Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Producent zaleca wymianę oleju co 30 kkm czy nie lepiej wcześniej ?

kruger
12-11-2015, 19:13
Ponieważ to moje pierwsze auto w którym producent zaleca wymianę oleju co 30 kkm zastanawiam się czy faktycznie zrobić aż taki przebieg między wymianami. Zwłaszcza po pierwszych 30 kkm. W ASO absolutnie odradzają wcześniejszą wymianę, z kolei dealer u którego kupowałem auto oraz wiele "niezależnych" źródeł radzą częstsze interwały. Ciekaw jestem Waszej opinii i doświadczeń z autami z tak dużymi interwałami przeglądów.

darmodziej
12-11-2015, 19:16
Ja bym wymieniał co 15 tysięcy kilometrów.

Atlis
12-11-2015, 19:20
zmieniaj między 15 i 20tys.

westej
12-11-2015, 19:41
W dość mocno wysilonym turbodieslu nie wyobrażam sobie wymiany oleju rzadziej niż co 15 tys. km., chyba, że Twoja eksploatacja jest idealna - po każdym odpaleniu udaje Ci się nagrzać silnik, nigdy nie ciśniesz samochodu na autostradzie, turbinę*zawsze zdążysz wystudzić. W każdym innym przypadku olej powoli traci swoje właściwości i z tym się po prostu nie da wygrać. 20kkm byłoby dla mnie absolutnym maksimum, wynikającym np. z napiętego budżetu.

kruger
12-11-2015, 19:46
Przekroczyłem 16 kkm i właśnie poważnie się zastanawiam nad zmianą oleju. Np. w japońskiej instrukcji Mazdy 6, 2,2 diesel zalecają wymianę co 10 kkm a przy eksploatacji w trudnych warunkach co 5 kkmg:galy.

Pulse
12-11-2015, 21:18
Ja wymieniłem po 5000 km. W ASO ani nie polecali ani nie odradzali.

ciafka
12-11-2015, 21:28
... W ASO absolutnie odradzają wcześniejszą wymianę...

Oczywiście, że ASO odradza. Później nieźle zarobią na naprawie silnika. Jakoś to argumentują, czy "nie bo nie"?
Kilkanaście tysięcy km to rozsądny przebieg między wymianami oleju, chyba, że eksploatacja odbywa się w b.ciężkich warunkach - wtedy, jak ktoś już pisał, nawet co kilka tys. km. trzeba wymieniać.
Poza tym, ważne też co się leje...

Jakub
12-11-2015, 21:33
Zmieniaj i nie wnikaj.

danielr
12-11-2015, 22:29
Moim zdaniem opcje są 2:
1. Ford doprowadził swoje silniki do perfekcji jeśli chodzi o obróbkę elementów i naprawdę można wymieniać olej tak rzadko jak co 30kkm.
albo
2. Ford bardzo chce wygrać w porównaniu w "auto świat" z rywalami w kategorii "koszty eksploatacji". Lata temu już tak robił np. Renault i Laguna 2 miała dłuższe interwały wymiany oleju. Jeśli przyjąć , że robi się średnio 20 tys km rocznie to lepiej (taniej) wypada auto, w którym olej należy wymienić 1 raz w roku niż 2 razy w roku.
Pozostaje więc prosty wybór - albo ufamy firmie i ryzykujemy obsługę zgodnie z planem serwisowym albo jednak nie , z różnych przyczyn :) . Jak chcesz tym samochodem pojeździć to dla świetego spokoju ja bym wymienił olej wcześniej i tak zrobię w moim mk5. A zdrugiej strony jak masz go w leasingu na 2-3 lata i potem chcesz go zmienić na nowy to śmiem twierdzić , że stopień zużycia smarowanych elementów silnika do przebiegu 100-120 tys km będzie nie do rozróżnienia niezależnie czy olej wymieniano co 20 , co 30 czy co 50 tys. km.
Dlaczego tak twierdzę ? A bo niedawno miałem z ASO zastępczego focusa, który miał przebieg 170 tys km. i wg kolegi który wydawał mi to auto był on po ..... 2 wymianach oleju... Palił , jeździł, śmierdział tak jak to typowa zastępcza fura. Ale jeździł nie zatarty :) Fakt, że był wolnossący, fakt, że 105 koni i benzyna a więc inny świat niż dzisiejsze silniki. Ale jeździł normalnie... także proponuję zdroworozsądkowo po prostu nie przegiąć pały i nie przegapić 30 tys. km a im wcześniej ten olej zmienisz tym lepiej dla auta i komfortu psychicznego :)

siebek
13-11-2015, 06:07
W swoim Mondku olej mam w planie wymienić zanim stuknie 20kkm, później normalny serwis 30kkm, a dalej już co 15kkm.
Zalecenia zaleceniami ale lepiej dmuchać na zimne - pomimo tego, że raczej więcej niż 100 - 120kkm nie zrobie tym samochodem :P Może następny właściciel będzie wdzięczny ;)

westej
13-11-2015, 06:17
2. Ford bardzo chce wygrać w porównaniu w "auto świat" z rywalami w kategorii "koszty eksploatacji". Lata temu już tak robił np. Renault i Laguna 2 miała dłuższe interwały wymiany oleju. Jeśli przyjąć , że robi się średnio 20 tys km rocznie to lepiej (taniej) wypada auto, w którym olej należy wymienić 1 raz w roku niż 2 razy w roku.

Ulubionym zajęciem silnika rzeczonej Laguny było obracanie panewek. Tymczasem te same konstrukcyjnie silniki w autach marek, których instrukcje serwisowe przewidywały rozsądne interwały wymiany oleju, robiły dwukrotnie większe przebiegi bez żadnych awarii.

tedford
13-11-2015, 07:30
Narażę się tym wpisem :) ale ta dyskusja przypomina mi temat tzw. „niemieckiej chemii”, która jest ponoć lepsza, bardziej skoncentrowana niż polskie odpowiedniki. W artykule na ten temat wskazywano, że owszem ale też że producenci biorą pod uwagę również sposób stosowania chemii w zależności od rynku. Ponoć niemiecka gospodyni na instrukcję na proszku wsyp jedną miarkę dokładnie tak zrobi, a polska gospodyni wsypie jedną … i jeszcze pół, tak żeby się dobrze wyprało.

W obecnym aucie (na Mondeo jeszcze czekam) też miałem zalecenie 30kkm (przy zastosowaniu konkretnego oleju) lub 1 rok. Robiłem co 30kkm, auto ma już ok. 215kkm przebiegu, jeździ bez zarzutu cały czas. Z drugiej strony, jak koszty są akceptowalne to częstsze wymiany chyba żadnemu autu nie zaszkodzą. Bardziej chyba chodzi o dobre samopoczucie właściciela i przekonanie, że się lepiej wypierze ;)

Byniek73
13-11-2015, 08:28
Ja robię co 15 tys. Jak jeździłem służbówką, to miałem wyjechane. Jak mam swojego, to już inna kwestia. W Das Auto jest Long Life co 30 tys. z systemem start/stop. Nie ma bata, żeby nie było problemów.

siebek
13-11-2015, 10:35
tedford
Może i coś w tym jest ;)

VAG już z 10 lat stosuje olej long life i wydłużone interwały i się nie słyszy o jakichś wielkich awariach z tego wynikających. No chyba, że ja po prostu nic o tym nie słyszałem.

westej
13-11-2015, 11:06
Z drugiej zaś strony, silniki VAG są tak skonstruowane, że biorą olej. Nie są to co prawda duże ilości (nie mówię o awariach), ale i tak są one większe niż w przypadku konstrukcji Forda. Jeśli silnik bierze 0,1-0,2l/1000km, to w ciągu 30 tys. km spora część oleju zostanie wymieniona na świeżą poprzez dolewki.

GTB20
13-11-2015, 12:20
Wymieniajcie co 15 tys a przy agresywnej jeździe co 10 tys.

spławik
13-11-2015, 13:42
Proponuje wymieniać co 50 tys
Dostawcze Ducato i Transit podchodzą pod ten interwał.
30 tys.. bez sensu, szkoda kasy.

A tak na poważnie, pogadaj z kimś kto wylewa olej po takich przebiegach i posłuchaj się jak Ci powie że co 15 tys to optymalny przebieg.

enjoypoznan
13-11-2015, 15:37
15 tys to optymalny przebieg dla olei syntetycznych. Osobiście nie chciałbym kupić auta w którym ktoś wymieniał olej co 30 tys.

boruch13
13-11-2015, 15:42
Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Fiat w Ducato 2,3 każe wymieniać co 40 kkm, Citroen w Jumperze 2,2 (silnik jak w Transicie) chce wymiany po 45kkm, a ja i tak wymieniam co 20 kkm. Wszystkie wymienione dostawcze przejechały ponad 360kkm i obyło się bez problemów z silnikami.
Czy częstsze wymiany pomogły w tej bezawaryjnej jeździe? Nie wiem. Wiem ,że nie zaryzykuję wymiany co 45kkm., nie stać mnie na takie ryzyko.

kruger
13-11-2015, 17:22
No to umówiłem się na zmianę oleju. Ceny od 600 do 800 PLN (z filtrem i korkiem spustowym), w zależności które ASO. Z własnym olejem zaoszczędziłbym ok 150 PLN ale sobie daruję. Olej to Castrol 0W-30 o normie WSS M2C 950-A.
Dziękuję za Wasze porady.

MaXyM
13-11-2015, 17:28
Swoja droga, czy ta wymiana jest faktycznie tak droga ze za kazdym razem musza byc takie dyskusje?

ccLot
13-11-2015, 17:32
Ceny od 600 do 800 PLN

Że co? Wymiana oleju w ASO Ford kosztuje 300-500 zł.
Olej ~250 zł?
Filtr ~50 zł?
Korek ~10 zł?
Chyba coś nie tak.
Jak jeździłem ze swoim tylko na wymianę oleju ze swoimi gratami to płaciłem 80 zł za samą robociznę.

westej
13-11-2015, 17:38
Pieczątka na karcie gwarancyjnej ~ 300 PLN :619:

siebek
13-11-2015, 17:40
ccLot
Te ceny to do mk5 2.0TDCi? ;)

kordyl
13-11-2015, 17:43
Ceny od 600 do 800 PLN (z filtrem i korkiem spustowym)
Olej to Castrol 0W-30 o normie WSS M2C 950-A.

Tanio nie jest. Castrol też opinii za dobrych nie zbiera, przynajmniej tutaj na forum. Jak masz nalatane 16k km, to wymień sam, a do ASO pojedziesz jak stuknie 30k km.

Ten korek to z plasteliny jest, że potrzebna wymiana po jednym odkręceniu ? :)

ccLot
13-11-2015, 17:53
Te ceny to do mk5 2.0TDCi?
Z tymi cenami nie ukrywam, że trochę strzelałem, ale nie sądzę żebym bardzo się pomylił.

Atlis
13-11-2015, 17:59
No to umówiłem się na zmianę oleju. Ceny od 600 do 800 PLN (z filtrem i korkiem spustowym), w zależności które ASO. Z własnym olejem zaoszczędziłbym ok 150 PLN ale sobie daruję. Olej to Castrol 0W-30 o normie WSS M2C 950-A.

A po kyj robisz to w ASO? Do ASO jedź na przegląd okresowy, międzyokresowe wymiany oleju rób w niezależnym serwisie za połowę ceny...

MaXyM
13-11-2015, 17:59
Pieczątka na karcie gwarancyjnej ~ 300 PLN :619:

Juz dawno wymiany oleju nie trzeba robic w autoryzowanych serwisach

westej
13-11-2015, 18:00
Wymiana filtra powietrza, filtra oleju i oleju na Motorcraft 5W30 (raczej średnia półka) w samochodzie kilkuletnim kosztuje w ASO 279 cebulionów i nazywa się to Motorcraft Service. W bonusie bodajże sprawdzenie poziomu wszystkich płynów, płynu chłodniczego na temperaturę tężenia i zawartość CO2 i zgrubny przegląd spodu pojazdu. Gdyby jeszcze zalewali lepszy olej, to by się to nawet całkiem opłacało, bo zazwyczaj dochodzi do tego mycie i sprzątanie samochodu.

Na gwarancji hajs się za to musi zgadzać :D

Dyrektywa GVO 461/2010 stanowi, że czynności eksploatacyjne (tj. np. wymiana oleju) nie muszą być wykonywane przez ASO. Czyli posiadając dowód zakupu odpowiedniego oleju u autoryzowanego dystrybutora, jesteśmy w teorii zabezpieczeni.

Miralon
13-11-2015, 18:03
Informacyjnie Panowie,
Wymiana oleju 2.0 TDCi 150 KM , olej Castrol Magnatec prof. 0W30 - koszt. ok. 630 zł (kwota całkowita, ASO).
Jak ktoś chce szukać tanio poza ASO to na pewno znajdzie. Ja mam na to zero czasu i ochoty. W czasie potrzebnym na załatwienie tematu poza ASO zarobię więcej niż te 600 zł.

Atlis
13-11-2015, 18:08
Ale co chcesz szukać? Dzwonisz do pierwszego lepszego serwisu, mówisz, że podjedziesz wymienić olej i bulisz z olejem, filtrami itp 300 stówy. A na przegląd po roku i 30tys jedziesz do ASO i bulisz 3x więcej. Po sprawie.

kruger
13-11-2015, 18:18
Zmieniam w ASO bo dzwoniłem też do dwóch niezależnych serwisów i cena była podobna tj. 600 i 650 PLN. Nie wiem gdzie można wymienić za 300 PLN w Warszawie bo ja nie znalazłem ale też specjalnie się nie wysilałem z szukaniem. Cena zależy oczywiście od tego ile oleju wejdzie. Ja mam policzone za 6 L.

SRS
13-11-2015, 18:22
Informacyjnie Panowie, Wymiana oleju 2.0 TDCi 150 KM , olej Castrol Magnatec prof. 0W30 - koszt. ok. 630 zł (kwota całkowita, ASO). czytając temat zauważyłem że większość pisze że jest to drogo , oczywiście tyle że nikt nie wspomina o tym że lany jest olej Castrol 0W-30 o normie WSS M2C 950-A PROFESJONAL a on sam nie jest tani , pytanie czy taki sam będzie zalany w niezależnym warsztacie.

ccLot
13-11-2015, 18:38
Castrol 0W-30 o normie WSS M2C 950-A PROFESJONAL

~50 zł/l

ciafka
13-11-2015, 19:08
Jak już napisałem, ważne jest nie tylko jak często wymieniasz olej, a też co lejesz. Porządny syntetyk możesz sobie męczyć i 20kkm, a takie bele-co jak Castrol 0W-30 PROFESJONAL WSS M2C 950-A najlepiej co 5kkm wymienić w tak wysilonym silniku - albo i częściej.
Niestety, jeżeli chce się racjonalnie podejść do tematu to parę drobiazgów trzeba zrozumieć. Legenda miejska nie jest lepsza od "kompetentnych" porad ASO.
Otóż więc Castrol 0W-30 PROFESJONAL NIE jest w pełni syntetycznym olejem (w sensie technologicznym; marketingowo oczywiście odmienia "synthetic" przez wszystkie przypadki). W związku z tym, Ford tylko wie na jaki przebieg zaprojektowano zachowanie podstawowych parametrów tego hydrokraku (bo prostym olejem mineralnym też oczywiście nie jest).
Stąd prosty wniosek - lepiej kupić raz do roku porządny olej niż wymieniać nawet co kwartał na coś, co do czego nie mamy pewności jak się zachowuje nawet po paru kkm.

SRS
13-11-2015, 19:09
ccLot nie chodzi o cenę , to odrębny temat a o jakość.

GTB20
13-11-2015, 19:58
Nic nei stoi na przeszkodzie by co drugi raz jechac na wymiane oleju do jakiegos warsztatu i olej z filtrem i robocizna fachowca nie wyszedl wiecej jak 250 zl (150 olej 50 filtr i 50 robocizna tak w zaokragleniu) 650 zl to spora przesada ze strony forda ale nie pameitam ile unas kasowali w BEMO.

boruch13
13-11-2015, 20:26
Jak już napisałem, ważne jest nie tylko jak często wymieniasz olej, a też co lejesz. Porządny syntetyk możesz sobie męczyć i 20kkm, a takie bele-co jak Castrol 0W-30 PROFESJONAL WSS M2C 950-A najlepiej co 5kkm wymienić w tak wysilonym silniku - albo i częściej.
Niestety, jeżeli chce się racjonalnie podejść do tematu to parę drobiazgów trzeba zrozumieć. Legenda miejska nie jest lepsza od "kompetentnych" porad ASO.
Otóż więc Castrol 0W-30 PROFESJONAL NIE jest w pełni syntetycznym olejem (w sensie technologicznym; marketingowo oczywiście odmienia "synthetic" przez wszystkie przypadki). W związku z tym, Ford tylko wie na jaki przebieg zaprojektowano zachowanie podstawowych parametrów tego hydrokraku (bo prostym olejem mineralnym też oczywiście nie jest).
Stąd prosty wniosek - lepiej kupić raz do roku porządny olej niż wymieniać nawet co kwartał na coś, co do czego nie mamy pewności jak się zachowuje nawet po paru kkm.

Leje Castrola 5W30 EDGE do wszystkich swoich samochodów i nie mam powodów do narzekań. Czy Ty masz jakieś złe doświadczenia z Castrolem?
Co w takim razie lejesz do swojej bryczki?

paoloWawa
13-11-2015, 20:32
Tak jak pisali poprzednicy - kupiłbym własny olej, spełniający specyfikację Twojego silnika (np. Motul czy Millers), pojechałbym do serwisu niezależnego (np. Bosch) i dokonał w nim wymiany w niższej cenie.

A przy przebiegu 30kkm pojechałbym do ASO na "pierwszy" przegląd tak jak piszesz po właśnie 30 kkm.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

kruger
13-11-2015, 20:46
Dyskusja robi się dziwna. Skoro Ford ma w specyfikacji Castrola, auto jest na gwarancji to dlaczego mam czym innym zalewać. Co w przypadku poważnej ustrki silnika? Nie są w stanie sprawdzić jaki olej jest wlany? Rozumiem że po gwarancji można się bawić w madrzejszego od producenta ale w trakcie ja to wykluczam.

paoloWawa
13-11-2015, 20:53
Ford może mieć w specyfikacji gęsi tłuszcz, ale jeśli również inne oleje (lepsze niż Castrol, np. Millers) spełniają specyfikację Forda dla danego silnika to nie powinno być problemu. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

ciafka
13-11-2015, 21:29
...Co w przypadku poważnej ustrki silnika? Nie są w stanie sprawdzić jaki olej jest wlany? Rozumiem że po gwarancji można się bawić w madrzejszego od producenta ale w trakcie ja to wykluczam.

Tutaj naturalnie masz rację. Twoja decyzja, Twoje ewentualne ryzyko - jeżeli masz zamiar jeździć tym samochodem kilka dobrych lat, to jak najbardziej uzasadnione, bo potencjalne korzyści są poważne. Jeżeli po gwarancji wymieniasz auto - nie warto zawracać sobie głowy pytaniami z serii "skąd się biorą dzieci" g:okulary.

Natomiast bardziej konkretnie odpowiedział paoloWawa: w instrukcji obsługi masz napisane jaka norma oleju musi być spełniona, nie jakiej marki ma być olej. Nie patrz na ładne foldery i dopiski w stylu "zalecamy/zachęcamy/prosimy lać Castrola" - to tylko biznes, za który Ty płacisz (lub nie).

boruch13 - broń Boże, nie mam nic do Castrola :diabel2:. Nie popsuł mi się żaden silnik, chociaż przez pierwsze 3-4 lata oba chodziły na Formule F/Motorcrafcie. Tyle, że obejrzałem sobie porównania olejów o teoretycznie zbliżonych parametrach, ale innej technologii (HC vs. synth.), w niskich temperaturach. Poczytałem mądre i mniej mądre, ale ciekawe opracowania nt. stabilności parametrów oleju w czasie i w zależności od przebiegu, itp. Gorąco polecam - pogooglaj, sporo tego jest.
Od paru lat leje Millersa i jestem bardzo zadowolony (np. cichsza praca ti-vct na zimno), ale absolutnie nie twierdzę, że to jedyny albo najlepszy olej. Można dobrać coś z wymaganą normą, byleby to był prawdziwy syntetyk - a sam opisywałem kiedyś na tym forum jak rozróżnić syntetyka od HC i innych wynalazków.

GTB20
14-11-2015, 19:47
W bemo motors gdzie pracowałem mieliśmy tylko i wyłącznie olej mobila a bemo też jest serwisem autoryzowanym. Nie ma problemu z zalewaniem innym olejem bo spokojnie się zalewało tym co klient tez przyniósł do wymiany.

janek001
14-11-2015, 20:37
serwis musi ci wymienić olej jaki dostarczysz mogą kręcić nosem bo mniej zarobią ale nie mogą odmówić , jak nie to masz na pewno w okolicy 1000 prywatnych warsztatów , które ci to bez łaski zrobią i nawet będziesz mógł być przy wymianie , co polecam

ccLot
15-11-2015, 10:50
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale na razie właściciele nowych Mondeo są skazani na Castrola :P
Nie udało mi się znaleźć innego oleju z normą WSS M2C 950-A.

ciafka
15-11-2015, 13:39
Normalnie masakra. Zero konkurencji, trudno się dziwić, że kosztuje kosmiczne pieniądze...
Kolejny argument żeby jeździć jak najdłużej tym co mam teraz (każdy liczący się producent olejów ma coś z normą WSS M2C913B/C/D), a później - autobus :roll: - ale to już OT...

fotkom
15-11-2015, 13:45
złoty interes
Olej w tragicznej cenie 150 zł
Filtr. 30 zł. Liczny 200
To 400-600 za 15 min pracy i 30 min na dokładnie oleju?? Nieźle sobie liczą

danielr
15-11-2015, 21:02
Aj a mimo wszystko zalecam zachowanie zdrowego rozsądku. Moje mkIV było zalewane (kupione nowe, jeżdzone tylko przeze mnie)
- w okresie gwarancji tym co zalecał ford (najpierw ford formula E, potem ford fomula F - podobno juz full syntetyk)
- po gwarancji ford formula F przez kilka lat
- ostatnie 40 tys km - castrol edge

Terminy wymian: co 10-15 tys km. niezależnie od tego, że instrukcja mówiła co 20 tys km.

Wynik: 240 tys km. realnego nie cofanego przebiegu i auto zostało sprzedane. Przed sprzedażą nowy właściciel wykonał pełny przegląd w ASO. DO dziś nie zapomnę ileż to było cmokania w ASO jak to ładnie pali, pracuje itd. Obecny właściciel twierdzi , że ma już 280 tys. km i nie ma zastrzeżeń do pracy silnika.

Wnioski: czy zalewamy tym co zaleca producent, czy też zalewamy czymś o niebo lepszym - jest to bez znaczenia jeśli chcemy dojeździć do 300kkm. Silnik się nie zatrze. Ważniejsze wydaje się pilnowanie terminów wymian...

spławik
16-11-2015, 09:02
Dokładnie tak
pilnowanie terminów wymian i żadne 30 tys.
Połowa zalecanego interwału czyli co 15 i kropka.
Ja zmieniam co 10 tys (zalecane co 20), auto na gwarancji, co druga zmiana na kanale w garażu. Kupuję Motorcrafta olej i filtr z fordsklep .
Ciekawe czy jak będę sprzedawał w okolicy 200 tys km to ktoś doceni takie moje zabawy olejowe...

darmodziej
16-11-2015, 09:31
Ciekawe czy jak będę sprzedawał w okolicy 200 tys km to ktoś doceni takie moje zabawy olejowe...Jak uwierzy, to może...

enjoypoznan
16-11-2015, 09:59
Ja kiedyś nie wierzyłem w różnice między olejami do póki sam się nie przekonałem kilkakrotnie.

Dawniej fordy zalewałem Formula f produkowanym przez castrol-a. I w każdym fordzie lubił odrobinę chlapnąć oliwy i pojawiały cię pocenia przy uszczelkach.
W firmowych autach to samo. Jak tylko zaczęliśmy lać castrol olej ubywał minimalnie z bagnetów i pociły się.

W firmówkach nadal jest castrol magnatec czy edge ale do swoich aut leję olej innej renomowanej marki(nie chcę reklamować), o tej samej lepkości i klasach jakości.
Oleju nie ubywa, a po czasie zapocenia zniknęły. Silnik pracuje odrobinę ciszej. Interwał wymian taki sam 12-14 tys.

Tak więc ze swoich doświadczeń nie polecam Castrol-a ani oleju Ford-a w tym Motorcraft produkowanym przez nich.

Też myślałem że olej to olej i różnice można zauważyć co najwyżej w laboratorium. Ale jednak czymś się różnią.

boruch13
16-11-2015, 17:42
ok
Nie traktuj porady jak reklamy i napisz co lejesz

enjoypoznan
16-11-2015, 17:46
Valvoline SYNPOWER FE 5W-30

Mimo tego że jest to pełen syntetyk staram się nie przekraczać 14 tys. do wymiany oleju. Po tym przebiegu olej i filtr jest mocno ciemny. 95% przebiegu to trasy.

ciafka
16-11-2015, 21:03
Jak na "pełen syntetyk", trochę za mało PAO w tym Valvoline SYNPOWER FE 5W-30:

"Lubricating Oils (Petroleum), C20-50, Hydrotreated Neutral Oil-Based"

Raczej hydrokrak.
A skąd pomysł, że to "pełen syntetyk"?

jarros
16-11-2015, 23:06
A który to pełen syntetyk z tych wszystkich 5w30. Bo będe wymieniał i chciałbym właśnie pełnego syntetyka zalać. 😊

Wysłane z mojego SM-T535

enjoypoznan
17-11-2015, 03:51
A skąd pomysł, że to "pełen syntetyk"?

Valvoline SYNPOWER FE 5W-30 to olej wyprodukowany z baz w pelni syntetycznych.

Polsyntetyk/hydrokrak to Formula F.

Pisane z tel.

kruger
17-11-2015, 13:02
Wymieniłem olej w ASO po 16kkm. Całkowity koszt 540 PLN brutto czyli do zapłaty (działalność gospodarcza) poniżej 400 PLN. Piwa co prawda nie wypiłem, dostałem 2 darmowe kawy i myjnie z czyszczeniem środka.
Pisanie postów postów sugerujących, że korzystający z ASO są frajerami są delikatnie mówiąc słabe. Nie każdy ma kolegę z kanałem.

kruger
17-11-2015, 17:36
niezłe te kwoty - dla mnie absolutny kosmos. Bo 5l przyzwoitego oleju to 120-160 zł, a wymiana u mnie na prowincji kosztuje 20-25 zł (bez kawy i myjni, ale z tej drugiej to i tak nie skorzystałbym, bo to pewnie szczotki).

6,1l, 0W30 jest droższy od 5W30

weuek
17-11-2015, 17:44
6,1l, 0W30 jest droższy od 5W30
Jasne, zapewne dwukrotnie. I na pewno mają czas, żeby te 6,1 litra wlać, No weź...

Ale przecież nie piszę, że to źle czy że zazdroszczę, że kogoś stać na spektakularne przepłacanie.

kruger
17-11-2015, 18:03
Wbrew niektórym tu opiniom stałem podczas wymiany obok mechanika.Wlano 6,1 L, nawet filtr i uszczelkę założyli nowe, o dziwo nic nie ukradli, nie podmienili i nie oszukiwali. Chyba, że mają miarki źle skalibrowane ale zapomniałem wziąć ze sobą wzorca litra żeby to sprawdzić.
Dzięki paru osobom (nie posiadającym MK5) dyskusja z merytorycznej przerodziła się w typową dla narodu wojenkę podjazdową, ja raczej się z tego wątku już wypisuję.

weuek
17-11-2015, 18:11
Niech ktoś jeszcze potwierdzi, że do jego silnika wlano tyle oleju ile podaje specyfikacja producenta. Bo nie słyszałem jeszcze o takim przypadku. Może nowiutkie silniki tak mają - nie wiem, nie miałem nigdy takiego.

biner
20-11-2015, 17:45
Jak do renaulta lałem elf excelium 5w40 do 120 000 żadnych wycieków,później castrol edge 5w40 samochód ma w tej chwili 260 000 i tez nie ma wycieków i jeździ a wiec nie bardzo chce mi się wierzyć w to co czytam w tych postach.Kiedys do skody lalem lotosa o 340 000 zrobila grama nie dolewalem ani nic nie cieklo.

Bump: Wszystko zalezy jak się trafi z silnikiem kolega w tym samym czasie kupił mastera i jego chlal olej na potęgę zglosil na gwarancji zalali mu polsyntetyk i problem znikl :)

avio
21-01-2016, 15:10
to moze ja skrobne nieco odmienne zdanie niz chyba wiekszosc tutaj kolegow :
jezdzilem vectra C 2,2 dti zrobilem nia 330 tys tak tyle olej wg serwisu co 50 tys i tak robilem czasem zalaczal sie wvczesniej komunikat o wymianie i tyle .
mk4 przed liftem 260 tys co ok 25-30 tys wymiana a nawet czasem dluzej
mk4 po lifcie 180 tys j.w
mk5 mysle ze tak samo nie bede nadgorliwy i poprawial fabryki a za niewydana kase za wczesniejsza wymiane wole odwiedzic sephore i kupic pachnidlo zonie . spojrzenie zony bezcenne:)
Tak naprawde nawet nie interesuje mnie jakiej firmy olej zawsze jezdze do aso i raczej nie jestem jak ktos napisal frajerem bo to tylko zalezy od punktu siedzenia wygody czasu itd .
Jakby przesledzic wlasciwosci dzisiejszych smarowidel to auto mogloby wykonac i ze 100 tys bez wymiany (przykad tirow ) tylko slabym punktem jest konstrukcyjnie filtr paliwa w naszych osobowkach .
gdzies czytalem porownanie dlugich przebiegów bez wymiany do samazenia frytek na spalonym oleju ale to chyba nie jest trafione porowanie bo tak naprawde sa to dwa rozne procesy .
a zreszta kazdy ze swoim autem i tak zrobi co chce.
pozdro

Hansolo
15-06-2018, 21:05
Całkiem nie tak dawno / ubiegły rok / mój ojciec stał przed wyborem co kopić jako nowe. Zastanawiał się pomiędzy Astrą a Golfem. Pamiętam jak pan z VW zachwalał long life, te oszczędności, te rzadkie wizyty w serwisie. Mój ojciec zadał jedno pytanie. Czy filtry oleju też są long life ? Pan z VW zbaraniał, zaczął coś dukać , a po dłuższej chwili stwierdził, że rzeczywiście może być tak że filtr straci przepustowość . Ojciec mu zrobił krótki wykład co się wtedy stanie i zakończyła się historia.
Warto popatrzeć też na interwały wymiany w ten sposób, nie skupiając się jedynie na samym oleju.

Matych
16-06-2018, 00:16
Super, poproszę o dane przepustowości filtra oleju odnośnie przebiegu. -rozumiem że tata jest w posiadaniu takich takich informacji.

Hansolo
16-06-2018, 07:41
No właśnie nie musi mieć tych informacji bo to nie teleturniej. Idzie do sprzedawcy i oczekuje rzetelności, fachowości , a nie mydlenia oczu. Im więcej pytań , tym więcej poszukiwań odpowiedzi po drugiej stronie.

akajo
16-06-2018, 15:02
W 2.0 tdci nawet ASO zaleca co 15 tys wymianę. Koszt 490zł
Wymiana co 15 tys nie wymaga dolewek
Rozmawiałem z kimś , kto zmienia co 30 tys to po 20 tys musi dolać litr

Zbyniu123
16-06-2018, 15:41
Dopiero co sprzedalem pasata b7 2012 2.0 tdi od nowosci serwisowany w aso i od nowosci jezdzil na long life, do silnika wchodzilo 4.7 l oleju i auto od nowosci nigdy nie potrzebowalo dolewki oleju, a przy sprzedazy mial na liczniku 290 tys km i kupujacy byl w szoku jak ladnie ten silnik chodzi.
Teraz mam 2.0 tdci i oleju wchodzi prawie 2l wiecej i do tego interwal jest o polowe krotszy wiec silnik teoretycznie powinien byc bardziej wytrzymaly.
Wiadomo jak ktos jest natretny to moze zmieniac olej nawet co 3 tys km, tylko czemu? I po co?
Na codzien pracuje jako kierowca i jezdze Scania r450 i tam interwaly serwisowe sa co 100tys km i auta robia po 2 miliony km bez remontu.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

siebek
16-06-2018, 17:36
Ja drugą wymianę robiłem po 29.000km (przy 48.000km) i nie musiałem nic dolewać... Tyle, że ja nie ganiam po autostradach 160+ km/h.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Pitol321
17-06-2018, 00:07
Ja robię dla świętego spokoju wymianę filtrów i oleju co ok. 15 tys km lub rok,
ale ganiam bardzo często po autostradach grubo ponad 160+.

jvc
17-06-2018, 13:07
Pierwsza wymiana u mnie po 5 tys. km z filtrem oleju (przejście na motul 0w30) , druga przy przebiegu 18 tys. km. z filtrem oleju i powietrza.

Trzecia będzie w ASO u nich jako pierwsza po 30 tys. km :one:

mazmarian
17-06-2018, 20:53
W dieslu tdci olej wymieniamy co roku, ale jeśli przejeżdżasz więcej niż 20 000, to 2 razy.
Nie przekraczaj 15 000 do wymiany (chyba, że jeździsz tylko w lecie i z górki...)

oslowek
20-06-2018, 16:02
W dieslu tdci olej wymieniamy co roku, ale jeśli przejeżdżasz więcej niż 20 000, to 2 razy.
Nie przekraczaj 15 000 do wymiany (chyba, że jeździsz tylko w lecie i z górki...)

To jest wątek dla mondeo mk5. W DW10F olej wymienia się co 30000km / 2 lata, oczywiście na zgodny ze specyfikacją producenta. Z tymi 15000km czy 2 x na rok to nie przesadzaj, bo taka częstotliwość z niczego nie wynika. Chyba jedynie ze starych przyzwyczajeń z polonezów :-)

kivlov
20-06-2018, 16:13
Hejka, ile oleju 2,0TDCI do mk5 trzeba i jaki najlepiej kupić?
Jakąś dobra firmę na filtry polecacie?

Hansolo
20-06-2018, 19:29
Hejka, ile oleju 2,0TDCI do mk5 trzeba i jaki najlepiej kupić?
Jakąś dobra firmę na filtry polecacie?

Oleju wchodzi w/g producenta 6,1 l. Olej 0w30 niskopopiołowy , ale co do producenta to każdy robi jak uważa, interwały wymiany co 30 tyś w/g producenta. Ja osobiście zakupiłem Motul Eco Clean 0w30 / cena 220-250 zł w zależności od sklepu /, wymieniam zawsze co 15 tyś z kompletem filtrów. Kabinowy wymieniam co 30 tyś . W awatarze masz mk4 TDCI więc do niego 5w30 , wchodzi chyba 4,5 -4,7 litra / w zależności jak uda się zlać stary i ile poczekasz/. To chyba tyle. Filtry biorę tutaj https://ford.sklep.pl/ . Do mk4 kupowałem tutaj http://pro-choice.pl/ filtry szły Mann / Knecht i u nich brałem zawsze oliwkę. Jak coś napisz do nich maila , jaki silnik itp. dostaniesz odpowiedź z cena za komplet / cos tam zawsze urywają z ceny /.

Zbyniu123
20-06-2018, 20:20
Do mk4 dw10c wchodzi 5.7 litra, ja leje castrola a5 takiego jak poleca producent

Hansolo
20-06-2018, 20:40
No proszę człowiek się uczy całe życie . Pisałem o 2.0 TDCI 140 km i jak widać 163 rumaki potrzebują więcej oliwki.

kivlov
20-06-2018, 21:07
Mam mk5 i mk4 :)
Czyli muszę wysłać zapytanie o ceny :)

Hansolo
20-06-2018, 21:31
Ha ha burżuj z Chojnic ;)

kivlov
20-06-2018, 21:42
Aj bez przesady :)

Zbyniu123
22-06-2018, 18:16
Castrola tylko i wylacznie

weuek
22-06-2018, 22:09
Większość kupuje dziadostwo, bo świadomość jakości oferty rynkowej jest niska, a podatność na reklamę wysoka.

Zbyniu123
22-06-2018, 22:35
Wiesz kolego znam ludzi ktorzy nie maja kasy i olewaja serwisy olejowe i jezdza az korba wyskoczy, w takim przypadku wolalbym kupic nawet najtanszy olej, bo uwazam ze lepsze to niz nie zmieniac wcale

weuek
23-06-2018, 07:16
Mnie wcale nie o to chodzi. Z racji konsumpcjonistycznego lenistwa wiedza o większości produktów pochodzi z reklamy. I dlatego jest powszechne przekonanie, że castrol to dobry olej, bo przecież jest wszędzie, to nie może być zły - większość się nie myli.

kivlov
24-06-2018, 14:00
Weuek a jaki Olej polecasz?

weuek
24-06-2018, 14:02
Taki, który warto kupić po zapoznaniu się z jego kartą MSDS. A nie jak w poście #83.

mkaminski100
24-06-2018, 16:01
...
Wiadomo jak ktos jest natretny to moze zmieniac olej nawet co 3 tys km, tylko czemu? I po co?
Na codzien pracuje jako kierowca i jezdze Scania r450 i tam interwaly serwisowe sa co 100tys km i auta robia po 2 miliony km...

Bo "Najgorsze sxierwo, król lawet" czyli 1.9 dci z niekończącymi się problemami z Turbo po zmianach oleju co jak pamiętam 25.000 km i ten sam niepsujący się silnik w Mitsubishi z interwałem wymiany zmniejszonym o połowe.

Mogę dodać 1.5 dCi które zadziwiajaco często kręciły panewkami w Kangoo które interwały wymian miały wydłużane jak się tylko dało.

Poza tym to jakie obroty osiąga twoja Scania, ile masz koni z litra i czy bierzesz pod uwagę że przez ten milion kilometrów startowała na zimno pewnie tyle razy co większość osobowek przy 200 tysiącach?

Sent from my iPhone using Tapatalk

kivlov
24-06-2018, 17:01
Czyli musze teraz patrzeć na MSDS. Jakiś konkretny polecisz?

weuek
25-06-2018, 05:19
Nie, ale im dalej w las, tym więcej drzew. Czyli, na przykład, z kart millers oils nie dowiesz się niczego przydatnego, bo wszystko jest przed klientem zatajone.

kivlov
25-06-2018, 17:11
Probowałem dojśc do tych informacji i powiem szczerze, że patrząc na te parametry to chyba wieki zajmie, aby to wsyztsko sprawdzić.

Zbyniu123
25-06-2018, 17:19
[http://www.wykop.pl/ramka/2367418/bardzo-ciekawy-test-olejow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/]

majtol88
25-06-2018, 17:24
Kup Motula i bedzie w porzadku. Wazne zeby bylo cos lepszego niz supermarketowka typu Castrol.
Uzywam od zawsze. Do raptora wszystko mam od Motula i nie narzekam, uzywam od kilku lat (oleje, smarowanie łańcucha, nasączanie filtra, czyszczenie plastików itp.)

Zbyniu123
25-06-2018, 17:35
Tak no przeciez inzynierowie forda, bmw i volkswagena swoje lata nauki i doswiadczenia przy projektowaniu silnikow zmarnowali bo przeciez oni sa glupi poniewaz polecaja jakis tam marketowy olej CASTROLA, bo przeciez Janusz z Mirkiem mowia ze to gowno i tego nie lac bron cie panie boze do silnikow.....
Ludzie wezcie sie ogarnijcie, castrol to dobry olej i jest polecany przez producenta wiec czemu go nie lac??

darmodziej
25-06-2018, 18:19
wiec czemu go nie lac??Bo Janusz wie lepiej niż sztab konstruktorów.

majtol88
25-06-2018, 18:25
Bo sztab konstruktorów pracuje w korporacji ktorej celem jest zarabianie pieniędzy.

lukaszant
25-06-2018, 18:38
Ostatnio będą w hurtowni motoryzacyjnej kiedy miałem kupić olej Castrola 5W30 sprzedawca mi go odradzał... chyba też ma jakieś doświadczenie w tej sprawie... Więc jak widać, nie koniecznie to co zaleca producent jest w użytkowaniu na dłuższą metę dobre.
Ale to już od każdego z nas zależy, co kto chce...

darmodziej
25-06-2018, 19:09
Bo sztab konstruktorów pracuje w korporacji ktorej celem jest zarabianie pieniędzy.

A Janusz to oczywiście nie ma na celu jak najwięcej zarobić.

kivlov
25-06-2018, 21:37
To już sam nie wiem

majtol88
25-06-2018, 21:45
Z posta kolegi Zbyniu123 wnioskuje że to ja jestem Januszem lub Mirkiem poniewaz twierdze że Castrol jest słabym olejem. Dlatego też nie wiem jak ja jako Janusz mialbym chcieć zarabiać.

Swoja droga to nikomu nie odradzam Castrola, poprostu mowie ze sa lepsze oleje. Sam kiedys używałem Castrola, a znam osoby ktore wlewają olej jeszcze tańszy i jakos jeżdżą. Kolega jezdzi Peugeotem tylko na oleju z Orlenu 15w40, zrobil tysiące kilometrów i ma juz trzeci silnik i zapowiada sie ze bedzie zaraz kolejny. Czy to wina oleju tego nie wiem i wole nie sprawdzać.

zenq
25-06-2018, 21:45
Ten ciastol taki zly, ale jak w fordowskie opakowania lali to juz januszom pasowal, bo orgynalny...

Matych
25-06-2018, 21:49
Niestety koncerny łądują nas w d.... a świeadomość ludzi o jakości i parametrach oleju jest zerowa. Ale jakak ma być jak wmawia się miłośnikom Castrola że olej mineralny to syntetyk.

Zbyniu123
02-07-2018, 23:51
Kiedys myslalem ze shell to najlepszy olej, ale potem mialem mazde w ktore trzeba bylo ustawiac zawory i po 10 tys km na shellu silnik byl bardziej brudny niz na mazdowskim oleju i wiecej go nie lalem

kivlov
03-07-2018, 07:12
Uzywałem MOtula i Fordowskiego nie czułem różnicy.

Matych
07-08-2018, 13:56
I umysł:one:

Zbyniu123
07-08-2018, 15:06
Kazdy olej ma oczyszczac silnik

krism0156
07-08-2018, 16:45
Ja używam Liqui Moly i jestem mega zadowolony. Wcześniej był castrol ale porażka. Szarpało silnikiem i brał olej a po wymianie na Liqui Moly jest zauważalnie lepiej. Zobaczę jak będzie po około 2k km.

Matych
07-08-2018, 16:57
Nie bardzo wiem jak olej ma wpływ na szarpanie silnikiem ale widocznie czegoś nie wiem.

Abermon
07-08-2018, 16:59
Hahahaha, efekt placebo jest wszechobecny[emoji23][emoji23][emoji23]

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

krism0156
07-08-2018, 17:18
Nie jestem mechanikiem, żebym wiedział co działa na szarpania, a co nie. Piszę tylko co zauważyłem z moich obserwacji.

Woytas
13-08-2018, 22:37
Przy okazji jak ktoś z was nie dojechał do 30 tys robiliście przegląd nadwozia po 12m i ile was ta przyjemność uczyniła ?

Matych
13-08-2018, 22:46
Piszę tylko co zauważyłem z moich obserwacji.

Też nie jestem mechanikiem ale powiem ci jedno -twój silnik nie szarpie przez olej.

jvc
14-08-2018, 06:44
Przy okazji jak ktoś z was nie dojechał do 30 tys robiliście przegląd nadwozia po 12m i ile was ta przyjemność uczyniła ?
Jakoś chyba niecałe 100 zł

Woytas
14-08-2018, 07:36
Jakoś chyba nie całe 100 zł

jak wymienialiście olej to dawaliście też nowy korek

https://ford.sklep.pl/product-pol-18739-korek-miski-olejowej-Ford-2-0-TDCI-150-180-kM-oryginal-1871598.html

uszczelka to wiadomo

https://ford.sklep.pl/product-pol-19127-uszczelka-korka-miski-olejowej-Ford-2-0-TDCI-150-180-210-kM.html

Matych
14-08-2018, 07:40
Korek to grosze jest chyba sam oring do kupienia w sklepie jak i korek z oringiem.Wyciągasz zawleczkę i przekręcasz korek -przypomina to spuszczenie wody z plastikowej wanienki,bo miska jest z tworzywa filtr jest zaraz obok, banalnie proste mając podnośnik roboty na 15 min.

kivlov
29-08-2018, 11:40
Ok, jaki polecacie olej? Kupić Forda? czy jaki no i filtry bo chce wymienić wsyztskie wraz z filtrem i olejem skrzyni biegów.

Bump: Olej do skrzyni biegów:
indeks: 1490761

nr fabryczny: 6U7J-M2C936-BA

potrzebuje 6-7 litrów zależy jak kto umie wymienić

filtr oleju skrzyni biegów PowerShift:
indeks: 1589089

nr fabryczny: 7M5R-6C631-AD

olej 0w30

filtr paliwa

nowy indeks 2171748
nr fabryczny DS7Q-9D410-AA

stary indeks: 1872152
nr fabryczny: DS7Q-9176-AA

filtr oleju

indeks: 1890364
nr fabryczny: DS7Q-6714-AA

najnowszy numer katalogowy: 2193141,

DS7Q-6714-AB

filtr kabinowy
FORD Indeks: 5256078
nr fabryczny z części : DG9H-18D483-BA

filtr powietrz a

FORD Indeks: 5256078
nr fabryczny z części : DG9H-18D483-BA

Czy coś pomyliłem?

Bump: ps jeszcze olej to 5w20 czy 0w30?

kivlov
04-09-2018, 14:04
Własnie wymieniłem wszytskie filtry i oleje także w skrzyni biegów.
Do silnika zakupiłem: Castrol Edge Titanium FST 0W30 A5/B5 - trochę drogi, ale mam nadzieję, że dobry. 6l (6x1l).

Matych
04-09-2018, 16:42
Skoro wolisz zapłacić za olej mineralny więcej niż za syntetyk-o gustach nie dyskutujemy

kivlov
04-09-2018, 16:48
Czyli co zły olej wlałem?

Matych
04-09-2018, 19:04
Zły nie bo nie wlałeś słonecznikowego ale są oleje o znacznej procentowej zawartości bazy syntetycznej,są to oleje których dobre właściwości smarne utrzymują się znacznie dłużej niż oleju mineralnego który wlałeś.Przy dużych przbiegach i obciążeniach międzywymianami ma to znaczenie.

weuek
04-09-2018, 19:08
Do silnika zakupiłem: Castrol Edge Titanium FST 0W30 A5/B5 - trochę drogi, ale mam nadzieję, że dobry. 6l (6x1l).
Bardzo dużo czytania cię czeka. Jak na razie twój stan wiedzy o olejach silnikowych to: Kompletnie zielony (castrol dobrą to ma tylko kampanię reklamową).

RSBN4N
04-09-2018, 19:32
Bardzo dużo czytania cię czeka. Jak na razie twój stan wiedzy o olejach silnikowych to: Kompletnie zielony (castrol dobrą to ma tylko kampanię reklamową).

O, to wątek o baśniach z mchu i paproci? A niby dlaczego castrol jest be?

Zbyniu123
04-09-2018, 19:42
Ja od lat uzywam castrola i nie moge powiedziec zlego slowa, robilem silniki ktore jezdzili tylko na castrolu i byly w swietnej kondycji i przedewszystkim byly czyste

Hansolo
04-09-2018, 19:47
Kolejne olejowe Deja Vu . Podejrzewam że lepszy " przereklamowany " Castrol co 15 tys , niż jakieś cudo-miodzio co 30 tys. Ja stosuje inne oleje na " M " od 15 lat i puki co zmieniać nie zamierzam. No ale skoro ktoś tu tryska nadwiedzą to proszę o konkretną oliwkę / producent , nazwa / , a potrzebuję 0W30 do mojego ropniaka. Bez złośliwości. Nie znam się, a mądrego dobrze posłuchać. Konkrety Mości Panowie , konkrety.

kivlov
04-09-2018, 21:36
Kiedyś pytałem o konkrety to nikt nie odpowiedział, a jak kupiłem olej za 250zł to teraz źle :)

weuek
04-09-2018, 21:41
O, to wątek o baśniach z mchu i paproci? A niby dlaczego castrol jest be?

Nie trzeba (wyświechtanej na forach) ironii, jeno szybkiej lektury karty charakterystyki chemicznej, żeby wyrobić sobie opinię o castrolu.

Dużo inwestują, więc mają rzeszę zagorzałych (nieświadomych) wyznawców. Olej nie jest "zły", tylko tak z połowę za drogi w stosunku do składu. Gdyby nie pionierskie praktyki castrola, to nie mielibyśmy teraz wyznawców "synetetyka" co w 99% jest minerałem.

kivlov
04-09-2018, 21:47
To jaki jest dobry?

RSBN4N
04-09-2018, 22:00
Nie trzeba (wyświechtanej na forach) ironii, jeno szybkiej lektury karty charakterystyki chemicznej, żeby wyrobić sobie opinię o castrolu.

Dużo inwestują, więc mają rzeszę zagorzałych (nieświadomych) wyznawców. Olej nie jest "zły", tylko tak z połowę za drogi w stosunku do składu. Gdyby nie pionierskie praktyki castrola, to nie mielibyśmy teraz wyznawców "synetetyka" co w 99% jest minerałem.

No dobrze. Zanim przejdziemy do bardziej skomplikowanych kwestii, czyli kompozycji bazy, skupmy się na czymś prostszym. Skoro znasz karty charakterystyki, opisz i oceń pakiet przeciwpienny w rzeczonym Castrolu w porównaniu do twojego ulubionego oleju.

Matych
04-09-2018, 22:10
Ooo widzę kolega chce błysnąć i zagiąć kolegę,który chce po prostu napisać że za mniejsze pieniądze można kupić olej mający znaczną bazę syntetyczną a nie mineralny castrol,który nie dajmy się zwariować- smaruje.Ale nijak ma się trwałością parametrów do oleju „syntetycznego”

weuek
04-09-2018, 23:01
[...] w porównaniu do twojego ulubionego oleju.
Nie mam ulubionego. Tylko nie chcę płacić niepotrzebnie za dziadostwo.

Już tu pisałem wielokrotnie, że castrol jest jak pedigree pal albo whiskas - gdy nie miałem zwierząt domowych, to sadziłem, że to najlepsze karmy, a teraz, jako doświadczony właściciel sierściuchów, dobrze wiem, że to szajs niemożebny. Ale wszyscy te marki znają. Tak samo jest z castrolem (formula f, mororcraft xr-synth, fanfaro czy inne klony castrola/bp). Pełno jest takich przykładów w kulturze masowej, choćby japońskie piwo tyskie czy amerykańska kropla beskidu. Bo statystyczny klient jest zbyt leniwy, żeby cokolwiek odkryć samemu. A nawet już odkrytego przyswoić nie chce, bo mu wygodnie trwać w swej lemingozie.

kivlov
05-09-2018, 06:08
Normlanie politycy sami - brak konkretnych przykładów.

Matych
05-09-2018, 06:36
Normlanie politycy sami - brak konkretnych przykładów.

Na tym forum jest encyklopedia o olejach -opcja szujaj,wystarczy wpisać hasło olej syntetyczny a dowiesz się że są takie marki jak Motul,Ravenol czy Millers.Sam wiele lat lałem Castrol dopóki nie poczytałem że za tą samą cenę można lepiej.Jak lać olej za 250 sł taki jak Edge to lepiej kupić jakiegoś lotosa za 100 przynajmiej 150 zł zostanie.

Woytas
05-09-2018, 06:45
... nie wiem w jaki sposób wpływało czy nie na silnik ale czy millers czy Castrol nie zauważyłem najmniejszej różnicy w pracy silnika , fakt że ceny podobne ale oprócz wywodów na forum nic nie dostrzegłem ... miarodajny byłby test 2 silniki 2 oleje i rozebrane powiedzmy po 200 tyś ... nie napotkałem na taki test ... tak to tylko przepychanki na karty charakterystyki

W testach długodystansowych 100-150 tys auta są serwisowane wg zaleceń producenta z ich interwałem i po tych przebiegach po rozebraniu nigdzie nie widziałem mazutu a silniki w większości w doskonałej kondycji ...

Jak macie tak bogata wiedzę to napiszcie precyzyjnie w jaki obszarach dany olej jest dużo lepszy bez opowieści o mitycznych bazach

Bump: Jak się tak znacie to konkret ten olej uważam za najlepszy do tego silnika bo ....

Bump: Millers Oils XF Longlife Ford 0w30 5l

Najwyższej jakości, w pełni syntetyczny olej silnikowy MID SAPS do najnowszych samochodów benzynowych i Diesel wymagających oleju o specyfikacji Ford M2C950-A oraz Jaguar Land Rover STJLR 03.5007

XF LONGLIFE FORD 0w30 to w pełni syntetyczny, zaawansowany technologicznie, olej silnikowy typu MID SAPS przeznaczony do najnowszych silników. Opracowany tak, by spełnić oraz zapewnić najwyższą wydajność zgodną z normą producenta (OEM). Jest to możliwe dzięki ulepszonym właściwościom utrzymującym silnik w czystości, trwałości oleju, zredukowanym tarciu, wyższym właściwościom przeciwzużyciowym, a także niższym zużyciu paliwa.

XF LONGLIFE FORD 0w30 jest rekomendowany do najnowszych silników Diesel wymagających oleju 0w30 z normą Ford M2C950-A oraz Jaguar Land Rover STJLR 03.5007. XF LONGLIFE FORD 0w30 jest w pełni kompatybilny z filtrami cząstek stałych w silnikach Diesel (DPF) oraz benzynowych (GPF), a także z katalizatorami, zgodnie z najnowszymi normami czystości spalin. XF LONGLIFE FORD 0w30 nie jest kompatybilny wstecz – nie wolno go stosować starszych silnikach.

KORZYŚCI:

Zastosowana w tym oleju syntetyczna technologia zapewnia znakomitą płynność oleju w niskich temperaturach, aż do -35 C, co oznacza szybką ochronę kluczowych elementów silnika – silnik zużywa się najbardziej podczas uruchamiania.

XF LONGLIFE FORD 0w30 spełnia wymagania Ford / Jaguar Land Rover oferując wyjątkową stabilność lepkościową oleju w wysokich temperaturach, oraz trudnych warunkach użytkowania – w celu zwiększonej ochrony i wydłużonej żywotności silnika.

Zwiększona ochrona dzięki mocniejszemu filmowi olejowemu między elementami metalowymi, który redukuje tarcie i zużycie. Olej utrzymuje parametry przez cały interwał między wymianami oleju zgodnie z zaleceniami producenta (OEM).

Obniżona lepkość oznacza niższe zużycie paliwa oraz niższą emisję spalin, do czego przyczynia się także optymalny poziom detergentów i dyspersantów. To zapewnia czystość silnika (brak szlamu), co polepsza spalanie oraz utrzymuje efektywnym system oczyszczania spalin.

Specyfikacja ACEA C2 MID SAPS z maksymalnym poziomem popiołów siarczanowych w wysokości 0,8% jest zbliżona do specyfikacji ACEA C3, ale dzięki niższemu wskaźnikowi HTHS (minimum 2,9 mPas) zapewnia niższe zużycie paliwa.

CHARAKTERYSTYKA:
ACEA C2
Ford M2C950-A
Jaguar Land Rover STJLR 03.5007

PARAMETRY:
SAE klasa lepkości:…0W30
Ciężar właściwy przy 15 C:…0,848
Lepkość kinematyczna przy 100 C:…9,8 cSt
Lepkość kinematyczna przy 40 C:…57,4 cSt
Indeks lepkości:…157
Temperatura krzepnięcia:… -42 C
Temperatura zapłonu:…>200 C
Lepkość na zimno przy -35 C…5975

Bump: Castrol temp zapłonu i krzepnięcia (-50 )wyższe
Lepkośc przy 40 praktycznie taka sama przy 100 trochę niższa (45,3)... a jeszcze należy na to nałożyć różnice w spasowaniu silnika i wydajności pompy olejowej bo nie zawsze wyższa lepkość jest wskazana do danego silnika ...

To jak to jest znawcy ... ?

Hansolo
05-09-2018, 08:14
Wskazanego Motula stosuje od lat, a i tak tutaj dowiedziałem się ze nie jest syntetyczny. Dlatego zapytałem wprost i dowiedziałem się że mam użyć szukajki. Przecież wystarczy napisać : Srotul, Srobil , Srastrol 0w30 ..... Wystarczy kilka cyfr i liter. Nie potrzeba mi karty produktu , zdam się na forumowych specjalistów. Zaufam w 100% , bo to nie tabletki na sraczkę, a tylko olej do samochodu.

Woytas
05-09-2018, 08:26
Ja pytam się jako laik ... z kart parametry podobne

Zbyniu123
05-09-2018, 12:50
Ja chcialem wziac ostatnio tego Motula, tak na probe, ale jak w sklepie mi gostek pokazal banke i zobaczylem jakosc wykonania tej wlasnie banki to stwierdzilem ze wyglada to strasznie i poprostu kupilem sprawdzonego od lat castrola i tyle.
Do aut klientow i czasami do swoich starych strupikow stosowalem tez oleje shell, petronasa, fuchsa, mobila i wiele innych i roznicy w pracy czy spalania tego oleju nie zauwazylem, jedynie w mazdzie 6 po shellu silnik byl lekko zasyfiony i tyle.
Ale oczywiscie sa to tylko moje doswiadczenia nie podparte zadnymi badaniami, ale mysle ze nawet jak castrol nie jest lepszy od innych to raz do roku i tak bede go zalewal do swoich aut i tyle.

Hansolo
05-09-2018, 14:01
Ja chcialem wziac ostatnio tego Motula, tak na probe, ale jak w sklepie mi gostek pokazal banke i zobaczylem jakosc wykonania tej wlasnie banki to stwierdzilem ze wyglada to strasznie

No to jest bardzo poważne kryterium wyboru ;) Jabłka też kupujesz jeśli się świecą jak psu jajka ? Tak na poważnie to Motul niestety jest też podrabiany. No jak tam specjalsi doczekam się konkretu ? Przypominam 0w30 do ropniaka .

Matych
05-09-2018, 14:44
To jak to jest znawcy ... ?

Ja pytam się jako laik .

Czytaj ze zrozumieniem,wszyscy tu napisali że można zrobić oleje o takich samych parametrach na bazie w pełni mineralnej jak i syntetycznej jest tylko jedno ale- porównaj te parametry po 10/20/30 tyś. i wtedy przyjdzie zdziwienie jakie są różnice w właściwościach tych smarowideł.

adamkow
05-09-2018, 16:05
w niektórych przypadkach po 30 tysiach nie będzie już co zbierać :D

Woytas
05-09-2018, 16:08
Czytaj ze zrozumieniem,wszyscy tu napisali że można zrobić oleje o takich samych parametrach na bazie w pełni mineralnej jak i syntetycznej jest tylko jedno ale- porównaj te parametry po 10/20/30 tyś. i wtedy przyjdzie zdziwienie jakie są różnice w właściwościach tych smarowideł.

Ale jakieś miarodajne wyniki testów potwierdzajace te różnice czy tylko marketing bo ja sam sobie tego nie porównam jak i większośc populacji a jak sam zauważyłeś parametry wyjściowo bardzo podobne w końcu wszystkie te produkty spełniają tą samą specyfikację

Wujek Lollipop
05-09-2018, 16:58
Ja bym zmienial co miedzy 10 a 15 - szkoda panewek

RSBN4N
05-09-2018, 19:09

a co to ta baza syntetyczna?

Matych
12-09-2018, 22:05
dokładnie kto wymienia raz na 30 tysięcy??

Ja i wielu innych,a co nie można?

MARR
13-09-2018, 22:37
W dieslach MK3 i MK4 interwał wymiany miałemco 20 tys km.
W obu od nowości w połowie między przeglądami czyli po każdych 10 tys wymieniałem "prywatnie" a na właściwy przegląd jeździłem do ASO.
Olej lałem ten sam co w ASO czyli Ford Formula - nie ma sensu co chwilę go zmieniać.
Oba auta przejechały po 300 tys km - po tym przebiegu nie było żadnych ubytków oleju wymagających dolewek pomiędzy wymianami ani żadnych problemów z turbinami - a dla nich przecież właściwe smarowanie to cała tajemnica sukcesu.
Aktualnie w focusie EB stosuję tę samą zasadę. Skoro w nowym mondeo wydłużyli okresy międzyprzeglądowe do 30 tys to stosując dedykowany olej i wymieniając go co 15 tys na pewno pomożemy a nie zaszkodzimy silnikowi i osprzętowi :)

Lewsey89
03-01-2019, 09:33
Odgrzewam kotleta.

Samochód zbliża się przebiegiem do 30000 km i czas zaplanować wymianę oleju(3 raz). Naczytałem się tu na forum o Castrolu jak to tfu i ble olej i zacząłem szukać czegoś na zastępstwo. Wszystkie oleje 0W30, które znalazłem i mają aprobatę forda mają bazę mineralną (Motul, Total,Valvoline)nie znalazłem tylko danych o bazie oleju Millers. Shell oraz Liqui Moly nie mają olej z aprobatą Ford M2C950-A

porównójąc szczątkowe dane Millersa do Castorla otryzmujemy nastepujące wyniki.

MillersXF LONGLIFE FORD 0w30
ACEA C2
Ford M2C950-A
Jaguar Land Rover STJLR 03.5007
PARAMETRY:
SAE klasa lepkości:...0W30
Ciężar właściwy przy 15°C:...0,848
Lepkość kinematyczna przy 100°C:...9,8 cSt
Lepkość kinematyczna przy 40°C:...57,4 cSt
Indeks lepkości:...157
Temperatura krzepnięcia:... -42°C
Temperatura zapłonu:...>200°C
Lepkość na zimno przy -35°C...5975 cP

Castrol MAGNATEC STOP-START 0W-30 D
Gęstość w 15°C ASTM D4052 g/ml 0.847
Lepkość kinematyczna w 100°C ASTM D445 mm²/s 9.6
Lepkość CCS -35°C (0W) ASTM D5293 mPa.s (cP) 5800
Lepkość kinematyczna w 40°C ASTM D445 mm²/s 45
Indeks Lepkości ASTM D2270 - 203
Temperatura płynięcia ASTM D97 °C -50
Temperatura zapłonu PMCC ASTM D93 °C 206
Popiół siarczanowy ASTM D874 % wt 0.78

Wnioski
1)Catrol zachowuje płynność do -50°C Millers do -42°C
2)Castrol przy - 35°C ma lepkość 5800 mPa/s Millers 5975mPas/s
3)Indeks lepkości Castrol 203 Millers 157
4)Lepkości kinematyczna castrola w 40°C 45mm²/s Millers 57,4mm²/s

Wychodzi na to, że w najważniejszych parametrach "Mineralny" Castrol wygrywa z Millers. Jestem laikiem jeśli chodzi o oleje więc proszę mądrzejszych ode mnie aby się wypowiedzieli.

darmodziej
03-01-2019, 17:22
Zobaczysz, że i tak Castrol będzie Beee.

Zbyniu123
03-01-2019, 18:07
Ja od 13 lat leje castrola do swoich aut, cala moja rodzina jezdzi na castrolu, wszyscy moi znajomi leja castrola i nikt nie narzeka, warunek jest tylko jeden kupowac go tylko u autoryzowanego dilera i tyle.
A prawda jest taka ze jak zmieniasz olej czesciej niz co 30tys(smiech) to co bys tam nie nalal to bedzie chodzilo.

Woytas
03-01-2019, 18:50
Odgrzewam kotleta.
.

Podobny post w moim wykonaniu z 2 strony wcześniej ... niestety mędrcy forumowi lub bardziej fachowcy od marketingu bezpośredniego przy tego typu pytaniach milczą szczególnie po zestawieniu konkretnych paramterów niezależnie czy to olej , tarcze czy klocki

A wieść gminna niesie , że w fabrykach pracują albo idioci albo cwaniacy , którzy tylko kombinują , żeby twoje auto się zaraz rozpadło

... tylko przy tych teoriach jakim cudem jeżdżą przy serwisowaniu zgodnie z zaleceniami producenta ciągniki siodłowe ...one powinny wyginąć góra po roku lub dwóch

krism0156
03-01-2019, 19:33
Witam koledzy. Zbliża mi się wymiana oleju w moim mk5 2.0 240km benzyna i szukam czegoś dobrego i słyszałem pochlebne opinie o liqui moly. Na str producenta wg katalogu znalazło Liqui Moly Special Tec DX1 5W-30. Używał ktoś? Niestety jestem laikiem w temacie oleju więc pragnę zasięgnąć rady bardziej doświadczonych użytkowników. Pozdrawiam.

Lewsey89
04-01-2019, 06:46
Zobaczysz, że i tak Castrol będzie Beee.

Poleć kolego dobry olej 0W30 do Diesla spełniający normę Forda. Nie potrafiłem sam znaleźć.

Bump:
A prawda jest taka ze jak zmieniasz olej czesciej niz co 30tys(smiech) to co bys tam nie nalal to bedzie chodzilo.

Większość mojego przebiegu to drogi podmiejskie. Dużo uruchomień silnika, często niedogrzany silnik(producenci samochodów uznają to za trudne warunki eksploatacji) Pamiętajcie, ze producent zaleca wymianę nie co 30000km lecz do 30000max lub co 2 lata. Jeśli jeździłbym tylko autostradami i tylko z prędkościami 140-150km/h do pewnie zmieniałbym co 28000-30000km.

darmodziej
04-01-2019, 09:41
Poleć kolego dobry olej 0W30 do Diesla Stosuj to, co zaleca producent samochodu.

Matych
04-01-2019, 15:04
Podobny post w moim wykonaniu z 2 strony wcześniej ... niestety mędrcy forumowi lub bardziej fachowcy od marketingu bezpośredniego przy tego typu pytaniach milczą szczególnie po zestawieniu konkretnych paramterów niezależnie czy to olej , tarcze czy klocki

A wieść gminna niesie , że w fabrykach pracują albo idioci albo cwaniacy , którzy tylko kombinują , żeby twoje auto się zaraz rozpadło

... tylko przy tych teoriach jakim cudem jeżdżą przy serwisowaniu zgodnie z zaleceniami producenta ciągniki siodłowe ...one powinny wyginąć góra po roku lub dwóch

To że kolega ma takie podejście do tematu zmiany oleju -ma do tego pełne prawo,wielokrotnie mówię że o gustach nie dyskutuje się.Ja mam zresztą podobne mam nowy samochód wieloletnią gwarancję.Jednakże wiedza o olejach i ich technologiach jest ogólnie dostępna,i wytłumaczona po co robi się prawdziwe produkty w wyniku syntezy.Wystarczy się wysilić a nie pisać że nikt nie chce podsunąć pod nos.Dla laików polecam Rosyjski test kilkunastu przepracowanych olei do odnalezienia w sieci.Porównywanie olei z ciągników siodłowych czy ciężarówek to też nietrafione porównanie bo składy tych olei i objętości układów w stosunku do osobówek to zupełnie inna bajka

Woytas
04-01-2019, 21:52
Porównywanie olei z ciągników siodłowych czy ciężarówek to też nietrafione porównanie bo składy tych olei i objętości układów w stosunku do osobówek to zupełnie inna bajka

tak ... tam producent zaleca wymianę nie co 30 tylko 100 tyś .. to tamte oleje z opiłkami złota czy technologia kosmiczna ?

.. jak ruski testował to zapewne nie oleje lane obecnie , nie chce , żeby ktoś podsuwał mi coś pod nos , wklejane dane z parametrami różnych marek olejowych w zasadzie się niczym nie różnią ... a jedne wg znawców ostatni syf drugie och i ach ... dlatego pada pytanie dlaczego

Zbyniu123
04-01-2019, 22:57
tak ... tam producent zaleca wymianę nie co 30 tylko 100 tyś .. to tamte oleje z opiłkami złota czy technologia kosmiczna ?

.. jak ruski testował to zapewne nie oleje lane obecnie , nie chce , żeby ktoś podsuwał mi coś pod nos , wklejane dane z parametrami różnych marek olejowych w zasadzie się niczym nie różnią ... a jedne wg znawców ostatni syf drugie och i ach ... dlatego pada pytanie dlaczegoSilnik ciezarowki nigdy nie przekroczy 2.5 tys obrotow do tego ma bardzo malo zimnych startow i wiekszosc kilometrow robia autostrada z dogrzanym silnikiem i predkoscia obrotowa ~1200 obr/min.
Ale tak np w mercedesie co druga wymiane tez wymienia sie dpf, w scani rzadko ktory dpf dojezdza do drugiej wymiany oleju, u mnie w firmie jak ciezarowka dochodzi do 300 tys km to sie jej szybko pozbywa bo sie zaczyna sypac na potege, a spalanie oleju jest potezne, np 7-8 litrow oleju na 2 tys kilometrow.
Interwaly wymiany oleju sa zrobione takie duze zeby auto sie sprzedalo, bo wiekszosc sprzedanych aut bedzie autami flotowymi/ firmowymi beda na siebie pracowaly i zarabialy dla tego zanim ktos kupi auto to patrzy na koszty eksploatacyji i tak na kartce lepiej wyglada wymiana oleju co 30 tys bo jak auto zrobi 100 tys km to olej wymieni sie tylko 3 razy, a nie np 10 razy tak jak zrobilbym to ja i tak kasa w kieszeni zostaje, a auto robi 150-200 tys i jest sprzedawane do zwyklego zjadacza chleba i tyle.
Ja kazdemu mowie zeby zmienial olej co max 10 tys km i lal dobry markowy olej i nie musi to byc castrol i bedzie jezdzil.

hifibloke
06-01-2019, 14:07
Witam

Widze, ze tu na forum mojej marki tak jak i na innych forach innych marek wojna markowa oleju dalej trwa ... :)

Panie Castrol i Mobil najgorszy shit lej Pan Motula etc.

To glowne argumety forowych fachoffcow... zapewne wiekszosc z nich jest mechanikami , rozbiera na co dzien silniki i prowadzi w domu laboratorium :)) ehhh

A ja leje tego shita castrola 5w30 prosto od dystrybutora i zmieniam co 5-7 tys km cholera jakos silnik nie chce mi pasc hmmm

Pozdrawiam znaffcow olejowych long life

Matych
06-01-2019, 16:20

Oleje do ciężarówek zawierają znacznie więcej przeciwutleniacze i dyspersantów,ale do tego trzeba poczytać kilka-kilkanaście minut zamiast napisać jedno zdanie bez sensu o złocie

.. jak ruski testował to zapewne nie oleje lane obecnie , nie chce , żeby ktoś podsuwał mi coś pod nos , wklejane dane z parametrami różnych marek olejowych w zasadzie się niczym nie różnią ... a jedne wg znawców ostatni syf drugie och i ach ... dlatego pada pytanie dlaczego

Oleje do ciężarówek zawierają znacznie więcej przeciwutleniacze i dyspersantów,ale do tego trzeba poczytać kilka-kilkanaście minut zamiast napisać jedno zdanie bez sensu o złocie
Czytaj ze zrozumieniem, bo masz z tym problemy, Rosjanie badali przepracowane oleje i nie wiem skąd twój wniosek że nie obecnie stosowane

Witam

Widze, ze tu na forum mojej marki tak jak i na innych forach innych marek wojna markowa oleju dalej trwa ... :)

Panie Castrol i Mobil najgorszy shit lej Pan Motula etc.

To glowne argumety forowych fachoffcow... zapewne wiekszosc z nich jest mechanikami , rozbiera na co dzien silniki i prowadzi w domu laboratorium :)) ehhh

A ja leje tego shita castrola 5w30 prosto od dystrybutora i zmieniam co 5-7 tys km cholera jakos silnik nie chce mi pasc hmmm

Pozdrawiam znaffcow olejowych long life

Ja bym zmieniał na twoim miejscu nawet co 3 tyś.-kto bogatemu zabroni.

hifibloke
07-01-2019, 08:22
Ja bym zmieniał na twoim miejscu nawet co 3 tyś.-kto bogatemu zabroni.
*

wow uwazasz, ze trzeba byc bogatym zeby wydac 200zeta na servis olejowy....
w bełemce kosztowalo mnie to 500+ to chyba jestem milionerem :) fajnie

krism0156
07-01-2019, 09:07
wow uwazasz, ze trzeba byc bogatym zeby wydac 200zeta na servis olejowy....
w bełemce kosztowalo mnie to 500+ to chyba jestem milionerem :) fajnie

Lej co chcesz, kogo to obchodzi. Ja wiem, że tego shitu jakim jest castrol nie zaleje do żadnego z samochodów.

Lewsey89
07-01-2019, 16:42
Witam,
Dostałem odpowiedź od Millers Polska w sprawie bazy olejowej MILLERS OILS XF LONGLIFE FORD 0w30:

"wyprzedzając Pana pytanie - tak, olej zawiera najwyższej jakości oleje bazowe grupy III oraz III+, m.in. to zapewnia mu znakomite parametry"

http://www.venturo.com.pl/zrozumiec-roznice-miedzy-grupami-olejow-bazowych/

Gdzie te syntetyki?:lol:

Matych
07-01-2019, 19:39
"wyprzedzając Pana pytanie - tak, olej zawiera najwyższej jakości oleje bazowe grupy III oraz III+, m.in. to zapewnia mu znakomite parametry"

To zadaj jeszcze odnośnie innych ich olei

Gdzie te syntetyki?

Np tu:http://www.millersoils.pl/produkty/motorsport/oleje-silnikowe/cfs-0w30-nt-2/

https://www.rpmotorsport.pl/oleje-silnikowe-nanodrive/olej-silnikowy-millers-oils-cfs-0w30-nt-1l.html?gclid=Cj0KCQiAjszhBRDgARIsAH8Kgvcl1aSukzvB p0zl_s3w3yCAtcBD0z0dAVGo0Zfidu0E8Rad-Md7S9QaAsY7EALw_wcB

tylko trzeba wydać 600 zł ale jak ktoś wymienia co 12 tysięcy olej to nie powinno być problemu.Niektórzy nie maja np czasu na 3 zmiany przez 30 tysi ,a niektórzy maja to gdzieś bo po leasingu i 6 zmianach na 200 tysięcy km ktoś po nich będzie zmieniał sobie co 12 tysi i poczuje się lepiej-o gustach się nie dyskutuje.

slawek-kali
07-01-2019, 20:03
Millers sam przyznal ze to hydrocrack.. no w sumie i dobrze.. bo juz za duzo belkotu bylo.

Lewsey89
07-01-2019, 20:11
Zgadzam się z Tobą. lecz sam producent informuje, że jest to olej do silników wyczynowych, idealny do kwalifikacji lub wyścigów na krótkich dystansach. Wszyscy pisali o samochodach cywilnych, jakim jest Mondeo z 2.0TDCI. W moim Mondeo jedyne co jest sportowe, to buty kierowcy.:lol:

Hansolo
07-01-2019, 21:28
W moim Mondeo jedyne co jest sportowe, to buty kierowcy.
Dlatego właśnie BMW jest nacechowane sportem. Nie tylko buty , ale i cała reszta jest sportowa, choć czasem z ortalionu ;)

hifibloke
07-01-2019, 22:21
Lej co chcesz, kogo to obchodzi. Ja wiem, że tego shitu jakim jest castrol nie zaleje do żadnego z samochodów

haha :)

mkaminski100
08-01-2019, 09:50
Np tu:http://www.millersoils.pl/produkty/motorsport/oleje-silnikowe/cfs-0w30-nt-2/

https://www.rpmotorsport.pl/oleje-silnikowe-nanodrive/olej-silnikowy-millers-oils-cfs-0w30-nt-1l.html?gclid=Cj0KCQiAjszhBRDgARIsAH8Kgvcl1aSukzvB p0zl_s3w3yCAtcBD0z0dAVGo0Zfidu0E8Rad-Md7S9QaAsY7EALw_wcB

tylko trzeba wydać 600 zł ....

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F 142738567484
Jest sporo tańszy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

majkson
08-01-2019, 09:52
a co nalac przy przebiegu 180kkm i w sumie braku informacji co ostatecznie było lane poprzednio ?

hifibloke
08-01-2019, 11:30
a co nalac przy przebiegu 180kkm i w sumie braku informacji co ostatecznie było lane poprzednio ?

Jako mechanik z 20letnim doswiadczeniem polecam Ci lac to co zaleca producent... tzn. odpowiednia specyfikacje.
Marke oleju lej sobie jaka chcesz tania czy droga twoja sprawa, wazne aby olej byl orginalny ! omijaj super promocje z oleksa i aledrogo :)
Dodatkowo interwaly max co 10tys km. ,tylko pamietaj jesli masz chip i ciezka noge to trzeba ten olej wymienic odpowiednio wczesniej....

majkson
08-01-2019, 18:51
Jako mechanik z 20letnim doswiadczeniem polecam Ci lac to co zaleca producent... tzn. odpowiednia specyfikacje.
Marke oleju lej sobie jaka chcesz tania czy droga twoja sprawa, wazne aby olej byl orginalny ! omijaj super promocje z oleksa i aledrogo :)
Dodatkowo interwaly max co 10tys km. ,tylko pamietaj jesli masz chip i ciezka noge to trzeba ten olej wymienic odpowiednio wczesniej....

Do swoich aut niezależnie czy firmowych czy prywatnych leje zawsze Liqui Moly, ewentualnie Motula. Zastanawia mnie tylko, czy jeżeli handlarz przed sprzedażą zalał np 10w40, a ja teraz przejdę na to co zaleca producent, czyli chyba 0w30, to nie będę miał jakichś niespodzianek.

darmodziej
08-01-2019, 19:17
To się okaże.

Lewsey89
08-01-2019, 21:21
Zastanawia mnie tylko, czy jeżeli handlarz przed sprzedażą zalał np 10w40, a ja teraz przejdę na to co zaleca producent, czyli chyba 0w30, to nie będę miał jakichś niespodzianek.

Liqui Moly produkuję płukankę do silnika. Jest wiele testów w internecie i wniosek jest jeden. Jeśli przechodzisz z oleju niewiadomego pochodzenia, niewiadomej klasy na olej, który zaleca producent to wszyscy polecają. W innych przypadkach sens płukanki jest wątpliwy.

hifibloke
09-01-2019, 08:23
Handlarz zawsze jest nastawiony na maksymalny zysk...
Zrobi tak zeby ladnie wygladalo i szybko poszlo... wiec czyms tam zalal, zeby kolor oleju na bagnecie sie zgadzal. Sam widzisz ludzie prowadza walke markowa online a zalewa sie zly olej i co ? i nic... silnik nie padnie po paru km.
Ja osobiscie zalalbym swiezy olej zrobil trase 100-200km zlal i zalal ponownie tym samym.
Dala pewnosci po wymianie oleju na wlasciwy sprawdzilbym wklad filtrujacy z puszki.

Hansolo
09-01-2019, 08:35
Dobrze że jest ten temat. W końcu zorientowałem się że olej się wymienia.

majkson
09-01-2019, 09:25
Handlarz zawsze jest nastawiony na maksymalny zysk...
Zrobi tak zeby ladnie wygladalo i szybko poszlo... wiec czyms tam zalal, zeby kolor oleju na bagnecie sie zgadzal.

Dokładnie tak, tylko nigdy nie masz pewności, czy w ogóle coś tam przy nim robił.
Czyli płukanka, potem 0w30, mała trasa i ponownie 0w30?

Lewsey89
09-01-2019, 09:31
Dwa sposoby na płukankę.

1) zalewasz nowym olejem jeździsz 100km-200km, zrzucasz i zalewasz ponownie nowym.
2) robisz płukankę specjalnym środkiem. Wlewasz preparat do starego oleju, odpalasz silnik, czekasz 10-15min na biegu jałowym. Następnie zlewasz olej i zalewasz świeżym.

Opcja nr 2 będzie tańsza i moim zdaniem bardziej skuteczna przy przejściu z 10W40 na 0W30.

link
https://www.youtube.com/watch?v=nCUQzC0gg8o

hifibloke
09-01-2019, 09:55
Dokładnie tak, tylko nigdy nie masz pewności, czy w ogóle coś tam przy nim robił.
Czyli płukanka, potem 0w30, mała trasa i ponownie 0w30?

Płukanke tez mozesz zastosowac dolewajac do obecnego oleju przed zlaniem.

Ze_ja
09-01-2019, 12:09
To jest dobry sposób, bo przy normalnej wymianie coś ze starego zawsze zostaje. Są filmy na YT, jak stare, zaniedbane silniki płuczą :) Czasem leją płukankę do tego, co było. Po 10 minutach wymiana i zalanie taniego oleju wg normy, też z płukanką. Potem jeszcze raz taki olej bez płukanki i na koniec właściwy. Czasem ten "tani" olej leci kilka razy, aż spuszczany olej będzie miał kolor taki, jak podczas wlania. Czyli raptem kilka minut pracy i wypad. To wersja ekstramalna i droga, ale skuteczna, jeśli chcesz pozbyć się resztek starego oleju i wypłukać wnętrze silnika.
W normalnych warunkach wystarczy wymiana oleju i filtra. Ew. resztka poprzedniego nie powinna robić różnicy, a dla świętego spokoju można właśnie zrobić drugą wymianę zaraz po pierwszej. Z płukanką, czy bez, trochę starego zostanie (z płukanką lub bez) ;) Dopiero kolejna wymiana oleju usuwa resztki starego i to, co zostanie, to już tak minimalne ilości... Jak masz czas i pieniądze, na taką zabawę, to dla spokoju ducha możesz. Ja bym nie lał płukanki do ostatniego oleju przed docelowym, bo wtedy jakieś ślady tej nafty zostaną z nowym olejem na dłużej. Jak już to płukanka do starego, potem nowy bez płukanki, zlać i wlać docelowy. To aż nadto :) Oczywiście przy każdej zmianie oleju od razu i filtr.

wesolowskijakub
12-01-2019, 19:40
drogi kolego też mam forda mondeo diesla mk5 i wymieniam olej co 10.000 lub rok taka wymiana podnosi troszkę koszty eksploatacji ale.... silnik mam w odpowiedniej formie... i nie mam lub mam ograniczone prawdopodobieństwo ze np. zatrze mi sie panewka lub coś podobnego... jakiś czas temu w ,motorze, był artykuł na temat wymian oleju i od tego czasu stosuje się do zasady 10.000 lub rok nawet jak nie mam tych 10.000 i mam świety spokuj....

kmop
13-01-2019, 11:03
Producent zaleca wymiane co dwa lata lub 30tys. "Silniki i oleje są przystosowane do takich przebiegów" według producenta, ale nikt nie może mi zabronić wymiany raz w roku przy przebiegach około 15tys. więc tak robie. Sama wymiana oleju z filtrem nie są aż tak drogie żeby sie nad ty zastanawiać, a jeśli może to sie przełożyć na kilka lat bezproblemowej jazdy to czemu nie. :569:

weuek
13-01-2019, 11:15
Producent zaleca wymiane co dwa lata lub 30tyś. [...] ale nikt nie może mi zabronić wymiany raz w roku przy przebiegach około 15tyś. więc tak robie. :
Niezupełnie. Producent używa jednostki tysiąc (tys.), a ty tyśąc (tyś.). To pewnie nie to samo.

Matych
13-01-2019, 11:48
drogi kolego też mam forda mondeo diesla mk5 i wymieniam olej co 10.000 lub rok taka wymiana podnosi troszkę koszty eksploatacji ale.... silnik mam w odpowiedniej formie... i nie mam lub mam ograniczone prawdopodobieństwo ze np. zatrze mi sie panewka lub coś podobnego... jakiś czas temu w ,motorze, był artykuł na temat wymian oleju i od tego czasu stosuje się do zasady 10.000 lub rok nawet jak nie mam tych 10.000 i mam świety spokuj....

Po pierwsze: Kolego proponuję poznać zasady pisowni ojczystego języka,tym bardziej iż dzisiaj jest to naprawdę proste bo edytor podkreśla błędy i koryguje pisownię.

Po drugie:Jeśli masz takie przebiegi roczne to nawet jakbyś tam nalał najgorszy olej i zmieniał go raz na dwa lata to-naprawdę twój silnik przeżyje ciebie, pomijając fakt że taksówki bardziej beda się opłacać.

Jak czytam-płukanki, zmiany kilkukrotne to umieram ze śmiechu, jest teraz fobia na płukanki ,ale czy ktoś ze specjalistów sugerujących płukanki rozbierał kiedyś silniki ze znacznymi przebiegami? Czy widział złogi oleju i sadzy które po takim płukaniu( już póżniej) potrafią się oderwać i zawalić filtr oleju.
Silnik z którym nie ma problemu, który normalnie pracuje to nie jajko tam trzeba zmieniać olej we właściwej specyfikacji i nie dać się zwariować. Jeśli komuś poprawia to samopoczucie to może być syntetyk i można to robić nawet co 5000km. Inaczej zużywa się silnik który robi 10000 km miesiecznie po autostradach 180km/h a inaczej jak ktoś jeżdzi do kościoła raz w tygodniu jak emeryt.Mógłbym podać kilkanaście różnych przykładów na różną eksploatacje silnika i to właśnie do niej nie dając się zwariować dobierzmy sobie interwały. Pamiętajcie zdrowy rozsądek, a nie popadanie w fobie.

weuek
13-01-2019, 12:23
Jak czytam-płukanki, zmiany kilkukrotne to umieram ze śmiechu, jest teraz fobia na płukanki [...]. Pamiętajcie zdrowy rozsądek, a nie popadanie w fobie.
Sprawdź znaczenie słowa "fobia". Zdecydowanie nie o to ci chodziło.
:-)

Matych
13-01-2019, 12:38
Znam znaczenie słowa fobia" i zdecydowanie o to mi chodziło.Chyba sam nie rozumiesz znaczenia tego słowa.Poza tym w dość bogatym polskim języku można pewnych słów bądz sformułowań używać jako "synonim" Bez urazy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fobia

https://www.synonimy.pl/synonim/fobia/

Fobie wywoływane są przez pewne sytuacje lub obiekty zewnętrzne wobec osoby przeżywającej lęk, które w praktyce nie są niebezpieczne odnosi się to do lęków pewnych osób odnośnie popsucia się silnika związanych z wymianami oleju, sposobami ich wymian i niezastosowaniem pewnych np środków przez niektórych piszących tutaj.

kmop
13-01-2019, 15:26
Niezupełnie. Producent używa jednostki tysiąc (tys.), a ty tyśąc (tyś.). To pewnie nie to samo.

Może pisz na temat pajacu i nie czepiaj sie do pisowni bo to nie forum ortograficzne.

Matych
13-01-2019, 16:13
Proponuję Panowie zostawcie sobie osobiste wycieczki z ubliżaniem bo zaraz ktoś kogoś tu nagrodzi.Spokojne rzeczywiście niektóre zwrócenia uwagi można nazwać czepialstwem ale nie reagujemy w taki sposób.

kmop
13-01-2019, 17:39
rzeczywiście niektóre zwrócenia uwagi można nazwać czepialstwem ale nie reagujemy w taki sposób.

Przepraszam kolego "weuek" :diabel2: za tego "pajaca"
Przyznaje że i mnie drażnią pewne błędy ortograficzne, ale nie moje:lol:
Uważam jednak że nie wypada czepiać się takich drobiazgów gdyż to jest celem dla którego stworzono to i wiele innych grup motoryzacyjnych :one:

Woytas
13-01-2019, 18:10
.. max program ford protec sięga 200 tyś km ... naprawdę myślicie , że przy regularnym serwisowaniu co 30 tyś silniki rozpadną się czy może to jednak sprawdzili :027:

weuek
13-01-2019, 18:12
Jak widać, pewne rzeczy, chociaż bardzo łatwe, są nie do opanowania.

kopson
13-01-2019, 20:11
I tak oto poprawiający poprawia poprawiającego :)
I w taki oto sposób kolejny wątek dyskusji jest "zaśmiecany" osobistymi wycieczkami forumowych kolegów, którzy, zamiast na temacie, skupiają się na poprawianiu drugich.
I żeby nie było: ja też zwracam uwagę na poprawność pisowni, ale unikam czepialstwa.

Po pierwsze: Kolego proponuję poznać zasady pisowni ojczystego języka,tym bardziej iż dzisiaj jest to naprawdę proste bo edytor podkreśla błędy i koryguje pisownię.

Bump: :):):)

Sprawdź znaczenie słowa "fobia". Zdecydowanie nie o to ci chodziło.
:-)

Znam znaczenie słowa fobia" i zdecydowanie o to mi chodziło.Chyba sam nie rozumiesz znaczenia tego słowa.

Jak widać, pewne rzeczy, chociaż bardzo łatwe, są nie do opanowania.

Zbyniu123
13-01-2019, 20:35
Jezdzilem juz kilkoma autami ktore jezdzily na long life i mialy przebiegi ponad 300 tys km i chodzily normalnie, nie palily oleju.
Ale byly to auta z grupy vw

Lewsey89
14-01-2019, 18:42
.. max program ford protec sięga 200 tyś km ... naprawdę myślicie , że przy regularnym serwisowaniu co 30 tyś silniki rozpadną się czy może to jednak sprawdzili :027:

FORD Protect zakłada 200 tys. km lub 4 lata. Jesli ktoś robi 50 tys. km rocznie to olej zmienia co ok 8 miesięcy:) Wszystko zależy od warunków eksploatacji. Nie pamiętam jak jest w Fordzie Mondeo, ale w Citroenie miałem podział na trudne i normalne warunki eksploatacji. W normalnych warunkach interwały co 25 tys. km w trudnych warunkach co 15 tys. km. Za trudne warunki producent uznawał jazdę autostradą, jazdę miejską oraz jazdę od drzwi do drzwi, z wieloma uruchomieniami pojazdu, jazdę w terenie górzystym lub o dużym zapyleniu. Dostałem pismo przy odbiorze samochodu, na którym było wsyzstko rozpisane. Rozmawiałem z pracownikiem ASO FORD i mówił, że mają pełno samochodów flotowych, w których robią wymiany co 30 tys. km i nic się nie dzieje. Sam przyznał, ze zmieniją olej 2 razy w roku ponieważ kierowcy przejezdzają powyżej 60 tys. km rocznie. Rekordzista w MK5 w ich ASO jest na wymianie oleju co 3 miesiące. Samochód z 2017 roku, najechane już ponad 250 tys.km.

prokop123
14-01-2019, 20:39
200 tys lub 4 lata?

Ja kupiłem 7 lat gwarancji lub 140 tys. dla swojego mondeo.
Oej wymieniam raz w roku na przeglądzie ale rocznie robię ok 6 tys km

Hansolo
14-01-2019, 20:52
Raptem 250 zł / filtr i olej / jeśli się robi samemu. To chyba nie jest powód do pisania elaboratów. Wymieniam co 10-12 tys w zależności kiedy mam dostęp do kanału u znajomego na SKP. Podstawowa czynność serwisowa i do tego " groszowa " sprawa przy ilości innych wydatków jakie mamy.

Matych
14-01-2019, 22:11
ale rocznie robię ok 6 tys km

Przepraszam wiem że o gustach się nie dyskutuje ale po co ci samochód za 170 tysi zł na 6000 km rocznie?

Woytas
14-01-2019, 22:15
kto bogatemu zabroni :mrgreen:

ale w sumie to taniej wyszłoby jeździć taxi :619:

blusur
14-01-2019, 23:01
https://pandagif.com/gifs/78K806OHPM.gif

prokop123
15-01-2019, 05:29
Przepraszam wiem że o gustach się nie dyskutuje ale po co ci samochód za 170 tysi zł na 6000 km rocznie?

Chciałem spełnić swoje marzenie i mieć coś prosto z salonu :)
Auto na codzień stoi w garażu podziemnym a używam tylko w weekendy i to też nie wszystkie bo żona ma Fieste mk7 a mi w pracy dali teraz talismana.
Szczerze to kupiłem nigdy nie siedząc w mk5 za kierownicą :lol:
A kupiłem bo mi się lampy z przodu podobają :)
Jak go kiedyś sprzedam to będzie jak nowy :p

mariotd
15-01-2019, 07:20

To ja zacytuję mojego kolegę, który gustuje się mocno w sprzęcie muzycznym kupując mega drogie zestawy perkusyjne do grania prostej, rockowej muzyki, a cytat jest odpowiedzią na zadane mu pytanie "na co Ci tyle tego sprzętu tak drogiego?":

Cyt. "BO MNIE KUR** STAĆ".

:one:

Kurtyna.

Matych
15-01-2019, 08:08
pracy dali teraz talismana.

Powiedz proszę jak jest twoja obiektywna ocena Talisman vel Mondeo bo się zastanawiałem nad Renault
A i przepraszam panowie za. off w wątku o oleju.

prokop123
15-01-2019, 08:36
To tak na szynko aby w Olejowym wątku nie robić zamieszania.

Niestety mam diesla 1,6 160KM automat
Mondeo to benzyna 2.0 240KM automat

Szczerze... Nie lubię Talismana ;/

- Moc - Mondeo fruwa, Talisman się odpycha w tej budzie przy tych koniach. Kolega dostał 1.8 224KM i tam widać że auto jedzie.
- Cisza w aucie nie do porównania, w Mondeo jak w klasie premium a w Talismanie terkocze co mnie irytuje.
- ilość miejsca porównywalna, mam sedana w Talismanie i w środku identycznie się siedzi.
- prowadzenie, w drodze do domu mam zakręt na S2/S8 w Warszawie. Pokonuje go 120/h ,Mondeo jedzie jak przyklejony, Talisman ma 4CONTROL i wywala go z zakrętu. Nie było jeszcze sytuacji aby zawieszenie Talismana pod jakimś względem wzbudziło we mnie WOW vs Mondeo.
- światła Dinamic Led vs pure vision. - dla mnie w nocy lepiej radzi sobie Fordowe rozwiązanie. więcej w nich widzę i lepiej reagują na zmianę długie krótkie.
- Skrzynia biegów... tu mieszane uczucia, w Talismanie potrafi zgłupieć i źle operować biegami a w Mondeo czasami zamyśli się przy „kickdown” . reasumując obie mają swoje kaprysy ale dają rade. chociaż szkoda że to nie jakieś dsg ;p

Na plus dla Talismana:
BOSE wygrywa z Sony premium w Mondeo
kamera 360 w Talismanie - w Mondeo brak
Na korzyść Mondeo:
Wszystko inne :)

Woytas
15-01-2019, 17:50
prokop a z ciekawości jak spalanie tych aut na porównywalnym odcinku ( mnie akurat talisman odpycha wnętrzem podobnie jak nowe pugi )

prokop123
15-01-2019, 18:55
Do pracy mam 5 km :)
Jak jeździłem mondeo przez 2 tyg to miałem 10.2 na tym odcinku.
Talisman ma 7.1

A w mieszanym cyklu mondeo z 5 tys ma nie kasowany licznik i spalanie 9.8
Takisman nie kasowany od 3 tys i średnia 6.7

Lewsey89
23-01-2019, 16:15
https://www.youtube.com/watch?v=lZ60o56g1qA Mało dyplomatyczny język ale na temat oleju wypowiadają się chłopaki, którzy porządnie podkręcają fury.

APJ007
25-01-2019, 09:36
Właśnie we własnym zakresie wymieniłem olej w 2.0 TDCi (S-Max II) po 60kkm, czyli druga wymiana wg producenta. Ilość jakiegoś gęstego czarnego szlamu na dnie miski użytej do wymiany sprawiła, że już więcej nie popełnię tego błędu[emoji3525] Wymiana co rok albo 20kkm max. 250 zł za olej z filtrem to nie majątek

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Hansolo
25-01-2019, 10:19
A kupiłem bo mi się lampy z przodu podobają

Witaj w klubie wzrokowców ;)

Woytas
08-07-2019, 18:23
sugeruję bardzo dokładnie sprawdzić książkę serwisową i interwał zmiany oleju przy 2.0 TDCI ... bo wygląda na to, że ford cichaczem wycofuje się z tego interwału i książki z 2018 wyglądają już inaczej niż te z 2017 ... tylko ni jak ma się to
do tego co pokazuje fordpass czy też to co sygnalizuje samo auto ...

Matych
08-07-2019, 18:44
u mnie 30 tyś.

Fiesta Mk8 ST Line
08-07-2019, 21:34
U mnie już rok lub 15 tys

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

mkur
08-07-2019, 21:47
A czy przypadkiem nie mówimy teraz o EcoBlue ?

Woytas
09-07-2019, 05:36
No właśnie nie , na tym polega absurd , że producent dla tych samych silników w jedym modelu wyprodukowanych w odstępie iluś tam miesięcy prowadzi inną politykę serwisową, mało tego przy bieżących przeglądach dalej prowadzi je inaczej i nie ma to znaczenia czy klient w programie flotowym czy indywidualnie ..książki serwisowe same się inaczej nie wydrukowały do tego fordpass dla danego vin , system w aucie pokazuje co innego niż zapisy w samej książce , wprowadzając klienta w błąd ,więc temat co najmniej dziwny i będzie problematyczny z perspektywy warunków gwarancyjnych , jeśli producent przesadził z interwałami wymian co 30kkm i je skraca ..dlaczego dotychczasowi klienci z identycznym silnikiem nie są o tym informowani ...

Fiesta Mk8 ST Line
09-07-2019, 06:55
Mnie poinformowano przy zakupie że interwały wymian zostały skrócone do 15 kkm i taki też mam zapis w książce serwisowej. Ostatni miesiąc produkcji mondeo z silnikiem bez adblue, czyli luty 2019. Dla mnie nie ma problemu bo i tak zamierzałem dokonywać wymian max co 15 kkm.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Woytas
09-07-2019, 09:14
generalnie wątek można zamknąć i otworzyć nowy

darras
30-05-2023, 18:51
Witam forumowicze. Jestem krótko przed wymianą oleju w swoim mondeo.Stan licznika to 68 tysięcy. Chciałbym się doradzić czy warto przed wymianą wlać płukankę , a następnie po zalaniu oleju dodać cerateca. Czy tym działaniem nie zaszkodzę silnikowi ? Jeśli nie jakiej firmy polecacie produkty i jaki olej ?. Silnik 2.0 TDCI 180 KM :surprise:

kln1920
30-05-2023, 19:22
Najlepszą płukanką jest wymiana oleju co 10k km na olej dobrego producenta. Nie wierzę w płukanki, psiaknie jakimś środkiem do nagaru w dolot i tak dalej i tak dalej. Moim zdaniem nie zaszkodzi, ale też nie pomoże. Ale cerateki i inne ceramizery- od tego trzymałbym się z daleka. Jedynie można od czasu do czasu zalać do baku coś na przeczyszczenie układu wtryskowego.

darras
30-05-2023, 19:45
Do paliwa dolewałem Lique Molly. A dobre oleje to znaczy ? Motul?

mrk26
31-05-2023, 13:24
Jak będziesz postępował zgodnie z instrukcja tej płukanki to nie powinno być problemu. Oczywiście silnik powinien być w dobrym stanie, bo jak jest jakiś problem to płukanka może dobić. Sam się zastanawiam a że mam serwis pod koniec roku to jeszcze mam chwilę. Jak sie zdecydujesz i zrobisz to daj znać czy będzie jakaś różnica.

tomkrawiec
31-05-2023, 13:46
Mając przejechane prawie 70 tkm sugeruje na "dzien dobry" zrobic 2 płukanki - wlać jedna do starego oleju i płukać na wolnych obrotach około 30 min, zmienić olej, filter i znowu zalać płukankę, płukać ponownie 30 min, a po skończonym płukaniu znowu nowy olej i filter. Potem płukankę robić przy każdej wymianie oleju. Co do płukanki to ja akurat używam Motul-a (https://allegro.pl/oferta/motul-engine-clean-plukanka-silnika-11246220366), jesli chodzi o olej to tez Motul 0w-30 eco-clean 8100, Do paliwa raz na 4000-5000 km dolej sobie Liqui Molly (https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-oczyszczacz-wtryskiwaczy-diesel-spulung-12439713880) => robi doskonałą robotę ! I olej zmieniaj nie rzadziej niż co 10 tkm :-)

klocolus
31-05-2023, 21:29
Ja zawsze robię płukankę ale z drugiej strony zawsze miałem auta 100tkm+ a najczęściej 200tkm+.

Czy tym działaniem nie zaszkodzę silnikowi ?

Zaszkodzić to na pewno nie jeśli zrobisz zgodnie z instrukcją. Płukanka na pewno pomoże zejść staremu olejowi. Ceratec zastosowałem w wielu silnikach i ogólnie na plus, w dw10f też tylko z przebiegiem ~260tkm.

A dobre oleje to znaczy ? Motul?

Przede wszystkim zgodny z normą, świeży i nie podrobiony (tak zdarzają się podrobione oleje). Zmieniać co max. 12-15tkm a najlepiej co 10tkm.