Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] 1.6 (90ps) tdci po czym rozpoznac czy ma dwumas
Witam,
Przegladałem już pare wątków ale nadal nie znam odpowiedzi
Jak rozpoznać czy 1.6 tdci 90KM ma dwumas ? Ktoś napisał, że można to rozpoznać po kodzie silnika
Wersje silnika 90 KM:
-9HX (DV6ATED4)- jednomasowe koło zamachowe
-9HV (DV6ATED4)- dwumasowe koło zamachowe
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=59864&page=3
Kod silnika podobno można znaleźć na pokrywie zaworów, tyle że jest tam nr DV6ATED4 a nie ma znaczącego 9HX czy 9HV. W rezultacie, żeby ropoznać czy jest to koło dwumasowe znaczące są tylko 3 pierwsze znaki, a tego podobno na pokrywie nie ma.
No i jescze jedno pytanie. Jak nie (mowa tylko o dieslach) 1.6 90 to warto 1.6 109 bądź 1.8 czy 2.0 ?
Pozdrawiam
Wg. mnie KAŻDY silnik 1.6 TDCI montowany w Fordzie Focusie MK2 ma koło dwumasowe. W żadnym katalogu części Forda nie znalazłem np. tarczy sprzęgłowej dla silnika 1.6 TDCI wyposażonej w tłumik drgań skrętnych czyli dla wersji ze sztywnym kołem.
Dzieki za szybką odpowiedz. Ale przepraszam no właśnie pełno jest takich wg mnie i pełno jest odpowiedz ze są i ze nie ma. Nie spogladjac na forum ( jednak tutaj sa uzytkownicy focusa i wiem ze mowia racje ) w internecie piszą ze raczej nie ma
http://www.motodiesel.pl/silniki/3012-silnik-16-tdci-90km.html
Niech każdy z tych, który tak twierdzi że 1.6 TDCI nie ma dwumasy pokaże numer tarczy sprzęgłowej do wersji bez koła dwumasowego. I wszystko w temacie. A że Peugeot nie stosował na początku produkcji DKZ to się zgadzam, lecz nie jesteśmy na forum PSA i nie jeździmy francuzami. Niestety wbrew pozorom te silniki trochę się od siebie różnią.
Czyli 1.6 90PS daje nam turbine prostą, i brak dpf. To te nr 9Hv i 9HX mają jakieś znaczenie?
W przypadku Forda nie ma znaczenia. Na koniec produkcji MK2 FL silnik 90KM zbliżono konstrukcyjnie do 109KM, poprzez dodanie DPF i VGT a moc zmniejszając programowo.
Czyli warto brac 109 koni 1.6 ? Jak sprawdzic czy 109 ma dPF ?
cezarg1410 04-12-2015, 15:58 DPF sprawdzisz w ETISie:
http://www.etis.ford.com/home.do
W zakładce "Pojazd" wpisujesz VIN. Jak przy wpisie "Norma emisji spalin" będzie
"Etap IV ograniczania emisji" to nie ma DPF. A jak będzie "Etap IV ograniczania emisji + DPF" to DPF jest.
krzys1968 04-12-2015, 16:40 Mozesz kupic 90 PS i poprosic kolegow mayaka lub tedi_k zeby zmienili na 109 jest na forum o tym temat tylko nie wiem czy wszystkie 90 PS sie da
Mozesz kupic 90 PS ...
Nie tak hop... W silnikach 1.6tdci przed 2010r. 90PS miał turbinę ze stałą geometrią a 109PS ze zmienną. Przestawiamy silniki po 2010roku!
krzys1968 04-12-2015, 20:17 Nie tak hop... W silnikach 1.6tdci przed 2010r. 90PS miał turbinę ze stałą geometrią a 109PS ze zmienną. Przestawiamy silniki po 2010roku!
Dlatego dopisalem ze nie wiem czy wszyskie bo przelecial mi temat o przerabianiu a ze mam 109 to sie niezaglebialem dalej w temacie . To kolega azyl14 ma konkretna podpowiedz ze po 2010 da sie
Poczytałbym sobie tematy o 1.6 tdci,
wpisując hasła:
panewki
wytarte wałki
Sporo tego :)
A ja słyszałem troszke inaczej z Forum Focus Polska że tak to wygląda
DV6ATED4- jednomasowe koło zamachowe
DV5TED4 - dwumasowe koło zamachowe
Jest to informacja którą kolega slawek11 dostał od Ford Polska
A ja słyszałem troszke inaczej z Forum Focus Polska że tak to wygląda
DV6ATED4- jednomasowe koło zamachowe
DV5TED4 - dwumasowe koło zamachowe
Jest to informacja którą kolega slawek11 dostał od Ford Polska
Ja wiele razy słyszałem i czytałem różne wersje, ale nikt mi nigdy nie pokazał sprzęgła od jednomasówki :P
A informacje od Ford Polska czasem były tak wiarygodne, że ręce opadały. Niech dadzą numer sztywnego koła albo tarczy sprzęgłowej do niego. Przecież tarcza i docisk się zużywają i klient może chcieć kupić komplet. Wtedy wyjdzie szydło z worka.
pepicosi 04-12-2015, 20:58 bo nie trza szukać w fordzie tylko w cytrynie
bo nie trza szukać w fordzie tylko w cytrynie
Ale o czym Ty do mnie piszesz? Skoro Ford podaje, że silnik ten występuje z kołem jednomasowym to niech poda do niego SWÓJ numer fabryczny części. Francuzy mają inne skrzynie biegów i zapomnij, że dopasujesz cokolwiek.
kurde przepraszam i nadal sa te sprzeczne informacje :|
No to niech ktoś, kto ma dostęp do katalogu części Forda (ford e-cat) sprawdzi, czy jest dla silnika 1.6 TDCI tarcza sprzęgłowa z tłumikiem drgań skrętnych albo sztywne koło zamachowe. Jeśli nie ma, to oznacza że dwumas był zawsze. Proste jak drut.
|