Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Jakie rozmiar - opony/felg zimowe
Jak w temacie, mam do kupienia nowiki z pasami i naklejkami opony zimowe Continental ts830 w dobrej cenie, mój Focus to mk3 kombi z 16 felgami 2.0 163 tdci. Opony sa nowe, ale data produkcji to 4408, czyli trochę już mają, niby nie używane ale się zastanawiam, czy już nie będą za twarde? Teoretycznie do 3 lat można montować jako nowe, potem już leżakowane, ale nie chce się naciąć.
Jak masz możliwość sprawdzić to sprawdź jak się zachowuje bieżnik - jak jest w miarę miękki to bierz - w innym wypadku odpuść. 6 lat - to już trochę mają.
nie kupuj, guma niestety się starzeje. Nawet jeśli jeszcze obecnie opony są OK to za 3-4 lata będą się nadawać na śmietnik. Kiedyś jeździłem na kilkuletnich oponach i pomimo dobrego bieżnika slizgały się na każdej nawierzchni.
No właśnie licze je na 3 lata max, potem do wywalenia, do kupienia za 1000 zł, do nowej dunlop 4d z 2014 doplacam 300 zł,
czy już nie będą za twarde?
Będą
niby nie używane ale się zastanawiam
Możesz je potraktować jako używane, czyli max 100zł/szt i można założyć.
berthold61 26-10-2014, 09:03 tak po prawdzie to wolałbym bardzo dobre całoroczne np vredestein quadrac 3 kupić niż 7 letnie opony które już ani za letnie ani za zimowe nie mogą robić
Od biedy za 50 zł sztuka można na jeden sezon brać.
juri2069 26-10-2014, 09:08 Jako letnie by jeszcze mogły posłużyć ale 6 letnie zimowe raczej nie będą miały początkowych wartości i mógłbyś się czasem niemiło zdziwić na śniegu lub deszczu.
Do tego tysiąca dołóż 300-400 zł i masz nowiutkie
2008 to są już do utylizacji nawet jak leżały na półce
Od biedy za 50 zł sztuka można na jeden sezon brać.
Ludzie biorą używki po 50 zł z bieżnikiem 4mm wiec nie gadaj głupot , lekko po 100zł by poszły.
Co do ich właściwości na śniegu to się nie wypowiadam. Ale i tak lepsza taka niż 4 letnia używka z 5mm bieżnikiem.
Tyle że kolega raczej szuka nowych, jeśli tak to radzę odpuścić temat. Poza tym przy uszkodzeniu jednej może być duży problem z dokupieniem takiej samej.
2008 to są już do utylizacji nawet jak leżały na półce
Bzdura, producent przyznaje się do 10 lat do swoich opon.
jvc - ja bym więcej nie dał. Za ile je jakiś jełop kupi to mi ryba.
Oczywiście zawsze lepsze niż używki.
No i chyba się skończy na nowych, ale zamiast 215 \55 będzie 205/60, w każdym razie wybór.miedzy:
Conti ts830p 350 zł
Dunlop 4d 325 zł
Albo mój faworyt
Uniroyal Ms plus 77 290 zł
205/60 R16 nie jest rozmiarem dla FFIII.
Jest 205/55 R16, 215/55 R16, 215/50 R17 i 235/40 R18.
Uniroyal lub Hankook bierz i spokój.
205 60 jest wyższym o 9mm zamiennikiem 215, w przypadku 205 55 kolo jest niższe o 13 mm wiec wole wyższe a cena dobra
juri2069 26-10-2014, 10:33 Za ile je jakiś jełop kupi to mi ryba.
Strasznie brakuje kultury w twoich wszystkich wypowiedziach , nie tylko w tym temacie. Masakra
jak były dobrze przechowywane i są w dobrej cenie to spokojnie można kupić - 6 lat przy dobrym przechowywaniu jest jeszcze OK (3 lata można poużywać)
Dunlopy odpuść sobie - przerabiałem to sam i zdecydowanie szału nie ma
xqs - to ja rozumiem, ale Ford takich opon do Focusa nie przewiduje. Pomijam kwestię formalną, gdzie za niewłaściwy rozmiar opon można po kontroli dzwonić po taksówkę.
juri2069 - strasznie mi z tego powodu wszystko jedno.
Juri2009 ma rację , Atlis zwracaj na proszę na przyszłość uwagę na kulturę swoich wypowiedzi.
jarhel74 26-10-2014, 16:09 Już to widzę, jak policja ma katalog dopuszczalnych rozmiarów opon dla danego modelu i to sprawdza. Twój problem,że licznik będzie pokazywał niewłaściwą prędkość, najwyżej dostaniesz mandat za przekroczenie.
Policję interesuje czy masz odpowiednią głębokość bieżnika, te same opony na jednej osi i czy ewentualnie opona nie wystaje poza obrys błotnika (w tym wypadku opona nie będzie za szeroka na pewno).
Czepić to się może ewentualnie diagnosta na przeglądzie, chociaż przez kilkanaście lat, jak jeżdżę na przeglądy, jeszcze nigdy żaden nie spojrzał na rozmiar opony.
A wracając do tematu- ja bym takich opon nie kupił, chyba,że za 100zł jak napisał Mirek. Nawet nie wiadomo, w jakich warunkach były przechowywane.
Wystarczy jeden wyjazd na Słowację i do domu wracasz pociągiem... :)
juri2069 26-10-2014, 16:15 Jeszcze nie słyszałem przypadku żeby ktokolwiek dzwonił po taksówke z powodu niewłaściwego rozmiaru opon...haha
Chyba że faktycznie producent zaleca R15 a ktoś sobie zawiochował samochód i założył R12 to co innego.
Ale 10 mm w tą czy w tą ...bajka
Bump: O Słowacji to ja się mogę wypowiedzieć bo mam 50 km i byłem tysiąc pięćset sto dziewięćset razy. I kilkukrotnie mnie kontrolowała policja przez 10 lat.
Jakoś nie zauważyłem u nich katalogów zalecanych opon.
No ale dobra , przecież Szczecin jest bliżej Słowacji niż Krosno , zwracam honor
Jeszcze nie słyszałem przypadku żeby ktokolwiek dzwonił po taksówke z powodu niewłaściwego rozmiaru opon
Samych opon to nie, ale z powodu doboru felg i opon już tak. Koło nie ma prawa wystawać poza obrys auta, dlatego w niektórych tuningowanych furach rozklepuje się nadkola.
205 60 jest wyższym o 9mm zamiennikiem 215, w przypadku 205 55 kolo jest niższe o 13 mm wiec wole wyższe a cena dobra
Co to w ogóle za myślenie? zakładaj 205/55 jak producent przykazał, a nie balony z profilem 60. Komfort jazdy na 55 jest w porządku nawet zimą, nie widzę tutaj potrzeby zmiany czegokolwiek.
za 1200zł można kupić kpl. nowych uniroyali w rozm. 205/55/16, a nie pchać sie w 6letnie klocki
jarhel74 26-10-2014, 16:29 Na Słowacji policja jeździ z katalogiem rozmiarów opon do wszystkich samochodów. Przecież to jest tylko kilka tys pozycji :mrgreen:
No i zarekwirują auto za to,że mamy wys opony 60 zamiast 55.
Poza tym nie wiem skąd biorą się te mity ,że na Słowacji i w Czechach policja poluje tylko na Polaków i za wszystko wlepia mandaty. Ja zrobiłem po tych krajach wiele tys km i jeszcze nigdy mnie nie kontrolowali.
Patryk- oczywiście ,że jeśli będziemy mieli za szerokie opony policja się czepi. Ale do tego wystarczy ocena wzrokowa, a nie żaden katalog rozmiarów, o czym pisałem już wcześniej.
No i nie popieram zakładania innych opon niż zaleca producent. Ale to auto XQS - byle nie kupił badziewia.
Generalnie w moim focusie 2.0 powinny być 215 55, ich zamiennikiem nie jest 205 55, taka opona jest niższa o 13mm (gdzieś na v10 jest kalkulator) bo 55 to nie w mm jak szerokość, to jest jakoś inaczej liczone. 215 55 sa absurdalnie drogie zupełnie nie wiem czemu, prawie 200 zł w porównaniu do 205 55 i 205 60,
Opona 205 60 jest wyższa od 215 55 o 9mm, wolę wyższą po prostu większy prześwit, a i tak rajdowcem nie jestem.
Co do opon z 2008 przekonaliście mnie, wolę nowe uniroyale, lub nawet mało używane ale nowsze.
205/55/16 widnieje w każdym katalogu jako opona preferowana do Twojego auta :P
juri2069 - a ja mam słowacki dowód, paszport i prawko. Ciekaw jestem co mi na to powiesz mistrzu...
jarhel74 - mity pozostawmy mitami, sam z tymi na temat słowackiej policji walczę od lat... niestety w słowackich dowodach rejestracyjnych najczęściej jest wpisany rozmiar opon na aucie i jeżeli chcesz zmienić, trzeba go wpisać, jeżeli tego nie ma, policja potrafi sprawdzić, jaki rozmiar może na aucie być. Muszą mieć bardzo zły dzień, ale byłem już tego świadkiem...
Andrzej K. 26-10-2014, 17:04 Wracając do sedna tego tematu gdzieś czytałem,że opony leżakowane we właściwych warunkach przez 3 lata zachowują w 100% właściwości nowej opony, natomiast dłużej nieużywane to już gdybanie. Jak koledzy wspominali wszystko zależy od atrakcyjności ceny tych z 2008 roku. Jednak szrot to na pewno nie jest jak ktoś tu wyżej wspominał.
Pzdr.
znaczy tak, za 50 zł moze bym wzial, złotowki wiecej bym nie dal. to, ze producent daje 10 lat, nie znaczy, ze tyle trzeba jezdzic.
wez sobie nową zimówke i tamtą i naciśnij kciukiem na bieżnik. będziesz wiedział o co chodzi
juri2069 26-10-2014, 17:18 juri2069 - a ja mam słowacki dowód, paszport i prawko. Ciekaw jestem co mi na to powiesz mistrzu...
A co mnie to obchodzi , fajnie ze masz , szacun !!!
Skoro masz słowacki paszport to udzielaj się na slowackim forum bo tutaj tylko wyśmiewasz ludzi i robisz pod górke.
A kolega tylko kulturalnie zapytał o opony 6 letnie....
oj nie martw się, udzielam się na czeskim, na słowackim... :)
205/55/16 widnieje w każdym katalogu jako opona preferowana do Twojego auta :P
hehe w instruckji jesy tylko 215 / 55, 205 /.55 do słabszych wersji :D
miedzianek 26-10-2014, 20:15 a ja kupilem z 2008(tylne) i 2011(przod) przechowywane podobnoz odpowiednio,okolo 6mm bieznik,lekko wyzabkowane(tylko tylna os),na felgach forda(6cio ramienne),bede w tygodniu jechal do szwagra na wywazenie i sprawdzenie czy wszystko ok...900zl dalem za komplet z alusami,mam nadzieje,ze nie wtopilem kasy...bo widze tu rozbiezne opinie...w sumie,to znajomi mowili,ze mozna brac smialo,ale nie duzo sezonow mi wytrzymaja
Ludziska, to nie jest tak, że na takiej oponie nie da się jeździć. Owszem, da się. Tylko poprostu nie będzie już ona z daleka tak dobra jak nowa. Zimowe opony muszą być miękkie, starsze opony twardnieją, co powoduje, że się na mokrym ślizgają i właściwościami mają bliżej do letnich niż do zimowych. Oprócz oczywiście odprowadzania wody. Dlatego też lepiej kupić starszą, ale nie zjechaną oponę niż używki z 4mm...
Ja bym oponę do auta starszą niż rok nie kupił, bo po trzech sezonach jest do wymiany i już po drugim sezonie będzie czuć, że jest twarda + do tego zużycie i robi się nie ciekawie. A jaka musi być po założeniu już 6 letnia opona, która ma wytrzymać do 9-10 lat? Masakra.
miedzianek 26-10-2014, 21:24 moje nie sa twarde,sa mniej weicej takiej samej miekkosci/twardosci co zimowki mojej dziewczyny(2 lata temu kupione)...pewnie w jezdzie sie okaze,kupilem,bo z felgami byly,zima bede nieduzo jezdzil,jak sie okaze,ze za rok do wymiany-to trudno:)
A jak sprawdzałeś, palcem? :027:
miedzianek 27-10-2014, 07:01 Tak,wciskalem z kazdej strony jak tylko sie dalo. Od razu zaznacze,ze nie znam sie,opieralem sie na ogledzinach i podpowiedzi ludzi z otoczenia
Pitol321 27-10-2014, 08:03 Przy zakupie moja Foczka miała założone 215/55 R16, na "lekkich" fordowskich stalówkach.
Opony były jednak dość mocno dojechane i wy-ząbkowane.
Kupując alusy zaopatrzyłem się w oponki 205/55 R16 Dunlop Sport BluResponse ze względu na masakryczną różnicę cenową względem 215stek. Teraz kupuje zimówki Dunlop Winter Sport 4D MO, na stalówki które mi zostały, także w tym ciut mniejszym rozmiarze.
Odrobinę mniejsza opona powoduje w moim przypadku spadek realnej prędkości mierzonej przez GPS o ok. 2km/h w stosunku do 215stek, czyli powoduje odrobinę większe przekłamanie licznika.
To jedyna realna i mierzalna różnica jaką mogę zaobserwować, bo ewentualny wzrost przyspieszenia, spadek spalania czy odrobinę gorsza przyczepność jest w granicy błędu i raczej niemierzalna przy tak małej różnicy - 1,7%.
205/60 bym nie zakładał, ze względu na: zmniejszenie przekłamania licznika (wzrost realnej prędkości o ok. 2km/h), teoretyczny brak dopuszczenia tego rozmiaru oraz bardziej "balonowaty" wygląd. Ale jak kto woli.
Tak samo jak większość uważam, że tak stare zimówki to musi być na prawdę dobra oferta aby był sens je nabywać. W innym wypadku wolałbym nabyć nawet jakieś mniej markowe, ale nowe zimówki.
Już generalnie odpuściłem te opony 6 letnie, okazało się że mogę kupić na firmę, będzie netto do zapłaty wiec tym bardziej,
teraz, oczywiście licząc się z kosztami proszę o pomoc przy wyborze modelu, 205.55 ma 1.7 różnicy, 205.60 ma tylko 1.5% różnicy więc teoretycznie mniej przekłamuje,
1. Uniroyal MS PLSU 77 wielka niewiadoma, niby dobrze wypadła w adac, ale etykieta mówi żę będzie głośna i będzie miała mocne opory toczenia, najtańsza wyjdzie mnie niecałe 230 zł mój faworyt
2. Michelin Alpin a4 lub a5, dobrze wypadają adac, niskie zużycie, wiem ze są miękkie około 1300 za komplet 330-350
4. Dunlop 4d różne oponie że szybko znika, że nie da się ruszyć, 300-330
5. Conti ts850 teoretycznie zwycięzca w każdej kategorii i z wszystkimi oponami, ale nie ma rozmiaru 205/60, jest za to 205/55 300 -310 szt
6. COntintental 830P astmetryczna, nic o nie nie wiem, bo nie ma jej testów, może ktoś miał?
Męczy mnie rozmiar, bo 215/55 są dość wysokie, ale jeździ mi się na nich dobrze, bez rewelacji, w instrukcji nie ma odpowiednika, są tylko 215/55, nie wiem czy na 205/55 autko nie będzie za niskie, i nie będzie wyglądało śmiesznie, a do tego nie będzie twardsze, wiadomo wyższa opona lepszy komfort, ale troszkę gorsze prowadzenie, i nie będę żałował, mam 2.0 163 km,
przekłamania licznika także mnie nie interesują, bo focccus-em można zmienić konfiguracje opon, i tam do wyboru są 205/55 lub 205/60
pjetrucha 27-10-2014, 09:35 A Nokiany? W cenie się łapią. Słyszałem głównie pozytywne opinie.
Miałem złę przejśćia z nokianami, najbardiz mi pasująuniroyale (jeździłęm na letnich rewelka, miekkie ale trzymały sie super, albo dunlopy 4d, miałem 3d i było znośnie)
aby było prościej wybór między tymi 3
205/55
Conti ts850
205/60
conti ts830p
Uniroyal ms plus 77
Ja właśnie wrzuciłem na swojego Focusa obuwie zimowe Continentale 850 205/55/16 (we wszystkich testach najwyżej oceniane, niestety idzie za tym cena)+ nowe felgi aluminiowe na zime.
Nokian`y też są super ale firma z kapitałem rosyjskim i to zdecydowało, że zdecydowałem się na Continentale :)
A co sądzicie o oponach firmy NEXEN (http://allegro.pl/195-60r15-nexen-winguard-231-taniej-przed-sezonem-i4703562105.html) cena dość atrakcyjna rok 2012
przeznaczenie foczka mk1
Panowie jak to jest że opony z indeksem 92H mają wyższe opory toczenia niż opona 96H Xl? Tak wynika z tych etykietek co to unia nas przymusiła.
miałem kiedys opony 8 letnie i huczały,
xqs w dziale giełda mam wystawione nokiany ze swojego ff2. ew jesli masz felgi 17 to PW
Panowie jak to jest że opony z indeksem 92H mają wyższe opory toczenia niż opona 96H Xl? Tak wynika z tych etykietek co to unia nas przymusiła.
Jak tak pisze to tak jest bo one są dodatkowo te xl wzmacniane więc ich konstrukcja jest troszku inna. Także jakoś mnie to nie dziwi. Ale po co brać XL to raczej do jakiś ogromnych ładunków lub dostawczaków się stosuje.
Pitol321 28-10-2014, 09:33 Te etykietki powinno się traktować tylko orientacyjnie.
Już mała modyfikacja danej opony może powodować różnicę np. w spalaniu z pozycji E na pozycję C.
Tak jest przy Dunlop Winter Sport 4d 205/55 R16 91H.
Normalna wersja tych opon (MS MSF) ma wskaźniki: E, C, 68.
Natomiast wersja MO ma już wskaźniki: C, C, 68.
Co do opon o podniesionej nośności XL, jestem podobnego zdania co slick.
Kasa praktycznie taka sama, etykietki opory toczenia mniejsze wiec niby mniej będzie palił.
Miałem złę przejśćia z nokianami, najbardiz mi pasująuniroyale (jeździłęm na letnich rewelka, miekkie ale trzymały sie super, albo dunlopy 4d, miałem 3d i było znośnie)
aby było prościej wybór między tymi 3
205/55
Conti ts850
205/60
conti ts830p
Uniroyal ms plus 77
Miałem w poprzednim samochodzie conti ts830p w rozmiarze 205/60 i powiem szczerze ze polecam :)
Jednak wybrałbym rozmiar 205/55, który jest tańszy i opona nie jest az tak baloniasta. Obecnie mam Semperit Sport Grip 2 w rozmiarze 215/55 i też jestem z nich zadowolony
POjawiła się jeszcze jedna opcja, GY Ultragrip 8, wychodzą mnie 1000 zł , 2012 rok produkcji, ewentualnie ultragrip 9 za 1200 zł .
Teoretycznie właśnie z etykietki to UG9 powinny być dużo oszczędniejsze i dużo bardziej ciche,
Jaja masz, naucz się podejmować decyzji. :)
Jaja masz, naucz się podejmować decyzji. :)
Hhehe Jaja są, ale podejmowanie decyzji to trudna sparaw, kiedyś człowiek kupował co było i tyle, potem kupował na co miał i tyle, a teraz? Tyle opcji, tyle wyborów, chyba skończy się na goodyerach.
Swoja droga jak to jest że wszystkie opony sa mniej więcej w tych samych kwotach, 5-10 zł różnicy, zmowa jakaś czy co?
jarhel74 29-10-2014, 09:48 Ja polecam goodyery - najlepsze zimówki jakie miałem ,za rozsądne pieniądze.
Ja polecam goodyery - najlepsze zimówki jakie miałem ,za rozsądne pieniądze.
Dobre może i są,bo ładnie trzymają, ale miałem z nimi problem na innym aucie. Kupiłem komplet Goodyear UltraGrip 8 do mazdy 6, przejeździłem sezon, po sezonie zdjąłem sam felgi i zostawiłem w garażu. Chciałem w kolejnym sezonie założyć felgi sam, ale warunki atmosferyczne nie dawały radości z samodzielnego montażu pod garażem, wiec pojechałem do wulkanizatora. Po oględzinach okazało się, że wszystkie 4 opony mają wybrzuszenia, bąble na bokach. Zostały więc skierowane na gwarancje. Wróciły z gwarancji z opisem, że wszystko jest ok, tak ma być, a te defekty nie stwarzają zagrożenia. Będę na nich jeździł do ich końca, ale nigdy już na tą markę nie postawię.
André Fivehundred 29-10-2014, 11:47 jak były dobrze przechowywane i są w dobrej cenie to spokojnie można kupić - 6 lat przy dobrym przechowywaniu jest jeszcze OK (3 lata można poużywać)
Dunlopy odpuść sobie - przerabiałem to sam i zdecydowanie szału nie ma
Zależy w jakich warunkach były przechowywane. U mnie w firmie sprzedają "nowe opony" z datą produkcji do 5 lat wstecz :)
to jakaś abstrakcja o czym piszecie, nigdy nie kupiłem opony 5 miesięcy starszej niż data produkcji a 5 letnią bym poprostu oddał i to z kopyta
to jakaś abstrakcja o czym piszecie, nigdy nie kupiłem opony 5 miesięcy starszej niż data produkcji
Jak sprzedawałem opony to tacy jak Ty najbardziej grali mi na nerwach :D
Często gęsto jest tak, że zimowe opony klepią latem, a letnie zimą, dlatego czasami ciężko jest mieć pierwej sort.
Na op.....o możesz kupić opony roczne a nawet dwuletnie, i co to są śmietniki?? Najlepiej, żeby prosto z taśmy wskoczyły do auta. I najlepiej aby napisany był jeszcze dzień i godzina produkcji :D:D:D
płacę, wymagam.
a jak się w balona dajecie robić - to się dalej dajcie robić :)
juri2069 29-10-2014, 15:22 Jednego stać na 4 nowe innego stać na 4 używki. I nikt się w balona nie daje robić.
To sprawa danego kierowcy co i za ile kupi , to on wie na ile mu kieszeń pozwala.
Placisz wymagasz , jak cię stać to płać i wymagaj.
Ktoś inny woli wydać na chleb i masło i kupić 4 używki.
Tu jest forum i nawet jeśli ktoś chce kupić 4 używki lub inne starsze to trzeba doradzić jakie a nie wyśmiewać że kogoś nie stać
Ja akurat mam nowe zimówki ale był czas że kupowałem używki 2-3 letnie dobrej firmy i bardzo dobrze się sprawowały, a za małe pieniądze.
I nie wyzywaj tu zaraz od biedaków , lub też kto ma auto to go powinno stać na nowe opony najlepiej najdroższe bo nikt nie zna niczyjej sytuacji.
Jeden kupi 4 opony za 1500 zł a drugi będzie jeździł na letnich bo woli dzieciom kupić buty na zime.
2,3,4 letnie opony nie są śmietnikami. Ale w każdym przypadku trzeba mieć oczy otwarte i zachować zdrowy rozsądek no i choć troche trzeba się znać
Mój znajomy ma wulkanizację i kupił u niego gość 4 opony bieżnikowane do mondea z 2013 roku. Emerytowany policjant. Właśnie ci co ich stać , najbardziej oszczędzają ( nie wszyscy)
jak kupuje nowe i pisze na portalu że data do 5 miesiecy to mają być nowe
jakbym dostał 5 letnie to bym je oddał szybciej niż przyszły
Zależy w jakich warunkach były przechowywane. U mnie w firmie sprzedają "nowe opony" z datą produkcji do 5 lat wstecz :)
nikogo od biedaków nie wyzywam, napisz gdzie tak napisałem, a jak nie wskażesz to piszesz dla pisania - czyli lepiej zamilcz
Zgadzam sie, ze jak placisz za 5 miesieczne to takie maja byc. Ja kupilem uzywki z 2012 roku i jest ok:)
juri2069 29-10-2014, 17:12 nikogo od biedaków nie wyzywam, napisz gdzie tak napisałem, a jak nie wskażesz to piszesz dla pisania - czyli lepiej zamilcz
Czy ja choć raz użyłem twojego nicku czy coś podobnego?? Nie pisałem do ciebie tylko ogólnie do tej dyskusji i nie pisałem z wyrzutami tylko stwierdziłem fakty. Więc niepytany i nie wskazany się nie oburza. Proste?
Bump: Zresztąto ty użyłeś sformułowania robienie w balona. Ktoś kupując świadomie używki lub 2-3 letnie "nowe" opony nie robi się w balona tylko kupuje świadomie bo może są tańsze....
No chyba że robienie w balona dotyczyło łączników stabilizatora w mercedesie to przepraszam nie zrozumiałem :P
to jakaś abstrakcja o czym piszecie, nigdy nie kupiłem opony 5 miesięcy starszej niż data produkcji
Abstrakcją to jest to Twoje 5 miesięcy o których napisałeś. Powiem szczerze że sprzedałem kilkanaście tysięcy opon w detalu i o ile pytanie czy opony są z tego rok jest już prawie standardem to o to ile ma miesięcy nikt jeszcze nie pytał.
Ps.Przypomniało mi się że raz zdarzyło się że przyjechał dziadek ( jakieś pod 80 lat) Renault Thalią i po montażu przyszedł do biura że czuje się oszukany bo jest październik a on ma opony wyprodukowane w maju :D
anastazyy 29-10-2014, 17:32 A ile lat można jeździć na oponach nawet jak bieżnik jeszcze do akceptacji. Jaką żywotność ma guma. Mam opony zimowe które mają teraz 4 sezon. Przejechane max 20-25tys. Trza zmieniać ??
Więcej jak 5 sezonów bym nie jeździł. Co innego opona nowa nie zakładana a co innego taka , która była eksploatowana w różnych warunkach.
Trzeba patrzeć na stan opony i na to gdzie się jeździ. Do miasta opona może być bardziej zmęczona niż na trasy. 5 lat na pewno, a potem to już zależy. Firmowe letnie powinny wytrzymać nawet 8 lat, zimowe lepiej zmienić wcześniej, bo guma twardnieje i co roku mają większe poslizgi. Szkoda, że nie robi się testów opon używanych, bo dopiero to byłoby prawdziwie miarodajne. Nowki nawet słabej firmy zwykle jadą ok. Problemy wychodzą po 2-3 sezonach.
to może miałem szczęście, bo kupowałem rok temu zimówki i miały ze 4 miesiące a potem w tym roku w kwietniu letnie i też może miały 6 miesięcy rozkodowując kod na opinie - tylko ja kupuje w serwisie internetowym, gdzie tam przemiał jest masakryczny
suma sumarum, każdy robi jak chce, ja temat kończe
Michelin do 3 lat oponę traktuję jako pełnowartościową. Zamawiając bezpośrednio u nich nie można się dowiedzieć jaki opona ma DOT , może mieć 2 miesiące a może mieć 2 lata i 11 miesięcy. To jest moim zdaniem niestety lekkie przegięcie.
Natomiast spotkałem się z opinią że opona jednak powinna trochę poleżeć przed założeniem, proces wulkanizacji jest dosyć skomplikowany. Choć z drugiej strony spotkałem się z oponami ,które mają po 2-3 tygodnie od daty produkcji
miedzianek 29-10-2014, 21:25 No coz,okazalo sie,ze moje koleczka sa mocno niewywazone(nawet 60g na jedna strone wychodzilo,na druga 5-15),szwagier wywazyl i mowil,ze jak beda mialy bicie to do zwrotu. Okazuje sie,ze bicia zero,nawet huczenie cichutkie! Jedynie teraz test na sliskim i mokrym...Czy te problemy z wywazeniem to wina felgi czy moze byc opona? Szwagier mowi,ze raczej felga,i za sezon/dwa lepiej wyprostowac
Swoja droga-dzisiaj pekla mi zimowka z 2013 firmowa(Pirelli),ot tak po prostu,jakis guz wylazl i powietrze uszlo calkowicie...wiec tak naprawde to loteria:)
@OT
mialem dodatkowego pecha,bo stalem w dolku,i jak powietrze juz zeszlo,to nijak lewarka nie dalem rady podlozyc-za nisko samochod siedzial-.-
Trzeba patrzeć na stan opony i na to gdzie się jeździ. Do miasta opona może być bardziej zmęczona niż na trasy. 5 lat na pewno, a potem to już zależy. Firmowe letnie powinny wytrzymać nawet 8 lat, zimowe lepiej zmienić wcześniej, bo guma twardnieje i co roku mają większe poslizgi. Szkoda, że nie robi się testów opon używanych, bo dopiero to byłoby prawdziwie miarodajne. Nowki nawet słabej firmy zwykle jadą ok. Problemy wychodzą po 2-3 sezonach.
Bardzo dobra opinia. Generalnie jak źle przechowujesz opony to szybciej trwadnieją, Ale test opon używanych też byłby ciężki bo różne samochody jeżdżą po różnych drogach....
jarhel74 30-10-2014, 12:01 Czasem się zdarza ,że oponiarz daje ciała (nie chodzi mi o Twojego szwagra).
Ale widziałem już magików , którzy oznaczeniem "inside" montowali na zewn., albo oznaczenia na oponie (kolorowe kropki) zakładali odwrotnie niż powinni, a potem tekst- panie, gdzieś kupił te opony, to badziew jakiś, pół kilo ciężarków będę musiał założyć.
Wystarczyło obrócić oponkę i skończyło się na 10 gramach
na temat oponiarzy w polsce można by pisać eseje
ja znalazłem dobrą firmę oponiarską i jeżdzę do nich 20 km po to, aby wymienić opony a u mnie 2 min od domu mam inne firmy
niestety, wyważanie na starych odważnikach, mylsnie stron INSIDE z OUT, mylenie Rotation, drgania kierownicy ( na wyważarce margines 15 g a nie np 5 )
tam gdzie jezdze, facet poprawia jedną felgę 6 razy aż będzie idealnie, tam gdzie jeździłem, tolerancja na 15 gram sprawiała, że jakby nie założył, za 1 razem bedzie OK
jestesmy daleko za murzynami jesli chodzi o jakość gumiarska
Stare odważniki to taki polski standard, albo dawanie za mało bo szkoda, bo drogie, płace 80 zł za wymianę nie po to aby się martwić co dalej, kiedyś miałem przygodę że nagle auto zaczęło wibrować, wpadać w drgania , i w jednyk kole coś uderzać, okazało się ż esie odkleiły wszystkie ciężarki od felg.
W każdym razie, jeśli chodzi o opony to wybór padł na GoodYear Ultra Grip 8 albo 9, w rozmiarze 205.60.16,
ug8 są po 1150 rocznik 13, a ug9 rocznik 14 sa po 1450, wiec tragedii nie ma a na pewno lepsze niż uniroyale albo Fuldy.
Wybór dobry ale rozmiar "baloniasty" :) będzie bujać na zakrętach
juri2069 31-10-2014, 10:05 płace 80 zł za wymianę
Popatrz jakie rożnice. Np na podkarpaciu 50 zł to max , z reguły 40 zł płacę od wielu lat w różnych miejscach:)
No ale wrocław to nie podkarpacie :)
Popatrz jakie rożnice. Np na podkarpaciu 50 zł to max , z reguły 40 zł płacę od wielu lat w różnych miejscach:)
No ale wrocław to nie podkarpacie :)
Pod Warszawą ( 20 km od stolicy) płaci się 60 pln, także nie ma tragedii :)
We Wrocławiu 80 pln z przekładką opon, 60 pln za przekładkę całych felg z oponami
60 pln za przekładkę całych felg z oponami
60zł za przełożenie 4 gotowych felg? złota robota :D
60zł za przełożenie 4 gotowych felg? złota robota :D
z wyważeniem :)
Pod Warszawą ( 20 km od stolicy) płaci się 60 pln, także nie ma tragedii :)
Zgadza się 60PLN za przełożenie opon, ale na felgi stalowe. Za przełożenie opon letnich na zimowe na feldze aluminiowej płaci się z reguły więcej. Jak ktoś wcześniej wspomniał, ja też płaciłem kilka dni temu 80PLN, też pod Warszawą. Przełożenie opon, wyważenie, nowe wentyle, klucz dynamometryczny, czyszczenie felgi, itd.
juri2069 31-10-2014, 14:24 Przełożenie opon, wyważenie, nowe wentyle, klucz dynamometryczny, czyszczenie felgi, itd.
O prosze jeszcze mi nigdy nie wyczyszczono felg :) jedynie ten kawałek gdzie się przykleja odważniki . Dobry warsztat :)
Zgadza się 60PLN za przełożenie opon, ale na felgi stalowe. Za przełożenie opon letnich na zimowe na feldze aluminiowej płaci się z reguły więcej. Jak ktoś wcześniej wspomniał, ja też płaciłem kilka dni temu 80PLN, też pod Warszawą. Przełożenie opon, wyważenie, nowe wentyle, klucz dynamometryczny, czyszczenie felgi, itd.
A jak alu to w mojej okolicy 70 :)
a mnie policzyli 60 za alusy :p
André Fivehundred 17-11-2014, 11:31 Jak sprzedawałem opony to tacy jak Ty najbardziej grali mi na nerwach :D
Często gęsto jest tak, że zimowe opony klepią latem, a letnie zimą, dlatego czasami ciężko jest mieć pierwej sort.
W tej chwili można powiedzieć, że produkujemy prawie pól na pół - trochę więcej zimówek.
Witajcie,
Czy ktoś stosował inny rozmiar opon niż zalecany przez producenta?
Nie wiem czy jest różnica pomiędzy różnymi wersjami nadwozia - niemniej jednak pytam o kombi.
Producent zaleca opony o rozmiarze 205/55 R 16.
Czy mogę do niego kupić zimówki w rozmiarze 195/65 R 15 ?
Rozmiar - zamiennik wyszukałem na stronie http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/205/55r16/ a zainteresowałem się oponami Uniroyal MS Plus 77 Tylko nie wiem jak z rozmiarem.
Różnica między jednym a drugim jest znaczna
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-ms-plus-77-195-65-r15-91-t - cena od 161zł
oraz
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-ms-plus-77-205-55-r16-91-t - cena od 250zł
Więc sam już nie wiem. Ostatecznie zastanawiam się nad używkami ale jeśli na używkach za 300zł pojeżdzę 2 sezony a tu 5 więc chyba nie ma aż tak dużych różnic w całym okresie używania.
Producent zaleca opony o rozmiarze 205/55 R 16.
Czy mogę do niego kupić zimówki w rozmiarze 195/65 R 15 ?
Możesz, pod warunkiem, że z przodu masz tarcze 278 mm, a nie 300 mm. A drugi komplet felg 15" masz czy planujesz kupić?
Nie mam drugiego kompletu felg - więc zakładam że wydam około 80 zł za przekładkę opon.
Obecnie posiadam stalówki - a jaki rozmiar mają tarcze -to nie mam najmniejszego pojęcia.
kolega xyz2 nie zauważył, że zmienił średnicę felg i opon z 16" na 15" ;)
krzys1968 10-11-2015, 12:14 Ja w swoim kombiku mam 195/65 r15 i takie byly od poczatku .
xyz2
Zamiast kombinować z felgami i używkami kup nowe takie http://allegro.pl/4x-opony-zimowe-205-55r16-kormoran-snowpro-b2-2015-i5690764901.html i też będziesz zadowolony. 195/65/15 to odpowiednik ale musisz zakupić felgi 15". Czy warto mieć cały setup zimowy do przekladki to temat rzeka - nie ma co ponownie wałkować.
Piszac ten temat nie znałem dokładnie jak "czytać" podany rozmiar opon. Dopiero kolega uświadomił mnie że 15-tek nie założę na felgę 16 - bo nie wejdzie.
Tak że jeśli nie kupię drugiego zestawu felg stalowych to jestem zmuszony do używania rozmiaru z R16. Taniej chyba wyjdzie kupić opony R16 niż felgi + opony R15
a coś takiego do Focusa mk2 '08
http://allegro.pl/4x-zima-205-55r16-91h-dayton-dw510-evo-warszawa-i5763774771.html
w poprzednim aucie (lanosie)miałem dayton ..
Ok dziś już kupuję - ostatnie pytanie - bo teraz są te opony albo z detką albo bezdętkowe i mam pytanie czy to ma jakiś wpływ na nnie.
Zamierzam kupić opony całoroczne http://allegro.pl/4x-vredestein-quatrac-5-205-55r16-91h-caloroczne-i5740414257.html a posiadam stalowe felgi.
Czy tych opon bedę mógł używać zarówno na felgach aluminiowych jak i na stalowych?
Ok dziś już kupuję - ostatnie pytanie - bo teraz są te opony albo z detką albo bezdętkowe i mam pytanie czy to ma jakiś wpływ na nnie.
Z dętką do osobówek to już nie ma przynajmniej ze 25 lat. :-)
Czy tych opon bedę mógł używać zarówno na felgach aluminiowych jak i na stalowych?
Oczywiście.
krzys1968 23-11-2015, 14:00 Ok dziś już kupuję - ostatnie pytanie - bo teraz są te opony albo z detką albo bezdętkowe i mam pytanie czy to ma jakiś wpływ na nnie.
Zamierzam kupić opony całoroczne http://allegro.pl/4x-vredestein-quatrac-5-205-55r16-91h-caloroczne-i5740414257.html a posiadam stalowe felgi.
Te odradzam strasznie chucza ma dwie i zaluje ze niekupilem goodyear vector 4seasons do pary , chcialem sprubowac inne zewzgledu na cene i zaluje lepiej dodac troche wiece i miec spokuj
Do użytkowników wielosezonowych. Jak te opony w ogóle sie sprawują zima/lato, widzę, że wracaja do łask. Czy to bardziej ekonomiczne powody decydują o zakupie.
krzys1968 23-11-2015, 14:45 Do użytkowników wielosezonowych. Jak te opony w ogóle sie sprawują zima/lato, widzę, że wracaja do łask. Czy to bardziej ekonomiczne powody decydują o zakupie.
Jezdze juz od 5 lat na goodyear vector 4seasons i jestem zadowolony moze sa latem minimalnie glosniejsze lecz tak jak pisalem ponizej kupilem 2 innne caloroczne i zaluje . No i niemam klopotu i zamiast 2 razy do roku zmiane to robie to 1 raz bo powinno robic przemiane przednie do tylu a tylne do przodu
Te odradzam strasznie chucza ma dwie i zaluje ze niekupilem goodyear vector 4seasons do pary , chcialem sprubowac inne zewzgledu na cene i zaluje lepiej dodac troche wiece i miec spokuj
Zarówno jedna jak i druga mają ten sam poziom głośności 69dB - jeden z niższych.
Wiec nie wiem jak sie do tego odnieść.
Za Vredestein przemawiają testy.
Vredestein 1100PLN, GOODYEAR VECT. 4 SEASONS 1400PLN - różnica znaczna jest.
krzys1968 23-11-2015, 19:37 Zarówno jedna jak i druga mają ten sam poziom głośności 69dB - jeden z niższych.
Wiec nie wiem jak sie do tego odnieść.
Za Vredestein przemawiają testy.
Vredestein 1100PLN, GOODYEAR VECT. 4 SEASONS 1400PLN - różnica znaczna jest.
Napisalem o swoim doswiadzeniu z tymi oponami a poziomem glosnosci tym bym sie nie sugerowal ja tez sie tym sugerowalem no i cena i wyszedlem na tym zle
Znalazłem w teście że jednak Vredesteiny są troszkę głośniejsze
http://ocdn.eu/images/pulscms/ZTk7MDMsMzBjLDAsMCwx/7e5e11bf58e3c90fab2d2f39c4aa3eb0.jpg
Strona z porównaniem
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-185-60-r-15-czy-sa-dobre-na-kazda-pogode/xjb0j
To teraz sam już nie wiem co tu wybrać.
Po przeczytaniu skłaniam sie do KLEBER QUADRAXER
krzys1968 24-11-2015, 09:46 GOODYEAR VECT. 4 SEASONS sa standardowo montowane w fokusach . no cusz decyzja nalezy do ciebie ja podzielilem sie swoimi wrazeniami odnosnie tych opon
Podpinając się pod temat, mam pytanie odnośnie opon zimowych
Obecnie mam Lato-205/55/16 i mam dylemat co kupić na zimę.
1. Kupno używek max. 3 lata ale klasy premium (GY, Conti,Nokian,Dunlop) 205/55/16 (cena ok 600zł)
2. Zakup nowych produkowanych dla IC z tego co wiem opon (cena 680zł) kumpel mi je poleca, ponoć lepsze od Dębic, a parametry ma C -C
https://www.motointegrator.pl/produkty/1322898-membat-flake-20555r16-91h
3. Zakup nowych Nokian WR D4 195/65/15 + stalówki(używki) (1050zł)
4. Zakup nowych Nokian WR D4 205/55/16 kosztem braku zakupów nowych letnich (będę zmuszony poczekać sezon) lub zakup tylko 2 szt. na oś tylnią.
Dodam iż poz. 3 daje oszczędności 160zł rocznie! na wymianie. co po 5 latach skutkuje zakupem nowych opon :) No i z racji iż opona jest wyższa przełoży się na mniejsze zużycie zawieszenia, kosztem zapewne prowadzeniem.
Może wy pomożecie mi w dokonaniu wyboru, będę wdzięczne. Jeśli macie inne propozycje co do Nokianów chętnie zobaczę. (czyt. że lepiej opony asymetryczne do aut z wielowachaczem z tyłu, aby nie ząbkowały)
FF MK2 '08 1.8tdci
3. Zakup nowych Nokian WR D4 195/65/15 + stalówki(używki) (1050zł)
Ta opcja jest niemożliwa dla twojego pojazdu. Najmniejsze to 16".
Zakup opon całorocznych robią teraz naprawdę niezłe a na przyszłość kalkulacja utrzymania samochodu bo za darmo nie da się jezdzić.
Zakup opon całorocznych robią teraz naprawdę niezłe a na przyszłość kalkulacja utrzymania samochodu bo za darmo nie da się jezdzić.
Nikt nie mówi tutaj o jezdzie za darmo :)
Kalkulacje własnie przeprowadziłem jak zauważyłeś...
Fakt iż nie wiedziałem że 15 nie wejdą bo tarcza jest 300mm. i dzięki koledze wyżej zostało to rozwiązane.
A co do całorocznych, to wychodzę z założenia że jak jest coś do wszystkiego to jest do.... :)
Więc raczej skłaniam się do zakupu nowych klasy premium, lub letnie klasy premium + zima budżetowa (która teoretycznie będzie użytkowana przez 3-4 miesiące w roku).
I jeśli bym miał stosować twoje twierdzenie że za darmo nie da się jeździć, to bym nie poruszał tematu zmiany opon, a jeśli już to pewnie brałbym 10 letnie używki budżetowe lub bieżnikowane..
Pytanie.. było miedzy 4 opcjami jedna już odpadła ..;/
Opona to podstawa samochodu oszczędzanie na niej to igranie za własnym bezpieczeństwem.Rozwala mnie zawsze po prostu jak ktoś ma ileś tam na samochód,nieważne jaki i za ile ,ale potem nie ma już 1200-1500 zł na komplet opon.Kup dwa dobre komplety i nie kombinuj.
Za 2 tysiące na Allegro można kupić dwa komplety 16 premium przed chwilą sprawdzałem.
No z tym się zgodzę tylko ja do nich się nie zaliczam.. :027:
Po pierwsze samochód mam kilka lat, po drugie nie twierdze ze nie chce kupić, tylko własnie mam dylemat które.
Na dzień dzisiejszy w drugim aucie który użytkuje głównie, mam dunlopy sp winter sport 3d(więc to też nie jest oszczędzanie na bezpieczeństwie)
A to że przeszły mi przez myśl budżetówki spowodowane jest tym iż Forda użytkuje sporadycznie, jak zrobię łącznie przez zimę max 500-1000 km to będzie dobry wynik.. Więc dlatego mam dylemat,ale może skończy się na odstawienie Forda do garażu niech czeka do wiosny :)
A za 2000zł komplet premium, ciekawe możesz sprecyzować bo nokiany 1200
a lato Conti tez 1200 daje 2400 :)
Forda użytkuje sporadycznie, jak zrobię łącznie przez zimę max 500-1000 km to będzie dobry wynik..
To rzeczywiście szkoda pieniędzy na nowe opony (i felgi) - lepiej niech sobie stoi, a czasem przy braku śniegu na drodze weźmiesz go gdzieś na spacer.
A to że przeszły mi przez myśl budżetówki spowodowane jest tym iż Forda użytkuje sporadycznie, jak zrobię łącznie przez zimę max 500-1000 km to będzie dobry wynik.. Więc dlatego mam dylemat,ale może skończy się na odstawienie Forda do garażu niech czeka do wiosny
A za 2000zł komplet premium, ciekawe możesz sprecyzować bo nokiany 1200
a lato Conti tez 1200 daje 2400
Panowie rozwala mnie takie myślenie.Rozumiem że jest budżet sam też kasy nie znajduję na ulicy ale po co ci komplet opon jak przez zimę tyle jeżdzisz. Ja robię 30-35 tyś i nie znalazłem zeszłej zimy w Mazowieckim jednego dnia uzasadniającego użycia zimowej opony.Śledziłem prognozy i ostatecznie takiej zmiany nie dokonałem.
http://allegro.pl/4x-205-55r16-uniroyal-rainsport-3-91v-gdansk-i4997396811.html
http://allegro.pl/4x-zimowe-bridgestone-blizzak-lm32-205-55r16-i5803953734.html
No powiem tak, w Beskid Śląski nie pojadę na letnich.. :), a poza tym sam sobie zaprzeczasz... Raz mówisz o bezpieczeństwie a dwa iż nie widzisz sensu zmieniać ponieważ warunki nie wymagały, wydaje mi się ze temperatura z pewnością wskazywała - (minus) w woj. mazowieckim nie raz i już było zasadne używanie opon zimowych, gdyż mieszanka jest inna niż w letnich a co za tym idzie zachowanie opon letnich przy ujemnych temperaturach jest gorsze i stwarza niebezpieczeństwo.
-(ok,śmieszy Cię to, ale powiem Ci że nawet w tak małym dystansie może dojść do sytuacji w której będziesz bez wyjścia i co wtedy... ;/ )
-(A mówiłeś że to jest najważniejsza-- i tu się z Tobą zgodzę)
Więc wydaje mi się że pora zakończyć dyskusje i dywagacje na ten temat.
-A zakup nowych 2 letnich opon zimowych, nie satysfakcjonuje mnie ( opony zwykłem użytkować < 5 lat, i nie interesuje mnie ile bieżnika zostało, oczywiście jeśli jest zużyta poniżej progu to śmietnik)
A co do letnich, dziękuje za propozycje będę miał ją na uwadze podczas zakupu.
Test opon calorocznych.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2015-AutoBild-All-Season-Tyre-Test.htm
Ogolnie powinny wystarczyc Ci Michelin CrossClimate
Polecam sklep
http://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-crossclimate-205-55-r16-94-v-xl#90333416
Jak masz 2 tys.zl na opony to kup
zima
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-rs2-w452-205-55-r16-91-t-mfs#94183077
lato
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainsport-3-205-55-r16-91-h#84339758
lub
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-line-205-55-r16-91-v#87550318
Dziękuję za propozycje znam sklep oponeo.. dobre ceny :_)
A co do testu jest ok, tylko oni testowali to na warunki Wielkiej Brytani a tam więcej deszczu niż śniegu... :) wiem u nas też jest jak jest z tym śniegiem ale w górach można go częściej spotkać.. :) a kilka wyjazdów planuje pośmigać po stokach...
Panowie posiadam Focus MK3 z oryginalnymi felgami forda i oponami 205/55 R16 i teraz pytanie czy mogę na te felgi kupić opony 215/50 R17 czy to będzie pasowało. Z tego co się orientowałem taki rozmiar obsłuży auto ale czy felga nie musi być inna ?
Musi być inna, tu masz 16 cali średnicy, a chcesz kupić 17 cali średnicy.
Możesz założyć na przykład "215/50 R16" i będzie elegancko.
no dobrze a teraz pytanie jak już zostanę przy tych 16
to który rozmiar lepszy
215/50 R16
205/55 R16
gdzieś wyczytałem że 215/50 R16 zrobią większe spalanie czy to prawda ?
I która wizualnie będzie lepsza ?
Węższa zimą będzie lepsza.
Rekomenduję Nokiany WR do focusa - jazda typowo miejska z błotem pośniegowym.
Do kopnego śniegu polecam traktor w stylu Dębica
Zastanawiam się nad dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91H opory toczenia C
NA MOKREJ PRZYCZEPNOŚĆ B
69DB co myślicie
FilipEbR 04-10-2016, 02:35 A tak odchodząc od tematu samych opon.. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi stalówkami:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Felga-stalowa-6.5-J-x-16-stylizowana-na-alu-Focus-C-max-1682656/2987 ?
Czy warto je brać? Jak z trwałością? Bo we wcześniejszych autach miałem "normalne" stalówki a do forda widzę jakieś przybajerzone :P No i w sumie jak kupiłem nowe autko to i felgi na zimę jakieś by się przydały :) Opony już upatrzyłem :)
Warto, trwałe i ładne stalówki, mam je na zimę.
Czy na stalowe fabryczne felgi 16x6,5 mogę założyć oponę 195/55?
Homologowana jest 205/55 R16, ewentualnie 195/60 R16 jest zamiennikiem.
No właśnie nie widzę w instrukcji nic na temat opon węższych niż 205.
Myślałem, że będzie jakaś różnica w cenie ale widzę, że to nie ma sensu.
W mk2 były 195/65R15 nawet, w mk3 są już tylko szersze opony na większych felgach.
Bump: Zastanawiam się nad dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91H opory toczenia C
NA MOKREJ PRZYCZEPNOŚĆ B
69DB co myślicie
Spoko, można brać :)
Bump: no dobrze a teraz pytanie jak już zostanę przy tych 16
to który rozmiar lepszy
215/50 R16
205/55 R16
gdzieś wyczytałem że 215/50 R16 zrobią większe spalanie czy to prawda ?
I która wizualnie będzie lepsza ?
Na zimę wystarczy 205/55 R16, wizualnie bez różnicy w sumie, podobnie spalanie - może na 205 będzie subminimalnie niższe.
215/50 R16
205/55 R16
Przy tej różnicy to nie rozmiar, a kształt bieżnika zdecyduje chyba o spalaniu.
Tak czy owak cudów bym się nie spodziewał.
Zwłaszcza, że pomiędzy oponami rożnych producentów są takie różnice, że ta nominalnie szersza może mieć węższy bieżnik, bo boki będą bardziej zaokrąglone.
Grzegorz MX 04-10-2016, 15:47 A propos zimy, sprawdzałem ofertę sklepów internetowych w PL oraz 2 w DE i poza kilkoma typami znanych marek i chińczyków - opon zimowych brak.
Nie wyprodukowali czy chcą rzucić na rynek 31.10.2016 roku do Hurtowni, niech ludziska się zabiją i podbiją cenę?
Naprawdę jest mało zimówek. Ja patrzyłem na przykładowe (szukałem dla kumpla) 225/60/R18.
Poszukaj przykładowych 195/65R15, to znajdziesz ich w pieron i jeszcze trochę.
Lukasz2525 08-10-2016, 17:15 Moge na fordowskie 17" zalozyc 225/50r17 zamiast 205/50r17 ? Beda 2 cm szersze i 1 centymetr wyzsze , miejsce chyba jest ( chyba ) , a co z predkoscia na zegarach ? Jezeli chodzi o same felgi , to w mondeo i 235/45r17 ludzie zakladaja , wiec szerokosc powinna byc w porzadku .
Witam.
Takie pytanko.
Kupuje mklll a mam jeszcze stalówki 15cali z mkll. Bedą pasowały? Nie wiem jeszcze jaki bedzie rozmiar tarcz ale bedzie to wersja TDCI 105km( i czy to ma jakieś znaczenie).
Pozdrowienia z zielonego kraju!
Artur
A propos zimy, sprawdzałem ofertę sklepów internetowych w PL oraz 2 w DE i poza kilkoma typami znanych marek i chińczyków - opon zimowych brak.
Nie wyprodukowali czy chcą rzucić na rynek 31.10.2016 roku do Hurtowni, niech ludziska się zabiją i podbiją cenę?
Naprawdę jest mało zimówek. Ja patrzyłem na przykładowe (szukałem dla kumpla) 225/60/R18.
To słabo szukałeś i to chyba w jakimś "ruskim" sklepie.
W zeszłym roku kupowałem opony zimowe w PL nie sprawdzając nawet w DE ich ceny. A mianowicie Dunlop Winter Sport 4D 205/55 r16, zimówki zrobiły ok 18-20tys i nie widać zbytnio zużycia. Ale moje letnie Dunlop Sport Bluresponse niestety już szykuję do wymiany ( bieżnik ok5mm) od maja 2015 zrobione na nich ok 49-50tys. I co się okazało kupię owe opony taniej tu niż w PL, tak zaliczyłem zdziwko. Letnie polecam, szczególnie jeżeli chodzi o aquaplaning(testowane) Jeżeli chodzi o zimowe to mało się zużywają i nie miałem okazji na nich utracić przyczepności.
225/50r17 zamiast 205/50r17
A co to za dziwne rozmiary do mk3? Standard homologowany to 215/50R17. Felga 17" ma szerokość 7". Prędkość będzie przekłamana, ale nie dużo.
ARF standardowe najmniejsze felgi do mk3 to 16 cali. Ktoś pisał chyba, że 15 mu weszły, ale to już na raczej przy tarczach 280mm, montowanych w najsłabszych wersjach. Większość ma tarcze 300mm. No i nie są homologowane 15".
na lewym słupku od strony kierowcy jest naklejka ze wszystkimi homologowanymi rozmiarami opon wraz z ciśnieniami.
Osobiście już drugi sezon będę jeździł na Yokohamach i mimo że ostatnio zima nie była jakoś super wymagająca to opony dały radę. Cenowo średnia półka, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej się trzymają na mokrym niż np. Fuldy z którymi miałem do czynienia.
pawelforduser 15-10-2016, 15:06 Nokiany sa rewelacyjne.
marcin9913 01-01-2017, 21:39 Szukam właśnie opon do Focusa 2011r kombi 1.6 Ecoboost 205KM :)
Opony w rozmiarze 215/50/17
Które parametry będą odpowiednie do mojego auta:
Opona Falken Ziex ZE 914
95W, XL, FR
http://www.sklepopon.com/opona-letni...7-95w-xl-84761
lub
91W, FR
http://www.sklepopon.com/opona-letni...r17-91-w-56398
Nie wiem dlaczego ktoś przeniósł mój post do opon zimowych skoro ja pisze o oponach letnich!!!
kumpel Fordzika 01-01-2017, 22:51 Szukam właśnie opon do Focusa 2011r kombi 1.6 Ecoboost 205KM
Opony w rozmiarze 215/50/17
Szukaj Nokianów z serii WR na serio świetna opona na zimę, na każde zimowe warunki. Niedrogie do tego są. Zajeździłem wiele fajnych zimówek, a zimy mam u siebie konkretne. Żadne gumy nie były tak skuteczne jak Nokinan WR. Jak chcesz oszczędzić kaski to dawniejsza szkoła dopasowania opon mówi, że możesz, kiedyś tak się zalecało kupić na zimę opony rozmiar węższe czyli 195, serio, serio
Nie mam drugiego kompletu felg - więc zakładam że wydam około 80 zł za przekładkę opon.
Obecnie posiadam stalówki - a jaki rozmiar mają tarcze -to nie mam najmniejszego pojęcia.
95KM -278 mm
Wersja silnika mocniejsza 115KM - 300mm
Sprawdzone mam oba rozmiary i ja polecam 195/65 R 15
Mnie osobiście o wiele lepiej na takich oponach się jeżdzi.
Policz że 2 razy w roku przekładasz, to czy nie warto kupić kpl. felgi i opony?
Tańsze opony a lepiej się spisują, a do tego felgi stalówki.
Bump: O, dokładnie jak Fordzik napisał.
Bump: Witam.
Takie pytanko.
Kupuje mklll a mam jeszcze stalówki 15cali z mkll. Bedą pasowały? Nie wiem jeszcze jaki bedzie rozmiar tarcz ale bedzie to wersja TDCI 105km( i czy to ma jakieś znaczenie).
Pozdrowienia z zielonego kraju!
Artur
ECOnetic?
Szukaj Nokianów z serii WR na serio świetna opona na zimę, na każde zimowe warunki. Zajeźdizłem wiel fajnych zimówek, a zimy mam u siebie konkretne. Żadne gumy nie były tak skuteczne jak Nokinany WR.
W ogóle Nokian robi bardzo dobre opony. Np. bardzo miło wspominam letnie Nokian V, a z ostatniego lata ZLine. Teraz mam zimówki również Nokian, ale niestety niedostępne w PL, bo kolcowane. Nokian Hakkapeliitta 8 są po prostu genialne. Sporo lepsze od Pirelli Sottzero. Oczywiście kolce wydłubaliśmy ;-)
Jak chcesz oszczędzić kaski to dawniejsza szkoła dopasowania opon mówi, że możesz, kiedyś tak się zalecało kupić na zimę opony rozmiar węższe czyli 195
Tak się kiedyś robiło. Szczególnie w czasach D124. Jednak w dobie nowoczesnych opon raczej powinno się zakładać identyczny rozmiar jak na lato.
kumpel Fordzika 02-01-2017, 13:46 Kumpel który w oponach siedzi od lat dalej twierdzi, że można zimówki zakładać numer węższe i ma to nawet sens. Po prostu lepiej się jeździ na węższych w kopnym śniegu czy chlapie pośniegowej. Niemniej od strony biznesowej bo prowadzi hurtownie opon i zakłada wymiany to jednak poleca opony tego samego rozmiaru co letnie, bo po co ma zarobić mniej jak może więcej.
Ja zawsze jeżdżę na węższych, kolega hurtownik w swoich prywatnych autach i też na węższych :)
Po prostu lepiej się jeździ na węższych w kopnym śniegu czy chlapie pośniegowej.
Których to warunków jest u mnie może tydzień/dwa na 15-20 tygodni eksploatacji opon M+S.
Dlatego przestałem kupować zimówki. :-) Poza tym 195/60R16 są droższe niż 205/55R16. I jest mniejszy wybór.
kumpel Fordzika 02-01-2017, 17:45 Z oponami jak z olejami :) można dobrze, można słabiej trafić :)
świetne zimowe opony Brigstone seria BLIZAK jakoś w Polsce średnio chwalone, albo wcale bo to zimówki na szybkie autostrady we Włoszech lub w Horwacji :)
Ja u siebie na Carvingowych czasem muszę jeździć i to często.
Czesc!
Mojego Focusa kupilem z oponami letnimi, niestety nie dalo sie wyciagnac od handlarza opon zimowych tak wiec musze kupic opony zimowe na wlasna reke a ze ze wzgledu na zblizajacy sie koniec zimy, opony zimowe beda taniec wiec chce to zrobic w okresie miedzy wiosna a latem.
Sprawa wydaje sie prosta, pojechac do zakladu i kupic, ale...
Czytam na necie ze do focusa mozna kupic rozmiary opon:
205/55 R16 - fabrycznie zakladany w Focusach
215/55 R16
215/50 R17
235/40 R18
Teraz rodzi sie problem tego typu, ze nie wiem ktory z rozmiarow wybrac.
Sprawa nie jest taka prosta bo od czytania o tym jak zachowuje sie opona szeroka, a jak waska w roznych warunkach juz powoli glupieje.
Warunki w jakich bede jezdzic to glownie miasto, kilka razy trasa (do 100km) w ciagu calej zimy, takze beda to odsniezone drogi asfaltowe.
Na chlopski rozum wydawalo mi sie ze im szersza opona tym lepiej bedzie trzymac sie drogi (przy wiekszym spalaniu) ale z tego co czytalem to nie jest takie oczywiste...
Czy ktos "ogarniety" w temacie doboru opon moze mi doradzic?
Opony chce kupic odrazu z felgami tak bym sam mogl sobie je wymienic.
Jeśli nie zależy ci na lansie, to zdecydowanie rozmiar pierwszy, zwłaszcza na zimę i do miasta.
Chcesz powiedziec ze szerokosc opony nie bedzie miala wplywu na przyczepnosc?
Jezeli nie odczuje zadnej roznicy miedzy szerkoscia opony to nie bede przeplacac za sama opone jak i za czestsze wizyty na stacji benzynowej.
Stara szkoła pochodząca z czasów gdy opony były wątpliwej jakości, a podział na zimowe i letnie był w powijakach mówi żeby na zimę zakładać węższe. Dziś stosuje się zimówki o takich samych rozmiarach jak letnie.
Ok, dzieki, temat uwazam za wyczerpany :)
juri2069 04-10-2017, 10:57 Witam , po etisie pisze że opony zamontowane mają parametry 93 H i mam takie pytanie czy to są wartości minimalne ? Bardzo dużo opon jest 91 , potem 94 ( sporo mniej ) .
W instrukcji nigdzie nie znalazłem dopuszczalną minimalna nośność i prędkość... ktoś podpowie gdzie znajdę?
Rozmiary znam , będę kupował 205/55 lub 215 /55 R16
Kiedyś znalazłem źródło ale zapisałem sobie tylko dane a źródło zniknęło. Taki psikus. :wink:
Ale do sedna - minimalna nośność dla Focusa MK3 to 91 a zalecany indeks prędkości to H/V. Moim zdaniem na zimę może być H.
Jeśli chodzi o rozmiar to wg instrukcji może być 205/55R16 i taki bym wybrał bo tańszy niż 215. Foka na 205 jest wystarczająco stabilna i wydaje się to optymalny rozmiar. Jeździłem na obydwu i powiem, że na tych węższych jest jakby żwawszy.
Ale 205 jest o 1 cm niższa od 215 a to nieraz jest istotna różnica przy tych p.......... krawężnikach !
Po krawężnikach się nie jeździ. Miałem oba rozmiary i nie chciałbym już 215 - balon się brzydko ugina w zakrętach. Jest podobnie gumowato jak na najtańszym rozmiarze do kompaktów, czyli 195/65R15.
juri2069 05-10-2017, 09:47 Ale do sedna - minimalna nośność dla Focusa MK3 to 91 a zalecany indeks prędkości to H/V. Moim zdaniem na zimę może być H.
Dzięki. No i takie opony też zamówiłem 91 H .
No i rozmiar 205/55 Bo są tańsze i jest ich więcej.
A co do 215/55 To wyglądają na letnich troszkę jak balony , ale czepiam sie szczegółów bo ogólnie jest ok .
Wojtek O. 05-10-2017, 12:34 Spokojnie można dać nawet T tylko trzeba pamiętać by sie nie puścić ponad 190 km/h jedyne ograniczenie, bo mogą się rozlecieć.
P.S. na 205 będzie żwawszy. Zawsze na węższych oponach auto lepiej przyśpiesza, ciśnie przez wodę i teoretycznie mniej pali. Za to zazwyczaj gorzej hamuje i trzyma się zakrętów.
Dotyczy to identycznych opon w różnych rozmiarach.
Szymon_Zy 05-10-2017, 12:49 Po przesiadce z 205 na 215 mogę powiedzieć, że jest o 0,3L więcej.
Jak chcesz jeździć dużo po śniegu, a w końcu to opony zimowe to kup raczej węższe niż szersze. Jak chcesz jeździć po mieście to jeden wuj co kupisz.
Za to zazwyczaj gorzej hamuje i trzyma się zakrętów.
Dotyczy to identycznych opon w różnych rozmiarach.
Różnica w hamowaniu subiektywnie niezauważalna. Obiektywnie to może czasami zabraknąć tych kilkadziesiąt centymetrów.
Co do trzymania się zakrętów to mi na 205 jeździło się lepiej. Poza tym foka i tak rewelacyjnie trzyma się zakrętów. Mam porównanie przesiadając się do mondka na 17" gdzie czujesz się jak na bujanej kanapie w porównaniu z focusem.
Wojtek O. 07-10-2017, 21:29 Foka nawet mk3 rzeczywiście dobrze się trzyma i daje poczucie tego co robi(Mondek mk4 też się dobrze trzyma). Mnie w poprzednich autach również bardziej odpowiadały 205(16) niż 215(17) przede wszystkim ze względu na reakcje w koleinach i mocno nierównej drodze. Jednak przy oponach Dunlop Sport MAXX(kierunkowych) na 215 obudzić ABS było ciężko na suchym, a na 205 już mi się zdarzało często. No i zawinąć się na wąskim skrzyżowaniu bez ręcznego rzucając d... dało się tylko na 205 i węższych.
A jeszcze ciekawostka, W Pugu 206 na szerszych kapciach zimowych lepiej skrobałem się w głębokim śniegu niż na węższych sam w tym logiki nie widzę, chyba że auto było tak lekkie że jechałem po śniegu:D
Lukasz2525 07-10-2017, 22:25 Bo to wcale nie jest tak, że opona zimowa im węższa tym lepsza. Ona może być minimalnie węższa, o jeden rozmiar, 10 milimetrów. Jak sobie pozakładcie 165 do ciężkiego auta, to nigdzie nie pojedziecie po śniegu. Węższa opona może się lepiej przebić przez śnieg jak się w niego wjeżdża ( lepiej może się w głęboki śnieg zapaść lub zakopać ), jednak do samego ruszenia na śniegu czy lodzie im więcej gumy, tym więcej przyczepności, fizyki nie oszukasz.
Bump: Ps. Miałem Sport Maxxy TT, teraz mam Sport Maxxy RT2, to nie jest opona kierunkowa. Mają oznaczenie Outside/Inside, po założeniu na felgę można ją założyć na dowolną stronę w aucie, lewo lub prawo i zawsze będzie dobrze, outsidem na zewnątrz. Bieżnik kierunkowy ma taką jodełkę, w kształcie V i oznaczoną rotację. Po założeniu na złą stronę bieżnik będzie tył na przód i to jest opona kierunkowa.
Wojtek O. 08-10-2017, 11:57 Ja miałem starsze wersje Sport maxx-ów te były kierunkowe:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71JrFi5QpsL._SY355_.jpg http://www.tyrereviews.co.uk/images/tyres/dunlop_sp_sport_maxx.jpg
JohnLenin 16-10-2018, 08:33 Witam. Zostały mi po FF2, przedlift felgi aluminiowe oryginały 6,5cala na których w FF2 miałem opony zimowe 205/55/16. Zakupiłem FF3 2.0tdci i chcę kupić opony zimowe, według forda opona 16stka może być w rozmiarze 215/55/16. Czy taka opona będzie pasować do felgi 6,5calowej?
Witam. Zostały mi po FF2, przedlift felgi aluminiowe oryginały 6,5cala na których w FF2 miałem opony zimowe 205/55/16. Zakupiłem FF3 2.0tdci i chcę kupić opony zimowe, według forda opona 16stka może być w rozmiarze 215/55/16. Czy taka opona będzie pasować do felgi 6,5calowej?
Tak
JohnLenin 16-10-2018, 09:16 Dzięki. Zastanawiam się jakie opony na zimę wybrać, poprzednio jeździłem na oponach Sava. Teraz przeglądając Oponeo zastanawiam się nad oponami Nokian WR D3 lub Hankook Winter i*cept evo2 W320, 215/55/16 93H. Które bardziej polecacie, cena też ma znaczenie, a może inne?
Ten mit z wąskimi oponami zimowymi wziął się z rajdów, tyle że tam te wąskie opony mają się łatwiej wgryzać w śnieg a dalej, za przyczepność odpowiadają kolce... Wąska guma bez kolców na mokrej (ale nie pokrytej grubą warstwą wody) drodze będzie gorsza od szerokiej. Bardziej się ślizga, gorzej rusza, gorzej hamuje itp. W najczęstszych warunkach (łagodna zima, mało śniegu, mokra droga bez ulewnego deszczu i głębokich kałuż) jednak szersza opona zapewni większe bezpieczeństwo. Po prostu większa powierzchnia styku / tarcia, która nawet na śliskiej nawierzchni da więcej.
Nie widzę sensu zakładania szerszych, niż letnie (bo jak już jest breja lub wiosenny desz, to taka opona popłynie szybciej od wąskiej), ale zakładanie węższych na zimę to też nie jest dobry pomysł, w takich warunkach.
Na kałuży, grubym flmie wodnym jednakowy model opony poradzi sobie lepiej w węższym rozmiarze - krótsza droga do wypchnięcia wody przez bieżnik. Zatem weższa opona tego samego modelu będzie miała większą odporność na aquaplanning. Raz ze względu na mniejszą drogę, dwa z uwagi na nieco większy nacisk punktowy - skuteczniejsze odprowadzanie wody.
Polecanie konkretnych marek i modeli to tak indywidualna sprawa, że szok. Każdy swoje chwali lub narzeka na to, na czym się zawiódł. Tych dwóch modeli nie testowałem, więc się nie wypowiem, choć zapewne nie zabraknie opinii "nie wiem, ale się wypowiem" ;)
Ja mam prywatnie wymienione tu Sportmaxxy RT (i nowych nie kupię, wystarczą mi Blueresponsy z lepszą klasą paliwową) i Fuldy Kristall HP2 (wcześniej HP). Oba komplety w rozmiarze 205/55/16, ale prywatnie Mk2. Mk3 już nie ma i nie pamiętam, jakie tam flotowo wrzucali zimówki, ale rzuciło mi się to, że nie były zestandaryzowane dla wszystkich aut. Użytkownicy nie mieli wpływu na wybór opon :(
RattusNorvegicus 16-10-2018, 11:47 Witam. Zostały mi po FF2, przedlift felgi aluminiowe oryginały 6,5cala na których w FF2 miałem opony zimowe 205/55/16. Zakupiłem FF3 2.0tdci i chcę kupić opony zimowe, według forda opona 16stka może być w rozmiarze 215/55/16. Czy taka opona będzie pasować do felgi 6,5calowej?
Tutaj masz zestawienie co do czego: http://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/
Ja na 6.5 felgi założyłem na zimę Pirelli Sottozero3 215/55/16 - mk3 2011. Pasują bardzo dobrze. Już na nich jeżdżę - od wczoraj, bo za trochę ponad tydzień wybieram się do Francji, a wiem że do wyjazdu z czasem będzie u mnie ciężko... Także lepiej chwilę wcześniej, niż za późno.
Letnie też mam 215.
215 bardziej się zbaloni i zgumowaci w zakrętach. Miałem takie zimowe na feldze 7.0, ale wróciłem potem do rozmiaru 205 (w fokusie mk2).
zastanawiam się nad oponami Nokian WR D3
Mam i drugi raz bym nie kupił, bo są bardzo twarde - plus: pewnie wolno się ścierają, wielki minus: słabe na mokrej drodze (i właśnie dlatego bym ich nie kupił ponownie). Podobno są dobre w głębokim śniegu, ale takich warunków na drodze raczej nie spotykam.
Polecanie konkretnych marek i modeli to tak indywidualna sprawa, że szok. Każdy swoje chwali lub narzeka na to, na czym się zawiódł.
W pełni się zgadzam i w tym kontekście proszę czytać moją powyższą opinię :)
Sportmaxxy RT
A ja bardzo nie lubiłem tych opon.
Przyczepnośc była super, ale zużywały się zdecydowanie za szybko.
Toteż nie bez przyczyny napisałem, że drugi raz ich nie kupię. Te odziedziczyłem odkupując auto. Ale to paliwowa klasa E.
Choć przy moich przebiegach prywatnym autem, to ich ścieralność nie jest problemem. W tym roku najbardziej ścierał się... wkręt, który wbił mi się w oponę, gdy wracałem do domu ;)
A żeby nie było zupełnie nie na temat, to... te Sportmaxxy to całkiem fajne "zimówki" :D Jako, że ja zaklinam pogodę (zawsze, jak zmienię opony, to pogoda robi się na odwrót - tak, możecie mi podziękować za to ocieplenie - przed minionym weekendem założyłem zimówki i zaraz się zrobiło 20 stopni).
Jak założyłem letnie i spadł śnieg, topniejący, błoto robiący itp. to te Sportmaxxy lepiej ten mokry syf odprowadzały, niż zimówki i auto jechało pewniej. Kolejny przykład tego, co wiele artykułów podaje, ze zimówki na mokrym asfalcie i solidnie topniejącym błocie pośniegowym mogą być gorsze od letnich o wysokich notach za przyczepność na mokrym. Przewaga zimówek wychodzi na zmrożonym (nie mokrym) asfalcie :)
JohnLenin 16-10-2018, 18:41 215 bardziej się zbaloni i zgumowaci w zakrętach. Miałem takie zimowe na feldze 7.0, ale wróciłem potem do rozmiaru 205 (w fokusie mk2).
Tu mnie trochę zmartwiłeś bo nie wiem, czy kupić oponę 215 tak jak zaleca Ford, czy 205, bo felg trochę szkoda się pozbywać?
Na oponach z profilem 80 (nie w Fordzie) i o szerokości 165 czułem gumowatość na zakrętach, ale dało się spokojnie jeździć. Nie wiem, jak 215 z wysokością ścianek 55 miałoby być dużo bardziej chybotliwe od 205 na tym samym profilu. Da się odczuć jakąś różnicę, ale to już skrajne czepianie się ;) Balon przy tym 1 cm szerokości więcej też raczej się odczuwalnie większy nie zrobi. Po prostu nie pompować tego na 4 Bary, tylko trzymać się zaleceń z tabliczki / instrukcji i będzie OK.
Także śmiało brałbym na te felgi dobre laczki i mieć dwa komplety kół. Zastanowiłbym się jednak, czy dobrym pomysłem jest profil 55 dla obu rozmiarów felg. Nawet (ignorując "gumowatość" zastanowiłbym się nad wyższym profilem na mniejszej feldze i wtedy trzymać to na zimę, żeby felgi mniej soli dostawały (wyżej nad jezdnią na wyższym profilu). Oczywiście trzymając się wytycznych rozmiarowych.
Albo w drugą stronę, bo coś mi się kojarzy, że na feldze 17" foka miała profil 50, nie 55. A podałeś dla obu rozmiarów profil 55, co nie wydaje mi się prawidłowym wyborem. Generalnie na 16" wyższy profil opony, niż na 17". Ten sam to raczej kiepski pomysł. Nawet jeśli wejdzie i trzeć nie będzie.
Bump: zajrzałem do instrukcji Mk3 - dobrze pamiętałem:
205/55 R 16, 215/50 R 17, 235/40 R 18
Bump: dobrze pamiętałem, ale późno było i źle przeczytałem wcześniej... Teraz widze, ze w obu przypadkach pisałeś o profilu 55 na feldze 16", tylko szerokość inna, a nie raz 16", raz 17", jak wcześniej żle skojarzyłem.
JohnLenin 17-10-2018, 07:11 Według Oponeo do FF3 2.0Tdci rozmiar oryginalny opony to 215/55/16, takie planowałem kupić(zimówki) i założyć je na alufelgi które pozostały mi z FF2, zastanawiałem się tylko, czy wskazana opona będzie odpowiednia na felgi które mają 6,5", a w FF3 powinny mieć 7" Letnie opony mam na 17stkach 215/50/17.
_Big_Mac_ 17-10-2018, 10:13 Ja przypadkiem do FF3 zamówiłem zimówki 205/55/16, gdzie oryginalne letnie mam 215/55/16. W serwisie zwrócili mi na to uwagę, ale powiedzieli, że 205 też są ok na te felgi i nic się złego nie będzie działo. Mówimy o fabrycznych alufelgach, nie mam osobnych felg na zimę.
Mam je od 4 sezonów, faktycznie zachowują się normalnie. Jak się zjadą, to następne kupię 215, po prostu żeby było zgodnie z fabryką.
Jeżdżę spokojnie, kupuję najlepsze opony według testów branżowych żeby mieć większe szanse w razie W, nie potrafię kompetentnie odpowiedzieć, które lepiej działają "na limicie" ;) Aktualnie Continentale TS850.
JohnLenin 19-10-2018, 17:41 Dzięki za odp. Zdecydowałem się na opony Hankook Winter i*cept evo2 W320 215/55/16.
Cześć,
opony letnie mam w rozmiarze 215/55 R16
Pora kupić zimówki i tu mam dylemat, czy jest różnica między szerokością 215 a 205? I obydwie są homologowane przez forda? Sam nie jeźdżę zimą dużo (max 5tys km przejadę) i zastanawiam się czy odczuję różnicę między ich szerokością.
Skłaniam się do rozmiaru 205 bo są tańsze
Nokian WR D4 205/55 R16 91 T 1300 za zestaw
Dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91 T - cena jak wyżej i mój fawory jeżeli chodzi o droższe
bądź tańsze
Goodyear Ultra Grip 8 205/55 R16 91 T - 1150 za zestaw
Nokian WR D3 205/55 R16 91 T - 1120 za zestaw
Czy jest taka różnica między nimi?
Sam rozmiar 215 to już cena 1600 za zestaw, raczej chyba nie warto?
Cześć,
c zy jest różnica między szerokością 215 a 205? ?
1cm
1cm
To wiem, bardziej chodziło mi o właściwości jezdne i wybór konkretnego modelu opony w związku z tą różnicą.
Nie zauważysz. A do tego bardziej "ekologiczna" 215 może mieć węższy bieżnik niż bardziej "sportowa" 205. Bo to szerokość opony, a nie bieżnika (jak większość mylnie sądzi).
_Big_Mac_ 26-10-2018, 08:16 Lepiej wydać 1300zł na porządne 205 niż na budżetowe 215.
W życiu bym nie wydał takiej kasy na opony :D
Są ludzie którzy bezproblemowo wydają tyle a nawet i więcej.
Lepiej kupić droższe opony zimowe, ponieważ są lepsze jakościowo. W tym przypadku cena i jakość idą w parze.
Jak <5 tysięcy km (tak napisane), to warto się zastanowić, czy w ogóle brać zimówki. Jeżeli to auto jeździ po mieście i prawdziwej zimy w górach nie uświadczy, to można myśleć o całorocznych, byle z najwyższej półki. Będą lepsze od tanich zimówek, a przy takim przebiegu pewnie wystarczą na 5 lat. Zimówki po 5 latach wyrzucisz ze względu na wiek, nie na zużycie. A co zaoszczędzisz nie kupując nowych letnich, to się przy całorocznych zwróci.
Szerokość opony i wysokość profilu ma się mieścić w zalecanych przez Forda rozmiarach dla tego modelu. Szerokość opony, zależnie od wzoru bieżnika, może mieć zupełnie inną powierzchnię styku. Zimowa 205 z wieloma nacięciami itp., ale bez wyraźnych, głębokich rowków wzdłuż bieżnika (jak w letnich do odprowadzania wody), może mieć większą powierzchnię styku z jezdnią od letniej 215 z kilkoma konkretnymi "rowami" ;)
Przy różnicy 1 cm wiele zależy od rzeźby bieżnika i klasy opony. Efektywność paliwowa też coś niecoś podpowiada. Niskie opory toczenia szerszej opony mogą zaowocować lepszym prowadzeniem niż 1 cm węższa, ale o znacznie wyższych oporach (np. F).
Cześć,
opony letnie mam w rozmiarze 215/55 R16
Pora kupić zimówki i tu mam dylemat, czy jest różnica między szerokością 215 a 205? I obydwie są homologowane przez forda? Sam nie jeźdżę zimą dużo (max 5tys km przejadę) i zastanawiam się czy odczuję różnicę między ich szerokością.
Skłaniam się do rozmiaru 205 bo są tańsze
Nokian WR D4 205/55 R16 91 T 1300 za zestaw
Dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91 T - cena jak wyżej i mój fawory jeżeli chodzi o droższe
bądź tańsze
Goodyear Ultra Grip 8 205/55 R16 91 T - 1150 za zestaw
Nokian WR D3 205/55 R16 91 T - 1120 za zestaw
Czy jest taka różnica między nimi?
Sam rozmiar 215 to już cena 1600 za zestaw, raczej chyba nie warto?
Ja kupilem w tamtym tygodniu na alledrogo goodyear ultragrip 9 za 1179 zł. Rok produkcji 2018. I widze ze sa dalej dostępne.
Opony Polecam, wypadają ciut lepiej od dunlopow i duzo lepiej od nokianow
Mowa oczywiscie o 205/55/16
_Big_Mac_ 27-10-2018, 17:04 Lepiej kupić droższe opony zimowe, ponieważ są lepsze jakościowo. W tym przypadku cena i jakość idą w parze.
Pełna zgoda, na jakości opon się nie oszczędza, natomiast ja rozumiem, że pytanie brzmi "te same opony kosztują 1200zł w rozmiarze 205 i 1600zł w rozmiarze 215, czy warto brać szerszą rozmiarówkę", nie "czy warto brać lepszy model, który jest dostępny w szerszej rozmiarówce".
Jak <5 tysięcy km (tak napisane), to warto się zastanowić, czy w ogóle brać zimówki. Jeżeli to auto jeździ po mieście i prawdziwej zimy w górach nie uświadczy, to można myśleć o całorocznych, byle z najwyższej półki. Będą lepsze od tanich zimówek, a przy takim przebiegu pewnie wystarczą na 5 lat. Zimówki po 5 latach wyrzucisz ze względu na wiek, nie na zużycie. A co zaoszczędzisz nie kupując nowych letnich, to się przy całorocznych zwróci.
.
Dzięki za propozycję.
Wziąłem pod uwagę też całoroczne, sporo poczytałem i wszędzie proponują tylko te najlepsze, więc wzrok skierowałem na goodyear vector 4seasons g2.
Nie zdecydowałem czy jednak zimowe czy też całoroczne, stąd też się waham dalej.
Pełna zgoda, na jakości opon się nie oszczędza, natomiast ja rozumiem, że pytanie brzmi "te same opony kosztują 1200zł w rozmiarze 205 i 1600zł w rozmiarze 215, czy warto brać szerszą rozmiarówkę", nie "czy warto brać lepszy model, który jest dostępny w szerszej rozmiarówce".
Pytanie brzmi czy jest sens brać ten sam konkretny model opony w szerszym rozmiarze płacąc za to 300-400 zł więcej i czy nie będzie problemów z homologacją i założeniem węzszych do auta, skoro teraz mam szersze. Co do sameggo styku 1cm więcej na asfalcie to chyba nie odczuję różnicy.
I tutaj właśnie jest kolejne pytanie, jak to jest z tym rozmiarem i homologacją oraz pasowaniem węższych opon do felgi, którą mam i na której siedzą 215? Nie wiem jakie to felgi (jak sprawdzić ich dane), domyślam się że któreś oryginalne.
Instrukcja niewiele mówi, z jednej strony widzę, że każda wersja dopuszcza 205/55, natomiast przy jeździe powyżej 160 km/h już tylko 215/55
Jak będę jechał czasowo szybciej niż 160km/h to może to być jakiś problem?
Jak głupie pytania to sorki, ale dla mnie takie techniczne rzeczy to czarna magia...
Dzięki za pomoc.
Jak będę jechał czasowo szybciej niż 160km/h to może to być jakiś problem?
Żadniusieńkiego. Te 215 dadzą ci gorsze poczucie kontroli w zakrętach, bo balon opony jest większy. Jedyna zaleta to lepsza amortyzacja nierówności.
Krzyschu 29-10-2018, 12:22 Mój zmysł rajdowca jest w takim razie przytępiony bo nie czuje różnicy pomiędzy 205/55 a 215/55 w odczuciu prowadzenia w zakrętach. To zbyt mała różnica w wielkości balona. Znacznie większą role będzie odrywać jaka opona siedzi na feldze.
Pod koniec lata przesiadłem się na 215/50R17 i komfort jest utrzymany (również Hankook ventus prime 3).
Czy prowadzi się lepiej niż na 215/55R16 ? Może w szykanach i nagłych zmianach kierunku czuć różnice ale na 215/55R16 mój focus jechał jak po szynach. Pewnie bez bujania itd.
Generalnie mogę stwierdzić, że Focus MK3 Trend Sport prowadzi się równie dobrze na 205/55R16 co 215/55R16 i 215/50R17 ale wygląda najlepiej na R17 :)
PS. Różnice spalania, mimo że 205/55R16 są na stalowych felgach są dla mnie nie mierzalne. Ok najmniejsze spalanie miałem na 205 było to 4,7. Ale ostatnio na 215/50R17 wyszło 4,8 na podobnym odcinku prowadzącym do tej samej miejscowości ok 65km. Oczywiście tempo emeryckie po krajówkach, gdzie nie dało się pogonić.
Ok, dzięki Panowie za pomoc.
Pozostaje jeszcze kwestia homologacji, czy z tym silnikiem jaki mam opony 205/55/r16 są homologowane? I jeżeli tak to jaki indeks nośności jest wymagany? Czy 91 jest ok czy trzeba szukać większego?
_Big_Mac_ 31-10-2018, 10:56 205/55/r16 są rozmiarem dopuszczonym dla Twojej wersji, skoro instrukcja nawet podaje zalecane ciśnienie. Dlaczego nie podali ciśnienia dla "przedłużonej jazdy z prędkością większa niż 160km/h", nie wiem.
Indeks 91 powinien wystarczyć, według tego co widzę tu: https://www.ford.pl/serwis/obsluga-i-oferty-serwisowe/motorcraft/opony/focus
Na moim fordzie była nalepka z (homologowanym, jak mniemam) rozmiarem 195/65R15. No i co z tego, kiedy takiego rozmiaru nie dało się założyć, bo się felga na zaciski nie mieściła. Nawet tego sensownie nie dopasują do rzeczywistości.
Na obecnym pojeździe nie ma na naklejce rozmiary opon, którego nie da się założyć.
215 tylko na felgi 17 tyko wg instrukcji focusa mk3. Myślałem o letnich 215 ale kupować nowe felgi 1500zl + opony min 1000zl to interes bezsensowny lepiej doposażyć autko
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Wg instrukcji to raczej tak:
215/55/16
215/50/17
Indeks 91 powinien wystarczyć, według tego co widzę tu: https://www.ford.pl/serwis/obsluga-i-oferty-serwisowe/motorcraft/opony/focus
Dzięki!
W taki razie szukam czegoś takiego i zaoszczędzone parę stówek.
215 tylko na felgi 17 tyko wg instrukcji focusa mk3. Myślałem o letnich 215 ale kupować nowe felgi 1500zl + opony min 1000zl to interes bezsensowny lepiej doposażyć autko
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Aktualnie mam właśnie 215 na 16...
A jak to jest z felgami? Jak 215 siedzi na aktualnej to 205 też będzie pasować i będzie hulać?
_Big_Mac_ 02-11-2018, 14:08 Tak, ja mam letnie 215/55 R16 na fabrycznych aluminiowych felgach, na zimę zakładam zimówki 205/55 R16 na te same felgi
Tak, ja mam letnie 215/55 R16 na fabrycznych aluminiowych felgach, na zimę zakładam zimówki 205/55 R16 na te same felgi
W takim razie kupuje 205. Zaoszczędzę parę stówek i przeznaczę je na jakieś nowe 17 felgi na lato, wtedy wrócę z wyborem opon do nich.
Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi i pomoc.
Dla potomnych, myślę, że się przyda. Zaktualizowana tabela rozmiarów opon pod konkretne silniki wprost od Ford Polska
https://i.imgur.com/jIaTDKN.png
Witam, Panowie czy jest sens zakładać do foczki mk3 1.6 EB opony całoroczne?
mam tu na myśli konkretnie:
Hankook Kinergy 4S H740 215/50 R17 95 V XL, MFS (https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-kinergy-4s-h740-215-50-r17-95-v-xl-mfs#229111941)
i drugie pytanie czy nie szkoda na zimę felg 17 alu?
poza uszkodzeniem w przypadku poślizgu itp mogą ucierpieć od mrozu/soli?
jakie jest wasze doświadczenie w tym temacie?
jazda głownie po mieście, miesięcznie ok 300km, kilka razy w roku trasa międzymiastowa/autostrada
nie ma sensu
nigdy nie jeżdżę na alusach w zimie
tylko stalówki
Pewnie, że sens jest. Nigdy nie jeżdżę na stalówkach, tylko alusy. Ale musiałem do tego sam dorosnąć, bo jako niedoświadczony kierowca korzystałem z "mądrości ludowej".
:-)
takiej odpowiedzi się spodziewałem :one:
No to spełniłem oczekiwania.
_Big_Mac_ 27-11-2018, 14:27 Ja latam na alusach, żyją i mają się dobrze
nigdy nie jeżdżę na alusach w zimie
tylko stalówki
Hmmmm, przez całe moje motoryzacyjne życie, czyli jeżdżąc własnymi samochodami już od ponad 20-lat używałem i nadal używam praktycznie tylko alusów.
Już nawet w pierwszym swoim aucie, Fordzie Taunus '82 w roku 1995 używałem zimówki na ori alusach.
Obecnie w sezonie zimowym w S-Maxie używam alu 19-tki firmy Ronal, a w Focusie mam ori 18-tki.
Panowie czy jest sens zakładać do foczki mk3 1.6 EB opony całoroczne?
Dla mnie spoko opcja, zwłaszcza patrząc na ostatnie zimy. Sam założyłem w tym roku całoroczne tylko takie https://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-bluearth-4s-aw21-225-50-r17-98-v#235431586. Jak na razie 3 m-c na kołach, ale śnieg i gołoledź zaliczyły i dały radę.
Witam,
jestem nowym użytkownikiem na forum a od soboty posiadaczem Forda Focusa mk3 1.6 tdci 115 KM Edition z 2014 roku. Właśnie stoję przed wyborem opon zimowym i założeniem ich na felgi aluminiowe na których aktualnie znajdują się opony letnie 215x55x16. Pytałem w komisie w którym kupowałem Focusa czy mogę założyć zimówki 205x55x16 ale powiedzieli że się nie uda. Moje felgi to:
https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/a9/5d/9f/felgi-aluminiowe-16-focus-mk3-5x108-0ryginane-aluminiowe-nowy-tomysl-sprzedam-315441922.jpg
Wszędzie czytam że zalecane do tego modelu są opony 205x55x16 i 215x55x16, według kalkulatorów również, tylko czy dotyczy to również powyższych felg aluminiowych? Może ma ktoś większe doświadczenie w tej kwestii, bądź takie same felgi?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Błażej
Witam,
jestem nowym użytkownikiem na forum a od soboty posiadaczem Forda Focusa mk3 1.6 tdci 115 KM Edition z 2014 roku. Właśnie stoję przed wyborem opon zimowym i założeniem ich na felgi aluminiowe na których aktualnie znajdują się opony letnie 215x55x16. Pytałem w komisie w którym kupowałem Focusa czy mogę założyć zimówki 205x55x16 ale powiedzieli że się nie uda. Moje felgi to:
Wszędzie czytam że zalecane do tego modelu są opony 205x55x16 i 215x55x16, według kalkulatorów również, tylko czy dotyczy to również powyższych felg aluminiowych? Może ma ktoś większe doświadczenie w tej kwestii, bądź takie same felgi?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Błażej
opona 205x55x16 będzie pasować :)
Dziękuje za odpowiedź, kupuje NOKIAN WR D3 205/55R16 91T mam nadzieję że będą pasować. Napiszę jak już będą na felgach czy wszystko ok.
Pozdrawiam,
Błażej
axel83 wywal ten cytat ze zdjęciem, skoro odpowiadasz bezpośrednio na poprzedzający post!
grzechu913 04-12-2018, 20:21 Spokojnie beda pasowac,jezdze na michalach,ale przy tym rozmiarze autko troche siadlo na glebie ,jakby nie to ze kupilem fele z oponami,to wzialbym 205/60/16
Czy na tej lewej dolnej feldze jest 100 g czy 200 g ciężarków? Ona się nadaje do jazdy?
Dziękuje za odpowiedź, kupuje NOKIAN WR D3 205/55R16 91T mam nadzieję że będą pasować. Napiszę jak już będą na felgach czy wszystko ok.
Pozdrawiam,
Błażej
Opona powinna być minimum z indeksem H z tego co pamiętam. Kupując T możesz mieć problemy z ubezpieczalnią w razie czego.
Kondorro 04-11-2021, 12:29 Witam,
chciałbym zapytać jakie felgi + opony polecacie na zimę do focusa mk3 kombi 2013 rok?
Myślałem o felgach stalowych i oponach pirelli snowcontroll seria 3 lub Nokian WRd4
https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-205-55-r16-91-h#349942240
https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-snowcontrol-serie-iii-205-55-r16-91-h#349758881
Felgi może coś z tych?
https://ford.sklep.pl/product-pol-20554-felga-stalowa-16-Ford-6-5J-ET50-zamiennik-dla-DM5C-1015-AB.html
https://www.oponeo.pl/felga-stalowa/trebl-tr8325#21106065
Bedę wdzięczny za pomoc.
Waterspoon 04-11-2021, 12:45 Nokiany zimowe miałem w innym większym aucie i polecam, teraz w Fokusie mam Fulda Kristal Montero 3 i jestem mega zadowolony, bardzo cicha i dobrze trzyma na mokrym i śniegu, cena też podobna ok 300 zł. Mam ten sam rozmiar zimowych co letnie i też drugi komplet felg stalowych do zimówek. W obu kompletach mam czujniki zamieniam i nic tyko latać.
Kondorro 04-11-2021, 13:23 Mógłbyś proszę powiedzieć jakie masz stalówki? Lub podesłać link?
Waterspoon 04-11-2021, 13:52 Stalówki mam fabryczne, z takimi był kupiony, alu dokupiłem później bo cena alu przy zakupie auta była absurdalnie wprost nieprzyzwoita, a i tak zawsze przy wszystkich autach mam dwa komplet zima/lato. Stalowe fabryczne mam otwór 63.4 mm , 5x108 , ET50 R16" 6.5" (J) opona 205/55 R16 śruby M12x1,5
Kondorro 04-11-2021, 13:56 Dzięki za informację. Na lato mam oryginalne alusy. Rozumiem, że na zimę polecasz oryginalne fordowskie?
Mowa o tych?
https://www.fordsklep.eu/felga-stalowa-ford-16-cali-6x65-et50-2001389-p-124.html
http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Felga-stalowa-6.5-J-x-16-Mondeo-Mk3-Focus-Mk2-C-max-FORD/1313
Wiesz może jakie czujniki ciśnienia będą w Mk3 2013 pasować?
Waterspoon 04-11-2021, 14:19 Też na lato mam oryginalne alusy tylko kupione oddzielnie i dużo taniej. Stalowe oryginalne rdzewieją tak, że całe mam już zardzewiałe, po prostu szok i po tej zimie muszę dać do piaskowania i malowania. Dlatego nie wiem czy jest sens kupowania i przepłacania za ori. Ja bym kupił te z oponeo, które to już trudno określić, bo jak będą rdzewieć nie wie nikt. Nie wiem jakie mam czujniki, kupowałem razem z alu a w stalowych już były, ale są chyba inne w FL po 2015 więc nie pomogę. Jeden użytkownik tu forum się tym zajmuje i pewnie załatwi
Kondorro 04-11-2021, 14:35 Może kupie te https://www.oponeo.pl/felga-stalowa/trebl-tr8325#21106065 skoro oryginalne tak szybko rdzewieją i są 2 razy droższe.
Waterspoon 04-11-2021, 14:44 Może kupie te https://www.oponeo.pl/felga-stalowa/trebl-tr8325#21106065 skoro oryginalne tak szybko rdzewieją i są 2 razy droższe.
Też tak myślę.
Wiesz może jakie czujniki ciśnienia będą w Mk3 2013 pasować?
A na pewno masz czujniki TPMS?
W Focusie MK3 przedlift jeszcze bywał system monitorowania ciśnienia DDS (deflation defection system) oparty na ABS i ESP.
Tylko pytam bo nie każdy w tym roczniku miał czujniki TPMS (tire pressure monitoring system)
Kondorro 04-11-2021, 20:51 Dobrze mówisz. Wydaje mi się, ze nie mam czujnika TPMS.
Kondorro 05-11-2021, 08:20 Które wybrać?
https://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-8325
czy
https://www.oponeo.pl/felga-stalowa/trebl-tr8325#21106065
Na zimę mogę na te felgi założyć opony 205/55 R16 czy koniecznie 215?
Za duża różnica cenowa tych opon które mnie interesują. 215 sztuka 465zł a 205 292zł.
Podsumowując kupuje te felgi Alcar oraz opony 205 Pirelli.
Ktoś wie czy nakrętki z oryginalnych felg aluminiowych będą pasować do tych stalowych Alcar?
konieczko5 05-11-2021, 12:18 ...
cezarg1410 05-11-2021, 13:12 Na zimę mogę na te felgi założyć opony 205/55 R16 czy koniecznie 215?
Za duża różnica cenowa tych opon które mnie interesują. 215 sztuka 465zł a 205 292zł.
Ja dokładnie z tego powodu kupiłem letnie 205. I tak 2-3 lata i przy tym momencie opony są na śmietnik.
Tym bardziej, że mam jeszcze salonowe zimówki i... też są 205.
Waterspoon 05-11-2021, 13:34 Opony 205/55/ R16 są w instrukcji MK3 jako podstawowy rozmiar do wszystkich modeli.
Kondorro 05-11-2021, 13:45 No tak jedni mówią, że na zimę 205 a drudzy, że 215. Wolę się upewnić. Letnie mam 215 na alu.
215 a 205 różnica w cenie na sztukę około 160zł.
Waterspoon 05-11-2021, 14:13 Nikt nie daje szerszych na zimę niż na lato. Jeżeli zalecaną przez producenta oponą podstawową jest wg instrukcji 205/55 to dotyczy to opon letnich. Ze względu na przyczepność na śniegu i lodzie opona zimowa powinna być węższa lub taka sama jak zalecana letnia.
Kondorro 05-11-2021, 14:26 Nikt nie daje szerszych na zimę niż na lato. Jeżeli zalecaną przez producenta oponą podstawową jest wg instrukcji 205/55 to dotyczy to opon letnich. Ze względu na przyczepność na śniegu i lodzie opona zimowa powinna być węższa lub taka sama jak zalecana letnia.
Dziękuję za wyjaśnienie. Kupuję więc 205 na zimę. Wielkie dzięki za pomoc.
Kondorro 21-11-2021, 07:34 Panowie. Ile powietrza jest zalecane w kołach dla MK 3 kombi przód i tył? Na stronie forda doczytałem, że przód 2,3 a tył 2,1. Tyle mam a efekt wizualny jakby ledwo w nich bylo powietrza.
Jak zamieniacie opony rozmiarami 205/55 R16 na 215/55R16 lub odwrotnie, to nie zapomnijcie przeprogramowania tego w BCM. Będzie znaczna różnica w przebiegu i wskazaniach licznika kilometrów a rzeczywistością.
Kondorro 21-11-2021, 07:46 Jak zamieniacie opony rozmiarami 205/55 R16 na 215/55R16 lub odwrotnie, to nie zapomnijcie przeprogramowania tego w BCM. Będzie znaczna różnica w przebiegu i wskazaniach licznika kilometrów a rzeczywistością.
Ja zmieniłem z 215 na 205. Jak to zmieniasz?
Forscanem. W centralnej konfiguracji auta.
O ile zmiana opon z 215 na 205 w niczym nie przeszkadza bo jadąc licznikowo 100km/h w rzeczywistości jedziemy 90 lub mniej, o tyle zmiana z 205 na 215 spowoduje że albo licznik będzie pokrywał się z rzeczywistością albo zaniży wskazanie co przy np. fotoradarze może być kłopotliwe.
Waterspoon 21-11-2021, 09:08 Nic nie trzeba zmieniać przy zmianie z 205 na 215, na przykład 205/55 R16 to: 205 szerokość x 55 wysokość x 16 średnica felgi. Różnica we wskazaniach może wystąpić tylko w przypadku zmiany średnicy felgi i wysokości opony, dlatego jeżeli oponą standardowa w instrukcji jest 205/55 R16 to zmieniamy zgodnie z instrukcją na xxx/50 R17 xxx/40 R18 przy czym szerokość xxx i indeks dopuszczalnego obciążania wynika z założonej trakcji przy hamowaniu związanej z masą pojazdu i przewidywanej prędkości maksymalnej
To policz sobie obwód opony 205/55R16 i obwód opony 215/55 R16. Uwzględnij ugięcie.
Waterspoon 21-11-2021, 09:20 Panowie. Ile powietrza jest zalecane w kołach dla MK 3 kombi przód i tył? Na stronie forda doczytałem, że przód 2,3 a tył 2,1. Tyle mam a efekt wizualny jakby ledwo w nich bylo powietrza.
Co to za opony, producent, typ, rozmiar, indeks prędkości, indeks nośności, rok produkcji ???
Bump: To policz sobie obwód opony 205/55R16 i obwód opony 215/55 R16. Uwzględnij ugięcie.
Cytuje instrukcję obsługi więc dyskusja jest raczej zbyteczna w tym temacie i żadnego ugięcia nie ma i oblicz sobie obwód opony :-) obwód opony w obu przypadkach jest taki sam.
Panowie. Ile powietrza jest zalecane w kołach dla MK 3 kombi przód i tył? Na stronie forda doczytałem, że przód 2,3 a tył 2,1. Tyle mam a efekt wizualny jakby ledwo w nich bylo powietrza.
Instrukcja obsługi strony 246,247,248. Tam masz opisane jakie ciśnienie w zależności od rozmiaru, silnika, wersji, prędkości i obciążenia.
Bump: żadnego ugięcia nie ma i oblicz sobie obwód opony :-) obwód opony w obu przypadkach jest taki sam.
* nie masz ugięcia? Czyli masz opony nie gumowe pompowane tylko stalowe, żeliwne czy inne sztywne?
Naprawdę obwód jest taki sam? No cóżdyskusja jest raczej zbyteczna w tym temacie
Kondorro 21-11-2021, 09:35 Opony takie: https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-snowcontrol-serie-iii-205-55-r16-91-h#349758881 przesiadka z 215 letnich na zimowe 205. Muszę coś w komputerze zmieniać?
Nie, tylko musisz się liczyć z tym, że licznikowo będziesz jechał szybciej niż w rzeczywistości. O ile? Sprawdź sobie z GPSem. GPS też nie jest super dokładny, ale najbliżej rzeczywistości. No i przebieg na liczniku też będzie większy niż w rzeczywistości. Ale to już drobiazg.
Ktoś kiedyś liczył i przy różnicy jakieś 10-15km/h to przy przebiegu 200 tys. Różnica była ponad 23tys.km. auto w rzeczywistości miało ok 180tys km a licznik pokazywał 200tys.
Waterspoon 21-11-2021, 11:26 Obwód opony można obliczyć na podstawie następującego wzoru :
C = π x (R + 2 x (H/W)/100 x W)
Obwód opony jest obliczany na podstawie rozmiaru felgi (R) w calach i stosunku wysokości (H) do szerokości (W). Dlatego należy również pomnożyć rozmiar felgi (R) przez 25,4, aby otrzymać rozmiar felgi i milimetrach.
C= π x ( 16 x 25,4 mm + 2 x ( 55/100) x 205 ) = π x ( 406,4 + 2 x ( 0,55 x 205 ) =
π x 406,4 + ( 2 x 112,75 ) = π x 406,4 + 225,5 = 3,14 x ( 406,4 + 225,5 ) = 3,14 x 631,9 = 1984 mm dla 205/55/16
C= π x( 16 x 25,4 mm + 2 x ( 55/100) x 215 ) = π x ( 406,4 + 2 x ( 0,55 x 215 ) =
π x 406,4 + ( 2 x 118,25 ) = π x 406,4 + 236,5 = 3,14 x ( 406,4 + 236,5 ) = 3,14 x 642,9 = 2018 mm dla 215/55/16
Różnica obwodu między oponami 205x55 R16 i 215x55 R16 wynosi zatem = 1,7 % a dopiero procentowa różnica obwodu przekraczająca 2,5% nie jest dozwolona. Parametry te wyznaczają zakres tolerancji dla obwodu toczenia ze względu na zintegrowane systemy ABS i ESP.
Jeżeli więc różnica w obwodzie tych opon wynosi 1,7 % różnica we wskazaniach prędkościomierza będzie też wynosiła 1,7 % czyli jadąc 100 km/h w 205x55R16 w oponach 215x55R16 będziemy jechać z prędkością 101,7 km/h. Tym samym przejeżdżając 100 000 km różnica wyniesie 1700 km. W tej sytuacji zgodnie z instrukcją obsługi mojego auta Ford Focus MK3 Lift nie jest wymagana zmiana czegokolwiek przy takiej zmianie opon. Zaciekwił mnie temat i sam chciałem sprawić ;)
obwód opony w obu przypadkach jest taki sam.
*
1984 mm dla 205/55/162018 mm dla 215/55/16czyli 1984=2018 ? Ok, mnie uczyli inaczej.
Waterspoon 21-11-2021, 11:32 Opony takie: https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-snowcontrol-serie-iii-205-55-r16-91-h#349758881 przesiadka z 215 letnich na zimowe 205. Muszę coś w komputerze zmieniać?
Dla Focusa 2.0 Tdci zarówno dedykowane są opony 215x55R16 jak i 205x55R16 i moim zdaniem nie trzeba nic zmieniać
Kondorro 21-11-2021, 11:35 Dla Focusa 2.0 Tdci zarówno dedykowane są opony 215x55R16 jak i 205x55R16 i moim zdaniem nie trzeba nic zmieniać
Tez mi się tak wydaje. Będę obserwować czy jest różnica w prędkości. Odnośnie powietrza w oponach to zalecają 2,3 przód i 2,1 tył bez załadunku.
Waterspoon 21-11-2021, 11:41 Różnica między 1984 mm a 2018 mm wynosi 1,7% i nazywa się w języku technicznym "dopuszczalną tolerancją" czyli jest IGNOROWANA
Zaciekwił mnie temat i sam chciałem sprawić dla ciekawości podam Ci, że dla fizycznej opony po uwzględnieniu ugięcia dla opony 205/55R16 prawidłowy obwód dla systemu forda to 1921mm choć ford podaje 1930, a dla opony 215/55R16 to 1958mm. Wtedy licznik mierzy dokładnie. Oczywiście są jeszcze zapisy prawa co mówią że licznik ma zawyżać do 10% +4km. Dlatego będąc zgodnie z prawem możemy nic nie zmieniać bo zmieścimy się w normie. Ustawiając w konfiguracji wartości 1930 lub 1958 licznik zawyży o ok 5km/h co jest i zgodne z prawem i najmniej jesteśmy oszukani.
Wystarczy zajrzeć do CCC aby zobaczyć że wpisany jest rozmiar 215/55R16. Po zmianie na 205/55 nic się nie stanie, tylko wskazania licznika będą nas znacznie oszukiwać.
Waterspoon 21-11-2021, 12:10 Jeżeli chce się coś wiedzieć na 100% to zawsze trzeba sprawdzić samemu. Wiedziałem, że nie trzeba nic zmieniać, po prostu zaufałem instrukcji, ale teraz sam to obliczyłem i sprawdziłem, co prawda różnica jest, co trzeba przyznać koledze Slawko, ale mieści się zakresie tolerancji i instrukcja nie kłamie, co jest akurat wartościową informacją.
Kondorro 21-11-2021, 13:07 Jeżeli chce się coś wiedzieć na 100% to zawsze trzeba sprawdzić samemu. Wiedziałem, że nie trzeba nic zmieniać, po prostu zaufałem instrukcji, ale teraz sam to obliczyłem i sprawdziłem, co prawda różnica jest, co trzeba przyznać koledze Slawko, ale mieści się zakresie tolerancji i instrukcja nie kłamie, co jest akurat wartościową informacją.
Dziękuje za pomoc i informacje. Skoro 205 jest zalecane to niczego nie będę zmieniać. Sprawdzę przy włączonej nawigacji czy bedzie różnica.
Ja miałem fabrycznie zamontowane 205 a w CCC zakodowane 215. I to by się zgadzało, bo co bym nie założył to licznik przepisowo by zawyżał.
Zmieniłem kodowanie na 205 i licznik przekłamuje mi tylko/aż ok 5km/h. Na tyle pozwala forscan tekstowo. Bawiąc się PIDami można ustawić dokładnie z tolerancją +1km/h, ale to dla purystów:)
Waterspoon 21-11-2021, 13:55 Też miałem fabryczne 205/55R16
Kondorro 21-11-2021, 17:27 Ja miałem fabrycznie zamontowane 205 a w CCC zakodowane 215. I to by się zgadzało, bo co bym nie założył to licznik przepisowo by zawyżał.
Zmieniłem kodowanie na 205 i licznik przekłamuje mi tylko/aż ok 5km/h. Na tyle pozwala forscan tekstowo. Bawiąc się PIDami można ustawić dokładnie z tolerancją +1km/h, ale to dla purystów:)
Slawko. Widze, ze masz kombi TDCi ile masz powietrza w oponach?
Waterspoon 21-11-2021, 17:43 Kondorro miałem też napisać, że 2,1 - 2,3 przód jest OK i 2,1 - 2,3 tył też jest ok, w zależności od ilości pasażerów. Sprawdź kolego czy napompowanie mierzysz w atm. Jeżeli napompujesz 2,1 - 2,3 atmosfery lub bara to będzie stał jak igła. Opony masz ok, tzn nośność i indeks, więc 2,1- 2,3 atm lub bara i będzie git.
Kondorro 21-11-2021, 17:54 Kondorro miałem też napisać, że 2,1 - 2,3 przód jest OK i 2,1 - 2,3 tył też jest ok, w zależności od ilości pasażerów. Sprawdź kolego czy napompowanie mierzysz w atm czy kpa, bo 1 kpa = ok 0,1 atm. Jeżeli napompujesz 2,1 - 2,3 atmosfery lub bara to będzie stał jak igła. Opony masz ok, tzn nośność i indeks, więc 2,1- 2,3 atm lub bara i będzie git.
Jutro sprawdzę. Dziękuje za pomoc!
Slawko. Widze, ze masz kombi TDCi ile masz powietrza w oponach?
Mniej więcej tak jak napisał Waterspoon
2,3 bar przód i ok 2,4 tył.
Ja wolę ciut więcej bo jak jest w/g instrukcji to mam wrażenie, że samochód stoi na felgach a nie na oponach.
|
|