Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Wymiana sprzęgła i zamiana koła dwumasowego

wurt74
03-11-2015, 13:16
Witam. Jakiś czas temu zauważyłem dziwne stuki podczas pracy zimnego silnika, ostatnio stuki pojawiły się również gdy lekko wciskam pedał sprzęgła (na luzie) . Wójek - emerytowany mechanik stwierdził że najprawdopodobniej sprzęgło trzeba będzie wymienić ( przebieg samochodu ~ 300 000 km - z tego co wiem poprzedni właściciel nie wymieniał sprzęgła ) Biorąc pod uwagę opinię oraz przebieg auta zacząłem szukać informacji na temat ceny oraz przebiegu naprawy. W autoryzowanym serwisie kompletna cena wraz z 20 % upustem wyniosła 5 000 plnów, cóż szukałem dalej, podczas rozmów zasugerowano mi aby dokonać wymiany ale na koło bez dwu masy i tu pytanie do was doświadczonych użytkowników i specjalistów czy taki zabieg wpłynie na komfort użytkowania samochodu w stopniu który da się odczuć ? cena przemawiam za takim rozwiązaniem ( części ~ 800 + naprawa ~ 400). Szczerze mówiąc nigdy nie decydowałem się zmianę technologii stosowanej przez producenta - stąd moje obawy.

kot_79
03-11-2015, 13:59
Kup np. lucasa albo sachsa - koszt dwumasy ze sprzęgłem i wysprzęglikiem ~2400PLN + wymiana jakieś 400PLN - poza ASO.
np. tu

http://ford.sklep.pl/product-pol-17453-2-0-TDCI-zestaw-sprzegla-kolo-zamachowe-lozysko-Sachs.html

Wymieniaj tak jak powinno być, z dwumasą.

wurt74
03-11-2015, 14:20
Dzięki za odpowiedź. Zamienne sprzęgło znalazłem bez problemów, może nawet w niższej cenie. Interesuje mnie natomiast powód dlaczego nie? Rozumiem że producent tak przewidział i to jest święte. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem bo już któryś mechanik zagadnął o wymianę na "sztywne " koło zamachowe.

Lector
03-11-2015, 20:03
Jakbyś miał ochotę poczytać ;)
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/cala-prawda-o-kole-dwumasowym-wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-dwumasie/ewb9k

akmon
04-11-2015, 11:42
[QUOTE=wurt74;2478640]Dzięki za odpowiedź. Zamienne sprzęgło znalazłem bez problemów, może nawet w niższej cenie. Interesuje mnie natomiast powód dlaczego nie? Rozumiem że producent tak przewidział i to jest święte. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem bo już któryś mechanik zagadnął o wymianę na "sztywne " koło zamachowe.[/QUO

Święte to dla producenta bo to jego interes !
Jak kasa w nadmiarze to bierz ori

GTB20
04-11-2015, 12:40
Zakładają jednomas . Ja smigam 2 lata na jm w sharanie i jest ok.parę przekladek taz wykonałem.

kot_79
05-11-2015, 11:02
Ale ty masz jednak troszkę inną konstrukcję w Sharanie... Kolega pisze o Galaxy Mk3, troszkę nowocześniejsza konstrukcja i zapewne inny moment obrotowy.

Zrób jak uważasz, oszczędzisz może maks 1000PLN a powiedzmy po 30kkm padnie Ci sprzęgło (bez dwumasy jest znacznie bardziej narażone na problemy - poczytaj fora) i cała oszczędność wydasz na kolejną wymianę.

Tak czy inaczej przy sprzedaży nie zapomnij powiedzieć o tym kupującemu, IMHO jest to dosyć istotna informacja o zmianie względem oryginału.

GTB20
05-11-2015, 22:40
Na forach piszą bzdury. mam 450 Nm i nic mi się nie rozwala a jeżdżę agresywnie. Nie słuchaj ludzi co nie mają doświadczenia w branży tylko sieją plotki na forach.
A i nic nie trzeba informować nowego właściciela. W zestawie jest naklejka informacyjna do naklejenia w pojeździe. Powinieneś to wiedzieć.

kot_79
05-11-2015, 23:32
Nie wiem czemu powinienem to wiedzieć, nie wymieniam sprzęgieł i dwumas zawodowo - przy mojej dwumasie przy poprzednim MND4 żadnych naklejek nie było.
wurt74 zrób jak uważasz, opinie kilku z nas masz. Jak już wymienisz podziel się opinią, no i o naklejce informacyjnej w pojeździe nie zapomnij :-)

bobo75
06-11-2015, 20:41
Xyz

GTB20
07-11-2015, 16:46
Naklejke dostajesz do zestawów jednomasowych a nie dwumasuwek.

Tu co kolega podaje to ja nie wiem oco chodzi. Ja sie z tym nie spotkałem. W jakim to pasku tak się działo? Umnie w sharanie już nakulane że 40 tys i jest ok i to z dużą mocą i Nm.
Nagrać filmik?

slawek-kali
07-11-2015, 16:55
Ale my rozmawiamy o Fordzie, a nie starych Sharanach,Galaxy itd.
Idz w dwumas, zaplacisz raz ale bedziesz mial spokoj az do sprzedania auta.

GTB20
07-11-2015, 18:30
z punktu widzenia mechanicznego jakie to ma znaczenie. Wytlumacz mi to bo jestem mechanikiem i chial bym to zrozumiec skoro ma to znaczenie czy to jest vag czy opel czy ford czy cytryna..? Ze co ze vaga mozna na jednomasie a cytryne juz nie czy jak? Zerknij jak ludizska maja auta przerobione czy to turbo benzyny czy turbo diesle na gruba moc to maja tam dwumas na pokladzie?? Czy masters mial w swoich autach robionych na moce pod 400 koni i wiecej to mial tam dwumas na pokladzie??

kot_79
07-11-2015, 20:12
Proponuje zakończyć tą dyskusję, prowadzi na manowce.

wurt74
09-11-2015, 08:01
Dzięki za wszelkie podpowiedzi - poczytałem trochę, również ze źródeł które mi zaproponowaliście, biorą pod uwagę wasze opinie, to że w najbliższym czasie ( ~ 300 k km) nie zamierzam sprzedawać auta oraz ewentualne ryzyko (nawet niskie ) uszkodzenia skrzyni lub też szybkiej ponownej wymiany sprzęgła bez dwumasy, zdecydowałem się na wymianę na dwumas. Pozostaje poszukanie kredytu na dobrych warunkach oraz mechanika który mi to wymieni.
Zdam relację po wymianie.

MIREKTERAZPOLSKA
10-11-2015, 10:54
z punktu widzenia mechanicznego jakie to ma znaczenie. Wytlumacz mi to bo jestem mechanikiem i chial bym to zrozumiec skoro ma to znaczenie czy to jest vag czy opel czy ford czy cytryna..? Ze co ze vaga mozna na jednomasie a cytryne juz nie czy jak? Zerknij jak ludizska maja auta przerobione czy to turbo benzyny czy turbo diesle na gruba moc to maja tam dwumas na pokladzie?? Czy masters mial w swoich autach robionych na moce pod 400 koni i wiecej to mial tam dwumas na pokladzie??

Skoro jesteś mechanikiem to bardzo dziwi mnie Twoja wypowiedź.
Zapoznaj się z budową tego silnika-wtedy zrozumiesz dlaczego
Ludzie przerabiają auta-dla mocy, tu nie chodzi o moc

GTB20
11-11-2015, 15:23
https://www.youtube.com/watch?v=AQC5EvQ4buw

Tu zamieszczam taki maly filmik jak pracuje to umnie. Pod koniec zamykam klape gaszaca by wylacyzc silnik i jak widac nawet nie bujnelo silnikiem jak to bywalo na dwumasie. Zadnych negatywnych objawow nie mam przy jezdzie zadnego szarpania, zadnego żabkowania czy drgawek czy to podczas jazdy spokojnej czy agresywnej. Spokojnie ten zestaw wytrzymuje 500Nm bo sprawdzalem na hamowni.

wurt74
27-11-2015, 08:30
Witam
Ok jestem po wymianie dwumasu, zadowolony i jednocześnie lżejszy o 2 500,-zł. Podsumowując: - objawy przed wymianą - dziwne chrobotanie przy odpaleniu zimnego silnika, dziwne chrobotanie podczas wciśnięcia sprzęgła do połowy, spadek mocy, biegi wchodziły dobrze, przebieg 265 000 km. Leczenie - wymiana kpl. sprzęgła wraz z dwumasą - cena razem 2 500, mechanik ( PK Automat , Jatne 6B - polecam) policzył 400 zł. za samą wymianę + 2100 zł. za części. Samochód po naprawie pracuje bardzo ładnie żadnych stuków i chrobotów, widoczna poprawa mocy ( wrrrr wrrrrr). Gwarancja na części 1 rok. Początkowo miałem pewne obawy ostatecznie sama napraw nie taka straszna, zobaczymy co wydarzy się dalej :027:

kot_79
27-11-2015, 13:56
kolejne 200k bez wymiany, no chyba że będziesz mocno eksploatował sprzęgło :-)

gorny7
29-11-2015, 11:59
Ok jestem po wymianie dwumasu, zadowolony i jednocześnie lżejszy o 2 500,-zł
napisz co konkretnie wsadziłeś jakiego producenta części

wurt74
30-11-2015, 08:50
kompletne sprzęgło wraz + dwumas, wszystko firmy Luk kupione w komplecie

galasi
10-07-2018, 16:51
Witam. Ja właśnie odstawiłem auto do wymiany sprzęgła i dwumasy. najechane 235 tys. km, od początku u mnie, ale w tym ok 20 tys km z przyczepą kempingową. Zasadniczy problem jaki miałem ostatnio to okresowe trudności z wrzucaniem wstecznego, czasem przy manewrowaniu na parkingu, do garażu itd. Trzeba było trochę pomaglować dźwignią zmiany biegów żeby wsteczny wcisnąć. Po takim przebiegu już się chyba należy wymiana. Wprawdzie czytałem tu o jakichś zmianach, wstawianiu czegoś innego zamiast dwumasy. Trochę poczytałem i nie eksperymentuję.

Zbyniu123
11-07-2018, 02:26
Teraz sprzegla wytrzymuje spokojnie 200 tys km wiec raczej nie warto kombinowac

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

gcd
12-07-2018, 23:28
Kiedy kupiłem autko, miało już wstawione zamiast dwumasy, tzw. sztywne sprzęgło.
Biegi wchodzą ok i nie ma problemów.

galasi
21-07-2018, 18:24
U mnie wymienione tydzień temu - komplet sprzęgło, dwumasa (LUK) i siłownik. Dorzuciłem nowe poduszki, simeringi wału, półosi. Chciałbym po prostu tam już w ogóle nie zaglądać. Zapłaciłem, zapomniałem. Nie przypuszczałem, że wrażenia z jazdy tak się mogą poprawić, tzn., nie sądziłem, że wymiana dwumasy i poduszek tyle zmieni na korzyść. Wewnątrz samochodu znowu jest tak, że gdyby nie dźwięk silnika to możnaby zapomnieć, że on w ogóle pracuje.

kSmuk
22-04-2022, 21:35
Witam serdecznie,

niestety znowu, po przejechaniu około 30.000 km borykam się z problemem ślizgającego się sprzęgła, które wymieniłem razem z dwumasowym kołem zamachowym i wysprzęglikiem w listopadzie.
Po głębszej analizie okazało się, że do Forda Galaxy WA6 2.0 TDCi 140 KM występują dwa rodzaje dwumasowych kół zamachowych. Poprzednio zamontowałem koło zamachowe LUK o numerze 415031810 i domyślam się, że tutaj może być problem, gdyż wszystko inne wykluczyłem.
Teraz chciałbym zamówić cały, kompletny zestaw, tym razem poprawny.
Czy mógłbym prosić o podanie prawidłowego numeru części OEM na podstawie numeru VIN (WF0MXXGBWM8E17811)?

Zestaw który znalazłem i chciałbym teraz zakupić ma numer 600033500 (LUK).
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

ziutek2002
22-05-2023, 07:00
Dzień dobry Panowie.

Mam do wymiany koło dwumasowe w moim Galaxy WA6 2010r 2.0 TDCI 140 KM. Przebieg to 260 tys. W aucie siedzi jeszcze oryginał (auto kupione 10 lat temu po leasingu w ASO Ford). Proszę Was o podpowiedź bądź namiar (nr katalogowy, link) jaki zestaw sprzęgła najlepiej kupić. Widziałem, że występują różne, np z wysprzęglikiem, bez, SACHS, LUK. Chciałbym mieć przygotowany prawidłowy zestaw zanim zacznę wszystko rozkręcać, chyba że lepiej wyciągnąć co tam siedzi i dopiero zakupić....

Znalazłem coś takiego:
https://www.sprzeglo.com.pl/produkt/sprzeglo-dwumasowe-kolo-sachs-2290601020/36234?id=12519440&auto=FORD-GALAXY-(WA6)-2.0-TDCI-140KM/103KW-[QXWA,-QXWB,-QXWC,-UFWA]#opis_start

Nie wiem jaki nr producenta tam może siedzieć...

Z góry dziękuję za podpowiedź!

ziutek2002
23-05-2023, 08:53
Bardzo dziękuję za pomoc!
Nr producenta kompletnego sprzęgła to: 600033500 (LUK). Zostało to potwierdzone również przez kilku sprzedawców części na podstawie nr VIN. Na pewno przyda się to innym :)