w climatroniku wiatraczek( bodajże jest to jakiś czujnik temperatury), wiatraczek ten znajduje się pod przednim panelem sterowania obok wyświetlacza pod taką małą kratką. i właśnie po odłączeniu kabelka klima po włączeniu sobie mrugała i nie reagowała na nic, ale po kilku sekundach działała bez zarzutu. GreGor1971 08-04-2007, 11:27 Witam KOLEGÓW Tak jak zaznaczył "Rocker" miganie wyświetlacza panelu klimatronika oznacza niesprawny układ w moim przypadku był to brak czynnika oraz uszkodzony czujnik ciśnienia w układzie klimy. Dopiero podłączenie do kompa diagnostycznego może wskazać jakie błędy występują w układzie Pozdrawiam P.S. A czy któryś z kolegów mógłby sprawdzić w swojej GALAXII jak zachowuje się klima "tylna" w czasie gdy jest włączona w tryb chłodzenia tzn. na klimatroniku schodzimy do temperatury poniżej 18 st C. Ja mam wrażenie że u mnie jeszcze występuje jakaś nieszczelność lub niedostateczna ilość czynnika w klimie gdyż tylna część zamiast chłodzić tylko nawiewa delikatnie chłodniejsze powietrze. W przodzie w tym czasie temperatura jest sporo obniżona. Będę wdzięczny za przeprowadzenie malutkiego testu oraz opublikowanie wyniku. Miłego ŚWIĘTOWANIA marwyk 08-04-2007, 18:05 Kolego GREGOR dzieje sie tak gdyż napewno masz podwójne ogrzewanie, ale nie klimatronik. Czyli tył to tylko ogrzewanie, wiec jesli ustawisz na minimu to leci powietrze z wnętrza auta lekko schłodzone samym przepływem. Rocker 08-04-2007, 19:22 Witam, kolego GreGor 1971 odpowiadając na twój P.S. - napiszę jak jest u mnie (nie negując wypowiedzi innych użytkowników), otóż (mam Sharana, klimatronic dwustrefowy) i ustawiając temp. poniżej 18st.C (u mnie LO na wyświetlaczu) na tył - to mam wrażenie że z górnych (5 sztuk) nawiewów w podsufitce leci chłodniejsze powietrze niż z nawiewów z przodu w desce rozdzielczej samochodu przy tych samych ustawieniach (LO)- zawsze mnie to zastanawiało :fcp5. Ale tłumaczę to subiektywnym odczuciem temperatury (na ręce), nigdy nie mierzyłem tego termometrem :fcp11 . Na logikę biorąc temperatura powietrza z przednich nawiewów powinna być niższa bo i straty temperatury mniejsze (krótsze przewody z czynnikiem chłodzącym) , ale pewnie trzeba brać pod uwagę ogólną sprawność parowników i wymienników ciepła (mogą być przypchane :fcp9 ) , w każdym razie ZDAJE mi się tylko że z tyłu wali chłodniejsze powietrze niż z przodu. Ale ale, nie kończę na tym, :fcp2 mam jeszcze pytanie do życzliwych, otóż napełniając rok temu klimę, Pan Napełniacz Klimatyzatorów zapytał mnie ile czynnika ma mi dosypać - odpowiedziałem " Panie Nie wiem !!! w morde jeża", facet nie dał za wygraną i już po chwili krzyknął "Panie !!! tu jest, kurde, wszystko napisane !!!", i faktycznie było , na naklejce znajdującej się na pasie pod maską pomiędzy światłami, lecz są tam podane dwie wartości, w tej chwili nie pamiętam jakie (ale chyba ok. 950g i 1350g) i tu nasza mądrość się skończyła - oczywiście po krótkiej burzy mózgów (dołączyło do nas jeszcze chyba z pięciu innych Panów Napełniaczy Klimatyzatorów) wybraliśmy niższą wartość czynnika (chyba 950g) - no i niby wszystko działa , ale jak ??? Jeśli ktoś wie ile należy wlać czynnika do jakiego modelu - Bardzo Proszę o odzew :fcp18 . Pozdrawiam. albertiniw 17-04-2007, 15:01 to może i ja opiszę swój klimatronik: prawie przez całą zimę miałem włączoną ECONOM czyli klima wyłączona, po pewny czasie zaczęło się dziać jak koledzy opisują wyżej, czyli mruganie wyświetlacza (jakieś 19 razy), od tygodnia nie właczam EKONOM , czyli klima włącza sie po przekręceniu kluczyka i problem mrugania wyswietlacza przestał istnieć. :fcp1 tak jest w moim przypadku pozdr marwyk 18-04-2007, 05:38 To kolego dokładnie tak samo jak u mnie. Zima prawie zawsze bez klimy i zaczęło mrugac jak zacząłem ją załaczać. Pojeżdźiłem pare dni i wszystko przeszło. jacek4691 18-04-2007, 20:43 Witam, kolego GreGor 1971 odpowiadając na twój P.S. - napiszę jak jest u mnie (nie negując wypowiedzi innych użytkowników), otóż (mam Sharana, klimatronic dwustrefowy) i ustawiając temp. poniżej 18st.C (u mnie LO na wyświetlaczu) na tył - to mam wrażenie że z górnych (5 sztuk) nawiewów w podsufitce leci chłodniejsze powietrze niż z nawiewów z przodu w desce rozdzielczej samochodu przy tych samych ustawieniach (LO)- zawsze mnie to zastanawiało :fcp5. Ale tłumaczę to subiektywnym odczuciem temperatury (na ręce), nigdy nie mierzyłem tego termometrem :fcp11 . Na logikę biorąc temperatura powietrza z przednich nawiewów powinna być niższa bo i straty temperatury mniejsze (krótsze przewody z czynnikiem chłodzącym) , ale pewnie trzeba brać pod uwagę ogólną sprawność parowników i wymienników ciepła (mogą być przypchane :fcp9 ) , w każdym razie ZDAJE mi się tylko że z tyłu wali chłodniejsze powietrze niż z przodu. Ale ale, nie kończę na tym, :fcp2 mam jeszcze pytanie do życzliwych, otóż napełniając rok temu klimę, Pan Napełniacz Klimatyzatorów zapytał mnie ile czynnika ma mi dosypać - odpowiedziałem " Panie Nie wiem !!! w morde jeża", facet nie dał za wygraną i już po chwili krzyknął "Panie !!! tu jest, kurde, wszystko napisane !!!", i faktycznie było , na naklejce znajdującej się na pasie pod maską pomiędzy światłami, lecz są tam podane dwie wartości, w tej chwili nie pamiętam jakie (ale chyba ok. 950g i 1350g) i tu nasza mądrość się skończyła - oczywiście po krótkiej burzy mózgów (dołączyło do nas jeszcze chyba z pięciu innych Panów Napełniaczy Klimatyzatorów) wybraliśmy niższą wartość czynnika (chyba 950g) - no i niby wszystko działa , ale jak ??? Jeśli ktoś wie ile należy wlać czynnika do jakiego modelu - Bardzo Proszę o odzew :fcp18 . Pozdrawiam. witam więc do klimatyzacji jednostrefowej 950g a do dwustrefowej 1350g pozdrawiam jacek4691 chlebki 23-04-2007, 23:11 Witam. W klimie dwustrefowej znajdują się dwa czujniki jeden w desce rozdzielczej mierzy temperaturę w przedniej części samochodu drugi w podsufitce zbiera temperaturę tyłu. W związku z tym temperatura i siła nawiewu uzależniona jest od "klimatu" w poszcególnych częściach auta. Co do kodów błędów to jest ich kilkadziesiąt i po ich lekturze można się przekonać ile elementów jest istotnych żeby klima działała prawidłowo. Najczęściej zawieszają się liczne silniczki klapek a jeden z nich jest umieszczony w takim miejscu że trzeba rozebrać pół auta. Dlatego klima powinna być zawsze ustawiona na tryb auto żeby te mechanizmy ciągle pracowały. Jeżeli ktoś chciałby znać znaczenie wartości kodu to służę pomocą. [ Dodano: 2007-04-24, 00:13 ] Aha oczywiście miganie wyświetlacza klimy przez pierwsze 15 sekund sygnalizuje jej awarię. marwyk 24-04-2007, 05:32 Co w takim razie oznacza mruganie 19 razy panela klimatronika? chlebki 24-04-2007, 20:10 Te 19 razy mieści się w tych ok. 15 sekundach. Zresztą ilość mrugnięć nie jest ważne a sam fakt jego występowania. Jedynie wyświetlony kod błędu daje info o usterce. Trzeba też pamiętać że niektóre usterki nie maja wpływu np. na chłodzenie a mogą powodować złe funkcjonowanie nawiewów. Im więcej automatyki tym więcej problemów. miks 24-04-2007, 20:45 Witam, kolego GreGor 1971 odpowiadając na twój P.S. - napiszę jak jest u mnie (nie negując wypowiedzi innych użytkowników), otóż (mam Sharana, klimatronic dwustrefowy) i ustawiając temp. poniżej 18st.C (u mnie LO na wyświetlaczu) na tył - to mam wrażenie że z górnych (5 sztuk) nawiewów w podsufitce leci chłodniejsze powietrze niż z nawiewów z przodu w desce rozdzielczej samochodu przy tych samych ustawieniach (LO)- zawsze mnie to zastanawiało :fcp5. Ale tłumaczę to subiektywnym odczuciem temperatury (na ręce), nigdy nie mierzyłem tego termometrem :fcp11 . Na logikę biorąc temperatura powietrza z przednich nawiewów powinna być niższa bo i straty temperatury mniejsze (krótsze przewody z czynnikiem chłodzącym) , ale pewnie trzeba brać pod uwagę ogólną sprawność parowników i wymienników ciepła (mogą być przypchane :fcp9 ) , w każdym razie ZDAJE mi się tylko że z tyłu wali chłodniejsze powietrze niż z przodu. Ale ale, nie kończę na tym, :fcp2 mam jeszcze pytanie do życzliwych, otóż napełniając rok temu klimę, Pan Napełniacz Klimatyzatorów zapytał mnie ile czynnika ma mi dosypać - odpowiedziałem " Panie Nie wiem !!! w morde jeża", facet nie dał za wygraną i już po chwili krzyknął "Panie !!! tu jest, kurde, wszystko napisane !!!", i faktycznie było , na naklejce znajdującej się na pasie pod maską pomiędzy światłami, lecz są tam podane dwie wartości, w tej chwili nie pamiętam jakie (ale chyba ok. 950g i 1350g) i tu nasza mądrość się skończyła - oczywiście po krótkiej burzy mózgów (dołączyło do nas jeszcze chyba z pięciu innych Panów Napełniaczy Klimatyzatorów) wybraliśmy niższą wartość czynnika (chyba 950g) - no i niby wszystko działa , ale jak ??? Jeśli ktoś wie ile należy wlać czynnika do jakiego modelu - Bardzo Proszę o odzew :fcp18 . Pozdrawiam. witam więc do klimatyzacji jednostrefowej 950g a do dwustrefowej 1350g pozdrawiam jacek4691 Skoro masz nawiewy w podsufitce to masz klimę na przód i tył, a więc więcej czynnika chłodzącego. Powinni tobie napełnić 1350g. pozdrawiam figer 25-04-2007, 19:43 Co w takim razie oznacza mruganie 19 razy panela klimatronika? Oznacza, ze masz awarie klimy i musisz sie zglosic do serwisu celem podlaczenia do kompa i zdiagnozowania problemu. Jak Ci mrugnie 18 razy albo 20 to bedzie znaczylo dokladnie to samo ;) Pozdro klosek6 03-01-2009, 16:38 Mam pytanie kupilem dopiero galaxy z klimatroniciem i mam pytanie czy klima jest sprawna bo po włączeniu kluczyka na klimatronicu nic nie mruga a teraz są mrozy i nie mogę sprawdzić czy działa marwyk 03-01-2009, 17:20 na odległość nikt tego nie stwierdzi - wjedź do ciepłego pomieszczenia i uruchom klime wtedy będziesz wiedział wszystko Tomasz P 03-01-2009, 23:15 U mnie zaczął mrugać panel po tym jak zdejmowałem przedni zderzak gdy malowałem autko,wtedy właśnie odłączyłem czujnik temperatury na zewnątrz pojazdu.Po założeniu zderzaka i podłączeniu czujnika nic się nie zmieniło więc podejrzewam że trzeba się podłączyć pod kompa i skasować ten problem.Próbowałem odłączemiem "+" akumulatora na 2 minuty bo to często pomaga ale niestety nic nie pomogło :fcp5 klosek6 04-01-2009, 10:33 u mnie nic nie mruga więc klima chyba nabita RafałB 05-02-2009, 20:19 Nie ważne 19 czy ile razy,ale przez 15 sekund czyli błąd wg isntrukcji.Zaczeło sie to od dziś po uruchomieniu dogrzewacza,wczesniej było lux.Miga i na econ i na auto,ale działa dobrze co to może byc??? robdemolka 05-02-2009, 20:50 Nie ważne 19 czy ile razy,ale przez 15 sekund czyli błąd wg isntrukcji.Zaczeło sie to od dziś po uruchomieniu dogrzewacza,wczesniej było lux.Miga i na econ i na auto,ale działa dobrze co to może byc??? HEJKA :fcp29 może masz mało czynnika :fcp5 RafałB 05-02-2009, 21:05 No jutro sie okaże...mam nadzieje co jest. RafałB 06-02-2009, 08:17 I już wiem.PL VAG pokazał taki komunikat:"czujnik ciśnienia klimatyzacji",wykasowałem błędy i jeżdżę bo może być wina czujnika lub brak freonu/czynnika a to i tak teraz nie sprawdze bo za zimno,poczekam aż sie ociepli ważne że grzeje. galo 17-09-2009, 01:17 Witam. Mam pytanie czy przy włączonym klimatroniku na AUTO i brakiem czynnika z powodu uszkodzenia przewodu sprężarka się nie załączy i nic się nie stanie przy takim ustawieniu? Przemek_PC 17-09-2009, 07:55 Sprężarka się nie załączy bo nie pozwoli na to czujnik niskiego ciśnienia. Dla bezpieczeństwa jednak lepiej ustawić ECON, wtedy klimatronik nie będzie próbował włączać sprężarki. No i ten pęknięty przewód czym prędzej zatkać żeby brud nie dostał się do układu klimatyzacji, może to zaszkodzić sprężarce. galo 17-09-2009, 21:16 Właśnie tak mam na ECON, choć czasami przypadkiem mógłbym włączyć AUTO, ale skoro nic nie powinno się stać, więc będę teraz spokojny. Dobrze, że wspomniałeś o zatkaniu przewodu, bo nawet o tym nie pomyślałem. Dzięki za szybką odpowiedź. subratri 17-09-2009, 21:48 Dla bezpieczeństwa jednak lepiej ustawić ECON, wtedy klimatronik nie będzie próbował włączać sprężarki. a jak on będzie próbował?? będzie wysyłał sygnał co kilka minut?? i dla jakiego bezpieczeństwa?? z której strony to niebezpieczeństwo nadciąga?? Przemek_PC 17-09-2009, 22:14 Niebezpieczeństwo nadciąga ze strony np. uszkodzonego czujnika niskiego ciśnienia. Jeśli czujnik będzie zwarty to przy ustawieniu AUTO sprężarka się załączy mimo braku czynnika, rozlegnie się pisk, czuć będzie zapach palonej gumy ale to nie będą opony, to będzie pasek klinowy który się po prostu spali. W trybie ECON klimatronik sprężarki nie załączy, no chyba że padnie sam panel albo przekaźnik od sprężarki się przyblokuje. galo 17-09-2009, 22:39 Wcześniej jak klima działała to przy jeździe na ECON i włączeniu nadmuchu na szybę klima się załączała i tylko tego się bałem, że zapomnę o tym. Oczywiście jeżdżę na EKON i tak będzie dopóki nie naprawie klimy. Dzięki za podpowiedzi i to mi wystarczy w tym temacie mam już problem z głowy. RafałB 18-09-2009, 09:26 Klima nie powinna sie nigdy załączyć jak nie ma czynnika i jest za niska temp. Przemek_PC 18-09-2009, 09:59 Napisałem wyżej, że jeśli będzie uszkodzony czujnik niskiego ciśnienia to sprężarka się załączy. Właśnie ten czujnik podaje informację czy czynnik jest czy nie i czy jest jego wystarczająca ilość poprzez pomiar ciśnienia. Czujnik ten zwiera styki po przekroczeniu zadanego ciśnienia, poniżej jest rozwarty. Czy może się popsuć? Jak każdy inny czujnik a zgodnie z prawem Murphy'ego popsuje się właśnie wtedy kiedy czynnika nie będzie :) subratri 18-09-2009, 10:23 Napisałem wyżej, że jeśli będzie uszkodzony czujnik niskiego ciśnienia to sprężarka się załączy no a jak będą uszkodzone hamulce to samochód się nie zatrzyma, a jak będzie uszkodzony wentylator to się silnik przegrzeje. uszkodzenie rurki a uszkodzenie presostatu to zupełnie różne i niezależne usterki, nie ma więc powodu, żeby podejrzewać że zdażyły się jednocześnie. To co piszesz, to nie jest nawet dmuchanie na zimne, tylko wyszukiwanie problemu tam gdzie go nie ma. starczy tej dyskusji chyba. można jeździć w AUTO bez żadnego ryzyka bo presostat i tak nie włączy sprężarki. Przemek_PC 18-09-2009, 13:11 A co za problem dla pewności ustawić ECON? Chcesz to możesz sobie jeździć na AUTO z pustym układem klimatyzacji ale dlaczego namawiasz do tego innych? subratri 18-09-2009, 13:54 jeżdżę :) nie namawiam tylko mówię, że nie ma znaczenia czy to będzie ECON czy AUTO. bez sensu jest stresować siebie i kogoś jakimiś nastawami które nie mają żadnego znaczenia. Gościowi się urwała rurka a Ty już mu wmówiłeś awarię presostatu i prawie zatarłeś sprężarkę. No kurczę. Po to nam włożyli tą automatykę, żeby nie myśleć o takich rzeczach i żeby te straszne rzeczy które opowiadasz się nie zdarzyły. Przemek_PC 18-09-2009, 14:51 Nic mu nie wmówiłem, napisałem co MOŻE się stać jeśli akurat teraz presostat z jakiegoś powodu padnie. Nie mówiłbym tego gdybym z presostatem nie miał problemów w Mondeo. zbyszek1969 24-04-2011, 08:34 Jak przypomne mój problem zniknął sam tak znienacka jak sie pojawił. Ale kolego MIRKU nic nie dawało wtedy startowanie z włączoną klimą, co ciekawe klima działała bez zarzutu. Po prostu po każdym przekręceniu kluczyka wyświetlacz migał 19 razy. Już sie nawet zacząłem tym nie przejmować. witaj kolego jesteś w błędzie jeżeli miga wyświetlacz w klimatroniku to ewidentnie jest błąd albo jakaś nieszczelność iubytek czynnika??.Sam miałem taki przypadek jak była pęknięta rurka od klimatyzacji- wtedy mrugała pospawałem napełnili od nowa i zaczęła chlodzić a to ,ze ktoś pisze ,że migała i chłodzi to raczej jest w błędzie ponieważ to tylko dmucha powietrzem ale chlodu taskowego nie czuc pozdrawiam. galo 24-04-2011, 11:57 Skoro ktoś już temat odświeżył to zapytam. Jeśli brakuje czynnika w układzie to po włączeniu zapłonu wyświetlacz klimatronica będzie mrugał kilkanaście razy. A u nie może być zero czynnika i panel nawet nie mrugnie jest na to jakiś prosty sposób żeby tą ” funkcje ” uruchomić, bo jak zaczyna słabo chłodzić to dopiero wtedy wiem, że gaz poszedł. Dodam jeszcze, że jak czynnika jest baaaaaardzo mało w zasadzie tyle, co nic to sprężarka i tak się włącza. devaluator 24-04-2011, 15:00 U mnie jest dwustrefówka i wg katalogu 1350 czynnika. Jak było 400 to kompresor się załączał. galo 24-04-2011, 22:32 Czyli z tym załączaniem sprężarki nawet z dużym ubytkiem czynnika to normalka a myślałem, że to może mieć coś wspólnego z tym, że panel nie mruga. Jak się domyślam nie wiesz, czemu u mnie nie chce mrugać może to poprzedni właściciel coś odłączył, bo jak kupowałem auto to klima dość szybko przestała chłodzić z powodu braku czynnika. Nie wiem gdzie szukać tego przyczyny a taka informacja w postaci mrugającego panelu przydałaby się, bo rok temu jak jechałem na wczasy to klima mi siadła a tak to zawczasu dobiłbym sobie gazu i obyłoby się bez potu. Przemek_PC 25-04-2011, 13:19 Zamiast dobijać gaz trzeba znaleźć miejsce w którym gaz ucieka. W domowej lodówce też dobijasz gaz co jakiś czas? :) wysokist 25-04-2011, 15:46 Miałem tak samo i walnięty był parownik przy chłodnicy - wyszło jakieś 450 zł za nowy wkład parownika, nabicie, diagnozę. ewdar 25-04-2011, 19:13 Wtrącę swoje trzy grosze ws. nabijania i rozszczelniania czynnika chłodzącego jak kolega Przemek_PC napisał "Zamiast dobijać gaz trzeba znaleźć miejsce w którym gaz ucieka. W domowej lodówce też dobijasz gaz co jakiś czas?" Ale w autach jest większość połączeń skręcanych a w lodówkach te łączenia są lutowane, spawane itd. i tam jest przewaga względem szczelności. I tyle moich spostrzerzeń. galo 25-04-2011, 19:32 Zamiast dobijać gaz trzeba znaleźć miejsce w którym gaz ucieka. Przemek masz rację i cały czas do tego dążę, ale jakby panel mrugał to chyba szybciej bym się dowiedział, że mam jakiś wyciek, dlatego chciałbym tą usterkę naprawić. Przemek_PC 25-04-2011, 21:49 Chyba jedyny sposób to napełnienie układu azotem z kontrastem i szukanie dziury no ale wiadomo, że to koszty i czas a jeśli masz niedługo auto zmienić to taniej będzie kilka razy dobić gazu. Inna sprawa, że samo się nie naprawi a i lepiej nie będzie tylko gorzej :( szantis 02-06-2011, 14:30 Czy możecie mi powiedzieć jaki komunikat o błędzie (nr) w sterowniku towarzyszy mruganiem panelu klimatronika ? wronaad 10-06-2011, 20:41 Czy możecie mi powiedzieć jaki komunikat o błędzie (nr) w sterowniku towarzyszy mruganiem panelu klimatronika ? Z tego co sie orjetuje to kazdy blad w sterowniku powoduje wylaczenie sie klimy a co za tym idzie mruganiem panelu. Z drogiej strony zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie: po uzupelnieniu freonu panel przestal migac, wykasowalem tez blad o niskim cisnieniu czynika, sprawdzalem pare razy i zadnego bledu mi nie wywalalo a klima nie chlodzila. Doszedlem ze wetylator na chlodnicy sie nie zalanczal - moze z was ktos wie co to moze byc i czemu Vag nie pokazuje zadny bledow? szantis 11-06-2011, 14:40 Nie chodzi mi o mruganie panelu , ale jaki błąd wywala na vag'u - dotyczy aut przed '00. Zastanawiam się czy vag wywala komunikat o niskim ciśnieniu czy błąd ogólny sterownika..... wronaad 12-06-2011, 01:24 Nie chodzi mi o mruganie panelu , ale jaki błąd wywala na vag'u - dotyczy aut przed '00. Zastanawiam się czy vag wywala komunikat o niskim ciśnieniu czy błąd ogólny sterownika..... Przypuszczam, że numery błędów są te same w mk1 i mk2 więc powinno pokazać info. związaną z wyłącznikiem niskiego ciśnienia - podepne się jutro to Ci podam numer błędu i opis tego co wywala vag. wronaad 13-06-2011, 23:49 Sorry za dzien poslizgu szantis, a wiec u mnie VAG pokazuje tak: 00792 - A/C Pressure Switch (F129) 35-00-- szantis 14-06-2011, 06:15 @wronaad u Ciebie (jak wynika z podpisu) jest auto po lifcie tj.po '00. Podejrzewam ,że u mnie tj. '98 inaczej ten błąd jest zapisywany w ECU. |