Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Premium Sound System - dołożenie, schemat, zdjęcia
Witam,
mam możliwość doposażyć S-maxa w kompletne Premium Sound System.
Zastanawiam się co dokładnie trzeba wymienić, oczywiście wiem, że głośniki ;), subwoofer albo interesuje mnie jakie dokładnie instalacje muszę wymienić czy to jest to na zasadzie plug&play?
Chętnie zobaczyłby schemat standardowej instalacji oraz PSS, również zdjęcia jak idzie instalacja, może być inny model Forda.
Z góry dziękuję za pomoc.
hand-ball 21-11-2015, 11:44 Czesc, tez chce dolozyc, bo trafil mi sie glosnik centralny, ale nie wiem jak i gdzie go podlaczyc. Daj znac jak bedziesz cos wiedzial. Pzdr.
Widzę, że nikt nie pomoże.
Postaram się znaleźć "chwilę" w następnym tygodniu, wyciągnę całe wnętrze i porównam instalacje.
Uwielbiam niecierpliwych...:569:
Schemat audio z i bez PSS: https://www.dropbox.com/s/mmfcuxw02lf8gct/MND4%20system%20audio%201.pdf?dl=0
Różnica dotyczy obecności/braku wzmacniacza. Wzmacniacz montowany jest za klapką przy lewym kolanie kierowcy. Wiązka pod deską dla PSS i bez PSS różni się dość istotnie - co łatwo wydedukować patrząc na schematy..
Przyznaję się - do cierpliwych nie zaliczam się ;)
Właśnie ciekawiło mnie, gdzie jest wzmacniacz.
tedi_k co myślisz, żeby przełożyć całą wiązkę? Mam dostęp do całego auta z PSS.
Deskę trzeba wyciągać? Jak wygląda demontaż głośnika centralnego oraz tych małych na desce?
hand-ball 22-11-2015, 08:36 Centralny bardzo latwo, bo sam juz go wyciagalem. Maly plaski srubokret i musisz podwazyc maskownice, ona jest na zatrzaskach i wyskoczy i tak dookola. Masz tam pozniej trzy torxy identyczne jak w tej chwili w schowku w desce. No i zamieniasz, wszystko pasuje idealnie. Mysle zeby jeszcze wsadzic subwoofer w podloge za fotelem kierowcy no i chyba trzeba tez w tym wypadku dolozyc wzmacniacz. Mam oryginalnie nx'a wiec mam chyba troche lepsze glosniki niz w bez navi, ale czy nie za slabe jak doloze glosnik centralny, subwoofr i wzmacniacz?? Pzdr.
lobuz123 24-11-2015, 09:31 Tadeusz dzięki za schemat ;) nawet zgadza się wszystko a dokładnie kolory kabli :)
I miałbym prośbę, skąd mogę wziąć stały plus oraz remote ( plus po stacyjce ewentualnie po wl/wyl radia ) najbliżej tyłu fotela kierowcy ? Może posiadasz Tadeusz również schemat inst. fotela elektrycznego, może coś tam znajdę..
hand-ball 28-11-2015, 11:43 Czyli wychodzi na to, ze aby podlaczyc dodatkowe glosniki z PSS to trzeba miec wzmacniacz???
lobuz123 29-11-2015, 16:53 Napewno mozna podlaczyc na dziko subwoofer albo zbierać fanty i montować seryjny system premium.
Wzmacniacz np. ten. http://allegro.pl/ford-s-max-wzmacniacz-am2t18b849ab-i5657975371.html
Sporo zabawy ale wszystko do zrobienia. Ja wstepnie jestem na etapie montowania seryjnego suba z innego samochodu który posiada 2 głośniki 10 cm o mocy 20 W każdy pod malutkim wzmacniaczem zew. i jako dodatek do seryjnego nagłośnienia myślę ze " da rade " . :)
hand-ball 29-11-2015, 22:25 Fajny temacik jak kazdy glosnik ma wzmacniacz. Mam mozliwosc oprócz juz nabytego centralnego kupic jeszcze suba za fotel kierowcy, no ale dochodzi jeszcze wzmacniacz no i trzeba to wszystko jakos podlaczyc i tu zaczynaja sie schody :)
Witam
Mam seryjnie wszystkie glosniki ( po 2szt w kazdych drzwiach ) + glosnik centralny na podszybiu. Nie mam natomiast subwoofera.
Postanowilem dolozyc sobie subwoofer do bagaznika i wymienic glosniki na wysokiej klasy - ale to na inny temat. Dzis przyszla do mnie kratka na podszybie od Premium Audio
tutaj zdjecie oryginalnej kratki:
http://www.daven.pl/Smax/org1.jpg
jak widac jest 1 glosnik i dziura
tutaj zdjecie kratki PremiumAudio:
http://www.daven.pl/Smax/premium1.jpg
http://www.daven.pl/Smax/premium2.jpg
jak widac jest dodatkowy maly tweeter
moje pytanie brzmi - po co on jest skoro na desce rozdzielczej juz sa 2 tweetery ( prawa i lewa ) ?
srodkowy tweeter ma jakas racje bytu?
do czego go podlaczyc ?
ktos wie moze czy mozna go jakos uruchomic ?
Mam seryjnie wszystkie glosniki ( po 2szt w kazdych drzwiach ) + glosnik centralny na podszybiu. Nie mam natomiast subwoofera. .Davenam, a Ty masz wzmacniacz do tego zestawu ,czy chodzi to bez wzmacniacza?
dnbsopot 25-10-2017, 20:03 Czy ktoś się orientuje czy głośnik centralny można bez problemu podłączyć pod radio Denso tak, żeby grało jak powinno?
Miałem pisać nowy temat, ale odświeżę ten
Wersja z okrojonym PS tzn. bez suba ale z głośnikiem na desce
czy jest wzmak sprawdzę
ale jeśli by był, to czy poza subem potrzebuję czegoś jeszcze np. przewodów? innej pokrywy schowka?
Jarek
woro_woro 26-04-2018, 16:05 Jeśli nie masz Premium Sound, to głośnik centralny jest inny (pojedynczy) i wzmacniacza nie masz. Najprościej zasilić suba ze wzmacniacza podając sygnał głośnikowy - HiInput - na wzmak (jeśli wspiera) lub przez konwerter.
Czy jak wstawię zamiast tego głośnika schowek to będzie ładniej grało? :P
Wywalę to, jak go wyjąć? Podważałem na bokach ale nie chce wyjsć
woro_woro 27-04-2018, 02:07 Podobno bez tego głośnika na desce gra ładniej. Niektórzy po prostu go odłączają, inni wymieniają na ten z Premium sound... Zdaje się, że trzeba zdjąć samą maskownicę, a pod nią są wkręty do wykręcenia.
Podważałem maskownicę, ale nie wychodzi - trochę się obawiam, że uszkodzę tapicerkę.
Są jakieś konkretne punkty, w której ją podważać? albo od której strony?
Jak dla mnie z głośnikiem gra lepiej. Jeżeli chcesz wyciągnąć maskownicę to na zdjęciach wyżej ładnie widać gdzie maskownica ma swoje mocowania ( osiem prostokątnych otworów).
Wymieniłem - teraz jest tylko schowek
rozważam jeszcze zakup sub/wzmak od PS - da się plug and play to zrobić w istniejące wtyczki?
woro_woro 30-07-2018, 23:21 Zdecydowanie nie.
A jak wrażenia po odjęciu środkowego głośnika? Czy jest jakaś różnica? I czy sprawdzałeś podczas rozmowy tel. przez zestaw BT?
nawet jeśli dokupię brakującą instalację nie da się tego spiąć?
co do schowka - nie zauważyłem różnicy, gra jak grało, czyli słabo
woro_woro 31-07-2018, 11:39 Dokupić musisz wiązkę, wzmacniacz i radio.
W praktyce szkoda chyba zachodu, no chyba, że jesteś hobbystą grzebaczem.
którą wiązkę?
radio? mam chińczka
w sumie rozważam seryjny sub ale z jakimś niefordowym wzmakiem (mam rca z sub)
woro_woro 01-08-2018, 11:38 Kiedyś lobuz123 umieścił schemat wiązki, ale link już nie działa. Wiązka jest dedykowana do combo = radio + wzmacniacz + 11 głośników. Jeżeli chcesz swoje radio, swój wzmacniacz, to niepotrzebna Ci wiązka, ale wtedy nie rozmawiamy o premium sound od Forda.
są dwa suby
AM2T-19A067-AA
AM2T-19A067-AB
skąd dziabnąć zasilanie dla wzmaka? (wepchnę go za panel klimy pod radio)?
warto szukać jakiegoś mono chińczyka?
woro_woro 01-08-2018, 22:13 są dwa suby
AM2T-19A067-AA
AM2T-19A067-AB
Wg mnie różnice nieistotne
skąd dziabnąć zasilanie dla wzmaka?
Wg mnie tylko z aku, przez przejście w ścianie grodziowej za schowkiem
(wepchnę go za panel klimy pod radio)?
Oryginalnie, ten malutki wzmak od premium sound był w okolicach schowka przy lewym kolanie kierowcy. Wg mnie pod radiem nie będzie miejsca.
warto szukać jakiegoś mono chińczyka?
Nie pomogę. Sub ma wejście stereo.
czy ten seryjny sub wymaga wzmaka zasilanego z aku?
ma apetyt :lol:
woro_woro 01-08-2018, 23:38 Pewnie nie, ale tu Ci nie powiem dokładnie.
coś podobnego by nie wystarczyło?
http://www.theorycircuit.com/car-audio-amplifier-circuit-15w-15w/
metmusic 03-08-2018, 12:07 Ja zaczynam zabawę z PSS (w Mondeo MK4). Mam komplet gratów łącznie z wiązką kokpitu, którą będę wymieniać aby był to PSS jak z fabryki :) Ktoś już dołożył?
a radio z wyjściem na wzmacniacz masz?
metmusic 06-08-2018, 09:33 NX SD Plus
I co Marcinie? Wymieniasz całą wiązkę konsoli?
metmusic 06-08-2018, 09:36 Tak :)
No to jak już wymienisz, to właściwie będzie po robocie.
metmusic 06-08-2018, 09:42 Okazuje się ze nie każdy ma pociągniętą wiązkę do tylu do suba. Ja na szczęście mam więc ten temat mi odpada.
Przy czym wymiana wiązki kokpitu to i tak już dość gruba robota. Potrzebuje weekend wolny od żony ;)
Jeden weekend może nie wystarczyć:roll:
metmusic 06-08-2018, 10:12 Zastanawiam się co może pójść nie tak ;) i nie chodzi o błędy w montażu a w obsłudze funkcji przez nową wiązkę. Mam z polifta z mojego rocznika (miesiąc młodszy) który miał to wszystko co ja mam (plus Webasto i PSS) ale i tak zastanawiam się czy coś nie przestanie działać...
Ja się zastanawiam, czy włożenie suba wymaga cięcia wykładzimy, czy to plug-in jest?
i da się zamknąć obecnie posiadaną pokrywą?
metmusic 07-08-2018, 15:12 Ta sama wykładzina. Inne styropiany
metmusic 12-08-2018, 12:55 U siebie w mondeo właśnie dołożyłem PSS. Nieco różni się od tego w S-max ale ogólne założenia na pewno podobne. Sporo roboty...
metmusic 12-08-2018, 13:10 Tak. Inaczej nie da się wymienić wiązki.
mariocom 02-11-2018, 15:25 Moglibyacie mi dokladniej opisac lub wskazac na jakims foto polozenie wzmacniacza fabrycznego w Premium Sound w smaxie? Jakos go nie widze a jestem przekonany ze fabryczny PS posiadam.
Smax po lifcie 11rok.
...polozenie wzmacniacza fabrycznego w Premium Sound ....
Nie ma co opisywać - otwierasz klapkę koło lewego kolana kierowcy i widzisz wzmacniacz. A jak nie widzisz - to go po prostu nie ma...:one:
Witam.
Niedawno kupiłem SMaxa i jak pobawiłem się radiem, to zwątpiłem o co tu z tym dźwiękiem chodzi (radio Sony). Czy sama wymiana głośników na te z PS przy tym radiu da mi jakąś słyszalną różnicę? Chodzi mi głównie o wymianę wysokotonowych.
mariocom 23-11-2018, 21:06 Nie ma co opisywać - otwierasz klapkę koło lewego kolana kierowcy i widzisz wzmacniacz. A jak nie widzisz - to go po prostu nie ma...:one:
Którą klapkę? Masz na myśli schowek czy mam rwać jakiś plastik?
Jak otworze schowek to mam... wnętrze schowka a nie wzmacniacz :D
Może za schowkiem, albo nad, albo pod, albo mówimy o innych klapkach :P
metmusic 23-11-2018, 21:51 Albo nie masz po prostu :) Jeśli w środku pusto to nie ma wzmacniacza.
Którą klapkę? ...
Ile masz klapek koło LEWEGO KOLANA KIEROWCY????
muffintsi 24-11-2018, 17:35 Ja trzymam klapki latem w szufladzie drzwi kierowcy ;)
mariocom 12-12-2018, 21:02 Jak nie zabiore to mam 2 klapki :D
A tak serio to wystarczy napisać czy klapka = schowek ?
...czy klapka = schowek ?
Zrób mi proszę zdjęcie w Mondeo MK4 lub S-maxie MK1 "schowka" za klapką koło lewego kolana kierowcy i pokaż co tam jesteś w stanie "schować"... W FF3 jest tam faktycznie schowek, ale w MK4 i S-maxie to nie wiem jak tam można by było coś umieścić...:568:
mariocom 12-12-2018, 22:01 co do zasadności nazywania schowka schowkiem niezależnie od jego rozmiaru - nawet jak jestem tam w stanie wrzucić paczkę zapałek to jest to ciągle schowek.
Klapka to inaczej pokrywa czyli coś co przykrywa jakieś elementy ale raczej nie jest otwieranym schowkiem, a nawet schoweczkiem.
Zapytałem o jednoznaczne określenie bo tak jak pisałem być może masz/macie na myśli jakiś plastik który sie zdejmuje a pod nim może być przedmiotowy wzmacniacz. Plastików przy lewej nodze trochę jest więc wskazanie "palcem" byłoby pewnie prostsze niż pisanie 5 postów o sensowności nazywania schowka klapką a klapki schowkiem.
....jestem tam w stanie wrzucić paczkę zapałek to jest to ciągle schowek.
....
No to proszę idź wrzuć tam paczkę zapałek i dopiero potem zabierz się za pisanie postu... Bardzo proszę...
slav-kiler 16-08-2019, 15:27 Witam , połamał mi się schowek centralny , więc kupiłem zamiast niego głośnik centralny AM21-U045N56-AC AM2T-18808-AB premium sound system. Radio mam nx sd z wyjściem na kamerę. Podpowie ktoś gdzie go podłączyć? Zmostkować z innym głośnikiem na kostce , czy podłączyć przez wzmacniacz na 1 linii a na drugiej suba ? Gdzie szukać wiązki pod fotelem do suba. ktoś montował org suba w s-max ?
slav-kiler 02-01-2020, 08:37 odpowie ktoś?
bercik-rg 03-06-2020, 12:53 witam. mam pytanie. zastanawiam sie nad dolozeniem glosnika centralnego na podszybiu. ja mam oryginalnie schowek, czy moze ktos wie czy tam jest poprowadzony juz jakis kabel do podlaczenia? czy trzeba ciagnac od radia?
IMO nie warto - odłaczyłem u siebie centralny głośnik
slav-kiler 03-06-2020, 13:24 Ja nie miałem kabla i dokładałem
bercik-rg 03-06-2020, 13:46 dzieki za odpowiedz
jeszcze pytanie jest roznica w glosnikach oryginalnych? bo widze ze sa z papierowa membrana i z chyba gumowa? jak graja?
jest sens zmieniac? mam te papierowe. :)
slav-kiler 03-06-2020, 13:57 Ja mam niebieskie w aucie, w poprzednim aucie miałem papierowe i wymieniłem hertz dsk 165.3
bercik-rg 04-06-2020, 11:48 ale czy jest jakas roznica przy nich?
slav-kiler 04-06-2020, 14:22 Jakby nie była, to wszystkim dali by jednakowe.
Może inny model ale zmieniałem papierzaki na sony. Różnica nie jest spektakularna ale drobna jest. Natomiast polecam wygłuszyć drzwi. To da o wiele więcej. Później możesz myśleć o lepszych głośnikach :)
metmusic 04-06-2020, 19:13 Dodatkowo w wersji z 10 (11) głośnikowym systemie pss przednie wysokotonowe głośniki są na osobnej końcówce mocy dodatkowego wzmacniacza. Bez pss jest to wspólny sygnał dla nisko i wysokotonowych.
Mam w swoim S-maxie PSS i subwoofer pod nogami pasażera z tyłu. Czy u was też tak nieprzyjemnie wibruje podłoga jak się tam siedzi? Czy u mnie czegoś brakuje. Jest osłona przykręcana na 1 torxa. Może jakaś gąbka by pomogła albo coś. Na razie odłączyłem kostkę bo nikt nie chce na tym miejscu siedzieć. A może z menu NX jest możliwość wyłączenia.+
Odpowiem sobie,
Nie ma możliwości wyłączenia z menu. Po odłączeniu wtyczki nie ma aż takiej dużej różnicy w jakości jak z subwooferem. Rozwiązałem odłączanie subwoofera przełącznikiem. Poprowadziłem przewody od głośnika poprzez podwójny przełącznik (bo głośnik 2 cewkowy) i umieściłem go obok lewego kolana kierowcy. Jak jadę sam to włączam subwoofer, a jak ktoś ma siedzieć za mną to nie męczę go masażem stóp.
Witam podepne sie do tematu PSS , Posiadam Smaxa z 2014 na srodku kokpitu jest zamontowany schowek uchylny , z ktorego nie korzystam . Mysle o zalozeniu maskownicy z glosnike , lub z glosnikami maskownica z napise PSS . Mam pytanie w tym temacie
-Czy mozna podlaczyc taki glosnik z maskownica bez wzmacniacza , jezeli mozna to gdzie podlaczyc
Czy mozna podlaczyc maskownice z dwoma glosnikami i bedzie dzialac ale rowniez bez wzmacniacza
Oczywiscie nie chce montowac subwootora , gdyz to jest skomplikowane podlaczenie , i nie mam ochoty demontowac kokpitu , nie zalezy mi na pelnym PSS
Przezukalem forum , lecznie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania , Bardzo prosze kolegow znajacy temat o rozwiazanie mojej niewiedzy .
Radio posiadam z kamera cofania i nawigacja NX plus
woro_woro 26-12-2020, 01:44 Szczerze, daruj sobie.
Witam. Podepnę się do tematu z jednym pytaniem. Znalazłem wtyczkę do głośnika centralnego, dokupiłem na allegro głośniczek i podłączyłem. Przewody zgodnie z schematem zielony i szaro-żółty wychodzą z radia pin 8 i 20. Niestety nie słyszę aby głośniczek grał. Moje pytanie to czy trzeba to jeszcze jakoś aktywować, czy powinno od razu zadziałać? Proszę o poradę. Mam C-Max 2015, końcówka serii przed liftem.
Galaxyprzemek 17-03-2021, 18:08 Witam ! Prześledziłem temat jednak dalej nie znalazłem informacji która mnie interesuje :
Chciałbym przełożyć z smax do Galaxy premium sound system : głośnik centralny wzmacniacz subwoofer z podłogi i radio nx. Obydwa samochody są poliftowe z 2013 roku. Proszę o podpowiedz czy tak się da i z czym musze się liczyć ( problemy, wymiana wiązki itd ?. Z góry dzięki za pomoc
boulder666 27-06-2022, 14:47 Witam.
Mam problem z audio w s-maxie 11r. Samochod kupielem z zamontowanym radiem z androidem.
Jest niby premium sound system z centralnym i subem pod nogami. Ale z tym radiem nie działa ani sub ani centralny ani nawet przednie tweetery. Po zdjeciu radia widac nie podlaczona jedna wiazke. Czy zakupienie takiego radia rozwiaze problem i wszystko będzie dzialac jak trzeba? https://www.olx.pl/d/oferta/radio-samochodowe-ford-s-max-i-lift-10-CID5-IDPw0Ft.html
trzeba sprawdzić po vin jakie było radio fabrycznie, bo mogło być Sony (nie dotykowe) z wyjściem na wzmacniacz
boulder666 28-06-2022, 10:44 Rozumiem. Czy sa jakieś strony z opcja sprawdzenia za darmo? Czy zostaja tylko płatne opcje?
oraz http://ford.xtlt.ru/ab/
boulder666 28-06-2022, 11:51 Wchodzę na podana strone i po wyszukaniu vin wyskakuje model auta z bardzo podstawowymi danymi (kolor, pojemnosc i moc silnika) z lewej strony wyskakuje informacja o wycofaniu systemu ETIS. Czyli chyba nic z tego nie bedzie
Trzeba tam założyć (darmowe) konto
boulder666 29-06-2022, 12:26 Strona etisa się ciągle wysypuje, nie idzie założyć tego konta, z kolei na tej drugiej podanej stronie nie ma informacji o modelu radia. Jest informacja, że jest 11speakers w/subwoofer oraz High level cd with am/fm radio i BT/VS phone interface + USB connection. cokolwiek to znaczy
High level cd with am/fm radio
czyli było Sony
Strona etisa się ciągle wysypuje
przed chwilą logowałem się, działa jak zawsze
boulder666 29-06-2022, 12:48 No nie wiem, próbowałem z różnymi przeglądarkami i nie chce działać. https://zapodaj.net/5d4fc7389daf4.jpg.html
Czyli zostaje szukać radia sony blaupunkta olać. Najbezpieczniej chyba i tak będzie znaleźć coś w okolicy i podłączyć przed kupnem, żeby się nie okazało, że jeszcze inne cyrki wyjdą...
to chyba będzie Sony Audiophile, czyli dość rzadki model, z drugiej strony często sprzedawany jako "uszkodzony", bo nie zadziała bez wzmacniacza.
https://allegro.pl/oferta/radio-ford-sony-dab-audiophile-mondeo-mk4-focus-ii-11672535800
boulder666 29-06-2022, 13:17 to chyba będzie Sony Audiophile, czyli dość rzadki model, z drugiej strony często sprzedawany jako "uszkodzony", bo nie zadziała bez wzmacniacza.
https://allegro.pl/oferta/radio-ford-sony-dab-audiophile-mondeo-mk4-focus-ii-11672535800
Wielkie dzięki za pomoc. Napisałem z pytaniem o zdjęcie tyłu radia, bo faktycznie wisi u mnie jakaś dodatkowa wtyczka i wychodziłoby na to, że to jest to co odpowiada za twettery przednie, subwoofer i centralny, bo to wszystko aktualnie nie działa :shock:
Po co?
Google nie działa?
https://allegro.pl/oferta/ford-sony-cd-polift-audiophile-deck-pod-wzmacniacz-12204079528
Jak ktoś pisze że wersja Audiophile to z zasady wie o co chodzi.
franciszekmg 02-07-2022, 21:53 to chyba będzie Sony Audiophile, czyli dość rzadki model, z drugiej strony często sprzedawany jako "uszkodzony", bo nie zadziała bez wzmacniacza.
Zadziała, gdyż wzmacniacz posiada. Potrzebuje tylko dodatkowego zasilania dla wbudowanego wzmacniacza który obsługuje subwoofer oraz wysokotonowe oraz centralny w kokpicie.
Zadziała, gdyż
Sugeruję zacząć poczytywać więcej niż 3posty wstecz.
Były informacje o rozkodowaniu VIN,były informacje o tym co "boli" auto.
Wniosek, auto najprawdopodobniej jest wyposażone we wszystkie potrzebne fragmenty instalacji,brakuje tylko jednostki głównej i zapewne było nią Sony Audiophile.
boulder666, czy w Twoim aucie jest fabrycznie zamontowany (fordowski) zewnętrzny wzmacniacz? Jeśli jest, to powinien być w miejscu schowka z prawej strony kierownicy. Czyli tam, gdzie wyżej jest też gniazdo OBD.
z prawej strony kierownicy.
w większości Smaxow schowek jest po lewej stronie, czyli tam gdzie duzy palec lewej stopy jest po prawej stronie
Mój błąd. Oczywiście z lewej strony. Dzięki za czujność.
Tak czy siak, obstawiam, że wzmacniacza tam nie będzie przy SONY AUDIOPHILE.
gdzie duzy palec lewej stopy jest po prawej stronieW butach g... widać.:wink:
franciszekmg 05-07-2022, 20:10 Sony audiofile ma wbudowany wzmacniacz. Tylko ten wzmacniacz potrzebuje dodatkowego zasilania z tylnej skrzynki bezpieczników FC10 - 10A realizowane przez szarą wtyczkę. Z szarej kostki idą przewody do subwoofera oraz do wysokotonowych na desce jak i szarą wtyczką jest dostarczane zasilanie i masa do wbudowanego wzmacniacza. Reszta głośników jest realizowana przez standardową wtyczkę do radia jak i standardowe zasilanie radia jest realizowane przesz tą wtyczkę. Natomiast głośnik centralny ma wyjście z tej samej kostki do której jest podłączony tor audio z modułu bt są to piny 1 i 7. Nawet zwykłe poliftowe radio sony z czarnym pokrętłem ma wyjście na ten głośnik centralny. Blaupunkt SD bez wyjścia video nie ma wyjścia na głośnik centralny, natomiast z wyjściem video tzw. MCA 2 SD Plus już posiada wyjście na centralny z tych samych pinów 1 i 7.
Na zdjęciach opis szarej wtyczki oraz biała wtyczka C piny 1 i 7 w quadlocku odpowiedzialne za głośnik centralny. Jesli koś ma mondeo może sobie sprawdzić, że ma we wiązce wyjście na ten centralny i można go sobie dołożyć wysokotonowy na podszybie oczywiście poliftowy. Również poliftowy S-max i Galaxy mają wyjście na centralny - łatwo sprawdzić demontując licznik, po prawej stronie za licznikiem na wiązce jest szare gniazdo do podłączenia centralnego. Osobiście miałem w rękach wiązki kokpitu z mondeo 2011 oraz 2012 gdzie podłączenie do centralnego było. Tylko dołożyć głośnik centralny taki sam jak w osłonach lusterek czy w tylnych drzwiach tylko ma specjalny uchwyt aby go na podszybiu przykręcić oraz sony z czarnym pokrętłem czy Blaupunkt MCA2 SD plus. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości obowiązkowego posiadania dodatkowego wzmacniacza przy sony audiofile jest on wymagany przy blaupunkt oraz zwykłym sony.
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości obowiązkowego posiadania dodatkowego wzmacniacza przy sony audiofile jest on wymagany przy blaupunkt oraz zwykłym sony.
Ke? Zwykłe Sony wymaga wzmacniacza? Przemyśl, przemyśl to
Nie siedzę w temacie audio mocno, ale wg schematów fordowskich dla S-MAX/GALAXY (CD340) SONY AUDIOPHILE nie wymaga wzmacniacza. Szare złącze 10. pinowe C2ME03-G (gniazdo w radiu) służy do bezpośredniego podłączenia tweeterów P+L (4 piny), subwoofera (4 piny), masy (1 pin) i zasilania (1 pin). Nawet w tytule schematu podkreślono "internal amplifier". Blaupunkt SD bez wyjścia video nie ma wyjścia na głośnik centralny, natomiast z wyjściem video tzw. MCA 2 SD Plus już posiada wyjście na centralny z tych samych pinów 1 i 7.
Czy ta informacja jest jakoś potwierdzona? Trochę OFF TOPIC, ale wydaje mi się, że były także radia Blaupunkt MCA SD Plus. Czyli one także nie dawałyby możliwości podłączenia głośnika centralnego?
Zwykłe Sony wymaga wzmacniacza?
Koledze franciszekmg chyba chodziło o to, że gdyby ktoś sobie chciał zbudować PSS w oparciu o zwykłe SONY, to musiałby dołożyć "zewnętrzny" wzmacniacz, jak to ma miejsce przy Blaupunktach NX. Nie wiem tylko, czy takie konfiguracje (SONY + wzmacniacz) były, ale jak pisałem wyżej nie interesuję się zbytnio tematem audio. Rozkminiałem temat połączeń tylko w takim zakresie, jaki mi był potrzebny przy dokładaniu PSS i DAB+ do Blaupunkta NX w S-MAX'ie.
boulder666 08-07-2022, 21:17 Wracam do tematu, kupiłem radio sony audiophile dab.
Sprzedajacy twierdzi, ze 100% sprawne z demontażu. Po podłączeniu na początku grał tylko centralny i subwofer. Napisałem do sprzedającego, powiedział że jak było nieoryginalne radio zamontowane, to pewnie ktoś grzebał przy wiązce wzmacniacza, żebym sprawdził we wskazanym miejscu koło lewego kolana. Bo jak twierdzi, sony audiophile nie ma wbudowanego wzmacniacza i nie bedzie działało bez. Sprawdziłem rzekomy schowek koło lewego kolana i cóż, jest tam schowek, nie ma śladu wzmacniacza. Drugiego dnia sprawdzając ten wzmacniacz widmo włączyłem auto i nagle zaczęły grać wszystkie głośniki, żeby po chwili zamilknąć z dźwiękiem przełączania jak w starych wzmacniaczach "przełączyć" żeby znowu grał tylko centralny i sub i tak w ciagu 10 minut kilka razy.
Powiem szczerze, że teraz już zgłupiałem czego i gdzie szukać?
franciszekmg 09-07-2022, 12:45 Odepnij wtyczkę od radia jedną i drugą. Sprawdź połączenia we wtyczkach i podepnij raz jeszcze ale tak aby klipsy zaskoczyły.
Szare złącze 10. pinowe C2ME03-G (gniazdo w radiu) służy do bezpośredniego podłączenia tweeterów P+L (4 piny), subwoofera (4 piny), masy (1 pin) i zasilania (1 pin)
czy w Premium Sound są takie same głośniki jak w wersji ze 'zwykłym' Sony?
Wystarczy że wymienię Sony na Sony audiophile oraz kupię subwoofer + zrobię okablowanie?
Zastanawia mnie czego przednie tweetery są oddzielnie wysterowane? Akurat w Smaxie są one słabo umieszczone (w desce), ponieważ nie są skierowane w stronę ucha tylko w sufit
franciszekmg 10-07-2022, 21:22 W moim s-maxie miałem fabryczny zestaw 9 głośników, w drzwiach niebieskie 25W.
Zastanawia mnie czego przednie tweetery są oddzielnie wysterowane?Jeżeli w SONY AUDIOPHILE jest wbudowany wzmacniacz, to taki rozdział ma sens. Tweetery przednie są sterowane wtedy niezależnie od głośników "niskotonowych". Czyli dokładnie taki sam układ jak w przypadku PSS opartego na zewnętrznym wzmacniaczu przy Blaupunkt NX.
Taki sposób rozdziału pozwala zachować taką samą numerację pinów dla każdego typu audio.
Wystarczy że wymienię Sony na Sony audiophile oraz kupię subwoofer + zrobię okablowanie?IMHO, według schematów, tak.
BTW. Zupełnie nieplanowo (i trochę bez sensu) zainteresował mnie temat poliftowych jednostek SONY AUDIOPHILE. Przeglądając sobie portale aukcyjne, grafiki, zdjęcia zauważyłem, że istnieją radia, które mają oznakowanie wskazujące, że jednostka jest dedykowana dla:
1. S-MAX/GALAXY, tj. AM2T-18C939-JB (HCD340JB);
2. MONDEO, tj. BS7T-18C939-J... (HCD345J...), BS7T-18C939-M... (HCD345-M...) (z DAB), BS7T-18C939-N... (H-CD345-N....EUR) (z DAB).
PS. Podobny dualizm występuje w poliftowych "zwykłych" SONY z DAB:
1. S-MAX/GALAXY, tj. AM2T-18C939-DB (HCD340DB);
2. MONDEO, tj. BS7T-18C939-D... (HCD345D...), BS7T-18C939-F... (H-CD345-F...EUR).
PS. W tym wątku:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=305922&highlight=sony+dab @metmusic (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=38379) dociekał kiedyś, czy przypadkiem nie jest tak, że BS7T-18C939-D... (HCD345D...) to odbiór DAB, a BS7T-18C939-F... (H-CD345-F...EUR) to odbiór DAB+
kupiłem radio sony audiophile dab.
Jakie oznaczenie ma to radio?
zaczyna mnie kusić dołożenie PSS do Smaxa - da się upolować audiophile i subwoofer (zwykłe sony można sprzedać), ale skąd wytrzasnąć dodatkową wtyczkę do radia???
Sony audiophile z dab (dab+?) to chyba biały kruk - czy dobrze kojarzę, że cyfrowo są tylko nadawane (w W-wie) radia państwowe?
Subwoofer idzie pod fotel pasażera? Co z zestawem naprawczym - pod fotel kierowcy? Dekel schowka pozostaje ten sam?
franciszekmg 12-07-2022, 16:21 Można zbudować PSS na MCA 2 SD PLUS, dodatkowy wzmacniacz. Pokrywa schowka ma dodatkowo 2 otwory zasłonięte identycznymi osłonami jak wysokotonowe na kokpicie czy w tylnych drzwiach. Najlepiej kupić wiązkę kokpitu byle by miała PSS i dołożyć. Tracimy schowek przy lewym kolanie, oraz za fotelem kierowcy. Zamiast sony z DAB dołożyć moduł DAB+ jeżeli budujemy na MCA 2 SD lub na MCA 2 SD PLUS
Wszystko można, ale ja nie chcę zakładać NXa
Można zbudować PSS na MCA 2 SD PLUS, dodatkowy wzmacniacz.Ale to jest o wiele więcej roboty i bardzo upierdliwa rzeźba z wiązkami. Dołożenie PSS "na" SONY AUDIOPHILE wydaje się jednak dużo prostsze.
da się upolować audiophile i subwooferTo nawet nie jest polowanie - dostępność części (także głośnika centralnego dla PSS) całkiem spora. Najtrudniejsze do zdobycia są wiązki i pokrywka schowka, zakrywająca subwoofer. Chociaż aktualnie jest chyba jeszcze taka pokrywka dostępna na portalu gdzie "wszystko mają". O ile pokrywkę można sobie także przygotować samodzielnie wiercąc odpowiedniej wielkości otwory i wkładając maskownice głośników (jak to napisał mój przedmówca), o tyle z wiązkami obecnie jest posucha.skąd wytrzasnąć dodatkową wtyczkę do radia???Oprócz tej wtyczki (część wiązki kokpitu) będzie potrzebna jeszcze wtyczka do subwoofera (część wiązki podłogi). Wszystko jest do zdobycia, ale jest to wyzwanie.
Sony audiophile z dab (dab+?) to chyba biały krukRzadkie radia, ale z numeracją wskazującą na Mondeo zdarzają się. Prawdziwy biały kruk, to radio z numeracją wskazującą na S-MAX/GALAXY. To radio jest jak Yeti. Osobiście nie widziałem takiego nawet w internetach. Dlatego w mojej wcześniejszej rozpisce nie podałem jego numeru. A powinien to być nr taki: AM2T-18C939-MB (HCD340MB).
czy dobrze kojarzę, że cyfrowo są tylko nadawane (w W-wie) radia państwowe?Nie tylko. U mnie w Breslau odbieram w samochodzie aktualnie 26 stacji cyfrowych. Np. przez DAB słucham mojej ulubionej stacji MUZO.FM
Subwoofer idzie pod fotel pasażera? Co z zestawem naprawczym - pod fotel kierowcy? Dekel schowka pozostaje ten sam?
Subwoofer jest za fotelem kierowcy, czyli tracisz lewy schowek. Zestaw naprawczy to schowek prawy. O deklu pisałem wyżej.
To nawet nie jest polowanie - dostępność części (także głośnika centralnego dla PSS) całkiem spora. [
może coś źle szukam, ale na alle widzę jeden subwoofer solo i jeden z głośnikami (ich nie potrzebuję)
o wymianie centralnego zapomniałem :oops: - możesz podesłać linki? Dzięki
Najtrudniejsze do zdobycia są wiązki i pokrywka schowka, zakrywająca subwoofer. Chociaż aktualnie jest chyba jeszcze taka pokrywka dostępna na portalu gdzie "wszystko mają".
podłączenie subwoofera - w najgorszym przypadku można próbować się podlutować do wystających przewodów wtyczki, w przypadku radia tak nie da się niestety, więc potrzebna wtyczka radia
O ile pokrywkę można sobie także przygotować samodzielnie wiercąc odpowiedniej wielkości otwory i wkładając maskownice głośników poproszę o fotki jak to wygląda w oryginale
Osobiście nie widziałem takiego nawet w internetach
znalazłem, cena dobra, tylko waluta zła :D
https://www.ebay.de/itm/124391412935?hash=item1cf64e54c7:g:NxwAAOSw7aBVDaH 4
Bump: poproszę o fotki jak to wygląda w oryginale
taki?
Widzę, że idziesz w PSS:619:
Jesteś pewien, że chcesz żebym Ci wklejał linki na otwartym forum? Jestem dziwnie spokojny, że nie tylko Ty zamarzyłeś ostatnio o PSS w S-MAX mk1, opartym na SONY AUDIOPHILE.
taki?
Taki. Jeśli jest to zdjęcie z aktualnej aukcji, to sugeruję brać. Cena wydaje się być nieatrakcyjna, ale jak podliczyłbyś koszy zakupu otwornic (2 rozmiary), maskownic (2 sztuki) i ewentualnych nieudanych prób, to...
franciszekmg 15-07-2022, 20:59 Tak wygląda założona osłona subwoofera w s-maxie.
Panowie, potrzebuję pomocy.
Dziwnym trafem posiadam S-maxa z PSS z subem, sony audiofil. I oczywiście wszystko działa.
Jednakże zamieniłem radio na androida i teraz została mi szara wtyczka niepodłączaona. Pisaliście, że to przednie gwizdki i to fakt - nie działają. W jaki sposób je uruchomić? Zmostkować z L i P? Bo raczej android nie ma wyjscia na wysokie tony.
I co z centralnym? Wiem na jakie piny podać sygnał (1 i 7 w białej wtyczce) ale skąd sygnał?
Bo bass to najmniejszy problem - mam wyjscie sub z radia, zasilanie zalatwie i będzie. Chyba że jeszcze wzmacniacz potrzebuję...
A cały czas byłem przekonany ze bas działa - tak grają fabryczne głośniki :)
W jaki sposób je uruchomić?Jak "Chińczyk" nie ma oddzielnego wyprowadzenia na wysokie tony (w sumie dlaczego to badziewie miałoby mieć?), to trzeba zrobić tak jak w oryginale bez PSS, czyli połączyć z głośnikami niskotonowymi.
Pisaliście, że to przednie gwizdkiSzara wtyczka to oprócz tweeterów także subwoofer.
Wiem na jakie piny podać sygnał (1 i 7 w białej wtyczce) ale skąd sygnał?Jak "Chińczyk" nie ma wyprowadzenia na dodatkowy głośnik, to lepiej nie podłączać.
zamieniłem radio na androidaŻeby za kilka miesięcy wrócić do tego co było.
franciszekmg 17-01-2023, 16:36 Centralny można podpiąć pod lewy i prawy przedni głośnik + z jednego, - z drugiego. Efekt będzie taki, że przód będzie grał równo ale ciszej od tyłu.
Zresztą za 3 miesiące powrót do sony audiofile to bynajmniej jakoś gra. Popatrz na przewody do głośników z chińczyka pewnie 0,5-0,7mm, instalacja oryginalna 1,5mm, będą niezłe grzałki zaraz po wyjściu z radia przy większej głośności.
Subwoofer żeby zagrał trzeba dodatkowy wzmacniacz którego chińczyk nie ma, zresztą do centralnego też go nie ma, tamto podłączenie zaproponowałem jako obejście tego wzmacniacza.
Można dołożyć coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-radia-samochodowego-z-systemem-android-12752395918
zagra to bynajmniej trochę lepiej.
Skąd wziąć zasilanie? z szarej wtyczki można. Przynajmniej będzie po kluczyku.
Natomiast przewody wyjściowe to nadal 0,5 - 0,7mm więc słabo.
sony audiofile to bynajmniej jakoś gra
Kolega musi mieć kopalnie miodu w uszach jeśli twierdzi że Sony audiophile NIE gra.
franciszekmg 17-01-2023, 17:06 Może i mam.
Natomiast ostatnio badałem słuch to był absolutny.
Napisałem to w porównaniu o poważnych zestawach audio.
Obstawiam raczej diagnozę
"Słuch bynajmniej absolutny" :619:
a kolega z zadowoleniem przyjął diagnozę, bez chwili refleksji nad jej znaczeniem.
Xavierro 24-01-2023, 13:14 Witam, panowie to warto dokaldac ten centralny glosnik? bo już mam mętlik w głowie
franciszekmg 24-01-2023, 17:25 wg mnie jak najbardziej.
Jest spora różnica niż bez, średnie tony ładnie słychać.
Pytanie środkowy z PSS, czy tylko jako 9 głośnik?
Xavierro 25-01-2023, 19:17 Niestety tylko jako 9 głośnik, ponieważ fabrycznie miałem 6000CD :/
Wiesz może czy mając fabrycznie schowek w desce jest tam wiązka do podpięcia głośnika?
franciszekmg 25-01-2023, 20:27 Wyjmij licznik i po prawej stronie na wiązce schodzącej w dół powinno być szare gniazdo 2-pinowe, jakie masz teraz radio?
Michal220446 25-01-2023, 21:26 Panowie może nie S-Max a mondeo MK4 FL kombi 2.2tdci tit s z właśnie Sony audiophile �� u mnie jeszcze dodatkowo multijęzyczne vc+bt strem. Według mnie gra piękne. Wzmacniacz 8 kanałowy zespolony z radiem odczyt z vin Radio Speakers: 11 glosników z glos.niskoton. In Car Entertainment: Pakiet ICE 2007 Audiophile.
Proszę dorzucam poglądowy schemat instalacji.https://s9594.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=NYKpWLPyqd8BwO2j4S8hAhXuoRsrKre 9TUWFZTsPfKf5BOJCWqvhHC9qU4o2-qVpRtJ2VZp5PNqME8kZlrk9lqk9mN2wuCtOyf0ualAxnEI&pv=2
Xavierro 26-01-2023, 17:54 Mam teraz radio sony po lifcie więc wszystko bangla, nawet BT audio sobie wczoraj wlaczylem
franciszekmg 26-01-2023, 19:15 Czyli obsługę centralnego głośnika masz prosto z radia jeśli to sony z dużym czarnym pokrętłem ma dodatkowy wzmacniacz i osobne wyjście na głośnik centralny. Jeśli dobrze pamiętam to z 6 i 7 pin chyba oba skrajne, białej wtyczki przy radiu razem z BT.
Michal220446 26-01-2023, 19:22 https://s9594.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=F7vhQGN_SCyyohETK-EsIlbT7vEaAW0G2huhBfBAlc7Kq7TfoSuIn6PFNQk-eg0Pq6yFu0dGdjLImhc9ngBxk5bK_olW3TL_PEEUsWh86u0&pv=2
Xavierro 26-01-2023, 21:06 Chyba na razie wymienie głośniki na te premium sound 25w I wytlumie drzwi jak na razie
Edit:wymieniłem przednie glosniki i wytlumilem drzwi i jak dla mnie efekt jest naprawdę dobry. Zamówiłem właśnie glosniki na tył. Jedyne co to trzeba by się zastanowić nad wymiana tweeterow, bo te obecne trochę niedomagają. Wymienić je na te premium sound czy jakieś aftermarketowe?
Xavierro 11-02-2023, 16:21 Witam, czy ktoś wymienial glosniki wysokotonowe w desce rozdzielczej? Gdzie dać zwrotnice i jak to połączyć? Interesuje mnie taki model https://allegro.pl/oferta/glosniki-wysokotonowe-focal-auditor-rse-tweetery-7638480528
Xavierro 12-02-2023, 08:27 Bawił się ktoś może, żeby włożyć głośnik wysokotonowy w ten trójkąt w drzwiach tak jak jest to w mondeo mk4? Maskownica z mondeo mk4 podejdzie czy raczej nie?
krzys1968 12-02-2023, 12:48 żeby włożyć głośnik wysokotonowy w ten trójkąt w drzwiach
Okresl które drzwi masz na myśli. Jeżeli z przodu, to w trójkącie jest wysoko tonowy.
Xavierro 12-02-2023, 16:33 Chodzi mi o smaxa i glosniki wysokotonowe które znajdują się w desce rozdzielczej
krzys1968 12-02-2023, 23:11 Chodzi mi o smaxa i glosniki wysokotonowe
Musiałbyś ściągnąć trójkąt i sprawdzić, czy jest wystarczająco miejsca na taki mod. Maskownice jaka byś tam mógł zastosować to z focusa z tylnych boczków, bo z Mondeo będzie odstawała.
franciszekmg 13-02-2023, 11:51 Tweetery z PSS są takie same.
Xavierro 13-02-2023, 15:22 To strasznie kiepsko jak na "PSS" moim zdaniem. Wiem ze Ameryki nie odkryłem hehe
Xavierro 13-02-2023, 20:14 Polecam ktoś jakieś niedrogie tweetery do 200PLN, pasujące do smaxa?
Xavierro 18-02-2023, 18:33 Witam, montował ktoś z was coś takiego? Cena jest bardzo okazyjna za 25mm jedwabna kopulke
https://allegro.pl/oferta/crunch-gti6-2t-wysokotonowe-kopulka-25-100-wat-7130135321
Xavierro 28-02-2023, 15:53 Zakupiłem excursion sx-1s, jak zamontuje to podzielę się opinia i uwagami :wink:
Właśnie zamontowałem, różnica w dźwięku jest niesamowita, wreszcie to fajnie gra. Zmieniłem ustawienie tweeterow, ponieważ fabrycznie graja prosto w szybę, a ja za pomocą dołączonych adapterów przerobiłem to w sposób taki ze tweetery graja teraz prosto na odbiorcę
Witam
Przeglądając moduł BCMi FORScanem zauważyłem zmianę ustawię audio, które to mam nieskonfigurowane.
Sprawa jest taka, posiadam w Maxe system nagłośnienia "Premium" z tego co doczytałem 11 głośników i subwoofera czyli razem 12 tego jest
https://imgur.com/a/1CyxTNl
Jest tam jedno takie ustawienie poz.4
Co się zmieni jak je ustawie?
Nikt nie pomoże?
Xavierro 28-07-2024, 16:50 Do zmiany rodzaju audio, polecam ELMConfig bo tam wszystko jest jasno opisane. W Forscan jak widzisz jest opisane tak że zasadniczo niewiadomo co wybrać
|
|