Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Wymiana lamp na Xenon z doświetlaniem jak podłączyć .

dakac
25-11-2015, 01:24
Witam
Poszukuję schematu podłączenia lamp xenox z doświetlaniem do Kugi 2 z 2014r. Zamontowałem lampy europejskie od Kugi Xenony z doświetlaniem do Escape z 2014 r który miał oryginalnie zwykłe lampy . Bez zmiany kodowanie xenony przez kilkanaście sekund wyłączały się , a potem lekko migały . Po zmianie kodowania na Xenon USA przestały wyłączać się , ale nadal migały . Zmieniłem kodowanie na Xenon Europa i wszystko jest OK , ale pojawił się błąd
braku modułu poziomowania . Kupiłem moduł i teraz mam następny problem -- BRAK SCHEMATU. Proszę o jakąś poradę , ewentualnie schemat . Z góry dziękuję .
Posiadam kompletny schemat do Kugi I jak ktoś potrzebuję to mogę zamieścić .

Wacman
25-11-2015, 16:29
Kuga zza oceanu to zupełnie co innego, wszystko jest tam w innym miejscu. Nie wiem czy wiesz, ale sam moduł to za mało, musisz mieć do tego jeszcze kostkę no i czujniki-potencjometry samopoziomowania jak tego nie masz to mogę podać Ci chociaż numery abyś wiedział co szukać:wink:

dakac
25-11-2015, 17:45
Mam kostkę , spryskiwacze reflektorów , a potencjometry poziomowania bez problemu oszukam . Potrzebuję tylko schematu

wrzoch
26-11-2015, 21:35
a potencjometry poziomowania bez problemu oszukam

Poziomowanie po coś jest. Jak chcesz już założyć Xenony, to zrób to dobrze, żeby nie wyszły z tego Zenony.

boncio
27-11-2015, 12:21
Diagnostę na corocznym badaniu też kolega oszuka ;)

dakac
27-11-2015, 14:13
Witam

Ja nie prosiłem o wylewanie swoich mądrości , tylko o schemat .

jacektp
27-11-2015, 14:45
Witam

Bez poziomowania będziesz innych oślepiał.

dakac
27-11-2015, 18:10
Ja już jeżdżę tym samochodem i oślepiam , ale tylko europejczyków . Na innym kontynencie nie maja w Kugach (Ecsepach) samopoziomowania i spryskiwaczy . Dziwne bo oni jeżdżą tak i nie oślepiają się . Może w Europie do bagażnika pchają tyle , że aż przednie koła się unoszą i lampy świecą w niebo .

robo007
27-11-2015, 19:12
Witam

tu się zgadzam bo niektórych ponosi.
Co do oślepiania to zapewne masz regulację manualną - powinno wystarczyć, a co do schematu tu powinno coś być (jeśli tu nie ma to raczej będzie ciężko - Rosjanie mają wsio :razz: )
http://ffclub.ru/forum/kuga2/

tedi_k
27-11-2015, 22:00
Silniczki w europejskich lampach xenon służące do obsługi samopoziomowania nie współpracują wg mnie z ręczną regulacją poziomowania z pokrętła. Amerykańskie lampy nie są dopuszczone w Europie do ruchu (brak asymetrii).

Tak więc raczej zamiast pouczać, niech kolega zabierze się za dokładanie zgodnie ze sztuką.

Schemat HIDów amerykańskich (z Escape) - https://www.dropbox.com/s/ju5jp9zlyiv0sye/85-1%20Headlamps_Autolamps.pdf?dl=0
Schemat HIDów europejskich (Grand C-max/Kuga) - https://www.dropbox.com/s/iqwm73aodfe11y1/417-01-01.pdf?dl=0
Dwie zupełnie różne bajki... Zwracam uwagę, że sterowanie poziomowaniem reflektora realizowane jest po magistrali LIN a nie napięciowo...

dakac
28-11-2015, 08:45
Dzięki za wsparcie .
Poszukam na tym forum .
Co do regulacji to właśnie manualną można oszukać samopoziomowanie . Przecież potrzebny tylko potencjometr.
A co do schematu to w najgorszym wypadku zainstaluję EDIS-a i jak nie pójdzie darmowy to zapłacę 8 Euro za godzinę i będzie po sprawie .

Jeżeli jesteś dobrze zorientowany to w Escepie nie ma nawet ręcznej regulacji . Jak się dobrze doczytasz to zamontowałem lampy Europejskie -asymetryczne . Jeżeli masz zainstalowany moduł HCM to wystarczą rezystory . Dzięki za strony .

tedi_k
28-11-2015, 18:11
...Co do regulacji to właśnie manualną można oszukać samopoziomowanie . Przecież potrzebny tylko potencjometr.
....

No to popatrz jeszcze raz na schemat... :roll: A potem jeszcze raz i wygooglaj co to magistrala LIN...

dakac
29-11-2015, 16:58
Tak patrzę i patrzę na ten schemat i jak się nie mylę to LIN-em sterowane są silniczki ustawienia lampy , a czujniki samopoziomowania to tak jak w innych markach zwykłe potencjometry .

tedi_k
29-11-2015, 18:27
A ja patrzę i patrzę i ciągle widzę zdanie "Co do regulacji to właśnie manualną można oszukać samopoziomowanie . Przecież potrzebny tylko potencjometr". Jakoś nie widzę tu sformułowania "co do regulacji to czujniki poziomowania można zastąpić potencjometrem"...
To drugie może i prawdziwe, ale pytanie - po co? Jako problem w dołożeniu akurat tych kawałków wiązki i założeniu czujników jeśli już będzie HCM i cały układ europejski?

danwit2
31-01-2017, 10:33
Witam,

i jak? poradzono sobie z tym samopoziomowaniem?
mam Escape i kupiłem xenony ze spryskami od Kugi europejskiej ,da się to tak przerobić żeby jednak było to samopoziomowanie?

kuba0005
02-02-2017, 15:15
Da się mam zrobione w Escape

danwit2
03-02-2017, 20:22
czy potrzebna jest dodatkowa instalacja ?czy można wykorzystać tą co jest i do czegoś się podpiąć?

kuba0005
07-02-2017, 05:00
Dopleść i zamontować moduł

tassior2
04-03-2017, 21:26
Witam
Mam obecnie ten sam problem - Escape i konieczność dołozenia xenonów EU z samopoziomowaniem. Niestety podane linki do schematów już nie działają :(
Może ktoś udostępnić ?
Ewentualnie czy koledzy którzy mają to zronione mogą podzielić się jakimiś schematami albo fotkami z waszych prac ?
Części mam - instalacja EU, czujniki, kostki spryski

Fireman26
05-10-2017, 18:39
Da się mam zrobione w Escape

Witam, niedługo dopływ mój Escape i będę zakładał Lampy EU. Oryginalnie są xenony , ale zastanawiam się czy można założyć zwykle lampy EU? Czy będą pasowały wtyczki? I czy wystarczy przekonywać lampy czy będzie trzeba coś więcej kombinować? Pytanie jeszcze o xenony jeżeli nie założę modułu i czujników z wiązka do poziomowanią. Będą wyświetlane jakieś błędy na zegarach?

bananmin
19-10-2017, 14:10
z lampami nie wiem, ale jak będziesz zmieniał zderzak na EU to kabelki nie pasują z EU i mój lakiernik przekładał okablowanie zderzaka z kanadyjczyka .

ferolo22
17-01-2018, 16:45
Panowie a powiedzcie mi czy w kudze występują tylko bi xenony czy też xenony i jak je rozpoznać
Chodzi mi oczywiście o nr jak je rozpoznać co jest na lampie

Abrakan
29-03-2018, 15:29
Witam.
A jaką temperaturę mają xenony z Escape. Może nie trzeba dawać sprysków i poziomowania?

wrzoch
29-03-2018, 17:16
Co ma temperatura barwowa do sprysków i poziomowania?

ferolo22
15-04-2018, 17:16
Panowe podpowie ktoś jak wygląda kostka i gdzie jest podłączona od czujnika poziomowana tył mam wiązkę od kugi mk2 ale nie mogę za bardzo zaskoczyć jak ona wygląda najlepsze było by zdjęcie z góry dzięki

ferolo22
17-04-2018, 06:34
Ktoś coś podpowie

ferolo22
27-04-2018, 07:56
Panowie powiedzcie mi w jakie piny podłączyliście czujnik poziomowania tył patrząc po schemacie i organoleptycznie od kugi mk2 piny powinny być wpięte w kostkę przy tunelu w otworach 43 44 45 jednak jak patrzę na kostkę od escepa są już tam jakieś piny a nie mam poziomowania więc muszą być od czegoś innego

ferolo22
12-06-2019, 08:37
Hej wszystkim potrzebuję podpowiedzi odnośnie dołożenia xenonów do escepa tzn xenony już mam zamontowane jakiś czas i mam z nimi problem bo po ok 30 sek wyłączają i się potem za jakiś czas znowu się zapalają potem gaśnie lewa potem prawa swięcą razem 20 sekund i się wyłączają myślałem że to wina kodowania więc podpiąłem ucds zmieniłem konfigurację 14 hedlamps type na 05 i dalej to samo doplotłem modu poziomowania bo myślałem ze to jest problemem ale jak lampy gasły tak dalej gasną ktoś ma jakieś pomysły właśnie schemacie do modułu hcm widziałem że jeden przewód sterowania poziomowania jest połączony z silniczkami regulacji modułem i przełącznikiem świateł rozumiem że w związku z tym iż mam poziomowanie zamontowane ten 4 przewód nie musi iść do przełącznika świateł
A całość mam podłączone sprawdzone 3 razy jak ze schematami poniżej
Z góry dzięki za odpowiedz

ferolo22
13-06-2019, 12:29
Jakieś sugestie już zacząłem podejrzewać czy przetwornie nie są strzelone ale akurat 2 albo może to wina żarówek no ale jak były by strzelone to by się odrazu zapaliły i gaśiły kolega miał taki przypadek w corroli i żarówki były jakimiś zamiennnikami i zapalały się dokłądnie na chwilę i gasły a umnie jak nie patrzeć trochę się świecą potem gasną znowu się zapalają na jakiś czas i gasną już mnie krew z tym zalewa pomału

ferolo22
13-06-2019, 20:42
Hej panowie temat rozwiązany pierdoła wyszła jak zwykle mam żarówki wsadzone na sztukę chyba przez sprzedającego nie D3S jak w powinny być tylko d1s podpiąłem lampy na krótko i sytuacja była ta sama że po czasie się wyłączały najważniejsze że temat rozwiązany i wszystie modyfikacje jakie robiłem działają podrzewana kiera z przycisku nowy klimatronik od modelu 2017 poziomowanie lamp asystent pasa ruchu więc jest plus muszę jeszcze ogarnąć te nieszczęsne otwieranie tylnej klampy i jest kpl

Michał_ZGR
14-06-2019, 07:56
Witam.
Chciałbym się podpytać ponieważ u mnie mam światła xenonowe i jak włączę na pająku długie światła to tylko zmienia mi się przesłona xenonie a nie włącza się ta lampa od wewnętrznej strony auta.
To jest jakieś doświetlanie czy co?
Auto Escape 2017r titanium
Proszę o odpowiedź. Dzięki

ferolo22
14-06-2019, 08:31
Jeśli mówisz o zewnętrznych żarówkch lamp to tak jest to doświetlanie zakrętów powinny się zapalać jak skręcasz kierownicą

Michał_ZGR
14-06-2019, 10:46
Nikt nie używa świateł???????

Jeśli mówisz o zewnętrznych żarówkch lamp to tak jest to doświetlanie zakrętów powinny się zapalać jak skręcasz kierownicą

Jakby to było doświetlanie to by działało również na postoju przy skręconych kołach.
One wcale się nie zapalają.
Auto mam uszkodzone i jeszcze nie jeżdżę ale może to jest tak że jak jedziesz wieczorem i masz włączone długie to wtedy się zapalą?
Może jakiś użytkownik Escapa by się wypowiedział?

Tomko82
16-07-2019, 07:18
A jak wygląda sprawa przy chęci zmiany standardowych lamp na ksenonowe w samochodzie z Europy? Poza reflektorami xenon potrzebny jest moduł i coś jeszcze?

ferolo22
16-07-2019, 08:48
moduł lampy wiązki plus czujniki poziomowania przód tył

Tomko82
16-07-2019, 10:34
moduł lampy wiązki plus czujniki poziomowania przód tył

O kurde. Tylne led już kupiłem.... Tylnych nie wystarczy tylko podmienić? Myślałem, że tylko z przodu trzeba coś więcej poza samymi reflektorami zmieniać:/

ferolo22
16-07-2019, 11:21
Nie rozumiem co mają tylne światła do xenonów pytałeś o same xenony a xenony masz z przodu

Tomko82
16-07-2019, 12:50
Sory, przeczytałem "w biegu" i źle zrozumiałem.

Ponczo24q
19-03-2021, 20:47
BI xenon vs BI xenon skrętny do Ford Kuga Mk2 2015?
czy bedzie jakis blad jak zaloze bi xenon skretny a wczesniej mialem nieskretny?
czy beda pasowac przetwornice?

Tatin22
19-03-2021, 21:06
czy bedzie jakis blad

czy beda pasowac przetwornice?

Będzie błąd bo nie będzie pełnej komunikacji, brak obsługi skrętu i poziomowania, a co do przetwornic to z tego co słyszałem to są różne

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

mazurek
10-12-2023, 18:30
Witam, przeszukałem już całe forum i nie znalazłem odpowiedzi dlatego postanowiłem odświżyć temat. Posiadam escape z 2019r oryginalnie miał zamontowane xenony niestety jeden był rozwalony i postanowiłem założyć lampy od kugi. Wiem że trzeba dołożyć spryskiwacze itd. Ale nie mogę znaleźć żadnych informacji jak podłączyć lampy i pytanie czy ktoś przerobił już ten temat i może podesłać jakiś schemat albo zdjecia na których będzie widać jak podpiąć przewody w kostkach. Drugie pytanie czy w komputerze trzeba coś zmieniać, zrobic adaptacje nowych lamp? Z góry dziękuję osobom które pomogą w rozwiązaniu problemu.

mazurek
07-01-2024, 18:27
Witam, czy może ktoś podpowiedzieć jak podłączyć piny w kostce lamp xenon eu w escape 2019r w którym były oryginalnie xenony. Schematy podane wyżej nie do końca mi się zgadzają. Może ktoś już się z tym uporał i może mi pomóc.