Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Mocna huczące opony zimowe Fulda Montero 3 205/55/R16 91T na osi tylnej w kombi
Witam
Po wymianie opon na zimowe doskwiera mi staszny haałas z osi tylnej w moim Mk4. Zmieniłem z letnich Firestone 215/55/R16 na zimowe Fulda Montero 3 205/55/R16 91T i strasznie dudnią/huczą na tylnej osi. Tylko na tylnej bo na tyle mam starsze oponki z 2013 po 2 sezonach a na przodzie nówki z 2015. Przy wymianie wulkanizator mi powiedział, że tył może hałasować bo według niego te opony powinny być rozmiaru 215/55/R16. Zdziwiłem się bo na wlepce przy drzwiach widnieja opony również o rozmiarze 205/55/R16 i takowe kupiłem z racji, że były tańsze. Czym to jest spowodowane? Opony na tylnej osi nie wykazuja żadnych uszkodzeń bieżnika, wybuleń itp. Jedynie co mnie ciekawa w najbliższym czasie to wymiana całego zawieszenia tylnego. Natomiast przód jest cichy. Czy ktoś może poradzić w tej sprawie?
Robert 68 26-11-2015, 07:40 Czy ktoś może poradzić w tej sprawie?
Kup opony klasy Premium, Fulda Montero 3 205/55/R16 91T nie są oponami do Mondeo MK IV 2.0 TDCi
Na 99% są wyząbkowane, nic już z tym nie zrobisz. Do sprawdzenia zawieszenie.
Postaram się namówić szefa na przyszły sezon na zakup Dunlop WinterSport 5D 215/55/R16 tej zimy muszę przecierpieć.
Przejedź ręką po bieżniku , jeżeli w jedną stronę są tzw. zęby czyli nierówności to na bank opony.
Można na takich wyząbkowanych bezpiecznie przejeździć do końca sezonu?
Co wpływa na takie wyząbkowanie? Opony te wczesniej były na przedniej osi, nie są stare bo są z 2013. Czy może to urok tych Fuld?
Można jeździć bezpiecznie. Przyczyn może być kilka, od opon zaczynając , niektóre są bardziej podatne inne mniej , brak rotacji opon , wyrobione zawieszenie , jazda nie obciążonym samochodem (szczególnie kombi)
Ale jeśli zimówki ząbkują , które są miękki to coś chyba nie tak z zawieszeniem.
Kiedys mi strasznie huczaly opony (w FF2). Tak jak opisujecie tyle ze zadnego wyzabkowania nie zauwazylem. Inna sprawa ze nie mam w tym doswiadczenia tzn nigdy opony wyzabkowanej w rekach nie mialem. W kazdym razie lamele na powierzchni byly gladkie. Nawet wymienilem lozyska w aucie i nic. Na koniec okazalo sie ze to jednak opony.
Wymienilem na inne i sprawa sie nie powtorzyla.
Jedziesz dłonią po bieżniku zgodnie z kierunkiem opony, a później "pod włos" Jeżeli czuć takie schodkowanie to nie jest dobrze. Czasem może być tak że tylko jedna połowa opony jest wyząbkowana.
Jeśli jeździły na przodzie to nie może być mowy o ząbkowaniu. To dotyczy tylnego zawieszenia niezależnego nienapędzanego.
Po drugie zimowe opony ze względu na miększą mieszankę nie powinny ząbkować.
Przez wiele lat zmagałem się z tym problemem w MK3 i o dziwo zimówki nigdy mi nie ząbkowały. Można było sprawdzać, ustawiać, naprawiać zawieszenie, a letnie i tak ząbkowały. Wbrew logice zawsze byłem zadowolony z zmiany kół na zimowe bo w końcu było cicho. (Używałem zimówki Pneumanta lub Nokiany). A letnie to różnie najgorsze były Goodyear Hydragrip (kierunkowe).
P.S.
Do tego typu auta (zawieszenia) najlepiej stosować opony asymetryczne, a nie kierunkowe jakim jest opona Montero.
Czy zna ktoś dobry zakład wulkanizacyjny na terenie Warszawy i okolic gdzie można wyrównać bieżnik w oponach na specjalnej maszynie?
W swoim mk3 kombi kierunkowe letnie Fuldy wyząbkowały po jednym sezonie i w następnym sezonie nie dało się jeździć. Aktualnie letnie mam Pirelli P7 Cinturato a zimowe Nokiany WR A3 obie asymetryczne i zero problemów a mam je od trzech sezonów. Nigdy więcej kierunkowych opon.
W swoim mk3 kombi kierunkowe letnie Fuldy wyząbkowały po jednym sezonie i w następnym sezonie nie dało się jeździć. Aktualnie letnie mam Pirelli P7 Cinturato a zimowe Nokiany WR A3 obie asymetryczne i zero problemów a mam je od trzech sezonów. Nigdy więcej kierunkowych opon.
Na dodatek co sezon zamiana przód tył. Zużyjemy równomiernie cały komplet w tym samym czasie.
na tyle mam starsze oponki z 2013 po 2 sezonach a na przodzie nówki z 2015.
Bezpieczniej będzie założyć lepsze opony na tył.
http://www.oponeo.pl/artykul/lepsze-opony-z-przodu-czy-z-tylu-testy-michelin-adac-i-oamtc
Ja od trzech sezonów jeżdżę na kierunkowych Goodyearach i nie mam problemu z ząbkowanie (...może dlatego, że 80% przebiegu to miasto).
Jeśli jeździły na przodzie to nie może być mowy o ząbkowaniu.
To mało widziałeś. :) Przód też potrafi ząbkować.
Rotację robimy w ten sposób że przód na tył a tył po skosie na przód. Jeśli kierunkowe to niestety trzeba dwie opony obrócić na feldze.
czechu77 28-11-2015, 07:52 Kup opony klasy Premium, Fulda Montero 3 205/55/R16 91T nie są oponami do Mondeo MK IV 2.0 TDCi
Ciekaw jestem dlaczego kolega tak sądzi? Mondeo to nie jest auto klasy premium, a montero 3 to przyzwoita zimówka
Robert 68 29-11-2015, 09:42 Mondeo to nie jest auto klasy premium
Mondeo MK IV to segment D. A czy są samochody klasy Premium?
Ciekaw jestem dlaczego kolega tak sądzi?
Bo to nie ten rozmiar, nie te indeksy prędkości i nośności (205/55/R16 91T)
ja mam takie opony w mk4 i jest ok głośniej troszkę niż letnie ale ok..
A propos ząbkowania polecam artykuł, który fajnie wyjaśnia ,,tajemniczy" efekt:
http://www.opony.com.pl/artykul/zabkowanie-opon/?id=116
Co do rotacji opon w aucie, to po części zgadzam się z jvc, jeśli o kierunkowe opony chodzi to w 100% tak właśnie robię (przednie: PP -> PT, LP -> LT, u tylnych natomiast potrzebna przekładka opon, bo trzeba zachować kierunek toczenia: LT -> PP, PT - LP) :) Natomiast asymetryczne niekierunkowe polecam zamieniać przód z tyłem po przekątnej, tak by wszystkie opony zmieniły kierunek toczenia (LP <-> PT, PP <-> LT). Pamiętając o oznaczeniu na takich oponach: outside, lub jak w przypadku opon VREDESTEIN: inside!
Ja stosując się do tych zasad nie wiem co to ,,wyząbkowana" opona, a to już 3 kombi w mojej karierze :)
P.S. Co do rozmiaru opon to osobiście bardziej przejmował się ich nośnością, bo do silnika 2.0 TDCi zalecana jest o indeksie minimum 93, a taką standardowo mają opony 215/55R16. Ja na zimę mam (w spadku po staruszku Mk3) dwusezonowe 205/55R16 94V XL i tu czuje się ,,bezpieczny". Z ciekawości kiedyś zmierzyłem wysokość od podłoża do progu w aucie z ,,prawidłowym" rozmiarem i nie było różnicy w stosunku do mojego Mondka. Okazało się więc, że wiele zależy też od zawieszenia: kondycji amortyzatorów, resorów, ciśnienia w oponach, etc. Jedyna różnica to więcej powietrza w nadkolach ;)
|
|