Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Zwłoczne domykanie szyb

mondek84
11-11-2015, 11:08
Witam!

Proszę o wyrozumiałość. To jest mój pierwszy post na tym forum. Żona czyściła plakiem samochód i rozładowała mi akumulator jakiś czas temu. Wcisnęła przez przypadek klimę, nawiew, grało radio itd. Kupiłem w czerwcu 2015 Forda Focusa mk2 FL to działo zwłoczne domykanie szyb i auto samo się zamykało. Po wyjęciu i naładowaniu akumulatora funkcje samoczynnego domykania szyb po czasie oraz automatyczne zamykanie auta przestało działać. Mogę zamknąć i otworzyć szyby z kluczyka. Jedyne co zaprogramowałem i działa to wciskam raz przycisk zamykania/otwierania szyb i same idą w górę/dół. Niestety nie posiadam interfejsu z kablem i programem ElmConfig. Czy jest jakiś sposób na zaprogramowanie tych dwóch funkcji? Teraz się pilnuję i sprawdzam czy szyby są zamknięte.

Jestem z Wrocławia i jeżeli ktoś byłby chętny pomóc odwdzięczę się :one:

tedi_k
11-11-2015, 13:38
...działo zwłoczne domykanie szyb i auto samo się zamykało. ...

Nie ma takich opcji konfiguracji FF2.
Może jest dołożony jakiś "wynalazek", ale jego na pewno ELMconfigiem się nie aktywuje/dezaktywuje...

mondek84
11-11-2015, 13:43
Może jest dołożony jakiś "wynalazek", ale jego na pewno ELMconfigiem się nie aktywuje/dezaktywuje...

Może i tak jest... Musiałbym zadzwonić do sprzedającego auto...

edmun
11-11-2015, 16:29
mondek84, w profilu masz wpisane ford focus mk2 z 2007 roku a poście piszesz że kupiłeś mk2fl (który na moje oko był dostępny dopiero od 2008 roku).
Który model masz?

Jeśli chodzi o MK2 FL, znowu nauczyłem się czegoś nowego i choć nie wiem czy to w czymkolwiek pomoże, ale wg instrukcji póki nie wgrasz pamięci do każdego z okna osobno, to funkcja globalnego zamykania/otwierania nie będzie aktywna.

Funkcja zabezpieczenia przed
przytrzaśnięciem
OSTRZEŻENIE
Nieostrożne zamykanie okien może
spowodować niezadziałanie tej funkcji i
doprowadzić do obrażeń.
Okna otwierane elektrycznie zatrzymują się
automatycznie podczas zamykania i cofają na
pewną odległość, jeżeli napotkają przeszkodę.
Wyłączenie funkcji zabezpieczenia przed
przytrzaśnięciem
UWAGA
Gdy zamykasz okno po raz trzeci, funkcja
zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem
zostaje wyłączona. Upewnij się, że na
drodze zamykającego się okna nie ma żadnych
przeszkód.
W celu zamknięcia okna mimo istnienia
przeszkody, np. w zimie, należy postępować
w następujący sposób:
1. Zamknij okno dwukrotnie do chwili
napotkania przez nie przeszkody i pozwól
mu się cofnąć.
2. Po raz trzeci zamknij okno do miejsca,
gdzie znajduje się przeszkoda. Funkcja
zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem
zostaje wyłączona i nie można zamknąć
okna automatycznie. Okno pokona opór i
można je będzie zamknąć całkowicie.
3. Jeżeli okno nie zamknie się po trzeciej
próbie, powinien je sprawdzić specjalista.

Programowanie pamięci okien
otwieranych elektrycznie
OSTRZEŻENIE
Funkcja zabezpieczenia przed
przytrzaśnięciem nie jest aktywna do
chwili ponownego zaprogramowania
pamięci.
Po odłączeniu akumulatora musisz ponowne
zaprogramować pamięć każdego okna z
osobna:
Wskazówka: W pojazdach wyposażonych w
dach składany, dach i drzwi muszą być
całkowicie zamknięte przed wykonaniem
poniższej procedury.
1. Unieś i przytrzymaj przełącznik, aż okno
zamknie się całkowicie.
2. Zwolnij przełącznik.
3. Ponownie unieś przełącznik na jedną
sekundę.
4. Wciśnij i przytrzymaj przełącznik, aż okno
otworzy się całkowicie.
5. Zwolnij przełącznik.
6. Unieś i przytrzymaj przełącznik, aż okno
zamknie się całkowicie.
7. Otwórz okno i spróbuj zamknąć je
automatycznie.
8. Zresetuj i powtórz procedurę, jeżeli okno
nie zamknie się automatycznie.

OTWIERANIE I ZAMYKANIE
GLOBALNE
Możesz także sterować oknami otwieranymi
elektrycznie przy wyłączonym zapłonie poprzez
funkcję globalnego otwierania i zamykania.
Wskazówka: Zamykanie globalne będzie
działać wyłącznie wtedy, gdy pamięć została
ustawiona prawidłowo dla każdego okna. Patrz
Okna otwierane elektrycznie (strona 72).

Z ciekawości sprawdziłem robienie tej pamięci w swoim aucie i ewidentnie czuć, że przy przytrzymaniu do góry szyby kierowcy, jest jakieś pyknięcie, ale nie odkryłem jeszcze, co to zmienia :D
update: ok... zapomniałem o otwarciu do końca :D
idę jeszcze raz na parking
update2: e tam. liczyłem na cud że w mojej wersji z tylko przednimi elektrycznymi szybami coś to zmieni. :D nic się nie zmieniło :D

mondek84
15-11-2015, 13:25
mondek84, w profilu masz wpisane ford focus mk2 z 2007 roku a poście piszesz że kupiłeś mk2fl (który na moje oko był dostępny dopiero od 2008 roku).
Który model masz?

Witaj!

Mam Ford Focus mk2 FL końcówka roku 2007, ale już po faceliftingu :razz: Co do tego co piszesz to jest ok. Wciskam jeden raz zamykanie/otwieranie szyby i szyba sama idzie w górę/dół. To samo z pilota, szyby same się zamykają/otwierają. Chodzi mi o to, że zamknąłem auto, ale nie wcisnąłem na kluczyku kłódki (czyli jest otwarty), a samochód powinien sam po minucie się zamknąć i domknąć szyby jak już będę szedł do domu zupełnie nieświadomy, że zapomniałem zamknąć auto.

Usefull
15-11-2015, 14:38
Witaj!

Chodzi mi o to, że zamknąłem auto, ale nie wcisnąłem na kluczyku kłódki (czyli jest otwarty), a samochód powinien sam po minucie się zamknąć i domknąć szyby jak już będę szedł do domu zupełnie nieświadomy, że zapomniałem zamknąć auto.
No tak to chyba nie działa :razz: jak nie zamkniesz go z pilota lub kluczyka - to jest cały czas otwarty :P , chyba że był zamknięty - odryglujesz go z pilota ale nie otworzysz drzwi lub bagażnika i sobie pójdziesz - to wtedy po iluś sekundach sam się zarygluje :619:
raczej bądź świadomy i zamykaj autko :mrgreen: bo sobie odjedzie w siną dal :619::619:

tedi_k
15-11-2015, 15:14
...nie wcisnąłem na kluczyku kłódki (czyli jest otwarty), a samochód powinien sam po minucie się zamknąć i domknąć szyby jak już będę szedł do domu zupełnie nieświadomy, że zapomniałem zamknąć auto.

Nie ma takiej opcji. Nie znam samochodu, który tak działa.

kacper69
15-11-2015, 15:19
A ja znam takie faje auto co samo zamyka okna.
To megane v3 .
Zamykając auto z pilota , auto samo zamyka otwarte szyby.

pankrakus
15-11-2015, 15:50
[...]
Chodzi mi o to, że zamknąłem auto, ale nie wcisnąłem na kluczyku kłódki (czyli jest otwarty), a samochód powinien sam po minucie się zamknąć i domknąć szyby jak już będę szedł do domu zupełnie nieświadomy, że zapomniałem zamknąć auto.

Witam

Tak funkcja nie występuje fabrycznie w Fordzie
Zazwyczaj jest to funkcja w dokładanym alarmie.
Musisz ustalić jaki masz alarm i poszukać instrukcji, jak ustawić poszczególne funkcje w alarmie.
Dawno temu, znajomy chwalił mi się po dołożeniu alarmu i na 100%, domukanie szyb było związane z dołożonym alarmem

pozdrawiam
pankrakus

mondek84
15-11-2015, 19:08
No tak to chyba nie działa :razz: jak nie zamkniesz go z pilota lub kluczyka - to jest cały czas otwarty :P

Przed wyjęciem akumulatora działało. Raz mi się zdarzyło zapomnieć o minimalnie otwartej szybie. Auto zamknięte, a szyba nie poszła w górę.

Tak funkcja nie występuje fabrycznie w Fordzie
Zazwyczaj jest to funkcja w dokładanym alarmie.
Musisz ustalić jaki masz alarm i poszukać instrukcji, jak ustawić poszczególne funkcje w alarmie.

Nie mam alarmu, a wcześniej to działało :roll:

p.saw
15-11-2015, 20:55
He, he. Dawno, dawno temu miałem Poloneza FSO Caro. Dołożyłem akcesoryjny centralny zamek oraz elektryczne szyby wraz z dodatkowym modułem domykającym. Po zamknięciu centralnego z pilota po około 3 sekundach wszystkie szyby szły do góry. Taki bajerek w 1994 roku. g:okulary
Może właśnie kolega mondek84 ma taki dodatkowy moduł?

mondek84
15-11-2015, 21:02
He, he. Dawno, dawno temu miałem Poloneza FSO Caro. Dołożyłem akcesoryjny centralny zamek oraz elektryczne szyby wraz z dodatkowym modułem domykającym. Po zamknięciu centralnego z pilota po około 3 sekundach wszystkie szyby szły do góry. Taki bajerek w 1994 roku. g:okulary
Może właśnie kolega mondek84 ma taki dodatkowy moduł?

Auto kupiłem w czerwcu tego roku i szyby po około 1-3 min. domykały się przy zaryglowanym aucie. Domykanie szyb z pilota mi działa, problem jest ze zwłoką czasową po zaryglowaniu auta z kluczyka. Szyby nie idą w górę :(

tedi_k
15-11-2015, 21:13
Tak jak pisałem - nie ma takiej opcji fabrycznej w Fordzie. Jeśli tak było, to na 100% założony jest jakiś "wynalazek", który przestał działać.

mondek84
16-11-2015, 21:49
Dziś z jednym użytkownikiem tego forum podłączyliśmy się do focusa przed OBD i rzeczywiście szyby nie idą w górę samoczynnie. Jedynie po dłuższym przytrzymaniu ikony kłódki na pilocie.

Matych
17-11-2015, 00:25
Toż to odkrycie roku -jak na tym forum rady odnośnie zasad działania i programowania sterowników pokładowych udzielają wam Tadeusz lub Mayak to przyimijcie że tak jest jak mówią,bo w Polsce nie ma lepszych od nich.

robak75
14-01-2016, 18:23
Witam,nie chcę zakładać nowego tematu a mam pytanie o domykanie szyb.Mam focusa z 2005 roku mam szyby elektryczne tylko z przodu,ale nie mam domykania szyb jak zamknę auto pilotem,moje pytanie czy jest możliwość dołożenia "jakiegoś"modułu żeby to domykanie działało?I drugie pytanie przycisk od kierowcy do opuszczania/zamykania szyb ma podwójne działanie otwiera albo trochę szybę albo szyba jedzie cala w dół,moje pytanie czy jest możliwość żeby szyba do zamykania też jechała po naciśnięciu przycisku? Bo teraz żeby zamknąć to muszę trzymać cały czas przycisk

technik08
14-01-2016, 20:43
Jest to normalne w Fokach bez modułów drzwiowych , czyli tylko elektryczne szyby przednie , opuszczana jednym przyciśnięciem tylko szyba kierowcy . U siebie zamontowałem moduł MD2 w drzwiach kierowcy i podłączyłem pod centralny zamek . Zamknięcie centrala ręcznie lub z pilota powoduje zamknięcie okien . Ponieważ bez zapłonu brak jest w drzwiach zasilania dorobiłem układ korzystający ze sterowania lampką wewnętrzną, który podaje napięcie do drzwi przy działającej lampce ( nie musi być włączone świecenie ) i do 2 min po zgaśnięciu lampki . Otwarcie drzwi pozwala na działanie szyb bez zapłonu , a zamknięcie auta pilotem powoduje domknięcie szyb . Wymaga podpięcia się przy GEMie . Przymierzam się do wymiany modułu na MAGICAR FAI 2 WM , ale on też wymaga doprowadzenia napięcia dla domykania szyb z pilota .

Bump: Jeszcze znalazłem SSM2 PROXIMA .

Magic
01-09-2024, 13:16
Mam ciekawy problem - sterowanie prawej i lewej szyby działa inaczej. Prawa opuszcza się i podnosi do końca jednym kliknięciem, przełącznik lewej muszę przytrzymywać. Kiedyś, przez przypadek, udało mi się to przełączyć i działało tak jak w prawej, ale po odłączeniu akumulatora podczas serwisu sytuacja wróciła. Możecie podpowiedzieć jak to się programuje?

hindus
01-09-2024, 18:41
Zobacz https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=181209

konieczko5
02-09-2024, 09:49
...