Zobacz pełną wersję : Focus Mk1 1.6 - prośba o sprawdzenie
morele32 19-11-2015, 17:14 Cześć. Jestem nowym kierowcą i na początek szukam czegoś niedrogiego. Po małych poszukiwaniach, czytaniu opinii i podpytywaniu znajomych zdecydowałem się na Forda Focusa.
Znalazłem takie ogłoszenie - http://olx.pl/oferta/ford-focus-1-6-16v-101-km-klima-x100-2003r-olsztyn-prywatnie-2-wlasci-CID5-IDcEFq7.html
Z mojej perspektywy wygląda w porządku, ale jestem typowym kupującym, który sugeruje się zdjęciami i rodzajem sprzedawcy (os. prywatna / komis)... Dlatego proszę Was o zerknięcie na ogłoszenie i jego ocenę.
Użyłem darmowego dekodera VIN więc zbytnio Ci z bez wypadkowością nie pomogę.
MARKA Ford
MODEL Focus
WERSJA Mk1 (1998-2004)
TYP Hatchback
ROK PRODUKCJI 2003
SKRZYNIA BIEGOW Manual
POJEMNOSC 1600
RODZAJ PALIWA Benzyna
LICZBA DRZWI 5
MOC 101 KM
OPIS Zielony, Wyposażenie(ABS, CD, Klimatyzacja automatyczna, Poduszka powietrzna kierowcy, Alarm, Centralny zamek, Komputer pokładowy, Poduszka powietrzna pasażera, Alufelgi, Elektryczne szyby przednie, Podgrzewana przednia szyba, Radio fabryczne)
Najczęstsze usterki w Focusie to zacinający się silniczek krokowy , czujnik wentylatora chłodnicy , słaby alternator ,dość szybko parujące szyby , szalejący centralny w zimę (przynajmniej u mnie) choć pomaga podobno przeczyszczenie mikrostyku no i oczywiście ruda ,która towarzyszy mu nierozłącznie (progi,ranty drzwi ,nadkola,klapa bagażnika).
Jeżeli chcesz sobie tym samochodem pojeździć kilka dobrych lat to na pewno będziesz musiał zająć się korozją ,a w tym wystarczy mieć tylko chęci.
Focus słynie naprawdę z dobrego prowadzenia i zawieszenia ,a silnik 1.6 według mnie do hatchback'a w zupełności wystarczy sam posiadam go w kombii.Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o tym samochodzie to najlepiej ze znajomym jedź ,który posiada miernik lub kup "płatny" raport na temat tego samochodu i wszystko powinno być tam napisane czarno na białym.
Pozdrawiam
czeslaw555 19-11-2015, 18:39 jak masz blisko, podjedź i obejrzyj, rokuje nieźle jak na taki wiek
morele32 20-11-2015, 16:52 VuZeR dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zorientowałem się w cenie wspomnianych przez Ciebie podzespołów, nie zbankrutuję. Jeśli zajdzie konieczność ich wymiany, nie będę miał z tym problemu.
Focus służyłby mi do września-października 2016 r., po tym czasie zapewne kupię coś innego. Mimo wszystko wolę spać spokojnie i najchętniej od razu załatwiłbym sprawę z korozją. Przy okazji przyszły właściciel miałby to z głowy. Co musiałoby zostać zrobione i jakie są orientacyjne koszty takich zabiegów?
czeslaw555, no właśnie mam niewiele, bo około 100 kilometrów. Niestety nie mam znajomych mechaników, więc byłbym skazany na siebie, nie mam też zaprzyjaźnionych serwisów w danym mieście. Myślę o tym, aby skorzystać z usług np. tej firmy - http://www.autodoradca.olsztyn.pl/uslugi-autodoradca . Możliwe, że zmieściłbym się z takim raportem w stówie, a tyle wydam na benzynę na dojazd + sprawdzenie samochodu w jakimś serwisie. Nic mi o nich nie wiadomo, dlatego się waham.
Myślicie, że 7000 zł za taki samochód to korzystna cena? Na pewno nie wezmę go za cenę z ogłoszenia, trochę ją zbiję, ale chciałbym wiedzieć, jaki przedział cenowy będzie optymalny, tj. że będę mógł powiedzieć, że było warto.
Zależy czy chcesz się za to brać sam czy zlecić to lakiernikowi.Pamiętaj ,że lakiernik zawoła sobie dość sporo za jeden element ok.300zł jak nie więcej więc na pewno by Cię to szarpnęło po portfelu.Jak chcesz robić to sam to szpachla/mata szklana/utwardzacz/żywica.Żywica poliestrowa jest sprzedawana razem z utwardzaczem i ten sposób jest generalnie na niezbyt duże ubytki w karoserii jeżeli są większe to zaleca się wycięcie blachy na wymiar póżniej przyspawanie jej do karoseri , zeszlifowanie spawów tak aby nie przesadzić , położenie podkładu , lakieru bazowego i na koniec lakier bezbarwny.To wszystko wymaga czasu i dokładności.Szczegóły tych prac musisz poszukać w necie gdyż musiałbym tutaj się nieźle rozpisać.Jeżeli chcesz być pewny na 99,9% ,a nie masz tak jak wspomniałeś znajomych mechaników oraz serwisów to skorzystaj z tej usługi ,a zapewne będziesz mógł spać spokojnie.Jedź jeżeli się zdecydujesz na doradcę z nim na stację diagnostyczną i diagnosta powinien ocenić stan techniczny pojazdu.Czy coś wymaga wymiany itp.Pytaj o zmieniany rozrząd/sprzęgło/olej/filtry itp najlepiej jakby miał dowody usługi.Ja bym starał się zjechać do kwoty 6.500 za tą fokę przy tym wytykając jakieś rzeczy do roboty.Jeżeli chcesz tym samochodem jeździć tylko rok (z tego co widziałem do tego czasu kiedy mija OC) to musisz się zdecydować czy opłaca Ci się ewentualnie bawić w jakieś niedociągnięcia czy jeździć nim i wymieniać ewentualnie tylko elementy eksploatacyjne.
|
|