Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Modyfikacje dołożenie Kamery Cofania
kasprzak 02-09-2019, 07:22 A wiecie co może być jak czasami wyświetla się "Kamera niedostepna", klika się ok, potem znowu wsteczny i jest ok, a po chwili znowu ten błąd? Komunikacja jest ok, bo kable sprawdzane. Robiliśmy we 2 podłączenie, u mnie jest ok, a u kumpla czasami sie tak wysypuje.
..."Kamera niedostepna"...
Komunikat pojawia się jeśli poziom sygnału video jest zbyt niski. Oznacza to problem z wiązkami. Słaby kontakt na złączkach albo kiepskie przewody (zbyt duża rezystancja).
Przewaliłem kilka wątków i tutaj dziesiąt stron i mam pytanko założyłem kamerkę do kombi nie mogłem sobie poradzić z kodowanie więc włączyłem automatyczne ustawienie i kamerka ruszyła, ale mam zagwozdkę bo nie działają światła czerwone w klapie. Działa wsteczny , stop górny, oświetlenie tablicy a lampy milczą. Czy to wina kodowania czy muszę rozebrać wsio od nowa.
Musisz sprawdzić styki czarnego złącza w dachu za pomocą testera.
Stary przewód elektryczny miał inne wtyki niż nowy.
Elektryk może ci pomóc
Cóż nie pocieszyłeś mnie . wychodzi na to że mimo, iż wiązki są od elektrycznej klapy z kamerą to chodzi eletryczna klapa wszystko ok poza swiatłami klapy. Kurcze nie wpadłem na to aby porównać je na zewnątrz auta . Rano wsio chodziło więc musi być problem w nowym kablu tak jak mówisz. Sprawdzenie wtyków czarnego złącza jest o tyle kłopotliwe , że trzeba podsufitkę zrzucić lekko.
Dokładnie pozycja jest bardzo niewygodna.
Byłem także zdumiony, wszystko już zamknąłem. Ponownie otworzyłem i odkryłem, że różnica dotyczy pinów 4 5 i 6.
Jednak dodałem kamerę wsteczną, myślałem, że w przypadku zamiany 1 na 1 problem nie istniał.
Może masz zły kod wątku?
Możesz rozwinąć myśl zły kod wątku. Może byc na priw aby nie zaśmiecac tutaj.
Przepraszam, chciałem napisać: „może kod kupionego nowego kabla elektrycznego jest nieprawidłowy, niezgodny z samochodem”
Stara wtyczka ma 6 przewodów cienkich i 6 w gnieździe. Nowa wtyczka 8.
Różnica to światła tylne czerwone w klapie w starej jeden przewód zasila obie lampy w nowej dwa przewody oddzielnie lewy i prawy. Już sobie poradziłem.
Tylko jeszcze podświetlenie tablicy rejestracyjnej nie działa wychodzi na to, że trzeba by zmostkować 3 razem czego nie zrobię bo boję się że będzie za duże obciążenie. Może na wyrost, ale muszę się zastanowić jak to z głową zrobić. Nie chcę nic ciąć i przerabiać w org. wiązkach.
Zgadza się, 3 rzeczy na tej samej szpilce: 2 czerwone światła i tablica rejestracyjna.
W moim oryginalnym przewodzie elektrycznym był to tylko jeden wątek na 3 rzeczy.
Są to światła ledowe, nie sądzę, że to duży ładunek.
Ale zapytaj elektryka.
Przecinam nici.
Jeśli nie chcesz tego zrobić, potrzebujesz wynalazku we wtyczce lub gniazdku.
Może ktoś może to zrobić
Problem rozwiązany w starym kablu oświetlenie szło na jednym kabelku a nowym na dwóch. 15 minut roboty.
Przecież wstawiałeś stary kabel i światła dalej świeciły,to jak to jest w końcu ?
Dokładnie tak. Wczoraj miałem chwilkę wziąłem komputer mówię sobie idę podłubać z godzinkę w ustawieniach led. Otwieram auto i mało nie padłem nie świeci tył a ledy z przodu tak. Sam nie wiem co się stało, świecą się tak jak trzeba. I jest już super. Nie działa mi tylko zoom kamerki ale tego nie oczekiwałem. Auto poskładane jak nowe :)
Problem rozwiązany w starym kablu oświetlenie szło na jednym kabelku a nowym na dwóch. 15 minut roboty
Sam napisałeś co się stało przecież.
Nie rozumiemy się źle napisałem różnica kabelków powodowała , że w klapie nie świeciły ledy czerwone a jak je zrobiłem i świeciły ok to nadal ledy w błotnikach tył świeciły razem z przodem i to się nie wiem jak samo zrobiło/naprawiło.
debek666 18-11-2019, 13:07 Wie ktoś kto będzie w stanie założyć mi w mk5 kamerę cofania oryginalną do sync3 w przystępnej cenie? :)
masz elektryczną czy ręczną klapę bagażnika?
debek666 18-11-2019, 14:06 Niestety ręczną :/
można dołożyć kamerę cofania:
https://www.drive2.ru/l/7395119/?m=131958638
https://www.drive2.ru/l/7531239/
jak widać powyżej, może to być dowolny 'chińczyk', a nie oryginał\
ok,
nie wiem czy mogę to gdzieś zrobić w naszym kraju?
chcę podłączyć kamerę cofania najlepiej w woj. śląskim ale nie znalazłem nikogo kto był by przekonujący i to zrobił
MS
Bump: Będę robić w swoim jak się ociepli - Śląsk
Witam,
Panowie coś takiego zadziała na SYNC 2 ?
https://pl.aliexpress.com/item/4000313602575.html?spm=a2g0o.cart.0.0.44543c002Lhf f9&mp=1
bandit1250 06-02-2020, 20:18 Witam montuje ktoś kamerki cofania w hb na dolnym śląsku?
multimen 08-02-2020, 13:33 Witam tez planuje wstawic kamerke moze na poczatek chinczyka tzn mam kamerke z drona ... moj mk5w kombiku w wiazce nie posiada wtyczki do amerki orginalnej wiec dzis bylo podejscie nr 1 dolozoenie przewodow do wtyczki dachowej i przeciagniecie przez slonia do klapy.
Nie posiadam kable z uzbrojonymi laczowkami wiec dopasowalem jakies z kolekcji uzywane w drukarkach 3D. Narazie tylko glowny przewod i aktywacja :) zimno zmarzlem 4pin +zasilania 18 pin +video 15 pin masa 19pin -video ten najprawdopodobniej bedzie podpiety do masy albo i nie kamerkama tylko zasilanie mase i sygnal video.
multimen 11-02-2020, 16:16 Maly update prona kamerki z drona przeszla test pomyslnie obudowa testowa zly kat juz wydrukowana nowa , vada kamerki to zasilanie 5V ale lezala w szufladzie przetworniczka wiec sie wykorzystala juto wmontuje w blende i na jakis czas bedzie jak ruszy transport z chin kupi sie orginal fordowska.
Bump:
Bump: Witam,
Panowie coś takiego zadziała na SYNC 2 ?
https://pl.aliexpress.com/item/4000313602575.html?spm=a2g0o.cart.0.0.44543c002Lhf f9&mp=1
Nie ma znaczenia jaka kmerka do synk 2 dziala jaki kolwiek sygnal video. Kamerka bedzie dzialac kazda, kwestia rozdzielczosci w liniech i ilosci niezbednego swiatla w LUXach im blizej 0 tm lepiej bo jakosc obrazu po ciemku bedzie lepsza ilosc lini tez im wiecej tym lepiej min 720 ja akurat mam z drona 1200 lini.
Chinskie z liniami beda je wyswietlac bo maja chip generujacy linie bezosrednio w sygnale video nie sa to linie z synca , ma to pewna wade mianowicie linie sa zakrzywiane za posrednictwem zyroskopu a nie po informacji z wspomagania kierownicy wiec nie ma znaczenia kat skretu kol linie nie pokazuja trajektori jaka da skret kol tylko krajektorie jaka symuluje zyroskop, ktos powie i w czym problem tylko w tym ze jak stoisz to linie sa proste i zakrzywiaja sie tyko jak sie poruszasz a orginaly biora info z wspomagania i linie zakrzywiaja sie wraz ze skretem kol nawet na postoju zeby uswiadomic kierowcy ile musi skrecic kola by wjechac taka trajektoria jaka pokazuje komputer to pomaga bo szybciej reagujesz na skret aleto juz tylko jak w aucie jest wspomaganie parkowania bo w tym systemie auto uzywa trajektori by zaparkowac samodzielnie.
sabaciontko 12-02-2020, 08:55 Fajnie by się czytało , ale brak znaków interpunkcyjnych "rozwala mózg".
multimen 12-02-2020, 12:45 😉 pisalem na szybko z telefonu, mozg warto cwiczyc nie tylko muskuly , kamerka zamontowana ale to tylko przejsciowka, brak opcji mirror wiec sugerowanie sie obrazem na wstecznym cwiczy mozg 😁 jak sterowanie dronem przodem do pilota 😁.
Tym razem jest inerpunkcja ale bez polskich liter.
no to troche bez sensu sie męczyć z cofaniem, na alledrogo kupisz za 45 zeta (i wyslka ze smartem) kamerke chinczyka z mirrorem, mozliwoscia regulacji pochylenia i nie musisz jej kleic, bo ma dobre mocowanie.
bobik2110 12-02-2020, 19:36 Satysfakcja nie pójścia na łatwiznę podejrzewam że bezcenna ;)
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
karoolpl 13-02-2020, 22:44 Mam pytanie, mam hybryde, jak wiadomo to sedan, jakie elementy są potrzebne do montażu kamery cofania? Czytałem w większości wątek ale nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi. Gdzie szukać ew. czy instalacja auta ma już jakieś przygotowanie pod kamerę? po lewej stronie po otworzeniu klapki za która jest zwykły akumulator jest wolna wtyczka, jednak podejrzewam że z montażem kamery nie ma ona nic wspólnego (załącznik).
Edit
Dorzucam 2 zdjęcia, nagrałem filmik z wnętrza i wg. jakiegoś znalezionego wątku to jest prawdopdobnie ta wtyka. Pytanie czy wystarczy wiązka, dołożenie kamery plugnplay i zaprogramowanie forscanem/ucds?
Edit 2
Udało mi się odchylić lekko tapicerkę na klapie i odczytać numer wiązki jaki się tam znajduję:
eg9t-17n400
Jak rozumiem kamerka z tym plastikiem do klapy powinna pasować w 100% od fusiona?
karoolpl 21-02-2020, 12:45 Podbije temat, sorki za post pod postem.
Pytanie czy kamera z fusiona będzie pasować w pełni do mondeo?
sabaciontko 21-02-2020, 13:24 Podbije temat, sorki za post pod postem.
Pytanie czy kamera z fusiona będzie pasować w pełni do mondeo?
Tak. Będzie pasować.
Bump :
Na youtube ogłasza się firma , która instaluje ewidentnie kamerki od chińczyków z liniami skretnymi , za uwaga.... 1700 zł netto :D
Napotkałem stronke ze wschodu https://www.drive2.ru/l/7531239/ , gdzie opisany jest montaż chińczyka ze skrętnymi liniami ( aktywacja linii UCDS). Ktoś już coś takiego przerabiał u siebie?
... opisany jest montaż chińczyka ze skrętnymi liniami ( aktywacja linii UCDS). ...
Kolega "ogarnia" j. rosyjski w oryginale (bukwami) czy przez translator?
Opisany jest montaż "zwykłego" chińczyka i porównany z montażem oryginału fabrycznego.
sabaciontko 21-02-2020, 15:55 Niestety tylko translator.
Jest tam link https://forum.ucdsys.ru/viewtopic.php?f=23&t=480 do forum UCDS o tym temacie, dlatego pytam bardziej obytych w temacie.
A tutaj link https://www.youtube.com/watch?v=3DgDc8PLzYo&t=1s do youtube z kamerką za 1700 NETTO
karoolpl 26-02-2020, 01:48 Tak. Będzie pasować.
Bump :
Na youtube ogłasza się firma , która instaluje ewidentnie kamerki od chińczyków z liniami skretnymi , za uwaga.... 1700 zł netto :D
Napotkałem stronke ze wschodu https://www.drive2.ru/l/7531239/ , gdzie opisany jest montaż chińczyka ze skrętnymi liniami ( aktywacja linii UCDS). Ktoś już coś takiego przerabiał u siebie?
To jeszcze jedne pytanko :D Jest różnica czy kamera pochodzi z auta po liftingu czy przed?
Kamera + plastik + wiązka krótka i długa zamówione z fusiona, zadam właściwie chyba jedno z ostatnich pytań :D Demontuje blende z tyłu, demontuje wykładzine z boku bagażnika po stronie kierowcy, aczkolwiek nie wiem czy nie sięgne do wtyczek przez otwór na akumulator (hybryda ma akumulator z tyłu po lewej i jest tam w pyte przestrzeni), wszystko powinno być plug and play jeżeli posiadam fabrycznie sync3 i Blis (gdzieś cztałem że musi być bezpiecznik numer 23 wsadzony, jak tak to bez drutowania, jak nie, to trzeba przepiać kabelek w kolumnie pod radiem). Na koniec uruchomienie forscanem. Warto na coś zwracać uwagę?
Na wstępie prośba do moderatora o sklejenie postów albo brak krzyku jak zobaczy 3 posty pod sobą :D, chcę podbić temat, a niestety jak wyedytuje poprzednie wiadomości to nie będzie tematu widać wyżej.
Otóż zamontowałem dziś kamerę z fusiona, dostałem kamerke wraz z plastikiem, pierwsze zdziwienie to plastik me jednak torszeczkę inny wymiar i przy wkładaniu krawędź nachodzi na krawędź blendy i jest takie lekkie wybrzuszenie, musiałem trochę podocinać, a i tak jeszcze troszke przydałoby się dociąć, jednak już nie chciałem się z tym bawić bo nie widać tego.
Podłączyłem wiązkę, okazało się że po włączeniu reverse camera forscanem, musiałem jeszcze zresetować moduł IPMA, dopiero wtedy kamera zaczęła wyświetlać obraz, widać kolorowe linie, jak rozumiem te białe skrętne to muszę jeszcze wyklikać forscanem żeby były widoczne?
Druga sprawa, okazauje się ze wiązka jest z fusiona ale SE z tego co już doczytałem i wtyczki do lamp led są inne, ja mam wtyczke prostokątną z 4 kabelkami, te mają takie półokrągłe z 2 kabelkami, idąc drogą dedukcji żeby uruchomić ponownie lampy w klapie, to najlepiej rozpruć wiązkę, wywyinąć z niej wtyczki te z 4 wejściami, wypiąć je z kostki i wpiąć w kostkę w docelowej wiązce?
#### Edit ####
Wszystko zamontowane, wiązka zmodyfikowana na wersje titanium europa :) Więc pełna funkcjonalność świateł powróciła. Mam również schemat kostki to jakby ktoś potrzebował w Sedanie czy to MK5 czy Fusion, mogę podesłać, bo właściwie można dorobić wiązkę samemu, posiadając odpowiednią wtyczkę :)
Teraz pytanie odnośnie Skrętnych linii, jak zresetuje BCM, to skrętne linie i zoom działa do ponownego uruchomienia samochodu, po tym kamera wraca do trybu w którym widać kolorowe linie i brak działającego zoomu. Ktoś ma jakieś porady na to? Trzeba zaktualizować soft czy to w którymś module czy samym radiu? (upgrade sync z 3 do 3.4, byłby w stanie coś zaradzić?)
karoolpl 29-02-2020, 21:55 Mój samochód żyje własnym życiem :D nie działały skrętne linie i zoom, wczoraj powklpywałem jeszcze kilka ustawień forscana, zrestartowałem bcmi, apim i ipma, lini dalej było brak. Rano wsiadłem żeby podjechać do piekarni i ku mojemu zdziwieniu skrętne linie działają. niestety zoom nie działa, ale jest postęp, zastanawiam się co się odjaniepawla :P
....powklpywałem jeszcze kilka ustawień forscana, ...
Powiem wprost - DZIAŁANIA BEZ SENSU.... To jak z tym słynnym rysunkiem z żyrafą i hipopotamem z dawnych czasów...:one:
Nie ma najmniejszego sensu "wklepywać" (na pałę...) ustawień do FORScana.
Ustawienia kamery cofania są "proste jak budowa cepa":
- 2 miejsca w BCMi,
- 1 miejsce w PSCM
- 1 miejsce w APIM.
To wszystko.
Naprawdę nie chce mi się "robić dobrze" każdemu wielbicielowi FORScana.
W UCDS ma się to "od ręki":
BCM:
- DE21 - LIN RVC cfg – xx (tak naprawdę to powinno się wykonać inicjalizację nowego modułu na LIN - on określi adres kamery. Dość często jest to 33)
- DE26 - Slave exists RVC
PSCM:
- DE00 - Rear camera equipped
APIM:
- DE00 - FNA/FoE RVC present
Po inicjalizacji dość często moduły muszą "usnąć" (czytaj - poczekać do rana...) by kamera zaczęła pokazywać linie skrętne.
BTW - UCDS numeruje bloki konfiguracyjne od 0, FORScan od 1.
karoolpl 01-03-2020, 00:34 tedi_k Dzięki za info, ogólnie to właśnie wszędzie mam to powrzucane, spojrzę jeszcze w PSCM, ale tak jak pisałem, pozostał nieszczęsny zoom.
Jeżeli chodzi o forscana i zmiany, to właściwie chciałem tylko odpalić kamerę, gdybym jednak miał więcej problemów, to bardzo chętnie odezwe się do kogoś bardziej ogarniętego :) Tak jak piszesz, dołożenie kamery w mk5 to żaden rocket science, właściwie największy problem sprawia wyjęcie blendy, bo ciągnąć ją ma się wrażenie że pęknie :)
marekiod 18-03-2020, 19:17 Zaopatrzyłem się w kamerę DS7T-19G490-AC z blendą i chcę to założyć do HB z elektryczną klapą.
Czy ta kamerka podejdzie? Czym ona się różni od wersji ES7T - o której piszą na forum? Czy nie będzie miała wszystkich funkcji, czy da się ją adoptować do mojego mk5?
maciej222 22-03-2020, 20:12 Witam wszystkich.
Poczytałem wszystkie Wasze posty, dodam ze dobra robota. Zainspirowany dołożeniem kamerki zabrałem się do dzieła. Kupiłem kamerkę , listwę z wiązką (ta krótką ) i jakąś tam wiązkę klapy tylko po to żeby wyciągnąć z niej piny z kabelkami.
Poskładałem wszystko i chciałem aktywować Forscanem i tu pojawił się problem.
Kombinowałem na wszystkie sposoby i jedyne co mi się udawało to uzyskać niebieskie tło a następnie wyskakiwał komunikat o braku kamery i kontakcie z ASO.
Posprawdzałem swoją robotę, pomierzyłem kable, i potwierdziłem że nie popełniłem błędu.
Na koniec wypiąłem wtyczkę z sufitu i d.....a, okazało się że mam jakąś uboższą wiązkę w suficie i nie ma w niej kabli potrzebnych do kamerki.
I teraz pytanie moje : Czy ktoś wie gdzie mam dociągnąć 6 żył z kamerki żeby mi to działało ?
Mam mk5 kombi z 2017 r z Niemiec wersja Business Edition. Wersja nie najbiedniejsza, są LEDy, cyfrowe zegary KeyFree itp, ale kabelka do kamerki nie ma :(
HELP
maciej222 22-03-2020, 20:17 Tak, mam 2 wtyczki w suficie : czarną i szarą . w tej szarej brakuje kabli w tych miejscach w których dołożyłem piny we wtyczce klapy.
Tak, mam 2 wtyczki w suficie : czarną i szarą . w tej szarej brakuje kabli w tych miejscach w których dołożyłem piny we wtyczce klapy.
O ile wiem, w dachu jest już wiązka obsługująca kamerę. Wystarczy wymienić blendę, wiązkę w tylnej klapie i działa po aktywacji np. forscanem. Ja w titanium nie miałem problemu, ale kupiłem wiązkę taką, jakiej potrzebowałem. Coś chyba źle poskładałeś. Może lustrzane odbicie?
maciej222 22-03-2020, 21:10 Wiem że nikt nie zgłaszał problemów z brakiem kabli w dachu. Wychodzi na to, że jestem 1, ale gamoniem nie jestem wiem i jakie piny dołożyłem (17,18,19,20,15 i 4) i nie ma ich ciągłości dalej w dachu. Tego jestem pewien. Nawet gdyby było odbicie lustrzane to kable są w większości w tych samych miejscach 4=4, 17=20, 18=19, 19=18, 20=17 tylko 15 było by z drugiego boku.
Żałuje trochę że nie zabrałem się od sprawdzenia wtyczki w dachu, ale skoro wszyscy pisali, że brakują tylko wiązki w klapie więc założyłem że we wszystkich autach jest tak samo, może titanium ma po prostu bogatsze wiązki.
Pytanie brzmi co jeszcze dołożyć żeby uzyskać funkcjonalność kamerki ?
Dodam jeszcze że klapę mam ręcznie otwieraną.
PS. taka mała rada: jak rozłączycie wtyczki w dachu to nie zamykajcie klapy :)
marekiod 31-03-2020, 20:32 Hej!
Odświeżę temat :) Wreszcie wziąłem się do roboty i dołożyłem kamerkę. Działa pięknie :) Kupiłem całą klapę z gratami które później przekładałem. Napisze kilka spostrzeżeń.
1. Kupując klapę musimy się liczyć z tym że trzeba wyplatać aktualne kable z wiązki. Niby oczywista sprawa ale łatwo nie jest i trochę czasu trzeba temu poświęcić.
2. Jak już zostało napisane znaczek forda można podciąć żyłką... lub gruba nitką :D Trzeba to zrobić z każdej strony. Tak naprawdę przecinamy taką gąbkę montażową, całość jest jeszcze na dwóch spinkach które są od środka klapy.
3. Słynne cztery śruby są od odkręcanie tylko idzie to również wolno :D ja używałem klucza nasadowego i dało radę.
4. Warto załatwić sobie zapasowe spinki do odsłony plastikowej na dole klapy, łatwo się łamią niestety.
5. Gumowy słoń jest kolejnym problemem. Żeby ułatwić sobie przeciąganie kabli warto delikatnie zdjąć go z plastikowej obrączki z góry i dołu.
6. Przeciąganie kabli na sucho to droga przez mękę. Warto użyć płynu do naczyń, wazeliny itp. Ja do przeciągania użyłem trytki którą odpowiednio naciąłem żeby ładnie układał się kabel podczas przeciągania. Można przeciągać kilka kabli na raz. Mi się udało nawet 4 :D
7. Wypinanie pinów można zrobić drucikiem lub zakupić sobie na allegro zestaw takich specjalnych kluczyków do wyciągania pinów. Piny są na takich zapadkach które odpowiednio podniesione odblokowują piny które się w miarę łatwo wyciąga.
8. Na stronie 38 tego topiku jest układ który ułatwia zrozumienie kabelkologii.
9. Wszystkie elementy maskujące są łatwo zdejmowalne. Warto uważać na podsufitkę która niezbyt ładnie się marszczy.
10. Jeśli mamy możliwość to polecam rozszerzyć robotę o dodanie elektrycznej klapy jeśli jej jeszcze nie mamy :)
Generalnie osoby zaangażowane w ten post wykonały kawał niezłej roboty podając kolejne szczegóły jak zamontować kamerkę za co bardzo dziękuję :) Każdy kto się zastanawia nad modyfikacją gorąco polecam. Jeśli nie posiadamy dwóch lewych rąk to bez problemu możemy sami zrobić taką modyfikację :) Mi apetyt na kolejne modyfikacje jeszcze bardziej się wyostrzył.
Robiłem zdjęcia podczas roboty wiec jak by była potrzeba mogę podesłać :)
Możesz podesłać zdjęcia z dołożenia kamery? Masz jeszcze w archiwum?
marcin-escape 31-03-2020, 21:35 Powiem wprost - DZIAŁANIA BEZ SENSU.... To jak z tym słynnym rysunkiem z żyrafą i hipopotamem z dawnych czasów...:one:
Nie ma najmniejszego sensu "wklepywać" (na pałę...) ustawień do FORScana.
Ustawienia kamery cofania są "proste jak budowa cepa":
- 2 miejsca w BCMi,
- 1 miejsce w PSCM
- 1 miejsce w APIM.
To wszystko.
Naprawdę nie chce mi się "robić dobrze" każdemu wielbicielowi FORScana.
W UCDS ma się to "od ręki":
BCM:
- DE21 - LIN RVC cfg – xx (tak naprawdę to powinno się wykonać inicjalizację nowego modułu na LIN - on określi adres kamery. Dość często jest to 33)
- DE26 - Slave exists RVC
PSCM:
- DE00 - Rear camera equipped
APIM:
- DE00 - FNA/FoE RVC present
Po inicjalizacji dość często moduły muszą "usnąć" (czytaj - poczekać do rana...) by kamera zaczęła pokazywać linie skrętne.
BTW - UCDS numeruje bloki konfiguracyjne od 0, FORScan od 1.
witam cie mam fusion 2018 sync1 kupiłem chinola (nie tesla) mam problem z podlaczeniem kamery tylnej . jest kostka do malego wyswietlacza gdzie pojawia sie widok z kamery. z radia wychodzi kabel RCA. czy jest jakaś szansa żeby ogarnąc temat ? jest wtyczka z nowego radia do instalacji ta mała kostka do wyświetlacza 5 przewodów a do wiązki ida 3 przewody . plus ten kabelek rca
marekiod 01-04-2020, 20:22 ...
Jedno z podejrzeń padło na sam moduł kamery - i tutaj (w końcu!) dochodzimy do sedna opowieści:
u @Rothamnsa moduł kamery to: ES7T-19G490-AA. Nie jest to co prawda dokładnie taki moduł o którym pisał wcześniej w tym wątku @SRS (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=145) (ES7T-19G490-BA albo -CA do kombi) ale działa.
Moja blenda (też od Fusiona 2013-2015, idealnie pasuje do mojego mondka z 2015) przyjechała z modułem kamery DS7T-19G490-AC.
....
Podsumowując - będę miał do odsprzedania kamerkę DS7T-19G490-AC a poszukuję ES7T-19G490-XX.
Czy różnica między kamerą z modułem DS7T a ES7T została potwierdzona i faktycznie moduł DS7T nie ma wszystkich funkcji? Musi być ES7T?
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW
Możesz podesłać zdjęcia z dołożenia kamery? Masz jeszcze w archiwum?
Hej!
Udało mi się znaleźć zdjęcia w archiwum :) Masz zdjęcia z mojej klapy i klapy dawcy :)
https://drive.google.com/open?id=1L51DMjZ6vnPbpsBQpoiEUrqwzVUmVRH7
marekiod 02-04-2020, 18:45 Hej!
Udało mi się znaleźć zdjęcia w archiwum :) Masz zdjęcia z mojej klapy i klapy dawcy :)
https://drive.google.com/open?id=1L51DMjZ6vnPbpsBQpoiEUrqwzVUmVRH7
Dzięki za fotki
Bardzo fajny wątek. Dzięki niemu udało mi się dołożyć fordowską kamerkę do sedana. Podziękował za wszystkie dobre rady :)
Jedna uwaga dla potomnych. Nie wiem czy nie było to napisane, czy mi umknęło... podczas testów i podpięcia kamerki na krótko (nie udało mi się zdobyć wiązki klapa-kostka w nadkolu, więc musiałem drutować swoją), nie widziałem linii aktywnych (tych idących za kierownicą). Uaktywniłem co mogłem Forscanem, ciągle nie miałem opcji włączenia tych linii w ustawieniach w Sync2 i ciągle nie widziałem linii na ekranie.
Okazało się że linie te pokazały się dopiero po zamontowaniu kamerki w blendę i zamknięciu bagażnika. Wygląda na to że Sync2 wycina te linie, jeżeli bagażnik jest otwarty, co jest logiczne i należy o tym pamiętać.
marekiod 27-04-2020, 20:25 Witam,
Czy jest ktoś z Krakowa lub okolic, kto aktualnie jest w stanie zamontować i aktywować kamerkę do HB?
marekiod 01-05-2020, 13:28 Chciałbym kupić wiązki i bez rozbierania klapy móc sprawdzić kamerę. Czy mając oryginalne wiązki można je przyłączyć do wtyczki istniejącej instalacji (w HB w boczku, w kombi w podsufitce) bez demontowania tapicerki w klapie, żeby sprawdzić kamerę? Czy te wtyczki w kupionych wiązkach muszą być podpięte do tych istniejących innych wtyczek w klapie? Oczywiście aktywacja forscanem.
W HB jak najbardziej można,sam tak robię przed instalacją kamery u kogoś ;).Trzeba tylko pamiętać ,że jeżeli jest elektryczna klapa to lepiej z niej nie korzystać bo na zielonej wtyczce oprócz pinów do kamery sa dwa czujniki domknięcia/przeciążenia klapy.
Ja dzisiaj uruchomiłem kamerę w moim MK5, zakres zmian
1. wiązka w klapie bagażnika, wymiana kabla, wtyczki pasują bez przeróbek
2. wiązka od klapy do kabiny, wymiana kabla, wtyczki pasują bez przeróbek
3. kamera, montaż
Oczywiście także zmiana poprzez forscan, interface MSCAN HSCAN ELM327 , zakres:
APIM
7D0-01-01 x*xx xxxx xxxx xxxx , u mnie *=A
(
*=0 wyłączona
*=2 Sama kamera bez czujników parkowania. Jasność obrazu kamery regulowana czujnikiem zmierzchu
*=3 Sama kamera bez czujników parkowania. Jasność obrazu kamery max.
*=8 brak kamery - same czujniki
*=A Kamera z czujnikami i liniami skrętnymi. Jasność obrazu kamery regulowana czujnikiem zmierzchu
*=B Kamera z czujnikami i liniami skrętnymi. Jasność obrazu kamery max.
)
BCM
726-34-01 0000 0001 0063 => 0021 0001 0084
726-39-02 0000 0001 0069 => 0000 0101 006A
Kamera ładnie działa, ruchy kierownicy są odwzorowane na ścieżce w kamerze, czujniki zbliżeniowe działają i wyświetlają się na ekranie. Dodatkowo w ustawieniach monitora pojawiła się opcja do ustawiania kamery
Uwaga, ostatnia sekwencja będzie pokazywała błąd, przy zapisie dokona samodzielnej korekty
Podpinam się i poszukuje kogoś z Bydgoszczy do doposażenia mojego Mondeo mk5 w kamerę cofania.
Adamoksw 13-07-2020, 13:44 Witam, podłączyłem kamerkę cofanie w swoim hb. Kamera jak i linie skrętne uruchamiają się.
za pomocą FORSCANa zrobiłem następujące zmiany:
Zmiana w BCM
726-34-01 0000 0001 0063 zmiana na -> 0021 0001 0084 21 = LINE select RVC cks=84
726-39-02 0000 0001 0069 zmiana na -> 0000 0101 006A 1 = Slave Exists RVC cks=6A
Zmiana w APIM - wyświetlacz 8" SYNC2/3
7D0-01-01 086B 8592 3396 zmiana na -> 0A6B 859A 309D A=enable w/side det. cks=9D
Przed zmianą w prawym dolnym wyświetlaczu miałem temperaturę i ikonę podgrzewania foteli. Po zmianie ikony podgrzewania foteli zniknęły. Czy ktoś wie jaką wartość powinienem wpisać aby było poprawnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wiem że nikt nie zgłaszał problemów z brakiem kabli w dachu. Wychodzi na to, że jestem 1, ale gamoniem nie jestem wiem i jakie piny dołożyłem (17,18,19,20,15 i 4) i nie ma ich ciągłości dalej w dachu. Tego jestem pewien. Nawet gdyby było odbicie lustrzane to kable są w większości w tych samych miejscach 4=4, 17=20, 18=19, 19=18, 20=17 tylko 15 było by z drugiego boku.
Żałuje trochę że nie zabrałem się od sprawdzenia wtyczki w dachu, ale skoro wszyscy pisali, że brakują tylko wiązki w klapie więc założyłem że we wszystkich autach jest tak samo, może titanium ma po prostu bogatsze wiązki.
Pytanie brzmi co jeszcze dołożyć żeby uzyskać funkcjonalność kamerki ?
Dodam jeszcze że klapę mam ręcznie otwieraną.
PS. taka mała rada: jak rozłączycie wtyczki w dachu to nie zamykajcie klapy :)
I udało się coś poradzić? Ja słyszałem to samo, ze w autach z elektryczną klapą dołożenie kamery to tylko wymiana 2 wiązek. Ale jak nie ma elektrycznej klapy to rzeźba na całego.. Ja aktualnie się zastanawiam czy do mojego będę mógł zamontować czy to za dużo zachodu będzie
Witam, podłączyłem kamerkę cofanie w swoim hb. Kamera jak i linie skrętne uruchamiają się.
Zmiana w BCM
726-34-01 0000 0001 0063 zmiana na -> 0021 0001 0084 21 = LINE select
Sprawdź:
726-34-01 xxXX xxxx zmiana na -> xx61 xxxx
Do weyfikacji
7D0-01-01 xxxx-xxxx-xXxx
3=ogrzewanie foteli
2=ogrzewane, klimatyzowane fotele
7=podrzewana kiwrownica/fotele
6=podgrzewane fotele.kierownica i klimatyzowane fotele
lukaszooo 05-08-2020, 15:36 Panowie nie mogę znaleźć kamery ES7T-19G490-AA, znalazłem kamere ES7T-19G490-BB. Czy będzie działać w HB z 2016r ????
Adamoksw 06-08-2020, 10:10 Sprawdź:
726-34-01 xxXX xxxx zmiana na -> xx61 xxxx
Do weyfikacji
7D0-01-01 xxxx-xxxx-xXxx
3=ogrzewanie foteli
2=ogrzewane, klimatyzowane fotele
7=podrzewana kiwrownica/fotele
6=podgrzewane fotele.kierownica i klimatyzowane fotele
Dzięki za odpowiedź
Ikony podgrzewania foteli powróciły przy poniższej konfiguracji
7D0-01-01 086B 8592 3396 zmiana na -> 0A6B 8592 3398
Oczywiście kamera też działa
Bump: Panowie nie mogę znaleźć kamery ES7T-19G490-AA, znalazłem kamere ES7T-19G490-BB. Czy będzie działać w HB z 2016r ????
Montowałem dokładnie taką samą czyli BB do HB 2015r kilka dni temu. Linie skrętne i zoom działają
Cześć wszystkim. Może ktoś miał podobny problem i powie jak go rozwiązać a mianowicie. Dołożyłem oryginalną kamerkę cofania do mk5 HB. Wiązkę kupiłem nieoryginalna 6 żył z ekranem i podłączyłem zgodnie z poradnikiem i ze schematami umieszczonymi w temacie. Aktywowałem forscanem we wszystkich miejscach gdzie trzeba było. Kamerka działa. Pokazuje linie skrętne, zoom itd. jedyne czego teraz nie mam to w nawigacji nie wyszukuje korków ciągle kręci się kółko że szuka i nic nie wyświetla. Miał ktoś może podobnie po montażu kamerki cofania? Mogły zniknąć jakieś ustawienia w którymś miejscu? Dzięki za pomoc
Jakie parametry zmieniałeś przy aktywacji?
APIM
7D0-01-01 xXxx xxxx xxxx -z 8 na A
BCM
726-34-01 xxXX xxx xxxx - z 00 na 61
726-39-02 xxxx xXxx xxxx - z 0 na 1
PSCM
730-01-03 xXxx xxxx xx - z 0 na 1
No właśnie jeśli chodzi o kamerkę to wszystko mi działa jak należy. Problem mam tylko z tymi korkami i robotami drogowymi w nawigacji kręci się kółko i kręci i nic nie wyszukuje jakby coś zakłócało. Może coś źle podłączyłem? Moje podłączenie kamerki z zieloną kostką jest następujące:
1 brązowy z kamerki do brązowo-żółtego
2 zielony z kamerki do brązowo-fioletowego
3 żółty z kamerki do biało-zielonego
4 biały z kamerki do fioletowo-białego
5 czarny z kamerki do czarno-szarego
6 szary z kamerki do ostatniego kabla chyba ekran
BrudnyHenryk 18-08-2020, 22:44 A pojechałeś na miasto czy sprawdzasz w garażu?
Jeżdżę po mieście i sprawdzam.
Przewód jaki zakupiłem do tej kamerki to ten z aukcji ekranowany 6-żyłowy https://allegro.pl/oferta/elastyczny-ekranowany-kabel-mikrofonowy-6-zyl-7937155119
krczydar 21-08-2020, 16:33 Jeżdżę po mieście i sprawdzam.
Przewód jaki zakupiłem do tej kamerki to ten z aukcji ekranowany 6-żyłowy https://allegro.pl/oferta/elastyczny-ekranowany-kabel-mikrofonowy-6-zyl-7937155119
I jak, udało się coś.zrobic? Przewód dobry czy powinien być inny?
Temat do zamknięcia. Dzisiaj wsiadłem do auta i korki ruszyły wszystko działa jak należy. Nie wiem gdzie była przyczyna tego wszystkiego. Może musiało się ułożyć. Najważniejsze że kamerka działa i korki też. Dzięki wszystkim za pomoc.
czasem moduly musza przejsc w stan uspienia, czyli trzeba mu po prostu dac postac :)
sabaciontko 22-08-2020, 22:34 U mnie TMC nie działało przez kilka ostatnie dni. Dzisiaj zaczęło . Może jakiś ogólny problem z dostępem do usługi.
maciej222 23-08-2020, 10:24 No to i ja się pochwale. Dzięki Wam Podłączyłem kamerkę w kombi MK5 i wszystko działa jak należy. Jednak u mnie był większy problem, bo nie było w aucie kabli do kamerki - mówię o wiązce dachowej czyli od wtyczki w dachu do SYNC do BCM zasilania itd.
Dla tych co mieli ten sam problem podaje rozwiązanie.
Dociągnąłem 2 kable od klapy - 1 do SYNC (ekranowany) i 2 do BCM.
SYNC - piny 14(Video+) i 15(Video-) okazało się że są już kabelki sprawdziłem i szły do wtyczki w tunelu środkowym po lewej stronie przy podłodze na poziomie zapalniczki i tam się kończyły, więc teoretycznie można się było tam wpiąć, ale skoro miałem już kabelek za SYNC i wiedziałem że te w wiązce są nie potrzebne to obciąłem je wykorzystując piny w gnieździe podłączyłem się pod 14 i 15, Wy może cie podpiąć się z złączu w tunelu ( pin1 - masa, pin2 - video+, pin3 - video- )
BCM - do BCM należy podłączyć sygnał LIN - to jakaś szyna danych do różnych urządzeń więc wiedziałem że kabelek będzie. Dołączyć się trzeba do Pinu 37 w gnieździe C2280D - to najwyższa wtyczka koloru niebieskiego. Na pierwszy rzut oka wygląda na niedostępną ale nie jest tak źle- jak się odepnie to złącze ma się na wierzchu.
Zasilanie - pozostało tylko poszukać masy i zasilania aktywowanego uruchomieniem samochodu. Instrukcja oryginalna mówi o bezpieczniku F23 pod maską koło akumulatora, ale nie chciałem iść tak daleko z kablami i szukałem łatwiejszego rozwiązania. Rozwiązanie było pod ręką - otóż pod kierownicą na klapie którą otwieramy żeby dostać się do BCM jest termometr z wiatraczkiem zasysającym od klimy i ten wiatraczek ma zasilanie zaraz po uruchomieniu auta więc dołączyłem się do niego i zadziałało. Wiatraczek ma zasilanie bez względu na działanie klimy.
Podsumowując piny :
Kamerka Złącze klapy BCM SYNC3 Zasilanie
pin1 - 12V ---------- pin4 --------------------------------------+12
pin2 - LIN ---------- pin19 -------- pin37
pin3 - -VIDEO ------ pin18 --------------------- pin15
pin4 - +VIDEO ----- pin17 --------------------- pin14
pin5 - Ekran -------- pin20 -------------------------------------masa
pin6 - Masa --------- pin15 -------------------------------------masa
Aktywacja Forscan'em :
Zmiana w BCM
726-34-01 0000 0001 0063 zmiana na -> 0021 0001 0084 21 = LINE select RVC cks=84
726-39-02 0000 0001 0069 zmiana na -> 0000 0101 006A 1 = Slave Exists RVC cks=6A
7D0-01-01 086B 859A 309B zmiana na -> 0A6B 859A 309D A=enable w/side det. cks=9D
Opcje :
*=0 wyłączona
*=2 Sama kamera bez czujników parkowania. Jasność obrazu kamery regulowana czujnikiem zmierzchu
*=3 Sama kamera bez czujników parkowania. Jasność obrazu kamery max.
*=8 brak kamery - same czujniki
*=A Kamera z czujnikami i liniami skrętnymi. Jasność obrazu kamery regulowana czujnikiem zmierzchu
*=B Kamera z czujnikami i liniami skrętnymi. Jasność obrazu kamery max.
A orientuje się ktoś z was czy można włączyć te duże kwadraty co są wyświetlane na tych liniach kolorowych czerwonych, żółtych w momencie zbliżania się do przeszkody? Czy jest taka możliwość?
Można włączyć po przez wymianę kamery :)
krystianen 24-08-2020, 09:29 duże kwadraty co są wyświetlane na tych liniach kolorowych czerwonych, to są różne wersje kamer które to obsługuja :)
A jest jakis chetny na montaz kamerki u mnie w mondeo?
wyznawca 29-08-2020, 19:33 A jest jakis chetny na montaz kamerki u mnie w mondeo?
Ja też byłbym chętny na taką usługę lub polecenie gdzie to można zrobić fachowo w Łodzi.
krczydar 01-09-2020, 16:52 Po kilku rozmowach i wymiarach zdań udało mi się uruchomić kamerkę w moim HB 2017. Po wyczytaniu ile wiązek mam zmienić, i że one często się różnią , zrobiłem jak kolega Petyn35. Kupiłem nawet ten sam kabel. Okazuje się, za kabel może mieć 5 żył i ekran. Do tego czarny kabelek z kamerki "przechodzi" w ekran, i powinien być on połączony z ekranem w Zielonej kostce, a nie szary jak podawał kolega. Niby oba to masy, ale mogą być inne, tak więc tylko podaje. Z przeciśnięciem kabla przez "słonia" nie było żadnych problemów, ze zdjęciem bpendy też. Ale podległem na jej założeniu. Zbawiennym okazało się dokręcanie lamp, wtedy poszło bez problemu. To tak dla potomnych :)
Wielkie dzięki dla mm32 za wskazówki.
Do tego czarny kabelek z kamerki "przechodzi" w ekran, i powinien być on połączony z ekranem w Zielonej kostce, a nie szary jak podawał kolega.
U mnie w MK5 Sedan 2017, wymieniłem na oryginalne przewody (przypadkiem udało mi się kupić w dobrej cenie) także nie usiałem przerabiać wtyczek czy dorzucać dodatkowych "pinów".
Co do kostki u mnie nie było zielonej tylko jedna szara zawierająca wszelkie niezbędne "piny". Byłem trochę zaskoczony bo wszyscy podawali, że do kamery niezbędna jest zielona kostka a u mnie nie było takiej
krczydar cieszę się,że Ci się udało, GRATULACJE :one:
Co do kostki u mnie nie było zielonej
W mondeo mk5 HB jest zielona wtyczka w sedanie jest czarna a w kombi szara i to jest cały sekret ;)
Koledzy!
Chciałbym dołożyć kamerę cofania (HTB, wersja titanium, rocznik końcówka 2015, klapa elektryczna). Pytanie jak to jest z tą wiązką? W którymś wątku (chyba o dokładaniu klapy elektrycznej) trafiłem na informację, że jeżeli jest oryginalnie kamera cofania to wiązka obsługuje też klapę elektryczną. Czy działa to może w drugą stronę, tzn. jeśli jest klapa elektryczna to wiązka powinna obsługiwać też kamerę? Czy w takim przypadku możliwe jest aby była już gotowa wtyczka do kamery?
Jeśli masz HB to masz 3 wiązki do wymiany.Na 99.99% Twoja wiązka na klapie nie obsłuży kamery.
Możesz także zamiast zmieniać wiązki dorobić brakujące przewody.
To dobry pomysł. A ktoś może ma jakieś zdjęcia wtyczek kabelków, gdzie trza się powpinać aby było jak w oryginale?
Kiedyś znalazłem instrukcję montażu kamery do HB, może się przyda.
Trochę gorsza jakość bo forum nie przyjmuje większych plików. Jak co to na prv to prześlę na maila
karollo102 02-10-2020, 16:25 Podpowiedzcie Panowie , jak chce podłączyć chińczyka to mam kupić kamerę pracująćą w systemie PAL czy NTSC?
Bo nie mogę się doczytać?
Z opisu jaki podaje Rosjanin to PAL .
I czy wystarczy się wpiąć w zieloną kostkę z lewego boczka?(Mam Mondka MK5 HB 2017 z SYNC1 czyli 4")
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Artur619 06-10-2020, 20:51 Jeśli masz HB to masz 3 wiązki do wymiany.Na 99.99% Twoja wiązka na klapie nie obsłuży kamery.
A jeżeli kupię kamerkę oryginał z kabelkiem też oryginalnym to wtedy nie wystarczy się tylko wpiąć w zieloną wtyczkę ??? Bo mam HB z elektryczną klapą 2015r Bo kupując kamerke zamiennik dedykowany do mondeo to wpinamy się w tą zieloną wtyczkę
nie wystarczy się tylko wpiąć w zieloną wtyczkę
Wystarczy.
Oryginalnie sygnał z kamery przechodzi przez 3 zielone wtyczki(2 w klapie i 1 na budzie nad lewym tylnym nadkolem)
Artur619 06-10-2020, 21:38 Wystarczy.
Oryginalnie sygnał z kamery przechodzi przez 3 zielone wtyczki(2 w klapie i 1 na budzie nad lewym tylnym nadkolem)
A np. kupując taką kamerkę https://allegro.pl/oferta/ford-kamera-cofania-ccdhd-mondeo-2014-trajektoria-9564413153?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Akcesoria+-+Czujniki+i+kamery+cofania&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor|9088980212|g|c&ev_adgr=|106811971914|446421634316|&utm_term=aud-854460968822:pla-466690600518||-|-9067425|&utm_content=|pla|mc:130317268-p:9564413153|&gclid=CjwKCAjw2dD7BRASEiwAWCtCb-a0cy1jo4ZxDRTemt_Yabkes5JWCf_A-FcJp39U6RSfXkEoObF6DRoCvnMQAvD_BwE też wystarczy się wpiąć w zieloną wtyczkę na nadkolu no i chyba sygnał z światła wstecznego ( no chyba że w zielonej wtyczne jest już wszystko ? ) i powinno wszystko działać ??
Na zielonej wtyczce masz wszystko, w sensie jest też zasilanie do kamery.
Artur619 06-10-2020, 21:48 No to trzeba się zastanowić czy iść w oryginał i przepłacać czy jednak tańsze ale nie wiadomo jaka jakość i ile wytrzyma
krczydar 16-10-2020, 15:00 No dobra, udało się Panowie, mam mały problem z aktywacją forscanem. O ile u mnie poszło wszystko dobrze, o tyle u znajomego w APIM wartość 7D00-01-01 wynosi 0C6A 0482 3005. Czy aby uaktywnić kamerę powinno być 0E6A0482 3007?
No dobra, udało się, forscan źle przeliczał wartość klikając kamera dostępna. Po wyłączeniu i wpisaniu ręcznym wszystko działa.
focusista 20-10-2020, 19:45 Witam Panowie posiadam focusa mk3 2016r kombi origanlnie z sync2 teraz dołożyłem sync3. Chciałabym dołożyć kamere cofania orginalna z liniaki skretu . Orientuje sie ktoś z was czy muszę dokładać jakis moduł i wiązki ??
leszek.grela 16-01-2021, 10:57 witam.powiedzcie mi czy był poruszany temat przełożenia kabla sześciożyłowego przez slonia łączącego klapę hetchbeka z karoserią i połączeniu obu kostek lolorami?czy to raczej zly pomysl?
Generalnie przepchałem tam chyba 9 żył, montowałem również elektryczną klapę :D Musisz użyć płynu do naczyń lub wazeliny. Słoń na końcówkach ma takie dwa kwadratowe plastiki. Wyjmujesz je i samego słonia możesz uformować żeby był w linii prostej. Jak masz mało zgięć powinno być prościej. Użyj drutu lub coś podobnego żeby przepchać kable.
greg32gw 17-01-2021, 18:35 Użyj drutu, do niego przywiązać mocny sznurek lub żyłkę. Po przepchaniu druta na drugą stronę ze sznurkiem, przywiązuje się do niego przewód i następnie przeciagasz sam sznurek z przewodem z powrotem, jakieś 5 minut mi to zajęło.
Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka
piatyszek 20-02-2021, 08:59 Witam,
Miałby ktoś wiązki do klapy HB w dobrej cenie?
Dzisiaj udało mi się włączyć pierwszy drobiazg w MND5 - autozamykanie po ruszeniu.
Ustawienie odpowiedniej opcji powoduje pojawienie się w menu zegarów dodatkowej pozycji w zakładce "Zamki" pozwalającej na aktywowanie lub dezaktywowanie automatycznego zamykania po ruszeniu.
Tak więc narzędzia do zmiany konfiguracji i aktywacji dołożonego wyposażenia okazały się funkcjonalne.
Teraz tylko kwestia kolejnych doświadczeń.
[/URL]
Jak zmienić, aby funkcja była dostępna w MENU auta?
Jak zmienić, aby funkcja była dostępna w MENU auta?
IPC
Ryglowanie automatyczne - Enabled
Ryglowanie automatyczne będącego w ruchu - Enabled
https://www.youtube.com/watch?v=3sheQyUHic8
jedrusdg 06-03-2021, 09:40 Witajcie
Czy orientujecie się jak będzie z funkcjonalnością kamery o numerach HS7T-19G490-BA? Pochodzi z poliftowego Fusiona 2017. Chodzi głównie o to czy będzie miała ograniczone funkcje w stosunku do kamerki z początkiem ES7T?
czy ktoś próbował założyć kamerę ES7T-19G490-CA od kombi do HB? jaka jest różnica pomiędzy ES7T-19G490-BA (HB) a -CA (kombi)?
Ja mam pytanie odnośnie samych przewodów (oryginalna instalacja i kamera) na schemacie widać że jest tam 2 żyłowy ekranowany przewód, wie ktoś jaki można zastosować? podejrzewam że musi być dość cienki bo do kamery dochodzą jeszcze 3 przewody i może być ciężko przez słonia je przewlec ,tym bardziej że mam wiązkę z elektryczną klapą więc miejsca pewnie za dużo nie ma.
Potrafi ktoś naprowadzić jaki przewód zakupić?
Ja mam pytanie odnośnie samych przewodów ...
Pewnie każdy "mikrofonowy" się nada... Choćby ten: https://www.musiccenter.com.pl/product/8374/schulz-kabel-mk-15-przewod-mikrofonowy-2x0-08mm2-przewod-symetryczny.html
mikrofonowy
Przewód najlepiej jeżeli jest linką i o odpowiednim przekroju wraz z ekranem i linką ekranu:
118664
Bardzo łatwo przeciągnąć przez słonia nawet w wersji z elektryczną klapą :D Po przełożeniu przez słonia przewodów, założenie pinów i wtyczek (szarej i zielonej w wersji HB, szarej w wersji kombi).
I gotowa wiązka z kompletem przewodów do kamery jak i wtyczkami
118665
Przewód ogarnąłem, teraz kwestia wtyczki, nie uśmiecha mi się druciarstwo czyli lutowanie z jej pominięciem, prędzej chyba jakąś inną sześciopinową założę. Tak czy siak dzięki, bo myślałem że to musi być kabel o jakichś specjalnych parametrach.
AndrzejBN 29-03-2021, 11:43 Witajcie. Przymierzam się do montażu kamery cofania. Kamera ES7T... + wiązki do HB już mam. Coś mnie dzisiaj tknęło, żeby wziąć miernik i sprawdzić czy nie ma przerw lub zwarć... Wiązki ok, ale PINy 1-2, 1-3 i 2-3 kamerki mają zwarcie. Tak chyba, nie powinno być? Proszę potwierdźcie lub wyprowadźcie mnie z błędu.
Ja mam jeszcze pytanie odnośnie brakujących pinów w głównych wtyczkach, tych na suficie, czy ktoś może poradzić skąd je wziąć, myślę raczej o nowych , z góry dzięki.
Koledzy cz w ff MK3 przedlift jest jakaś wiązka do kamery w lewym lub prawym boczku bagażnika
Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka
AndrzejBN 11-04-2021, 17:55 Witajcie
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Mianowicie zamontowałem kamerę o numerze ES7T-19G490-AA. Zamontowałem ją w aucie Mondeo 2015 HB, aktywację zrobiłem programem FORSCAN zgodnie z podanymi informacjami na forum.
Kamera wystartowała pokazały się linie skrętne oraz stałe, zoom, nawet kwadraty oraz wizualizacja czujników w prawym górnym rogu SYNC2. Czyli teoretycznie wszystko ok. Więc poskładałem auto. Po wszystkim wsiadłem w auto i pojechałem na test. I tutaj pojawiły się pierwsze problemy. Obraz z kamery po wrzuceniu wstecznego się pojawił jednak po około 15 sekundach znikł i po chwili się pojawił ponownie, ale tym razem odwrócony o 180 stopni w poziomie (czyli na wyświetlaczu prawy bok widzę po lewej stronie, a lewy po prawej) oraz bez żadnych linii. Efekt przy cofaniu nie do zniesienia. Przy kolejnych próbach zazwyczaj obraz z kamery się pojawiał, ale od razu odwrócony, lub pojawiał się czarny ekran i po chwili komunikat o tym, że kamera nie jest dostępna. Kolejna próba… jest prawidłowy obraz i działające linie… ale tylko przez kilka sekund po czym znika na 2 sekundy i pojawia się odwrócony. Kolejne próby już bez uzyskania prawidłowego obrazu z kamery. Zawsze odwrócony i bez linii.
Dodatkowo wyskakuje błąd BCMii: B115E:08-0A. Kasowanie błędu nic nie daje. Wyskakuje praktycznie od razu.
Próba kalibracji kamery procedurą forscan kończy się błędem oraz przerwaniem procedury przy 8%.
W dniu dzisiejszym jeszcze raz rozebrałem wszystko, żeby sprawdzić wiązki czy to nie problem z kablami, ale nic niepokojącego nie znalazłem. Wygląda na to, że instalacja jest okej, przynajmniej wiązka od kamery do zielonej wtyczki w bagażniku.
Zauważyłem, że jak auto postoi przez minimum godzinę to za pierwszym razem kamera włącza się prawidłowo i nie ma zasady jak długo w takim stanie podziała. Kolejne włączenie wstecznego to na 99% obraz odwrócony.
Czy spotkaliście się z takim problemem? Czy to może być wina uszkodzonej kamery cofania czy może problem w instalacji auta? A może kwestia programowania?
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Instalacja oryginalna czy robiona na niskiej jakości kabelkach?
AndrzejBN 11-04-2021, 19:29 Instalacja oryginalna czy robiona na niskiej jakości kabelkach?
Na oryginalnej wiązce używanej zakupionej w komplecie z kamerą.
...Czy to może być wina uszkodzonej kamery cofania ....
Tak na 80%. Trzeba gdzieś zdobyć/pożyczyć kamerę na podmianę i będzie wiadomo...
ES7T-19G490-AA z oryginalną wiązką? Ten bład jaki ma dokładny opis? Nie przypadkiem LIN? Ja bym rozpatrywał wiązka, LIN, kamera.
AndrzejBN 11-04-2021, 21:22 Ten bład jaki ma dokładny opis?
Zdjęcie błędu w załączniku.
Jak wspomniałem dzisiaj sprawdzałem całą wiązkę od kamery do zielonego złącza w bagażniku. Sprawdzone wszystkie PINy czy któryś nie jest zaśniedziały. Wygląda na to, że instalacja jest ok.
Zdjęcie błędu ...
Podtrzymuję - kamera raczej uszkodzona.
AndrzejBN 11-04-2021, 22:03 Podtrzymuję - kamera raczej uszkodzona.
tedi_k w dalszym ciągu 80% czy pewność uszkodzonej kamery wzrosła?
Kamerę o numerach ES7T-19G490-.. ciężko dorwać/pożyczyć bo u nas w kraju to chyba towar deficytowy. I teraz pytanie... czy kamera z początkiem DS7T ma tak samo wyprowadzone piny, żeby ją tylko wpiąć i sprawdzić? Są jeszcze kamery o numerach HS7T-19G490-.., które też podobno pochodzą od Fusiona. Ta pierwsza wiem, że nie pokazuje linii skrętnych, więc pewnie wiązka, którą posiadam nie będzie pasowała. A czy wiesz coś na temat kamery o początku HS7T? Czy ona podejdzie na zasadzie plug&play do wiązki z kamery ES7T?
Ja bym rozpatrywał wiązka, LIN, kamera.
Nie sprawdzałem wiązki między LIN a zielonym złączem, chociaż wątpię, żeby tam coś się podziało, ale żeby mieć 100% pewności to można sprawdzić. Czy jesteście w stanie wspomóc mnie jakimiś schematami albo informacjami którędy, skąd i dokąd oraz przez co ewentualnie idzie ta wiązka?
czy kamera z początkiem DS7T ma tak samo wyprowadzone piny, żeby ją tylko wpiąć i sprawdzić?
piny tak samo, ale te kamery często nie rysują linii
AndrzejBN 15-04-2021, 20:04 Dziękuję za pomoc wszelkie sugestie. tedi_k miał rację... uszkodzona była kamera. Zamieniłem na DS7T-19G490-AC i po odpaleniu kamery pojawiły się linie skrętne, zoom oraz kwadraty, a byłem przekonany, że to najprostsza wersja kamery.
pabblo13 25-08-2021, 13:54 Witajcie, poszukuję w Warszawie lub okolicy specjalisty który zamontuje oryginalną kamerę cofania + aktywacja na fabrycznym wyświetlaczu (mam ten większy ekran ale nie sony).
Znalazłem jeden warsztat na Ursusie (Radiocar, ul. Suchy Las 13 - dzielnica Ursus) ale krzyczą prawie 2000 zł. Znalazłem też gościa w Mińsku Mazowieckie - cena około 1000-1200zł.
Może ktoś zna innych sprawdzonych fachowców?
zakładałem kilka razy - masz graty (kamera, blenda i wiązka klapy)?
master18 01-09-2021, 17:40 Witam,
Czy do wyświetlacza DS7T-18B955-GG istnieje jakiś moduł za pomocą którego można do niego podłączyć kamerę cofania?
Czy do wyświetlacza DS7T-18B955-GG istnieje jakiś modułmoduł APIM który przykręcony jest do wyświetlacza
master18 01-09-2021, 21:45 moduł APIM który przykręcony jest do wyświetlacza
Dzięki. Ma ktoś może nr katalogowy.
..DS7T-18B955-GG...
moduł APIM który przykręcony jest do wyświetlacza
Nie Robercie - to jest P/N "małego" wyświetlacza z Mondeo MK5. Nie ma nic wspólnego z APIM.
Wyświetlacz (w nomenklaturze Forda moduł FCDIM) oczywiście pozwala na bezpośrednie podłączenie kamery cofania. Nie są potrzebne żadne moduły dodatkowe.
Szczegóły na załączonym schemacie. Należy patrzeć jak podłączono kamerę do FCDIM.
master18 02-09-2021, 06:19 Wyświetlacz (w nomenklaturze Forda moduł FCDIM) oczywiście pozwala na bezpośrednie podłączenie kamery cofania. Nie są potrzebne żadne moduły dodatkowe.
Szczegóły na załączonym schemacie. Należy patrzeć jak podłączono kamerę do FCDIM.
Podczas poszukiwań w googlach tego APIM ;) natrafiałem na kable które miały wyprowadzone to wejście. Cena tylko jakaś kosmiczna jak za same kabelki z wtyczkami. Czyli piny 6 i 12. To jest standardowe wejście video i mogę podłączyć kamerkę z żółtym cinch?
...To jest standardowe wejście video i mogę podłączyć kamerkę z żółtym cinch?
Tak. Przewód na +, ekran na -. Jakaść będzie jak to u Chińczyków "jakaś".
to jest P/N "małego" tak masz rację , na szybko sprawdzane :)
master18 02-09-2021, 20:25 Dzięki za fachową poradę.
Jeszcze jedno pytanie. Tą kamerę trzeba aktywować. Widziałem na YT jak to się robi dla sync 2 i 3 za pomocą Forscan. Czy dla tego wyświetlacza będzie podobnie?
Chyba że są dedykowane bezpłatne aplikacje które to robią? Widzę że w Internecie jest sporo urządzeń które robią to automatycznie po wpięciu do EOBD. Czyli jest szansa że jakiś samarytanin zrobił bezpłatną aplikację pod ELM327.
.... samarytanin zrobił bezpłatną aplikację pod ELM327.
Nie.
Wystarczy, że FORScan jest bezpłatny. Resztę pewnie znajdzie się na 2gfusion.net... (choć tego akurat nie sprawdziłem)...
master18 03-09-2021, 16:58 Do tej czynności to chyba jednak trzeba wykupić licencję. Albo skorzystać z tej dwumiesięcznej. Teraz doczytałem i nie jestem pewny czy dobrze rozumiem. Tą dwumiesięczną wersję mogę aktywować wielokrotnie w forscan?
sabaciontko 03-09-2021, 19:22 Wystarczy zmienić datę w kompie i pomykasz na starej licencji.
...pomykasz na starej licencji.
"Trzeba sobie jakoś radzić, powiedział chłop zawiązując buty dżdżownicą na ławeczce przed sklepem ze sznurówkami"...
BTW - licencja "rozszerzona tymczasowa" na okres 2 miesięcy może być generowana dowolną liczbę razy... Np. "raz na tydzień"...
sabaciontko 05-09-2021, 15:35 Szybciej zmienię datę w kompie niż wygeneruje nowy kod.
"Trzeba sobie jakoś radzić
zawsze można mieć licencje lifetime
...niż wygeneruje nowy kod.
OK. Każdy ma inny poziom "akceptowalnej popeliny"...:569:
Rozumiem, że 83zł za 3-letnią licencję korzystania z programu, w którego tworzenie autorzy wkładają WIELE SWEJ PRACY, to cena jak dla Kolegi "wygórowana"...:568::shock:
sabaciontko 05-09-2021, 19:28 Nie mam problemów z zakupem o wiele droższych licencji. Forscana użyłem kilka razy i tyle.
master18 16-09-2021, 20:39 Chciałem podziękować bo się udało i kamerka już działa (przy okazji zainstalowałem tempomat i aktywowałem prezentacje wartości z TPMS). Efekt końcowy na załączonym zdjęciu. Chciałem też podzielić się swoimi doświadczeniami z procesu instalacji. Może będą dla kogoś przydatne.
Otóż w moim mk5 instalacja kamery była już wyprowadzona z wyświetlacza do lewego nadkola z tyłu (zielona kostka na zdjęciu), tak że trochę niepotrzebnie rozbierałem konsolę. Szkoda że nie było wiązki jeszcze w klapie bo ze słoniem chyba najdłużej się męczyłem. W tej zielonej kostce dla pewności wystarczy zmierzyć rezystancję na przewodach Video. Powinno być około 80 ohm. Jest w niej też zasilanie +12V przy załączonej stacyjce tak że nic więcej nie trzeba.
Dołączyłem też screen z opcji w forscan która aktywowała kamerę.
Jeszcze raz dzięki za pomoc :one:
Bonifacy88 17-10-2021, 17:31 Hej. Posiadam mk5 liftback. Gdzieś znajdę wiązkę od kamery cofania?. Na nadkolu mam tylko dwie wiązki ale jedna z nich czarna to jest do wycieraczek, podświetlania, kierunki. Druga szara - w sumie jej nie mierzyłem, ale wyczytałem że jest ona od haka. Pod podsufitka nie mam żadnej wiązki, mowa o lewej stronie. Gdzie mogę ją znaleźć w przypadku gdy nie mam jej w tych miejscach.
sabaciontko 17-10-2021, 17:40 Wtyka zielona jest od kamery ale wiązki do konsoli może nie być.
Bonifacy88 17-10-2021, 17:50 Jej właśnie nie ma. Pytanie gdzie ona dalej się łączy, a na pewno tak bo wyjście z wyświetlacza jest obsadzone
sabaciontko 18-10-2021, 15:42 Sprawdź na schemacie MK5. APIM 14 i 15 -> C248 3,2 i 1 ->C406 18,17 i 19.
Bonifacy88 18-10-2021, 18:21 Hej a możesz jaśniej jakiś link do schematu czy jak?. Dzięki.
sabaciontko 18-10-2021, 18:56 Nie leniuc*** , bo wszystko masz opisane w tym wątku . Choćby tu https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2492938&postcount=39
Bonifacy88 18-10-2021, 19:43 Kolego. To jak idą wyprowadzenia jak kabel sygnałowy itp to ja wiem. Nie mam wyprowadzenia na tylne lewe nadkole. Skoro tam go nie ma to gdzieś w aucie jest wiązka do której mam się wpiąć. I zamiast pruć kokpit szukam kogoś kto powie mi gdzie ona jest konkretnie. Więc nie nazywaj mnie leniuchem. Bo nie znalazłem w tym wątku nic o tym.
Bump: A nie wiem skąd mam pobrać schematy. Jeśli masz jakąś stronę ze schematem to ją podaj a ja już sobie resztę ogarnę.
Bonifacy88 18-10-2021, 19:57 LB konkretnie.
Ja w sedanie, r. 2017 miałem tylko jedną szarą zespoloną wtyczkę, nie było żadnej zielonej
sabaciontko 19-10-2021, 18:11 Kolego. To jak idą wyprowadzenia jak kabel sygnałowy itp to ja wiem. Nie mam wyprowadzenia na tylne lewe nadkole. Skoro tam go nie ma to gdzieś w aucie jest wiązka do której mam się wpiąć. I zamiast pruć kokpit szukam kogoś kto powie mi gdzie ona jest konkretnie. Więc nie nazywaj mnie leniuchem. Bo nie znalazłem w tym wątku nic o tym.
Bump: A nie wiem skąd mam pobrać schematy. Jeśli masz jakąś stronę ze schematem to ją podaj a ja już sobie resztę ogarnę.
W linku który Ci podałem masz schemat wyprowadzeń kamery. Jeżeli szukasz wróżki , która wskaże co może się znajdować konkretnie i gdzie w Twoim aucie,
może być kłopot. Jeżeli nie chce Ci się szukać brakujących wiązek , to pociągnij własną z Apim do Kamery i tyle.
Co do schematów to szukaj na forum lub odpłatnie w ETIS.
Bonifacy88 23-10-2021, 14:59 W linku który Ci podałem masz schemat wyprowadzeń kamery. Jeżeli szukasz wróżki , która wskaże co może się znajdować konkretnie i gdzie w Twoim aucie,
może być kłopot. Jeżeli nie chce Ci się szukać brakujących wiązek , to pociągnij własną z Apim do Kamery i tyle.
Co do schematów to szukaj na forum lub odpłatnie w ETIS.
Misiu kolorowy. Już sobie poradziłem. To że mam schemat wyprowadzeń to tłumacze ci poraz setny wiem jaki pin do czego. Problem taki że nie było wiązki od panelu przedniego do tylnego. I trzeba było zlokalizować w samochodzie łącze które odpowiada za podpięcie wiązki która idzie od kokpity do tylnego nadkola teraz rozumiesz czy dalej twierdzisz że jest to opisane na forum ?. Więc do sedna zlokalizowałem łącze w aucie dodałem brakujące piny plus przewody.
Bump: Nie trzeba szukać odpłatnie w etis. Tylko na zagranicznych forach gdzie bez problemu ludzie sobie udostępniają różne schematy. Pozdrawiam
sabaciontko 23-10-2021, 16:31 Bonifacy88 Misia kolorowego to poszukaj we własnym gronie znajomych. Po co opisujesz swoje perypetie z szukania brakujących przewodów w TWOIM samochodzie? Twoje wypowiedzi nic nowego nie wnoszą do tematu.
... Więc do sedna zlokalizowałem łącze w aucie dodałem brakujące piny plus przewody...
ZADZIWIAJĄCE... Jednak się Koledze udało???
A miało być tak "łatwo i przyjemnie"...:<
To my mieliśmy to zlokalizować i "podać na tacy"...:p
Tylko , że źle Kolega trafił bo najwyraźniej nie tylko mnie ale i reszcie Kolegów SZKLANE KULE "mgłą zaszły" i "za cholerę" nie było widać która wtyczka w Kolegi aucie "jest trefna/bruździ"...:roll:
Może następnym razem będzie łatwiej - a nuż szklane kule nie odmówią kooporecji?;)
Bonifacy88 23-10-2021, 21:42 Bonifacy88 Misia kolorowego to poszukaj we własnym gronie znajomych. Po co opisujesz swoje perypetie z szukania brakujących przewodów w TWOIM samochodzie? Twoje wypowiedzi nic nowego nie wnoszą do tematu.
W sumie twoje wypowiedzi tym bardziej nic nie wnoszą a są bardziej nie trafione i chybione no ale ok. Po co opisuję a może dla tego że ktoś będzie miał podobny problem i z chęcią bym mu pomógł?.
Bump: ZADZIWIAJĄCE... Jednak się Koledze udało???
A miało być tak "łatwo i przyjemnie"...:<
To my mieliśmy to zlokalizować i "podać na tacy"...:p
Tylko , że źle Kolega trafił bo najwyraźniej nie tylko mnie ale i reszcie Kolegów SZKLANE KULE "mgłą zaszły" i "za cholerę" nie było widać która wtyczka w Kolegi aucie "jest trefna/bruździ"...:roll:
Może następnym razem będzie łatwiej - a nuż szklane kule nie odmówią kooporecji?;) to nie rozumiem sensu forum. Skoro ma to służyć pomocy i ewentualnej wymianie spostrzeżeń a próba ewentualnej prośby o pomoc kończy się na wzajemnym wypisywaniu głupot jakimi jest brak odpowiedzi na zadane pytanie to pozostawiam to bez komentarza. Czy miało być łatwo i przyjemnie tak mogło być wystarczyło nie odpisywać na zadane pytanie na forum i tyle a nie napinanie się i wyzywanie od leni. Na szczęście są na tym forum " osoby" dla których nie było problemu odpisanie na wiadomość rzeczowo i konkretnie albo zadanie pytania i dziękuję im za to bo mi pomogli. Pisanie że moje wypowiedzi nie mają sensu są trafione bo odpisując na wasze głupoty i przekomarzanie się faktycznie zbliża mnie do waszego poziomu. Ja rozumiem iż anonimowość internetu na to pozwala a w prawdziwym życiu jest inaczej. Czy poszedłem na lenia moim zdaniem nie, bo jak napisałem wystarczyło napisać poszukaj w takim a takim programie i pyk sprawa zakończona. Jeżeli ktoś ma problem ze zlokalizowaniem danego łączą w kamienie chętnie służę pomocą, dla mnie nie ma problemu odpisanie.
Szklana kula ? Nie rozumiem a to teraz tak się naprawią, modyfikuje auta?. A może problem leży w chytrości osób i odbieraniu tzw. chleba jak kiedyś parę razy ktoś dobrze to ujął. Nie wiem ale.... Cóż szkoda nerwów życzę wszystkiego dobrego niech wam szklane kule dobrze działają 🤣
Witam,
Czy ktoś w Gdańsku/Trójmieście jest w stanie zamontować mi kamerkę cofania z wizualizacją czujników parkowania w Mk5 Hatchback?
zdolnycool 22-11-2021, 06:39 Cześć, walczę z problemem z liniami skrętnymi w kamerze cofania i nie mogę sobie poradzić. Zamontowałem kamerę ES7T-19G490-AA. Z tego z gdzieś wyczytałem po forach to ona ma opcje skrętnych linii. Aktywowałem wszystko forscanem, zgodnie z informacjami na forum. Kamera generalnie działa ale nie ma linii skrętnych. Dodatkowo pojawia się błąd w BCM B115E:08-48. Wiązka jest nieoryginalna ale ją przedzwoniłem multimetrem i jest ok. Czy ten błąd może wynikać z błędnej konfiguracji BCM, czy raczej kwestia połączenia. A może czegoś nie mam w aucie, co jest potrzebne do skrętnych linii? Ewentualnie może jakiś moduł trzeba zaktualizować? W BCM próbowałem w forscan takie konfiguracje:
APIM: xXxx xxxx xxxx -> próbowałem z "A" i "B"
BCM: 726-34-1 xxXX xxxx xxxx -> próbowałem z 21 i 61.
Pozostałe opcje jak w pliku. Jak próbuje robić kalibracje kamery to staje na 8% i wywala błąd.
Czy może przychodzi Wam do głowy co może być przyczyną?
adamson0 15-04-2022, 08:57 Czy ktoś w Poznaniu lub okolicach podejmie się montażu kamery cofania w krajowym mk5 ?:)
Zadałem to pytanie w grupie facebookowej Mondeo MK5 Team, ale powtórzę i tutaj w nadziei, że ktoś zechce wyrazić swoja opinię.
Chciałbym wrócić do tematu wyboru akcesoryjnej (tj. nieoryginalnej) kamerki do mondeo mk5.
Zauważyłem, że na filmikach dostepnych YT np. (https://www.youtube.com/watch?v=ZogRcII5juvcs&t=896s), (https://www.youtube.com/watch?v=Lpeq6pcWIIIHo&t=11s) stosowali w swoich działaniach kamerki AMIO HD310. Le to było kilka lat temu.
Czy w ciągu tych lat, które upłynęły od momentu publikacji tych filmów nie pojawiły się czasami jakieś inne, lepsze i GODNE POLECENIA kamerki niż te AMIO lub może ktoś zna kamerki kamerki wyposażone w kabel sygnałowy ekranowany (może to Amio taki nawet ma?), o wpływie którego na jakość obrazu wspomina kol. Andrzej Maj w dyskusji na FB (https://www.facebook.com/groups/25000080919485260/permalink/258740561952629/)?.
Czy ktoś próbował zamontować fo forda mondeo kombi z lat 2014+ taką kamerkę?, jak w ofercie allegro?
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-ford-mondeo-mk5-sony-1280p-170-9123546335.
Jak z doborem mikrowyłącznika do otwierania klapy pasującego do obudowy tej kamerki?
Czy nadaje się np. taki? https://allegro.pl/oferta/przycisk-pokrywy-bagaznika-ford-kuga-2008-13418828740
sabaciontko 04-04-2023, 15:51 Czy nadaje się np. taki? https://allegro.pl/oferta/przycisk-p...08-13418828740 Przycisk do klapy elektrycznej.
Kamera pasuje każda. Ważne aby użyć dobrej jakości kabla ekranowanego.
Na stonie https://www.drive2.ru/l/10185930/ zallinkowanej w jednym z postów tego wątku znajduje się informacja, a nawet zdjęcie obudowy kamery nr BM51 19H421 AB, która - jak mi się wydaje - mógłaby by być zzamontowana w każdej blendzie nad tablicą rejestracyjną i zastapić czarną blendę w dużej blendzie klapy tylnej, kupowanej w celu wymiany w naszych fordach mondeo.
http://fotopano.pl/images/obudowa1.jpg
http://fotopano.pl/images/obudowa2.jpg
Wygląda na to, że ta obudowa kamery umożliwia mocowanie oryginalnej kamery.
Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów miał styczność z tym elementem BM51 19H421 AB i może ocenić jego przydatność?
Chciałbym dołozyć do tego wątku informację na temat nieoryginalnej kamery Amio HD310>
Otóż pytałem dn. 04.04.2023 w tym wątku o opinie na temat tej kamery i nie dostałem zadnej odpowiedzi, ktorą mógłbym wykorzystać przy doborze kamery, a jedynie poradę by połaczyć go z Synciem dobrym kablem.
Kamera pasuje każda. Ważne aby użyć dobrej jakości kabla ekranowanego
Generalnie nikt mi jej nie odradzał. Kupiłem więc ją, bo p. Przemysław Stępień publikujący wiele wartościowych materiałów na YT, taką kameę montował m. in. do forda kugi. Myślałem, że bedzie się nadawała także do mojego mondeo mk5.
Niestety nie jestem zachwycony obrazem z tej kamery. Poptrzcie na obrazek, jaki widzę w moim Syncu 2:
https://fotopano.pl/images/AmioHD310.jpg/
Kąt widzenia w pionie jest taki mały, że nie widzę ani swojego zderzaka, ani nie widzę samochodu stojącego ok. 5 m za mną. Kąt widzenia w poziomie, też nie jest zbyt wielki.
W związku z tym mam pytanie: może ja czegoś nie ustawiłem prawidłowo, np. rozdizelczości? Byc może ja widzę tylko fragment obrazu? Niestety instrukcja kamery nie zawiera praktycznie nic, nawet danych technicznych, tym bardziej wskazówek dotyczących poprawnej konfiguracji.
Czy ktoś z szanownych Kolezanek i Kolegów na tym forum zetknął sięz tym problemem, rozwiązał go i może coś doradzić?
Bardzo dziękuję z góry za informację.
Witam
Czy może ktoś mi pomóc w prawidłowym ustawieniu linii skrętnych w kamerze cofania. Wymieniłem na chińczyka i się okazuje że linia główna nieco odchodzi w bok. Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość kalibracji tych linii. Tym bardziej że przy max skręcie w lewo linia skrętu jest widoczna a w prawo jeżeli skręcę to linia gaśnie. Chyba wychodzi że albo kamerka jest wadliwa albo trzeba wprowadzić jakieś korekty.
Wymieniłem na chińczyka
To pretensje do "Chińczyka",że się nie przyłożył.
Nic więcej nie ugrasz.
Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość kalibracji tych linii
Nic nie zrobisz
Ale się ciesz ,że przynajmniej masz troszkę skrętne te linie jednak !!
Pochwal sie linkiem skąd kupiłeś :)
Gratulacje
...Wymieniłem na chińczyka i się okazuje że linia główna nieco odchodzi w bok. ....
W "chińczyku" to wymaga fizycznego ustawienia kamery pod właściwym kątem. Jęśli nie ma opcji na przestawienie kamery - to pozostaje przyzwyczaić się do tego jak to jest spozycjonowane...
cuzyn7407 03-07-2023, 10:48 Kąt widzenia w pionie jest taki mały, że nie widzę ani swojego zderzaka, ani nie widzę samochodu stojącego ok. 5 m za mną. Kąt widzenia w poziomie, też nie jest zbyt wielki.
W związku z tym mam pytanie: może ja czegoś nie ustawiłem prawidłowo, np. rozdizelczości? Byc może ja widzę tylko fragment obrazu? Niestety instrukcja kamery nie zawiera praktycznie nic, nawet danych technicznych, tym bardziej wskazówek dotyczących poprawnej konfiguracji.
Czy ktoś z szanownych Kolezanek i Kolegów na tym forum zetknął sięz tym problemem, rozwiązał go i może coś doradzić?
Bardzo dziękuję z góry za informację.[/QUOTE]
Dołączam się do pytania.
Też tylko tyle widzę z kamery w sync3 .
Czy to wina kamery (była już w aucie gdy je kupiłem) ?
...Czy to wina kamery ...
Jeśli to "chińczyk" to oczywiście, ze tak.
A jeśli oryginał - to wszystkie "widzą" tyle samo i i trzeba sobie popatrzeć u kogoś z takim samym autem, że tak ma być...
Koledzy, ktoś się może orientuje czy istnieje możliwość dołożenia przycisku, który aktywowałbym fabryczną kamerę bez konieczności wbijania biegu wstecznego w MKV ?
W niektórych Fordach jest taki przycisk więc chyba powinno to być rabialne. Idealnie gdyby do tego celu wykorzystać fizyczny przycisk "Sound" który aktywuje ustawienia dźwięku w Sync3. Ten przycisk jest kompletnie bezużyteczny bo dźwięk konfiguruje się raz na ruski rok i można spokojnie w tym celu przekopać się przez menu na ekranie.
W sync3 można zainstalować moda który daje taką funkcję na ekranie, klawisz o którym piszesz jest w smax2/edge do włączania przedniej kamery
Dzięki, spróbuje poszukać jak to zrobić.
cattani75 07-07-2023, 11:36 Podzielcie się wiedzą skąd i jak tego moda ściągnąć i zainstalować, please.
Wystarczy zajrzeć na Fmods.net
Prez_drummer 20-07-2023, 13:05 Witam,
mam problem z kamerą cofania, dołożyłem chińską kamere (tak wiem, ale podobno dobrze działa a nie zależy mi na liniach skrętnych) wpiąłem się do oryginalnej wtyczki w bagażniku - mk5 HB. Zaprogramowałem forscanem zgodnie z danymi z forum:
APIM: 7D0-01-01 086A 0492 10F1 -> 7D0-01-1 0A6B 859A 309D
BMC:
726-34-01 0000 0001 0063 ->0021 0001 0084
726-39-02 0000 0000 0068 -> 0000 0101 006A
Bez dodatkowej aktywacji linii skrętnych.
Niestety obraz mi się sieje, mam tylko białe czarne paski, jakby w ogóle brak sygnału. po chwili pojawia się komunikat że kamera nieaktywna.
Ktoś miał podobny problem? Nie wiem czy oryginalny kabel od chińskiej kamery jest ekranowany, możliwe że w tym jest problem? Nie sprawdzałem kamery (na krótko) przed założeniem.
sabaciontko 20-07-2023, 19:10 Kup kolego porządny kabel mikrofonowy i podłącz kamerkę jak Allah nakazał.
Prez_drummer 20-07-2023, 19:29 Mam w pracy sterowniczy 2x0.5 plus ekran. Jutro przerobie, zobacze czy coś pomoże. Dzięki
Prez_drummer 22-07-2023, 17:26 Niestety bez zmian, obraz cały zasiany liniami, zamieniłem kabel na ekranowany od wtyczki do kamerki, ekrany połaczone. Dodatkowo nie działały mi prawe przyciski na kierownicy od sterowania radiem - wgrałem forscanem wcześniejsze oryginalne ustawienia i z powrotem działało. Następnie zacząłem zmieniać na nowo ustawienia jak znalazłem na forum, zmieniłem tylko w APIM 7D0-01-01 xXxx xxxx xxxx - z 8 na A i wykarzyło mi synca;/ na szczęście miałem na kompie update którego kiedyś instalowałem.
Bump: Tzn nie ma zadnego obrazu sa tylko linie i po chwili wylacza sie ekran i pojawia sie komunikat ze kamera nieobsługiwana czy coś podobnego.
Krasnla81 14-10-2023, 20:28 Hej.
Czy jest ktoś z okolic Łodzi co pomoże z aktywacją kamery?
YANOOSH-69 22-11-2023, 18:14 Panowie, mam mondeo MK5 HB 2017 Titanium (standardowe radio (NIE SONY !! ), chcę domontować kamerkę chińczyka ale nie bardzo wiem jakie parametry musi spełniać. Nie chce zmieniać wiązki tylko podłączyć się osobnymi kablami pod zieloną wtyczkę w lewym nadkolu (sprawdziłem – mam :-). W necie przy opisach parametrów kamer trafiłem na różne warianty (rozdzielczości, AHD-CVBS, Pal – SECAM, kodowania) i nie wiem co będzie u mnie działało i z jakim efektem? jak kupić tę właściwą kamerę, ktoś pomoże?
PS- (jak poprowadzić i podłączyć kable już znalazłem w innym poradniku :-)
andre1681 22-11-2023, 18:36 Ja kupiłem taką, używam już ponad rok i jestem zadowolony.
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-ford-mondeo-mk5-klamka-sony-1280p-9452786449?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMi0xMi0wOFQxMDoyNzozMC43NDlaO2J1eWVyO zhmMmI3ZDZkNjU1MjdjYmQ4N2FkNzBjMjUxNTIwOGFiMWFiMzc xOGQ2NjM3ZTRiOTdhYTc3NTYzMmE2ODkwYTE%253D
YANOOSH-69 22-11-2023, 19:06 Ja kupiłem taką, używam już ponad rok i jestem zadowolony.
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-ford-mondeo-mk5-klamka-sony-1280p-9452786449?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMi0xMi0wOFQxMDoyNzozMC43NDlaO2J1eWVyO zhmMmI3ZDZkNjU1MjdjYmQ4N2FkNzBjMjUxNTIwOGFiMWFiMzc xOGQ2NjM3ZTRiOTdhYTc3NTYzMmE2ODkwYTE%253D
Jakie masz radio i jaki SYNC ? Masz aktywne linie skrętne?
andre1681 22-11-2023, 21:05 SYNC 2, linii skrętnych nie ma ale można na Ali kupić kamerkę z liniami pod oryginalną wiązkę.
Siemka,
Posiadam Mondeo z 2015 roku w wersji Titanium, Sync2. Planuję dołożyć do niego kamerę cofania. W tym filmiku https://youtu.be/Lpeq6pcWIHo?si=IGw42eKIqKDvli0V&t=1106, a dokładnie w 18:25 autor pokazuje, że znalazł złącze, które prawdopodobnie służy do montażu fabrycznej kamery.
Czy ktoś może to potwierdzić i czy dobrze rozumiem, że w takim razie wystarczyłoby tylko zdemontować ten boczny panel w bagażniku bez konieczności puszczania przewodów przez całą długość auta aż do Sync'a?
andre1681 25-12-2023, 10:30 Tak, zgadza się w HB w tym miejscu jest zielona wtyczka do podpięcia kamery.
YANOOSH-69 24-05-2024, 13:59 może ktoś podesłać schemat z kolorami - jak podłączyć kamaerę która ma wuyjście na CHINCH plus osobno zasilanie?
andre1681 25-05-2024, 12:06 W hatchback, tam powinno być tak :
zasilanie + z brązowo-żółtym
zasilanie - z czarno-szarym
sygnałowy z biało-zielonym
masa sygnału z brązowo-fioletowy
ekranowanie z ekranowaniem
W kombi nie wiem.
YANOOSH-69 05-06-2024, 15:37 Niestety bez zmian, obraz cały zasiany liniami, zamieniłem kabel na ekranowany od wtyczki do kamerki, ekrany połaczone. Dodatkowo nie działały mi prawe przyciski na kierownicy od sterowania radiem - wgrałem forscanem wcześniejsze oryginalne ustawienia i z powrotem działało. Następnie zacząłem zmieniać na nowo ustawienia jak znalazłem na forum, zmieniłem tylko w APIM 7D0-01-01 xXxx xxxx xxxx - z 8 na A i wykarzyło mi synca;/ na szczęście miałem na kompie update którego kiedyś instalowałem.
Bump: Tzn nie ma zadnego obrazu sa tylko linie i po chwili wylacza sie ekran i pojawia sie komunikat ze kamera nieobsługiwana czy coś podobnego.
Kolego i jak sobie z tym poradziełś ? Co było nie tak ? .... mam podobny problem - podzielisz sie wiedzą?
YANOOSH-69 07-06-2024, 11:05 czy ktoś z okolic Gdańska jest w stanie mi pomóc z tą kamerą (chinol od polskiego dystrybutora z fakturą), fizycznie siedzi, ale po podłączeniu zrywa synchronizację, poszarpany obraz po czym wyłącza się - z komunikatem że niedostępna. Już mi nerwy siadają. testowałem zasilanie z zielonej wtyczki, potem osobnym kablem z akumulatora, cały czas to samo. W Forscanie w APIM włączałem ENABLE - bo tylko taką mam możliwość. Te okienka z cyferkami kodowania mi się nijak nie pokazują. Ktoś coś ?
Sprawdź czy nie pomyliłeś przewodów z sygnałem video, bo objawy pasują
YANOOSH-69 07-06-2024, 12:08 100% jest ok , przecież obraz wyświetla choć poszarpany nieco. Może z kodowaniem obrazu coś nie tak jest, albo z rozdzielczością? ja mama w aucie SYNC 3 , kamera ma obraz w NTSC rozdzielczość 1280 (wg opisu na fakturze) link doproduktu: https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-ford-mondeo-mk5-klamka-sony-1280p-9452786449
100% jest ok , przecież obraz wyświetla choć poszarpany nieco.
Nie zapomnij pochwalić się jak sprawdzisz, odwrócisz piny i będzie ok.
YANOOSH-69 07-06-2024, 18:00 chylę czoła przed Waszą wiedzą ..., ale tym razem diagnoza się nie sprawdziła. Podłączyłem zgodnie z zaleceniem i było tylko nieco gorzej niż przed zmianą biegunów ;-)
Tak więc temat nadal aktywny .
lukaszooo 08-06-2024, 08:16 Video + pin 14 w apim podłącz pod żółty przewód chińskiego kabla kamery.
Video - pin 15 w apim podłącz pod czarny przewód chińskiego kabla kamery.
Musi działać
YANOOSH-69 08-06-2024, 08:22 Video + pin 14 w apim podłącz pod żółty przewód chińskiego kabla kamery.
Video - pin 15 w apim podłącz pod czarny przewód chińskiego kabla kamery.
Musi działaćTak właśnie podłączałem ale w zielonej wtyczce w nadkolu w HB. Może parametry tej kamery są niekompatybilne z sync3?
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
andre1681 08-06-2024, 16:27 Jak wszystko podłączone dobrze to powinno działać. A ustawienie Forscanem- APIM-konfiguracja prosta-Rear Vehicle Camera-enabled? Ja miałem kamerkę z twojego linku i wszystko działało.
YANOOSH-69 10-06-2024, 08:48 no właśnie .... "powinno". zamówiłem drugą identyczną kamerę, jak przyjdzie podłączę na "na krótko" i sprawdzę, czy aby problem nie tkwi w samej kamerze - może po prostu jest walnięta, a ja tu odchodzę od zmysłów i szaleję.
lukaszooo 10-06-2024, 13:11 Pojechał byś do elektryka, zapłacił za montaż tyle ile daleś za drugą kamerę i bez zawracania sobie głowy cieszył się z kamery cofania.....
Każda kamerę można sprawdzić np na TV. Ja do takich testów używam przenośnego monitora 5cali. Weryfikacja trwa 5 minut.
YANOOSH-69 10-06-2024, 14:34 Pojechał byś do elektryka, zapłacił za montaż tyle ile daleś za drugą kamerę i bez zawracania sobie głowy cieszył się z kamery cofania.....
Każda kamerę można sprawdzić np na TV. Ja do takich testów używam przenośnego monitora 5cali. Weryfikacja trwa 5 minut.Owszem, tak też można. Wszyscy piszą, że to łatwe, proste ... Pomyślałem sobie - mam kabel i forscana i wiele już nimi zrobiłem. Mam też dwie prawe ręce i ambicję .... Połącz kropki [emoji848]. (Drugą kamerę kupiłem identyczną i jeśli się okaże, że ta pierwsza nie działa, zażądam zwrotu kasy, jeśli jednak ta druga nie zaskoczy, zwrócę ją bezkosztowo z "alledrogo" przez program smart - bo nieużywana. A z pierwszą pojadę w końcu do fachowca ... [emoji2957]
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
YANOOSH-69 16-06-2024, 16:59 No i wszystko się wyjaśniło - był błąd w kablu sygnałowym kamery. Usunąłem błąd połączenia i działa że CACY :-). Drugą kamerę odesłałem do sprzedawcy i zamykam temat ;-). dałem radę !
Krasnla81 26-06-2024, 12:56 Zakładam chińczyka, pytanie gdzie muszę aktywować kamerę?
Tylko w apim zmienić na A w przypadku czujników??
czy w bcm też muszę ?
andre1681 27-06-2024, 10:16 Jeżeli kamera jest CHRL aktywujesz tylko w APIM. Rear Camera -enabled.
Hej orientuje się ktoś może jaki typ konektora jest potrzebny do szarej wtyczki dla kamery, nie chce tam lutować pod podsufitką i chciałem zarobić konektory
Bump: Hej orientuje się ktoś może jaki typ konektora jest potrzebny do szarej wtyczki dla kamery, nie chce tam lutować pod podsufitką i chciałem zarobić konektory
MisiuRally 13-08-2024, 05:49 No i wszystko się wyjaśniło - był błąd w kablu sygnałowym kamery. Usunąłem błąd połączenia i działa że CACY :-). Drugą kamerę odesłałem do sprzedawcy i zamykam temat ;-). dałem radę !
Hej.
Co rozumiesz przez błąd połączenia?
Mam takie same problemy jak Ty i nie wiem jak sobie z tym poradzić :/
Piotrek 1981 07-02-2025, 06:29 Witam zastanawiam się nad zakupem ,zamontowanie kamery cofania do Forda Mondeo mk5 kombi .Jaka polecacie.
Chudy1186 22-02-2025, 17:08 witam, czy znalazł by się ktoś z Olsztyna lub okolic chętny do montażu kamery cofania w moim mondeo mk5 kombi? Jezdziłem i umawiałem się z firmą która zajmuje sie car audio i powiedzieli mi ze nie ma opcji podłączyć kamerki. nie chcieli nawet słuchać ze jest możliwość montażu. Zgodzili sie na montaż subwoofera w bagazniku ale cena za taką usługę rozwaliła mnie. Jest jakaś opcja na wyciagniecie sygnału pod wzmaka z sync 2?
Sync 2 obsluzy kamere cofania.
Kwestia oryginal czy chińczyk.
Druga kwestia ile jest wiazki w aucie, bo może nie być w ogóle.
mogę pomóc z kamerą w Warszawie
a co do sygnału z radia pod wzmak to kojarzę wątek na 2gfusion oraz widziałem ruskie przeróbki na drive2.ru (nawet spdif'a dorabiali)
|
|