Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Ciśnienie paliwa usterka 2.5T
nowemondeo 24-11-2015, 21:56 Witam
Mam bardzo uciążliwy problem(bardzo rzadko ale poszarpuje najbardziej na trójce jest to odczuwalne) w swoim mondeo mk4 2.5T a mianowicie zapala się Check engine. Błędu dobrze nie pamiętam ale jest o ciśnieniu paliwa. Czujnik na listwie zmieniony na 100% sprawny ,Pompa paliwa również sprawdzona też jest sprawna moje pytanie brzmi czy w naszych fordach jest również taki moduł ja w Volvo a dokładnie sterownik/moduł sterowania pompą paliwa jak tak to gdzie się on znajduje (na Amerykańskim forum wyczytałem że ten moduł jak dostanie wilgoci to może powodować błędy o ciśnieniu paliwa ).
Kiedyś słyszałem o problemie z przegrzewającym się PCM. Jak było mu za gorąco to wywalał dziwne błędy.
Podaj dokladnie jaki to DTC.Cisnienie,moze zly dobor mieszanki....moze cos z wezami....Jest problem jak mocno go przeciagniesz czy po emerycku?
gdybyś użył interpunkcji w swoim pierwszym poście łatwiej byłoby to czytać :)
nowemondeo 25-11-2015, 20:36 Dziękuje za odpowiedzi błąd występuje sporadycznie albo nie jest to zauważalne ,szarpanie lub dławienie silnika występuje tylko przy mocnym przyciśnięciu ,samo dławienie trwa krótką chwilę po delikatnym odjęciu gazu i znów do końca problem znika
ale błąd ciągle się świeci :(
Panowie o pomoc w załączniku kody błędów i wykresy
nowemondeo 16-03-2016, 21:08 Panowie jak sądzicie co to może być
nowemondeo 19-03-2016, 07:05 Podaj dokladnie jaki to DTC.Cisnienie,moze zly dobor mieszanki....moze cos z wezami....Jest problem jak mocno go przeciagniesz czy po emerycku?
Jak sądzisz na co mogą wskazywać błędy
Spróbuj sprawdzić w takiej kolejności:
- ciśnienie jakie daje pompa:
http://www.autocodes.com/qa/29623/p0089-volvo-what-is-normal-fuel-pressure-for-xc90-2-5t
- poczytaj kilka wskazówek (m.in. w volvo jest moduł pompy, który był przez serwisy przenoszony pod wykładzinę w ramach akcji serwisowej o tym wspominałeś).
http://forums.swedespeed.com/showthread.php?177604-P0089-and-P0090-codes-V50
w tym wątku wskazywano na jakość paliwa, przeprowadzenie czyszczenia układu specjalnym środkiem, niedrożny filtr paliwa.
Na to wygląda, że moduł pompy występuje (schemat w załączniku), ale gdzie jest zlokalizowany to musisz poszukać sam :)
http://ebayapi.loc8apartltd.netdna-cdn.com/00/s/NDgwWDY0MA==/z/lMEAAOSwyjBW2w2i/$_1.JPG
nowemondeo 22-03-2016, 14:48 dzięki za pomoc. Będę działał, Moduł jest na górze baku (taki http://allegro.pl/modul-pompy-paliwa-6g9n-9d372ac-ford-mondeo-mk4-i6047373724.html) jak nie będzie to moduł to zostaje pompa .Czy ktoś orientuje się czy pompa w naszych autach "dwa biegi" ?
Nie wiem czy pompa ma dwa biegi ale na jednym z forów przeczytałem, że po wymianie na nową (nie wiem czy oryginał czy zamiennik) po przekreceniu stacyjki pompa działała jakby w dwóch lub trzech krokach. Ale nie wiem czy to normalne.
nowemondeo 03-04-2016, 14:13 wiecie może jakie ma oznaczenia pompa paliwa (lub czy to będzie jej oznaczenie 3M51-9H307)?
nowemondeo 24-09-2016, 08:34 Zagadka rozwiązana za wyświetlenie błędu była odpowiedzialna Pompa Paliwa (która przez ładnych parę miesięcy nie dawała objawów) na sam koniec przestałą trzymać ciśnieniemi trudno było odpalić samochód
Witajcie,
Może ktoś z Was ma pomysł na takie dziwne zachowanie autka jak w tytule.
Tytułem wyposażenia, autko z instalacją gazową 5 generacji i systemem bezkluczykowym. Autko miało słaby akumulator, więc ten został wymieniony na nowy - zdarzyło mu się "zdechnąć".
Przed tą zamianą autko zachowywało się poprawnie.
Po wymianie akumulatora, nagle zaczęło się coś dziać.
Próba uruchomienia samochodu po nocy wymaga kręcenia rozrusznikiem 5-8 sekund, albo kilku (2-3) prób po 3-4 sekundy.
Jak silnik już był uruchomiony, to ponowne uruchomienie jest już "na dotyk".
Próba uruchomienia silnika po krótkiej kilkudziesięcio minutowej przerwie - idzie od strzału.
Jak autko postoi kilka godzin (np. po pracy) to trzeba go potrzymać na rozruszniku znowu kilka sekund (ok. 5).
Przez ostatnie dni autko jeździło tylko na benzynie - brak jakiejkolwiek zmiany.
Brak błędów na komputerze - aktualnie.
Wcześniej, przy jeździe na LPG czasem pojawiał się błąd: P2178: System Too Rich Off Idle Bank 1 (Powertrain, Generic), ale to pewnie problem z regulacją gazu - do ogarnięcia w przyszłości.
Bardziej uciążliwe jest ciężkie palenia auta po dłuższym postoju.
Czy ktoś z Was miał podobny problem i może znalazł rozwiązanie ?
A może macie jakieś sugestie ?
Będę wdzięczny za każdą sugestię, bo stan jest odrobinę wkurzający ...
Odkopie temat bo mam identyczny problem. Z tym że mi kontrolka póki co wyskoczyła raz po wyłączeniu włączeniu silnika zgasła i spokój do dziś, ale dzisiaj zrobiłem około 200km i bardzo często mi się dławił/czkał przy dodawaniu gazu co było bardzo denerwujące. Kolego pomogła Ci ta wymiana pompy paliwa? Problem znikł?
Najpierw podłącz pod kompa.
Jutro będe miał możliwość ponownego podłączenia pod kompa, co mnie dziwi że nie miałem ani jednego problemu z odpaleniem. Auto odebrałem w pt od znajomych mechaników gdzie sprawdzili wszystko. Żadnych wycieków, błędów, nic nie znaleźli. Problem pojawił się dopiero wczoraj gdy zatankowałem auto po raz pierwszy po kupnie. Czy pompa paliwa znajduje się w zbiorniku? Spore są koszta jej wymiany?
Jak Ci łapie czkawke to tak jak by w ogóle zapłon wyłączyć? Czy tylko słabiej ciągnie? Tak jak mówi cliner, podłącz kompa i zobacz co się dzieje z ciśnieniem paliwa.
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Zaczyna szarpać całym autem jakby się dławił. Zdejmę noge z gazu i znika.
Śmierdzi paliwem w środku?Jak odepniesz przepływkę jak sie zachowuje?
Mały update, podłączyłem pod kompa zero błędów, sprawdzili na wykresie wszystko ok z pompą i paliwem... Zrobiłem dzisiaj około 120km i ani razu problem się nie pojawił? Paliwem nic nie śmierdzi, bardzo dziwna sytuacja. Ale umówiłem się na sprawdzenie na przyszły tydzień, porobią więcej jakichś testów bo nie mam zamiaru jeździć jak na bombie.
nowemondeo 11-09-2017, 19:16 Cześć ,
U mnie uwalona była pompa paliwa (tuż przed wymianą miał problem z odpaleniem jak w baku było dużo paliwa ) ,ale błąd ciągle się świecił.
Co do parametrów po wymianie nie zauważyłem na kompie zauważalnej zmiany ale błąd się nie pojawił koszty wymiany nie był duży ,a zakup pompy to kwestia trafienie z ceną na alledrogo .Aby sprawdzić pompę trzeba wykonać test (ja go nalazłem na stronie volvo) przy listwie wtryskowej jest zawór (taki jak wentyl od opony) trzeba do niego podpiąć manometr(oczywiście wcześniej wykręcić zawór tylko ostrożnie poleci trochę paliwa ) po odpaleniu manometr powinien pokazać ok 3 bary i jak zgasimy auto taki stan powinien się utrzymywać do ok 20 minut jak szybko ciśnienie spadnie to znaczy że problem jest w pompie .(instrukcja https://drive.google.com/file/d/0B7UIpn7DYmggS3c3MU4wb0FDUTQ/view)
Witajcie,
Tak ku pamięci - może komuś się przyda ...
Opisany problem został rozwiązany.
Przyczyna: 2 przepuszczające i nieszczelne wtryskiwacze gazowe. Po prostu lały gaz podczas jazdy na gazie - stąd błąd P2178. A ponieważ dodatkowo przepuszczały gaz z listwy do kolektora, to rano był problem z odpaleniem silnika, bo była zbyt bogata mieszanka - za mało powietrza.
slawek-kali 18-09-2017, 18:42 Czyli juz 1 poscie sobie odpowiedziales.. ;)
HarryBDG 21-09-2017, 10:13 Cześć ,
U mnie uwalona była pompa paliwa (tuż przed wymianą miał problem z odpaleniem jak w baku było dużo paliwa ) ,ale błąd ciągle się świecił.
(...) a zakup pompy to kwestia trafienie z ceną na alledrogo (...)
U mnie jest problem z odpalaniem jak mam 3/4 i mniej paliwa w baku. Jak jest zatankowany to pełna odpala za pierwszym razem bez problemów.
Aktualnie jestem na etapie poszukiwania pompy paliwa, ale jest problem z dostępnością :(
Mógłbyś podesłać link z którego kupowałeś albo nr części? Ciężko znaleźć pompę do 2,5T (chyba, że jest kompatybilna z silnika 2,0?).
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
Zerknij tu:
http://www.fordcat.ru/shop/1/components/1244852
nowemondeo 05-10-2017, 22:47 Pompa nie pasuje z 2.0 niestety ,ale z s-maxa już tak ja taką mam u siebie (focus też odpada) , a z tym paliwem później będzie tak że nawet jak pełny to będzie długo kręcił :(
kaczorro89 02-03-2018, 11:25 Podepnę się pod temat.
Mondeo pewnego dnia postanowił przestać działać: zgasł podczas ruszania i nie chciał odpalić. Dodatkowe objawy: nierówna praca silnika, smród nieprzepalonego paliwa, błąd silnika p0087.
Mechanik zdiagnozował problem z pompą (podawała paliwo z ciśnieniem ponad 8 bar, co skutkowało totalnym zalaniem świec). Pompa wymieniona na nową, świece również. Wydawało się, że wszystko już jest ok, jednak po dłuższej jeździe znowu te same objawy: szarpanie przy dodawaniu gazu w trakcie jazdy, aż w końcu zgasł. Po czasie odpalił jednak dalej szarpał + swąd takiego zgniłego jaja i paliwa. Pochodził trochę w miejscu aż sam zgasł i już się nie odpalił. Komputer znowu pokazał błąd p0087. Przypuszczam, że gdybym teraz próbował go odpalić (po nocy na mrozie) to by ruszył do momentu aż się znowu nagrzeje.
Ktoś ma pomysł co może być nie tak, skoro pompa została wymieniona?
nowemondeo 03-03-2018, 11:51 Podepnę się pod temat.
Mondeo pewnego dnia postanowił przestać działać: zgasł podczas ruszania i nie chciał odpalić. Dodatkowe objawy: nierówna praca silnika, smród nieprzepalonego paliwa, błąd silnika p0087.
Mechanik zdiagnozował problem z pompą (podawała paliwo z ciśnieniem ponad 8 bar, co skutkowało totalnym zalaniem świec). Pompa wymieniona na nową, świece również. Wydawało się, że wszystko już jest ok, jednak po dłuższej jeździe znowu te same objawy: szarpanie przy dodawaniu gazu w trakcie jazdy, aż w końcu zgasł. Po czasie odpalił jednak dalej szarpał + swąd takiego zgniłego jaja i paliwa. Pochodził trochę w miejscu aż sam zgasł i już się nie odpalił. Komputer znowu pokazał błąd p0087. Przypuszczam, że gdybym teraz próbował go odpalić (po nocy na mrozie) to by ruszył do momentu aż się znowu nagrzeje.
Ktoś ma pomysł co może być nie tak, skoro pompa została wymieniona?
Witam,
Z opisu jaki napisałeś wynika ,że uszkodzony może być czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej częsta przypadłość w Volvo (w fordzie nazwany czujnikiem temperatury paliwa choć tego nie mierzy :surprise: numer części 0261230110 jak coś mam na sprzedaż w dobrej cenie ) ciśnienie 8 barów z tego co pamiętam chyba nie jest osiągalne dla oryginalnej pompy.
kaczorro89 04-03-2018, 10:11 Witam,
Z opisu jaki napisałeś wynika ,że uszkodzony może być czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej częsta przypadłość w Volvo (w fordzie nazwany czujnikiem temperatury paliwa choć tego nie mierzy :surprise: numer części 0261230110 jak coś mam na sprzedaż w dobrej cenie ) ciśnienie 8 barów z tego co pamiętam chyba nie jest osiągalne dla oryginalnej pompy.No właśnie oryginalnie pompa podaje paliwo pod ciśnieniem chyba 3 barów. A przez to, że stara pod tak wysokim ciśnieniem pompowała paliwo, świece trzeba było wymienić bo całe zalane paliwem. Dzięki za podpowiedź z tym czujnikiem. Ale czy możliwe że i pompa się popsuła i ten czujnik?
Kuba_Łódź 12-03-2018, 20:53 Witam wszystkich,
U mnie pojawił się podobny problem.
W piątek po podpięciu forscanem wyskoczył błąd P2178 - zbyt bogata mieszanka poza biegiem jałowym - objawów dotyczących zachowania samochodu brak
Po wykasowaniu błędu obroty lekko zafalowały, ale później wszystko ok.
Dziś błąd znów się pojawił, ale dopiero w momencie dość mocnego przygazowania przy ruszaniu. Do tego wyskoczył jeszcze drugi błąd - p0089 - wydajność regulatora ciśnienia paliwa.
Po powrocie z pracy wyskoczył check engine - forscan pokazał tylko kod p2178
Sugestie jaką dostałem to padnięty przepływomierz, i tu pytanie jakie powinny być dla tego silnika wartości przepływomierza g/s na biegu jałowym i przy jeździe?
Według forscan wyszło ok 3,5g/s przy jałowym i 79,8g/s przy 3235rpm
Ewentualnie gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Dodam, że poza błędem/check engine objawów brak - odpala, nie szarpie i normalnie przyspiesza.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
U mnie wychodziło około 4g przy temperaturach minusowych na jałowym.
Wyjąć i profilaktycznie przeczyścić nie zaszkodzi.
Nastukane na szklanym ekranie
Kuba_Łódź 13-03-2018, 21:12 Niestety cudów nie ma. Informacje dla potomnych
Po zatankowaniu do pełna kody samoczynnie się skasowały.
Po ok 10 km zaczęły falować obroty. Po dojechaniu do domu po ok 1h nie chciał odpalić.
Kasowanie błędów i próba odpalenia - bez skutku.
Odpalił dopiero po twardym resecie - odpięciu akumulatora.
Wstawiony do dalszej diagnostyki, ale pewnie regulator/pompa
Czy ktoś wie jakie powinno być właściwe ciśnienie na szynie paliwowej?
Pytam bo kolega kilka postów wyżej pisał o 3 barach, w serwisie dziś mówili o ok 5 barach.
kaczorro89 26-03-2018, 18:57 Pompa paliwa i czujnik ciśnienia wymienione. Samochód jeździ w porządku jednak zapaliła się kontrolka check engine. Po podpięciu do kompa wyskoczył błąd z zaworem regulacji ciśnienia paliwa. Błąd wykasowany i kontrolka przestała świecić. Jednak przy kolejnej podróży, po kilku kilometrach znowu się zapaliła. Mimo tego nie odczuwam żeby samochód jeździł nieprawidłowo. Co może być przyczyną problemu z checkiem?
Kuba_Łódź 26-03-2018, 19:14 Mi pokazywało błąd wydajności regulatora, ale po wymianie ok.
Chociaż pierwszego dnia miałem błędy komunikacji modułów, ale po wykasowaniu póki co ok.
nowemondeo 26-03-2018, 20:00 No właśnie oryginalnie pompa podaje paliwo pod ciśnieniem chyba 3 barów. A przez to, że stara pod tak wysokim ciśnieniem pompowała paliwo, świece trzeba było wymienić bo całe zalane paliwem. Dzięki za podpowiedź z tym czujnikiem. Ale czy możliwe że i pompa się popsuła i ten czujnik?Pompę sprawdzisz manometrem czy trzyma ciśnienie jak będzie ok to będzie chodzić
Bump: Niestety cudów nie ma. Informacje dla potomnych
Po zatankowaniu do pełna kody samoczynnie się skasowały.
Po ok 10 km zaczęły falować obroty. Po dojechaniu do domu po ok 1h nie chciał odpalić.
Kasowanie błędów i próba odpalenia - bez skutku.
Odpalił dopiero po twardym resecie - odpięciu akumulatora.
Wstawiony do dalszej diagnostyki, ale pewnie regulator/pompa
Czy ktoś wie jakie powinno być właściwe ciśnienie na szynie paliwowej?
Pytam bo kolega kilka postów wyżej pisał o 3 barach, w serwisie dziś mówili o ok 5 barach.
To zmień warsztat na listwie powinno być 3 bary na biegu jałowym zmiana w górę chyba do 5 ale przy 6 tys. Obrotów. PAMIĘTAJ programy podają dwie wartości ciśnienia na listwie lub ciśnienie na listwie plus atmosferyczne (ten pierwszy tego nie uwzględnia)
Ale powinno być 3 bary
Bump: Pompa paliwa i czujnik ciśnienia wymienione. Samochód jeździ w porządku jednak zapaliła się kontrolka check engine. Po podpięciu do kompa wyskoczył błąd z zaworem regulacji ciśnienia paliwa. Błąd wykasowany i kontrolka przestała świecić. Jednak przy kolejnej podróży, po kilku kilometrach znowu się zapaliła. Mimo tego nie odczuwam żeby samochód jeździł nieprawidłowo. Co może być przyczyną problemu z checkiem?
Wyślij screen z ekranu gdy pokazuje ciśnienie paliwa i sprawdź pompę bo jak wymienili wkład to może nie działać. Po odpaleniu i zgaszeniu powinna trzymać ciśnienie ok 15-20 minut jak nie trzyma to niech wymieniają pompę ponownie
kaczorro89 26-03-2018, 20:38 Pompę sprawdzisz manometrem czy trzyma ciśnienie jak będzie ok to będzie chodzić
Stara pompa była sprawdzana manometrem i pokazywała ciśnienie ponad 8 bar. Po wymianie na nową (nieoryginalną) ciśnienie unormowało się do 3-3,5 bar (już nie pamiętam). Jednak co jakiś czas był problem, że samochód dusił się, gasnął i miał problemy z odpaleniem. Po kolejnych poszukiwaniach i Twojej radzie wymieniony został czujnik ciśnienia paliwa na listwie. Po tym zabiegu jak ręką odjął: brak wcześniejszych objawów, samochód jeździ elegancko. Jedyny problem to check engine który zapalił się po kilkunastu kilometrach. Komputer pokazał błąd zaworu regulacji ciśnienia paliwa. Po wykasowaniu go przez kilkanaście kilometrów było ok po czym znowu się pojawił. Ale nie wiadomo czemu, wiązki były sprawdzane i wszystko z nimi ok.
Kuba_Łódź 26-03-2018, 21:08 A po kasowaniu błędu nie zaczynają lekko falować obroty ?
kaczorro89 27-03-2018, 07:41 A po kasowaniu błędu nie zaczynają lekko falować obroty ?Nie, wszystko wydaje się ok. Jedyne co to gdy samochód dłużej stoi (np odpalam go rano po nocy) to przez jakieś kilkanaście sekund obroty wskakują na ok 1500. Potem już się normują i jest ok. To chyba normalne zachowanie? Przed usterką pompy i czujnika też tak było (o ile dobrze pamiętam)
Kuba_Łódź 27-03-2018, 09:57 To jest normalne. Ja też tak mam.
nowemondeo 27-03-2018, 17:47 Nie, wszystko wydaje się ok. Jedyne co to gdy samochód dłużej stoi (np odpalam go rano po nocy) to przez jakieś kilkanaście sekund obroty wskakują na ok 1500. Potem już się normują i jest ok. To chyba normalne zachowanie? Przed usterką pompy i czujnika też tak było (o ile dobrze pamiętam)
Tu nie chodzi o to jakie ciśnienie ciśnienie daje pompa ,tu chodzi czy po zgaszeniu trzyma ciśnienie. Tak jak pisałem powinien po zgaszeniu na manometr powinien pokazywać 3 bar przez ok 15-20 i to jest zapis z instrukcji serwisowej . Ja ze swoim problemem jeździłem blisko rok do puki nie zrobiłem tego testu u mnie po zgaszeniu ciśnienie od razu leciało w dół . Wymieniłem na używaną pompę całą z s-max i jak ręką odjął (ponoć w nie też jest regulator)
chyba ,że padł sterownik który jest zamontowany baku czasem śniedzieją styki.
Witam wszystkich. W moim mondeo również pojawia się błąd p089. Na początku myślałem, że jest to kwestia emulatora LPG którego nie ma ale w ostatnim czasie zacząłem robić różne testy i na samej benzynie też się błąd pojawia. Check engine nie pojawia się za każdym razem. Forscan pokazuje błąd P089 po kilkunastu sekundach od każdego uruchomienia jednak nie zawsze ten błąd przechodzi w stały błąd. Sprawdziłem ciśnienie paliwa manometrem, przy uruchomieniu jest około 4bar i normuje się na około 3,2bar. Po zgaszeniu silnika ciśnienie spada natychmiast do około 2,3bar i taki stan utrzymuje się długo ponad 25min. Po wyłączeniu silnika nadal powinno być ponad 3bar?
Kuba_Łódź 13-04-2018, 05:35 Pewnie masz regulator do wymiany. U mnie z tego co wiem porównywali odczyty z regulatora i z pompy. Na pompie ciśnienie było Ok, a regulator pokazywał jakieś dziwne wartości. Od wymiany ok
Od ok roku borykam się z problemem niedomagania samochodu na PB, mam założoną instalację staga 300 premium i na LPG wszytko chodzi jak należy dlatego trochę zbagatelizowałem problem po półrocznej nieudanej walce.
A więc do rzeczy:
- Podczas jazdy na LPG wszystko chodzi tak jak należy
- Błąd P0089 podczas jazdy na benzynie, w zasadzie to nie trzeba nawet jechać samochodem, czy włączać silnika tylko parę razy otworzyć samochód (wtedy włącza się tryb diagnostyczny) i błąd gotowy, po jeździe na LPG błąd znika, wiadomo emulator czujnika ciśnienia.
- Zauważyłem, że problem pojawia się gdy np jadę z górki, bez gazu lub po drodze o niewielkim nachyleniu, bądź po prostu hamując silnikiem, pedał gazu całkowicie odpuszczony, gdy energicznie wcisnę gaz samochód robi parę kangurków i potem jedzie normalnie do momentu hamowania silnikiem.
- Po podłączeniu programu (forscan), który pokazuje niestety wartość ciśnienia paliwa w Voltach, podczas hamowania silnikiem Volty jednostajnie idą do góry, natomiast przy dodaniu gazu i szarpnięciu samochodem, jest nagły znaczy spadek na wykresie.
- Wnioskuję z tego, że podczas jazdy bez gazu ucieka ciśnienie w układzie paliwowym i podczas dodania gazu występuję chwilowy brak benzyny jak by sygnał do pompy nie docierał na czas ?
Parę dni temu pojawiły się dwa nowe błędy, "uboga i bogata dawka na biegu jałowym".
Co zostało poczynione:
- Czujnik ciśnienia na listwie nowy oryginalny
- Podmieniony regulator ciśnienia pompy paliwa ze sprawnego samochodu
- Nowa pompa paliwa
Sprawdzałeś wtryskiwacze? Ja miałem problem z bogatą/uboga dawka paliwa na b. jałowym jak padł mi wtryskiwacz od gazu. Może u Ciebie jest podobna historia tylko z benzyną.
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
Nie, ale też mi to chodziło po głowie ostatnio, czy czasem któryś wtrysk nie leje i przez to traci ciśnienie na listwie. Muszę skombinować manometr i sprawdzić czy w ogóle listwa trzyma ciśnienie. Mimo wszystko dzięki za sugestie. Bo zaraz po odpaleniu, zanim przełączy na gaz to lekko szarpie na jałowym, ale po chwili się normuje, może nabija ciśnienie i jest już ok. Myślałem, że świece ale raz, że by walił błędem zapłonu a dwa, że na gazie jest wszystko ok.
Korniszon12 13-04-2021, 20:15 Witam, 2 razy w odstepie 4 miesiecy zapalił mi sie check engine i wywalił bład na forscanie p2178( zbyt uboga mieszanka na biegu jałowym 1wszy rząd cyl )
Moze mial ktos z tym doczynienia
Auto po zapaleniu chceck engine zachowuje sie normalnie ( odpala na strzał, normalnie przyspiesza itp. )
RealTime 03-03-2023, 20:16 Witam FORDowską brać. Odgrzeję trochę temat i po krótce opiszę swój problem. Dwaj mechanicy dzisiaj się poddali a ja nadal pozostaję z problemem. Przeczytałem wszystkie możliwe posty na ten temat i na bazie tych wpisów dokonywane były naprawy.
A więc zacznę od początku. Około pół roku temu podczas długiej trasy zaczęło poszarpywać w trakcie jazdy. Żona myślała że może złej jakości paliwa nalała i trochę zbagatelizowaliśmy problem. Po jakimś czasie podczas kolejnej dalekiej trasie objawy się powtórzyły i nawet mondziłek zgasł. Na powrocie zgasł już kilkukrotnie na autostradzie więc użytkowanie stało się niebezpieczne. Zapalił się również check engine. Samochód trafił do mechanika -diagnoza pompa paliwowa. Zakupiony został cały kosz zasilający nowy Continental i wymieniony. Niestety problem się powtórzył kod błędu P0089. Więc wymiana regulatora ciśnienia na listwie wtryskowe(czy tam innego czujnika temp. paliwa)nówka BOSHA i modułu ciśnienia na zbiorniku paliwa (używka 2 szt.). Samochód od tamtej pory jeździ normalnie, nie ma żadnych problemów z odpalaniem ale zapala się check .Jako że nie lubię światełek na liczniku zamówiłem w Fordzie fabrycznie nowy regulator (ten z nad zbiornika) ale niestety check znowu się po kilku uruchomieniach zapalił. Ciśnienie pompy zmierzone 3 bary. Po dwóch godzinach dalej 3 bary. Mechanik opisał mi że podłączyli manometr i kilkukrotnie odpalali samochód. Za którymś razem na biegu jałowym po odpaleniu ciśnienie skoczyło do 3,8 bara i włączył się check. Cały czas pokazuje na kompie błąd P0089. Bracia ratujcie bo opadły mi już ręce. Dodam że jestem laikiem w mechanice a większość wiedzy czerpię z forum.
Mondeo mkIV 2.5T 2008 r.
|
|