Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Radio Sony szwankuje

Borys997
21-11-2015, 09:35
Witam
Na pewno ten temat był już poruszany, ale nie mogę tego znaleźć. Jestem użytkownikiem Mondeo MK4 z 2007r. 2.0 TDCI w którym zainstalowane jest radio CD/MP3 Sony. Po uruchomieniu silnika nie mogę nieraz włączyć radia po chwili włącza się samo. Przeważnie po włączeniu radia (na uruchomionym silniku) pokazuje się komunikat 1 hour także wygląda to tak jakby pojazd nie był uruchomiony. Nieraz podczas jazdy radio zaczyna działać prawidłowo tzn. pojawia się napis z radia na wyświetlaczu komputera deski rozdzielczej i wówczas wszystko działa prawidłowo, można rozmawiać przez telefon poprzez bluetooth itd. Następny problem to nie działa sterowanie klawiszami z kierownicy do wyświetlacza komputera natomiast klawisze do sterowania radia działają.
Dziękuje za udzielenie odpowiedzi na powyższy problem
Pozdrawiam

leszcz
21-11-2015, 13:02
Po uruchomieniu silnika nie mogę nieraz włączyć radia po chwili włącza się samo. Przeważnie po włączeniu radia (na uruchomionym silniku) pokazuje się komunikat 1 hour także wygląda to tak jakby pojazd nie był uruchomiony. Nieraz podczas jazdy radio zaczyna działać prawidłowo

No to kolego nie chciało się szukać :D
Masz problem z magistralą CAN . Pewnie licznik do naprawy . Bo pewnie masz duży licznik Convers+

lukaszbrd
28-12-2015, 19:32
Witam, odświeżam problem, mam tak samo jak napisał Borys, próbowałem znaleźć coś na temat tego CAN niestety nie znalazłem, dodam tylko że między zegarami mam zwykły komputer nie converse+ Bardzo proszę o odpowiedź, bądź podpowiedź gdzie mogę to znaleźć. Dodam jeszcze tylko że tak samo jak u Borys997 działają mi również przyciski do sterowania komputerem z kierownicy, do radia działają bez problemu - tu czytałem że to mogą być jakieś styki.

edettlaff
21-02-2020, 11:55
Witam mam identyczny problem z radiem i przyciskami na kierownicy. Czy może ktoś zna rozwiązanie na ten temat?

pozdrawiam
Ed

tymoniasty
30-08-2020, 10:45
Mam podobnie. Przyciski od radia dzialają, od komputera tylko prawo lewo, góra dół już nie. Ponadto czasami głupieje obrotomierz, wskazówka przestaje pracować płynnie i zaczyna się przycinać. Czasem na wyłączonym motorze mam 3tys obrotów/min jak już się zawiesi definitywnie :) rozważam dołożenie tempomatu, ale najpierwnchce uporać się z w.w problemem. Jakieś sugestie? Cokolwiek?

Antej
30-08-2020, 10:49
Jakieś sugestie? Cokolwiek?
spotkać się, sprawdzić licznik, sprawdzić radio,sprawdzić płytki przycisków w kierownicy

tymoniasty
30-08-2020, 11:06
spotkać się, sprawdzić licznik, sprawdzić radio,sprawdzić płytki przycisków w kierownicy

Namówiłeś :) ogarniasz temat? Dzis zamierzam zdemontować poduche i dobrać się do przycisków, zaczne od podstaw - przeczyszcze. Antej ja na codzień stacjonuje w Wawie, w Grudziadzu bywam od święta.

Antej
30-08-2020, 11:10
to takie puzzle "na śrubki", a ja mam spore zapasy na podmianę, więc mogę sobie ustalać "winnego" metodą eliminacji

zrobić czyszczenie klawiszy, to więcej o tym gadać niż samej roboty

tymoniasty
30-08-2020, 11:19
Rozumiem wszystko poza ostatnią metaforą hehe :) jakkolwiek uderzam do Ciebie na priv

Antej
30-08-2020, 11:22
zdjąć poduchę, odkręcić po dwie śrubki, rozłożyć "skrzydełka" do gołej płytki, przeczyścić.... 20minut?
ewentualnie "od góry" próbować to zalać Izopropanolem, efekt może być mizerny, ale czasem pomaga, a czysta IPA nie zaszkodzi.
Czas rozmowy na forum przekroczył już pół godziny.
Żadnej metafory, czysta kalkulacja.

tymoniasty
30-08-2020, 11:28
ok, usiądę do tematu, pogoda nie sprzyja - w sam raz na raz :) zostawiłem Ci wiadomość na priv. Po robocie dam znać, czy coś uległo zmianie, ale nie sądzę, żeby to rozwiązało problem obrotomierza. Może uda się chociaż funkcjonalność kompa przywrócić.

terragady
14-09-2020, 20:27
Hej, czy zwykłe radio sony w mondku ma RDS? Wyświetlanie informacji np o aktualnie granym utworze? Pokazuje mi tylko nazwę stacji, w transicie radio CD6000 pokazuje mi normalnie RDS.

Jocker74
17-11-2020, 10:00
Witam
Na pewno ten temat był już poruszany, ale nie mogę tego znaleźć. Jestem użytkownikiem Mondeo MK4 z 2007r. 2.0 TDCI w którym zainstalowane jest radio CD/MP3 Sony. Po uruchomieniu silnika nie mogę nieraz włączyć radia po chwili włącza się samo. Przeważnie po włączeniu radia (na uruchomionym silniku) pokazuje się komunikat 1 hour także wygląda to tak jakby pojazd nie był uruchomiony. Nieraz podczas jazdy radio zaczyna działać prawidłowo tzn. pojawia się napis z radia na wyświetlaczu komputera deski rozdzielczej i wówczas wszystko działa prawidłowo, można rozmawiać przez telefon poprzez bluetooth itd. Następny problem to nie działa sterowanie klawiszami z kierownicy do wyświetlacza komputera natomiast klawisze do sterowania radia działają.
Dziękuje za udzielenie odpowiedzi na powyższy problem
Pozdrawiam

Jak macie kod radia odłączyć akumulator na minutę
Wybić kod i wyleczony

Bump: Jak masz kod do radia, to rozłączyć akumulator na minutę podłączyć ponownie wbić kod radia i wyleczone.

Lard Vader
17-11-2020, 12:03
Bump: Jak masz kod do radia, to rozłączyć akumulator na minutę podłączyć ponownie wbić kod radia i wyleczone.

To raczej nie działa. U mnie fisiuje na tyle, że raz nie działa, raz się samo włącza/wyłącza, ginie data... Przyciski od kompa (zwykły, mały, czerwony LCD) zwykle działają, a czasem nie, potem znowu.
Wyjąłem bezpiecznik od radia na kilkanaście dni (bo zauważyłem, że się potrafi włączyć na zamkniętych drzwiach wyświetlacz od radia - data itp) a ponieważ miałem problem z wyczerpującym się "bez powodu" akumulatorem, to tak było najrozsądniej.

Efekt: radio się potrafi samo nie włączać, czasem wyświetlacz jest ciemny ale za chwilę pokazuje się prawidłowa data/godzina. Wcześniej tylko kreski.

Wg. miejscowych szpeniów: radio do wymiany. Nie naprawiają, bo nie ma dokumentacji (a to serio magicy, słyszę o nich od dobrych 15 lat).

Antej
17-11-2020, 12:14
naprawiać radio za 200zł....nie dziwię się że nie chcą

MM CAN sypie się, czyli linia licznik-wiązka-radio do weryfikacji.

miałeś okazję zweryfikować to we wrześniu, świetną miałem pogodę na urlopie pod Koszalinem

szynszyl
25-02-2021, 19:46
witam. radio sony mp3 w smax. wlacza się. można wybierać bluetooth/ipod/aux, cd, phone. Ale na radio nie reaguje. nie ma też dzwięku na tym co można wybrać. po załaczeniu widać podswietlony ekran i zegar. kiesyś tak miałem ale przeszło. Ale znowu po miesiącu tak samo. o co tu biega?

Lexus30
25-07-2021, 08:49
Witam. Proszę napiszcie czy udało się rozwiązać problem ze znikaniem daty i godziny z radia sony i brakiem możliwości sterowania prawymi przyciskami w kierownicy . U mnie w mondeo 2009r do wszystkich tych objawów dochodzi jeszcze niedziałający przycisk Voice.

Fredator
13-06-2023, 08:37
Ostatnimi czasy z radiem zaczęły się problemy. Początkowo przestało się włączać wraz z odpaleniem samochodu, nie trzymało ustawień czasu. Potem było już tylko gorzej. W czasie jazdy samo się potrafi wyłączyć a potem znów włączyć, ściszyć lub zgłośnić i nie potrzebuje do tego wstrząsów i wybojów. Obecnie, po wyłączeniu silnika radio co prawda się wyłącza ale wyświetlacz wciąż świeci. Zastanawiam się jaka może być przyczyna. Jakieś pomysły?
Radio to klasyczne Sony
Ps. sterowanie z kierownicy wciąż działa
I jeszcze jedno: gdzie w Katowicach i okolicy można kupić coś z androidem. Interesuje mnie zakup z montażem

Antej
13-06-2023, 09:24
Licznik do naprawy, zapewne ten kolorowy, bo w nich jest ta usterka najczęściej.

Fredator
13-06-2023, 09:28
nie mam conversa tylko klasyczne zegary. I w jaki sposób wada licznika wpływa na zgłaśnienie-sciszanie radia?

Antej
13-06-2023, 09:34
Poczytaj na forum to znajdziesz odpowiedź.
Dostałeś gotowe rozwiązanie "na tacy" od kogoś zo wiele większym doświadczeniem w diagnozowaniu i naprawie tego typu usterek.

Słowo klucz "CAN".

Fredator
13-06-2023, 11:33
nie znasz może jakiegoś warsztatu w okolicy Katowic, który to ogarnie?

Antej
13-06-2023, 12:06
Nie.
Z resztą nie intersuje mnie jak robią inni.

Fredator
14-06-2023, 10:30
Poczytaj na forum to znajdziesz odpowiedź.
Dostałeś gotowe rozwiązanie "na tacy" od kogoś zo wiele większym doświadczeniem w diagnozowaniu i naprawie tego typu usterek.

Słowo klucz "CAN".

Wisz, przeczytałem to forum. Wciąż piszesz, że to wina przedliftowego conversa i trzeba naprawić licznik a słowo klucz to CAN. Na innych forach z kolei twierdzisz, że trzeba wymienić MM-CAN.
Tylko nigdy, ani słowem nie odpowiedziałeś ludziom, którzy conversów nie mają bo mają zwykłe zegary. Co jest w końcu z****ne? Licznik (tradycyjny) czy magistrala?

Antej
14-06-2023, 10:45
Kolego w takim roszczeniowym tonie to mozesz sobie w domu przy obiedzie próbować coś załatwić.

Na innych forach forda nie znadziesz moich wpisow, wiec ciągle mylisz fakty.

Dostałeś diagnozę to albo daj to do zrobienia komuś kto ją rozumie, albo sam się doucz.

Fredator
14-06-2023, 11:59
Kolego w takim roszczeniowym tonie to mozesz sobie w domu przy obiedzie próbować coś załatwić.

Na innych forach forda nie znadziesz moich wpisow, wiec ciągle mylisz fakty.

Dostałeś diagnozę to albo daj to do zrobienia komuś kto ją rozumie, albo sam się doucz.

Nie, nie dałeś mi diagnozy. I nie mowie o innych stronach tylko innych wątkach. I nie używam roszczeniowego tonu. Twoje odpowiedzi
"MM CAN sypie się, czyli linia licznik-wiązka-radio do weryfikacji."
"Licznik do naprawy, zapewne ten kolorowy, bo w nich jest ta usterka najczęściej."

Ty pisałeś o conversach przed liftem a ja odpowiedziałem, że nie mam conversa. I jak była Twoja odpowiedź?
"Poczytaj na forum to znajdziesz odpowiedź.
Słowo klucz "CAN".
Nawet na kulturalne pytanie czy nie znasz może jakiegoś warsztatu w okolicy Katowic, który to ogarnie odpowiedziałeś:
"Nie.
Z resztą nie intersuje mnie jak robią inni."

wybacz, ale po takich odpowiedziach nie wiadomo nic

Antej
14-06-2023, 13:35
Na innych forach z kolei twierdzisz
Odniosłem się do tego wpisu.

W każdym liczniku z platformy MK4/S-Max/Galaxy jest MM-CAN.
Diagnoza "napraw licznik" jest słuszna dla każdego typu
mały
Convers
Convers+

Statystycznie twierdzę że to C+ najczęściej miewa z tym problem.

Tyle że miejsce w liczniku do naprawy, w każdym z typów może być inne i wiedzą o tym Ci którzy potrafią to naprawiać.
Oddaj do takiego punktu naprawy licznik na wykonanie usługi i po problemie.
To czy w takim miejscu będą odpowiedniej klasy fachowcy, to inna sprawa i w zasadzie nie mam potrzeby wiedzieć gdzie są takie miejsca w Krakowie. O czym również Ci napisałem.

mrk26
14-06-2023, 14:49
Słowo klucz "CAN"

Chodzi o to że w twoim aucie licznik bierze duży udział w całej komunikacji, praktycznie wszystko przez niego przechodzi, dlatego jak się "wysypuje" CAN to najprawdopodobniej w liczniku.

Fredator
10-08-2023, 08:42
sprawa ogarnięta. Tzw zimne luty winne. Ogarnięte dzięki fachowcowi z Mysłowic. W pół godziny załatwił sprawę

Antej
10-08-2023, 09:29
Czyli "naprw zegary" było jak najbardziej zasadne i nie było sensu szukać gdzie indziej.

Jamszoł
18-10-2024, 14:29
Odświeżę temat :)
Dziś z rana odpalam Mondeo ( MK4 Convers+ radio Sony ze zmieniaczem płyt )
A na radiu tylko wyświetla się zegarek - na wyświetlaczy głównym , niby, że dzwonię i właśnie zmniejszam głośność.
Reszta ustawień na komputerze/ wyświetlaczu działa ale po skończeniu klikologii - znów plansza z telefonem i że zmniejszam głośność.
Najgorsze to o, że po zgaszeniu silnika i zamknięciu samochodu - radio nadal świeci
Nie miałem czasu przed robotą - po robocie akumulator 30 % - jeszcze trochę i wydoiło by mi cały - ale wóż odpalił.
Zajechałem do garażu - hebel - wyłączyłem prunda na 5 minut - podłączam z powrotem - radio ryczy o kod PIN. Wklepałem - radio ruszyło.
Wszystko wróciło do normy.
Teraz wóz wisi pod ładowarką z włączonym trybem Recol.
Następnym razem już wiem , żeby nie czekać - hebel przekręcić i wywalić prunda w kosmos :)
Co było ? - nie mam zielonego pojęcia.