Witajcie. Mam pytanko, może ktoś się już zetknął z takim problemem. Mam odłączony przepływomierz powietrza bo inaczej (gdy podłączę) po nagrzaniu silnika ma bardzo nierówne obroty i potrafi nawet zgasnąć. Przepływomierz był czyszczony. Jak przepływka odłaczona to auto się zachowuje w miarę, jeśli chodzi o obroty, ale napewno spalanie ma dużo większe. Czy to może też być wina CZUJNIKA TEMPERATURY POWIETRZA DOLOTOWEGO" Auta nie podłączałem pod komputer. Mondeo 1.8 MK1 1993 16V
ja mam podobne objawy ale w mk3 tddi 115KM
przy zimnym silniku dziala ok po nagrzaniu wariuje silnik
dzis czyscilem przeplywomierz spirytusem i pedzelkiem ale nie pomoglo :(
dawidtypa
06-04-2007, 08:29
Ja miałem to samo , czyszczenie nic nie pomogło i kupiłem nowy przepływomierz i jak reka odjął
czy odpiecie przeplywomierza nie uszkodzi czegos w silniku ?
tzn odpiecie i odpalenie silnika i praca silnika bez przeplywomierza ?
chodzi mi o elektronike
Nowego to raczej nie kupię z wiadomych powodów :( , będę się musiał rozglądnąć za używką.
Ja miałem to samo , czyszczenie nic nie pomogło i kupiłem nowy przepływomierz i jak reka odjął
jak mozesz to napisz czy kupiłeś zamiennik czy oryginał, gdzie i za ile
pozdrawiam
Będę jutro na szrocie, zapytam po ile mają. Nie wiedziałem, że są zamienniki :fcp9. Dzięki za podpowiedz, popytam. Pazdrowienia.
Mam ten sam problem z przepływomierzem tylko ze jak jest zimny to wariuje po na grzaniu jest ok przepływomierzem jest wyczyszczony ford mondeo 1.8 16v 95r mk1
dyda6joe
28-10-2008, 16:12
jak się odłączy przepływomierz to nic się nie uszkodzi bo jak czytałem auto przechodzi w tryb awaryjny - dużo pali itd na dłuższy dystans pewnie szkodliwe. tym co się udało zwalczyć usterkę wymianą to zepewne przepływomierz, natomiast wyczytałem w innych wątkach że wymiana czasem nie pomaga i przyczyny moga być inne. najlepiej sprawdzić na innym czy to to niż władować się w koszty
Odłączenie MAF'a (przepływomierza) jest bardzo szkodliwe - szczególnie dla kieszeni. :fcp2
W moim "klamocie" - przy wymianie rurki od klimy uszkodzili mi przewód w obwodzie przepływki. Autko potrafiło wypić 16 litrów /100. :fcp15 :fcp17 :fcp17
Była moc, obroty może kopcił troszkę - ale innych objawów zero. Dopiero diagnostyka komputerem pokazała że sygnał z MAF'a jest płaski jak EKG u nieboszczyka. Ale już jest OK - pacjenta reanimowano :fcp2
Z moim też jest chyba coś nie w porządku bo nieraz idzie jak należy a czasami mam wrażenie że nawet malucha bym nim nie wyprzedził.
moim mondiakiem pojechałem z odłączonym przepływomierzem łodzi do gdańska i wyszed mi ok 7 litrów na 100 przy jeździe do 120 km/h